Pomoc manžela s dieťatkom - na zamyslenie
Mám potrebu napísať k tejto téme...Včera som sa rozprávala s kámoškou, s ktorou som ležala v pôrodnici...máme 4mesačných chlapčekov. Medzi rečou sa ma opýtala, či mi manžel pri malom pomáha a v zápätí z nej vyletelo, že ona je na všetko sama, že manžel maximálne raz za čas pokočíkuje malého a viac nič...Tak mi prišlo včera hrozne ľúto a zároveň obdivujem všetky ženy, čo zvládajú starostlivosť a detičky úplne sami. Zároveň chcem vyjadriť, aká som vďačná, že mám takého úúúžasného manžela, ktorý okolo malého urobí úplne všetko...od prebalenia až po kúpanie. Vždy keď príde z práce tak sa malému venuje a mňa necháva oddychovať, dokonca aj v noci vstáva, keď som moc unavená... 🙂
@zuzkat1 no ja napriklad povazujem za extra narocne, ked sa dieta budi do dvoch rokov 10x v noci...... mala som to doma.... a bola by som zapredala dusu za riadny spanok....
neberiem dieta ako robotu. milujem svoje deti. ale priznavam sa, nie som supermatka. Takze ano, hneva ma, ked mi muz s detmi nepomoze... neposielam ho druhej sichty.... a nemyslim si, ze by padol od unavy, ked mu dam na polhodinku deti, aby som mu napriklad mohla pripravit veceru.
este k tomu celemu poviem len toto. chlap pride unaveny z roboty, ano, je to narocne, zarabat za dvoch. Ale ak pracuje cely den v kancelarii, alebo na urade (cize ziadny drevorubac), co je na tom take tazke, venovat sa hodinku po prichode domov detom? ved ho nikto neposiela rylovat. a kedze je cely den v robote, je ta hodinka jedina prilezitost byt so svojimi detmi. a na druhej strane, po celom dni, ked s detmi na rukach upratujem, varim, zehlim...... atd., mi pride mimoriadne vhod, ked aspon tu veceru urobim suvislo, bez toho, aby som 20x odbehla niekomu nieco podat, opravit, utriet..... neprenasam na neho povinnosti, ze chod hned kupat alebo prebalit. uplne staci, ak ich na chvilu zabavi. sorry, ale nechapem, ze toto nezvladne hodinku vecer. ja to musim zvladnut cely den.
@mariannan Áno máš pravdu, zrejme na tomto webe skutočne strácam čas.
Ruku na srdce, koľko krát za deň si pripojená na svojom notebooku na webe a hľadáš vyslovené nezmysli ? Takže v končenom dôsledku vodu kážeš, víno piješ (fuj aké archaické prirovnanie). Podľa mňa doobeda, poobede aj večer niekoľko krát za deň by sa to dalo zosumarizovať možno aj v hodinách. Samozrejme za odpisovanie na maily, prehľadávanie eshopov, hľadanie dôležitých informácii a čítanie spravodajstva za nezmysli nepokladám. Rovnako aj prispievanie do diskusných fór, ktoré sú niečim zaujímave taktiež nepokladám za zbytočnosti.
Všimni si, že prispievam v neskorých večerných, až nočných hodinách, je to presne z toho dôvodu ako hovoríš, že čas venujem rodine. V práci na nezmysli nemám čas, žiaľ nemám prácu ako ty píšeš má tvoj manžel, tj. naozaj ja v práci na oddych čas nemám (...on si v robote obcas aj oddychne) a to minimálne už rok som v jednom kole.
Citácia: //Ok stara sa o dieta 24hodin denne, to ziaden chlap tolko nemaka v robote...// hovoríš nezmysli. Reálne sa stará o dieťa tak 10 - 14 hod (po pravde toto je môj a samozrejme nie len môj dosť častý čas strávený v práci, v priemere tých 10,11 hod denne určite), do toho je zaradený spánok, prestávky v spánku atď. Samozrejme je to individuálne, ale každopádne 24hod to určite nie je, fyzicky resp. biologicky to nie je možné. Samozrejme nie každé dieťa doobeda spí dve hodky, poobede spí dve hodky a v noci spí ďalších 8 hodín. Ale tváriť sa, že žena má dvadsať štyri hodinovú pohotovosť počas celého materstva je dosť smiešne.
