icon

Mamičky jedináčikov

8. máj 2022

Ahojte mamicky jedinacikov. Chcem sa spytat. Nelutujete s odstupom casu, ze ste sa rozhodli mat len jedno dieta a pri tom jednom to aj zostalo?

ivetz
10. máj 2022

Ľutujem a veľmi... A na vine som iba ja! Uprednostnila som vlastné pohodlie... Keby som mohla vrátiť čas, už by som sa rozhodla inak!

panelacikova
10. máj 2022

@zuzu11166 moja mala tieto stavy (že súrodenec) okolo 9.roku. ale do 1-2 rokov ju to úplne prešlo. dnes, keď vidí u spolužiakov, že sa musia starať o mladších, tak je rada, že je sama... vyhovuje jej to. a mne tiež. som s ňou sama a nerada by som jej na plecia naváľala starostlivosť o dieťa, keby som ja nestíhala :(

simca06022011
10. máj 2022

@jaja20 nezijeme v Afrike ani Indii a vacsina nas ani v osade. Normálna rodina dokáže zabezpečiť detom všetko co potrebujú. Pisem potrebuju, pretože dnesna doba preháňa materiálne "potreby". Je hlupost napr pisat ako rodina potrebuje stovky eur na skolku atd. Detto dieťa naozaj nepotrebuje 20kruzkov, poznsm rodiny kde nemaju deti samostatné izby s kúpeľňami (aby sa nebodaj nestretli) a su spokojni a dibre vycgadzaju, narozdiel od tých kt. To maju.. Vsetko je o uhle pohľadu. Niekto rieši ci chodi po nákupoch s maminkou a dovolenkach, iny to ze nie je sam. Kazdy clovek dokáže najst nieco co mu "chyba" alebo vadí v kazdej situácii. Na druhej strane pozri ako formuje skúsenosť s "nedostatkom" oproti "blahobytu" k aktivite v dospelosti ( ktori z mladych dospelych maju tendenciu do 30tky využívať rodicov, ktorí sa dokážu postaviť na nohy skôr?). Ja som z rodiby kde bezne bolo aj 5 deti doma v 60-70rokoch asi aj vsetci, neskor tp tiez nie je rarita, moji rovesnici +- 5rokov koncia do 3 deti... a vychadzaju spolu vsetci, su spokojni aj ked nelietali na dovolenky kazdy rok a aj ked rodicia pracovali... Cize vsetko je to velmi individuálne.
@chillibubble jasne naucene😁😂 ze co si neuchmatne nema, som sa dobre zasmiala. Toto robia aj jedonacikovia a otocim to: pretoze su naučené ze vsetko je pre nich. Treba si uvedomiť ze to zalezi od výchovy a povahy, aj rozmaznany jeidnacik robí deťom zle a detto aj dieta co ma 5 súrodencov moze byt nevychovane.

panelacikova
10. máj 2022

@mija_ja prečo by mal, preboha, zostať sám, keď ty umrieš? či ty budeš stredobod jeho života myslíš po celý jeho život? vyrastie, nájde si ženu a neostane sám. bude so ženou a svojimi deťmi.... aspoň takto by to malo byť, pokiaľ matka nevyžaduje inak, lebo aj také príbehu tu máme 😀

jaja20
10. máj 2022

@simca06022011 O tom dom práve už niekoľkokrát písala.Aby ste túto otázku išli položiť tým deťom. Lebo nie všetko sa točí iba okolo Slovenska a Európy. Existuje aj okolitý svet,ak by si náhodou nevedela.

ildiko36
10. máj 2022

@jaja20 ja som to prečítala s porozumením len preto som napisala aj keď mam viac deti lebo som dlhé roky neplánovala mať ďalšie a ani som nemala, v tedy som neľutovala že mám len 1, ale teraz ako mam 3 viem to porovnať ake je mať jedinačika a ako 41r mať +2 male deti keď dcera je už dospela a sebestačna

6mia6
10. máj 2022

@jaja20 ale pýtal, prečítaj si diskusiu

6mia6
10. máj 2022

@chillibubble toto vidavam aj ja. Ale keďže žijem na dedine a poznám rodinné zázemie deti tak všeobecne neplatí či má dieťa súrodencov ale z akej rodiny pochádza. Ako sa mu/im rodicia venuju. Sú tu deti ulice ktoré vychovávame všetci ale aj tak si robia čo chcú. A sú tu deti z normálnych rodín, aj rozpadnutych ale deťom sa venujú a vedia sa správať.

