icon

Manželovo necitlivé správanie po pôrode

16. mar 2025

Ahojte, potrebujem len povzbudiť alebo prečítať nejaké milé slova alebo neviem.. Som 2 týždne po pôrode a jasne, že mi aj šibe kúsok z hormónov a som precitlivena ale nezvladam to ako sa chová môj muž… Mame doma 2 ročnú a novorodenca a muža je doma.. Riesi len poriadok, furt len upratuje a deti necháva mne.. Ja som totálne unavená, v noci stavam každé 3 hodiny, hodinu kojím, 1-1,5 hodiny potom uspavam, ľahnem na 2 hodinky a kolotoc znova. Rano o 7dmej vstáva starsia a ku všetkému pyta mna takze od rana zase “makam”.. Do toho cez obed nie vždy spím, lebo niekedy keď starsia zaspi, mladšia sa akurát zobudí a treba kŕmiť atd.. muž si ľahne vždy.. neponúkol sa ani raz, že chod si lahnut, ja budem s novorodencom hore.. No ale dnes už bola konečná.. dôjdem po kojení do kuchyne, že nech vezme muž mladšiu (má reflux, takze po jedení musí byt ešte chvíľu na rukách) a on “to nemôžem mat ku*va 5 minút pokoj?”.. vravím mu, že si chcem spraviť jesť, lebo ideme potom deti kúpať.. tak naveľa natrel chlieb s maslom. jedla som ho s mladšou na rukách samozrejme… pozerám, že si naberá na večeru, tak mu vravím, že nech mi dá pár hranoliek na tanierik.. odpoved: on nebude kvôli mne špiniť tanier, mám si brat hranolky z jeho taniera… dotklo sa má to, lebo ja sa od rana nezastavim pre všetkých a on mi to takto povie, tak som odišla do obývačky (áno, hormóny).. muž mi v pohode doniesol po čase nedojedenu večeru, že už teda ju môžem dôjest, on už nechce.. prišlo mi to, ako keby som nejaký pes, tak som mu ju odniesla spat a vtedy to začalo.. že som chorá na hlavu, mám sa ísť dať liečiť a podobne výrazy, každé druhé slovo vulgárne (skurv*ne hranolky a pod) Dcérka plakala, že nema táto kričať, vravím mu, že nech sa ku mne neozyva kým nebude mat milého slova na mna, tak začal hučať, že aká som nevďačná a neviem čo a že on sa rozpráva sám so sebou a že ja sa nemám k nemu ozývať.. zobrala som deti hore, že ich idem okúpať a on medzi tym vykúril spálňu na 26st. Vravím mu, že ma byt v spálni okolo 23 a on že “tebe už na cisto je*e na hlavu, veď sú po sprche” a zjapal tak po mne ako idiot ďalšie krásne výrazy.. Ani som nereagovala (kvôli deťom), len som ho poprosila nech nekričí a išla som uspať deti.. Slzy mi tiekli potokom.. Teraz došiel, že sa mi chce ospravedlnit, že nemál take slova použiť ale že mame toho obaja veľa… Lenže pre mna to je úplne dno, aby mi muž takto nadaval? Stálo sa to síce 1x, ale v čase keď potrebujem od neho podporu a uz keď raz mi vravel, že som jebnu*a, tak čo mu zabráni znova? To už mi môže rovno jednu vlepiť a už sme dosiahli úplne dno vzťahu… Aj som mu vravela, že pre mna bolo toto spravanie šialene za hranicou a on, že mi tým chcel ukázať, že som ovládaná hormonmi (?!?) a obaja si mame vstúpiť do svedomia (a vec tým vybavena, lebo povedal prepáč).. Neviem čo robiť, ako mu vysvetlit, že takéto správanie nie je OK a jedno prepáč nestačí? Urazil má za 2 hodiny asi ako nikto ešte.. Bol ako nepríčetný :/

Strana
z3
autor
17. mar 2025

@atinkaa nie, súhlasím s tym, čo si napísala, len som reagovala len na tu časť o deťoch… ja sa ho ani nezastávam, ani neospravedlňujem… len som napísala, že viem pochopiť z čoho asi tá zlost prameni, ale to neznamená, že súhlasím s tym, čo urobil… ja som si tym tiež prešla a nevykrikoval som mu, že je kkt a podobne… to bolo cez čiaru a budem to tvrdiť aj o polnoci… a ja mu stále vravím, že tie hračky dieťa pre niečo má, taktiež, že je dôležité, aby napríklad pomáhala pri varení, aj keď vieme ako potom kuchyna vyzerá… aj 1000x som vravela, že neočakávam upratany dom ale spokojne deti a spokojných rodičov, tie deti každý deň rastu a aj systém sa vytvori a aj poriadok príde… len niekedy mi príde ako keby poriadok bol top priorita v jeho hlave (avšak nepredstavujem si to ako poriadok, u neho to znamená pustená umývačka a žiadne hračky v dohľade)..

