icon

Mamičky jedináčikov

8. máj 2022

Ahojte mamicky jedinacikov. Chcem sa spytat. Nelutujete s odstupom casu, ze ste sa rozhodli mat len jedno dieta a pri tom jednom to aj zostalo?

biibiana
9. máj 2022

@elementissa Rozumiem. Ale zaroven aj nerozumiem. My zijeme 8.rok z jedneho priemerneho prijmu. Skor nižší priemer vychodne Slovensko. Nase deti chodia aj na kruzky 1x za tyzden. Ideme aj na dovolenku k moru. Vylety po SK. Maju podla mna az prebytok materiálneho snad vsetkeho. Stravujeme sa zdravo aj tam ide dost penazi a mame aj hypoteku aj nieco na splatky. Nieco malo kazdy mesiac aj odlozim na ucet. Podla mna sa vzdy da najst lacnejsia alternativa vo vsetkom, ale ruku na srdce vela zien tak zit nechce. .. A co je to 400-900 na skolku? To som nepochopila.

luccija
9. máj 2022

@biibiana 400-900 na škôlku je cena za súkromnú škôlku lepšie bilingválne a pod sú drahšie preto taký rozptyl.

lalala94
9. máj 2022

@biibiana no vidíš, ja mám dvoch starších súrodencov, bývali sme spolu v jednej detskej izbe, oblečenie ako aj veci do školy som mala po nich, na dovolenke sme nikdy neboli a doteraz si myslím, že nás ani nemali mať. Na deti treba zabezpečenie, nie značkové veci, nie dovolenky v zahraničí každý mesiac, ale aspoň normálne bývanie (ak sa napríklad rodičia so 4 deťmi tlačia v 2-izbovom byte, tak to pre mňa nie je ok) a byť finančne zabezpečený - to znamená, že ak chce dieťa študovať, navštevovať krúžky, vzdelávacie aktivity, tak mu to vedieť poskytnúť. Ja som tiež úspešná, mám dobrú kariéru a výborný plat, ale to len preto, lebo som si povedala, že takýto život ako som mala nechcem. Preto úplne chápem ľudí, ktorí sa rozhodnú len pre jedno dieťa a úprimne, ak vedia, že viacerým deťom nevedia poskytnúť ten hmotný základ aj to kvitujem. Ja nie som proti mnohodetným rodinám, koniec koncov, je to každého vec obzvlášť ak deti vedia zabezpečiť, ale určite by som nekritizovala ľudí, ktorí sa rozhodnú len pre jedno dieťa.

luccija
9. máj 2022
ivik4
9. máj 2022

@ankare si ma oznacila? Preco ?

katrina1412
9. máj 2022

Určite by som ľutovala ,už len kvôli tomu že by synček nemal súrodenca ... Mať súrodencov je najviac...nedovolím, aby bol sám ❤️ (som zo štyroch )

ankare
9. máj 2022

@ivik4 máš Miška a viac detičiek nechceš, však? 🙂 Tak možno by autorku zaujímal aj Tvoj pohľad. 🙂

biibiana
9. máj 2022

@jaja20 Ale to, ze to tak bolo v tvojom detstve este neznamena, ze to tak musi byt aj teraz ked si rodinu zakladas ty. Neporovnavala by som to pretoze je teraz naozaj diametralne odlisna doba. Vtedy bola ovela vacsia chudoba. Ale aj napriek tomu zili mnohopocetne rodiny v laske. Tiez som z chudobnej rodiny. Nikdy som nechodila na ziadny kruzok. Nasa dovolenka bola opekacka pri jazere . Moja matka sa o nas vzorne nestarala. Je to dlhorocny alkoholik, otec casto ani nezil doma. Vela krat sme nemali navareny obed ani v nedelu. Lebo matka bola opita. To teraz neznamena, ze ja si rodinu nezalozim len preto aby sa to nezopakovalo. Dobre prosim ta nechajme to tak. Ja nikomu neberiem jeho rozhodnutie mat 1 dieta. Ved to je v poriadku, nech. Ja som narazala na to, ze naozaj je taka doba ze ludia chcu mat vsetko. Ale castokrat je to hlavne o tom materialnom zabezpeceni.. Ktore je samozrejme tiez dolezite no pre niekoho zial aj najdolezitejsie.

