icon

Môj partner sa cíti odstrčený

iwosa13
31. júl 2014

ahojte baby, mame dve deti a odkedy sa narodila dcerka (mesiac dozadu) sa citi moj partner odstrceny vraj je problem ze su deti premna najdolezitejsie... mate s tym niektora skusenosti? pri dvoch detoch a po sekcii nie je premna jednoduche najst energiu

Strana
z2
7zahrad
6. aug 2014

@iwosa13 Zavolaj si na upratovanie vypomoc a manzelovi vysvetli, ze ked na Teba dieta nie je male, aby si sa starala, tak nie je ani na neho. A viem, ze je to nezvycajna rada, ale nechaj ho s detmi medzi dvomi kojeniami sameho doma. Nech pochopi o com je materska.

tutulak
6. aug 2014

@7zahrad Ja by som to bral, byt s dvoma detmi sam aj medzi kojeniami. Ale matka (@iwosa13) musi najprv pripustit niekoho ineho ako otca k detom bez jej pritomnosti alebo nech tam je a nechat JEHO urobit veci JEHO sposobom. Moj nazor.

25daniela
6. aug 2014

@tutulak no, ak zapojeny je, nebude vymyslat aky je odstrceny... je to rovnake pre oboch, bude mat predstavu, o co ide pri opatrovani deti a nikdy nepadne otazka pri navrate z prace, ze co si zase cely den robila...

25daniela
6. aug 2014

@tutulak samozrejme, musi aj maminka byt ochotna chlapa pustit k tej starostlivosti... a potom sa nehrat na svokru ako moj muz vravi, ked sa zacnem velmi starat co robi a byt zvedava 😀 😀 😀

tutulak
6. aug 2014

@25daniela Otec moze byt odstrceny aby nebol zapojeny, lebo matka VZDY "vie najlepsie", aspon v mojom pripade.
A je to vzajomne "a nikdy nepadne otazka pri navrate z prace, ze co si zase cely den robila..." tak isto nemusi padnut ze "Co si ty robil cely den? Ja tu makam okolo deti cely den a ty si dojdes ako pan." a to este medzi dvermi bez pozdravu

tutulak
6. aug 2014

@25daniela Skoda ze nemozem dat viac krat "Paci sa mi to" 😀

25daniela
6. aug 2014

@tutulak to je uz ina stranka veci, potom ta tvoja nema pravo vykrikovat ze ona maka, pretoze to aj ty (v praci predpokladam) a potom je asi cas na rozhovor a ak to nejde, tak skus napisat list a dat jej ho, ako to ty vnimas a ze nieje nenahraditelna a ze ty mas rovnake pravo na deti ako ona... Ak ma pracu, do ktorej sa moze vratit a uzivi vas na tu chvilu, kym budu deti schopne ist do skolky, tak sa vymente... Ak si myslis, ze to zvladnes, skus ist takou cestou, aspon na matersku mozes ist na 28 tyzdnov...

25daniela
6. aug 2014

@tutulak no, ja som konecne pochopila o com je rodicovska dovolenka 😀 😀 😀 Konecne si ju ako tak uzivam, ked mi konci a caka ma nastup do skolky tretieho dietata 🙂

tutulak
6. aug 2014

@25daniela Stale vykrikuje ze sa stara o dve deti, na rozhovor ani nie je cas lebo len deti deti.
list nepomoze, lebo nema cas na take veci, lebo sa musi starat o deti.
Som jej uz viac krat povedal ze otca jej nenahradi, tiez nic nemeni na veci.
Pri prvom som zvladal starol som sa sam, problem bol ze nebolo upratane, navarene podla manzelkynho gusta. Asi od 6-10 mesiacov som sa staral o male. potom sme sa striedali raz ona, ja v robote a naopak.
Pri druham sa stara a starala len manzelka. Vobec ma nechce/la pustit uspat mozno len raz/dva.
Jest a prebalit ano. O samote byt moc nie.

