Mám dve malé deti, pracujem a som unavená
Ahojte pracujuce mamicky. Mam 2 male deti a pracujem na 75% uvazok a som odpalena. Doslova vysata z energie. Je vikend a ja nic nevladzem. Bezny den u mna je, rano o 7 vstavame, ranajky, obliekacka, 1 dieta do jednej skolky, druhe do druhej skolky. 8.10 otvaram pocitac, 11.40- 12.20 sport- zabehat/ bicykel- mam kancelarsku pracu. 14.30 koncim, smer skolka, vyzdvihnut deti, smer ihrisko, detsky kutik, cokolvek kde sa deti vyblaznia a ja najem. 17.00 prichod domov, deti prebera tata do 20.00. Ja riesim domacnost, upratovanie, osprchujem sa, trochu poodychujem. Trosku pokreslim s detmi, so starsim priklady, dat oprat, susicka. Vecer na uspavanie sa striedame, deti do 15min mrtve, o 10 chodim spat a som brutal vycerpana
Chápem. Tak neviem, robíš tak akurát, sa opisuješ akoby si robila 12tky, sú Formy železa firma pure plus vitamín c ktore je absolútne prírodné, nezapeka, nefarbí stolicu, ja mam dlhodobo vlastne odjakživa malo železa a cítim sa OK možno sa aj tak poddávaš? Či vstávaš unavená?
Na dovolenke badáš zmenu?
Že lepšie? Depresie?
ahoj, baby čo napísali k železu vyššie, všetko je pravda, ja by som ešte doplnila, nemáš príliš nízky tlak? ja mám nízky a keď je moc nízky, len by som spala a spala, napr. sa zabudím ráno a najradšej by som si ľahla a spala celé dopoludnie, samozrejme to nejde, ale som do tej deviatej ako polomrtva a je to z nízkeho tlaku.
Kup si globifer forte 🙂 z toho nezapeka ani neprehana 🙂
Domáci recept na úpravu železa: 500g odstaviť cviklu(hoc aj zo supermarketu), v tom rozmiešať 500g štavu z citrónov a rozmiešať 250g medu (kto nemá rád veľmi sladké,medu môže byť aj menej).
Drzatto v chladničke,najlepšie v sklenenej fľaši...z toho každé ráno nalačno vypiť poldecak. (Ja som si večer naliala a do rána nechala na kuch.linke, aby malo izbovú teplotu. Studené som to nemohla vypiť).
Do 3dni to zvykne sa prejaviť účinok.
Dôležite sú jednotlivé zložky receptu: (jedno stabilizuje účinok,druhé pomáha roznášať po cievach) a pomer/gramáž. Toto mne vždy narýchlo pomoze dvihnúť železo,keď už som cítila: únavu a pod.....
U mna nizke zelezo a unava bola celiakia, akonahle som presla na bzl stravu neskutocny prival energie, to co si vymenovala nie je malo, ale zas ani nic extra preco by si mala mat take stavy ako mas
Si v "posteli" od 10 večer do rána do 7? To je 9 hodín. Bud máš zlu postel/matrac, alebo nejaký zdravotny problém. Ja som si po pôrode kúpila smart hodinky lebo som chcela vedieť z čoho pramení moja únava (Akože áno....malé dieťa...ale.chcela som mať prehľad). A zistila.som ze mam veľmi málo hlbokého spánku a všetko často prerusovane. Ono sa to upravilo časom. Ale rovnako tak dopĺňam kvalitné vitamíny. Každý druhý deň cvičím a teraz mi je fakt fajn.
Podľa mňa máš až luxusný program kopu času. Veď máš čas na šport,na oddych,prácu len z domu na PC 3 hodiny,ja neviem, ale nevidím tam nejak extra vyťaženie,iné maminy majú 2,3 deti chodia brigádovať na 6 hodín vykladať tovar do potravín,tak isto majú celu domácnosť na sebe a to nemajú čas ani na oddych a už vôbec nie na šport.Potom byť tebou vypustim šport a radšej si zdriemnem po práci 1-2 hodky a nebuď na seba taka tvrdá ved nie vždy musíš ísť behať ,ved nie vždy musí byť všetko každý deň a nemusí byť ani každý deň všetko tip top,jeden deň oddychuj druhy viac poupratuj a na co každý deň s deťmi do kútika zo škôlky a na ihrisko Véd sa celý deň hrajú v škôlke s kamarátmi doma sa predsa môžu ešte hrať keď chcú spolu máš výhodu ze sú dvaja a pohraju sa a určite by si mala zaradiť aspoň 1 x týždenne únik od deti teda ísť s kamoškou na víno,na nákupy,alebo na masáž. Podľa mňa to máš z toho stereotypu že každý 1 deň robíš to isté do kolečka to ta vystavuje no a ešte môžeš skúsiť zaradiť zelené potraviny jačmeň,chlorellu to ti telo nabije železom vitamínmi minerálmi doplní energiu.
