Pocit vyhorenia počas materskej dovolenky, čo robiť?
Som 6 mesiacov na materskej a som úplne vyhorená. Chodim aj von, medzi ľudí, s dieťaťom ale aj bez. Muž pomôže, no chodi veľa do prace. Nemôžem sa sťažovať, mám pocit, že mi nič nechýba, navonok všetko super, no ja som nešťastná. Malú milujem, ale nebaví ma ten kolotoč -plienky, kŕmenie, uspávanie a dokola. Už sa cítim taká ochytaná, ohučaná, nemám žiadny osobný priestor. Normálne ma niekedy prepadajú myšlienky, že načo som si ja toto urobila. Nenávidím sa za to, ale je to tak je to pravda. Chcem sa vrátiť do práce. Chýbajú mi kolegyne, ľudia. Premýšľam, že najdem opatrovateľku a pôjdem aspoň brigádne na dva dni v týždni.
@natalia2007 Nazvala si dieťa chúďaťom len preto, že jeho matka chce pracovať. To je normálna reakcia? Podľa mňa nie.
@zuzanockamt nie, nazvala som dieta chudatkom, lebo nadpis diskusie je "Nenavidim matersku dovolenku, "nebavia ma veci okolo mimina", "Nic mi nechyba, navonok je vsetko super, muz mi pomaha, no stale som nestastna".
@natalia2007 Ok, nechápeš. Nevadí.
Očividne si typ zeny, ktorej stačí byť matka.
@zuzanockamt 😀 tak to teda urcite nie som. Ale je zaujimave, ze zrazu ty uz mozes urazat 😀 Radsej to uz ukoncime
@mclissa už je to v riešení, tento príspevok som napísala asi len aby ma niekto postrčil 😃
@natalia2007 hlavne sa teraz netvár aká si tolerantná, keď si pred chvíľou ľutovala moje dieťa 😂 vieš, ja tiež nechápem ľudí čo maju 4 a viac deti, lebo podľa mňa to nie je už ani život, ale nemyslím si, že tie deti maju kvoli tomu horších rodičov ako ľudia čo maju menej deti a môžu sa im viac venovať
@zuzanockamt aj ja som čakala, že sa dotyčná zase pride ukázať 😂
Autorka
😂 No možno ešte príde, až mi je to divné, že ma tu neuráža a nevypisuje, aká som nemožná krkavčia mater.
Netvarim sa, ze som tolerantna, rozum sa mi zastavuje stale, iba hovorim rob si co chces a aj budes 😉
2 dni v týždni je dobrý nápad...ak zarábaš dosť, jasle už nie moc, lebo malé dieťa tam bude často choré a nie každému dieťaťu vyhovujú jasle, lebo mama je len mama.
Rob si každý den program, bud co najmenej doma. Dlhe prechádzky, vylet, kocikovanie s kamoškou, keď ti muz postrazi chod si zabehat...hlavne žiadna nuda aby nebola.
Ako sorry dievčatá, teraz napíšem niečo úprimné z duše... niekedy tieto náreky, to mám rada, to nemám rada, to chcem, hento nechcem, nudím sa.... pripomínajú rozmaznané decka, ... by som vás poslala na pár rokov do Afganistanu, aby ste si vážili čo máte, načo majú ženy deti, keď sa nechcú starať ?
@malena vieš, každá riešime problémy, ktoré su pre nás aktuálne. Keďže mám čo jesť, kde bývať, mám skvelého manžela, riešim pre niekoho možno malichernosti. Afgánska žena by si určite nesťažovala, lenže ja nie som afgánska žena a moje problémy maju riešenie. Keď ma problém riešenie, nebudem ho riešiť len pre to, že sa niekto má horšie? Ja nijak neovplyvním život niekde v Ázii, dokážem ovplyvniť len ten svoj. Tak si ho budem ovplyvňovať a privádzať do dokonalosti koľko chcem a nebudem mať predsa výčitky, kvôli tomu že nie každý môže
@malena a napísala som niekde že sa nechcem starať? Ja som otehotnela plánovane, ale to ako sa mi otočí celý život sa plánovať proste nedá a žiadny článok ani rozprávanie kamarátok ma na to nepripraví. Dnes idem prvý krát do prace. Teším sa neskutočne. O malú je dobre postarané, muža mám normointelektuáneho, takže zvláda všetko. To je inak tiež zaujímavé. Muža sa nikto nepýta načo si robil deti keď sa nechce starať. On je len potľapkany po pleci, keď chytí raz za týždeň plienku aký je waaaaau
Ja som tiež nedokázala drepiet na MD, spravila som si vš, a rozbehla 2 biznisy, do jasli šlo až druhé dieťa dňom otvorenia druhej prevádzky. Ja som strasne systematicky clovek a pre mňa bola MD nuda.
Veľa šťastia v práci. A muž je preto wauu, lebo muži pracujú a žena je doma preto aby sa starala, to je cele.
@cafelatte vieš, to že muž pracuje neznamená, že jeho povinnosti skončili odchodom z práce. Ja si môjho muža vážim, a som vďačná za to že berie otcovstvo zodpovedne. Človek, ktorý príde domov z prace a sadne s mobilom v ruke a celý zbytok dna sa tvári že on už si dnes svoje odkrútil, mi teda ako žiadne terno nepríde. Muži maju voľno, nie su v práci 24/7. Každý aj matka aj otec ma právo na oddych, ale povinnosti nekončia nosením peňazí. Čo taká povinnosť voči tomu dieťaťu? Vytváranie nejakeho vzťahu? Veď to nie je len o tých praktických veciach, ale ked otec skončí tým, že dá na stôl peniaze, nemôže sa potom diviť, že to dieťa s ním ten čas už ani nebude chcieť tráviť.
