icon

Matky, skončil vám naozaj život kvôli deťom?

16. okt 2024

Ahoj. Zovsadial pocujem nazory ze ked si zalozime rodinu, skonci nam spokojne obdobie, spanok nic moc na 10 rokov, už budem iba prikovana doma, akoby nam skončil život. Pride mi to ozaj hodne negativne a aj moja blizka rodina o tom tak rozprava ze este s rodinou mame cas, ze potom uz zo zivota nic nebudem mat, nikam sa poriadne nedostanem ako zena.
Mam 28 r,dlhodoby vztah, sme samostatni par, zaciname tuto temu rozoberat aktivne lebo sa vo mne prebudza tuzba po dietati a taktiez druhy faktor mi pride strasne upokojujuca myslienka ze nebudem musiet riesit na chvilu riesit pracu , ukazovatele , terminy, emaily ale budem mat volny prirodzeny rezim starostlivosti o dieta a domacnost atd.
Triezvo vidim a chapem ze hlavne prve obdobie je tazke, ale naozaj je to tak negativne pre zeny ? Je tu niekto kto si moze povedat ze si uzil svoje babatko a matersku s rodicovskou aj napriek tazkym chvilam a bol maximalne spoko ze nachvilu nezije svoj povodny zivot praca/ volny program/spanok ? ze jeho zivot aj po rodicaku ked uz kombinoval rodinu a pracu nebol automaticky horsi? Tuzim pocut viac o tych zenach, ktore su spokojne a pozitivne o tejto teme.
Na babo sme 2ja, bez pomoci starych rodicov, oni sa moc nechcu angazovat v tychto smeroch.

mikitilik29
16. okt 2024

Prvý rok je taky najhorší, lebo všetko sa točí okolo spánku 😃 ale čím sú deti staršie tým je to lepšie. Ja už by som nemenila život s deťmi za bezdetny život. Neviem si predstaviť život bez tých mojich nervozrutov😂

kiki68
16. okt 2024

Nie, ako je to ine, ale prislo to prirodzene a sme za to radi. Dieta vzdy bude take, ako to usporiadate.

deti95060810
16. okt 2024

vieš ako sa hovorí
Malé deti - malé starosti
veľké deti - veľké starosti...
čistá pravda.

21anjelik19
16. okt 2024

Ahoj ja som na materskej spokojná veľmi …. Nič ti neskončí neboj ,, otvoria sa ti nové možnosti ….. môj život s deťmi je nádherný a bude ešte krajší lebo mám z nich radosť a teším sa na to keď budú mať svoje záujmy a budem ich vo všetkom podporovať …. Baví ma byt mamou a nikdy by som nemenila 😊😊

autor
16. okt 2024

Dakujem vsetkym komentarom, hlavne niektore su ozaj take ze ma zahrialo na duši. velka vdaka

sofiia87
16. okt 2024

Neskoncil, ja si dovolim tvrdit, ze zijem plnohodnotny a spokojny zivot, dcera je teraz mega partacka uz teraz. Vela s nou cestujem aj sama, ale zaroven viem odist z domu a mat cas pre seba ked potrebujem. Kazdy mame stale svoje aktivity aby sme sinprevetrali hlavu, sem tam vybehneme vecer von s kamosmi a raz za cas aj na rande.Pomoc od starych rodicov nemame, no stale si myslim, ze to zvladame v pohode. Ale teda my sme mali dieta po tom, co sme si naozaj uzili dosyta bezdetny a bezstarostny zivot, mali sme zabezpecene byvanie aj pracu a financie. Prve dva roky boli tazke, jednak dcera bola narocne dieta a este sme toto vsetko prezivali v obdobi covidu a zavreti doma. Ale nemenila by som za nic na svete

lelelienka
16. okt 2024

Skoncil zivot? Toto moze naozaj povedat matka? 🤷‍♀️ Potom sa pytam, naco to dieta vlastne mala? Nie, mne zivot rozhodne neskoncil, ale konecne zacal, uzivam si vytuzene babatko a ano, aj ked je to niekedy tazke, nemenila by som za nic na svete. A ten najkrajsi pocit na svete je ked sa na mna usmeje. Teraz si maximalne uzivam rodicovsku, nemyslim na pracu a ako mi je fajn 😉 S malym chodime na vylety, aj ked sme neboli na klasickej dovolenke ako predtym, nechyba mi to, ved pojdeme neskor. Ja som ani predtym nepotrebovala chodit po baroch, stretnutiach kazdy druhy den a podobne. Ani teraz som sa nemusela vzdat mojho oblubeneho divadla, aj ked trochu menej casto ako predtym. Nemusela som sa vzdat nicoho, co by mi nejako extra chybalo. Cize ano, som presne priklad takej maminky, ktoru “hladas”. A este ti poviem jedno - dnes to uz castokrat ani nie je o planovanom rozhodnuti mat deti, je to o stasti, v tom zmysle ze ty si tu mozes cokolvek naplanovat a tie deti mozno este x rokov nepridu. A nepresvihni potom ten cas, ked si ich mohla mat, Aj nad tym sa treba dobre zamysliet.

