icon

Matky, skončil vám naozaj život kvôli deťom?

16. okt 2024

Ahoj. Zovsadial pocujem nazory ze ked si zalozime rodinu, skonci nam spokojne obdobie, spanok nic moc na 10 rokov, už budem iba prikovana doma, akoby nam skončil život. Pride mi to ozaj hodne negativne a aj moja blizka rodina o tom tak rozprava ze este s rodinou mame cas, ze potom uz zo zivota nic nebudem mat, nikam sa poriadne nedostanem ako zena.
Mam 28 r,dlhodoby vztah, sme samostatni par, zaciname tuto temu rozoberat aktivne lebo sa vo mne prebudza tuzba po dietati a taktiez druhy faktor mi pride strasne upokojujuca myslienka ze nebudem musiet riesit na chvilu riesit pracu , ukazovatele , terminy, emaily ale budem mat volny prirodzeny rezim starostlivosti o dieta a domacnost atd.
Triezvo vidim a chapem ze hlavne prve obdobie je tazke, ale naozaj je to tak negativne pre zeny ? Je tu niekto kto si moze povedat ze si uzil svoje babatko a matersku s rodicovskou aj napriek tazkym chvilam a bol maximalne spoko ze nachvilu nezije svoj povodny zivot praca/ volny program/spanok ? ze jeho zivot aj po rodicaku ked uz kombinoval rodinu a pracu nebol automaticky horsi? Tuzim pocut viac o tych zenach, ktore su spokojne a pozitivne o tejto teme.
Na babo sme 2ja, bez pomoci starych rodicov, oni sa moc nechcu angazovat v tychto smeroch.

dudos
17. okt 2024

Život pokračuje ďalej. Ale podľa mňa v úplne inom duchu, v úplne inom tempe. Už nie si slobodnou bytosťou, v každom jednom smere sa prispôsobuješ (nie vždy ľahko) druhém človeku, ktorý je na teba v každej jednej veci odkázaný. Hlavne prvých pár rokov. Mení sa aj život s partnerom. Je tu viac spoločnej zodpovednosti na ktorú nemusíte mať vždy rovnaký názor. Menej sexu. Menej spoločného času “iba vy dvaja” .Viac vyčerpania a únavy.
Toto je realita a dieťaťom. Zasa dieťa ťa zahrnie bezpodmienečnou láskou. Hlavne malé deti sú ňuňu čo sa týka dávanie lásky.
Nemám rada, keď sa píše alebo hivorí, že živiť s dieťaťom je plnohodnotnejší. My sme žili zhruba 13 rokov ako bezdetný pár. Teraz mame dve deti s odstupom necelých 6 rokov. A nemáme plnohodnotnejší život. Len iný.
Aj živiť bez dieťaťa vie byť plnihodnotný. Je to podľa vnútorného nastavenia.
S príchodom dieťaťa strácaš čas pre seba, pokoj (myslím v tom duchu, že sa viac začneš báť - o niekoho iného), rozhodnutia uvažuješ úplne inak ako nerodič. No ako som pisala, je to odmenené niečím vnútorne krásnym a čistým, tak silnou láskou a nehou.

siska53
17. okt 2024

Ja som si to uzivala..pre mna najkrajsie roky. Velmi prijemna zmena. A vsetko je o nastaveni, ako kto chce, tak ma a si spravi. Moja 12 rocna pozerava Mimi&ja - vlogerka so 4 detmi a obcas si pozriem aj ja. Ti krasne funguju a ona sa v materstve nasla.

zuzinabila
17. okt 2024

Mozno s odstupom,lebo uz mam deti starsie (8 az 18),obdobie babatka je narocne fyzicky,neskor skor psychicky ked ti pubertiaci zacnu vystrkovat rozky...ale rodicovstvo je ta najprirodzenejsia vec na svete.prirodzenejsia ako nemat deti (so vsetkou uctou,nemyslim to vobec zle a neratam vynimky). Vo vsetkych smeroch...kto to berie cisto pragmaticky,nebodaj prerata deti na financie a casove a ine straty,ten nikdy nenajde naplnenie v rodicovstve.nejde len o to nakrmit,osatit,poskytnut vzdelanie,zabezpecit,vyplnit volny cas,naucit dobremu spravaniu...je to ovela vyssi level..ked sa na to pozries takto,a prijmes taku vyzvu,nemozes byt sklamana.

