icon

Mama je s deťmi dlhšie doma

6. okt 2021

Videla som tu nejednu diskusiu o tom,ako iba leniva zena ostane dlhsie doma s detmi,ako 2-3 roky,aby si doslova citovane valala doma sunky alebo parazitovala na state.To akoze ked sa zena stara o par deti doma,tak to nic nerobi a kazdy ju odsudzuje?A ked ide do roboty,rodina sa stravuje v jedalni/restike/donaska,obcas vyuzije opatrovatelku alebo namiesto jasli ma opatrovatelku(pripadne babku) pre dieta a ak obcas nestiha,tak aj pani na upratovanie,cize svoju kazdodennu pracu 1 cloveka rozdeli medzi NIEKOLKO osob,tak ked to vsetko robi ona,tak vlastne nic nerobi a je leniva?Cize ak opatrovatelka opatruje par deti,tak ma co robit a jej praca je ohodnotena.Ak sa matka stara o svoje deti,popritom bezi domacnost a ostatne veci,tak nic nerobi.Jasne,starat sa o cudzie deti je sialena zodpovednost,ale myslim ten princip a mnozstvo prace.Akoze jasne,psychohygiena,kariera,peniaze,kazdy ma svoj dovod,preco skor ci neskor chce nastupit do prace,ved to je uplne normalne,ale robit z takej zeny chuderu je podla mna smutne,duplom ak to tak posudzuju ine matky/zeny.

sisa_s
6. okt 2021

@renesmee2 a odkedy je povinne mat v profile presny pocet deti? 😀 cize niekto, kto nema vyplneny profil, si nemoze napisat nazor? 😀

kate211
6. okt 2021

Autorka: ja nemam nic proti zenam, ktore su doma dlhsie ako 3 roky. Ked ich to bavi alebo sa tak rozhodnu, je to len ich vec. Ale len pod jednou podmienkou - pokial ich nepodporuje stat. Pokial tieto zeny su ochotni zivit ich muzi (osobne sa im divim) alebo ich rodina, nemam nic proti tomu. A este k pracujucim zenam: podla mna nemaju ani upratovacku (upratuju po praci alebo o vikendoch), casto nemaju ani pomoc rodiny, nikto ich deti neodvaza do skolky, nikto za nich nenakupuje (to robia pred alebo po praci), opatrovatelku na doma tiez nemaju (deti chodia do skolky a potom ich opatruju rodicia ked pridu z prace). Stihaju omnoho viac ako zeny co su doma. Na druhu stranu, ked nesosaju stat, nechapem co mozu mat proti tymto zenam ini ludia. Ostatnym to moze byt jedno. To, ze su lenive (stihaju menej ako pracujuce), ma s nimi riesit manzel a nie ostatni, cudzi ludia.

hederamonstera
6. okt 2021

@renesmee2 ja tiez pracujem normalne ako @viestta a som tu stale :D robim biznis analyticku...nemozem za to, ze som sikovna a pracu, co inym trva cely den, mam spravenu do pol hodky-hodky...potom beham po nete :D ale mam aj stastie na sefa, nejako mi nepotrebuje davat robotu :D nastastie som na homeoffice, tak sa stiham venovat domacnosti a aj svojmu hobby. takze, ano, su take prace. realne robim asi 5 dni dokopy, ked si spocitam cas.

dskjhfdlkdjhl
6. okt 2021

@renesmee2 evidentne si mimo, ja som na rozdiel od Teba v klude, ani nikomu nezavidim jeho pracu, ani nic podobne. Ani nemam potrebu tu urputne zistovat, kto kde pracuje, lebo som so svojou pracou spokojna😉

acrobaleno
6. okt 2021

@renesmee2 Nie som je hovorkyňa, ale to neznamená, že sa jej nezastanem, keď útočíš bezdôvodne. A áno, nemám deti, ale mám uši a oči a kamarátky a rodinu. Takže vidím a mám predstavu ako im funguje domácnosť.

liljana
Autor odpoveď zmazal
annamalaga
6. okt 2021

@acrobaleno závidí iba. Že niektoré ženy stíhajú to aj to a ešte majú ku tomu aj plat. A navyše u nás je štedrý a dlhy rodičovský a ešte aj pandemicky rodičovský. By si rozmysleli , keby mali pól roka materskú a potom nič.

ddaassuullaa
6. okt 2021

@acrobaleno
@dskjhfdlkdjhl baby vy teda mate trpezlivost na zenu s PMS alebo co to ma 😂

autor
6. okt 2021

@liljana Prosim ta a ako sosaju stat?Ked muz napr. zaraba nadstandardne a ani by im napr. ziadne davky po rodicovskej nevysli a ani by ich nepotrebovali?A pocas ordicovskej uz mohli tiez nieco svoje robit,pripadne pomahat muzovi v praci.Vidis,presne toto som myslela.