michelle567
16. okt 2024

Neboj sa. Rodičov by som nepočúvala, keď vám aj tak nechcú pomocť. 28r je dobrý vek, ak by ste chceli aj druhé dieťa, tak budete mať ešte na to čas. Ty už podvedome po dieťati túžiš. A od tej práce to bude take oslobodenie. Život bude už iný ale krajší, rodinný

slavka1988
16. okt 2024

Záleží od okolnosti ako pomáha rodina (starý rodičia) niektorý vôbec aj ako sa zapája muž aj či je doma poobede alebo do večera v práci ,aké to naozaj veľmi individuálne 🙂 a hej je to unavujuce aj choroby aj škola aj krúžky ale vždy si treba nájsť čas aj na seba a je samozrejme aj rozdiel mat a venovať sa 3 deťom a jednému

michelle567
16. okt 2024

A svadbu neplánujete?

henka123123
16. okt 2024

Ano.mne skoncil uplne

autor
16. okt 2024

@michelle567 uz sme manzelia

petronela1985
16. okt 2024

@kulumulu123 mne život neskončil pôrodom, ľutovať ma nemusíš 😅 že sa prispôsobujem deťom je môj životný štýl, preto ja píšem, že je super, ak to má niekto opačne. Ja som taký ten ustráchaný, úzkostlivý typ matky, to mi neuberá nič na hodnote ako matky. Každá sme iná, máme inú povahu. Nevedela by som lietať s deťmi po svete, kým sú úplne maličké, to neznamená, že môj život skončil... Zle si to pochopila.

ina2405
16. okt 2024

Áno, starý život skončil. Ale oveľa plnší, bohatší život začal. Vďaka materstvu som sa musela v mnohom ako človek zlepšiť, pretože pre deti som chcela byť lepší človek a vzor, takže určite mám viac kvalít ako bez detí. A tak bežne svetsky, postavu mám ako pred deťmi lebo mi na tom záleží, zas sa dúfam vyspím riadne keď posledné bábätko odrastie a po zábavných aktivitách, ktoré s deťmi zažijem ma aspoň nebolí na druhý deň hlava.

lunademonica
16. okt 2024

Zavisi ako zamestnas chlapa, prvy rok je ozaj vazenie, ale od druheho pohodicka, riesim svoje hobby aj 4x do tyzdna 4-5 hodin denne (v tie dni). Takze da sa. Ano je to narocne vychovavat dieta ale ono vyrastie, a zas da ti vela lasky...ako chces. Da sa zit, len sa musia zapajat obaja rodicia

svokrinjazykmonika
16. okt 2024

Moja má 2 roky a veru mi úplne skončil život taký aký som poznala. Hlavne zo začiatku ale teraz je to lepšie. Materstvo je pre mňa také že nemôžem nikdy robiť to čo ja chcem a kedy chcem. Nemôžem si ísť zacvičiť do fitka keď mám chuť, do knižnice ani nikam ísť len tak keď si zmyslím. Nemôžem si ani len vyložiť nohy a čítať knihu alebo hrať playko. Jedine keď malá spí a to teda znamená že celý svoj minulý život sa snažím vtesnať do možno 3 hodín denne. Ale zároveň by som nemenila, malá rastie ako z vody a ani sa nenazdám a bude dospelačka. A potom keď bude môj čas zase patriť iba mne tak mi bude za týmito rokmi smutno 🥲

kavasmliekom
16. okt 2024

Za mňa obdobie tehotenstva a prvé 3 roky super obdobie. Všetko všade som robila s nimi. Keď skončí rd a začne kolotoč robota, škôlka, škola, varenie, choroby, PN až potom je to náročné, hlavne keď si na všetko sama.