panelacikova
10. máj 2022

@biibiana ja ti napíšem, že takú rodinu, ako opisuješ ty, že sa nebije o dedičstvo, poznám zo svojho života iba jednu a to rodinu mojej mamy. bolo ich 9 súrodencov, všetko nechali najmladšiemu, pretože sa staral so svojou rodinou (aj tam býval), staral sa o rodičov a rodičovský dom a statok (pre upresnenie, šlo o dedinu, starú chajdu a dvor). v tom čase, keď babka a dedo umreli, by bol dedil každý súrodenec cca 3000 korún. v tom čase to síce nebolo málo peňazí, ale ani jedného z nich by to z biedy nevytrhlo a najmladší by bol prišiel o strechu nad hlavou, lebo nemal ich z čoho vyplatiť, pričom sám mal už vtedy tuším 7 alebo 8 detí.... veď ako inak - dedina v minulom storočí 🙂 ale o to nejde. dohodli sa všetci 8, že všetko zanechajú tomu najmladšiemu s rodinou. dodnes z nich ešte žijúci majú pekný vzťah. vzťahy rozvíjal despotický otec, ktorý mal na každú inú odpoveď palicu, nič viac. OK. "vychoval" ich, dnes sú to už starí ľudia, všetci 70-80 roční, vtedy bola aj iná doba. v moderných súčasných rodinách už nevidím ohľadom dedenia takéto ústupky, ale OK, ešte stále sa môže stať, že sa pekne dohodnú, sú všetci spokojní a sú šťastní, že majú jeden druhého.

k téme som šťastný, že mám súrodenca.... nuž, ja nie som. sme štyria a absolútne si nerozumieme. ale absolútne. vyrastali sme ako haringy v jednej izbe, závidela som kamarátkam, že sa delia o izbu maximálne s jednou sestrou. my tri a brat. katastrofa. nie, nerozumeli sme si ani ako deti. možno to bolo väčším vekovým rozdielom, ktovie. ale rozhodne to bolo spôsobené tým, že sme absolútne odlišné povahy. všetci. takže nie, ja súrodencov dodnes "nemusím".

a predstav si, nie som sama. mám dcéru, mám manžela, dcéra je sama a viac už ani neplánujem. a neľutujem. áno, so súčasným manželom sme mali taký nápad, že dieťa, lebo dcéra nie je jeho, ale vzhľadom k vyššiemu veku nás oboch sme sa dohodli na istom termíne a po ňom sme to už neskúšali. premýšľali sme racionálne, že sme starší a máme svoje ochorenia, určite by som nechcela zavesiť na krk dcére mladšieho súrodenca, ak by sme sa my dvaja náhodou pominuli.

moju dcéru vychovávam k skromnosti. nemá svoju izbu, delí sa o ňu so mnou. áno, je vo veku, kedy jej to vadí, ale to je úplne normálne v puberte. snažím sa jej ten priestor vytvoriť, mám svoje zázemie v kuchyni, ale jasné, spanie či telka alebo oddych na posteli - jednoznačne izba a ona to rešpektuje. nie je rozmaznaná. je papuľnatá, ale nie rozmaznaná. má všetko, čo považujem za dôležité dieťaťu dať. má strechu nad hlavou, má čo do úst, má čisté jednoduché oblečenie. má ho málo. som minimalistka vo všetkom. držíme doma len to, čo nosíme, nič viac. a držíme toho málo, lebo nemáme kde. aj keby sme mali, celý život som bola taká. na dovolenke bola moja dcéra po prvýkrát vo veku 9 rokov a ideme teraz znovu, má 12. vôbec sa mi nezdá divné, že jej doprajem dovolenku, pretože si ju ideme dopriať predovšetkým ja a manžel. dcéru predsa nenechám doma, že? 🙂 my dvaja si zaslúžime dovolenku. celé mesiace a roky poctivo pracujeme, aby sme žili. máme svoje diagnózy, ktoré nás vyčerpávajú a ja sa navyše starám o dieťa prakticky sama, lebo jej vlastný otec má svojich záujmov vyše hlavy. dosť na to, aby s dcérou trávil čas tak, ako sa na otca patrí. čiže naozaj mám toho na seba dosť a CHCEM dovolenku. nám stačí aj raz za 2-3 roky. inak trávime čas na Slovensku, aj to maximálne raz ročne niekde na predĺžený víkend. Minulý rok to boli Piešťany a asi 3 noci...