Alergia? Jarna unava? My mame alergie breza lieska jelsa... ja chodim spat spolu s detmi 21:00 velakrat v tyzdni. Liecim sa na štitnu zlazu, beriem 50 mikrogramov Euthyrox. Bola som nedavno na sono prsnikov, doktorka na mna pozrela a hovori: setrit sa, oddych, relax, alchemilkovy caj. Vysledky mam dobre, aj stitna zlaza je v norme, akurat menzes kazdych 21 dni... no a to tiez vycerpava.
A sportovat vladzes? Lebo ak hej, pride mi to skor unava psychicka. Ja som anemicka tiez, ale ked som mala zle vysledky, sportovat som nedokazala. Ja som mala neustale vysoky tep, spotena, nakopli ma injekcie B12 a potom milgamma. Nemam anemiu z nedostatku zeleza, ale zo zleho vstrebavania beciek velmi jednoducho povedane.
Nie každá žena má vrtuľu v zadku. Ja mám dve školáčky a cítim, že práca na 3 hodiny je pri nich strop. Keď som skúšala 6 hodín, to bola hotová katastrofa, všade binec, deti skákali po hlave... Vôbec si to nevyčítaj, stíhaš toho cez deň až až 🙂
Globifer forte ste skúšali.? Je síce drahší ale je dobre tolerovatelny. Dôvod anémie mate dosetrene? Podľa lekára stačí železo? Su totiž aj ine priciny. Tak ci tak stravou to nedozeniete aj tabletkami to nejaky cas trvá.
@vanilka83 6hodin pracujem
@janifer ano, dostala som menzes po 2tyzdnoch, skocim na gyndu. Mozno zamlknuty potrat
@senta_sofia ano, ja doobeda este idem vcelku ale potom uz okolo 6-7 som kao
@duratlicka dakujem
@ckatka postel mam luxusnu vcelku, matrac mam taky s pamatovou penou, postel je 2,2m, robena na mieru a spim ako zarezana doslova a do pismena a ano musim 9hod denne spat
Chápem, že každý má iné množstvo energie atď, ale po prečítaní tvojho denného programu som si len povzdychla, že wau, takmer dovolenka. Ak si pri tomto v pre mňa úplne pohodovom režime unavená, šup na preventívku.
@ariesi vsak mi popis ty svoj denny rezim, nech teda vidim v com mas viac energie
Nejak si nám ale nepovedala co ješ....to je dosť dôležité, myslím najpodstatnejšie takže napíš čo a kedy cez deň ješ a koľko,nepijes veľa kávy?alkohol ako často?fajčiť?ješ veľa cukru?
@vanilka83 jedavam iba 2krat denne, kavy 2, alkohol ziaden, velmi prilezitostne fajcim raz za tyzden.
Daj si vysetrit aj kortizol. Stoji to cca 8€ a mne vysiel trochu vyssi. Je to hormon stresu a zaroven protizapalovy hormon. Ak je prilis vysoky mozes mat odpalene teda vycerpane nadoblicky po anglicky “adrenal fatigue”. Vtedy trpis nesmiernou unavou a ani 12 hodin spanku denne ti nepomoze citit sa lepsie. Na nete k tomu najdes vela informacii, ja beriem aj adaptogeny na podporu nadobliciek a trosku lepsie som zacala spavat a je to lepsie.
Este sa do toho zapojím, uz som ti pisala ohladne anemie..
Makltoferm je uplne slaby. Nezabera ludom, ktory maju nizke zelezo.
Ja beriem tardyferon. Jexs postupnym uvolnovanim a nerobi problemy, so zaludkom a btake hrozne.
Povirm ti k tomu sportu a nemii..
Nue je dobre behat. Beh prehlbuje anemiu. Ako keby si si tym behanim ludovo povedne rozbijala cetvene krvinky. Tymi narazmi pri behu,je to laicky vysvetlene jasne.. Mnoho zien co vytrvslostne beha, trpia anemiou. A, su zeny ktore, behaju a anemicke nie su. Je to asi tak dane.
