Nezvládam materstvo
Ahoj maminy. Ja uz nejako nevladzem, staci mi ked sa ,,vykecam,, ale mozno dostanem aj nejaku fajn radu. Mam dcerku,vcera mala 10mesiacov no som z nej uz hotova...cele dni a to fakt neprehanam len mrnci,pisti,reve...hlavu mam jak melon,ide mi prasknut,je to strasne frustrujuce a je jedno ci sa jej venujem ci nie,nic nezabera...aj doteraz bola dost umrncana ale boli finty ktore zaberali,no co stvara posledny mesiac je neunosne pre mna aj pre manzela. Ja mam pocit,ze mala zle spy,resp. ze ma ten spanok nekvalitny,budi sa nevyspata a z toho to vsetko prameni,inak uz neviem...tyka sa to aj denneho spanku,aj nocneho a je jedno ci spim s nou,ci spi sama,jednoducho sa s revom uz budi,za hodinu uz vyzera ze chce spat znova,dam ju-reve a nezaspi,nedam ju zas len reve..neviem,ale uz som z toho psychicky aj fyzicky hrozne vycerpana aj ked sa fakt snazim jej vyhoviet,za 5minut ticha som ochotna urobit vazne cokolvek. Kazdy den sa utesujem,ze to je len obdobie,ze to je kvoli zubom,ze to je kvoli hentomu,tamtomu...no uz mi dochadza vola,chut...
..Skusala som uz aj ,,lieky,, a to espumisan,lebo som si najprv myslela ci ju brusko netrapi,skusala som kasu na noc,ci neni hladna,skusala som v noci ked precitne dat napit caj,mlieko, nurofen ci nema nejake bolesti, homeo-najprv chamomila vulgaris,teraz skusam camiliu...no zeby sa nieco zlepsilo nemozem tvrdit...uz mam ale vazne dost!
...sem-tam ju dam k mame aby sme si oddychli no ta mi vzdy tvrdi, ze u nej bola mala dobra,dobre spala a bola dobra aj cez den. a verim jej, nema dovod ma klamat, ked jej mala zle spala a bola nervozna (stalo sa raz), tak mi to povedala,nema dovod ma klamat...a zeby bola mala zo mna nervozna,ano je to mozne,lebo posledne dni som vazne troska a tazko sa mi zachovava pokoj ale predtym som nebola a aj tak taka bola...no uz mi dosla trpezlivost,ved komu by nedosla...
Mas narocne dieta, necitala som všetky prispevky, chcem ti len povedat z mojho pohladu a skusenosti. Moj maly taky bol od narodenia a aj stale je. Tiez som bola zrela na psychiatriu, unavena, nervozna, zanedbana. V noci nespal, budil sa na to aby som mu podala cumlik, potom som urobila jednu veci, za ktoru ma milion mamiciek odsudilo ale mala som to v zadku. Nechala som ho vyrevat, ja revala v spalni s kamerou v ruke, on v detskej izbe-dovtedy sme spavali spolu v detskej. Na druhy den zapal sam a ked sa v noci zobudil, na kamere som videla ako vzal cumel do ust, neverila som vlastnym ociam, neviem ci je toto spravne, ale nam to pomohlo. Aspon v tejto veci. Co sa tyka jeho terajsieho spravania, maly je vysoko inteligentny aspon podla mna, od roka rozprava, na rok a pol nemal plienky ani na noc, Ld je zbojnik strasny, uz aj v skolke mam pohovory s ucitelkami bezne. Ze je bystry ale zase vobec nerespektuje ucitelky. Dokonca pred 2 tydnami kusol spoluziaka. Samozrejme dovod nikto nevidel. Ak ti mozem poradit jednu vec, nekric na neho, nenechaj sa vyprovokovat, on to citi a toto tvoje vrieskanie bude brat ako normalne a potom uz naozaj pri kritickych situaciach nepomoze nic. Nedavno som tu citala jeden clanok, kde bolo presne toto napisane a zacala som sa tym riadit. Naozaj pomohlo, ked teraz na neho zvysim hlas, zasekne sa a uvedomi si co robi. Toto je rada asi az do obdobia ked bude vacsi, mozno tvoj je typ, ktoreho toto spravanie zo dna na den prejde, mozno bude pokračovať. Drzim palce, chce to vela sily, ale ako sme to zvladli a zvladame my, tak to zvladnes aj ty
