Mama je s deťmi dlhšie doma
Videla som tu nejednu diskusiu o tom,ako iba leniva zena ostane dlhsie doma s detmi,ako 2-3 roky,aby si doslova citovane valala doma sunky alebo parazitovala na state.To akoze ked sa zena stara o par deti doma,tak to nic nerobi a kazdy ju odsudzuje?A ked ide do roboty,rodina sa stravuje v jedalni/restike/donaska,obcas vyuzije opatrovatelku alebo namiesto jasli ma opatrovatelku(pripadne babku) pre dieta a ak obcas nestiha,tak aj pani na upratovanie,cize svoju kazdodennu pracu 1 cloveka rozdeli medzi NIEKOLKO osob,tak ked to vsetko robi ona,tak vlastne nic nerobi a je leniva?Cize ak opatrovatelka opatruje par deti,tak ma co robit a jej praca je ohodnotena.Ak sa matka stara o svoje deti,popritom bezi domacnost a ostatne veci,tak nic nerobi.Jasne,starat sa o cudzie deti je sialena zodpovednost,ale myslim ten princip a mnozstvo prace.Akoze jasne,psychohygiena,kariera,peniaze,kazdy ma svoj dovod,preco skor ci neskor chce nastupit do prace,ved to je uplne normalne,ale robit z takej zeny chuderu je podla mna smutne,duplom ak to tak posudzuju ine matky/zeny.
@siska53 vieš vôbec , čo je to byť invalidom? X y ľudí poznám a jedine čo si želajú je zdravie. Takze trochu Merkuj komentáre.
Autorka: Co by to komu pomohlo? Tak toto ja fakt neviem. Len niektore diskusie na MK su zalozene tak, ze k normalnemu pokecu to podla mna velmi nesmeruje. Tam sa da jedine polutovat.
@annamalaga Viem, to mi nemusis vysvetlovat.. mame v rodine, resp.mali sme.. Myslela som nie naozajstnych invalidov ( zial, tu sme sa my ziadnej pomoci nedockali, ani len miesta na parkovanie :( ).
Preto som dala uvodzovky, lebo je kopec tmavych, ktori nikdy nic neodrobili, nic im nie je, beru prachy, vsetci su "invalidni " ( naoko) a len tu parazituju. Tych som myslela, nie naozajstnych invalidov!
@kate211 Jaj,tak to nie je moj pripad.Mam 3 deti a normalneho muza,strechu nad hlavou,takze myslim,ze xy ludi na zemeguli sa ma horsie,tych mi je luto.Ja len velmi nemam rada take tie predskudky a stereotypy,s ktorymi sa aj ja stretavam,tak si naivne myslim,ze je fajn o tom diskutovat.
@renesmee2 nemám chuť sa vyjadrovať k tejto téme, už som to spravila v niekoľkých podobných predchádzajúcich. Musím ti ale napísať, že tvoje postrehy mi hovoria z duše. A napriek tomu, že tu na teba mnohé (úplne bezdôvodne podla mňa) útočia, tak z tvojich príspevkov vidno, že si inteligentná žena na úrovni 👍 . A tiež by ma zaujímalo, aké má @viesta (či ako sa to píše) povolanie, kedže musím s tebou súhlasiť aj v tom, že je všade 😁
@oblecenie99 zase ja si aj myslím, že je dobré, že sa o tom diskutuje.. pretože ja si stále tak trocha naivne myslím, že ženy predsa len trocha ovplyvní to čo čítajú a nabudúce aspoň niektorá možno bude mať trocha pochopenia pre druhú stranu..
@jana_eyre_2 Skôr som to myslela tak, že by to bolo skvelým zakončením. Ale práveže sa o tom rozprávať má, súhlasím s tým.
