Manžel chce druhé dieťa, ale ja nie
Ahojte,
manzel nalieha s druhym babatkom ale ja sa na to velmi necitim. Chcela som len jedno dieta. Chyba mi praca, kolegyne, ludia. Mam 32, syn bude mat 2 roky.
Nelutovali ste druhe dieta, ked ste sa na to necitili?
Je vyhoda/nevyhoda byt jedinacik? Nechyba vasmu dietatku, ktore je jedinacik spolocnik, kamarat?
Mojho syna lubim, uzivala som si matersku, kojenie, mojkanie, jeho pokroky. Len ma nelaka opat pribrat vela kil, rodit a potom chudnut. Byt dalsie 2-3roky doma.
Neviem, co robit. Mozno by som sa dala nahovorit neskor na babo, len manzel sa boji, ze to nemusi hned vyjst. A mam podla neho uz vyssi vek. 😌 dakujem
Mam len jedno dieťa 5 rokov a reči ostatných sú mi ukradnuté.. nech si každý rieši svoje deti, svoje domácnosti a bude pokoj..
Ja som zo svojim rozhodnutím ok
Ahoj poviem ti to zo svojho pohľadu a zo svojej strany...som jedináčik nie neprídem si rozmaznana, doprajem ostatným, a myslím, že som dobrý človek, ale tu nastáva to "ale" ktoré nikto, nikdy nevidel. Vždy som sa cítila doma sama, síce som mala rodičov, ale tí mali prácu, domácnosť, kedysi nebolo na deti toľko času čo teraz a síce som mala krúžky, babky, kamarátky a chodila som von, ale keď som prišla domov nemala som sa s kým porozprávať s nejakým dieťaťom, ktoré by chápali ten môj detský svet a teraz v dospelosti pociťujem tiež to, že som chcela súrodenca, pretože síce mám svoju rodinu, skvelého manžela dieťa a nič mi nechýba, ale manžel má súrodencov má komu zavolať s kým sa stretávať, ale ja toto nemám a raz keď sa rodičom niečo stane, vlastne tu už od nás neostane nikto. Moje dieťa bolo taktiež dlho jedináčik, ale prišlo presne do obdobia ako ja, kedy bolo vidno, že jej chýba súrodenec, začala si ho pýtať a vtedy som si uvedomila, čo som zažívala ja a že nechcem aby toto cítila aj dcéra a to bol ten zlom, prečo som sa rozhodla mať druhé dieťa. Možno nebudú mať úžasný vzťah aj keď toto je podľa mňa o výchove, ale budú mať jeden druhého keď budú potrebovať a keď sa budú chcieť o niekoho oprieť a raz keď tu už my nebudeme.
To je i divadelné...ja som mala syna až do jeho 19 rokov ako jedináčik...a veľmi ľutujem, chýbal mu súrodenec...teraz druhé je tiež vlastne jedináčik, lebo starsi už má svoj život...tiez vidím akk mu chýba doma niekto v jeho veku
@egonsk jedináčik nemusí byť vôbec rozmaznany a ani egoista. Rovnako 5 deti ti nezaručí že sa bude mať kto o teba postarať s že budú mať úžasné vzťahy.
