Nemám rada vlastnú dcéru?
Zdravím,
potrebujem sa už zúfalo vyžalovať, pretože už mám pocit, že strácam zdravý úsudok…mám mali dcéru, ktorá od narodenia poriadne nespí.
Proste nedá mi spať v noci, nedá mi spať cez deň, proste nespala som ani počas tehotenstva s ňou, keďže som mala obrovské bolesti nôh, trpli mi, nemohla som preto spať, ani magnezium mi nepomohlo.
Ide o to, že cely svoj život som túžila po dcére a keď ju vďakabohu mám, začínam si myslieť, že ju nemám rada a ani ona mna. Som pri nej a z nej strašne nervózna, pretože som nevyspatá, unavená, podráždená, nervózna.
V noci sa zobudí na najmenšie pohnutie na posteli, na najjemnejší zvuk, ktorý by nikoho nezobudil, no ona sa zobudí na úplne všetko. Chodíme ako po špičkách, ale aj tak sa zobudí.
Kričím na ňu doslova, zatrasiem ňou niekedy dokonca, pretože už to naozaj psychicky nedávam od tej únavy. Ona potom plače, ja plačem s ňou, ráno, na obed, večer, v noci, proste stále. Okrem nej mám ešte škôlkara, ktorý plače od začiatku nástupu v škôlke, že tam nechce byť, odmieta tam jesť, spať, proste, mame doma šialený dom a ja už nevladzem. Muž mi trocha pomáha, ale deti ho viacmenej nechcú, stále len mamka.
Nevládzem už, najradšej by som nikdy deti nemala, a pritom ich nadovšetko milujem a nedokážem bez nich žiť, pretože keď sú odo mna preč, je mi smutno a chýbajú mi.
Rodina mi taktiež, samozrejme, pomáha, ako sa len dá.
So synom mám silne puto od narodenia, bol úžasne dieťa, no dcera je nespac, neposedí ani chvíľku, je mrzutá, zlosti sa veľa…proste ona to asi odo mna cíti…ja s ňou chcem mat tiež taký vzťah ako so synom, ale to, aká som z nej vyčerpaná, mi v tom bráni. Zažili ste niekto niečo podobne?
Prejde to? Zlepší sa to? Pretože už naozaj nevladzem.
A ako casto je v noci hore?
Máš rada svoju dcéru, miluješ ju nadovšetko. Si iba vyčerpaná. Fyzicky, psychicky. Skus si zariadiť nejak, aby si aspoň pár hodín do týždňa sa venovala sebe. Išla na kávu s kamoškou, na masáž, prejsť sa. Čokoľvek, čo ťa nabije energiou. Ja mam úžasnú 10 mesačnú dcéru, ktorá nikdy nejak neplakala, spi celu noc, vie sa zabaviť aj sama. A predsa som unavená. Hlavne psychicky. A to nevyšli len tak.
Ja ti urcite odporucam dat ju spat do vlastnej izby.Ako zaspava?Sama alebo jej nejako pomahas so zaspavanim?Urcite by som popracovala na samostatnom zaspavani,lebo mozno sa budi preto,ze ma nespravnu spankovu asociaciu.V noci,ked sa zobudi,co robi?Place,mrnci alebo len blaboce?Netreba k nej hned vstavat,preto ze sa zobudila,obzvlast pokial neplace.A ak aj zacne plakat,treba zo 2 minutky pockat,ci sa neupokoji sama,treba jej dat tu moznost,lebo ak budes skakat ty okamzite,len co sa trochu ozve,tak sa to nezlepsi.
Pánovi manželovi vysvetli, že deti sú aj jeho a či bude radšej keď niekde od vyčerpania odpadneš a rozbiješ si hlavu alebo sa na hodinu premôže a zoberie svoje vlastné deti na prechádzku!
Tvoje pocity su normalne, to znamena, ze nie si v tom sama. Nie si divna a je super ze si uvedomujes co sa deje. Mas len smolu, ze nemas bohuzial automaticku funkciu zvladat prave to, co ti prislodo cesty. A chvalim ta za to, ze si sem napisala a popytala o pomoc. Skus najst sposob u seba v okoli, ako popytat o pomoc. Vobec nemusis hovorit vsrtky podrobnosti. Nie kazdy je chapavy a prinesie ti to len vycitky. Si silna žena, uvidis, ze najdes sposob ako si pomoct. A ak to nepojde, vyskusaj sa obratit na odbornejsiu pomoc. Drzim ti moc palce, musi to byt tazke, tak velmi chciet a nevediet najst sposob. Moja kamoska mi raz poradila, ked som sa akde tade "stazovala" a tak hladala pomoc a jednoducho nenasla. Povedala mi, ze ona si tiez takto musi vypustit dusu ale ludia naokolo maju obmedzenu kapacitu a preto sa kazdykrat stazuje u niekoho ineho.