Necitala som komentare...ja som doma na retazovom momentalne skoro 4ty rok a este 2 urxite budem doma..ale nelutujem sa ani nic...su lepsie dni a horsie...niekedy si poviwm ze v praci by som sa asi menej narobila a niekedy zas si poviem ako mi je dobre doma.....cize slnecno oblacno...urxite to bude horsie ked nastupim do prace a po praci este pre deti.ucit sa.varit.prat..atd.....teraz tiez mam pomerne male deti tak je to praca tiez na cely den od rana a kolkokrag aj celu noc kedze mensiemu sa tlacia zuby...myslim ze vsetky zeny robime co mozme a narobime sa tak ci tak ci fyzicky aj psyxhicky 🙂
Chudak viestta. Jej pomerne prinosne, tematicke, priame a vystizne rady tu vadia viacerym ludom. Dava celkom dobre komentare, prispieva tu casto. Treba teraz urychlene vyriesit jej povolanie, urcite to bude pre mnohe diskutujuce vyrazny zivotny posun.
Žena žene najvacsim katom vždy to platilo a vždy bude.Zavidia si všetko deti, prácu, muža, starých rodičov ...muži takí nie sú a preto sa mi s nimi lepšie pracuje aj diskutuje.
@luccija svata pravda, jedna zavidi, ze je druha doma, jedna ze ma pracu, druhej ze pobera pandemicky rodicak a potom su tu same frustrovane nespokojne zeny namiesto toho, aby si kazdy uvedomil, ze ako si usteliem, tak budem spat.
@oblecenie99 ďakujem
@kate211 ja viem, čo viesta robí, niekde to písala, ale nech to tu napíše ona. Chcem len napísať, že mám s ňou asi rovnaký vkus, lebo vo veľa diskusiách, kde je ona, som aj ja. Vo všetkých ja nie som, lebo nie sú pre mňa zaujímavé, keďže som už dôchodkyňa 😉 Ale viesta má veľmi dobré a trefné komentáre, má veľké vedomosti zo všetkého. Až som sa nad tým nedávno zamýšľala, že odkiaľ to všetko v mladom veku ovláda. Takže jej príspevky mám rada a nevadí mi, že je "v každej diskusií". Práve naopak.
@viestta Takto.Zmatocny vylev uznavam,moja chyba.Ale nikde som v nom ani omylom nespominala,ako je zamestnanym matkam sveta zit,pozor.Porovnala som len to mnozstvo prace,ze aj jedna skupina aj druha ma toho pomerne dost ale v drvivej vacsine je zamestnana matka povazovana za normu a matka domaca za lenivu.Ja som pisala toto.V zivote by som si nedovolila hodnotit to,ci maju zamestnane matky viac,menej alebo kolko casu a ci sa maju mega super alebo su chuderky.Ja som len hovorila,ze ta zena doma nesedi na zadku,tiez vo vacsine pripadov a pritom je to taka stigma.Cize bud som sa zle vyjadrila alebo doslo presne k tomu,k comu som sa vlastne vyjadrovala,ze ludia hned zhodnotia zivot toho druheho a supnu ho do nejakej skatulky.Ty si mi napisala,ze som odtrhnuta od reality a ze netusim,ako ziju bezny ludia.Tak napriklad to podla mna nie je pravda,predtym som robila a aj teraz ked si prejdem mojich kamosov,tak 7 z 10 rodin v pracovnom kolobehu sa naozaj stravuju mimo domu alebo maju pomoc z rodiny.To,ako pracuju cez homeoffice a co vsetko popri tom stihaju je tiez fakt,ktory poznam od nich osobne.No to nehodnotim,lebo nie som v ich topankach.Ale to je statistika mojho okolia.
@viestta Ale inak povazujem tvoje nazory za pragmaticke a rozumne,cize tusim,co si tym chcela povedat.Ale asi som sa fakt vyjadrila ako zmatok 🙂
@viestta Chapem.A to musi byt tazke.Vyrastla som v malom meste alebo skor velkej dedine a poznam to.Teraz je moja realita velke mesto a ked mi kamoska na obed cez pracovny den na homeoffice vola,ze jej praskla retaz na biku za mestom,ci po nu nepridem lebo ja som doma,tak mi mozog obcas kolabuje.Ale to je jedno,ide o tie reci okolo.Na dedine moze kludne aj ta matka domaca s velkym domom,velkou zahradou a starymi/chorymi rodicmi/svokrovcami v zadnej izbe mat vacsi zaberak ako v praci.Tak ja som tym chcela len to povedat.
Zase dalsia téma na hádky, ženy byť matkou je úžasné myslíte na to a nehandrkujte sa ktorá je viac.