@autorka ak sa na ďalšie dieťa necítis tak do toho nechoď a že si stará? Ženy rodia aj vo vyššom veku prvé dieťa. Takže 32rokov ešte nič nie je. Druhé môžete mať aj neskôr ak sa naň budeš cítiť aj ty
Rozhodnutie je na tebe nikto ta nemôže nútiť do niečoho čo sama nechceš, lebo si to všetko odserieš hlavne ty a nie chlap ktorý bude na saláme v práci. Ja čakám momentálne druhé, a tiež mám obavy ako to bude dcéra zvládať myšlienky či sa budu v budúcnosti znášať a mať radi. Lebo je pravda že ja dnes ozaj málo kedy vidím dobré súrodenecké vzťahy, môj priateľ a jeho sestra sa nenávidia doslova do kosti, ja si s mojim bratom rozumiem aj keď sme mávali občas výmenu názorov. Ale reči typu že sa prehrajú a budú sa milovať a neviem čo, noooo neviem to záleží od povahy detí a hlavne poviem úprimne že väčšinou to tak nebýva, práveže vidím ako sa súrodenci neznášajú už od útleho veku. Takže aj ja mám strach, síce môj by chcel niekedy v živote aj 3tie ale to je vo hviezdach
Prvy krat za ten dllllhy cas co je tu ( neviem ci mesiace alebo roky), citam komenty od toho slobodneho capa co je najmudrejsi na svete 🤣🤣🤣
Ja sa tak baviiiim 🤣🤣🤣🤣
Ved si nederte prsty na nom
Ak dieťa ,tak ho chci kvôli sebe,nie kvôli mužovi ,aby si potom neľutovala -necitis sa na to chceš ísť do prace,tak chod a možno časom zmeníš názor .Ja som vždy chcela viac deti a vždy som hovorila ,že jedno dieťa je pre strach.,ale v dnešnej dobe keď vsetko islo tak nehorazne hore je luxus mat viac deti .Tak urob podľa toho ako to cítiš ty a mužovi povedz že uvidíme 🙂
som jedinacik a takmer nikto mi to nechce verit 🙂 mam v okoli baby, ktore maju surodencov a spravaju sa ako udajni jedinacikovia 🙂 vsetko je o vychove. mne surodenec chyba, cim som starsia, tym viac. mam vo svojom okoli ludi, ktori maju so surodencami velmi pekne az nadstandardne vztahy.
Na margo vyssieho veku - ja teraz cakam baby v 36r, prve dieta, takze pojde to aj neskor 🙂 nenechaj sa do nicoho hlavne dotlacit.
Ja ako jedináčik do 13 rokov - túžila som mať súrodenca, mať sa s kým porozprávať večer pred spaním, zdieľať všetky zážitky, radosti a obavy.. a keď sa narodil brat, mala som už 13, šla som v 14 rokoch na strednú, no moc som si ho neužila, už som bola skôr jeho opatrovateľka, no aj tak ho veľmi ľúbim, ale nemáme vôbec spoločné záujmy, on práve nastúpil na výšku, ja už mám rodinu.. dúfam, že si budeme viac rozumieť a tráviť spolu čas, keď si tiež založí rodinu.. ale napriek všetkému máme výborný vzťah 🙂 No a ako matka, máme 1 dieťa, má 5,5 roka a doteraz muž odmietal druhé, že nám stačí jedno, že to je náročné, či už finančne, tak časovo. Ale zrazu si to premyslel a chce druhé. On mi ale so všetkým na 200% pomáha, napríklad varí u nás len on a dieťaťu sa venuje rovnako ako ja, zvyčajne sme všetci spolu (obaja máme HO), ale napríklad niekedy na víkend ide s ním sám ku svokrovi.. ja som druhé dieťa chcela, ale nie hneď, chcela som si naplno užiť každý mílnik, prvé kroky, prvé slová, výlety, škôlka, škola .. tiež viem, že viac ako 2 deti nechceme určite, takže som chcela oddialiť čo najviac to druhé tehotenstvo, aby som si mohla rodičovstvo užívať dlhšie 🙂 čiže keď už prvorodené odíde z domu, ostane nám ešte pár rokov to druhé doma :D a taktiež som potrebovala veeeeľa času, aby som zabudla na tú hroznú bolesť pri pôrode.. čo som však ani po takmer 6 rokoch nezabudla!!! :D :D :D Druhé chcem stihnúť do 35 r, takže pomaly sa na to musím pripraviť :D A ďalšia výhoda mať deti trošku s väčším odstupom je práca - niektoré ženy si to chcú odbiť rýchlo a naraz.. ale ja som rada, že som si oddýchla od práce, potom som znova naplno nabehla a teraz by som zas prijala trochu oddych :D Dlhé prechádzky, kočíkovanie, papanie, kakanie.. žiadne maily a due dates.. a samozrejme, starsie dieta uz je viac-menej samostatne, takze by to malo byt menej narocne ako mat 2 malicke deti naraz..