renesmee2
6. okt 2021

@hederamonstera - Ďakujem za úprimnosť a odpoveď. Aspoň niekto tu vie normálne odpovedať bez blbych komentárov. Pekný deň ti prajem.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
6. okt 2021

@ddaassuullaa to vies, to u mna prislo s vekom a s prezitim puberty vlastnych deti😀

acrobaleno
6. okt 2021

@annamalaga No veď to. Iba pár krajín má takú dlhú rodičovskú a ešte k tomu platenú.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
annamalaga
6. okt 2021

@acrobaleno a navyše robite hlavne vy nato pracujúce , takze áno máte pravo sa ku tomu vyjadrovať.

liljana
6. okt 2021

Predstav si zenu samozivitelku, dve deti. Partner ju opustil, zomrel,... Cely zivot lieta ako handra, z prace domov, aby prezila, aj deti. Sama si musi kupit byt, zarobit na jedlo, zaplatit odvody statu. Nikoho nezaujima, ci ma z coho zit. Stat po nej tvrdo ide, aby zaplatila dane, socialne, zdravotne, inak exekucie, penale,... Po 45 odpracovanych rokoch dostane znicena zobracky dochodok 300 eur. Preco taky maly? Pre vsetkych vychcancov, co neodvadzaju na socialne. Od zivnostnikov, dlhodobo nezamestnanych, pracujucich na cierno, zeny v domacnosti po nasu armadu romov na ID. Vedla nej sa na soc. poistovnu postavi zena, co bola 40 rokov doma. Vysmiata, neznicena, nestrhana a dostane miesto dochodku 250 eur socialne prispevky, ci dokonca rovnako za nic. Za sedenie doma. Druha sa starala len o seba, svoje deti a svoju domacnost a ledva to za den stihla, co ta prva stihla popri praci, ci dokonca dvoch pracach. Je to rovnaky vysmech ako to, ze vacsina romov zije cely zivot zo socialnych davok, oddychuje a nepracuje. A ty stravis v praci cely zivot.
Nie, vacsina zamestnanych ludi nemaju radi zeny doma. Okrem manzelov, ktori sa tak nemusia starat o deti a domacnost.

acrobaleno
6. okt 2021

@annamalaga tak zase baby, čo makali pred materskou, tak tie si ju nad-pracovali. 😂

renesmee2
6. okt 2021

@sisa_s - Prepáč nerozumiem tvojej otázke. Ale dotyčná užívateľka potvrdila že žiadne nemá a ani ma to nezaujíma koľko kto má detí len skrátka porovnávať 2 ženy pričom jedna má iba 1 dieťa a druhá dajmetomu 3-4 mi príde dosť odveci. Každá má nejaké iné povinnosti navyše čo tá iná nemá ja vlastne nerozumiem prečo sa nejaká žena považuje za chuderku na poľutovanie či už pracujúca alebo tá na materskej. Ja som napríklad na RD momentálne mám 3 deti a nevidím dôvod prečo by ma niekto mal ľutovať hoci mám sa čo obracať pri 3 deťoch keď už sú aj staršie doma ale takisto nejdem ľutovať tie pracujúce. Každá si vybrala svoje smerovanie v živote tak nech je s tým spokojná a vyrovnaná. A o tom to celé je, potom jej môže byť ukradnuté čo si o nej myslia iní. A nerozhádže ju ani blbý komentár kamarátky, rodiny či cudzieho človeka.

kate211
6. okt 2021

@renesmee2 Tiez nechapem, preco riesis viesttino zamestnanie a poukazujes, ze sa v praci nepretrhne. Je jej vec, ze ide do prace na 11. Su zamestnania, predstav si, so ktorych chodis v 11 a dost sa pretrhnes. Ja napr. pracujem aj o tretej rano, ked mam na to chut. A to, ze niekto ma 2-3 deti je jeho zodpovednost. Nechapem, preco by mal mat o tom paru niekto iny. Ked sa niekto rozhodol mat 2-3 deti ma s tym byt zmiereny, starat sa o ne a o seba.

sisa_s
6. okt 2021

@renesmee2 " ty nemáš ani jedno dieťa súdiac podľa tvojho profilu, ona má 1 a tvárite sa že máte odpoveď na všetko" ... Narazala som na toto, ze sondujes profil a urcujes, kto sa ma k comu vyjadrovat, lebo ma 1/nema deti niekto 😉 to, ze ty mas 3 deti, neznamena, ze mas vacsie pravo posudzovat niekoho...