Autorka, veľmi nešťastne si napísala úvodný príspevok. Keďže vieme, že drvivá väčšina pracujúcich žien-matiek na Slovensku nerozdeľuje svoju každodennú prácu, ako si to nazvala na ďalších niekoľko ľudí, ale toto všetko robí po, prípadne pred prácou. Ideálne teda, ak priloží ruku k dielu aj chlap, ak má aký. Čo sa týka žien v domácnosti, je to na jednej strane každého vec, na druhej len do chvíle, kým ako už niekto spomínal, nepoberá od štátu rôzne dávky a pod..lebo na tie sa už potom skladáme hlavne my pracujúci a tým pádom je logické, že v takomto prípade je nám takáto žena tŕňom v oku.
Ahoj, tak začala by som asi tak že podľa toho ako si zariadiš. Ja čakám štvrté dieťa. Do teraz pri každom jednom som veľmi skoro odchádzala do práce...to znamená prvý syn ešte som chodila do školy staral sa ocko. Druhé dieťa už bolo po škole ale nebola som doma celé 3 roky...a tretie to som bola doma len pol roka. Šla som do práce, ale bolo to fakt o dušu. Keďže v práci som väčšinou bola v teréne, tak som si ju bravala aj domov čo nebol veľmi najlepší nápad, pretože doma ma čakala domácnosť plus 3 detí. A v noci kojenie plus praca. Takže s bola maximálne preťažená... keďže čakáme štvrté baby rozhodla som sa že si najprv vychovam deti a tak budem pracovať...práca vždy bola a dá sa nájsť Vďaka Bohu stále 🙏 Za mňa je teda jednoznačne chudatko žena ktorá chodí do práce plus má doma deti plus domácnosť...ja od kedy do práce nechodím som oddýchnutá....
Zeny, co chcu ostat s detmi doma, musia ustriehnut jedine - financie. Aby ich bola zasoba. Mat ine zdroje. Aby muz nebol jedinym zivitelom.
To vela zien v domacnosti, alebo na MD podceni.
Lebo jeho odchod, choroba, smrt uvrhne zenu do problemov, ako teraz s detmi prezit.
Ak je uz nejaku dobu odtrhnuta od praxe, alebo ju nestihla ani kvoli detom nastartovat, ma potom vacsinou problem najst si pracu. A uz vobec dobre platenu pracu.
Ak si toto ustriehne, je uplne jedno, ci bude doma s detmi, alebo chodit do prace.
Ked su peniaze, da sa vsetko zvysne.
Polemika, ktora je “lepsia”, je zbytocna.
@kristiii
@moonlight1210
Ano,ten uvod bol chaos,ale naozaj sa ma to uz niekolko rokov dotykaju tie poznamky z okolia a to odkedy to bolo mozne,tak som sa na rodicovskych vzdelavala,udrziavala si skusenosti a brala drobne hoci aj slabo platene alebo neplatene prace aby som nevypadla z praxe,lebo ja neplanujem byt doma naveky,ale asi by ste neverili,kolko cudzich,doslova cudzich ludi na ulici,ihrisku,v obchode,v zoo sa ma zhrozene pytalo,ze preco este moje 3 rocne dieta nie je v skolke,preco to mladsie nie je v jasliach,co robi to starsie a bla bla a aku mam pracu.No keby mi toto niekto hovoril,tak poviem,ze urcite keca,ale zazila som si to nie raz. Peniaze som nespominala ani raz,lebo ak ani vo sne by mi nenapadlo brat nejake davky,rodina musi byt financne samostatna,co my chvalabohu sme,neskaceme po plafon,ale vedieme normalny zivot.Mne islo o ten pohlad,ze ked je zena na rodicovskej s 3 detmi napr.,tak ma co robit a kazdy to chape.,akonahle je s nimi doma o trochu dlhsie,bum,uz mala byt davno v praci a vala si doma sunky a sosa stat ako padlo aj v tejto diskusii...zeny zenam,tak len ma to zamrzelo,ale jasne,ze tymto sa nic nevyriesi.
