Od času ako máme bábätko, tak nechcem chodiť na výlety
Máte niekto podobné skúsenosti?
S manželom radi chodíme do prírody, radi sa túlame, chodíme na túry... odkedy máme dieťa (1 rok bude mať čoskoro) tak ja ale nevládzem. Som rada keď si môžem oddýchnuť. On to ťažko znáša, chce aby sme chodili do prírody aj s bábom a ja sa snažím, aj on ho má niekedy v nosiči a snaží sa, ale je to náročné. Muž nechápe ani také veci že ani deku si nemôžem dať na hocijakú vysokú trávu, s bábom sú vyššie nároky na pohodlie. Ja som najradšej doma, robím program podľa potrieb dieťaťa. Byť v cudzom prostredí je stres pre mňa (čo bude jesť? Kde bude spať?) a nestojí mi to za to. Z výletu nemám nič len stres. Ešte pre dokreslenie: nemáme auto a všade sa trepeme verejnou dopravou.
Povedzte mi prosím že je to normálne a že keď bábo vyrastie tak budeme zasa chodiť na výlety.
Ahoj, určite to závisí aj individuálne od dieťaťa (povaha, schopnosť prispôsobiť sa, či sa teší v novom prostredí atď). Naša tretia dcérka má za sebou okrem menších výletov po východnom SK už aj Rím, Pompeje, Pisu, Bratislavu (sme z KE), Prahu, Budapešť - a to počítam len väčšie mestá, ísť do prírody na deň dva, vlakom, autom je pre nás samozrejmosťou.
My sme také akčné typy, neobsedíme, už bola 2x aj v divadle :D milujeme prírodu a kultúry.
Ale nie to som chcela, ale, že cestujú s nami aj 5-ročná vzdorovačka a 12-ročná puberta a teda to najmenšie - uuuuplne najmenšie starosti. S jedlom, s oblečením, s vecami, s vymýšľaním, s nárokmi, s vykrikovaním (kúp mi toto tamto / nejdem tam a tam / chcem nechcem toto hento tamto).
Keď ideme my 3 náhodou s drobnou, to už akoby sme šli sami skoro pre mňa:D čím viac nás ide, a že väčšinou ideme všetci, tým viac plánov a kompromisov.
Zajtra sa chystáme do N. Tatier na necelý týždeň, plán lanovka, prechádzky, jaskyne, múzeum, výlet loďou- a berieme aj 15r. neter a oboch mojich rodičov (po 72). To bude zábavy, aby sa každý zabavil 🙂
Mne by bolo napríklad osobne veľmi ľúto, keby po narodení niektorého dieťaťa môj muž už chcel byť len doma. Ale verím, že aj také obdobie by sme zvládli a že nejako postupne by sme sa dohodli. Držím palce!
@aiana24 ale vsak v turistickom dieta uplne v pohode existuje..... otlacene nebude, a ked ver mi, to nie je problem, sedi nasiroko, nohy si vie opriet aj mu mozu hompalat aby si ich vystrelo.....
my sme deti (teda muz) odnosili v deuter kid comfort 2, na ten nosis som nedala dopustit
Nič si z toho nerob, ja mám doma tiež 9 mesačné dieťa a nechodíme ešte na žiadne výlety. Mňa by to len zbytočne ešte viac unavilo, vystresovalo. Je to len obdobie, časom bude všetko jednoduchšie. Je toho na nás dosť - hlavne keď si sama na dieťa (manžel takmer stále v robote). A nie sme všetci rovnakí, že precestujeme s pár mesačným dieťaťom pol zemegule...ani to nechýba každému ku šťastiu 😉
Dalsie dieta by vam trebalo.😀Straaasne vsetko riesis.Pri dvoch by si na to nemala tolko casu.My mame 3 deti a chodime s nimi vsade od babatka.Na lahsie tury s normalnym nosicom.Jasne,ze nie na rebriky do Slovenskeho raja. Od roka v turistickom nosici.Vsetci boli uz v 3 mesiacoch na svojej prvej chate.Neprestali sme zit preto,ze mame deti.Zapajame ich do vsetkeho.Je to mozno lahsie aj tym,ze vsetci v okoli kamosi a tak maju deti rovnako stare.Akurat bez auta si to neviem predstavit.To neplanujete?Vsetko by bolo lahsie.
@valeriakadarova obdivujem! V turistickom nosici ju nosite?