aurora33
17. mar 2025

Naco je s tebou doma? Aby ti robil zbytočne väčšie nervy a deťom traumu?

atinkaa
17. mar 2025

@autorka chapem a len podobne ako
@aurora33 ti zopakujem otazku, co teda robi prosim doma? aky bol jeho motiv? pretoze myslim, ze je uplne ad absurdum dohnane to, co bezne muzi robia, ze pride po celom dni a on nevidi, ze si stokrat uz upratala a zas je to vytiahnute, pretoze on obvykle nie je psycholog aby tusil, ze dieta sa najprv uci rozobrat az potom poskladat, aj preto najprv sa veza vie zhodit az potom sa da ucit stavat isty pocet kociek na seba.....a pod. Ale on aktivne ostal s tebou a plan bol aky? rypat do teba? ukazovat ti, ze co vsetko nestihas? vytrenovat tak? alebo len si uzit ten pocit kedy on je nadradeny a moze ti bars aj dat zozut jeho zvysky......kus silne kafe prepac ale mal by to vediet....a mozno aj takym tym jeho stylom, pretoze su ludia, co su utlocitni len sami na seba, presne vedia, co by mali robit ostatni, teda dieta ma byt upratane, on ma mat veci nachystane tebou a navarene, ty nemas narok ani na vlastny tanier a jedlo na nom a dieta nema narok na to hrat sa - tomu sa ozaj vravi laska. a len nezabudni na otazku - a kludne to zazdi a neodpovedz tu, ale tebe by mal, na co zostal doma? Co planoval robit? Ci mal pocit, ze je to dovolenka a ruca sa mu pred ocami sen?

maryetta
17. mar 2025

Zalezi aj ako pribera. Moj prvy aj po kazdom kojeni prudom zvracal. Ci som ho nechala lezat cci dvihla. Niekedy aj po hodine z neho vyslo. Tiez som si myslela ze reflux. Dr stale ze len prebytok ide von. Trvalo to pol roka kym nezacal papat prikrmy a tym padom tuhsia strava. Menej dojcenia.
Ja som stale dojcila iba z jedneho. Prave preto ze podla dr bol "preplneny". Aj tak to z neho islo von a tym ze ja mu dam zase prsnik. Zase sa "preplni" tak zas to pojde von.
On zasadne odmietal cumel. Takze cumel si spravil z prsnika a tak aj bolo.jemu potom stacil ten "prazdnejsi" prsnik a tym padom bol spokojnejsi ze ho netlacilo brusko.
Toto je ozaj ale len jeho pripad. Dalsie deticky uz tolko nezvracali. Ale uchovala som si toto pravidlo ze kazde dojcenie len jeden prsnik.
Ako pises. Prve dojcene. Musis sama prist na to co plati u teba. A hlavne u babatka.
Moje tretie a stvrte babatka chceli nastastie cumel. Obrovska pomoc a ulava. Prave tym ze som ich nemusela mat tolko na prsniku. Chapem ale ak doeta aj cumel odmieta (ako moje prve dve deti) a vtedy je to ozaj narocne mat dieta takmer nonstop na rukach.

Pri tychto narocnych situaciach si hlavne povedz-je to len obdobie a hlavne! Ze to co robis-robis najlepsie ako vies... 💕

jumama
17. mar 2025

@enmery @atinkaa
Zaujimave, ze ste to pochopili ako obhajobu muza. Lebo to som tym nemyslela. Ako s takym typom muza komunikovat, aby sa neostrili hadky? Pretoze on nevidi a sam si neuvedomi partnerkine potreby. Muz je nejaky a aby sa nehadali, ale vztah siel dopredu NAPRIEK tomu, aky muz je, tak treba to inak odkomunikovat. Nie je cielom ten vztah zhorsit, ale zlepsit.

Aka sem prisla autorka len vyhnevat, vyriesit svoje sklamanie, ze jej muz dokaze byt aj hruby, tak mi je to velmi luto, a suhlasim - jej hnev a sklamanie su spravodlive.

No samotny hnev a sklamanie nic nevyriesia. A ked sa vratia muzovi ako bumerang, skor veci iba zhorsia.