Tiez si myslim, ze mozem mat dieta o dva, tri roky, mozno zmenim nazor. Teraz zeny rodia aj po 40tke. Len muz je o 6 rokov starsi a asi by chcel mat druhe do 40tky🤷🏻♀️
Ja som po zlom pôrode mala dlho jedináčika. Po 6,5 roku máme ďalšie dieťa. Muž chcel, ale donútiť som sa nedala. Musím však povedať, že u nás je to velky dar pre staršiu. Zo sestry je nadšená. Hovorí, že je to lepšie, ako keď bola sama. Ja som ale v 32 už rodila druhu, takže času bolo dosť.
Toto je len cisto o vas dvoch. Ani ohlad na uz narodene dieta brat nemusis.
Moj muz je jedinacik a vzdy hovoril ze chce viac deti. Ze urcite nie jedno.
Zas mam aj jedinacika v okoli ktoremu maximalne vyhovuje ze je sam.
Kludne tomu daj cas aj rok/dva aj viac.
Bola som na tom podobne, ešte aj vekovo to sedí (myslím tým tvoj vek a vek tvojho syna), a v tom čase som sa na to tiež necítila. Tak som sa do toho ani nesilila.
U môjho syna vyskočilo po čase, že je jedináčik, vidno to na ňom (je jedináčik doslova, v celej rodine najmladšie dieťa, tak aj jemne rozmaznávané krista krážom), ALE toto ma nijak nemotivovalo mať ďalšie dieťa, neberiem to ako niečo zlé.. ale po čase sa začal sám pýtať na súrodenca. A prečo ho nemá, a podobne... Ja som išla pomerne skoro do práce, ešte z materskej, a vtedy som to cítila tak, že je to správne a nemyslím si, že to bolo zlé rozhodnutie. Ale nejaký čas som už cítila, že to nie je ono, že niečo chýba?, že som večne nespokojná, práca viac berie ako dáva, atď. Prešiel nejaký čas, a svoj názor na "jedno dieťa a dosť" som nejak prehodnotila, a aj keď som do toho išla s neistotou, teraz už cítim taký vnútorný pokoj.. proste bola som už bezdetná, potom tehotná a čerstvá mama, ktorá ukáže a dokáže, že to dá a skĺbi aj dieťa aj prácu, a už sa na to celé viem pozerať spätne, s nadhľadom a ináč... meníme sa, formujeme sa, menia sa aj naše názory.. uvidíš po čase.
Ja by som ti radila robiť teraz to, na čo sa sama cítiš a po čase uvidíš. Nemyslím si, že by ťa tlačil čas.. teraz je najvyšší čas venovať sa trošku sebe a počúvať svoju intuíciu, a keď tá ti hovorí, že teraz nie, tak to nechaj tak. Dopraj si čas pre seba.
Aký má argument okrem veku, že chce druhé dieťa? keď ani s prvým nepomáhal?
Ísť na medzičas do roboty, daj malého do jasliciek ty chod robiť a zároveň sa snažte o druhé, uvidíš budeš ako znovuzrodená hovorím podľa vlastných skúseností, aj pre deti aj teba bude lepšie mať vekový rozdiel do tých 5 rokov
Z vlastnej skúsenosti ti poviem, nechoď do toho, ak to tak necítiš, hoci aj za cenu rozchodu. Vždy keď som v živote neposlúchla svoju intuíciu, ale uprednostnila rácio, som to neskôr vždy oľutovala. A tu ide o dosť vážnu vec na ktorej sa musia zhodnúť obaja.
Syncek pojde od januara do skolky, ja sa vratim do prace. Uvidime casom. Argumentuje tym, ze on ma troch bratov a vedia si pomoct, poradit. S malym velmi nepomahal, travil vela casu v robote. Neverim, ze by sa pri druhom pretrhol. Teraz je syn vacsi a vezme ho na ihrisko, na vylet, povozit sa v aute, na zmrzku ale ked bol maly, vzal ho na pol hodiny a to bolo vsetko. Neuspaval, neprebaloval, nekupal, nekocikoval. Ja by som rada pracovala, sla v lete na dovolenku, mala trochu viac penazi. Dakujem kazdopadne☺️
Ak sa na to momentalne necitis, tak nechod do toho...Ja som prveho syna rodila v 33r a dcerku pred 37 narodeninami...tiez som sa necitila tak skoro na druhe dieta, ale ja som mala vyhodu, ze mne manzel so starsim pomahal.