@motylikova obdivujem! A aka stara je najmensia? V nosici ju nosite? Nase dietatko este nechodi tak stale nosic/kocik
Posla mna tiež ty si viacej vystresovaná ako treba🤷♀️😃preto si neoddychnes,že sa bojis o jeho pohodlie a či mu nič nechyba ale povacsinou keď má decko pri sebe mamu a plienku a jedt tak má všetko😃my sme boli na chate s kamosmi s dietatom čo malo 7 mesiacov ale to mame mladsie 😃no a so starším som ja chodila kade tade lebo nám bolo super na cestach ale to skôr mesta a zoo a tak a odmalinka ako sedieť zavreta doma,prvý krát bol v zoo 6 mesačný a druhý si to musel odkrutit ako dvojmesacny lebo staršieho sme chceli potesit… pamätám si jak sa muž jedoval že týrame si decko,len som mu vysvetľovala že to mladsie si to pamatat nebude ale staršie si bude pamatat že narodil sa mu brat a on zato nikam nemohol… vtedy tu totiž boli kiahne a my sme sa nemohli stretávať s kamosmi lebo všetci ich prechytavali
@aiana24 Ja som to mala podobne, do 1.5 roku sme na vylety v podstate nechodili, potom len na take kratke. Na prvu dovolenku sme isli az v 2 5 roku maleho. Tiez mi vylety do isteho veku prisli ako stres navyse. Svet som pochodila uz predtym a malemu bohate stacila nasa cast Bratislavy, myslim, ze mu bolo uplne jedno, ci zbiera kamienky u nas alebo na Kanarskych ostrovoch. Navyse on nebol absolutne z tych, co zaspia hocikde. Ked sme isli minuly rok do Chorvatska, tak jednoducho cely den pocas cesty nezaspal a vecer mal samozrejme problem zaspat tiez. Teraz ked uz denny spanok vypustil, zacalo to byt lepsie a take uvolnenejsie. A tiez zacina mat vacsi zaujem o ine miesta - pred rokom nejako neprezival, ze sa niekam ide, teraz uz vidno, ze sa na to dopredu tesi. Urcite aj u vas ten cas na vylety pride.
@aiana24 ja nechcem byt za zlu, ale z coho si z vyletu unavena? ved chodte na miesta, kde sa da ist kocikom, aby ste dieta nemuseli nosit. nebal jedlo z domu, ale sa najedzte v restauracii. panecky, mas jedno dieta. ak budes mat o 2 roky dalsie, tak kolko? 10 rokov stravite doma zavreti? mam 20 mesacnu dceru, od jej 4 mesiacov cestujeme- nielen po Slovensku, 7x sme s nou uz boli pri mori- kratke lety, aj dlhsie. pred tyzdnom sme sa vratili z tatier. boli sme tam tyzden, kazdy den sme niekam chodili. mna by drblo sediet doma a cakat, kedy dieta vyrastie. ja som unavena doma z toho domaceho kolotoca, mimo domov som vzdy naspeedovana, lebo nevarim, neupratujem, okrem deti sa nestatam o nic. zmen zmyslanie. a dieta uc aj na ine prostredie ako byt len doma na par stvorakoch.
Ja som na dieťa sama v podstate od jeho narodenia (prvý rok nepočítam, keďže sa mi pomoc od bývalého partnera nedostala) a chodíme na výlety stále...odkedy som dieťa doniesla domov z nemocnice 😁 je to vyčerpavajúce, rozhádže to režím, je to únavné...ale ja nie som človek, ktorý obsedí doma...a moje dieťa si na to zvyklo a teraz chce stále niekam na výlet...a tiež nešoférujem, všade sa dostavíme vlakmi, autobusmi, električkami, taxíkmi 🙂 síce sa z každého výletu spamätávam ešte pár dní...ale radosť dieťaťa zo zážitku, následné rozprávanie o výlete a plánovanie ďalšieho výletu mi stoja za tú únavu 😁
@aiana24 najmenšia mala teraz v auguste rok. Síce začala chodiť skoro, ale na výlete hlavne nosíme, kočík nemá veľmi rada. Nosím aj v šatke, ale najviac v nosiči🙂 ona je fakt taká povaha, miluje nové prostredie, nových ľudí, na každého sa usmieva, úplne rozdáva dobrú náladu🙂 smiali sme sa už, že kdekoľvek ideme, vidia len ju a jej široký úsmev- my sme len doprovod a pozadie :D v Taliansku, ktoré sme prešli krížom teraz v lete na road-trip, sme na každom kroku počuli 'bel bambino'..
S tými staršími je to fakt ťažšie už. Ale zasa s radosťou sa dá, len treba mať 'finty' 🙂 a netreba sa báť skúmať, hľadať..