@vanda323 Tak to si mala fakt narocne,ale super,ze si to zvladla a ze si planujes teraz aj trosku oddychnut.Ja robim z domu par hodin denne a pri troch detoch je to masaker,mas moj respekt 🙂
@anonym Ako mama čo je doma 9rokov s troma deťmi mám úplne rovnakú skúsenosť s poznámkami okolia.. nikdy som nebrala žiadne dávky, nemam babky, dedkov, muža Max prac.vytazeneho, deti chorlavejsie lebo sú všetci alergici a kto také deti má, vie že tým stačí málo aby chrchlali a soplili.. všetko okolo detí zväčša riešim ja a tak sme sa s mužom dohodli aby sa nemusel uvoľňovať z práce a budovať ďalej kariéru, ja budem s deťmi.. máme dobrú fin.situaciu, prerabam dom a tým nám šetrím peniaze, som opatrovateľka, upratovačka a učiteľka tiež, nemusím mať výčitky že som na OCR každý druhý týždeň (tak to u nás totiž zväčša vyzerá keďže vždy niekto niečo má).. nikdy som sa nikomu nesťažovala, s deťmi som veľmi rada a zo všetkých mojich prác (pracovala som toľko čo som doma teraz) čo som robila má tato baví najviac.. nikdy nikoho neodsudzujem nech uz to má zariadené akokoľvek, ale toľko ľudí čo sa našlo že komentovali naše rozhodnutie a kritizovali, že sa vôbec nečudujem založeniu témy.. veď aj tu na MK som bola už kritizovaná a nie raz, ale nikdy mi nikto nepovedal ako to urobiť inak.. aj mi bolo vycitane že som v takýchto temach a pritom neviem čo je na tom divné, keď sa ma to týka.. sama by som išla už rada do práce, ale čo by sa tým vyriešilo? Len by sme si sťažili život kvôli pár peniazom ktoré nam vlastne teraz nechýbajú.. keď sa pridajú karantény čo prídu a prázdniny s chorobami, ani neviem kedy by som v tej praci bola.. ale ak s niekým tuto tému rozoberám, vždy som pocastovana obalenymi výčitkami, ktoré mi vôbec nepomozu..
Každu ženu čo zvláda prácu a deti s domácnostou obdivujem ako to dava (a to ani nevravím o samoživiteľkach, to je fakt obdivuhodné), prečo ale som ja zatracovana ako lenivec, lebo dávam pozor na svoje deti (a nie len svoje, keď ktokoľvek postrážiť deti keď su choré, alebo čokoľvek, som k dispozícii.. aj teraz bola u nás kamaratkina dcéra čo nemohla ísť do škôlky ale kamarátka potrebovala dokončiť niečo do práce a mám aj chorého syna, tak boli spolu) toto sa nikdy neberie ako plnohodnotná práca a každý nad tým máva rukou, čo ženy prirodzene frustruje.. veľa ľudí ženy doma berie ako lenivé prizivnicky.. vidno to aj v diskusiach, pretože toto je naozaj večná téma.. každý má doma inú, odlišnu situáciu..
A to čo som písala, že zeny majú tendenciu stále súťažiť ktorá to má ťažšie - to je podľa mňa naozaj pravda.. veď ostatne vidno to aj tu..
@jana_eyre_2 ja mám 4 deti a s každým to bolo iné. Po dvojičkách som si dostávala doktorát a 2x v týždni mi pomáhala s deťmi opatrovateľka. Do škôlky nastúpili ako 4,5roční. Reakcia okolia bola, že vymýšľam. Dcérka išla v 2 rokoch do jaslí. Bola veľmi spoločenská, tešila sa tam. To som zas bola krkavčia matka. Teraz som doma so synom a asi ho dám do škôlky ako 4-ročného, je na mňa veľmi upnutý. Teda nikdy nikomu nevyhovieš.

@kate211 Preco polutovanie?Co by to komu pomohlo,ked ta polutuju cudzie zeny na fore?Nemoze byt zmysel len obycajny pokec nad temou?Alebo teda zamyslenie,ak nabuduce stretnem niekoho v podobnej situacii,tak sa na to pozriet aj z jeho uhlu pohladu a nesvacnem prvu blbost,co ma napadne?Ocividne to pre vela ludi nie je samozrejmost.