@sosanna88 zaujimalo by ma ako sa to u vas vyvija ja mam malu 4 mesacnu umrncanu nespavu, celkom chapem ako ti je ja som uz par raz bola na pokraji zrutenia ked cely den nespala len mrncala za vsetko a stale uz mi to slo priamo do mozgu tiez som si pripadala ze to robi naschval ked sa jej venujem cely den a jedine ked ju nosim na rukach a ukazujem jej zaujimave veci tak na chvilu prestane mrncat ale stale sa kruti hemzi. Ako to mate so spanim u nas katastrofa place pri zaspavani, ked aj zaspi strhne sa zobudi, ruky jej vyletia zobudia ju. Uz som rozmyslala ist k neurologovi. Moja place uplne za vsetko aj pri obliekani, prebalovani, vypadnuty dudel, nechce byt sama atd
@sosanna88 drz sa, my sme nieco podobne tiez prezivali, od narodenia stale plakavala, od 7. mesiaca sa vudila 10x za noc a zuby jej nedali spavat a ani byt v klude cez den, trvalo to snad pokym vsetky nevyliezli, ona je velmi citliva aj dnes....ale teraz uz rozprava a rozprava vela, je to super oproti babatkovskym casom, az na obcasne vzdorove stavy, no aspon budes pripravena na ne! 🙂
Mamička, upokoj sa je to len prechodné obdobie... Teraz to už asi vieš... Aj ja som prežívala to isté čo ty... Nespala som 15 mesiacov. Najprv nás trápila kolika potom to boli zuby... Lenže ja som si bola istá vždy čo jej je... Pri zúbkoch to bola katastrofa, mala naozaj dosť veľké bolesti pomáhali nám len Vibrucol čípky a aj to nie vždy a teraz má Emka 20 mesiacov a ja sa už naozaj vyspím... Naučila som sa vždy odpozorovať čo môjmu bábetku je podľa správania a potom sa to dalo riešiť a chápať prečo tak plače a čo mám v danej situácií vykonať aby sa ukľudnila... Deti sú v období prerezávania zúbkov, nervózne a tým , že majú bolesti a ďasná ich pravdepodobne aj dosť svrbia plačú sú nesvoje... My sme tým pádom nyvyspaté, unavené z neustáleho plaču a taktiež nervózne a tú zase prenášame na naše bábetko. Treba spať keď spí aj bábetko... Treba si vyložiť nohy a dať dobrú kávičku keď máme chvíľku pre seba, dopriať si kúpeľ , zabehúť ku kaderníčke až sme spokojné aj my a vtedy bude spokojné aj naše bábetko... 🙂
@sosanna88 ahoj,,troška oneskorene reagujem na tvoj príspevok,,,chcela by som ta podporit,,a naozaj uuuuplne chapem ako sa cítiš...toto moje dietat bolo od porodnice ako na baterky,,naozaj ,,,možno to bolo aj tým že som mala naročne tehotentvo v tom že sme s proiatelom neboli spolu teda ja v Mt on v senci prerábal dom,,všetky moje tehotenske vylevy som riešila sama alebo s mojou užasnou maminou,,ale k veci,,moje dieta bolo od narodenia ako na baterky! DOSLOVA!!! v noci spala asi dve hodiny cez den hodinu takže som bola nonstop 21 hodín neustale v niakom pohybe ...reva,,mrnčala a stále toto dookola,,,nechápala som prečo si už neoddýchne ,,,prečo sa neunaví ..myslela som že zošaliem,,už v porodnici mi povedali citujem : "máte extremne živé dieta" ..ale to som ešte nevedela čo ma čaká...jasne par dní a týždnov sa to da vydržat..ale ked človek nema poriadny spanok,,,nemože sa ani mlieko vytvárat ...neskor som dostala prsníkový zapal takže vysoké horučky,,prsia boleli a boli napnuté,,,pri vystriekavaní mlieka som myslela že v nich mam žiletky,,ale napriek tomu som odsávala mliečko aby sa vytváralo a ja som mohla kojit,,,cez den..nechcela len tak ležat stále len hojdak,,,bud na rukách alebo v kočíku,,,nemohla som varit,,upratovat..oddychovat..niekedy ma už naozaj napadali také myšlienky že by ma za to asi mamičky ukamenovali ,,ale kto sa nevyspí niekolko mesiacov vie o čom hovorím,,,musela som víst z izby naratat do desat a vrátit sa,,,normálne som ju za to neznášala...ALE TO PREJDE! naozaj..máš živé dieta...ale všetkos a upokojí...moja mala je už večšia a je mi užasný spoločník..a k tomu dodávam že sa liečim na RA(reumatoidna artritída..) takže som s klbami v koncoch plus takéto dietat to bolo občas na gulku...ale zvládla som..samozrejem aj s pomocou mojej maminky ktorá mi pomáhala lebo som bola po cisárskom,,kuplala somnou,,,postrážila,,uspávala..hlave treba zapojit všetkých dostupných ludí,,,ale naozaj dietatko z toho vyrastie aj ked viem že človek je s nervami v koncoch..ak bdueš mat niake otázky kludne napíš IP.. 😉