lelelienka
17. okt 2024

@andreatytler velmi pekne napisane, 100% suhlas, ja to mam uplne rovnako 🙂

sense
17. okt 2024

Život sa neskončil, len zmenil...niečo zobral niečo dal....

andrejkap123
17. okt 2024

Mam 8 tyzdnovu dcerku. Milujem zivot na materskej a s babatkom 🥰😍.

maryetta
17. okt 2024

Zivot to zacne byt uplne iny. Ajtu sa mi potvrdilo v mnohych diskusiach ze dieta preveri kazdy jeden vztah…
Potom zalezi ake je dieta. Ci narocne. Urevane. Pripadne nejaka choroba.
Alebo kludne spokojne spiace dieta.

Je to narocne ale je to krásne ❤️

vilma7
17. okt 2024

Neskončil, začala nová etapa života a oveľa krajšia ako bola ta pôvodná..
Ja som sa mamou stala v takmer 41 rokoch, dovtedy užívala slobodu, prácu, c3stovanie ale teraz je môj život oveľa krajši, veselši...aj s deťmi sa dá cestovať, s deťmi som bola oveľa viacej vonku ako bez nich, s deťmi som opäť videla nááš svet detskými očami...za mňa určite založiť rodinu co najskôr,, aby si si ich mohla co najdlhšie užiť.

tiezjedna
17. okt 2024

život sa zmení, ale rozhodne nekončí😉 ako u všetkého, aj tu platí hlavne sa z toho nepo..ať a čo je ešte dôležitejšie, nezabúdať, že stále je to predovšetkým o vás dvoch. Takže nájsť si čas na seba, len vo dvojici.

lusyc
Autor odpoveď zmazal
soraya25
17. okt 2024

@zuzanka.zuzu normálne som si poplakala pri tvojom komentári - za svojim bezdetným ja akoby mi zomrela blízka osobá. Je to svätá pravda

paulina291
17. okt 2024

Ja tam tie negatíva tak moc nevidím. Lenže ja som mladá, vlastne ten pocit, ktorý si s mužom užívame, že máme peniaze na to a to, tam a tam môžeme ísť máme až v tomto období, kedy máme dieťa. Keby mám prvé dieťa v 35-ke, som navyknutá na ten komfortný život plný peňazí a voľného času, isto by sa mi ťažšie zvykalo. Aj rokmi je človek “pohodlnejší” a ťažšie vníma veľké zmeny. Samozrejme, nie každý a nie do veľkej miery ale vie to byť cítiť.
Nikdy by som ale nepovedala, že sa môj život skončil. Robím to, čo aj pred materstvom- išli sme v pohode na koncert, keď mal maly 3 mesiace. Len sme zabookovali hotel aj pre babku, naplánovali všetko, nech je pre malého čo najkomfortnejšie. Naplánovali mu spánok tak, aby som ho uspala na noc a hneď išla na koncert. Proste chápeš. Chce to viac plánovania ale nemožné to nie je.
O to viac si človek váži čas osamote, s partnerom, nerušený spánok, kávu s kamoškou a podobne.
A ten zamilovaný pohľad od dieťatka, keď si uvedomíš, že si jeho celý svet stojí za každú prebdenú noc.

marketa7584
17. okt 2024

Ja jsem stastna za dceru , zivot mam lepsi ale uprimne me staci jedno dite ..vic deti je uz pro me obetovani,takhle jeste mam silu i pro sebe

jana_eyre_2
17. okt 2024

Nečítam diskusiu, len pridám na základe uvodu... Mám tri deti a furt takéto názory aké to je na hovno aké ťažké a blabla počúvam z každej strany furt.. úprimne? Začína mi to už dosť liezť na nervy.. ja neviem čo ľudia čakajú od života že budú sedieť a všetko bude super jednoducho ružové bez akejkoľvek starosti?