čiže tvoja predstava o tom, že človek, ktorý má jedno dieťa, je niekto, kto si potrebuje užívať a dať dieťaťu všetko (materiálne) je fakt poriadne mylná. moja dcéra je rada, že je sama a ja som fakt neuvažovala po jej narodení o ďalšom, naopak, úplne som to zatrhla. až potom s novým mužom chvíľu, ale nezadarilo sa. a takto to asi malo jednoducho byť. sme skromní, jednoduchí čo sa týka života, nepotrebujeme toho veľa. čo máme naviac, investujeme do fondov na horšie časy či na dôchodok. jednoducho premýšľame aj do budúcna. nikomu neubližujeme a k tomu vediem aj dieťa.

simca06022011
10. máj 2022

@jaja20 viem ze existuje ale ty nevieš asi porovnavat situaciu v afrike a indii s nami. A porovnavas jablka s hruskami. Pre tvoju informaciu aj jedinacik v Afrike sa moze mat zle, dokonca aj horšie ako deti so súrodencami. Lebo tam bezne sa o seba starajú deti, ak zomrie rodic /Ochorie atd neostanú same. Cize pozerať sa tam budeme zbytočne ked riešime "blahobyt" a ci dedime "tričko" po sestre ale v afrike riesia negramotnost, choroby a nedostatok vody/jedla. Cize nemam dovod sa pozerat tam ked riešim surodenca u nas

jana_eyre_2
10. máj 2022

@chillibubble ja zas poznám jedináčika, čo si uchmatne všetko lebo je zvyknutý, že všetko môže.. Sebci vyrastajú pri rodičoch čo nevedia svojim deťom ukázať empaticku stránku života a ani sa o to nesnažia.. a je úplne jedno či má, alebo nemá súrodencov..

chillibubble
10. máj 2022

@jana_eyre_2 ano, ja s tym suhlasim, vsetko je o vychove. preto nikto nemoze tvrdit ze vo vseobecnosti su jedinacikovia rozmaznani, sebecki a urcite im chyba surodenec. lebo su take situacie a skusenosti aj tam aj tam, aj u jedinacikov aj u surodencov.

ivik4
10. máj 2022

Kokos zeny ze Vas to bavi natahovat sa co je lepsie ,pripadne sa este obhajovat preco ste sa tak rozhodli jak keby ste nesvojpravne boli 😄😄😄
Mohla by som op*diet z vysoka nazor kohokolvek

jana_eyre_2
10. máj 2022

@chillibubble áno, nič sa nesmie zovšeobecňovať.. ani deti jedinacikovia, ani deti so súrodencami..

osobne si myslím, že každý dospely sa ma rozhodnúť podľa toho ako sa cíti on sám s partnerom, alebo ako môže, nemusí sa to rozhodnutie nejako vysvetľovať tým, ako ktorému dopraje/nedopraje, aké konflikty pozná/nepozná v iných rodinách - ako to tu v diskusii veľa krát zaznelo.. o počte detí sa človek nemôže rozhodovať na základe toho čo prežil s vlastným súrodencom, alebo čo mu chýbalo ak ho nemal.. každý má v sebe nastavenu tu latku ktora mu naplní pocit rodiny.. niekto ju má bez deti, niekto s 3, niekto so 7dmimi a niekto s jedným.. horšie je, ak to nejde podľa predstáv, a vtedy želám každému nech mu to vyjde tak ako si praje..

amelie22
10. máj 2022

@drakvak Som jedináčik a myslím si presne to isté ako ty - neviem či je výhodný postoj "radšej dám všetko jednému dieťaťu". Podľa mňa dieťa nepotrebuje všetko... :D Pracujem s deťmi a to že majú všetko alebo majú veľa, rodičia by sa pre nich aj rozkrájali je pre nich skôr na škodu. Čo sa týka ich výchovy. Väčšinou sú deti z viacpočetných rodín skromnejšie, sú naučené pomáhať si navzájom aj iným deťom, nie sú taký egoisti ani egocentrici. Sama som bol jedináčik a nič mi v živote nechýbalo, ale rodičia sa ma naozaj snažili nerozmaznávať, napriek tomu to spätne vyhodnocujem skôr ako negatívum - naučiť sa, že život sa netočí len okolo mňa, nie je všetko tak ako chcem ja, naučiť sa trpezlivosťi, podeliť sa a nemať "všetko" je do života dôležité. Tak isto sú na jedináčikov často potom okrem vyššej pozornosti kladené aj vyššie nároky - v škole, v športe atď. Pri tých dvoch deťoch sa už aj tá pozornosť v tomto smere trošku rozdelí a nie je to pre dieťa taký tlak. Samozrejme, nemusí to byť pravidlo, ale toto sú moje skúsenosti so sebou samou a s deťmi s ktorými pracujem.

