Pocit vyhorenia počas materskej dovolenky, čo robiť?
Som 6 mesiacov na materskej a som úplne vyhorená. Chodim aj von, medzi ľudí, s dieťaťom ale aj bez. Muž pomôže, no chodi veľa do prace. Nemôžem sa sťažovať, mám pocit, že mi nič nechýba, navonok všetko super, no ja som nešťastná. Malú milujem, ale nebaví ma ten kolotoč -plienky, kŕmenie, uspávanie a dokola. Už sa cítim taká ochytaná, ohučaná, nemám žiadny osobný priestor. Normálne ma niekedy prepadajú myšlienky, že načo som si ja toto urobila. Nenávidím sa za to, ale je to tak je to pravda. Chcem sa vrátiť do práce. Chýbajú mi kolegyne, ľudia. Premýšľam, že najdem opatrovateľku a pôjdem aspoň brigádne na dva dni v týždni.
Jej nevysvetlíš 🤷♀️.
@yoxinka ale dostala ma prednáška o tom, aká som privilegovaná. Ako keby mam 12 rokov a plačem že nemám nový iphone
@mircalla
Vieš čo, ale ja som bola s deťmi doma 6 rokov. Potom som začala pracovať len tak na pol úvazok, ja proste s týmo deťmi chcem byť a prispôsobujem sa tomu. Ale nenormálne ma vytáča, keď sa tú začnú odsudzovať ženy, ktoré nekrepia len doma s deťmi a idú do roboty. Ja takých veľa poznám a sú často lepšie matky ako tie, čo sú doma s deťmi 10 rokov vkuse 🤷♀️.
Sú ženy, ktorých centrum záujmu sú deti. A je to OK. Ale nie je OK, keď si myslia, že to tak má každá a považujú sa za viac, lebo oni sú s deťmi 3 roky. Vôbec takých ľudí nesmieš riešiť. Choď si svoje, rob si podľa seba.
Nikdy som nechápala a ani nechápem ženy, co nechcú byť s dieťaťom doma celé tri roky doma. Ja si to užívam, aj keď ma niekedy privádzajú do šialenstva 🤣, ale každý to cíti inak... Keď ta ma urobiť šťastnou byt aspoň 2 dni v týždni v práci, tak chod ak nájdeš opatrovateľku... Šťastná mama=šťastné dieťa 😉
@yoxinka no to sa tiež čudujem, že nedostávaš náklad aká si lenivá a nechce sa ti robiť. Nedaj boh aby dieťa malo 3 roky a mama ešte doma.
Nooo, niekto si to možno aj myslí, ale nikto nemá gule mi to povedať do očí. A keby na to prišlo, tak by som ich upratala, že by na to nezabudli do konca života. Takže toto ja vôbec neriešim 😉.
Podla mna su to uplne bezne pocity ktore ma vela zien. Ja som neznasala byt doma s prvym dietatom, lebo s nim sa nic nedalo robit, vsetko bolo zle iba reval, nikam sme nemohli koli tomu chodit, nechcel sa hrat, chodit von prosto nic. Ale pri druhom dietati od toho 1r to bolo velmi fajn, zacal skoro rozpravat a komunikoval a stal sa velmi skoro mojim partakom, vsetko ho zaujimalo. Ist s nim von bol zazitok do tych 2,5 roka kym neprislo obdobie vzdoru. Pri nom som pochopila ako si niektore zeny mozu uzivat matersku. Napriek tomu brigadujem aspon na par hodin v tyzdni.
Chudatko tvoje dieta....Ze "nebavia ma veci okolo mimina" toto povie jedna matka 🙈 Sak sa vrat do tej tvojej fantastickej prace a male daj opatrovatelke, ju to dufajme bavit. Vies ono je to cele o nastaveni mysle a taketo opustanie a lutovanue sa je uplne o nicom. Existuje milion sposobov ako si spestrit matersku okrem vyplakavania na MK.
@natalia2007 takže teba baví každá jedna činnosť čo absolvuješ s dieťaťom? Su aj horsie veci ako dva krát do týždňa ísť na 6-8 hodin preč. Zas neplánujem sa vrátiť na plný úväzok, len na dohodu.
Normálne nastup do práce. Tiež som šla keď mal syn 1,4r. A tu sme. Ako písali baby nikde vo svete nie sú také privilégia ako tu. Našťastie som sa nestretla s nejakým obviňovaním.