andrejka1974
16. okt 2024

Život sa ti zmení ale veľa závisí aké máš dieťa sú deti menej náročné a deti čo sú veľmi náročné ale všetko závisí ako všetko dokážeš zvládnuť a vermi všetko sa dá len treba chcieť a vermi každé dieťatko je to naj a vermi je to to najkrajšie čo môžeš mať

evka52
16. okt 2024

Keď to takto riešiš, tak sa zariaď - buď si spravte väčšie úspory aby si mala peniaze na opatrovateľku, donášku jedla (časté), upratovačku,… Mne jedine toto robí problém, ten chaos - ze nestiham varit, upratovat a pod.. kebyze mam s tym pravidelnu pomoc, tak materstvo si uzivam ovela viac. Nastastie niekedy si tieto sluzby doprajem, a tie dni su uplne super.

katusik456
16. okt 2024

Neviem asi to vidím inakšie ako ostatné ženy, mamky tu. Pre mňa nič krajšie nie je, mam 8 týždňového synčeka, neplánovaného, ale zdravého krásneho. S mužom sme sa veľmi tešili, je úžasný ocko, mam ale pomoc mojej mamky. Proste cítim ze toto som potrebovala v živote, jasne je to zmena veľká. Nemozem ísť cvičiť kedy chcem, do prace, ktorú milujem, ale zas preňho spravím čokoľvek. Bude to vyzerať, že sa chválim, ale mame obdobie, keď sme si zvykli, ja normálne spím v noci, len 2-3x sme hore, ale žiadne, že nespím celú noc. Asi mame nenáročné bábätko, kde ho dám tam je spokojný, pôrod pekný, bolestivý ale zas bez zranení a na druhy deň som fungovala normálne. Mam ale 25 rokov, cely život sa hýbem, športujem, cvičím, veľa to aj urobí. Celé to materstvo je pre mňa tak prirodzene... Určite prídu ťažšie chvíle, ale mame jeden druhého preto.

katkaseiner
16. okt 2024

@katusik456 uzi si babo, je velmi skoro hovorit o tom ze uz vies ako materstvo funguje, dieta je este stale tak male ze hlavne je a spi.

basulaak
16. okt 2024

Maju pravdu, ti co ti to hovoria. Ano skoncil. Sloboda ako bola predtym uz neexistuje a uprimne velmi tym trpim. Vsetko prisposobujeme novemu fungovaniu s dietatom. A to uz ma 3,5r, ziadne babo, pomoc minimalna. To, ze to otvorene prizname, neznamena, ze svoje deti nemilujeme nadovsetko. Pozitivne sa vyjadrujem k mojmu synovi ako odobe ale negativne k materstvu ako takemu (splet uloh, povinnosti, odopierania si, trpezlivosti, nevyspatia, unavy a pod).

marianarem
16. okt 2024

No mne po narodeni dietata neskutocne chybala stratena sloboda, mala som o tom aj sny. Stale mi aj chyba, ale aspon tie sny uz ustali. Dost mi aj vadilo, ze v tych prvych rokoch prestanu existovat vikendy aj sviatky, proste kazdy bozi den tahas rovnako. Dovolenky tiez prestali byt oddychom, aj ked su pekne. S cim sa tazko zmierujem, je, ze pomerne casto treba zachranovat zivot alebo proste nejako promptne zasahovat. Mne sa napriklad vcera syn dusil s laryngitidou.
Ale zase tie deti maju v sebe nieco, cim to vynahradzaju. Dokazu neskutocne potesit vlastne len svojou pritomnostou a beznym fungovanim. Uz sme si raz aj s manzelom hovorili, ze priroda ich musela urobit takymi zlatymi, aby to rodicia vobec chceli robit 🙂 Ja by som nemenila svoje rozhodnutie.

nika23t
16. okt 2024

Neskončil, ale zmenil sa poriadne. Vlastne mi došlo, koľko zbytočnosti som považovala za dôležité predtým, ako sa mi narodila prvá dcérka. Už vtedy som vedela, ze ona bude stredobodom nášho života na nejaký čas. Vedeli sme to obaja s mužom, tak sme sa nastavili a takto sme nastavení aj teraz, pri tretej dcérke. Je to obdobie, ktoré prejde. Priority sa nám menia, deti rastú a pomaly sa dostávame tam, kde sme boli a vieme si nájsť viac času aj na seba, aj keď chce to plánovanie 😊 Rozhodli sme sa mať deti a vedeli sme, ze to bude o odopierani si, ze to bude stáť veľa času, nervov, strachu, trpezlivosti, mojkania, učenia, lásky, smiechu aj kriku. Inak to vnímajú páry, ktoré sú na to pripravené a plánujú to, aj keď viem, ze nie vždy vyjde všetko podľa plánov. Inak mladí rodičia, co majú 3 deti neplánovane, lebo nepoznaju antikoncepciu. Inak matka jedného dieťata v dome, inak ti, co majú 4 deti v byte. Pre mňa je tento život lepší, krajší ako ten, co som žila predtým. A to som mala pohodovy život.