ivik4
9. máj 2022

@ankare jaj

No videla som tuto temu . Nelutujem ani na stotinu moje rozhodnutie , nik z nasej malej 3clennej rodiny dalsieho clena nechce takze neni o com. A sama som jedinacik a ani mne surodenec este nechybal

alexandrahaspi
9. máj 2022

Ja som jedinacik a vzdy mi to bolo luto, ale nikdy som
to nasim nepovedala. ale strasne som trpela ked som
bola v jediny jedinacik (teraz je to mozno uz ine). vacsinou aj jedinacikovia povedia ze nechcu mat jedinacika a to hovori snad za vsetko 🙂 mam dvoch synov a som strasne rada tomu. Lenze chapem to, ak niekto zije z vyplaty do vyplaty. ale ak je dost penazi, nie je o com 🙂 Ja som
Stastna ze moj manzel ma dvoch surodencov a su super, mame super vztahy a stretavame sa.

6mia6
9. máj 2022

Hovoríte tu hlavne o tom že súrodenci spolu nevychádzajú atď. Áno život napíše rôzne scenáre.
Som z 3 deti a sama mám 3 deti. Našťastie im môžeme dať "všetko".
Aj skladba je rovnaká. 😂
Vychádzame veľmi dobre. Ale u nás vychádzame dobre celá širšia rodina. (ešte sa nededilo 😁) Mávame rodinné akcie, dovolenky aj teraz ako dospelý. Chystáme sa momentálne na svadbu.
V poslednej dobe sa vsak stretávam s upätymi matkami jedinacikov. Ale asi to bude aj povaha matky.
A najnovší príbeh: znamy majú syna, dali mu všetko a teraz si nevedia prísť na meno. Pýtala som sa čo si o tom myslia, že je z neho nepodarený parchant?
Či sa mu malo venovali. Odpoveď: práveže venovali, až moc. 😲
Nikto nevie čo život prinesie. Každopádne či jedno či 5 každé sú pôjde svojou cestou.
Ja verím, že aspoň jeden z nich ma navštívi v domove dôchodcov 😄

biibiana
9. máj 2022

@luccija Tak podla mna na tom vobec nezalezi. Dieta sa dokonale rozvija aj v klasickej statnej skolke 🙂 Ale to je uz na inu temu. Toto nie je nevyhnutna polozka. Ale.. uz kazdy podla svojho vkusu.

dadulkaf
9. máj 2022

Keby to bolo možné, tak mám určite 2-3 detičky, ale život mi doprial aspoň to jedno jediné, za ktoré som vďačná.♥️

vevapeto
9. máj 2022

Keď mi raz s plačom povedala, že všetci niekoho majú len ona je samotár som si uvedomila, že určite aspoň jedno dieťa kôli dcérke musíme mať. Narodením mladšej je konečne všetko ako má byť 🙏 Nikdy by som neverila, koľko lásky priniesla do našej rodiny a vyriešila všetko hoci si to neuvedomila 🙏

moonlighting
9. máj 2022

Myslím že by som ľutovala, preto som si k 40-tke dopriala druhé tehu 🙈

maminka1986
9. máj 2022

Už si neviem predstaviť mat len jedno dieťa...m 2 a 3 na ceste ale teda jedno určite nie.
Samé celý život, bez súrodenca, do budúcna dupľom keď sa rodicia pominú...nedajbože mat jedno a niečo sa mu stane...nemáte už žiadne dieťa ufff fakt si toto nevien predstaviť a to som mala deti po ivf a tretie prirodzene