Tlakom a hnevom sa vacsinou toho vela nezmozeme. Aj ked to mozeme tak vnutorne citit a ten hnev ci sklamanie je spravodlivy. Ale nepomoze vykricat sa a odut sa na toho druheho. To vacsinou vztah zhorsi. Pretoze to vacsinou zrkadlovo urobi aj ten druhy.

Cize nejako inak treba na to. Polopatisticky hovorit o svojich potrebach, ak su nevidene. A nie rozkazat, ale poprosit o pomoc. Poprosit ho, aby urobil to a to...

Teraz sa mozno ma autorka pricinu hnevat, byt sklamana, moze byt toho poprosenia neschopna. Ale zopakujem to. Ak muz nevie sam od seba, co potrebuje, ak to sam od seba nerobi - treba ho k tomu donavigovat, treba ho to naucit, treba sa po krocikoch zlepsit to spolunazivanie, ak ma byt dlhodobe a laskave. Preto, aby som ukazala, aky styl komunikacie chcem, bola by som vzorom v tej priamej komunikacii, prosba zmakcuje povinnost. Poprosila by som ho o to, co potrebujem.

Hnevat sa na niekoho za to co nevie? Alebo mu dat prilezitost, aby sa to naucil?

autor
17. mar 2025

@atinkaa noo motiv bol pomáhať mi s deťmi… on to aj robí (svojim spôsobom). Napríklad vezme staršiu von, keď je dobre počasie, tak dôkazu byt von aj 2-3 hodiny, vybeha ju, dokáže ju aj uspať, okúpať atd. Mladšiu vie prebalit, prezliest atd.. Kebyže poviem, že nič nerobí, tak mu krivdím.. 🤷🏽‍♀️ Len by mohol byt viac dochapavy, že keď mladsia mrnci, treba pozrieť do plienky, zobrať na ruky atd, že staršej sa tiež treba venovať tak ako chce (hlavne teraz keď prišlo druhé dieťa), že treba viac trpezlivosti ešte atd… a že ja sa potrebujem aj vyspat aj najesť a aj keď som možno niekedy precitlivelá alebo aj nevrlá tak sa zamyslieť, že ahaaaa, nespala už ani neviem ako dlho, tak mlčím alebo ju pošlem spat 😀

miriamzba
17. mar 2025

@sono2 lenže niektorí chlapi sa fakt ukážu až po čase. Keď už má deti, má ju "istú", čo by sa nadalej snažil.

