Mama je s deťmi dlhšie doma
Videla som tu nejednu diskusiu o tom,ako iba leniva zena ostane dlhsie doma s detmi,ako 2-3 roky,aby si doslova citovane valala doma sunky alebo parazitovala na state.To akoze ked sa zena stara o par deti doma,tak to nic nerobi a kazdy ju odsudzuje?A ked ide do roboty,rodina sa stravuje v jedalni/restike/donaska,obcas vyuzije opatrovatelku alebo namiesto jasli ma opatrovatelku(pripadne babku) pre dieta a ak obcas nestiha,tak aj pani na upratovanie,cize svoju kazdodennu pracu 1 cloveka rozdeli medzi NIEKOLKO osob,tak ked to vsetko robi ona,tak vlastne nic nerobi a je leniva?Cize ak opatrovatelka opatruje par deti,tak ma co robit a jej praca je ohodnotena.Ak sa matka stara o svoje deti,popritom bezi domacnost a ostatne veci,tak nic nerobi.Jasne,starat sa o cudzie deti je sialena zodpovednost,ale myslim ten princip a mnozstvo prace.Akoze jasne,psychohygiena,kariera,peniaze,kazdy ma svoj dovod,preco skor ci neskor chce nastupit do prace,ved to je uplne normalne,ale robit z takej zeny chuderu je podla mna smutne,duplom ak to tak posudzuju ine matky/zeny.
@liljana Ano a presne preto je fajn rozmyslat out of the box,nemyslis?Lebo to,ze si odpracujes 30 rokov moze byt o 30 rokov dost neiste.Viac dochodcov potrebuje prave viac odvadzajucich.Cize viac deti.Cize pro rodinne orientovanu politiku,ci?Ja prispievam do rodinneho rozpoctu a minimalne z psychickeho hladiska by som ja osobne nevedela byt dobrovolne doma dlhodobo.Ale niektorym zenam to tak vyhovuje.Niektore zeny nemaju zial na vyber.Ale tak,ako zena,ktora da dieta do jasliciek v roku a pol a ide do roboty nemusi byt bezcitna karieristka,tak zena,ktora si fakt odmaka vychovu deti a je rodine plne k dispozicii nemusi byt leniva a neschopna.Chapes,len to som chcela povedat.A ano,muz moze zomriet.Nato su poistky.Aj ja mozem zomriet.Co bude robit moj muz v takej situacii?Uz teraz si ma obzerat schopne zeny,aby ma v pripade tragedie vedel nahradit?To je podla mna divne.
@danulicek Dakujem,vystihla si to super!
@oblecenie99 To je prave skvele,ze vam to pekne funguje.Ved o to ide.Ty si spokojna,dieta v pohode,ocividne vam to takto prospieva.A to je fajn. Mne prave vadi ta neempatia,ze ty si karieristka,ty si leniva,ty si taka,ty si onaka.Ved sme zeny,matky,mali by sme sa viac chapat.
@andulka1988
@renesmee2
@luccija
Suhlasim,zbytocne sa nad tym zamyslat,ak to v rodine funguje.Len som za posledne roky stretla naozaj s mnozstvom negativnych a ustipacnych reakcii.A nie len ja.Tak som rada,ze su aj zeny,ktore sa na to pozeraju objektivne,vdaka.A to mi vobec neslo o to,aby som niekoho skatulkovala,lutovala,precenovala ci podcenovala,Prave o to mi islo,ze ake by bolo pekne,keby sa ludia snazili viac pocuvat a menej hodnotit.Alebo aspon starat o seba :D :D
@ivik4 No zabila si to 🙂 Asi tak nejak mi to islo hlavou,ako si to napisala,ked mi minule suseda povedala,ze aspon si mozem cez den pravidelne pospat,ked nechodim do roboty.Deti sa vtedy asi teleportuju do inej dimenzie a cas sa zastavi alebo co.A to fakt aj z domu robim.Ale to nevysvetlim nikomu,kto nechce pochopit 🙂
Ja si myslim, že netreba ľutovať nikoho, úplne by stačilo, keby sa ženy navzájom neposudzovali a nesúťažili, ktorá to má ťažšie..
pretože to je podľa mňa najväčšia chyba spojená s touto večnou témou.. každá druha má dojem že to má zariadené najhoršie a potrebuje ocenenie a ostatné to majú ľahšie a je úplne jedno na ktorej strane stojí - či to je tá, čo je doma, alebo tá, ktorej doma začína druhá smena..
