icon

Muž nevstáva k bábätku

15. sep 2023

Ahoj mamicky
Prosim vas muz od narodenia babatka povedal ze v noci ho nemam budiy ze sa potrebuje vyspat
Prve 2 tyzdne mal otcovske...
A teraz ma babo 4 mesiace v noci spi ale aj tano spava do cca 10tej hodina plus minus....
Ja kojim v noci nakojim spinka babo ale niekedy je hore aj hodinu dva a ja na rukach... a rano musim zase fungovat. Ako to mate vy mamicky tiez takto ?
Dakujem

jaond19
15. sep 2023

Mame 3 deti. Nikdy nevstal v noci na ich krmenie ci prebalovanie a nikdy som to ani nevyzadovala. Nepotrebujem aby dostal v robote mikrospanok a havaroval. Neber to v zlom, ale ty si vo svojej "praci" ked v noci krmis/kojis dieta, zjavne mas len prvé a bojujes s navalom unavy. Ja som dospavala aj cez den, hned ako dieta zaspi, vsetko som pustila a isla spat s nim. Po tych rokoch rodicovskej pohotovosti uz viem fungovat aj 20x na nohach pocas noci.... lebo mat choré naraz vsetky 3 deti to uz cloveka naozaj zocelí.... (jeden zvracia, druhy ma horucky, tretia hnacku napr.....) a ked to drapne mna, potom nastupuje muz. Behom dna sa vsak detom na striedacku venuje (so starsim futbal, bicykel, s mladsim sa poprechadza vonku atd.... )

janka2000
Odpoveď bola odstránená
tamta
15. sep 2023

@janka2000 pánko bude spať? Zaujímavo sa vyjadrujes o svojom manželovi.. Pokiaľ sa nemýlim, on chodí do práce, aby uživil aj 'paničku', ktorá je cely deň doma s dieťaťom a ešte vyžaduje od chlapa, aby v noci vstaval k dieťaťu, o ktoré sa máš počas materskej primárne starať ty..

janka2000
Odpoveď bola odstránená
luccija
15. sep 2023

Nevstaval kojila som...ale ani nevyspaval ráno do 10.pracuje na smeny nočne a tak?ak áno tak toleruje viem aké to je pracovať v nohi.Lahni si cez deň nikdy to nemôže byť 50:50.

tamta
15. sep 2023

@janka2000 ano, rodičia ste obaja ale ty si teraz na materskej, cize starať sa (najma v noci) ma byt primárne tvoja uloha. Rovnako ako tvoj partner chodí do práce, aby Vas všetkých uživil. To je to iste, ako on od teba teraz vyžadoval, aby si mu pomáhala do prace v noci robiť projekty, ved je to práca, ktorá živí Vas všetkých. Nie je to len jeho práca a ešte ako dehonestujuco sa o nom vyjadrujes. Chudák chlap.

nafka0483
15. sep 2023

@janka2000 Potom sa ozvi ked budes mat prakticku skusenost nie len ze my sme sa rozpravali ze tak bude.

mamelka
15. sep 2023

@janka2000 no môj manzel nevstaval a vybudovaný vzťah majú naozaj pekný. Sú okolo neho vždy obvesane ako nahrdelniky. Ja si teda neviem predstaviť,že v noci vstáva a ja spím, počas dňa mam možnosť si ľahnúť,on nie....
Napríklad umyvacku riadu vyložil ráno, keďže sa zapína vždy večer, tak ráno to spravil, uvarila mi kávu, spravil raňajky. Ale vyspal sa. Keď Mária zle spala,tak som išla aj do obývačky spat.

siska53
15. sep 2023

Muz v noci k detom nevstaval. Ja som to ani nevyzadovala. Dojcila som, mladsia sice bola kolikova, ale tu som si tiez v noci riesila sama.
Je zas pravda, ze nasi sa extremne nebudili.. syn sa po 3.m nebudil, resp.obcas a dcera bud spala celu noc alebo sme boli tak 1-2hodky hore, ked ju to v noci chytilo. Ale muz a ani starsi syn sa na to nebudili. Nastastie.