Áno, s deťmi sú náročné dní.. ale premna, čo porodila tri deti v priebehu 4roch rokov to nie je také náročné aby som sa furt sťažovala.. že mám doma bordel? No áno mám.. že furt musím variť? No hej musím.. musím aj furt mentorovat, kto kde kedy ako.. aj mám poruchu spánku.. ale žeby som z toho bola tak naprasky ako sa stále prezentuje aké neskutočne hrozne tak to ľudia preháňajú... Ja viem že každý má inu povahu, predstavy, očakávania a tak je to správne.. ale zase tak demonizovat rodičovstvo a deti ma strašne rozčuľuje.. deti som mala preto aby som mohla vychovať dobrých ľudí, deti sú môj projekt a výzva.. snažím sa a som šťastná že ich mám napriek tomu že má niekedy niektoré veci seru.. ale ja som bola vždy taky divný človek, nikdy som nechcela a nemala zivot že som nikdy nič nemusela, všetko mi padalo k nohám a ja by som potom vymýšľala čo vlastne mám robiť aby som sa zabavila... Kto nechce deti, nech ich nemá, kto chce, nech ich má a prajem mu to ak to nejde.. len preboha už nepresviedcajte ľudí že mať deti je najhorsia vec na svete..

kittykat22
17. okt 2024

Suhlasim so vsetkymi desivymi komentarmi 😅 ale ze by som radsej slobodny zivot plny cestovania bez dietata, to urcite nie. Ale pravda je, ze to nikdy nekonciaci kolotoc. Tie utesovacky ako zacne spat, zacne rozpravat, zacne jest a zacne chodit do skoly a vsetko bude lahsie. To je sice pravda, ale nastanu ine problemy a mam pocit, ze sa stale v niecom tocim. Ale zivot s dietatom je aj tak najlepsi. Doslova miliony pozitivnych zazitkov, slov, konverzacii. Takze sice o vela prides ale vela dostanes.
Sme vychovavani kapitalistickou spolocnostou a vsetci hodnotia uspech pracou, peniazmi, oblecenim a postavami - a nikto nepise, ze byt matkou ktora to zvlada je na medailu. Asi je aj chyba aj v prezentacii zivotnych kvalit.

terry658
17. okt 2024

Určitým spôsobom sa skončil. Mám teraz tretie bábo. Nespí celé noci. Chodím do práce. A ak chcem sa niečomu venovať,napr. teraz si šijem závesy tak som hore celé noci. Cez deň žiadny čas pre seba. O nejakej posilke si môžem nechať len zdať. Ak niekam idem mám so sebou 1-3 deti. Je to istým smerom obmedzujúce a chápem ak niekto cíti totálnu frustráciu. Lebo nie je dieťa ako dieťa. Moje prvé vrieskalo 24/7. Bolo to na vraždu. Švagriná má deti,kam ich dáš tam ostanú. Keď boli nájdené tak boli ticho. Spali im dobre

ndrag
17. okt 2024

Ja si proste uzivam zivot samotny, co je vlastne zmyslom mojho zivota. Nikdy som nemala pocit, ze by sa kvoli nejakemu mojmu rozhodnutiu zivot skoncil, jedine zmenil. Zivot som mala stale rada, nech bolo akokolvek 🙂. Ale zacinam si casom cim dalej, tym viac myslit, ze mam mozno ja nejaku vrodenu anomaliu ked pocuvam inych ludi ako sa na vsetko vkuse stazuju.

duppka13
17. okt 2024

Skoncil zivot bezdetnej zeny, zacal zivot matky. Pises ze mas 28 rokov. Ja som mala deti o 10 rokov neskor. V tvojom veku som vymetala vecierky a cestovala, samozrejme aj pracovala a budovala karieru. Po dietati je vsetko inak ale to vobec neznamena ze by to bolo horsie. Ano na vecierku som bola za tie tri roky na RD raz a ani som nepila lebo som bola autom a na wc som si pozerala fotky dcery a kontrolovala ci uz spi 😂 keby som mohla zit ako pred dietatom chcela by som to? Nie. Ten maly cloviecik sa stane uz navzdy tvojou sucastou a ano scasti je matka ta ktora sa pre neho obetuje. Moj muz tiez chcel pomahat podielat sa, realita je taka ze chodi do prace, financne nas zabezpecuje kedze ja na RD tri roky, a ja taham vsetko ostatne. Niekam idem sama len ked dieta strazi muz alebo moji rodicia co samozrejme nie je kazdy den. Uprimne poviem ze prvy rok bol moj najvacsi ulet ist sama na hodinu do kauflandu. Inak stale s dietatom den noc, nevyspis sa, nemas upratane, mas pocit ze nic nestihas, dovolenku planujes uz iba podla dietata, ked uz mate ist tak ochorie, ochorie vzdy ked to najmenej potrebujes alebo uraz. Napriek tomu byt matkou je to najlepsie co sa mi v zivote stalo a keby som mohla tak by som bola matkou uz v tvojom veku a nie az v 38