@natalia2007 Ty budes presne pripad s tymi retazovymi tehotenstvami, 2 deti do 5 rokov a dalsie na ceste. Nesudim, len konstatujem. Su zeny, co maju okrem dietata aj ine ambicie, tazke pochopit? Da sa krasne spojit praca na ciastocny uvazok a dieta.
Pisat niekomu, ze lutujes jeho deti len zato, ze ty si ina?
Tak dieťatko do jasliciek a skús ísť do prace ,ak budeš šťastná ty,bude stastne aj dieťatko 🙂 v zahraničí nebývajú maminky tri roky doma a určite to nikomu neuskodi a ak zistis že by ti bolo neskôr lepšie doma vratis sa 🙂 za skusku nič nedáš a psychická pohoda ženy je nesmierne dôležitá
Bola mi ponúkaná práca na homeoffice, lenže by to zahrňovalo telefonické hovory, a nebolo by vhodne aby v pozadí bľabotalo dieťa, keďže sa jedna o konzultačnú činnosť a riešenie rôznych problémov. Takže neviem či je to úplne ono, tak či tak by som potrebovala niekoho na stráženie a ja by som bola zamknutá niekde v izbe. Akože láka ma to, lebo som takýto typ prace nikdy neskúšala, ale asi to odmietnem, cítim že potrebujem nejakú priamu interakciu s ľuďmi. Vo svojej práci sa stretávam s fakt nepríjemnými ľuďmi občas a už mi chyba aj to dohadovanie 😂 normálne mám chuť ísť do roboty sa s dakym debilom fajne vyhádať, nech ma trošku naštartuje 😂😂
@mircalla ja ju neodsuzujem za to, ze chce ist robit popri dietati, je to jej vec, ja som tiez kazde dala po roku do jasli, lebo som potrebovala ist do prace koli peniazom. Mna zarazaju jej krute vyjadrenia typu “nebavia ma zalezitosti ohladne mimina” Keby si toto raz precitalo jej dieta v buducnosti....? A prizuvukjem ze po pol roku materskej po 6 mesiacoch! Nepoviem keby je doma 2-3 roky ze jej uz hrabe z toho. Ona chce ist robit nie lebo musi, ale preto, lebo ju materska uz nebavi. Ale ved jej vec, nech robi co chce, kazda sme ina. Niektoru to bavi, niektoru nie.
@natalia2007 A čo je na tom,že ju to nebaví. Je to každého vec. Teba do toho nič nie je.
@zuzanockamt ved vravim ze jej vec, nech robi co chce.
@natalia2007
Ale veď trošku čítaj aj medzi riadkami. Ona tým myslí, že je to pre ňu príliš stereotyp a ubíja ju to. A áno, sú ženy, ktoré to tak majú po pol roku na materskej. S dieťaťom je to mega stereotyp, stále dookola robíš tie isté veci. Extrovertnejšiemu jedincovi z toho môže aj zašibať. Áno, chce ísť robiť, lebo chce, nie preto, že musí. Len toto nie je len o prachoch. Ja viem, že slovenské ženy sú naučené, že sa musia zodrať do poslednej nitky v záujme dieťaťa. Ale v záujme dieťaťa je, aby mali mamu v pohode. Poznám žen, ktoré išli robiť na dve-tri hodky denne od mesačného dieťaťa a sú super mamy.
@yoxinka mne to hlava nebere, ako moze niekomu zasibat zo starostlivosti o vlastne pol rocne babatenko, ktore velmi potrebuje mamu, nie opatrovatelku. Ale ja som asi stara skola, ok ak ju to tak strasne ubija nech ide radsej pracovat a je v pohode pre to male.
@natalia2007 pozri ani šoférovať ma nebavi a napriek tomu to robím, lebo musim. To že ma nebavia tieto mikinkovske záležitosti neznamená, že o dieťa nie je dobre postarané a že ho nemilujem. Sme ľudia, kľudne to poviem môjmu dieťaťu, keď bude väčšia, nemam s tým problém. Aspoň uvidí aj túto stránku materstva a nebude si myslieť, že je to vzdy krásne, ale je to často sebazaprenie a otročina. Teba baví každá jedna vec co robíš pre tvoje dieťa? Neviem aké staré máš deti, ale niekoho nebavi s dieťaťom hrať dvadsiaty krát tu istú hlúpu hru, alebo čítať každý den tu istú knižku alebo sa učiť každý den a kontrolovať úlohy, či cvičiť s dieťaťom, chodiť na ihriska, starať sa o choré dieťa. Nikto nie je taky, že by si každú chvíľku vyslovene užíval a čím viac je tých negatívnych veci, tym viac to potrebujeme vyvážiť niečím, čo nám dobije baterky aby sme pre to dieťa boli prítomné a tym nemyslím fyzicky a mohli sa mu plnohodnotne venovať. Dieťa som nechcela pre to, že ma život omrzel a chcela som sa 100% oddať dieťaťu a tváriť sa aká som prešťastná, že mám takýto vzácny dar. Ja moje dieťa milujem, urobila by som pre ňu všetko na svete, ale to neznamená, že ma to musí vždy aj baviť. Mám vlastné potreby, ktoré nie su o nič menej dôležité ako potreby môjho dieťaťa.