hanaxxx
15. sep 2023

Chapem ta. Na jednej strane je pochopitelne, ze ked muz ide do prace, potrebuje sa vyspat. Ale moj nazor je, ze aj ty ides rano do prace, ci skor, ty si v praci 24 hod denne. Ty sa tiez potrebujes obcas vyspat. Nie kazda zena, je schopna zaspat cez den, ked spi dieta (moj pripad). A tiez nocny dlhsi odpocinok sa neda porovnat s kratkym spankom cez den. Aj ked nie kazdy den, ale minimalne, ked si uz velmi unavena, napr po troch-styroch nociach, mal by v noci k dietatu vstat muz, prebalit ho, dat ti dieta len na kojenie ( teba by zobudil az v tomto momente) a ked nakojis, zobrat ho a ak dieta nevie zaspat, tak ho uspat. Je velky rozdiel, ked iba za chvilku v polospanku nakojis a ked musis vstat, prebalit, uspat. My sme to robili takto, ked uz som bola fakt hrozne unavena. Nevidim dovod, preco by milujuci manzel, ktory chcel dieta, mal mat cely pracovny tyzden neruseny spanok, nech zatne zuby aj on. Ja som niektore dni bola tak unavena, ze som ani kocikovat nevladala a pokial to bolo mozne, tak som len sedela na lavicke (kym sa dieta nezobudilo). Fungovat v praci sa da, aj ked sa clovek jednu noc poriadne nevyspi, vacsina muzov nerobi letovych dispecerov, ze by v ich rukach boli kazdy den zivoty stoviek ludi.
Nazory, ze tvojou pracou, je starat sa o dieta a muz zaraba peniaze sa mi zdaju usmevne. Ked ta starostlivost o dieta je castokrat 5krat narocnejsia ako ta 8 hodinova sichta. Hlavne, ked je to prve dieta, je to velikanska zmena v zivote zeny, jej predosly zivot ide uplne do pozadia, vie to byt velky napor na psychiku, ked sa k tomu pridaju este problemy s kojenim, koliky, zena nema nikoho kto by s dietatom zostal ani na pol hodinu...fakt chce niekto toto porovnavat s 8 hodinovou pracou? Mam pocit, ze tie zeny, ktore ti tu pisu, ze samozrejme, ze muz k dietatu nevstaval, a ani to od neho nechceli, tak mozno u niektorych to bolo tak, ze muz jednoducho odmietol vstavat a ony teraz zo seba robia hrdinky, ako vsetko zvladli samy a bolo to ich rozhodnutie. A teraz si vypnem notifikacie, lebo ma ukamenuju 🙂)

bluka2
15. sep 2023

Ja pohlad bez muza: v noci som nevstavala, ale nakojila rovno v posteli. Takze som tusim okrem mozno nejakeho vynimocneho pripadu v noci nikdy z postele nevstala. Takto sa dalo okrem ineho aj nieco popri materskej pracovne robit. Takze by som to od chlapa zrejme ani nechcela, iba proste lebo sa mi tento system zda lahsi a lepsi pre vsetkych. Odporucam mat babo proste pri sebe

bluka2
15. sep 2023

Inak neviem, aku ma on pracu, ale my mame v budove specialne oddychove miestnosti, kde si mozeme pocas prace aj lahnut

nafka0483
15. sep 2023

@bluka2 Vstat predsa neznamena doslova vstat z postele. Ale zobudit sa, prerusit spanok.
Nie kazde dieta po dojceni hned zaspi, niekedy treba prebalit, nie kazda matka vie po zobudeni zaspat naspat...

janka2000
Odpoveď bola odstránená
bluka2
15. sep 2023

@nafka0483 Ja som sa pri tom nebudila, ale tak verim, ze niektori maju problem so spankom

janka2000
Odpoveď bola odstránená
janka2000
Odpoveď bola odstránená
rivini
15. sep 2023

U nas som pocas tyzdna a na kojenie vstavala ja. Cez vikendy a ked trebalo len prebalit, vstaval aj muz. Hlavne cez vikend vzal rano drobca a nechal mna dospat tyzden, ked som musela vstavat. Ked som niekedy v noci uspavala uz prilis dlho, tak ma aj pocas tyzdna obcas prestriedal. Ale drobca sme mali pri sebe. Ak este kojis, tak neviem, ako by ti muz mohol pomoct🤷‍♀️.

nafka0483
15. sep 2023

@janka2000 Ved ja to nemyslim v zlom, napis potom ako to je. O niektorych veciach som mala tiez inu teoreticku predstavu a potom realne to fungovalo inak.

Nie som sluzka, obaja sme rodicia. Prve tyzdne, mesiace som isla spat o 8 vecer a manzel ostal s malou, nakrmil, prebalil, vsetko co treba. Priniesol mi ju o polnoci, niekedy neskor a isiel spat. V noci som sa budila ja a dojcila som, manzel vstaval o 6-7 do prace kde naplno musel fungovat. Tiez za volantom musel byt plne culy, neohrozi predsa seba ani inych. Ked prisiel z prace tak znova prebral "sluzbu".

Ak som mala zachvat tak tahal s malou kolko bolo treba. Prve tyzdne bola domacnost vylucne na nom a to sme mali akurat pokazenu umyvacku riadu a cakali na nahradny diel.

Ak bol v noci nejaky problem a ja som to uz nezvladala tak som ho tiez samozrejme zobudila, prestriedali sme sa.

Ale aby uz len z principu vstaval kazdu noc len aby bolo, tak to nie.