@sosanna88 plus ešte chcem dodat...že nazov tvojej diskusie,,by si nemala brat tak surovo,,určite si dobrá mamina,,ktorá sa snaží,,takže to určite zvladaš,,matka ktorá vstava denno denne noc čo noc k svojmu dietatu,,kojí ho,,prebaluje,kupe,, a venuje sa mu to určite zvlada,,naozaj držím palčeky,,na to treba len čas,, 😉
Mam 24 rokov a moje babo bude mat tri mesiace som na nu sama nakolko moj partner je vecsinu casu v praci a ked pride domov je unaveny takze sa do domacich prac nehrnie a ja mam nervi v koncoch riad je neumyty pradlo caka v pracke a ja nemam silu ani chut na nic uz nevladzem mala je sice uzasna ale uz toho mam plne zuby neznamena to ze ju nelubim ked sa jej dost nevenujem. Moj partner s nou bol dve hodiny sam a uz my s narekom volal ze si snou nevie dat rady ze stale vrieska okedy som odisla. Je toto normalne alebo robim niekde chybu
@adriana222 jasne ze to je normalne, nerobis chybu nikde.. su babatka, ktore su prve mesiace nespokojne mozes sa aj na hlavu postavit.. 🙂 moj prvy syn bol taky.. druha dcera bola zas ticha ako myska..
prve mesiace pri prvom som kaslala na domacnost a venovala sa hlavne synovi a sebe - aby som sa nezblaznila.. cize ked spal, tak som pozerala tv, citala knihy, isla na net, len aby som mala pocit, ze robim nieco ine ako kojim a prebalujem..
cim babo viac a viac rastie, tak sa to vsetko zlepsuje.. zacne viac vnimat, viac sa zabavi a teba to bude tesit tiez viac.. aj muz potom vydrzi dlhsie.. neboj, je to narocne len prvych par mesiacov a tie prebehnu ako nic.. babatku staci aby bolo nablizku, popripade casto na rukach a bude dobre.. viem, ze sa to lahko vravi, hlavne ak babo vela place, ale ako vravim - ono to prejde..
@jana_eyre ja sa len chcem vyvarovat chyb ktore robili moji rodicia mam troch surodencov a cely cas som sa citila odstrcena nechcem aby tak dopadla moja dcerka ale ked vidim ze sa spravam ako moja mama idem z toho zosaliet. Nasi sa vecne hadali mama stale plkala a my robime to iste mam pocit ze chcem utiect a nechat malu z partnerom aby vedel ake to je starat sa o nu teraz ma konecne dovolenku a chcela som aby mi viac pomahal no on si vraj zobral dovolenku aby si oddychol. Zacinam ho za to nenavidiet doteraz sme sa nikdy nehadali bol pre mna dokonaly vo vsetkom my pomahal. Co sa stalo kde robime chybu nechcem nasu malu obvinovat za to ze sa hadame ale je to tak vsetko bolo predtym lahsie. S tymto som sa este nikomu nepriznala ale bez dietata sme boli stastnejsi
@adriana222 tak to chce tiez cas, kym sa trocha ustalite a zvyknete si na novu situaciu - mat babo je hrozna zmena, vtedy je vsetko v zivote na ruby.. vasa dcerka je na svete len chvilocku, neda sa za taky kratky cas zivot nastavit tak, aby bolo vsetko ok.. ja by som si s muzom vsetko polopatisticky vydiskutovala - babo je uz na svete a obaja ste dospeli ludia, ktori su jedini, co sa o vasu dcerku dokazu postarat.. obaja ste jej rodicia a oboch vas potrebuje..
ked sme boli mali a mali sme za nieco zodpovednost, napr. za psa, mohli sme vypnut, pretoze nas v starostlivosti vystriedali rodicia.. ale pri vlastnych detoch to tak nefunguje.. uz nikdy nas nikto nezastupi a na tu predstavu si treba zvyknut..
hold, dovolenka teraz minimalne 5 rokov nebude o oddychu ako predtym, ale o tom, ze zmeni prostredie, nebude napriklad pozerat do PC, ale bude sa hrat s malou..
pohodu okolo seba si vytvarame my sami, nikto iny.. ak sa clovek nastavi tak, ze bude mat radost z obycajnej prechadzky a obzerania cudzich zahrad, bude to povazovat za oddych..
jedine co na hadky funguje je polopatisticka komunikacia a vysvetlenie si pocitov a ocakavani.. u nas to funguje, ak sa nieco pokazi..