Cize mozno by si mohla zvolnit trmpo. Necvicit kazdy den. Pripadne skus niečo doma cvicit.
Jaxsom svojho casu cvicil shauna fokus a tam sa tak cvicilo, skakalo, ze som za ctri mesiace bola anemicka, ako slak.
Ver, ze velaveci je zo zeleza a z jebo nedistatku. Zle vlasy, poruchy cyklu, podrazdenost, nervozita, dychavicnost unava... Ja by, som to skusila doplnit a uvidis
Clanok o anemii a, sportovani, je ich viac
@zibi dakujem takto som si to dokopy nikdy nedala, ale dava mi to zmysel.
Prosím Preklep
Budíček o pol siedmej, raňajky, desiata obom, po pol ôsmej odchod z domu, cestou deti do školy. 8 hodín v práci, dvakrát mesačne aj 12tka. Z prace odchádzam o 16.00,cestou pre deti. Chalani, 7 a 9 rokov. Niečo im pripravím pod zub lebo jedia radi, okolo piatej bud sada mladsi ku mne do kuchyne a ja popri učení sa s ním varím večeru alebo pečiem niečo k desiate na ďalší deň. Alebo keď mám navarene, tak som pro ňom v detskej. Musím byť, je to hyperaktívne dieťa, aj keď sú dni, keď napíše aj sam. Ale čítať musíme spolu, prvák. Tretiak sa naučí zvyčajne sam, ja len preskusam. Hráme na hudobné nástroje, tak aj to precvičiť. Cca pol siedmej až po ôsmej sme von, aspoň na prechádzku, aby sa vybehali. Po návrate večera, čítam im rozprávky, okolo po desiatej spia a ja môžem dať do poriadku kuchyňu, ísť do prachy a konečne sadnúť ku knihe alebo netu. Utorok majú krúžky dlhšie, do pol šiestej, takže utekám na nákup, pripravím večeru a idem pre nich, ale učenie dlhšie trvá, lebo neskôr začne. Streda štvrtok klasika ako v pondelok. V piatok vyzdvihujem zo školy, utekám domov, najedia sa, berieme veci a idú na pol siestu na Športovy krúžok jeden, na pol siiedmu druhý, prídeme domov pred ôsmou, raz dvakrát to spájame s nakupom. Nevedia prestať jesť, takže musím mať niečo varené pripravené už vo štvrtok. Sobota ráno konečne trochu pospisme, teda tak do pol deviatej, dam prat zo 5 pracok, pradlo skladám postupne priebežne. Poobede sa ide von, na nejaký výlet, dlhšiu vychádzku. Nedeľa podobne, ale to už aj príprava do školy. A pomedzi to všetko ostatné, kedy ako stíham, dĺžky, prach, kúpeľňa.... Starší ma miernu poruchu autistickeho spektra, nezvláda žiadnu frustráciu, boli dlhé obdobia, keď si ubližoval.....
V dobrom počasí chodíme na bicykel, kúpať sa, turistika.
Všetok chod domácnosti, teda platenie uctov, šekov do školy, servis auta, opravy v domácnosti riešim iba ja.
Som s nimi sama. Otec ich bežne nevidí aj 2 mesiace v kuse a podám na hubu teda riadne.
Takže možno vyznel môj príspevok voči Tebe útočne, nemyslela som to v zlom, len ja by som tak rada mat aspoň hodinu pre seba, ktorá by nebola na úkor spánku. Vlastne už z toho vyčerpania bežné neviem spat, jednoducho ľahnem a nezaspim. Mimo vikendov som rada, keď dám 6 hodín.
Som anemik skoro 35 rokov a uz som uzivala milion druhov. Neviem aky mas krvny obraz, ale daj si ho spravit. Ak mas hodnoty nizsie ako 90, je nutne aby si dostala transfuziu plazmy (a ta nezapeka). Skus o svojich problemoch povedat lekarovi. Ten by ta mal nasmerovat co teda so zelezom a ake hodnory su uz krucialne. Chodis na hematologiu? Alebo len k vseobecnemu lekarovi? Ja teda mam dcerku doma a mam len jedno dieta, cize aj hrat sa s nou musim ja, plus po veceroch do noci aj pracujem ked mam projekty. Muz mi vynasa smeti a robi vacsie nakupy 🙂 a sama som nestastna, ze nestiham ani chodit cvicit, ale domacnost mam cistu a upratanu, dieta stastne, navarene je.. ale zavidim, ze mas cas na seba 🙂

Keď zapeka železo, tak treba k nemu brat psylium .. ja som tak brala