icon

Nemám túžbu po druhom dieťati. Je to normálne?

7. feb 2025

Ahojte chcela by som sa opýtať na jednu vec a zistiť či to mal niekto podobne pretože sa kvôli tomu cítim všelijako.
Odjakživa som sa veľmi tešila nato až budem mama. Už ako malá som milovala bábätká a moja obľúbená hra bola, že som sa hrala na maminku, že som tehotná... Avšak teraz máme doma ani nie mesačné bábätko a ja mám taký zvláštny vnútorný pocit, že takto sme jednoducho kompletný. Viem, že je ešte asi skoro od pôrodu a že názor možno ešte stokrát zmením ale prekvapuje ma že sa tak cítim. Som mladá mám len 21 rokov tak neviem či to môže byť aj tým ale samú ma prekvapuje, že sa tak cítim a pripadám si ako sebec že malej netúžim dopriať súrodenca. Vždy som si myslela, že mojím poslaním je byť mamou viacerých detí avšak teraz už taký pocit nemám. Teším sa keď bude maličká väčšia a život sa aspoň trochu vráti do starých koľají. Taktiež sa mi páči myšlienka, že sa malej budem môcť stopercentne venovať, rozvíjať jej záujmy, dopriať jej všetko čo potrebuje a zároveň sa budem môcť venovať aspoň trochu aj sebe a partnerovi. Na druhej strane sa ale bojím aby maličká netrpela tým keby bola jedináčik. Preto sa pýtam mali ste to niekto podobne? Prípadne ak ste sa rozhodli mať iba jedno dieťatko netrpelo tým neskôr? Neľutovali ste to?

kiki68
7. feb 2025

Ehm, uvidis , mas cas do 45, cize vela casu. Uvidis rokmi, bud to pride, alebo vobec. Mna muz ukecal na druhe po 4 rokoch cca.

lesoto
Odpoveď bola odstránená
ina2405
7. feb 2025

Mala som to podobne ako Ty a po 5 rokoch som zrazu chcela ďalšie. Aj po ňom som mala pocit, že sme kompletní, až zas po rokoch prišla túžba, atď a detí mám dosť...
Netlač sa do ničoho, nemusíš mať nikdy druhé. Máš mesačné bábo. Ja som vždy obdivovala ženy, ktoré sa vedome rozhodli mať detičky krátko po sebe. Naozaj to máme každý inak.

alex49
7. feb 2025

Máš 21 a dieťa, väčšina žien začína rodiť po 30, máš dosť času na druhé, tretie, desiate. Otázku o druhom dieťati si daj o pár rokov, nie teraz. Teraz si užívaj to malinké bábätko.

nicoletta98
7. feb 2025

Ja som jedináčik a teda určite som netrpela 😃 mamka sa rozviedla a odvtedy sme si žili ako dve kráľovné 🤣 a mala by to určite ťažšie keby som mala ešte súrodenca a uprimne, vidím aké su v rodine tie súrodenecké vzťahy.. nie vždy to je ružové, musíš ich rešpektovať, aj keď sú to všelijaké povahy a nechyba mi to nejak.. “samostatná jednotka” od mala 😃

patta89
7. feb 2025

Ja som do syncekovho 1,5r o druhom dietati nechcela ani pocut, ze ho nikdy nebudem mat...teraz ma syncek skoro 5r a po dome mu uz beha 1r sestricka...takze podla mna rozhodnutie este zmenis, cim dieta rastie tym je to stale lepsie a lepsie😉

sonicka19983
7. feb 2025

u mna to tiez prislo okolo 4teho roku zivota dcerky 🙂 a ano sem tam prisli aj myslienky ze uz sme mohli mat pokoj ale za synceka sme velmi vdacni lebo je to taky maly zazrak kedze uz mam celkom nizku zasobu 🙂 vsetky modely ci uz s jednym alebo dvoma troma detickami maju svoje vyhody aj nevyhody...co uz 🙂

danica2711
7. feb 2025

netráp sa tým, nerozpitvávaj to, vychutnávaj si maličkú a ostatnému daj čas. Buď sa tvoje nastavenie zmení alebo nie, v obidvoch prípadoch to bude v poriadku. Deti majú prichádzať na svet chcené, ak nie si naprosto presvedčená, že túžiš po druhom dieťati, tak ho nemaj. Nie je vôbec tvojou povinnosťou priviesť na svet viac detí a jedináčikovia nie sú vôbec žiadni chudáčikovia

martinka13
7. feb 2025

Ešte je veľmi skoro. Uvidíš po rokoch. V každom prípade, je to vec Tvoja a Tvojho manžela.

lenkakravcova
7. feb 2025

Máš doma mesačne bábätko. Čo čakáš?
Staraj sa o to, čo máš.
Tak po 2-3 rokoch keď bábätko odrastie pocítiš túžbu mať znovu také malé ňu-ňu. Myslím, že žiadna žena pár mesiacov po pôrode netúži po ďalšom dieťati 😃 teda nepoznám takú.

vladi4444
7. feb 2025

Príde mi to veľmi skoro. Ja som tiež chcela jedináčika, po 2 rokov som zatúžila po druhom. Buď túžba príde alebo nie. Zbytočne to teraz analyzovať. 🙂

januska12323
7. feb 2025

Na také otázky máš ešte kopec času, užívaj si bábätko a neskôr uvidíš.