lolita555
6. okt 2021

Ja som doma teda 7 rokov a ešte určite dlhodobo budem,a teda vôbec si neprídem lenivá.lietam s motorom v prdeli od pol siedmej,kedy vystrájam do školy,potom s mladším doma,navaril,upracem....nemusím písať všetky normálne matky poznajú😀
Môj muž našťastie krásne zarobí a sám povie že keď mám niekde zarábať 500eur tak nech som radšej doma.ja som tak bola vychovaná mamina s nami doma dlho bola,tak som rada že aj ja mám takú možnosť.obdivujem ženy ktoré robia a všetko doma potom,kamošku keď vidím chúďa niekedy dolu nosom padá,zaslúžila by metal.
Ale samozrejme pokiaľ by som našla dobre platenú prácu , tak rada pôjdem do práce

autor
6. okt 2021

@zara1357 Dakujem,v podstate si to zhrnula a vystihla ovela lepsie ako ten moj chaoticky prispevok.Neberiem davky,nevyciciavam stat,nesedim na zadku (inak presne tu toto parkrat padlo,co som spominala ze je vseobecny nazor) a robim aj par hodin denne z domu.Ale aj keby som tych par hodin nerobila,viem tak zariadit den,ze ked muz skonci v praci,tak vieme ako rodina travit cas spolu,co by som proste pri normalnom pracovnom pomere nevedela.A ten nas cas mi pride fakt vzacny.
@liljana Predstav si zenu,ktora vodi na pol siedmu deti do skolky,aby mohla byt na pol osmu v praci,muz na homeoffice pocas dna navari,vyperie,nakupi,poobede o pol piatej vyzdvihne deti a idu na hodku von,vecera a spat.Vsetci zdrati,unaveni,deti casto chore,opatrovane cez homeoffice,aby zenu nevyhodili a pritom by ich uzivil aj ten jeden muzov plat.Zatial.Docasne.A aj to je zial bezne.A predstav si zenu,ktora vychovala 3 deti,staci,ze v malom meste,kde si hladala robotu a vela rokov sa jej nedarilo(zila si v zapadakove?) robila co sa dalo,muz prec z domu,aby ich uzivil,ona este pomaha svojim a muzovym rodicom,starym a chorym....A ta pojde vysmiata a nezdrana do dochodku?Fakt?

Dakujem vam vsetkym za nazory a pohlady na vec.Inak toto brutál rozptyluje od prace,sorry.

liljana
6. okt 2021

A pojde potom dotycna poziadat o dochodok a socialne prispevky? Ked nie, tak absolutne ziaden problem. Ale vieme, ze si o ne poziadat pojde. Kto by nezdvihol peniaze zo zeme, ked ich stat rozdava. Lebo medzitym sa toho kopec zmeni. Pride rozvod, manzela vyhodia z prace, v preddochodovom veku uz tolko nezaraba, pridu o peniaze,,.. a kazde euro bude potom dobre.

oblecenie99
6. okt 2021

Na, vidíš, aj ja som tá druhá matka (žiaľ nerozdeľovačka, lebo keby som tú prácu a starostlivosť rozdelila medzi iných, tak sa nedoplatím a zbytočne robím) a veľa žien je zo mňa zhrozených a majú reči, ako som mohla dať malého do jasličiek a ísť späť do práce. Čo ti poviem, na ihrisku sa nechválim, že už robím.. :D

luccija
6. okt 2021

@zara1357 krásne zhrnuté.Len čo som si všimla v podobných diskusiách sú zeny, ktoré sú doma označované za lenivé tými, ktoré si to nemôžu dovoliť a preto sršia zlosť.Vacsina z nás má na výber.
A niekto píše o druhej šichte po práci zamestnanej ženy.Casto čítam deti si robia úlohy v družine, máme suchú večer veď sa všetci stravujeme v inštitúciách, upratujeme v sobotu doobeda, nákup raz týždenne, deti už o 16 hod nie sú v škôlke tak kde sa stráca ten čas a čo nestíhajú?zaťažovať môžu krúžky deti, ale tiež im netreba dať 3 krúžky a stále ich niekam voziť.
Nic nie je len čierne a biele.A súhlasím s autorkou ženy, ktoré nepracujú klasicky od do budú vždy tŕňom v oku.A neviem o akej podpore od štátu píšete veď žena si buď platí dobrovoľne nezamestnaná, alebo je prihlásená u muža vo firme, alebo je na predĺženej RD a na to musí byť nejaký dôvod.