oblecenie99
17. okt 2024

@andreatytler Niečo podobné som sem išla písať aj ja 🙂

Ale zo začiatku to bol jeden veľký chaos a strach. Vyvolané rôznymi okolnosťami, ale to je už aj jedno. Potom taká horská dráha emócií. Ale život nebol zrazu zlý, alebo žeby skončil, to nie. Len sa zmenil. Veľmi.
Muselo prejsť pár rokov, musela som sa vyskúšať ako bezdetná, naháňajúca sa v práci a nenaharditeľná, ako mama, ako mama, ktorá sa snaží skĺbiť aj prácu aj dieťa, potom ako typická, večne rozbehnutá žena na všetky svetové strany, nič nestíhajúca... až prišiel moment, keď som si povedala: o nič nejde. Všade som nahraditeľná, naozaj všade, okrem jednej mojej pozície...
A uvedomila som si, že byť matkou môjho syna, mať ho, dáva zmysel tomu celému. Zrazu to bolo celé jasné. Ťažko napísať pre a proti a myslím si, že sa ani nedá. Zhrnula by som to tak, že teraz, s dieťaťom, cítim, že mám možnosť sa posunúť ďalej. Nezamrznúť v čase. V práci sa môžem rozvíjať, kariérne sa posúvať, aj si zarobiť, užiť si tie peniaze..ďalšia dovolenka, ešte ďalšia dovolenka, koníčky. Ale s dieťaťom mám pocit, že toto tu neskončí, ale zrazu sú tu nové možnosti. Vidieť ho vyrastať, formovať jeho osobnosť, vidieť, ako sa tá osobnosť mení, aj sa vyvíja, zdielať s ním jeho úspechy a radosti, aj smútok a sklamania.
Myslím si, že som mala úžasný život aj pred ním. A myslím si, že mám úžasný život aj s ním. JE to iné. Ale JE to dobré.

alenka58
17. okt 2024

skončil sa mi život nekonečných žúrok, cestovania a ďalších pôžitkov a začal zmysel života ktorý je krásny dlhodobo, okrem žúrok sa časom zostalo všetko všetko vrátilo ako predtým len dieťaťom, je to paráda

rorino
17. okt 2024

Ja ti to napíšem inak,láskať na taký život,kde síce môžeš ísť kde chces,s kým chces,ale v srdci cítiš prázdnotu,ktorú nejde ničím vyplniť .Prišlo dieťa a absolútne neľutujem,že odvtedy sa zobudím na každé suchnutie,aj zo 7.poschodia😂😂😂užila som si to od bábätka,každé jedno obdobie,pretože je to jedinečné,neopakovateľné,a aj keby si mala desať detí už to nikdy nebude to isté.

miky132
17. okt 2024

@jana_eyre_2 súhlasím.. Kto ich nechce mať,nech ich nemá...ja mam štyri a aj cestujeme normalne aj lietadlom aj do iných krajin a radi, tesime sa na dalsi vyjazd aj sa snažím mat priestor pre seba...Normálne čítam knihy...Ale vždy som tu bola pre deti ,keď ma potrebovali,čiže keď mám bábätko som pri ňom,lebo rýchlo rastie a potrebuje ma...No keď som potrebovala ísť na kávu sup do nosiča a išla som pokecat a babo spokojne bolo pri mne...Nevravím, že je to med lízať a stále man okolo seba ruzove kvety a girlandy, ale všetko zlé a náročné skončí a príde niečo krajšie...a tie chvíle s nimi sú to pre co ma život zmysel...Samozrejme aj s manželom....deti boli iba bodka a robili sne co sme potrebovali s nimi...čiže nie život pre mňa určite neskončil....