ivik4
7. feb 2025

Hej my matky jedinacikov sme uplny sebci, fuj 😀. A rovnako aj my jedinacikovia sme chudaci ze sme prisli o surodenca 😭😭 a placeme do vankusa kazdy den
Nezartuj nik Ti nekaze mat dalsie dieta 😀😀😀😀😀
Navyse si mesiac po porode,este si to 100x mozes rozmysliet.

lucia13022023
7. feb 2025

Úplne v pohode. Ja som sa taktiež vždy hrala s bábikami, keď sme sa hrali viaceré deti "na rodinu" ja som vždy bola mama. Chcela som mať 2-3 deti... Prvé som mala skoro, tiež v 21, tak sme to chceli a plánovali, a aj keď máme super dieťa (nenáročné), cítim, že sme takto kompletní. Možno o 10 rokov poviem inak a možno nie. Je to úplne v poriadku. Niektoré ženy sa cítia na jedno dieťa, niektore na 5 a niektoré nechcú ani jedno. A všetky možnosti sú správne.

haraburdova
7. feb 2025

Ja som sa takto isto cítila keď som mala doma dcérku prvé mesiace. Ani teraz si neviem predstaviť byť opäť tehotná a tehotná behať za rok a pol starým dieťaťom ale niečo vo mne sa láme, keď vidím ako sa hrá sama a ako neskutočne sa teší keď sa môže v herničke/ na ihrisku/návšteve pohrať s inými deckami, bábätkovsky si komunikuje. Ja viem, že jej chýba ešte niekto navyše. Ešte nie som na 100% presvedčená (rozumej dospatá) ale už sa tam blížim.

jaskolka
7. feb 2025

Máš 21 a ani nie mesačne bábätko, prečo riešiš už potenciálne (či mať ) druhé? Veď si užívaj toto ,ktoré máš a ak v budúcnosti o pár rokov zistíš,že predsa len by ste chceli ďalšie,tak máš kopec času. A ak sa rozhodnete,že nie,tak nie. Nič teraz nehrot,nerieš, netráp sa. Proste sa tešte z bábätka a či bude,alebo nebudete mať druhé (tretie,piate)na to máš fakt dosť času, vzhľadom na tvoj vek. Ja ani neviem,či je žena (možno áno, neviem) ktorá by okamžite pár týždňov po pôrode zúfalo chcela mať ďalšie dieťa 😃

kvietok1992
7. feb 2025

@jaskolka ale napriek tomu poznam kopu ktoré majú za mna až nezdravé malé rozdiely :D

amazonka13
7. feb 2025

Je to normálne. Máš právo na vlastné rozhodnutia. Máš právo vytvoriť si taký život, takú realitu, pre akú sa rozhodneš. Ako zrejeme, vyvíjame sa a s pribúdajúcimi skúsenosťami sa naše postoje menia. Teraz si ešte vyčerpaná z tehotenstva, pôrodu. Keď si telo oddýchne, sama zacitiš, či tento tvoj momentálny pocit ..."už sme kompletní" ....je už definitívny. Ešte ťa možno ovplyvní názor manžela. Tvoje dieťatko bude mať okolo seba veľa detí, v jasliach, škôlke, škole ... Nebude trpieť. Ak bude introvert, bude mu to tak vyhovovať, a ak bude extrovert, neboj, detí je na svete dosť 😉.

taktotedanie
8. feb 2025

Je to v poriadku, nikde nieje napisane ze ked mas jedno musis mat aj druhe
Nelutovala

hellionka
8. feb 2025

netrpelo … to čím konkrétne ma dieťa “jedináčik” trpieť? … ja osobne nechapem vážne, že toto ľudia dokážu riešiť a myslieť si že deti by mala mať žena minimálne 2, aby niečo bolo “kompletne” …

h2
8. feb 2025

Prosím ťa, niečím takým, ako "dopriať súrodenca" sa vôbec netráp.

ysseba
9. feb 2025

Ja čakám tretie. Keď som mala prvé a mal mesiac a niekto by mi vtedy povedal, že mám vo hviezdach zapísané, že budem mať tri deti, tak sa smejem doteraz. A to som tiež vždy snívala o tom, že ak to bude možné, tak by som chcela viac deti, vždy som vedela, že by som nechcela mať jedináčika, pretože ja som jedináčik a nepáčilo sa mi to. Ale proste keď mal malý mesiac, tak žiadna túžba po ďalšom nebola. Je to normálne, sústreď sa na to malé, iné je teraz nepodstatné. Uvidíš neskôr ako to budeš cítiť 🙂

mantilka
13. feb 2025

Ono to je pekné dopriať súrodenca.....len aby ten súrodenec bol kompatibilný. Lebo máme v rodine dvoch chlapcov a teda od malička pre staršieho veľké sklamanie...sú úplne iní. Mladší sa dlhé roky rád hrával sám a staršieho to hnevalo, tak mu stále robil zle. Doteraz nemajú veľmi blízky vzťah a sú obaja na druhom stupni. Vekový rozdiel len 2 roky.