guccigirls
9. máj 2022

@jaja20 môj manžel mal susedov kde v 4i byte bývali babka,dcéra s mužom a 7 deťmi..kamaráti sa dodnes s dvoma z deti a na rovinu povedali že to bola trauma a trápenie pokiaľ tam žili…oblečenie sa dedilo,sladkosť bola iba na narodeniny,výlety žiadne,jedna kúpeľňa a jedno wc na 10 ľudií(toto boli sci-fi historky)oddých a súkromie nemal nikto nikde….pán mal 2 práce a aj to bolo ltt,žena zničená doma..pani vraj ešte dlho hovorila že ich mali všetky z lásky a viac im dať nemohli ale pochopila že láska ich nenakŕmi ani neoblečie a tak prišla realita najstaršie po SŠ museli odísť teda aj tie čo študovali v tom istom meste žili ma intráku a pracovali..až 2 najmladšie už mohli ostať doma..vzťahy majú ako povedal jeden z nich ahoj ahoj dovi dopo..

h2
9. máj 2022

@biibiana Nie každá žena túži mať viac detí a nemá ich preto, že je lenivá, alebo lakomá. Často čítam, že nejaká žena, ktorá už má deti, túži ešte po ďalšom dieťati a keď ho má, má pocit, že teraz je konečne tá rodina kompletná, že ešte toto posledné dieťatko im chýbalo, aby boli všetci. No a tak isto majú mnohé ženy tento pocit, že rodina je už kompletná, po prvom dieťati. Proste netúžia mať ďalšie dieťa a nemá to nič spoločné s lenivosťou, ani s tým, že tomu jednému chceme dať všetko, takže na druhého by nevyšlo. Skrátka, takto sme už komplet, hotovo. Nič iné za tým nie je. (Teda, aspoň u mňa je to tak.)

hederamonstera
10. máj 2022

Zbytocne sa tu zasa hadaju dve strany. Vsetky sme tak odlisne povahy. A nazyvat deti protistrany, ze su “chudaci”, lebo je sam/lebo je natlaceny v izbe s 5 dalsimi je blbost. Chudaci deti su v Afrike a Azii, v slamoch a vlastnych srackach.

natashkaa
10. máj 2022

Moja skúsenosť. Mali sme 11 rokov jedináčika nikdy som druhé nechcela syn stále prosil o súrodenca. My sme nastojili že nie nakoniec vďaka životným okolnostiam narodila sa nám dcéra a ja nechápem ako som ho mohla chcieť o toto pripraviť. Sama som jedináčik naozaj mi jedno stačilo ale dnes neľutujem a som najšťastnejšia že sú dvaja

zoeeoz
10. máj 2022

@biibiana niekedy je škôlka o vkuse a niekedy o tom, že sa ti dieťa do štátnej nedostane 🙂

zoeeoz
10. máj 2022

Ja mam dve, síce len chvíľku zatiaľ ale ak by som niekedy ľutovala tak by som mala najviac ľutovať seba lebo deti nás bezhranične milujú či už majú luxus alebo nie.. na druhu stranu, mi príde úplne v poriadku ak má žena 1 dieťa alebo aj 0, je to každej rozhodnutie 🙂 urobiť súrodenca nie je povinnosť

baboockaa
10. máj 2022

Ja som jedinacik, a nikdy viac. Ten pocit prazdnoty, ked odisli sesternice alebo kamaratky, nedoprajem nikomu. Jediny benefit je pri dedicstve, nemusite sa delit. Najvacsi dar, aky mozete dat svojmu dietatu, je surodenec. Mam 2 deti a som velmi spokojna, vyhraju sa, aj pobiju, ale viem, ze sa nadovsetko lubia a budu si oporou, ked my uz tu nebudeme.

chocolatte1
10. máj 2022

Nie neľutovala a dôvodom nebola finančná situácia ani iné okolonosti. Proste som po druhom dieťati nikdy netúžila. Nemyslím si, že dcéra tym nejako stráda.

jaja20
10. máj 2022

@veronikastrickova Vďaka za kázeň. Dám to prečítať mame,aby si uvedomila, akú chybu urobila a akú traumu mi tým spôsobila.

