Pes žiarli na dieťa
Poradte prosím čo sa dá spraviť..... Muž ako slobodný si zadovážil psa momentálne má pes 4 a pol roka a náš syn 8 mesiacov. Žiarlil na malèho už odnarodenia, ale jak sa malý začina pohybovať a ho aj chytať tak pes vrčí. Malý ma aj svoj kútik na hranie a jak sa niekedy chytí hračky tak pes doletí postaví sa vedla malèho a vrčí. Uvažujeme aj nad tým dať psa preč ale ešte predtým chceme zistiť či je nejaká možnosť psa nejak socializovať. Je to bullterier.
Nepoznám tohto psa a tak som si našla..... Ide o plemeno pôvodne využívané na zápasy v arénach s býkmi a psami. Používal sa aj pri poľovačkách na diviaky. Sú známi svojou odvahou a razantným obranárskym inštinktom. ....neuvažovala by som ani minútu a pes by už aj bol preč....nečakala by som na prípadné nešťastie,je to zviera so zvieracím rozumom a pudmi.
Aj pes bulterier -(oznacovany) bojove plemeno,musi byt socializovany spravne v rodine. Je prirodzene ze teraz ziarli. Jedine vychodisko je poradit sa s odbornikom a nie tu na mk. S tymto pomoze jedine specializovany cvicitel. Ked uz na baby vrci,nieje dobre. Treba to rychlo riesit,lebo ak sa nieco prihodi uz bude neskoro.....nieje to chyba psa.....
bullterier je podla mna typ psa, ktory nie je pre deti, treba byt pri nom v strehu, pozrite si charakteristiky plemien
@saga00 bulterier musí mať výcvik, inak môže prísť k tragédii. Takže šup šup na výcvik a keď sa nezmení voči malému tak bohužiaľ ho ponúknuť do rodiny kde nie sú deti. Ja viem, že to bude ťažké (tiež mám psíka), ale bulterier, keď kusne tak sú iné následky ako keď kusne pudel. A preto ten signál, ktorý pes vydáva teraz, že sa mu niečo nepáči, netreba zanedbať.
Bulterier ako plemeno je práve v prvej desiatke označené ako plemeno najvhodnejšie k deťomhttp://relax.maxivyber.sk/priroda/63-10-plemien.... Samozrejme ale treba psa nechať vyrastať s dieťaťom. Toto je už dospelý jedinec ktorý má svoju hlavu a na dieťa nieje a nebol naučený. Asi by som to čo najrýchlejšie riešila nakoľko je to bojové plemeno. My máme doma špica a sám o sebe neznasa deti a veľmi som sa bála ako bude reagovať keď sa mala narodiť malá. Našťastie ju prijal. Prvé dni na ňu vrcal no jedno hlasné napomenutie mu upravilo v hlave ako sa má správať. Dnes malu skôr ignoruje ako k nej ide no aspoň sme ho nemuseli dať preč. Čakala som ze to bude oveľa horšie nakoľko keď vidí von deti je ako besny. Držím palce aby sa to vyriešilo.
pes velmi vnima hierarchiu v svorke, v ktorej zije.. Vy ste akoby jeho "svorka" - Vasa rodina.. pes nema byt ani usadeny na rovnakej urovni ako clovek (napr. na gauci), ale nizsie.. niektori ked pridu z porodnice, ukazuju dieta psovi - daju mu ho vo vajicku na zem, je toho plny net, ako sa smeju z reakcii psa.. tym padom mu vsak ukazuju, ze to dieta je na jeho urovni.. a pes sa potom snazi presadit, aby bol na vyssej priecke.. u nas je pes vnutri, ale len v obyvacke / kuchyni, neprejde prah do izieb.. v kupelni ma zase svoj plech, misku s vodou a zradlom a tam nepustame malu - je to jeho priestor, jeho utocisko.. hava bola vychovavana a aj tak som pri prvych kontaktoch s malou pre istotu dvihala varovne prst - aby k malej nesla velmi blizko, aby ju neoblizovala - proste aby ziskala ten pocit, ze si na dieta nema dovolovat, ze je v hierarchii nad nou.. ked ju len onuchala a vzdialila sa, vychvalila som ju.. ziaduce spravanie sa vzdy odmenuje.. psa nezanedbavame, hrame sa s nim, chodime vonku, chvalime, aby sa necitil opusteny, odstrceny.. ale vzdy musi byt dieta na prvom mieste.. ked spravi pes zlu vec, zavrci - treba zvysit hlas, vyhresit ho a zatvorit za dvere.. po case znova pustit a opakovane sledovat situaciu - az kym nenastane zlepsenie.. pes sa da vycvicit aj v dospelom veku.. len treba byt dosledny..