@molnija1985 skusil si kojit dieta kazde 2hodiny?! Kojis cca 15min.,cakas kym odgrgne,polozic,pockas ci sa ulozi,lahnes si,kym zaspis,pozries na manzela,prikrijes,zaspis....aaaaaa uz je to tu zaseeeee!!! A k tomu dvihas z postielky tak povedzme 8kg,niekolkokrat za noc....ja som si vyskusala...!!
Moj manzel vprai maka,nespara sa v nose a tym,ze povie,ze si tam oddychne mysli,ze si oddychne fyzicky,lebo sa nanho neskriabe kazdu chvilku 13kg..tatinko hopaaaa,ze nemusi kreslit lietadielka,ze nemusi spievat o vlaciku,ze nemusi bojovat aby sa najedla a to mame doma ukazkoveho jedaka,ze nemusi.....skusil si byt s dietatom sam nonstop 3 dni?? Vyskusaj a potom porovnaj....a to nebudes musiet za tie tri dni nic upratovat,prat,zehlit,varit...
Kazda praca aj materska je narocna....nie ako si ty pisal,ze recepcne sa nenarobia...sa spytaj banika ci je jeho prace menej narocna ako ta tvoja...kym si nevyskusal nesud pracu inych!
A doplnim....ty sedis za PC a kludne "studujes"...ja som tiez na nete ale pozeram ake probiotika malej lebo je chora a ma vela liekov,pozeram ake plienky,co jej zajtra uvarim, aku hru si zahrame aby sa vyvijala a nieco naucila...a lezim pri nej lebo tym,ze je chora zobudza ju kasel...cize kto z nas ma padla a kto taha dalej?!
@nymeria Ahoj,
citácia //Ale ak pracuje cely den v kancelarii, alebo na urade (cize ziadny drevorubac), co je na tom take tazke, venovat sa hodinku po prichode domov detom?// nechcem triediť a priveľmi škatuľkovať, ale skutočne myslíš, že pracovať v kancelárii je jednoduchšie ako byť drevorubač? Poviem ti to približne takto, keď človek v kancelárii, celý deň vidí ksichty s ktorými komunikuje od rána do večera, celý deň tento človek prudko rozmýšľa, plánuje, organizuje a len sa modlí, že či náhodou niečo veľmi dôležité nezabudol, potom opäť rozmýšľa, tesne pred odchodom príde na to, že predsa na niečo zabudol, opäť komunikuje, opäť rozmýšľa absolútne je celý deň vypätý, behá z kancelárie do kancelárie, často z budovy do budovy, v podstate sa u neho vytvára chronický stres. Tento človek dôjde po 14 hod domov z práce unavený, vyčerpaný, s bolesťami chrbta a často bolesťami hlavy, tak naozaj nemá veľa síl komunikovať s okolím. Ver mi duševná práca je oveľa náročnejšia ako manuálna, inak by nebola aj lepšie platená a nevyžadovalo by sa vyššie vzdelanie. Naviac pri duševnej práci máš často aj fyzické vyčerpanie, za to pri fyzickej práci duševne vyčerpaná nie si. Prirovnám to možno k tomu, že radšej by som mal zlomenú ruku ako maniakálnu depresiu.
@mariannan nemusis dvihat z postielky 8 kg a davat naspät a cakat kym zaspi 🙂 ... uz dlhe roky existuje nieco, co sa vola spolocne spanie a ja hoci som nedojciaca si neviem vynachvalit 🙂 😉 ... moje dieta sa budilo na mlieko v noci len 3-4-krat, ked uz bol väcsi - asi od roka a teda kvoli hladu nikdy neplakal v noci, zobudila som sa vzdy chvilu skor ako on - zeby instinkt? 😀 , este ani nezamrncal poriadne uz mal flasu a spali sme dalej 🙂 😉
@zuzkat1 ok neodgrgnes, tiez spala somnou ale kojenie som nikdy neodspala...a mi nepovedz,ze mas spanok ako predtym a zobudis sa doruzovkata vyspinkana....minimalne podvedome vnimas,ze lezi pri tebe a ak nema spaci vak tak ju tisickrat za noc prikrivas....ked som nemala malu nic ma nezobudilo,obcas ani sprievodca rano vovlaku do prace...teraz pocujemna 5.posch aj to,ze tatino parkuje aj kazdy malej prdik...spanok uz nie je to co byval....ale si nestazujem,nie je nic krajsie ako vstavat sice unavena ale s tym najkrajsim usmevom na svete "maminka vypinkana,hotovooo" 🙂
@zuzanockamt nejde o dvihanie....tiez uz davno spi s nami,dokonca sme k manzelskej posteli prikupili postel a mame letisko...ale ide o to,ze sa niekolkorat v noci budis a nespis ako kedysi...
