Mám obavu z druhého dieťaťa, zmení sa to?
Dobrý večer dievčatá viem, že toto bude ťažšia otázka pretože chápem ze každá to vidíme asi ináč a každá to aj ináč berieme. Ale predsa len potrebujem radu ide o to ze mam 4 ročnú dcérku veľmi asi rok už túžim po druhom dieťatku teda tak Vám poviem, že rok dozadu som túžila veľmi brala by som ho hneď a čím je to dlhšie začínam mať pocit, že to slábne. Nie nepokusame sa s manželom ešte o bábätko chceme až teraz na vianoce chcela som aj niečo odrobit a ze by sme sa pokusu až teraz. Ale tu je práve to ze tým ze dcérka má už 4 je pomaly sebestacna veľa vecí už zvláda úplne sama dá sa s ňou porozprávať proste všetko a bojím sa znovu všetkého odznovu nočné vstavanie, plakanie, davanie stále pozor ved viete aké to je mať malé dieťa. Je táto obava normálna alebo mam radšej počkať s druhým dieťaťom alebo zmení sa to? Za každú radu budem šťastná ďakujem
@anonymka11 Ja som jedináčik a vyslovene nikdy mi nechýbal súrodenec- kompenzovala som si to na sesterniciach a kamarátoch. Teraz mám tri deti pomerne za sebou a kľudne by som dala aj štvrté, keby som sa nedesila tehotenstva a toho, že bývame v 2,5 izbovom byte. Nikdy som nebola materský typ a ani som netúžila po deťoch, a určite som si nikdy nevedela predstaviť, že ja budem mať takto tri decká po sebe. Ale tak nejak to prišlo všetko neplánovane. Beriem to ako fakt, ako osud alebo neviem, ako to nazvať- asi to tak malo byť. Vidím na najstaršej, ktorá má 5 rokov, že je už totálne samostatná jednotka a veru, veľakrát rozmýšľam nad tým, že ak by sme mali len ju, tak by sa nám do ďalšieho dieťaťa asi nechcelo pri tomto jej aktuálnom veku. Predsa len, človek už tak spohodlnie, už nerieši také tie bábätkovské veci, už aj to obdobie vzdoru je na ústupe..no komu by sa zas chcelo...ale na druhej strane, som šťastná, že máme tri deti , že majú jeden druhého, aj keď sa neustále pre niečo vadia, a vkuse musím riešiť nejaké nezhody a kto komu čo urobil alebo vzal...beriem to do budúcna ako výhodu, že nikdy nebudú sami a verím a dúfam, že budú mať medzi sebou dobré vzťahy. Tiež to vyznie asi divne, ale ja sa o nich aj menej bojím, vidím sama, že na prvorodenú som taká najupätejšia, neviem si predstaviť, že by sme mali len ju, asi by sme ju megarozmaznávali a ktovie, ako by to bolo s ňou. Je dobré, že má súrodencov, že sa musí deliť, nielen o veci, ale aj o našu lásku a pozornosť. Ak by som ti mala poradiť, tak určite choďte do druhého dieťaťa.
Záleží to od viacerých faktorov, hlavne zdravotný stav, vek, ale mať druhé dieťa nie je nič nezvládnuteľné a je to tak, že to prvé dieťa môže mať aj zdrav. problémy, príp. sa mu môže niečo aj horšie prihodiť alebo odísť do zahraničia a potom zostane to ďalšie dieťa. Obetovať tomu niekoľko rokov iste stojí zato. Napr. naši susedia majú tri deti, z toho posledné prišlo úplne naplánované, keď suseda mala už 38 rokov a teraz po rokoch je spokojná, najstarší syn má zdrav.problémy, stredný vyštudoval a zostal pracovať v BA ako právnik a oni žijú s tým najmladším, všetko zvládli.
mam dve deti 8r. a 1,5r., ja som chcela druhe dieta stihnut este pri prvom, zostat aspon tehotna do jeho troch rokov, jeho sme urobili na šup, o druhe sme sa snazili od jeho dvoch rokov a nedarilo sa dlhooo, pre mna neskutocne dlho, skoro 4 roky... je medzi nimi rozdiel 6,5roka a som teraz aj rada, ze to tak prišlo ako to prišlo, malá sa narodila po polroku ako nastupil do prvej triedy, mohla som sa mu pri uceni venovat, bol samostatný.... velke pozitivum, ze na nu neziarlil, kedze bol uz vacsi a rozumný, lubi ju najviac na svete... jedine co ma sem tam mrzi, ze sa nepodarila skor a este by sme dali aj tretie... teraz uz nechcem do tretieho ist pre vek aj ked rovesnicky len zacinaju rodit....
