Najprv svadba, potom dieťa. Alebo presne naopak?
Ahojte mamičky, zaujíma ma váš názor na tému Najprv svadba, potom dieťa alebo naopak. V pôrodnici som bola pomaly jediná mamička prvorodička, čo mala priezvisko rovnaké ako moje dieťa. V podstate existujú štyri typy žien prvorodičiek:
1. Najprv si naplánovali svadbu a potom dieťa, až po svadbe sa začali snažiť o bábätko
2. Podarilo sa im otehotnieť a povedali si, že svadbu odložia, aby sa nevydávali tehotné a svadbu si užili, ako sa patrí
3. Otehotneli a preto ešte pred pôrodom narýchlo organizovali svadbu
4. Svadbu neriešia, nie je pre nich nejaká super dôležitá, ale deti spolu chcú mať a je im to prednejšie ako dať peniaze za svadbu.
Potom je ešte piata skupina, že krátko pred svadbou začali už pracovať na bábätku a vydávali sa v druhom, treťom mesiaci, ale tie padnú do 1. skupiny, keďže svadba už bola plánovaná ako prvá.
Zaujímajú ma všetky názory, zo všetkých skupín, že prečo ste sa tak rozhodli a ktorá zo 4 skupín prevláda v tejto dobe.
Za seba poviem, že sme sa najprv vzali (skupina 1), lebo som nechcela, aby všetci hovorili, že sme sa brali len preto, lebo som otehotnela, ale že sa berieme preto, lebo to my dvaja tak chceme a cítime. Samozrejme som si chcela svadbu užiť bez bruška resp. bez starosti o naše malé dieťatko.
Ale každý má na to svoj pohľad a určite ste si mnohé užili alebo užijete svadbu so svojimi detičkami.
Teším sa na diskusiu 🙂
@teegreen nieje silno veriaci praveze on je toho nazoru ze vsetko co sa deje okolo nas sme si sami pritiahli. Silno veriaca bola jeho starka.
Tak ja jeho volbu respektujem a ked chce mat svadbu v kostole az o 8rokov tak budis. Mame toho este vela pred sebou a to nas caka aj stahovanie pravdepodobne behom par rokov( teda roka az dvoch), stavba alebo prerabka domu, atd... Uzivame si teraz kludneho obdobia a nebudeme riesit teraz svadbu v kostole.
@simsalabim napríklad preto, lebo som rozvedená, meno mám po bývalom manželovi, nezmenila som si ho preto, lebo mám s ním dve deti, používam to meno už 20 rokov,a posledné po čom túžim je meniť všetko čo s priezviskom súhlasí. Preto mám dcéru, ktorá sa volá po svojom otcovi. A netuším sa znovu vydať, lebo z lásky som sa už vydávala a aj keď je to všetko super, manželstvo už pre mňa nie je zárukou, pretože to prvé malo byť navždy a nebolo...... Žiaľ, rozvod bol veľmi zlý, to už zažiť nechcem. Ja sa radšej pridám do tej skupiny, ktorá nerieši názory ľudí okolo, ani žiadne predsudky, ale napriek nepriazni osudu idem si za svojím šťastím... A prepáčte všetci, šťastie a spokojnosť manželstvo ešte nikomu neprinieslo. A už vôbec nechápem, prečo niekto zruší plánovanú svadbu len kvôli tehotenstvu. Manželstvo je o niečom inom ako o honosnej svadbe, tak ak už som našla niekoho tak skvelého, s kým chcem to manželstvo uzavrieť, tak prípadné tehotenstvo by ma len podporilo v tomto rozhodnutí.
@jana_eyre Super napisane. Tiež nejak nevidim v uzavretí manzelstva vacsiu istotu a to co opisuje
@betunka39 .
Rodinu, zodpovednosť a aj vsetko ostatné mi ten papier neprinesie. A vacsia istota lebo " nemá zadné vrátka a nezdrhne"?😂😂😂😂 A preco by nemohol......Tak isto či už s alebo bez sobasu. Ale to je môj názor.