Inak manzel je jedinacik a surodenec mu nikdy nechybal...vobec nie je egoisticky a vie spravit vsetko- ci uz muzske alebo zenske prace (umyva vanu, zachod, okna, vyrube strom, popili, atd).
Ja mam 2 surodencov a vztah medzi sebou biedny...V puberte sme sa stale hadali a tak, takze ani surodenec nezarucuje to, ze neostanes sam ak rodicia raz zomru
@evickuska chcela som aby siel teraz na matersku, ked je syncek vacsi ale vysmial ma. 😀
milujem argumenty, ze poznate rodiny kde sa surodenci neznasaju … aha super, tak preto svojmu dietku nedate ani sancu zazit surodenca.
Ja poznam taku jednu rodinu kde sa toto stalo, co ma teraz rychlo napadlo a inak ma drviva vacsina so surodencami bud neutralny alebo super vztah. Jedinacika poznam len jedneho ktory surodencov nechce, ostatni su sami ako kol v plote.
Rozhodni sa ako to ty citis. Ja som pri prvom takisto nechcela druhe, prvý bol veľmi náročný, uplakany, nespal v noci. Šla som skôr do prace, na polovicny uvazok, aby som bola medzi ludmi a nesiblo mi doma. To mi dosť pomohlo. Manžel chcel druhe, ja som nebola o tom veľmi presvedčená, ale nakoniec som suhlasila. Nelutujem vobec, teraz majú chlapci 6 a 9 rokov, majú pekný vztah, vedia sa spolu vyhrať. Ale podotýkam ešte,že manžel mi od zaciatku s detmi maximálne pomahal, staral sa,prebaloval, vsetko(teda samozrejme okrem kojenia😃)
Ja ľutujem, že som nemala ďalšie dieta..😌
Doprajte mu súrodenca možno ako deti sa budú škriepiť, ale v dospelosti si budú blízki, ak ich tak vychováte !

@egonsk ALE NEHOVOR"""" ZAUJIMAVE ZE TI DRUHI VZDY VEDIA AKIS U JEDINACIKOVA, SAMA SOM JEDINACIK"""" NECHCEM SA VYCHVALOVAT ALE NEPOZNAM CITLIEJSIEHO CLOVEKA V OKOLI-A NIE RADA BY SOM BOLA INA!!!!! EBO BYT CITLIVY NENI VYHRA V TOMTO SVETE ANI CELKOVO, MAM AJ JEDINACIKA-A VIES CO???? NEPOZNAM PRAJNEJSIE DIETA AKO JE MOJE, NIKDY NIKOMU PRVY NEUBLIZIL, NA SKOLSKOM VYLETE AJ DAROVAL PENIAZE KED DRUHI NEMALI ATD ATD ATD TAKZE MOJ ZLATY TOTO NENI VYCHOVOU ALE JE TO AJ GENMI TAK NETREP TU O JEDINACIKOCCH , KED UZ TAK NA SVETE JE VIACEJ LUDI CO MAJU SURODENCOV A SVETJE JEDNODUCHO JEDEN HNOJ TAK KTO ROBI TEN HNOJ?????? MOZNO TI CO MAJU SURODENCOV LEBO OD MALICKA SI LEN VACSINU ZAVIDIA KTO MA VIAC ATD...MOJ SYN VIES CO POVIE???NA VIANOCE..ZE MAMI JA CHCEM ABY SME BOLI SPOLU A BOLI ZDRAVI. TAKZE ASI TAK K JEDINACIKOVI. K ZAKLADATELKE....SOM JEDINACIK A VIES CO JE TO NA HOVN...O, ALE MOZNO JE TO OSUD