@natalia2007 Najskôr ju urazíš, a potom skonštatuješ, že nech si robí, čo chce.
A co ti brani sa vratit do svojej prace a dieta dat do jasliciek?
@zuzanockamt nikoho som neurazila
@natalia2007
Lebo keď žena pred tým ako mala dieťa bola nonstop medzi ľuďmi, riešila xy vecí a fungovala úplne inak nemusí zvládnuť byť 24/7 doma, max. nejaká prechádzka a robiť dookola to isté. Mne raz jedna pani povedala, že materská dovolenka, to je taká meditácia. Áno, je to meditácia. Ty vôbec tomu nemusíš rozumieť, dôležité je to AKCEPTOVAŤ a nesúdiť. To vôbec neznamená, že ona sa o dieťa nestará ani to, že ho nemiluje, nijako to z nej nerobí horšiu matku, ako si ty, ktorú zrejme starostlivosť o dieťa napĺňa a si v tej úlohe úplne šťastná. Ja osobne si myslím, že je veľa žien, ktoré to časom ubíja, ale naša spoločnosť to nie je ešte schopná akceptovať. Hneď je to nejaká kariéristka alebo zrúda, ktorá sa nechce starať o vlastné dieťa. Mňa tiež xy vecí okolo detí nebaví a robím ich, pričom deti mám tri. Nikdy na Slovensku nebude lepšie, keď sa nanaučíme nebyť stádo a akceptovať rôzne veci.
@natalia2007 Ale urazila - Chudatko tvoje dieta....Ze "nebavia ma veci okolo mimina" toto povie jedna matka 🙈
Ja tiež nechápem, že niekoho napĺňa mať x detí a byť x rokov doma a neurážam. Ale vždy sa tu navážajú do žien, čo si dovolia rozhodnúť o vlastnom živote a pracovať popri malom dieťati. Ja sa čudujem, že tu ešte nie je istá užívateľka tejto siete a nenaváža sa do mňa, ako má zvykom.
Choré myslenie fakt.
Autorka Predomnou sa nemusis obhajovat 🙂 Ja mam len na vec iny nazor ako ty a hovorim, ze kazda sme ina, niektoru to naplna a je stastna ze sa moze starat o dieta a niektoru to proste nenaplna a nebavi ju to, ok je to jej zivot, jej dieta jej vec a moze ti byt uplne jedno co ti pise volakdo na MK 🙂
@zuzanockamt to je v pohode, do mna sa tu navaza pravidelne :D Nuz to je verejne forum 100 ludi 100 nazorov. Ci pokial ma niekto iny nazor nech radsej ani nereaguje, piste pls len ti co somnou suhlasite.
@natalia2007 Reagovať áno, ale nie urážať, ponižovať, ako to tu je zvykom. Ja to zažívam od istej užívateľky sústavne v týchto témach. A pritom nič o mne nevie, len si myslí,že vie.

@lenka567899 ty si ma zhrnula úplne dokonale. Takže za to, že sa mám objektívne veľmi dobre, nemôžem chcieť viac? Mám si povedať, že sa mám dobre, tak prečo by som sa chcela mať lepšie? Keď budem s dieťaťom doma do troch rokov budem si dostatočne vážiť to, že sa mam dobre v živote? Alebo kedy je tá doba, kedy už to bude dané dostatočne najavo? Každý v živote rieši iné problémy. Niekto nemá co do ust a niekomu chyba spoločnosť. Pre oboch tých ľudí je to v tej dobe problém, ktory chcu riešiť. To je ako keby teraz idem jesť čo mi nechuti a odmietala možnosť navariť niečo iné len pre to, že niekto iný nemôže