Ja tiez nezvladam seba a okolie, ked nemam dost spanku - a vekom je to horsie. Ale snazim uz o jedno - nebezat a neficat ake su vseobecne predstavy. Aj kazdy krok je uspech, lebo pre mna je to ako maraton.
Popytaj niekoho o par hodin pre seba a spanok. Skus najst u niekoho taku moznost. Nie su vsetci stvoreni na full time nadsenie. Tvoj organizmus fyzicky je vycerpany a sama to vies. Ziadna hanba, popytaj niekoho o kusok pomoci. Drzim ti palce. Viem ake je to tazke. A nezabudni, to ze sa takto citis, neznamena ze si horsia matka alebo clovek. Posledn myslienka : nebude to takto navzdy, nebude.
Ani si nevieš predstaviť ako ťa veľmi dobre chápem a súcitím s tebou. Toto večne revúce dieťa a tvoj stav pochopí len kto zažil. Naozaj! A všetky tie pocity, mnohé si neuvedomujú, že takéto dieťa nik z rodiny varovať nechce a nezvládne.
Jediná cesta a to úplne vážne, je uskromniť sa inde, zaplatiť si pomoc a určitý čas neprerušovaný denne spať. Aspoň tie 2 hodiny.
A aspoň 2 dní v týždni odspať čo sa dá.
Aj keď chápem, že teraz sa už nedá. Ale riešiť to je nutné lebo sa to odrazí na tvojom zdraví fyzickom aj psychickom.
V čase najväčšieho zúfalstva mne pomohlo vedomie, že nie som v tom sama, že také deti proste sa proste občas vyskytnú a nie je to ničia vina.
Aj tak ešte dlho po tom všetkom sa mi stávalo, že keď som počula plakať úplne cudzie dieťa kdekoľvek, okamžite ma oblial studený pot a nastúpil stres.
Ja som druhé dieťa mala už "bežný typ" a je to neporovnateľné.
A ak máš pocit, že nik ťa nechápe a nedavas to kľudne aj psychológa vyhľadaj. Ja som už bola na pokraji zrútenia, keď som počúvala vetu: deti plačú a nespia, to je normálne.
Nie, to co zažívaš ty a iné mamy takýchto mega náročných deti, normálne nie je. Potrebujete pomoc. A čím skôr.
A este jedna vec -ked budes konecne sama, nech ti nie je smutni, ale chod pliz urobit nieco pre seba - masaz, niekam, kde sa budu starat ini o teba - vyskusaj to, mozno aj to ti velmi chyba. Kedze teraz sa o vsrtko a vsetkych staras ty. Potrebujes asi aby sa niekto chvilu staral o teba
Veľmi pekne vam ďakujem, veľmi ste mi pomohli, cítim sa lepšie a uvedomujem si všetko, čo ste mi poradili a napísali. Veľmi ste mi tým pomohli a hneď mi je lepšie. Ďakujem Vám.
Neboj si dobra mama aj ked stratíš nervy. Takze aby si psychicky nevyhorela, odporucam aspon 3x do tyzdna na hodinu odist z domu. To je jedno kam, ked len na nakup, k mame, za kamoskou, proste musis odist prec. To je jedno, ze deti budu vrestat s otcom. To do 10 minut prejde. Spanok musis len vydrzat. Neboj zlepsi sa to okolo 10 rokov dietata 😉😉. Spanok vyrieš tak, ze aspon v piatok preberie za teba sluzbu manzel. Chod spat k mame, proste mimo domu. Akonahle budes spat doma, budes tale v strehu a mat z toho stres. A to, ze deti chcu byt len s tebou je výhovorka. Na muza sa musia naucit.