@bluka2 Ja mam male pevne prsia, neexistovalo malu nadojcit poleziacky bez toho aby som ju nechtiac v spanku prilahla. Skusala som to x-krat, nevedeli sme sa poskladat tak aby to pasovalo. Mam zname co doslova "hodili" prsnik 30 od seba a babo sa samo prisalo ale to u mna nehrozilo.

luccija
15. sep 2023

@janka2000 takže, keď lepšie zvláda nespanie a 2 práce môže sa ešte aj o dieťa sa postarať?
Potom chlapi v 50 tke majú infarkt.Ano, je to zahul, keď je dieťa celé noci hore či kolikove to chápem, ale nakojit dieťa vedľa seba a prebaliť..ja som niekedy ani nevedela z ktorého prsa som naposledy kojila🙂pravidelne som od roka správala s ňou poobede 2 hodiny

bluka2
15. sep 2023

@nafka0483 Ta predstava hodenia prsnika. Ja mam tiez male, fakt najmensie podprsenky si kupujem, ale tak pocas dojcenia narastli na dostatocnu velkost, ze sa stacilo naklonit

betulinka1
15. sep 2023

Muza treba zapojiť. Cize ked vstáva do prace, treba ho nechat vyspať ale ked je doma, vikend - dovolenka, tak sa pekne vyspí ty a on nech vstáva. Druha varianta je ta, ze ked je doma, tak cez den sa postara o dieta a ty sa po obede vyspi. To tiez pomoze. Ale nie ze on nebude nic robit, to nesmieš nechat len na seba celu domacnost aj dieta. Ak si nevyskúša tvoju pracu okolo dietata, nikdy si ju nebude vážiť. Co je pre mna skor prekvapivé, ze muz sam nema tu snahu ti nejako pomoct aby si dospala nočný deficit.

betulinka1
15. sep 2023

@bluka2 toto by sa mi pacilo 😉 ale asi to tak nefunguje v bežných firmach na Sk.

trinneo
15. sep 2023

Moj muz pomaha som všetkym okrem kojenia(logicky),ale v noci som vstavala k starsej len ja a teraz k mladsiemu vstavam tiež len ja, ale uz sa stalo,.ze.mi nechcel zaspat a isiel munzub a aj uz nevladzem a nemam nervy na to, hodinu behať po byte a uspavat, takze mi pomohol a striedali sme sa pri uspani...ale ponukol sa vzdy on sam a musim povedat, ze ja uz som klbko nervov kolkokrat, takze on vie syna upokojit a teda aj uspať kolkokrat....

maminkadeticiek
15. sep 2023

Tiez takto.

sisaka
15. sep 2023

Bola som na materskej, tým pádom som nevyžadovala od muža, aby v noci vstával k deťom, keďže on chodil normálne do prace. On na oplátku, neskôr. keď som spala cez deň po nočnej nedovolil deťom budiť ma, postaral sa o všetko a ešte sa ich snažil zobrať z domu, kým boli mladšie a hlučnejšie.

Porovnávať “prácu” doma, kde sa človek len motá okolo domácnosti a dieťaťa so skutočnou prácou je 🙃. Komu príde skutočná zárobková činnosť menej náročná potom fakt neviem, čo v robote robia a aké výkony podávajú

Absolútne nechápem tomuto nútenému modelu 50:50, aj keby furiky padali, nie vždy ide všetko 50:50, raz potiahne jeden, raz druhy, jeden ma na starosti to, druhý ono, to ešte nerobí z ľudí služky/otrokov, keď robia nejakú činnosť 100:0

evkamotka
15. sep 2023

Moj vstava do prace 4.40. Najprv sme vstavali obaja, potom sa to ustalilo ked uz som nekojila cca od 4m ze v tyzdni vstavam ja, cez vikendy on.
Pri druhom dieťati sme si to zase podelili, ze on mal na starosti starsie 2r dieta (s hroznym spankom) a ja babo. Podotykam, ze aj tak vstaval do prace tych 4.40 ci pri prvom ci pri druhom.

ajko2011
15. sep 2023

Manžel je kamionista. Doma ho mám len cez víkend. Bábätko má 5m a nevstával k nemu. Budil sa nám v noci možno prvý mesiac, ale ja som ho ani nebudila aby vstal aj on. Zobrala som malého do obývačky.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
maryetta
15. sep 2023

3 deti a tiez som vstavala iba. Ja. Ved on dieta aj tak nenakoji.
Ani sa tak babo pri nom nikdy neutislilo ako pri mne. Tak preco by sme mali byt obaja hore? Sctym ze on ide do prace a ja aj ked si cez den lahnem a “dospim” tak mi nic muz nevycita. Ze toto alebo tamto nie je “urobene”.
Ja som ho este prave posielala spat inam aby sme ho vobec nerusili ked vstanu lebo napr prvemesiace som musela aj svietit. Nikedy aj prebalit.