@extempore tento nazor ma pobavil. :D ano je pre mna priserne ponizujuce ist na matriku nechat zapisat partnera ako otca.. Tolko cudzich ludi si o mne moze pomysliet volaco zle.. Skoda ze ma tak zaujima, co si o mne myslia cudzi ludia. Mozno keby nezaujimalo, tak by som mala jednoduchsi zivot. :D Neviem no, asi mam ine hodnoty, ked je podla mna ponizujuce a hanba najma to, ze niekto odsudzuje inych. Ze mi rodicia nevynadali, ze neplanujeme svadbu? Preco by mali. Ale teda bolo by mi smutno, zeby mi nevynadali za to, ze vyhlasim, ze ked ma chlap zenu rad, tak si ju vezme a ze dieta bez svadby je strasne hanba. X ludi x nazorov a taketo vyhlasenia su fakt na urovni.
Inak ja si napriklad vazim aj zeny alebo pary, ktorym sa otehotniet podarilo omylom a dietatko si nechali. Pre mna maju taki ludia daleko od hanby a blizko k nej maju ludia s takumi postojmi ako mate vy. Niekedy ked citam komentare na konikovi, tak som rada, ze ma nasi vychovali k respektu a slusnosti. A samozrejme, ze nie su taki zabedneni aby mi hovorili do toho, ako zijem s partnerom.
Rýchlo som preletela diskusiu a podstata sobášu v kostole je v tom, že ak som veriaci/veriaca tak chcem dodržiavať Božie prikázania, cirkevné zákony, sviatosti a manželstvo je 7. sviatosť, ak niekto nevie čo to je, tak 1krst, 2birmovanie ,3sviatosť oltárna, 4 pokánie, 5 pomazanie nemocných, 6 posvätenie kňazstva 7 manželstvo. Ak chcem ja dať pokrstiť dieťa tak by som mala mať sviatosti krst, sviatosť oltárna, pokánie, aj birmovanie /ale birmovky niekedy boli len každé 7 roky, tak nie každý do do svadby stihol/
@ah1234 No, asi tak. Vsetky čo nemáme manzela sa mozme hanbit, najlepsie "chodit po kanaloch", medzi manzelky ani "nepachnut", nemame rodinu a doma mame nezodpovedných "trtkov co hulia travu" a si nás vôbec nevážia.😁😉
Btw.plny MK tych "super zabezpečenych manzeliek" co vypisuju akeho maju doma ch...., co im ani nepomôže, o dieta nepostara a este vyčíta,ze vlastne co chce ked nic doma nerobi lebo je na MD, vyžiť a všetko kupovať musí z RP a nejedna este aj bitku dostane alebo je psychicky tyrana- to je super takato istota manzelstva.😉 To len na margo tych "trtkov" co nie su manželia.
@basska_b No tak my sme napríklad svadbu riešili, chceli sme sa vziať, ale keďže už som mala dosť rokov, tak sme sa samozrejme snažili aj o bábätko. To sa nám podarilo a svadba išla bokom....presne ako píšeš, nechcela som sa vydávať s bruchom. .....no a nakoniec žiadna svadba nebola, chlap to nejako všetko prestal zvládať, nedarilo sa mu ani v práci, zostal podráždený, vulgárny a lenivý....nič doma zrazu nespravil, nadával mne aj malému, tak som ho nakoniec vyhodila.....a malý má samozrejme jeho priezvisko :(
@basska_b Nestíham čítať diskusiu, takže napíšem len v krátkosti na tvoju otázku 🙂 Svadbu sme plánovali cca 9 mesiacov, manžel už na začiatku sa chcel snažiť o bábo, ale to som odmietla. Človek nikdy nevie, aké bude tehotenstvo, či nebudú problémy a podobne. Nakoniec som ho presvedčila, že počkáme do svadby. Asi mesiac pred svadbou sme začali spolu bývať a prvý deň v novom byte sme teda riadne oslávili. 3 dni pred svadbou som zistila, že som tehotná. Takže doteraz sa smejeme na tom, že sme dieťa plánovali akurát prišlo o mesiac skôr ako sme chceli 🙂 Jednu vec som však vedela už od začiatku, že chcem najprv svadbu a potom dieťa.
Nemyslím si, že má takéto skupinkovanie výpovednú hodnotu... Nikdy nevieš, čo sa deje vo vzťahu dvoch ľudí, aké boli ich pohnútky, dôvody, čo prežívajú, čo majú za sebou... príde mi to bezpredmetné a povrchné.
Pripomína mi to diskusiu, čo tu bola nedávno. Či je lepšie mať dieťa ako mladá alebo v staršom veku. No pre niekoho tak, pre niekoho onak... a pre iného mimoriadne osobná a citlivá téma, ktorou zatneš do živého...