atinkaa
17. mar 2025

@jumama ja nemyslim, ze by som to nejako pochopila, alebo nejako potrebovala vobec speci pochopit - ja len viem, ze je to diskusne forum, kopa zien si podla toho robi obrazok - alebo to prisposobuje svojej realite a vice versa tomuto to, co ma doma. Tak mi prislo dolezite ten stupen, tu ano mozno niekedy tenku hranicu, oznacit a pomenovat, ze je to cez ciaru, ze sa to nema/neda/nie je zdrave ospravedlnit a ano, urcite mas pravdu v tom, ze o tom treba hovorit a ze sa to mozno potrebuje naucit. Mozno to je ten typ chlapa. Ale nerobila by som z nich - z chlapov obecne nemohucich, pretoze mozno presne vie, co je za tym. A mozno to vie aj @autorka ja ti neviem a ani si netrufam, takto na dialku z troch stran jej vypovedi diagnostikovat, ako to maju doma a co ziju. To vedia oni a samozrejme, ze dietatko nove zamava celym rodinnym systemom a cely sa potrebuje adaptovat, ano aj starsia dcerka moze byt viac vyzadujuca a tym prave viac rozhadzovat hracky alebo cokolvek robit inak, dozadovat sa pozornosti alebo odmietat jeho a chciet mamu....alebo cokolvek dalsie. Ale on a ona su dospeli, deti nie a teda ano aj on ma pravo doslova sa nasrat vo vztahu a chciet to inak. Pretoze si to mozno takto vysnival a zena ma byt ta, co je aj sexy, aj dracica, aj upratovacka aj kamoska, aj stale upravena, aj mila a vtipna, aj nic od neho nevyzadujuca aj chapava.....a on nemusi nic. Ved ok, takto sa tiez da do vztahu prist a mozno aj su taki, co sa im to dostane, pretoze zena toto vsetko naplna. A ja vobec nemam potrebu komentovat to medzi nimi, je to ich privatne a ich vec, kazdy ma tu rovnovahu niekde inde a ja som posledna co tu bude tvrdit, ze to ma byt 50 na 50, lebo to niekedy moze byt aj 100 a nula, ak je to pre oboch ok a odsuhlasili si to a vedia, co sa deje, napr. jeden je chory, alebo je prave po druhom narocnom porode alebo cokolvek dalsie. Ale aby vrestal a neudrzal sa a ma tam deti, ktore toho maju dost a on si nevie pomoct a neprestane a este ani na druhy den mu nedoklaplo, co je na tom spatne. Tak to ja uz vidim dost blbo, pretoze ono sa to samo neupravi a nie nemas pravdu, toto nestaci len na to trpezlivo poukazovat a vyriesi sa to, to sa bavis o inom type chlapa a ja som ti jasne tusim napisala, ze sa to prelinalo s inou diskusiou, kde kocka riesila presne to, ze si nevsimne, ze ho nenapadne.....ale na otazku, ci moze dostat hranolky na tanierik, ich tam proste mala mat a ak by to bol aj tlk chlap, tak by sa rozdelil rozumne a ak je to chlap normalny a laskavy a milujuci, tak by ziskala vsetky, este by sa uistil, ci nema ist po dalsie. Lebo ked niekoho mas rad, tak si vsimas jeho potreby. A on nejako je nastaveny len na svoje a cim viac autorka pise, tym viac sa dostava k roznym situaciam, kedy ma pan pocit, ze to je on vs. oni a ze sa nevnima ako clen vlastnej rodiny. Coz je zvlastne, pretoze sa bavime este o pomerne mladej rodine (nie v zmysle kolko maju rokov - to ja ani neviem, ale maju 2 male deti spolu), co bude robit o 20 rokov? Ako ho vobec napadne komentovat zene, ktora prednedavnom rodila a koji to, ze ci zas nieco potrebuje jest?
...a za mna je zas zaujimave to, pre mna moze byt uplne jedno ake mas ty nazory alebo @autorka, ja s tym viem zit, ja len diskutujem a kto ma cita pravidelnejsie, tak malinko ano edukujem - pretoze mi to pride ako taka "bohuliba" dobrovolnicka 😀 aktivita dostat kus do povedomia to, ze zijeme v roku 2025 nie v 18.storoci a to nic v zlom a ani nic smerom k vam dvom osobne. Ty si to napisala vcelku fajn, akurat nie pre tuto situaciu a nie pre tohto chlapa a tie indicie ona vie, ze tam su. Pretoze ak by to bol ten typ chlapa, tak tu nie je na 3 strany diskusia, kde ona vcelku zlato odpoveda kazdemu, kto napise a myslim, ze to sama vnima ako pruser a ze to s nou nieco urobilo, nejak sa jej to dotklo a to by on mal vediet. A vcelku frisko s tym cosi robit, ak to nie je to, ze on to zmenit nevie, nechce, nepotrebuje. Pretoze tu jej chapanie a trpezlive cakanie a upozornovanie ako pises ju privedu akurat k vacsim hadkam tak cca za polrok. Presne preto mi dava zmysel podporit ju, aby vo vztahu fungovali zdravo a to v danom pripade - zatriast nim riadne a ak vie, ze indicie boli uz skor, tak nou riadne, pretoze toto ma obvykle rychly spad a len jeden smer a nie je na Slovensku nebezny. My sa radi peskujeme a davame si najavo, kto je nizsie, vyssie, skoro ako taka India, len nie tak pestra 😀 jednoducho ona je doma a teda nikto, bars moze aj zvysky dojedat. Kastovnictvo jak vysite, za chvilku jej bude vydelovat prachy a potom jej vytkne, jak chodi oblecena a ako vyzera a aka je nemozna. A toto by mu mala upravit, ak chcu spolu zdravo fungovat aspon pre ich deti.

zobaka
17. mar 2025

zrejme su na nho dve male deti vela, ale na to mal mysliet skor, dobre je, ze sa ti ospravedlnil, hadam sa to uz nezopakuje

sono2
17. mar 2025

@miriamzba tak, ak mala s nim deti po pol roku tak áno. Preto treba byť vo vzťahu dlhšie. Nie si hneď robiť deti

miriamzba
17. mar 2025

@sono2 myslím dlhodobe pretvarovanie, že aj roky môže byť chlap v pohode a s deťmi sa zmeni. Kebyže nevidím, neuverim.

netoppierka
17. mar 2025

Nie, že on nevie rešpektovať teba. Ale ešte aj svoje dieťa keď sa chce s niečím hrať s čím sa už hrala. Hneď by som mu vysvetlila pravidlá domácnosti. A buď ich budeš rešpektovať, alebo choď do garáže bývať. No keby sa ku mne chlap správal takto, ako psovi. Pfuuuuuuuu somnou by nepohol. A ešte že povie ti sorry sme ok. To by mu neprešlo.