Ženy to robia od nepamäti čo to sledujem.. aj keď som bola bezdetná v práci, aj keď som s deťmi doma, stále je to o tom, že jedna sa postazuje a druhu podpichne.. neustála súťaž, neustále predbiehanie.. načo to je dobre, hoci chápem prečo sa to deje - málokto v okoli ocení čo žena robí doma a v práci a tak si to takto vyžiada..
Pre mňa osobne sú chudinky ženy týrané, ženy nedobrovoľne bezdetné, ženy čo musia obracať každé euro, ženy ktoré muž opustil lebo sa im narodilo choré dieťa to sú ženy ktorých mi je ľúto a uznávam že to majú ťažké ale neľutujem seba ani iné ženy na RD že sa starajú o deti lebo to je šťastie nie niečo na ľútosť. A ani ženy pracujúce lebo majú takisto všetko čo im k životu treba len každá vidí šťastie a sebarealizáciu v niečom inom. Táto večná súťaž kto je viac poľutovaniahodný je oničom. Ja osobne by som teda nechcela aby ma niekto ľutoval velebil a neviem čo ešte. Nič také nechcem ani nečakám. Veď nie je ani za čo. Mala som možnosť aj pracovať aj byť doma momentálne nám to viac vyhovuje takto čo je vzhľadom na vek najmladšieho dieťaťa pochopiteľne. Čo bude po 3 rokoch RD je vo hviezdach. Kľúčové je pre mňa aby to bolo dobré pre moju rodinu. Viac mi netreba. Manžel sa nesťažuje, uživiť nás uživí a je spokojný že je doma všetko na poriadku o deti postarané má kto s nimi byť keď su choré, cez prázdniny. Všetko má svoje pre a proti.
Ja napíšem k tomu len toľko, pokiaľ je muž, schopný užiť rodinu, kľudne aj celý život, teda ak to finančná situácia rodiny dovoľuje, ak nie, nevidím jeden dôvod, prečo by mal stáť žene platiť, za to, že je doma s veľkými ZDRAVYMI deťmi, mal by naopak platiť viac tým rodinám, kde žena by aj chcela, ale nemôže robiť, lebo ma VÁŽNE (nemyslím intolerancie, alergie, logopedicke a iné, ktoré zázračné prejdú nástupom do školy) choré dieta
@maciatkolulu Bingo, udrela si klinec po hlavicke. Stat dava peniaze zdravym ludom sediacim bezdovodne doma a odkazane rodiny, zeny s chorymi detmi dostanu almuznu.
@liljana moje dieťa, malo vážnu diagnózu, naozaj vážnu, v prvý rok bola 5x ooerovana. Ani raz mi neprišlo na rozum žiadať niečo, vedeli sme si poradiť ako totálne mladí 20 roční rodičia a ja som bola šťastná, že nevidím Dr, do biela ma vytrácajú tie svine, čo berú a decko je zdravé ako repa, ja som totižto mala to "šťastie" a videla som a bola som v kontakte s rodinami vážne chorých detí... Ja si myslím, ale, že každému sa to vráti a s diagnóza i deti by som sa ja osobne fakt nezahravala. Ďakujem Bohu, za zdravé deti
Nechápem prečo by som mala niekoho ľutovať, pretože chodí do práce a má rodinu. Veď to je najdôležitejšie čo by som v živote chcela dosiahnuť. A to že sa môžem o tú rodinu starať je pre mňa zadosťučinenie. Ľutovať tak môžme ľudí ktorí prišli o prácu, dieťa, končatinu.ani tých by sme nemali ľutovať,ale ich podporovať.a nie že mám deti a musím sa o ne starať. No chudatko žena. Ako to len prežije.
@maciatkolulu
@liljana aké dávky dostávajú ženy sediace doma s veľkými zdravými deťmi okrem rodičovských príspevkov a rodinných prídavkov?