Mala som to podobne. Obe deti koliky neskutocne ale starsiemu ked skoncili, bolo celkom dobre. Ale co predvadzal mladsi, to bola katastrofa. Po zaspati sa za asi dve hodiny zobudil a nie a nie zaspat. Ja uz po case ako sa to opakovalo, samozrejme v strese, napata ako struna, ani som kolkokrat nestihla ist spat a uz bol hore a potom sichta do stvrtej nadranom. Len som sa zasmiala ked mi niekto povedal ze " mali sme zlu noc" a vysvitlo ze ich dieta bolo parkrat hore po troch mesiacoch 😃
U nas to trvalo odkedy zacali ist zuby, az do roka a pol, cize cca 8 mesiacov, toto budenie a nocne sichty.
Bola som ako zombik, totalne vycerpana, hotova, hadali sme sa s muzom, co kto dovoli, o vychove, o vsetkom...on tiez tahal nocne s nim ale nemohol stale, zivil nas.
Prestalo to okolo tych 15 mesiacov ked sa prestavil na jeden spanok. Potom este roky sa budieval na mlieko a nedal sa oducit, nechcela som aby vrieskal a budil skolaka.
Tiez mam pocit ze s nim nemam taky ten partacky vztah ako so starsim, ale verim ze to pride ked zacne byt viac partak, ked sa s nim bude dat lepsie dohodnut a bude menej vrieskat.
Tvrdohlavy, panovacny, uvrestany.
Drzim palce a opakuj si ze vsetko prejde ♥️
Len to som si opakovala.
@autor nie si zla mama, si len unavena, deprimovana, je to vsetko z unavy. Aj ja som to tak mala, chapem ta. Ci tvoj muz chce, alebo nie, musi sa detom venovat, ak nechce, aby si sa scvokla. Ako baby pisu, zaplatte si nejaku studentku, pani, ktora ti pomoze, vezme starsieho na prechadzku. Potrebujes cas pre seba.
A tie, ktore jej nechcete pomoct, len ju este viac zhodit, ked uz je na pokraji zrutenia, zamyslite sa nad sebou.
.. problem je , ze ti manzel nepomaha..teda pomaha ale zjavne dost malo ..mala by si si uvedomit, ze deti maju aj otca..., ze niesu naucene na neho ? zvyknu si ... skor jemu sa nechce pocuvat rev ...lahsie je hodit ich matke ...preskol si manzela nech sa zapaja ovela viac !
Chod to riesit s odbornikmi, mas psychicky problém, mozno menej materskeho pudu, lebo ked to nezvladas teraz, co budes robit ked bude mat tri, styri roky, ked teraz napises ze masaker. Tak neskor mozes dietatu ublizit este viac a to nechces, tak chod za odbornikom. Take male dieťa este nema rezim, ako si to predstavuju dospelý. Nieco si skus precitat o materstve, vychove a tychto veciach, vsak su o tom velmi dobre knihy, aj o prvom roku zivota.
@dagmarovita u nás problémy prestali s nástupom reči, čo bolo chvalabohu skoro. S 9 - mesačnou som tiež bola na pokraji zrútenia, s 3- ročnou sme parťáčky. Aj keď svojská zostala 🙂 ale je to oveľa jednoduchšie, neporovnateľné. Chcem len povedať, že niekedy je to s aj s bábätkom katastrofa a vekom je to práveže jednoduchšie.
@jarnajar tak hej dobre si to napísala, u niekoho, ale moze byt ze neskor ked zacne byt denne vzdor to nezvladne a to co spravi sa nezabudne, ani chovanie, musi kazdy na sebe zapracovat. Ale kiez by to tak mala autorka, ze len teraz to preziva tazko, ked este je nechodiace dieta lebo potreby pridu zlozitejsie..
@dagmarovita ty si asi také dieťa nemala a čítala si o tom ako to má byť v knižke. Čím je také dieťa staršie tým je situácia lepšia. Ja doteraz tvrdím, že horšie od toho je len dieťa vážne choré.
Až si tvoji susedia budú musieť kúpiť štuple do uší, aby mohli spať, čítať, učiť sa, potom dávaj rady. Nemá o nič menej materinského pudu taká žena ako ty, len je doslova týraná neustálym revom svojho dieťaťa, pocitom viny, že nedokáže utíšiť vlastné dieťa, strachom, že mu niečo musí byť.lebo zdravé dieťa predsa nereve nonstop ako o život....Keby sme ten pud nemali, opustili by sme ich!