rebeka25
10. máj 2022

K teme sa nejdem vyjadriť, lebo mam deti dve. Ale... Tie co pisete mam jedno a ma všetko co chce a potrebuje. To potrebuje OK. Ale všetko co chce? To vam príde akoze spravne a ešte sa s tým chválite? Keby mam miliony na ucte a kopu času tak moje dieta nedostane všetko co chce. Ved s takého cloveka nemoze nikdy nic dobré vyrásť. Rozmaznané voľačo ale nie sebestacny schopný človek...

toscania
10. máj 2022

@drakvak AMEN❤

isabella15
Autor odpoveď zmazal
zuzanka726
10. máj 2022

@chillibubble chápem, že si vyrastala inak, že máš iné skúsenosti. Ja mám staršiu dcéru, potom syna, sú rozdielni, tiež sa bijú, a to ešte nie sú v puberte. Neni mi všetko jedno. Ja mám aj sestru, aj brata, vzťahy máme celkom pekné, ale vždy je čo zlepšovať. S bratom som sa tiež bila, pamätám si to, ale nedala by som ho. Ja zase vidím u kamošky, čo má jedináčika, že mu je smutno. Pýtal sa maminy, prečo nemajú ďalšie bábätko, že by chcel a ona mu povedala, že potom by nemohli ísť na dovolenku. Preto som dala takýto príklad. Dcérku vychovávate pekne, ale písala som tak kvôli príspevkom - dať dieťaťu všetko a potom sa nevie podeliť. Očividne sa to vás netýka 🙂. A ako rodič, myslím si, že keby mám jedináčika, bol by vychovávaný "v rukavičkách", ako v bavlnke, čo podľa mňa nie je správne.

fialka555
10. máj 2022

Keď čítam niektoré komentáre, je mi na grc. ....V dnešnej dobe jedno stačí..... Áno. Poznám také rodiny a poviem rovno, peniažky a podnikanie sú v nich TOP. Dieťa len na ozdobu akoby, aby sa nepovedalo. Akurát že tu nejde o rodiča, ale o samotné dieťa. Nie darmo jeden múdry výrok hovorí.... Najlepší dar pre dieťa je súrodenec..... Je to tak. Či sa Vám to páči alebo nie. A nejde tu o to, či deti budú mať nejaký vzťah v budúcnosti, ide tu o to, čo môžu spolu prežiť v detstve a nie je toho málo. Mám dvoch synov, občas do seba rýpu, občas sa majú radi.... tak to proste v detstve je. Jedna pani mi raz povedala:.... Neľutujem v živote nič, len to, že som nemala súrodenca. Zatiaľ čo moje kamarátky sa domov vracali ku svojim bratom a sestrám, ja som sa zatvárala do izby sama a cítila som smútok.... Samozrejme, nepíšem teraz o rodinách, kde viac detí nie je možné mať zo zdravotných dôvodov, alebo ak je matka osamelá. Samozrejme že nepôjde k susedovi aby spravila dieťaťu súrodenca, má dosť vychovávať jedno. Píšem o tých, pre ktorých sú peniaze a pohodlie viac ako možné túžby svojho dieťaťa. Verte, že bláznenie na trávniku za domom so súrodencom mu dá do života viac ako luxusná dovolenka s rodičmi 2x do roka. No tak ako to je v živote vždy.... ak sa niečo človeku nechce, výhovorku si vždy nájde.

katariinam
10. máj 2022

Ja mam 3 deti, lebo sme tolko chceli ale uplne si viem predstavit ze ak by som mala len 1 z nich,by som sa mu dokazala viac venovat...takto zase stale maju kamosa po ruke.. Ale zase aj sa vela hadaju.. Takze vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, myslim ze je super mat aj len 1 dieta.