Ja som nepísala že muž sa nemá starať, ale je 8 hodín v práci a žena sa 8 hodín stará o dieťa. Zvyšné hodiny je na Vás ako ste si to nastavili, kolko travite času oddychom a koľko starostlivosťou, ideálne je taka nejaká súhra a harmónia, vzájomná pomoc.
Vôbec sa tu nemusíš obhajovať pred ženami, ktoré ťa aj tak nepochopia. Rob si veci tak, aby vyhovovali vašej rodine. A presne … vždy nájdeš ľudí, ktorí sú na tom horšie. To ale neznamená, že nemáš robiť nič, lebo ženy v Afganistane nemôžu. Držím ti palce v práci, nech sa ti darí 💪🤞.
prepáč, ja som to myslela všeobecne, lebo už som sa s tým stretla viac krát, že ženy sa nudia na materskej, alebo horšie prípady, keď aj od detí odišli,.... viem, že to nemám porovnávať, ale nedá mi to, kedže ja som si materskú dovolenku užívala, nemusela som sa trepať do práce, aj keď som tiež mala dobrý kolektív a pod. Veď ked začne zasa pracovný kolotoč, tak už až do dôchodku 🙂
Neviem, možno je to tým, že som mala obec dcérky úplne pohodové, v noci dobre spinkali od bábätka. Ešte raz sa ospravedlňujem.
@malena
Vieš a to je presne ten rozdiel. Ty si si materskú dovolenku užívala. Vieš koľko je takých žien, ktoré to absolútne nedávajú? Zabíja ich ten stereotyp a stereotyp to je, nemusíš písať, že každý deň je iný a podobne. Ja mám tri deti a doma som s každým 3 roky, ale totálne chápem ženy, ktoré to nedávajú. Kamošku doma skoro drblo. Ona je totálny extrovert, miluje ľudí, miluje svoju prácu a keď každý deň riešila len dieťa, prechádzku, ihrisko, kočík, plienky, papanie, cikanie, grckanie … po pol roku bola na zrútenie. Asi to nepochopíš, ja som jej totálne rozumela a keď som videla, aká je zničená, podporovala som ju, aby sa vrátila do roboty. Má dve deti, sú už školáci. Do práce od oboch odišla, keď mali 6 mesiacov. Taký pekný vzťah ako má ona s deťmi sa len tak nevidí.
@yoxinka Tu je škoda niektorým ženám niečo vysvetľovať. Proste to nepochopia. A pôjdu si svoje. Pre nich je žena, ktorá odíde od malého dieťaťa do práce ženou, ktorá sa nechce starať o deti a neznáša ich.
@yoxinka neviem, čím to je, aj ja som totálna extrovertka, predtým než som mala deti, som veľa cestovala, žila vo Švajčiarsku, kde som študovala, mala som super prácu, kde som dobre zarobila, užívala som si život neskutočne, jeden víkend v Barcelone, ďaľšie lyžovačka v Alpách, predlžený víkend v Ríme a pod, mala som partiu, stále vonku sme sa flákali, na kolieskových korčuliach okolo ženevského jazera, spoznávanie nových ľudí z celého sveta, potom som odišla do Londýna, a tam daľšie dobrodružstvá, no zážitky na celý život. A potom som zostala tehotná, neplánovane, mala som 32 a už som začínala pocitovať túžbu po dieťati. Zo dňa na deň materská dovolenka a zrazu som nepotrebovala nič, len byť so svojim dieťaťom, a tešila som sa zo všetkého, kočíkovania, prebalovania, kecania o tých všetkých mamičkovských veciach... Možno to bolo tým, že som si predtým tak dlho užívala ten bezstarostný život a dieťa prišlo v pravý čas....
@malena
Tak super, že si to mala takto a super, že si to užívaš a je to pre teba úplne bez problému. My sa ako spoločnosť veľmi veľmi akútne potrebujeme učiť tolerancii k inakosti. Sú ženy, ktoré to tak ako ty nemajú a je to v poriadku. Neznamená to, že ty si lepšia matka a ani to, že ja som bola s deťmi doma po tri roky neznamená, že som lepšia matka. Každá sme iná, každá máme úplne iné okolnosti, nastavenie, všetko a treba sa akceptovať a rešpektovať. Je úplne OK byť doma s detmi tri roky, keď si s tým v pohode, ale je OK mať to aj inak. Ja som bola s troma deťmi tri roky doma. Kamoška sa po nejakom čase vymenila s manželom. Iná kamoška šla po polroku do práce, bábo nechala so svojou maminou, iná známa šla do práce po roku a pol … každá sme to robili z iných dôvodov a všetko je to OK. Všetky svoje deti milujeme a máme s nimi veľmi pekné vzťahy. Neviem ako staré máš deti, moje sú 12,8 a 4 roky, kamošky majú všetky školákov a viac detí. Nikto nie je trazmatizovaný, deti sú skvelé, mamy spokojné. Nemusíš tomu rozumieť, len to akceptuj, toť vsjo.

@zuzanockamt nikoho neurazam a neponizujem zas neprehanaj.