bubelko
6. aug 2014

@tutulak toto je casta chyba nas zien, ze co sa deti tyka, mame pocit, ze to vieme najsamsuperlepsie a nikto iny - partner/babka to tak dobre neurobi. no to je fakt - tak ako my to neurobi. ale to neznamena, ze to tomu dietatu neprospieva, alebo ze je to zle. priznam sa, ze mne tiez istu dobu trvalo naucit sa, ze ked su deti s muzom/svokrou/mojim otcom - neliezt zakazdym do izby a riesit to. skratka ostat mimo...
mne dala velmi dobru radu pani na poradni, ked sa narodil starsi. kojila som ho a chodila na spanielcinu. lenze mlady muz odmietal flasu a reval, tak moj muz dosiel s napadom, ze kurz zrusime. tak som to vravela teda poradkyni a ona mi vravi: je o dieta postarane? je. ma nieco na jedenie? ma. place? to nie je v tom case vas problem, vas muz si musi najst sposob ako to zvladnut... muz sposob nasiel, dieta sa nakojilo v spanku ked som dosla, vsetci sme boli spokojni... dieta ma dnes 7r, muzovu starostlivost v pohode prezilo 😉
ono to len chce, aby sa zena dokazala odputat a naucila doverovat tomu, ze aj ta druha osoba to zvladne...

a co sa tej domacnosti tyka - no ani moj muz neuprace tak ako si to ja predstavujem a ked idem prec (na viac tyzdnov), tak mu pisem A4 list s navodom, ktory vechet je na co... ale je upratane ked sa vratim? je... tak niet o com... ja tiez nerobim veci tak ako moj muz.... ale su spravene? su.... takze - pohoda-jahoda 😉

ako vravim - ubrat z narokov na vsetkych frontoch, nie sme roboty, sme ludia. a kto robi, robi aj chyby... 😉

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak 🙂 nech citam ako citam.....ale asi si chcel pisat niekomu inemu 🙂 resp. si vobec nepochopil co som pisala.
nikde som nepisala ze o deti sa ma starat len matka??
ani to ze muz by mal zastavat ulohu matky, nahradit ju???
ani to ze pre matku su len deti deti a nedovolim manzelovi nic robit??
nedajboze ho kritizovat za to co robi, ze robi zle??
malo casu? cas na to co chceme sa vzdy najde.

tutulak
6. aug 2014

@katarinamarkova Reagoval som hned na tvoju prvu reakciu: ( pojdem po bodoch)
"hod mu otazku na sposob:
1. co si cakal, ze teba budem mat radsej ako svoje deti? mam vas rada vsetkych rovnako, ...
Rovnako mozete mat, inym sposobom a v inych prioritach - ale aj tak akceptujem.

2. ale deti sa bezo mna nenajedia, neoblecu, nevykakaju, nepojdu same k lekarke, nenakupia si same, nenavaria si same......
To nie je vzdy pravda, kazdy otec by to mal vediet. Ja to viem a kopec dalsich. Len ci im to je dovolene a vycitane.

3. je samozrejme ze im venujem viac casu ako tebe, nevedia sa totiz tak ako ty same o seba postarat.
a pre teba nie su nase deti to najdolezitejsie?
Diskusia na cely vecer. Kto kolko venuje casu detom a pretekat sa kto viac s nimi travi cas, a vycitat to neskor. Bol a som v takej situacii. Ja som muz, a niekedy mi treba lopatiskticky vysvetlit pojem niektorych slov, ako napriklad "najdolezitejsie" 😎
Pre @iwosa13 partnera to je mozno vacsia a rychla zmena, ze vsetka pozornost je venovana malym. Mozno by sa dalo len ho zapojit a "vyskolit ho" 😉

4. uvedomujes si ze som unavena?
A kto nie je?

5. moj casovy fond a energia sa neznasobuju poctom deti - naopak......chces aby som sa ti viac venovala, trosku pomoz napr tam a tam a budem mat na teba viac casu....
To je diskutabilne ze bude zena spokojna a ze bude mat viac casu na partnera/manzela ak pomoze.
Zalezi ako je zena/matka zmierane s vykonom partnera. Inak si ide hlavou proti muru.