monnci2226
16. okt 2024

materska/rodicovska dovolenka je zatial najkrajsie obdobie mojho zivota 🙂
prvy rok bol sice narocny, ale teraz spatne sa na to divam inak ako ked som ten rok prezivala (niektore veci som moc riesila - preco dieta nechce spat v kociku, preco nechce spat v postielke, preco sa chce stale dojcit, do toho unava...) ale prehrmelo a ked si pozeram fotky z toho obdobia tak mi to aj chyba a niektore veci by som tak uz neriesila a neprezilava len si proste uzivala to malinke.babatko ktore.mi tak rychlo vyrastlo. druhe babo som si v tomto smere ozaj snazila uzit viac. teraz uz taham skoro 5,5 roka na materskej/rodicovskej a fakt mozem cestne prehlasit ze si to uzivam. a ked pridu narocnejsie dni - lebo tie vzdy pridu, tak proste zatnem zuby a idem. ano sloboda obcas chyba, ale toto co mam teraz je ovela lepsie. uz ma trochu aj chyta depka ze za chvilu sa mi toto obdobie konci a budem musiet tu nasu bublinu opustit, respektive trochu prasknut a vymenit moju rodinu za realny svet 🥲

kulumulu123
16. okt 2024

@petronela1985 prepáč to malo patrit autorke 🙈
Ale áno máš pravdu každa sme iná a tu proste neexistuje niečo ako dobrá zla len preto ze mame iný pohľad na veci 🩵

akje
16. okt 2024

@autorka ahoj 😊 zivot sa neskonci ale uplne zmeni.. ak nemas podporu u starych rodicov, tak sloboda a nezavislost sa znizi na minimum.
Ak sa ti narodi dieta s nejakou diagnozou, tak je sloboda a nezavislost rovna minimu.

Zacne ti vsak uplne iny zivot. Zivot matky 😊 zalezi, ake mas predstavy. Poznam mamicky, ktore maju pomoc od starych rodicov a zivot sa im nejak drasticky nezmenil.

Co si predatavujes, ze sa stane, ked budete mat babatko? Starala si sa o nejake niekedy? Alebo nejake dieta?

akvi
16. okt 2024

No, nebudem ti klamat, ale mna veru vcelku prekvapilo, ze ako sa zivot zmenil. Urcite neskoncil, ale zabudni na to, co zijes teraz. Ja som nejako prilis neriesila a neuvazovala nad tym, ake to bude a nebala som sa toho. Ak by som vedela, co ma caka, mozno do toho nikdy nejdem a preto mam len jedno dieta. Pretoze moje decko bolo z kategorie hrozne 😅😂 A ja som si teda MD vobec neuzila, nevychutnala, bol to kruty kolotoc uspavania, revu, totalnej vycerpanosti fyzickej aj psychickej. Nemal mi kto pomoct, stari rodicia daleko, muz casto na suzobkach, takze to bolo vsetko na mne. Zase, ak uz teraz ides do toho s tym, ze ziadne iluzie a si pripravena na to, ze to nebude prechadzka ruzovou zahradou, tak to je podla mna uplne ok a uz ta prilis neprekvapi, ze ake zle to moze byt. Alebo ta milo prekvapi dieta, ktore prespi celu noc a bude pohodove a kludne. A cim skor do toho pojdes, tym lepsie. Ja uz mam dospele dieta a teraz si to vychutnavam, neviem si predstavit mat dieta v 40-ke a riesit babatkovske problemy, ja si s radostou vychutnavam dospelost dietata. 🙂

andreatytler
17. okt 2024

Pre mna dostal zivot konecne zmysel ked sa narodilo dieta. Vsetko ostatne je v porovnani s dietatom take bezvyznamne, ze ak to nebude, nic sa nedeje. Praca, hoby, zabava... je
vela veci ktore ma bavia, ale su to len take prkotinky na vyplnenie casu, alebo nutnost.

lienka.7
17. okt 2024

@autorka ono veľa závisí od toho, aké dieta budeš mat a ako si ho naucis/vychovas. Ďalej aj od toho, či môžeš očakávať nejakú pomoc od rodiny, co sa tyka postrazenia a pod.
A teda v neposlednom rade závisí aj od množstva financií.
Na všetko vyššie spomínané je tu milión tém.