Mimochodom dlhodobé odopieranie spánku väzňom tým, že robili dozorcovia vkuse hluk a zapinali svetlo bolo vyhlásené za ťažkú formu týrania. Len naša spoločnosť predpokladá, že matka to musí vydržať. Ale ona je len človek.
Pripadne pozri ešte do tých kníh a pohľadaj niečo o spánkovej deprivácii. Tie ženy sú tomu vystavené dlhodobo. Ja som sa prvýkrát vyspala 5h v kuse, keď malo moje dieťa 2 roky. Raz. Potom zas vstávalo aj 3x za noc.
A najhorší bol ten večný rev.
V 4 rokoch síce ešte zle spala, a bolo nutné veľa sa venovať, ale oproti prvým 2 rokom to bola hlavne cez deň úplná malina. Teraz sa to moje dieťa blíži k dospelosti a ani jedno jediné obdobie nebolo také zlé ako tie prvé 2 roky.
Však výber syna z tej škôlky, nech ťa to nestresuje a zaplať si nejakú pomoc, ak nemáš od rodiny a oddýchni si. Je to fakt kľúčové, aby si tomu bábätku neublížila, ak si mu už neublížila. S vyspatou hlavou sa ti bude lepšie myslieť
Chápem, že si unavená, zúfalá a šialene vyčerpaná. Mám iba jednu radu. Bola som v takejto situácii a jediné riešenie je spánok. Nechaj manželovi deti cez víkend a ty choď k rodičom sa vyspať. Aj keby to malo byť len na pár hodín. Musíš si však ísť pospať niekde inde. Deti nesmú byť v dosahu. Potrebuješ mentálne vypnúť a aj fyzicky. Sprav to takto niekoľko krát do týždňa ak sa dá, ak nie tak aspoň každý víkend najbližší mesiac.
V tomto období som si myslela, že sa zbláznim. No musíš byť sebecká! Ja som to nedokázala a kvôli tomu všetci trpeli. Až keď som sa zložila od únavy tak som pochopila, že sa najskôr musím postarať o seba a potom sa môžem starať o iných. Nikto to pre Teba neurobí. Musíš sa naučiť o seba postarať sama. Prepáč ak je to príliš tvrdé. Škoda že mi to niekto nepovedal keď som bola v tomto období.
Vyhľadaj pomoc spánkovej poradkyne, odporúčam lepší spánok bábatiek. My sme to využili a dcérka bola ako vymenená, vedela som ako s ňou pracovať aby lepšie spinkala.
Nasadte si obe rybí olej, A ty k tomu aj vyssie davky magnezia. Dcerka je malicka. Po roku a pol to jide omnoho lepsie . Drzim prsty
Ahoj @autor, napadlo ma že keď sa budú na každé suchnutie prečo nemáš pri nej pustený nejaký biely šum aby to suhcnutie prehlusilo? Bude chvíľu trvať kým nájdete ten čo jej vyhovuje ale určite to stojí za to. Aspoň vyskúšaj, ja mám 9mesacneho-je kludnejsi ako tvoja ale aj preto že ja som kľudná. Vzdy keď ide spať mu pustim starý komunistický fén a ten fúka a hlavne vrci, takze zaspáva pri ňom, vypinam ho len keď spí v noci, ale keď náhodu sa v noci zabudli a nejde zaspať tak zas len pustim fen a on lepšie zaspí. Cez deň keď spí ho nevypinam vôbec, lebo ako píšeš mám obavu z tých suchov ruchov a takto to až tak nevníma ako keď by nemal ten zvukový podmaz. Je to hlavne aj preto že staršie deti(3 a 5,5) keď sa začnú jasit a hádať tak ho to hneď nezobudí. Inak aj ja mám čerstvú skolkarku ale je v pohode, je asi viac spoločenská a dosť bola s inými ľuďmi nie len so mnou, často zo sesternicami, denne zo svokrou a svagrami s ktorými bývame, moji rodičia či iné mamičkovské návštevy. Nebadam žeby bola na mne tak nalepená...skús ten biely šum. A ty sa daj dáko dokopy...držím palce.