No ale odpoviem ti na otázku za seba. My sme prestali používať antikoncepciu s tým, že chceme mať dieťa, po zásnubách. Svadbu už máme za sebou, ale dieťatko ešte nečakáme. Čiže bude 100% manželské. Ak som správne pochopila, podľa tvojej kategorizácie spadáme do prvej skupiny. Či je to tak najlepšie alebo najsprávnejšie si netrúfam povedať.
Manželstvo je však pre mňa dôležité. Nijak to nezmenilo náš vzájomný vzťah alebo každodenné spolužitie (žili sme spolu už 4 roky pred tým). Išlo skôr o to verejné prehlásenie – toto je môj muž, moja najbližšia rodina, človek, s ktorým som sa rozhodla zdieľať svoj život v dobrom i v zlom – a taktiež právnu stránku veci.
@titla Suhlasim, autorka temy este asi v zivote nepresla ziadnou zlozitejsou situaciou, ked takto lahko sudi a skatulkuje ludi... Ked som bola mladsia, tiez som bola taka, ale potom som prezila rozne necakane a velmi tazke problemy v rodine, problem vo vztahoch, rozchod a pod. a zistila som, ze nie vsetko v zivote ide idealne a ako po masle. Naucila som sa, ze su rozne druhy ludi, ktori zazili rozne veci, co ich nuti rozmyslat a konat inak, preto ja uz taketo skatulkovanie nepouzivam. Je to velmi povrchne, len ludia si to neuvedomuju, kym sami nezaziju nieco velmi tazke.
@11mirka22 ja poznám vo svojom okolí ľudí, čo im manželstvo prinieslo pokoj a šťastie, hlavne veriacim, pretože, ak žili pred Bohom v hriechu a potom si to dali do poriadku a zosobášili sa naozaj im to šťastie a spokojnosť prinieslo. Teraz mám v rodine taký prípad. Svagrine to prinieslo neskutočne šťastie a pokoj.
@basska_b zasnubili sme sa, o rok a pol sa vzali, hned po dvich tyzdnoch svadbe som bola tehotna....vsetci sa tesili, a bolo to super....oznamovali sme to s radostou...a bolo to nase spolocne rozhodnutie,kt.bolo pre nas volbou...a chceli sme to tak....neodsudzujem ale ak to chce niekto inak...jedine co sa mi nepaci je,ze ked baba otehotnie chlap ju o ruku nepoziada a ona sa tvary tak,ze sa vydavat nechce😕🤔pri tom je to len o tom,ze nemoze povedat,ze ju jej chlap /pritel nechce za zenu...lebo podla mna je maaaloktora zena,kt.sa nechce vydat.
Ale teraz ma napadla este jedna vec.....keby ajto zena otehotnie a, naaahodou by si nebola ista ci chce s tym muzom ostat cely zivot...lebo bez toho vzstupovat do manzelstva je idiotina prveho rangu....tak urcite nech je radsej slobodna mamicka, alebo zadana mamicka....lebo neuprimnou svadbou neklamete LEN seba alea aj Boha...a on vidi vasu uprimnost v kostole...ked sa beriete len #pre ludi# takze radsej sa neberte...kazde cudo tvra tri dni😂
@evittam tebe velmi niekto stupil na otlak 😉 nechapes ci nechces pochopit? To co pises tu nikto netvrdi...ide o pohnutku s akou si chlap zenu chce / nechce vziat. A presne ako pisala niektora vyssie, maloktora zena ked uz ma s muzom deti a perie mu ponozky, sa nechce vydat. Skor nemoze priznat, ze muz si ju nechce vziat. Chapem, musi to byt ponizujuce...
Tie nevydate, co ti pisu negativne komentare na manzelstvo mi pripadaju ako pred rokmi ti ludia, co nemali umyvacku riadu a zasadne poznali len jej nevyhody. Alebo líška v bájke Kyslé hrozno.