@liljana a ani, pre mňa sú tie rodiny, či berú naopodstatne predĺžené ridivlcaky obyčajní paraziti...
????
@0silvia0 predĺžené rodičaky a je ich fakt veľa, kadejaké blbosti a krásne podplatené... Ver, never. Inak by sme, keď bol malý mali okolo seba samé choré deti😉🤣najviac ma zaujalo dieťa dosť prachazychbrodicov, zdravé ako repa, navštevujú e škôlku celý deň a vraj problémy so sociálnymi kontaktami🤣, nooo👍
@0silvia0 decko najväčší šéf ihriska, hej, plus podarená mamička sa ma pýta, prečo akože ja nič nedostáva, že vybaví... Samozrejme familia na veľkom medveďovi invalidna nalepocka. 🤣🤣🤣, nemusím asi pokračovať
@kate211 no vidíš na pandemicke som zabudla..., pandemia ako sviňa zúri, decká nemusia ruská, nemusia sa testovať, ale pandemicke rodicak ako inde vo svete nenájdeš ficiiii🤣🤣🤣👍👏👏👏
@kate211
@maciatkolulu keď som mala deti malé, takéto módne rodičákové trendy nefičali, tak som trochu mimo... ale už chápem, na čo narážate.
@0silvia0 boli, len sa ešte nedalo len tak to zneužívať, alebo bola iná generácia ľudí, ja neviem... Viem, že sa reálne dávali na vážne choré deti... Je mi z toho vážne na grc.
@maciatkolulu Ja uz zcasti v jednoduchej forme dokazem pochopit snad kazdej soc. davke, ale zmysel pandemickeho rodicaku nepochopim nikdy. Povodne som si myslela, ze to si niekto vymysla, ked to tvrdil.
@kate211 ja som tiež neverila.... Slovensko je zjavne bohatý štát... Horšie, že mnohí tomu nerozumejú, tešia, že majú k dobru pár drobných, ale niekde sa to ukáže,samozrejme v negatívnom zmysle
@cocolino234 - Myslím že si ma len zle pochopila nepotrebujem ľútosť. Skrátka sa len nezhodujem s jej výrokom že ľutovať treba ženy pracujúce lebo po práci ich čaká ďalší šichta. A tá čo je doma s deťmi 24 hodín denne nemá náhodou tiež celodennú šichtu? Stači si uvedomiť že celodennú šichtu ma jedna aj druhá a to preto lebo je skrátka matka. Tu sa nebavíme o ženách ktoré sú doma keď už sú všetky deti mimo domu to sme sa snáď pochopili. A hadať sa o to ktorá má viac roboty je zbytočné. Stači 1 choré dieťa a má starosti za 10 zdravých. Preto toto handrkovanie považujem za zbytočne. Jediné čo som chcela je vedieť aké má zamestnanie. Ak to nechce povedať tak sa z toho nezbláznim a ďakujem ženám ktoré mi objasnili ako fungujú oni. Ja som mala prácu ktorá mi toto neumožňovala preto som bola úprimne zvedavá. Netreba robiť z komára somára a zbytočne si domýšľať.
@maciatkolulu No moja sestra ma autisticku dceru a ma dost problem,nie v kazdom meste je speci skolka,v normalnej ho nechcu,sukromna je draha a tak je s nim doma a casto rozprava pribehy rodicov v okoli,ktory maju dost velky problem ziskat akukolvek podporu zo statu,tak ja mam zase opacnu skusenost,ze su tam velke kontroly a ti posudkovi lekari neschvaluju ani dost tazke diagnozy,tak neviem.Kamoska ma syna slepeho,na vozicku! s mentalnym postihnutim a roky vybavovala obycajny opatrovatelsky.A takych pribehov poznam vela,tak ja mam inu skusenost.
Ale teda pandemicky rodicak je fakt divna vec.Peniaze sa tlacia ako toaletny papier aby sa udrazala aka taka ekonomika.Ja si myslim,ze rodina ma mat tolko deti,kolko vie samostatne bez podpory statu uzivit,ale to je len moj nazor.Okolnosti su casto komplikovanejsie.Druha vec je,kolko napr. moj muz plati odvody a v zivote nevyuzil OCRku,PNku ani nic.Chvalabohu.