@aiana24 nie. V kočíku😀 ideme len tam kam kočík dovolí, šla som s ňou aj na dovču na Mallorcu aj k rodičom do ČR... V podstate som ani nevedela, že mám dieťa😀
Ja zas opacne, ja mam male deti a trpim, ked mam byt doma. A muz ze "sak mame male deti" 🤷🏻♀️
Nestacim sa cudovat kolko zien je v pohode s takymi vyletmi. Ale asi maju dobre deti...moje prve vrestalo cele babatkovske obdobie, spalo v kociku len pri rychlochodzi. Nehrozila postel, postielka, ci odstaveny kocik. Druhe dieta zas len nosic a nikde inde nespalo, no ked boli hore, tak sediet v kociku nehrozilo. Museli behat a skumat. Druha este ako tak chvilocku posedi od dvoch rokov. Starsi od roka v kociku ak nespal, nesedel ani minutu😅
Veru vyletov mame minimalne este vzhladom na to, ze musim balit kvantum veci a aj stravu na cely den, lebo pri nasich obmedzeniach nikde nic nekupim. A ked to niekedy risknem, konci to placom starsieho od bolesti brucha.
Nestačím sa diviť, aké 11 mesačné deti všetci opisujete 😁 moja staršia bola pohodacka, ale v cudzom prostredí úplne vystrelená z kože, nejedla, nespala, preunavené a hladné batoľa si všetky asi vieme predstaviť, a ešte niekto písal, že veď také ešte posedí 🤣 haha, ani v kočíku, ani v nosiči, ani v šatke, ani v ničom. V novom prostredí neskrotiteľná. Každý výlet bol boj o jej život 🤭 a mladší sa síce nechal v tom veku mnou odniesť kamkoľvek, ale drvivú väčšinu bdelého stavu ak nereval, tak mrnčal a pišťal. Úplné labúžo pre uši a fantasticky sa tak všetky výlety užívali 😜
Treba kúpiť auto aspoň nejaký chrchliacik na výlety... Akože to co tu píšeš je lenivosť... Mame 3 deti a takmer každý víkend sme niekde aspoň jeden deň... Nás prvý výlet v 5 člennom zložení bol cca 300 km vzdialený familypark v rakúsku a deti vo veku 6,5 roka, 22 mesiacov a 4 mesiace, všetci sme to prežili bez ujmy na zdraví, chodíme si kade tade a nakrájať 2-3 jabĺčka, umyť trosku hrozna, upatlat par chlebov s nejakov nátierkou, zbaliť deťom po jogurte a sladkosti, uvariť vodu do termosky a nasypat nutrilon do dávkovača, stúpnuť par plienok a vlhcene utierky a každému dieťaťu oblecko na prezlecenie je záležitosť max jednej hodiny, tak nechápem...
@basska_bmoj človek 🙃 ja by som chodila kľudne aj každý den, škoda, ze manžel musí chodiť do práce a peniaze nerastú na stromoch 😁
@marianini17 v com sa to oplatio?
Tak moj nazor ja taky ze je rozdiel medzi vyletom typu celodenna turistika v prírode, kde sa navyse musis dostavit verejnou dopravou a vyletom typu familypark v rakusku, zoo výlet v cesku alebo dovolenka pri mori. Aj ja som pochodila vela s detmi, co sa tyka vyletou aj dovoleniek. Mladsi ako 8 mesacny letel k moru ale i tam si vie clovek zabezpecit nejaky komfort. Ale celodennu turistiku si absolutne neviem predstavit.
@mamusa123456789 je rozdiel mat viac deti, kde ma mamicka zabehnuty system, ja to velmi vidim na sebe a je rozdiel mat prve dieta, kde mamicka este si hlada system, vsetko je pre nu nove. S viacerymi detmi sa chodi ma vylety pretoze sa musi, pretoze to tym starsim detom treba. Napisat prvomamicke ze je to lenivost, dakujem pekne myslim ze ste jej fakt "pomohli a motivovali."
@thoughtfulweirdo uplne chapem :D a cim viac ludi naokolo tak tym vacsi divosi
@lily09 autorka nemá malé bábätko! Jej dieťa má 1 rok! A to je rozdiel a veľmi veľký a mimochodom, keď sa nám narodila prvá, tak sme chodili do prírody každý deň a cez víkendy niekam ďalej a bez problémov na celý deň a to som ju ani ne kojila a látkovali sme, lebo po pár minútach v jednorazovej plienke mala ritku celú bordovu a to sme vyskúšali viacero znaciek... Takže áno, autorka je lenivá, neviem co by robila, keby mala viac deti
My od jedneho roka sme mavali pekne vylety, aj tury, s kocikom, nosicom, aj Vysoke Tatry na tyzden, tiez sme boli bez auta. Teraz ma syn 10 a na turu ho nevieme dostat, ked mal pat rokov presiel viac, teraz frfle celou cestou, tury uz len bez neho, ale zase na cely den ho musime k niekomu odlozit. Ja som veru po ture s nim teraz vycerpanejsia, ako ked bol maly 😅. Ale tak kazdy to mame inak. Mozno vas super cas na tury este len pride 😉.

@aiana24 ja som tiež toho názoru ze s malým babom ani mne sa nechce nikam trepať. Presne ako píšeš, to balenie, spanie a jedenie je na nervy.