@lula313 uplne prevracias moju rec. nikde nehovorim ze surodenec je tu od toho aby clovek Nebol Sam Po smrti rodicov . Kszdy mà svoj život s bratom nemam potrebu komunikovat kazdy den Lebo je chlap. Nemam ziadneho muzskeho kamoša okrem mm. Ale ked treba Tak si pomahame. Je aj krstny mojej dcerke koli tomu doletel až do kanady. Mna by zas nikto nedostal tehotnu trepat sa autom 6h na druhy koniec Sk ale sla som koli nemu pozriet jeho dcerku Lebo ex mu ju nedovoli mat a az teraz sa odvàžil riešit styk sudnou cestou . S kamoskami sa mozem roky cele dni vykecavat ale nikdy nic pre mna neurobili. Podstatne su ciny nie kecy, A nepovedala som ze vacsina z okolia mà zle vztahy svokor s 1z 9 surodencov sa nemusi s ostatnymi je ok.Chodime kuknut aj jeho sestru ktora sa koli choremu mužovi prestahovala do asistovaneho domova. Kazdy sme iny ty si Mozno pesimista vidis pohar poloprazdny a ja ho vidim poloplny. No co už nezhodneme sa.
@lula313 ja som bola s bratom aj na 2dovolenkach v dospelosti. Na jednu ma dokonca pozval ked som bola studentka bol to sice Tunis ale fajn precestovali sme vsetky poznavačky a už tam nikdy nemusim 😆a boli sme aj v Egypte na mamu sme sa zložili plavbou po Nile pred vyse 10r uz to nerobia koli tomu aky je tam stav. Ja som ho zobrala k niagarskym vodopadom. My sa nemusime bavit dlho Ale ked sa bavime je to akoby sme sa bavili včera. Na viac dovoleniek spolu nebolo nacasovanie + on mà rad take ine exotiky ako ja on mà rad Turkmenistan Rumunske hory izrael vselico arabske ja mam radsej karibik. On mà rad adrenalinove aj v stane ja mam radsej krasnu plaž 5* aj ked ma vie strasne iritovat mam ho rada a nelutujem že som nebola jedinačik. Bolo fajn sniekym vyrastat a mat spoločne spomienky na decstvo.
Podľa mňa to nie je smiešna otázka a ani egoizmus. Kde je napísané, že žena musí mať deti? Alebo že ich musí mať 3? Každého vec. Na zemi musí byť rovnováha a ak ty cítiš, že novorodenec už nie je pre teba, tak do toho nechoď.
Možno si si prežila jedno bezproblémové dieťa a teraz ťa tu niekto bude kŕmiť tým, že to bude krásne a že si slaboch? A čo ak nebude? Mám jeden a pol ročnú a je od narodenia zarevaná, nerváčka, veľmi aktívne dieťa... Nad druhým neuvažujeme a robíme všetko preto, aby sa žiadna "náhoda" nestala.
Môže sa ti narodiť dieťatko so zdravotnými problémami. Áno, nemusí, ale môže, aj to musíš zvažovať.
A s tým súrodencom - dovoľ sa mi zasmiať (a chcem naozaj vysmiať autorku tohto "múdreho" výroku). Mám 2 súrodencov, je medzi nami iba 3 a 5 ročný rozdiel, ale doteraz si každý žije svoj život a vyrastala som sama ... a ani sme sa nepohrali, ako niekto tvrdí :D Možno pobili...to bola naša aktivita. Radšej šťastná mamina jedného dieťaťa ako nešťastná matka troch.
Daj na seba, svoje pocity 🙂
Každej jednej Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď hneď predné v uvode tejto diskusie som napísala ze každá nato mame iný pohľad a ony názor a je to tak jedna chceme tri deti jedna jedno niekto žiadne ja som len chcela možno trošku nakopnúť alebo možno práve sa trochu zabrzdiť ta dilema je hrozna lebo vám poviem pravdu myslím nato stále hlava veľmi pracuje dávam si stále plusy mínusy asi najlepšie je otehotnieť neplánovane človek nemá na výber 😁 chcem pre malú súrodenca aby nebola sama ale samozrejme nie je to záruka že v dospelosti sa budú mať radi tak ako ste to tu aj spomínali ale zas trosku egoizmu si pripúšťam pretože predsa len som mama a chcem byt šťastná spokojná a nie nervózna lebo viem aké to je mať malé dieťa viem aké je to dieťatko vypiplat pretože pre dieťa každý robíme predsa všetko čo vieme a viem ze to bolo náročné to obdobie keď je dieťatko malinke je nádherné ale aj náročné a práve bojím sa ze som zlenivela zpohodlnela neviem ako to nazvať
A môj muž už len čaká kedy poviem pod to dieťatko chcem a ideme nato a ja stále váham a on čaká 🤔
@anonymka11
Ked vahas tak nasilu urcite nie. Ved nehori to. To druhe babo by si hlavne mala chciet ty. Bude v tvojom tele a vsetko hlavne na tebe. Ja som prvy rok malej bola presvedcena ze dalsie nechcem. Urcite nie v tej dobe chcela som si malu užit. A mala by si ho chciet koli sebe hlavne nie koli surodeneckym vztahom. Mozno sa ti momentalne nechce vracat na matersku Mozno Ta prave viac bavi byt v praci. A mozno budes chciet babo o pol roka. Pochybnosti ako zvladne dalsie dieta mà kazda mama. Je to skor o tom co ti vravi srdce co chces ty.