@monikaparson ono sú mudrlantky a mudrlantky- jedny mudrujú a robia "pokusy" so psom a dieťaťom a druhé sa snažia predísť riziku /áno,ak tak,že psa dajú preč z domu a nečakajú na možný problém/nie každý má čas,možnosti,vedomosti precvičiť psa,ak do domu príde dieťa,niekedy stačí sekunda a.... 😒 ....môjmu malému bratrancovi ich vlastný pes odkusol z pery /neviem kto bol na vine,to už je teraz jedno,chalan je dospelý a doživotne poznačený na tvári,nie strašne,ale viditelne....
@janinah bulterier keď kusne tak nepustí. Videla som čo dokáže takýto pes spraviť s dieťaťom. Oskalpované dieťa, ktoré prišlo o ucho a o pol kože na celej hlave. Bulterier má najväčšiu silu v ústach a v kusnutí. a preto radšej takéhoto psa, ak nevie niekto poriadne vycvičiť treba dať od dieťaťa čo najďalej. Obzvlášť ak to dieťa mu prekáža. V tomto prípade je len otázka času kedy sa niečo stane. Ak to nechajú takto bez toho, aby to začali riešiť. Iná rasa ako je bišon, pudel, maltezák, jazvečík tiež síce môžu dieťa kusnúť ale tomu dieťaťu maximálne poškrabú alebo odškrabnú kožu. Kdežto bulterier a pdobné plemená tu kožu z neho strhnú celú. Prinajlepšom
Ale o tom to je, že si človek musí poznať psa a z jedného príspevku nikto, nikdy nemôže vyčítať, čo je to za psa, za človeka, za dieťa. Áno, sú aj psi, ktorí útočia na človeka, poznám aj takých, ale to sú psi, o ktoré sa nikto nestará, sú zatvorené v kotercoch, priviazané na reťazi a pod. Keď už mám raz psa doma, tak predpokladám, že vie, čo je to zač. A áno, ty nevieš, čo sa tam stalo a s veľkou pravdepodobnosťou sa to ani nikdy nedozvieš alebo len zistíš, že to pes, lebo často ani to dieťa, aj keď už môže hovoriť to nepovie. A hej, pes pôjde z domu, lebo je to jeho chyba. A nie, nejdem to tu obhajovať, ani zatracovať. Každý nech si aj tak spraví podľa seba, ale nedá sa posudzovať situácia z jedného príspevku a keďže pes je stále s nimi a doma, tak asi to nebude až také zlé, ináč by už dávno nebol, tam kde je. Ako som písala vyššie, tu už nie je moc čas psa teraz "vychovávať", treba mu len vysvetliť ako sa nemá chovať. Ak je to mužov pes, tak je to hlavne na ňom. To si len predebatovať možnosti.
sak cakajte kym vam maleho dokuse potom sa budete chytatat za hlavu...ja osobne by som ho dala hned prec..ani by som sa nepytala tu na fore preboha sak vrci uz len pri tom ked ide chytyt hracku
@janinah my máme bullteriera a nieje s ním žiaden problém malého miluje už od narodenia jedine malý mu môže skákať aj po hlave. Keby ste si zisťovali viac o tomto plemene tak by ste sa dočítali, že časom toho psa prešľachtovali aby z neho vymizla agresivita pravdaže je to bojový pes ale preto by mal byť vycvičený a plne sa mu venovať. Tento psík bol vyhlásený, že je najlepší spoločník ku deťom takže treba si zistiť viacej o psíkovi skôr ako ho začnete "pochovávať " 🙂 @saga00 ale ak by len jediný raz preukázal nejaké známky agresivity ku malému tak by išiel z domu !!! Všetko je o výchove
Bulterier by urcite letel von oknom...Je to bojove plemeno,urcite by som necakala kedy mi dokuse dieta...