alenka58
17. okt 2024

ináč na margo nadpisu, niektorým "skončil život", lebo nemôžu mať deti

1ryba
Odpoveď bola odstránená
marca12
17. okt 2024

Ja deti nemam,ale z okolia vidim,ze zivot nekonci. Len sa vratis do detskych cias. Vylety a aktivity prisposobis detom. Ved s detmi sa da robit vsetko. Len teda na diskoteky s nimi nebudes behat 🫣😂

alexis617
18. okt 2024

Nieje to ťažké obdobie pri prvom som sa dosť nudila s bábom nieje veľa starosti len krmiš, prebaľuješ,uspávaš,prvé mesiace v pohode stihneš,navariť, oprať,upratať,pomojkať sa s bábätko ja som dosť akčná tak som od pol roka vždy chodila aspoň na pár hodín do práce a spánku bolo počas materskej tiež nad mieru pre mňa takto som to robila pri všetkých mojich 4 deťoch neviem pochopiť maminky ktoré to nestihajú, alebo fňukajú materstvom sa tvoj život nekončí ,ale je pravda ,že je oveľa bohačí ako pred tým akurát po každej materskej som si musela nanovo budovať pracovnú karieru a musela som dokázať ,že napriek 4 deťom nikdy nemarodujem a neovlivňujú moju prácu

pralinka25
18. okt 2024

pozri autorka, tu ti napise 1000 ludi 1000 odpovedi a vsetko je uplne jedno pretoze to u teba vobec nemusi tak byt. vsetko zavisi od toho ake dieta "vyfasujes" kolko pomoci mas z okolia a ake podmienky mas. a aj od toho aky zivot teraz vedies.
mozes dostat dieta ktore bude dobre spat, nebude mat problem s cudzimi ludmi ani s cudzim prostredim. pokojne, ktore bude v pohode. ale mozes dostat aj totalneho nespavaca, narocne kolikove dieta ktore ta prvy rok zivota doslova vycucne. musis sa pripravit aj na alternativu ze nebude uplne zdrave, dnes je autsticke spektrum takmer v kazdej rodine a ak nie to, casom adhd, add, poruchy ucenia, atd. ale aj nemusi. moze byt vsetko v najlepsom poriadku. niektore deti neradi cestuju autom, je im zle tak s takym dietatom sotva budes brazdit vylety. na rockovy koncert alebo festival tiez s dietatom nepojdes ale ak to nerobis teraz toto ta trapit nemusi. kino ti pri dietati tiez hocikedy nehrozi ale ak mas super babky alebo niekoho ineho kto bude v pohode varovat tak ani o tuto radost neprides. a teda este mozes mat dieta ktore nebyva takemer vobec chore ako mala moja kamoska. alebo potom mozes mat dieta ako ja ze je zdrave 2 dni a 2 tyzdne chore a takto dokola cely rok vratane prazdnin. cize s nim kamkolvek ist je skratka problem a vobec to nesuvisi s tym ako by som si to zmenezovala alebo zariadila skratka s horuckami tazko pojdem na vylet alebo zurku. na nic z toho sa uplne nevies propravit. tych kombinacii a moznosti je kvantum. zivot sa ti zmeni to je iste. zbytocne si tu budes robit prieskum, pretoze kazdy to ma doma skratka inak.

pralinka25
18. okt 2024

@alexis617 prosim ta objasni mi to ze nikdy nemarodujes. s kym su chore deti? alebo mas take brutalne stastie ze vsetky maju perfektnu imunitu?

akje
Autor odpoveď zmazal
alexis617
18. okt 2024

@pralinka25 po pravde snažím sa budovať ich imunity ,ale keď sú chorý tak sa s mužom striedame našťastie nám vychádza práca tak ,že sa to dá a keď sa stane , že od 13 do 14,40 sú moje deti samé sú naučený, vydržať mám 4 deti ak si pozrieš môj profil synovia majú 24 ,14,6,11 s takýmto rozdielom je to v pohode vždy najstarší pomôže keď je doma a nie na VŠ,aj chlapci sú veľmi zodpovedne naučený pomôcť