ema22270
18. mar 2025

Nejako som sa nedocitala, manzel je doma len teraz, ci nepracuje? Pomaha ti po porode?

ema22270
18. mar 2025

Celkovo teda nechapem, co tvoj muz konretne doma robi, ked teda ti nevie ani nabrat jest, a on nebude kvoli tebe spinit tanier. Lebo to skor vyzera, ze on ma dovolenku a ty robis vsetko okolo.

kiks1992
18. mar 2025

Prepáč, že takto narovinu , ale tvoj muž je kus debila .. keď si vezmem, že ten môj aj 7 mesiacov po porode ma pošle cez deň ľahnúť s mladším dieťaťom q z Atén čas sa venuje staršiemu, navarí, uprace aj keď poviem: nechaj tak potom to urobím podľa seba , ved máš toho dosť od 5 rána do 6 večera makáš ci prší ci páli slnko si na nohách oddychuj.. on ajtak povie mne to nevadí láska aspoň trosku ti pomôžem, viem se máš toho dosť s detmi .... skus sa s nim porozprávať alebo mu nechať obe deti aspoň pár hodín, nech si zažije co to odnáša.

mandarinka555
18. mar 2025

@enmery Chlapov "vychovávať" ? To mala urobiť ich matka! A keď si berieš chlapa za manžela, tak by si mala vedieť, aký je...či ho tá matka dobre vychovala, čo ho naučila a podobne. Žena nech vychováva svoje deti a nie chlapa. Potom sa ženy čudujú, že chlap "uteká", lebo doma počúva len UROB...DONES....VYNES...OPER....POVYSÁVAJ! Mal by to robiť aspoň približne rovnako, ako žena... a hlavne sám od seba.

enmery
19. mar 2025

@mandarinka555 Nikde napíšem, že chlapov treba vychovávať, to bola úloha mamky.

lienka.7
19. mar 2025

@autorka tvoj muz je s tebou doma? Nerobí ci ma HO alebo ako?

annamarin
19. mar 2025

@sono2 Pisala, že sú spolu 7 rokov.

mandarinka555
19. mar 2025

@enmery Písala si to na prvej strane, druhý príspevok pod reklamou.

123profil321
19. mar 2025

@mandarinka555 nie, píše tam *ženy matky vychovajte zo synov*. Treba čítať s porozumením

enmery
19. mar 2025

@mandarinka555 V živote ja tu nepíšem, ze chudák chlapi a treba ich vychovávať. Práve naopak. Niečo si zle pochopila.

hatsepset
21. mar 2025

Ďalší čo má úroveň zvládania emócií ako 3rocny, myslí si že keď uprace a navarí tak je hrdina lebo " toto by určite iny chlap nerobil" a žena čo sa furt sťažuje, akurát je j*bnuta, lebo iná sa aj o 4 deti postará a je v kľude 😂😂😂😂😂😂😂. Ja nechápem že generácia našich matiek, so svojou tak dokonalou výchovou (bez soc sieti, čo vyvárali, zavarali, murovali, do roboty chodili a ešte 6 deti odchovaní) vychovala emocionálnych kriplov, narcisov manipulatorov egocentrikov....lebo to každý druhý pomaly 🫣

enmery
22. mar 2025

@hatsepset Si sa opustila, ale tak správne. Ja som sa bavila na téme, kde manželky neschopných debilov sa tam smiali a tľapkali po pleci, že nie každý chudák vie-použiť WC hej, umyť hrnček chudák nie...aj jedlo im vždy padalo z neba, pred obchododom mu mama zatvárala oči, aby nevedel, že existuje a dane títo mumáci neplatia😉made my day.

mizoko
22. mar 2025

@hatsepset no keď mali doma takú super matku čo synčeka k ničomu nepustila lebo ona jediná to dokáže zvládnuť,ešte aj telnu kravu na ramene cez potok preniesť tak sa nedivme. A muž tam bol zrejme len na oplodnenie a aby keď dôjde domov nohy vyložil lebo šicko už porobene.

mnamko
13. máj 2025

Iba rada ku kojeniu,nekoj tak dlho,žiadna hodina,15 min ,inak si len cucka dycha vzduch a potom ma bábo bolesť bruska alebo reflux,vlasna a dcerina skusenost,vnucku sme museli davat do polohovatelneho kresielka,inak by prerevala cely den od refluxu aj madrac pri hlave musel byť podlozeny knihami.Snad moje rady pomozu a atmosfera sa doma ukludni,

Strana
z3