A vobec mi neslo o to,kto je a nie je chudera.Islo mi prave o to,ze sa zeny takto medzi sebou posudzuju a nemali by sa.A tu sa to deje zase.Tak bud som sa zle vyjadrila,alebo to proste je v ludoch alebo co.
@renesmee2 Presneeee tak som to myslela.Zena ma toho celkom dost,ci je doma a ma na starosti deti,domacnost alebo je cez den v praci,o deti je za ten cas postarane a vecer sa im venuje tak ako aj ta matka,co je doma.Ked som kedysi davno isla do roboty rano , uprataneho bytu a vratila som sa do rovnako uprataneho bytu vecer,tak to bola samozrejmost.Udrzat normalny stav,ked su denno denne doma piati ludia,z toho 3 deti je ina kava.Ale to je jedno,kazdy robi,co moze,ze.
@jana_eyre_2 Veľmi, veľmi trefne si to napísala, a tá posledná veta by mohla byť kľudne aj bodkou za touto diskusiou..
ja nechapem zmyslu tejto diskusie, to akoze sa mame teraz polutovat a predbiehat sa, ktora to ma z nas najtazsie?
@danieladeley Polutovanie nie je zmyslom len tejto diskusie, ale celeho modreho konika. Vacsina diskusii k tomu smeruje.
@cocolino234 Podla mna kazda zena-samozivitelka s detmi je hrdinka.Tam by som smerovala tie peniaze z pandemickych rodicovakych a podobnych blbosti.Tam a pre zdravotne znevyhodnene deti.Ou a potom este moze prist dalsia lahodka,ako raz kamoska- samozivitelka s 2 detmi dostala "facku" od kolegyne,ked po rozvode mala chore deti a chybala v praci,ze akeho muza si vybrala,tak dopadla,ze trebalo na zaciatku lepsie rozmyslat.Tak to su tie bomby plne empatie.Hrozne.
Ani ja toto nechapem. Robila som pred detmi, robim od nasledujuceho dna, co mladsie dovrsilo 3 roky. Bola som 5 rokov doma - nevalala som si sunky, ale venovala sa detom, starala sa o domacnost. Cize tych 5 rokov som ako parazitovala podla daktorych. Neznasam tiez taketo nazory. Hlavne, ze je tu kopec " invalidov", co beru prachy a nikdy tomuto statu nic nedali. Ale to je uuplne v poriadku, zda sa..
Takze chapem tvoj vylev.

Pre mna su CHUDERY ci pracujuce alebo nepracujuce len tie ktore USTAVICNE musia tieto zeny v domacnosti nejak pomenuvavat a starat sa im do toho ako vedu svoj zivot. A zväcsa tie iste. Nasrať... kokos aj keby si doma 15 rokov zo svojho zivota lebo mas dieta ci deti a nechces mat bezny uponahlany zivot ako 90% ludi a mozes sa doma starat o domacnost a vybavovat co treba ,tvoj muz je za to rad a financne to utiahnete tak kto k*rva dava cudziemu cloveku sa do toho co i len slovom starat. Ja som bola roky doma a keby som sa uz nenudila v pohode by som doma este ostala, moj muz je velmi rad ked som doma ,on robi na smeny ,rad si pospi pred ci po praci vsak sa necudujme ,ludia su po praci vyflusnuty , dieta casto chore,do toho teraz korona , zatvorena skolka este aj pre zdrave dieta skrz chorobnost, navstevy lekara, ja by som si pracu od -do skrz jeho smeny ani keby chcem nevedela najblizsich x rokov kym nemam syna samostatneho ani len najst 😀. Teraz som si otvorila nieco vlastne,robim len na objenavky cize kedy chcem a hlavne preto nech mi doma nesibe.
A uplne odveci co napisem mimo mna, uz som to tu raz pisala,nie kazdy sa narodil pre to aby mukloval celi zivot. Take zlatokopky su spoko 😀 a je im uplny šumak kto si co mysli, tak preco by si si mala ty plieskat hlavu skrz cudzich ludi.