@adriana222 ahoj,,,naša dcerka ma 2r a 8m a ja mam pocit že som si stále nezvikla,,ale je to ovela lepšie ako ked bola malinká,,mam pocit ž som rýchlo vhupla do role matky,,a mohla soms tým počkat,,aj ked som rada že som mlada mamina( mam 23r) ..lebo chcem byt dcerke partačka aj kamarátka zaroven tak ako mi bola aj je moja maminka,,viem akos a cítiš lebo pre mna to bolo rovnaké,,neustála unava,,,varenie,pranie,,,krik a plač,,ešte sa aj o seba postarat,,,naštastie mam partnera ktorý mi s malou vždy pomohol,,mohla som íst za rodičmi bez malej ked to bolo potrebné,,postaral sa od malička o nu a všetko čo sa nej týkalo,,ako otec je naozaj užasný,,,ja to beriem tiež tak že bude chodit do školky,,ja do roboty,,bude vaic času,,,ktorý budem mat pre seba.. 😉
@adriana222 Ahoj to chce len čas a poriadne si to s partnerom vysvetliť. Posaď ho a povedz mu ako sa cítiš, že aj ty potrebuješ vypnúť, proste potrebuješ od neho aby ti pomohol s malou, s domácnosťou. Je to veľká zmena keď príde malý človiečik.
My sme si tým prešli tak isto. Aj sme sa hádali a aj to prešlo. Len treba medzi sebou komunikovať. Partner je tiež rodič - otec a to že mu malá plače, veď aj tebe plače. Aj on musí získať prax. Ja keď som si potrebovala oddýchuť dala som malého do koča a muž s ním íšiel von. Prišiel asi po hodine vystresovaný, že mu najskôr reval, potom na chvíľku zaspal a potom znova reval. Ale postupne sa to zlepšovalo, naučil sa ako ho uspať, ako ho zabaviť.
To sa zlepší 😉
Ja mam dakujem bohu velmi dobre dietatko ale na zaciatku kym som si zvykla som to zvladala aj ja psychicky dost zle a mala bola uplakana ked som s nou bola sama.akonahle k nej prisla mama bolo to uplne ine dieta.naozaj som presvedcena ze bola nervozna lebo citila ze ja som z nej a zo vsetkeho nervozna.
Napada ma.nosis ju na rukach?ako ju uspavas?vie sa prehrat aj sama alebo jej stale stojis za zadkom?lebo 10 mesacne dieta uz vie mat svoj rozum a nechcem aby to znelo zle ale mozno by jej netrebalo robit az tak strasne vsetko po voli ako si to sama napisala.
myslim, ze kazda robime, co sa da. len to najlepsie pre dieta. to najlepsie pre dieta vsak nie je iba behanie okolo krpca. to najlepsie je aj byt v pohode, teda robit veci, ktore nas do tej pohody dostanu. iba ked sme my maminy v pohode, vtedy je v pohode aj dieta...