@bubbles presne pes musí vedieť kto je jeho pánom. Náš bullterier si nedovolí vziať nič zo stola čo mu nedáme na zem,bude sa zalizovať pri tom sliny až po zem ale nedovolí si , na gauči v živote nemôže sedieť má svoje miesta 🙂 a keď mu povieme miesto tak sklopí uši a lenivým krokom sa odprace do svojej izby 🙂
Ja budem asi krutá, ale zariadila by som sa tak, že pes by išiel z domu.
Podľa môjho každý problém sa dá riešiť, ak sa chce.
Mňa by skôr zaujímalo, čo na to hovorí ten muž, ak je pes jeho a ak je ozaj s ním taký problém, prečo je stále pes doma? Je pekné to riešiť na takomto fóre, ale to treba riešiť medzi sebou. Ak sa ty o to dieťa bojíš, tak tu ti nik nepomôže. Čo mu povieš, že mamičky z MK ti radia dať ho preč? 😀
@saga00 je to úplne jedno aké plemeno, my sme mali retrívra, hovorí sa, že v domácnosti,ak je pes prvý, myslí si, že on má právo byť pán.. no u nás to skončilo tak, že pes žiarlil na malého a jedného dňa, keď sme boli na dvore, po ňom vyštartoval..stála som od nich cca 2metre, držal hlavu 2,5ročného syna v zuboch a vrčal.. záver 14 stehov na hlave, 2mm jeden zub od oka vyrazený na pokožke. Určite dať psíka preč, keď teraz vrčí, čo urobí neskorej..syn vyrastal so psíkom ako naj kamoši, no časom, ako malý chodil a tak, bolo to horšie.
@janinah, poznam viacero bulikov a su to macky. Kamoska ma teraz takeho a co si ten pes necha od ich maleho to by nik neveril. Keby mu aj po hlave decka skakali, vsetko si necha. Cize to nema s plemenom nic spolocne. Vsetkych bulikov co som poznala, boli ciste macky, doslova. Hrave, nikdy by neublizili clenovi rodiny ani ja som z nich ako cudzia strach nemala, ved to na psovi vidis. Je to o psovi, o jeho povahe a nie o plemene!!!!!!!!!!!!!
@saga00, su cvicaky, kinologovia, obratte sa na nich, ked to nepomoze, dala by som prec psa. My sme si zadovazili steniatko rok pred narodenim dcerky a hned z porodnice sme mu malu ukazali, najprv iba cez klietku, ovonal. Nas pes bol predtym cisto ako nase dieta. Mohol vsetko. Ako sa narodila mala, dostal kopec obemdzeni, ale nikdy na nu neziarlil. Ale pozor davame vzdy lebo je to velky pes, vzdy ju moze zhodit. Nie je to pes, co si necha robit zle, ale mala nikdy zvieratam neublizovala. Keby ho otravovala, odide prec, ale neurobi jej nic.
@saga00 keby to bol yorkshir tak poviem daj mu cas a skus nech si na seba pomalicky zvykaju byt jeden druhemu v blizkosti ale je to velky pes a urcite sa vyatavujes velkemu riziku ze dojde k nestastiu. Este dnes by som dala psa prec. Aby som si nevycitala ked sa nahodou nieco prihodi a bude neskoro plakat. Maly bude cim dalej viac "lobzovat"a stretu so psom nezabranis. Aj keby si bola na dosah nedokazes v takej chvili zabranit nebezpecenstvu,to je okamih. Aj ja mam psa aj dieta ale nas po prvotnom soku bol a je priatelsky a keby nie uz davno ho nemam.

@saga00
Vycvicit treba psa aby malemu neublizil