danulicek
6. okt 2021

ja mam niekedy tiez pocit, ze som strcena v kazdej diskusii :D pracujem ako holka pro vsechno :D ale oficialne pracujem na oddeleni komunikacie a pisem clanky do novin. hoci mam pracovnu dobu stanovenu, casto robim po veceroch, ked deti zaspia alebo som k dispozicii vzdy, ked treba - aj cez vikendy - co uz ale vidi malokto 🙂 potom si mozem dovolit aj zarazat sa aj v praci :D

ale aby som sa vyjadrila k teme - ja som bola na rodicovskej 5 rokov (retazova), cely cas som pocuvala, ako mi je doma dobre, na tej materskej a ako musia na mna robit ini. pritom som mala vzdy nejaku aktivitu, pracu z domu. ked som nastupila do prace a mladsi mal 2,5 roka, ti isti ludia v mojom okoli ma zas odsudzovali, ze idem prilis skoro od dietata... cize ja by som to zhodnotila tak, ze sa nezavdacis, ci urobis tak alebo onak. a len ak si ty s tym rozhodnutim stotoznena, bude ti jedno, co si kto mysli - ale to som tu uz pisala. tvoje topanky nema obute nikto. vsetko ma svoje pre a proti - kym na rodicaku mozes rozlozit starostlivost o domacnost na cely tyzden, ale zase sa staras 24/7 o dieta... ako pracujuca musis mat iny timemanagement, lebo toho casu je podstatne menej, ale zase dieta je vacsinou v institucii. ale tak ako je vseobecny mindset, ze zena doma vyciciava stat (a nemusi to byt vzdy pravda), je zial aj nastavenie, ze pracujuce maju opatrovatelky, stravuju sa v restauraciach a maju upratovacky - co tiez nie je pravda. za seba napisem, hoci mi je luto, ze som si uplne neuzila matersku s detmi (bola som dost v strese z inych udalosti), odkedy chodim do prace, zmenilo sa toho velmi vela k pozitivnemu aj v mojom nastaveni. a to varim takmer denne teple vecere, periem, upratujem, robim program detom, som zena aj muz v domacnosti a este popri tom pracujem casto aj doma - ked deti spia. mna ale praca extremne bavi, nechodim sem z povinnosti, ale mam to ako psychohygienu - hoci su dni, ked sme dost v strese a pod tlakom. ale som viac vyrovnana sama so sebou a citia to aj deti. a je mi jedno, ci si niekto mysli, ze som workoholik, ked robim v nedelu vecer alebo ze som leniva, ked v stredu doobeda namiesto prace pisem na kona :D takze nech si kazda robi, ako uzna za vhodne, nastastie v 99% percent ma kazda z nas na vyber. v inej diskusii je napriklad matka, ktora je z rodicovskeho uplne vyhorena. v tejto zas vidim, ze si to uzivas a tak to ma byt. kaslat na to, co si mysli okolie 🙂

liljana
6. okt 2021

A vieme este jedno. Stat o 20-30 rokov bude mat problem. Viac dochodcov a este menej odvadzajucich ako dnes. Tak co su dnes vysmiati doma, budu potom plakat, ked potom poriadne pritvrdia podmienky na davky a dochodky. Ale samozrejme zase primarne osklbu tych, co si dochodky platili.

renesmee2
6. okt 2021

Autorka zbytočne sa nad tým zamýšľať. Ak si spokojná so svojím životom názory ostatných ťa zaujímať nemusia. Človek si vypočuje a ide ďalej s úsmevom na tvári lebo ten dotyčný väčšinou nemá ani páru o tvojom živote čo je náplňou tvojho dňa atď. Proste nauč sa povzniesť nad názory iných nech su akokoľvek negatívne. Máš deti, máš muža, strechu nad hlavou. Nepotrebuješ zbierať LiKE na internete. Keď nejde o život nejde o nič. Uži si pekný deň 😄

oblecenie99
6. okt 2021

@danulicek Ja som zistila, že síce musím byť aj v práci a domácnosť tiež nepočká (na druhej strane dieťa je v jasličkách, muž v práci, tak mi ten byt nemá kto obrátiť hore nohami denne 9 krát :D ), ale napriek tomu sa cítim oveľa lepšie, paradoxne mám viac času a trpezlivosti na dieťa, lepšie si viem rozvrhnúť svoj čas, som aj mama, aj pracujúca žena, a je to super - ja tak rada nosím opäť košele, na materskej to nemalo zmysel :D Perfektne si si to vystihla. Zmenilo sa moje nastavenie ku všetkému. Každý nech robí tak, ako mu vyhovuje 🙂

andulka1988
6. okt 2021

Nemyslím že treba sa zamýšľať nad tým čo iný hovoria,ty vieš čo robíš a koniec. Vôbec by som sa nad tým nezamýšľala. Ja osobne zas pracujem a mám malé dieťatko a absolútne ma nezaujíma čo si iný myslia aj keď sem tam počúvam že mám sedieť doma. Mám to na háku ...