hellwant
10. máj 2022

Tiez mame jedneho, mne je trosku ľúto, ze nemame aspoň 2 deti-sám som jedináčik, ale nevyslo, skusame stale, ale uz sme 40 tnici... asi to tak ma byť. Skôr ma obcas prepadnu myšlienky, ak sa mu nieco stane, ze by to bolo strasne, boli by sme samy so zenou...ale verim, ze nie.

jaja20
10. máj 2022

@biibiana O akej dobe píšeš? Myslíš socializmus? Ale moji súrodenci sa narodili 3-4-5 rokov pred rokom '89,takže hlavnú časť života sme všetci prežili už cez túto "dobu". Keď sa húfne prepúšťalo a ľudia stratili sociálne istoty.

jaja20
10. máj 2022

Zase sa to tu zvrhlo na súboj 2 strán a autorka sa za celé 4 stránky ani neozvala.
Ale tie ženy, čo píšete,že máte viacero detí,tak si prečítajte s porozumením otázku hneď v úvode. Jedná sa tu o názory žien, ktoré majú jedináčika a či to ľutujú. Nikto sa nepýtal na výhody viacdetnych rodín.

ildiko36
10. máj 2022

To nikdy nevieš či budeš mať ešte viac deti,ja som chcela mať len jedno,ani som neplánovala mať viac deti , dcera sa už s tým zmiernila že je jedinačik a keď mala 17r dostala bračeka, no keď mala 20r dostala dalšieho😅.a vôbec nelutujem že mám 3deti i keď na staré kolena je to náročnejšia práca ich vychovať, cítim že tak nevládzem ako za mlada

chillibubble
10. máj 2022

@zuzanka726 tak ja mam brata. mozno zalezi aj od toho ci su surodenci rovnake alebo rozdielne pohlavia. my sme sa s bratom ako deti sice zahrali, ale strasne vela sme sa bili. do dnes si pamatam ako ma silno mlatil do chrbta a mama dosla ze nie je policajt a mame si to sami vybavit. o sebeckosti tiez viem pisat. tym ze bol mladsi tak vsetko bolo len ja ja ja, nepodelil sa, zjedol aj tie posledne sladkosti, kolko krat aj z mojich. hracky nicil doradu, ziadne vazenie si veci lebo ved nie je jedinacik. nastastie z toho vyrastol, je z neho normalny tolerantny clovek. ale od pubery si nemame co povedat. bol zaberak vyrastat v izbe s bratom od puberty po odchod z domu... v phberta mi ovela blizsie boli sesternice ako brat. a odkedy sme odisli z domu, vidime sa mozno raz za 3 mesiace. niekedy aj pol roka nie. nevolame si, pisali sme si naposledy ked mala mama covid. ziju v cesku s priatelkou, cez koronu tu rok neboli napriek tomu ze sa viac krat dalo. deti oni dvaja ani neplanuju.
s nasimi sme nikdy neboli pri mori, pamatam si ako sa mama s otcom nebavila, ked kupil video prehravac(pritom najlepsia kupa zivota, co sme sa cez to napozerali...).
muza mam jedinacika a ten je tiez rad, ze bol sam. nikdy mu to nevadilo, nikdy to nelutoval.
mozno je to ine ak su dve sestry, dvaja bratia, ale pohlavie clovek neovplyvni.

ok, mate viac deti lebo si myslite ake je to pre ne dobre a ako budu mat v buducnosti niekoho. my mame jedno a myslime si ake to je dobre a ako im to v buducnosti nebude vadit. priklady zo zivota mame take aj take. a ja naozaj nesuhlasim s tym, ze surodenec je pre dieta to najlepsie. moja nikdy na ihrisku ziadnemu dietatu nic nevzala, vsetko sa opyta. to k nej chodia male deti a kradnu jej hracky z ruky, lebo su z domu naucene ze co si neuchmatnu, to pri surodencovi nemaju. takze tiez sa mozme pobavit, kde vyrastaju sebci...