Ahoj, ja mam 7 mesacnu dcerku a zazivali sme nieco podobne...potom sa priatel nahodou dostal na internete k uzasnej knihe a ta nam pomohla...dieta musi mat pravidelny rezim...spanok ci cez den ci v noci v rovnaky cas, to sa tyka aj jedla...po par tyzdnoch dodrziavania rezimu je nasa malicka uzasna...nema problem zaspat, spinka pekne a je to krasne, usmievave a vesele dietatko 🙂 ak chces mozem ti tu knihu poslat 🙂
Mam hyperaktivne dieta a neviem ako ju zamestnat ma pet mesiacov a ja uz nevladzem denne stava o piatej rano nech ju dam spat hocikedy (6:30 ci 11:00 vecer) idem zosaliet
@adriana222 vo veku 5 mesiacov sa neda urcit, ci je dieta hyperaktivne, preboha. a moja tak vstava doteraz a nepovazujem za hyperaktivnu, a ma cez 2 roky
@simik22 tak to ta obdivujem no na moj vkus to je aktivne dieta ja som kudny clovek podla toho co mama hovorila som taka nebola tak to ma po ockovi on sa s nou dokaze bavit ale ja s tym mam problem poznas nejaku aktivitu pre pet mesacne babo
@adriana222 nechcem byt neprijemna, ale kamaratky dcera vstava 5.10 od pol roka doteraz...ma 11 rokov...🙂 je ako budik...vstava presne a je jedno, kedy ide spat 🙂
@meindzi2 asi si budem musiet zvyknut
@adriana222 pravdepodobne ano...mne tiez dcera prespi celu noc, spi od 19-tej a budi sa o siestej...chodim spavat skor, ako som bola predtým zvyknuta, aby som sa vyspala, pretoze cez den ak spi max. 2 hod, tak je to zazrak, venujem sa jej naplno, stiham domacnost a to sa o nu staram sama...staci si len lepsie nacasovat veci.. 🙂
@meindzi2 domacnost zvladam aj babo len som nikdy nebola ranostaj eraz som ju dala spat uz o piatej popoludni lebo bola nervozna. Tak som zvedava kedy vstane
@adriana222 mala by mat nejaky pravidelny rytmus, nech si zvykne, ze o tolkej a tolkej sa ide spat a pod. a zial nepoznam sposob, ako si na ranne vstavanie zvyknut 🙂
@adriana222 Drzim vsetkym mamičkám palce✌️
Moj maly od narodenia spava velmi malo
Teraz v 3rokoch uz naštastie spi celu noc od cca 9-6. Kojila som dlho cca 20mesiacov,prestala som lebo som už fyzicky nevládala😁(nočné kŕmenie cca každých 50-60minut!)
Cez den nespí vôbec od nejakých 20mesiacov
Tiez som si myslela ze mam hyperaktivne dieta😂myslím ze som mu to "diagnostikovala" uz v 3tyždni😂
Ale su proste deti,ktoré spinkaju lepsie a ktoré spinkaju menej
Snažila som sa,naozaj vela rôznych veci a teórií sme vyskúšali,no dlho trvalo s kým sme si našli ako taký režim
Hlavu hore
Zvládneš to!zvladli sme to všetky!
@froschka juuuj, zas jedna dokonala maminka, mam 3 deti a akokolvek som sa snazila, po x nevyspatych nociach, pri traseni ruk, som tiez zo zufalstva povedala na malu, ze je protivna. A co myslis? Lubim ju menej ako ty svoje? Ak si nezazila narocne dietatko, ktore aj ked 24 hod.mojkas tak mrnci, tak tu nekritizuj maminu, ktora pise, lebo hlada pomoc a ak ju nedokazes podporit, nepis.
@adriana222 ahoj. Už je trochu lepšie s malou?
Dievcata mozem sa pridat k vam aj ja alebo je tato tema uz davno off ?
je to hrozné.teraz som akurát bola na dovolenke a čo tam malé decká nerobili,to bolo príšerné,nemám nič ani z dovolenky,chcela som ticho a kľud a jedným kusom revali,vrieskali,pišťali,najmä jedno,čo týmto pekne pozdravujem,že mi kompletne zničila inak kludnu dovolenku. najlepšie nacapať po riti a prelepiť ústa páskou,iné nezaberie.aj jej mamka bola z nej taká zúfalá,ja nechápem,čo tie decká sú také príšerné.ale je to otrasné a nervy drasajúce,a žiť s tým niekoľko rokov tak by som si ja osobne hodila mašľu

niektoré príspevky som si prečítala a celkom ma ukludnilo, že nemám len ja doma také nezbedné čudo 🙂 je to fakt živel, spokojná je len von, kde môže behať, kým sa nenaučila sama behať, tak tiež len nervačila...teraz má 13 mesiacov a chodíme vonku aj doobeda, aj poobede, nech sa vyblázni, nič iné na ňu nefunguje....spánok je ako tak v pohode, keď idú zuby je to horšie, keď nejdú tak vstane 2x, ale to je asi v norme...niekedy aj ja kričím, lebo mám pocit. že mi všetko robí naschval...snažím sa byť pokojná, ale niekedy sa to nedá, rozrevem sa aj ja....a to mi všetci hovorili, že dievčatká sú dobré...no ja mám v mojej asi 10 chlapcov 🙂