Syn je predskolak, že musí chodiť do škôlky? To je bludný kruh, malý trpí v škôlke, plače, príde domov zničený, ty máš nervy aj z toho, nie ze nie. A to ešte malej pridá na nepokoji, dieťa z matky stres cíti. Mne starší prespal dve - tri hodiny súvislé počas noci až keď mal skoro rok. Cez deň spával po pol hodine. To proste niektoré deti tak majú. Ale ty potrebuješ eliminovať každý stresor, ktorý sa dá a malého ničiť násilnym pchanim do školky, keď vidí ze mamka a sestra su doma, to by sa snáď dalo eliminovať. Ja viem, že to sú dve deti doma a mala je náročná, ale syn sa iste prehra veľa sam, ak sa mu vysvetli, že ak chce byť doma, musí robiť určite úlohy, kresliť, pomáhať a pod. Ak teda nie je predskolak. A muž by mal viac času venovať deťom, odmietajú ho pravdepodobne preto ze nie sú naňho tak zvyknuté. To treba zmeniť. Môj muž zobral vždy po práci malého do kočíka, neskôr do nosiča a motali sa dve hodiny po lese. Ani nespomínam víkendy... Mi nehovor, že tvoj muž nevie s dcérou toto urobiť. Na malú nenervuj, máš len dve zlatíčka na tomto svete a ona je jedno z nich. Ona si nevybrala, že napr otec nebude vedieť riešiť deti, aby mala matka par hodín kľud každý deň.
@elisebah91 ahoj, ďakujem veľmi pekne za radu 🙂 skúšala som biely šum, prvé mesiace to pomáhalo, ale od takého 5.teho mesiaca ju to skôr rušilo…uspavam ju na rukách, jedine tak zaspí…
A čo sa syna týka…on je neuveriteľne spoločenské dieťa, on nemá problém s nikym sa pustit do reči, je veľmi komunikatívny na svoj vek, rozumný, a tiež bol neustále s niekym z rodiny, avšak bola som tam aj ja…je to náročné, ale každý mi tu správne radi, a cez víkend sa už chystám k našim, aby som sa vyspala
Ak ten spánok cez víkend zaradíš pravidelne, bude to to svetlo na konci tunela😊 Bude to nesmierna psychická úľava, že budeš mať istotu, že sa na konci týždňa vyspíš.
Nuž syn si potrebuje zvyknúť, mne staršia ,,štrajkovala ,, aj pol roka...k tomu šumu, dieťatko sa vyvíja a možno to čo mu vadilo vtedy mu už teraz nemusí vadiť. Neviem, ak si mala biely šum ako nahrávku tak to nieje to práve, tuším som to čítala tu na MK že ak šum tak originál z nejakého spotrebiča nie z mobilu. Ja som skúšala obyčajne rádio, ale intenzita a hlasy ho rusili, potom som rádio rozladila aby sumelo...tiež nič a potom som robila poriadky a chcela vyhodiť 40rocny fén a skúsila som a zobral ho. No nešlo to hneď na prvý, ani druhý ani tretí raz/spánok....možno až ten 5ty bol a tým ok.
@grammarking zrejme si nikdy netrpela spankovou deprivaciou. Milujem taketo komentare, dieta je svate ale matka moze aj umret od vycerpania 🤦♀️ ano, dieta za to nemoze samozrejme ale nemyslim si ze autorka nim trase hodinu jak najata, len s nou zrejme v strese mierne zatrase od nervov. Keby to detom skodilo tak aj kociky su zakazanne preboha. Ved tam sa decka dobre vytrasu, este aj na tych chodnikoch co tu mame. Budit sa kazdy 30 min je mucenie. Doslova. Je to forma mucenia praktizovana v niktorych vazniciach a chlapi to zjavne nedavaju, tak sa ukludni, ta zena za to nemoze a facku si daj radsej ty
Neviem ti poradit, len sucitim ale niektore komentare ma tu 'dozrali'. Poziadat o radu na MK chce inu davku odvahy. Ja mam tiez problem so spankom 6 mesacneho babatka a ked viac noci posebe velmi zle spi som doslova na prasky, nedavam to. Tiez mam vseliake myslienky a tiez som na nu par krat skrikla, mysim sa priznat🤦♀️ ale viem, ze ona to nevnima, niekedy sa namna dokonca usmeje, nechape ze kricim alebo sa hnevam. Ono deti to tak nevnimaju, aj ked vsade sa tu pise ze deti vycitia nervozitu, podla mna sa toto zvelicuje, vidim to na svojom. A staci mi, ze sa lepsie vyspim a den je hned iny. Jedine co potrebujes je sa vyspat 🙂
@maggie86 ďakujem veľmi pekne ❤️