Ak som ta nejako napadol, podla poctu ? na koncoch viet, tak sa ospravedlnujem 🙂

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak uz viem kde sme sa nepochopili 🙂
- moja reakcia bola reakciou na prispevok zeny, ktora ocividne travi malo casu s manzelom, co jej on vycita - v 99% pripadoch to byva tak ze manzel jednoducho nepochopi kolko casu a energie treba venovat detom.....ano byva aj to 1% muzov co strasne moc chce partnerke pomahat, ale ona ich k tomu nepusti a prave preto nema cas -cest vynimkam samozrejme, tu je zas iny komunikacny problem......ALE toto je z druheho prispevku danej pani:
od babatka on dava ruky prec ako tesi sa ale boji sa zeby jej ublizil ale zasa starsieho zabavi plus pracuje... Jeho nazor je ze byt na materskej je zabava a nemam sa na co stazovat, uz som dnes zufala

takze z toho mam jednoznacne pocit ze to je ten prvy pripad - takze to male sa bez nej asi nenaje, neoblecie, neokupe atd....trosku sa postara manzel o starsie - ano, ale vsetci co mame doma cca 4 r. deti vieme, ze sa prehraju, oblecu, najedia same a tolko prace s nimi nie je 🙂

ps: vsetko je len o komunikacii a o pochepeni druhej strany......z teba mam zas pocit, ze prave ty si tym 1% co sa chce plnohodnotne podielat na starostlivosti, domacnosti atd. ale akosi mu to nie je dovlene....a snaha sa mina ucinku, resp. ma uplne opacny efekt ako ocakavas.

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak otazniky a ine interpunkcne znamienka v pisomnej forme rada vitam. dokazu presnejsie opisat co si pisatel mysli 🙂
vela otaznikov mi nevadi - znamenaju len sme sa nepochopili
vela vykricnikov by mi vadilo - to by znamenalo zurivost a totalny nesuhlas s mojimi slovami

tutulak
6. aug 2014

@katarinamarkova
...len matka??
...nahradit ju???
... nic robit??
... robi zle??
To je na mna uz dost, pomaly sa schovavam do ulity pri takom mnozstve...

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak 🙂)) no ved presne to je ten efekt znamienok v pisomnom prejave....mnozstvo otaznikov nenapadne prinuti cloveka trosku sa stiahnut a zamysliet sa....
ale ak mali az taky ucinok, tak nabuduce ich skusim zredukovat na polovicu.....2/3iny 🙂
ps: ak chces byt pri pomahani doceneny a vazeny, treba zmenit sposob pomahania a komunikaciu o ulohach v domacnosti s partnerkou.
my zeny myslime trosku inak. ale muzov vieme docenit, vazit si ich obdivovat ich....ked nam pomozu.......pomozu naozaj, nie tak ze akoze pomaham a nakoniec nam narobite este viac roboty 🙂 - netvrdim ze tvoj pripad.
a ano je to casto aj chybou zien - vzdy tvrdim ze vsetko, nie len bsm sa deli 50/50 - aj uspechy a viny vo vztahoch - pretoze nevieme vysvetlit muzom ako presne nam spravia radost 🙂

tutulak
6. aug 2014

@katarinamarkova beriam tei 2/3iny na buduce ;)
Uz som to asi niekde pisal, ze nie je pomoc ako pomoc. Ak si zena vie nieco urobit sama ze je s tym spokojna a zacne to potom porovnavas so snahou muza, tak to je koniec.
Pomohol/hal/ham ako viem v danom momente. Horsie je ked to je pod tlakom aby to bolo super, co nejlepsie, skoro tak ako to ona vie robit.
Lenze strach ze to bude aj tak na dve veci tam uz je. Ze ako kolvek, pre mna dobre, to mozem urobit tak bude tak ci tak zle ze to nie je dobre.
Clovek po case rezignuje. Kompletne to vzda.
Oprat, povesat, poskladat, povysavat, umyt, utriet - len domacnost, nie je problem. Ale pokial to nie je na sto percent tak ako by to malo byt podla zeny, tak sa ziadne docenenie ci obdivovanie nekona.
A, aby som neklamal, obdiv do mojej zeny bol ze som nieco urobil, ale tak ironicko-vysmesnu pochvalu som radsej rychlo prehltol a rozmyslal ze preco som sa snazil.