xardaska
10. máj 2022

Napisem za seba... I ked nie som jedináčik, mam 2 starších bratov. Ako dospelí sa uz moc nestretavame, ale to krasne detstvo s nimi by som za nic nevymenila 🥰 tiez som hovorila, ze jedno dieťa nám stačí, lebo som sa vtedy na to necitila ich mat viac, ale po 5 rokoch sa ozval v nas zase ten krasny pocit, ze chceme dat este niekomu nasu lásku 😍 a i ked je medzi detmi 5 rokov rozdiel, krásne sa spolu hraju, a velmi sa lubia. To , ci sa budu vídať aj ako "dospeli" neovplyvnime, ale urcite urobíme vsetko pre to, aby mali krasne detstvo obaja a mali na čo spomínať 🥰

isabella15
10. máj 2022

@simca06022011 to ake maju surodenci vztahy medzi sebou v detstve a aj v dospelosti je vysledok vychovy rodicov. Na Slovensku vseobecne sa vychovava zle co sa tyka vztahov medzi detmi ked to porovnám napr. s Azijskymi narodmi . Moj muz nie je Europan a ani by byt nechcel , ma 4 bratov a kruti hlavou vzdy ake vztahy v rodinach tu maju ludia.

btus
10. máj 2022

chcela som dve deti, žiaľ nevydalo. Som vďačná aj za to jedno, čo máme, že je zdravé, šikovné. Áno, poviem si že by bolo dobré, keby boli dvaja. Predsa len, v budúcnosti by mala niekoho blízkeho. pretože má len jedného bratranca s ktorým sa nestretávame.:( Človek mieni, život mení.

ailiba
10. máj 2022

@biibiana preco si taka tvrda? Nie pre kazdu zenu je mat furu deti zmysel zivota. Mam kamosky, co vobec nechcu deti a vobec si nemyslim, ze su sebecke a hrozne, ale su skvele (aj ked ka som vzdy deti chcela a mam) ... Podla mna treba byt k sebe uprimny a riadit sa svojimi citmi. To, ci je lepšie mat viac deti zalezi na partneroch.

btus
10. máj 2022

@fialka555 nie každému je dopriate mať viac detí. Neodcudzuj rodičov, ktorí majú len jedno dieťa. Nevieš, čo je za tým. Veľakrát to nie sú podnikatelia, aby mali dieťa len na ozdobu.

h2
10. máj 2022

@fialka555 Ty si dobre mimo. Že je ti na grc? To si trochu prehnala! No tak sa choď vygrcať, snáď ti potom bude lepšie.
Mám jedno dieťa. Ani ja, ani muž nie sme podnikatelia, nie sme na peniaze, značkové oblečenie nám nič nehovorí, ani drahé dovolenky, či autá. Ten výrok s tým darom neplatí všeobecne. Pre niekoho môže byť súrodenec dar, pre iného trest. Môj syn súrodenca nepýta, nechýba mu. Je to individuálne. Nauč sa prijať aj iný názor, ako ten tvoj.

alanko20
10. máj 2022

@elementissa dakujem za toto. My sme na tom cca ako si napisala. Sukromnu skolku nedame ani omylom. Tp nemusim ani pracovat. Cela moja vyplat ny sla na skolku + naklady na byvanie. Chlapov plat druha polovica nakladov a snad by zostalo nieco na jedlo, nejaky sprchac, mydlo, obcas topanky atd. Nezijeme luxusne, nechodime na dovolenky, mame 2 izbak. Vyssiu hypo na vacsi byt si s nasimi platmi neviem predstavit. Pracujem popri RD, dieta doma, keby nerobim, toto zdrazovanie by nas dost zasiahlo. Takto mame stale doma zeleninu, ovocie, snazim sa dat dietatu pestru stravu. Ma minimum hraciek. Sme skor minimalisti. V ziadnom pripade nema a ani nebude mat všetko materialne.

isabella15
10. máj 2022

@fialka555 suhlasim . je to tak.mam 2 deti a od narodenia ich sama vychovavam , muž pracuje v zahraničí, nikto nepomáha a za nič by som nemenila. pritom som dost k sebe náročná, rada sa sebe venujem aj svojmu výzoru,mode, rada cestujem, ale aby som mala dieťa bez súrodenca mi príde total sebecké.

isabella15
10. máj 2022

@ailiba take reci ze,, mam kamosky co nechcu mat deti,, su obycajne vymysli a zakryvanie reality, to ze bud si nenasli k sebe partnera alebo dieta mat nemozu alebo mentalne nedospeli. Lebo pridu do veku ked ich to zacne sakra mrziet ze su same stare dievky a cudzi ludia sa budu musiet o ne starat a celkovo nenaplneny zivot.