Nečítala som komentáre ale ja s manželom sme to mali takto.. Po pol roku vzťahu sme si boli na toľko so sebou istí že sme sa rozhodli mať dieťa. Na prvý šup sa nám to podarilo.. Brať sme sa nechceli, chceli sme len vybaviť list otcovstva a žiť spolu bez svadby, veď svadba predsa nič v našej láske nezmení.. Mali sme obaja 21rokov. Veľa ľudí nechapalo naše rozhodnutia veď boli sme mladí.. No ale ako mesiace plynuli, rozhodli sme sa vziať. Bez toho že by sme museli, nebolo to tak že sme zbadali dve čiarky na teste a už sme rýchlo plánovali svadbu.. Brali sme sa lebo sme to chceli.. 11 mesiacov sme boli spolu a ja som bola v 6. mesiaci ked sme mali svadbu. Do ktorej kategórie teda zapadám??? 😀 Tento rok v októbri to budú 3 roky čo sme manželia 😊
@babulkomale, co ti ja viem? Citajuc niektore diskusie na tejto stranke niekedy nechapem, ake druhy nizsich zivotnych foriem su schopne si zeny dobrovolne uviazat na krk. A v drvivej vacsine su to “manzelia“ a nie frajeri, co by mali mat na cele vytetovane: Nepriblizovat sa, zivotu nebezpecny chuj! Ak nie si veriaca, je pre teba manzelstvo len spolocenska zmluva s radom prav a povinnosti. Ak sa ti zda, ze chrani tvoje prava, uzavries ju, ak mas pocit, ze ti dava privela povinnosti, tak nechas tak. Spravne ci nespravne v tomto pripade neexistuje.
@babulkomale Prosim ta, neoslovuj ma. Nie, nie som zatrpknuta ani nic podobné. Ani mi nikto nestupol na otlak. A uz vobec v mojom živote nie je nic ponizujuce. Mam na to cele iný názor, ten tvoj ti neberiem. Mám skvelý život so skvelým muzom a skvelými deťmi a nič viac mi nechýba. 😉
@teegreen bozinku co tu pises? Nerip do mna nemam 15 a takto stupidne odpovede a otazky si nechaj pre ineho...
Nemam uz fakt chut ti tu vsetko vysvetlovat ked ocividne sa tu na mne smejes a utahujes si z nas... Nechaj nech si zijeme ako si zijeme lebo sme stastny a spokojny...
@teegreen a prosim ta citaj co pisem....
@vroni ja s tebou suhlasim. A potom uz vobec nechapem, ze atraktivna mlada baba je bez sobasa s dementom, ktoreho rodina ju neznasa, on k babatku nevstane ani za nic, financie separé (nemyslim ze vyuzivat chlapa ale cez RD by sa ozaj mal postarat, ked sa postaral aj o vznik dietata), proste cele zle. Ale plati ze nevyhody tu menuju len nevydate, akoby vsetci manzelia boli debili a vsetci nemanzelia zodpovedni otcovia.
A teda ked je to LEN papier, co je za problem? Tu hodinku s dvomi svedkami by si mohli najst, pani tvorstva. To bude tym, ze to nie je len papier.
To ti pisem ako zena co sa dlho vydavat nechcela a par ponuk na spol.zivot ci manzelstvo aj odmietla.
@babulkomale, ono je to akosi tak, ze vyhody manzelstva su ti servirovane z kazdej strany, ako keby bolo manzelstvo cista vyhra a vstup do raja. A ono ma aj spustu nevyhod a obmedzeni a taka cista vyhra to nie je. Ale vydate zeny o tom nehovoria, akosi sa to spolocensky nenosi... Vobec nehovorim o zlom vybere partnera, hovorim o zakonnych nevyhodach manzelstva. Takze vydate zeny o tom nehovoria, lebo sa to nepatri, nevydate o tom hovorit nemaju, lebo “zavidia“, tak kto vlastne smie povedat, ze ma manzelstvo - ako kazda ina zmluva - svoje plusy aj minusy? Ja som manzelstvo dlho zvazovala a pravdu povediac, v jeho prospech neprevazil ziadny racionalny argument ale fakt, ze to bolo dolezite pre mojho muza.

@betunka39 ja ti tvoj nazor vobec nechcem vyvratit.. len vies, je rozdiel mat na vec nejaky pohlad, a je rozdiel stale niekoho druheho skatulkovat a riesit jeho rozhodnutia..
je to akoby som povedala, ze ti, co su v manzelstve su v nom preto, lebo tomu druhemu neveria natolko, ze by ho.lubili aj bez papiera a este by som taketo smutne zovsebecnovanie oznacovala IBA za svoj nazor..
jednoducho, co nie je moja vec nemozem do toho nikdy vidiet natolko aby som sa o tom vyjadrovala posudzovacne..