Co je bsm? 😒

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov - bsm
hovoris v min. case takze aktualne ti to asi nepomoze, mozno raz 🙂
u nas tiez chvilku trvalo kym sme sa logisticky, technicky,esteticky s manzelom v riadeni domacnosti skombinovali 🙂 zatial klop klop klop vsetko uspesne bez vacsich zavad funguje.
- ano my zeny mame tendenciu manzelov kritizovat aj ked sa snazia s vysledkom nie sme spokojne 🙂
preco? priklad - lebo manzel sa snazi v dobrej viere oprat a znici mi moje najoblubenejsie a najdrahsie tricko
- manzel sa snazi upratat, ale ja potom tyzden neviem nic najst, zahadou je to, ze ani on
- manzel zoberie deti na prechadzku, ale zabudne ze zmrzliny len trosku a potom doma tyzden liecim sopliky
- atd 🙂
- ano potom su tu muzi, co sa jednoducho nezapajaju - tu je to jednoduchsie, je to preto, lebo nemaju pocit potreby sa zapojit, treba u nich len ten pocit potreby vybudovat. a potom uz len riesit problemy z prveho prikladu 🙂
riesenia k tomu druhemu pripadu uvadzam v diskusii
riesenia k tomu prvemu prikladu ( u nas zabralo )
- jednoducho sa rozpravat a vysvetlit si veci ( aj to rozpravat sa, som manzela trosinku naucila, uz vie, ze to pomoze aj jemu, ked sa pochopime, ved aj on je happy ked ma doma happy usmiatu zenu )
- dohodli sme sa ze po viacnasobnych neuspesnych pokusoch s pranim a zehlenim - pranie a zehlenie ma zakazane 🙂 asi tak ako ako ja skrutky a srobovacku - len v nutnych pripadoch
- pred prechadzkou dostane presne pokyny kolko coho detom dat jest 🙂
- ked upratuje, uz vie, ze vsetko s cim si nie je isty, len da na kopku ja si to poodkladam
- ked chcem s niecim pomoct, staci mu povedat presne s cim treba pomoct a neocakavat 100% vysledok podla mojich predstav - to uz viem ja
atd.
cely problem s pomahanim a nepomahanim v domacnosti a s opacnou reakciou opacneho pohlavia je len v tom, ze my zeny nevieme konkretne formulovat s cim presne nam manzel spravi radost a nasi manzelia si zas myslia ze nam robia niecim radost a ono to je opacne, nevedia sa spytat co presne nam radost spravi.......a aj ked sa spytaju, nevieme im to presne povedat....a aj ked im to presne povieme spravia nieco navyse co nam uz zas radost nerobi.......
🙂 kolotoc ktory treba pochopenim toho druheho zastavit 🙂
o 20r. poviem ci to funguje na stalo 🙂 snad ano

tutulak
6. aug 2014

@katarinamarkova bsm
hovoris v min. case takze aktualne ti to asi nepomoze, mozno raz .

Ten raz cas sa blizi....

Este som zabudol, ked som sa snazil a bolo to zle, tak ze to robim naschval ;)
U nas si radsej zena zobrala srobovak a cokolvek sama, a urobila sama ako by mala povedat co treba spravit, aby ona bola ta co vie urobit veci.
Alebo ked som nahodou stihol rychlejsie zobrat ten srobovak, tak ma musel dirigovat ako to mam robit. Lebo ona take vie, ona take robila s otcom ked bola mala....

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak ? ten raz cas sa blizi....
? stavas sa znovu otcom?
? ci znou partnerom?
? ci aj aj? 🙂
otazniky som sa snazila zredukovat

katarinamarkova
6. aug 2014

@tutulak .....no ved to. to niekedy aj mne uz prislo ze to manzel robi naschval, aj ked som vedela ze nie.....ale ked mi napr znicil po tom oblubenom tricku o par tyzdnom moje biele nohavice :( tak mi to tak prislo.....
ja viem, ze on sa snazil, len trosku nespravnym sposobom 🙂 vysledok bola nasrana manzelka.
ale ved nikde nie je napisane ze zena nemoze lepsie pouzivat srobovak a muz lepsie varit 🙂 hlavne nech kazdy robi to co vie najlepsie.
ja s manzelom uz vieme ze on prat nemoze a ja sa nemam chytat jeho srobovacky 🙂

tutulak
6. aug 2014

@katarinamarkova Mas to tam...

tutulak
6. aug 2014

@katarinamarkova Ked varim peciem tgak je zle. Moc dlho som v kuchyni....

tinapa
6. aug 2014

@iwosa13 Prepliaskať ho...vraj zábava materská...skôr zaberák materská.

Strana
z2