@anonymka11 sranda,ze vacsina zien sa boji ako zvladnu male dieta. No ja naopak mam des z toho ako vychovat dieta pripravene na zivot ako prezit pubertu,aby nespadlo na zle chodnicky. Malych deti sa nemas preco bat. Starostlivost je narocna,no ja si myslim,ze skutocne obavy pridu nastupom do skoly. Lebo predsa dieta zmeni kolektiv,opici sa po kamaratoch a uz nemas o nom taky prehlad ako ked je malicke a dohliadas na jeho kazdy krok.
@marca12 male dieta male problemy 😊je fakt.. skor si moderne zeny nevladzu to drobca 3roky vypiplat na sebe nalepene to ich desi si myslia ze ked dieta vie hovorit same sa oblecie nema plienku uz je za vodou 😃pritom je to ako hovoris -skola kamarati svet co ich len caka a bude ovplivnovat ., zlomene srdcia zly kamosi zavislosti rebelia atd, Nie je to tak fyzicky narocne ale emocionalne trapenie je horsie.
@susily no naša ma už vyše 4 roky ja som vždy chcela mať dve deti môj muž vždy len jedno ale nakoniec sám uznal potom čo som mu vysvetlila aké to má výhody že mať dve deti je super a už ho chce aj on dokonca možno teraz viac ako ja lebo kým ho nechcel som tak úplne nemusela nad tým rozmýšľať ako teraz keď viem ze ho chce a mam pocit ze ja som teraz cukla začala som hľadať nie len tie výhody ale práveže nevýhody 🤔
@anonymka11 podla mna v tom nemusis hladat vyhody a nevyhody su dost abstraktne. .. nevyhody? Ok miniete viac pri 2ako pri 1 na stravu oblecko potreby.. ale zas extremne vela to nie je. Dovolenky su vselijake ponuky pre 2 deti do urciteho veku zdarma. Daky blby priklad ti dam mamina kamoska mala jedinacika ako 20r sa zabil na motorke nato sa rozviedla.. neznasa byt sama Tak mà roky frajera ktoreho musela z krcmy domov vozit aj od milenky vytrhnut z pazurov a teraz tusim na Staré kolena mà on raka a ona sa onho stara. Mozno by bol jej zivot uplne iny keby mala este jedno dieta ked potrebuje pre niekoho žit. .. Moja bude mat 4.5r ked sa maly narodi. Moje jedine trapenie je prejst skuskou na vodicak ( na 3pokus snad to dam) ja som dost v strese ked robim tu jazdu. A su tu dost prisni. Teraz chodi mala na plavanie a buduci rok od septembra jej chcem dopriat tych kruzkou viac tanecnu a Mozno aj karate okrem plavania. Vozim ju ja ( len somnou Niekto musi byt v aute co mà vodicak tak je to tu) maleho budem brat snami vo vajicku. Tesim sa na to😍
Tiež mam dilemu. Mam 32 rokov, mesačné babo.... rozmýšľame, ci cakat dva tri roky, alebo hned sa pokusit o druhe, pokiaľ som v tom, ze -nespim, staram sa, som doma a podobne... ked som este uplne v tom... co myslite???
@anonymka11 medzi mnou a bratom je 7 ročný rozdiel. Už sme dospelý. Podľa mňa je to veľký vekový rozdiel. Sme úplne odlišné povahy. Ani rozprávať sa nemáme o čom, on pracuje v česku, ja v inej krajine. Ani si nepíšeme, vôbec nič. Stále som chcela byť jedináčik a je dosť možné že len 1 dieťa budem chcieť. Otec má jedného brata, neznášajú sa. Mama ma 3 súrodencov, tiež nie sú v kontakte. Nepohádali sa ale nestretávajú sa. Takže toľko k tomu. Každý má pozitívne predstavy o rodinných vzťahoch ale skutočnosť je veľakrát iná 🙂

@acrobaleno pripájam sa. Tiež som vyrastala ako jedinačik a nikdy som nemala túžbu ani potrebu mať súrodenca, aj ked všetci naokolo mali.
To je taky trafený argument, že si zaslúži surodenca.
Ja mam jedno dieťa a sme rozhodnutí, že dalšie absolutne nezvladneme, skôr psychicky ako fyzicky, či materialne. Nevidím nič krásne na tehotenstve a materstve. Kým to človek riadne vypiple, stojí to nervov. Pokiaľ nemáte dieta, ktoré kam ste posadili tam sedelo a prespalo vám celé noci... 🤷🏻♀️
Za mňa nie, no ak silno moc túžite VY a nie dať dcére darček, lebo musí mať súrodenca - to je také prízemné pravidlo, chodte do toho. Ak sa cítite psychicky, fyzicky aj materialne, nevidím dôvod.