@mariannan ano, budim sa, ale asi som si zvykla, lebo fungujem normalne 🙂 ... ale ja som nikdy nespavala ako drevo celu noc
@molnija1985 Nedá mi nereagovať na jednu vec. Píšeš o svojich plánoch, dokedy budeš v robote dušu pľuť a odkedy sa budeš venovať dieťaťu... V živote dieťaťa je vraj najdôležitejších prvých 5 rokov. V tomto čase sa buduje jeho osobnosť, vytvára si vzťahy so svojimi najbližšími... 13ročný pubertiak už má svoje záujmy, svojich kamarátov apod. Aby si sa raz nečudoval, že syn nespolupracuje tak, ako si si v mladosti naplánoval...
Baby ja netvrdim,ze nefungujem normalne...matka sa prisposobi zvykne si...ja som reagovala na pana,ze ani nahodou pri detoch nefungujes 24hodin...matka si ci chces alebo nie na plny uvazok a aj ked pracujes a mas doma pubertiaka stale nad nim minimalne rozmyslas...mi mame uzasneho tatina ale kym on isiel von s hokejovou partiou,ja som s malou,kym on pozera DSL ja zistujem "veci" pre malu...skratka je to prirodou dane,ze ak sa stanes mamou tak na plny uvazok...ale tatino by mal byt sucast vychovy a nie len donasac penazi..to je smutne aj pre takeho tatina..skor ci neskor to kazdy pochopi lebo puto medzi rodicom a dietatom sa vytvara inak ako financiami...
@mariannan Nie mariannan dieťa som nekojil - a pochybujem, že budem mať niekedy tú príležitosť, dieťa kojiť. To kojíš len 15 min, moja manželka niekedy kojila aj do hodiny a často to prebdela, neskôr to už brala inštinktívne automaticky, rovnako to bolo s "odgrgnutím". Prepáč ale naozaj až na to nočné vstávanie, ktoré verím, že je nekomfortné a určite je aj vyčerpávajúce, tak naozaj na tom nevidím nič zložité a náročné. Nepohŕdam, len konštatujem. Áno, malého som svojho času uspával ja, teraz keď je už väčší tak manželka, bo keď si k nemu ľahnem ja má "dospané", začne robiť lotroviny a blázniť sa.
Podľa mňa dosť veľa žien má v súčastnosti syndróm sťažovania sa...proste donedávna brali ženy materstvo úplne v pohode, súčasťou života, biologického procesu, zachovania genofondu a muži mali svoje presné role a rozdelenia. Paradoxné je, že lepšie to zvládali a to aj za predpokladu, že mali nie 1 až 2 deti ale 4 až 8 detí a čo je ešte paradoxnejšie rozvod bolo slovo, ktoré sa nachádzalo maximálne tak v slovníku cudzích slov. A chlapi, taktiež zastávali svoje presné role a postavenia - a vo všeobecnosti platilo, že boli šťastnejší, menej stresu, viac duševnej slobody.
//....nie ako si ty pisal,ze recepcne sa nenarobia...// páááni, prejav empatickosti, ty jo. No ja ti neviem, recepčné, ok dvíhajú telefóny, dopĺňajú zásoby pitia, káv a mliek v "kuchynke", rezervujú zasadačky na meetingoch - jóóó a potom občas ešte dajú obchodníkom na firemných team buildingoch. Znie to ako z lacného filmu s Colinom Farrellom však? Ale žiaľ stáva sa to aj v skutočnosti.
//banika ci je jeho prace menej narocna ako ta tvoja// Rozhodne je moja práca menej náročná ako baníková, fárať v dole, tobôž manuálne bez mechanizmov a v štyridsiatke dostať rakovinu pľúc nie je bohvie čo. Nikdy som nepodceňoval manuálnu činnosť a prácu, ja len hovorím o tom o čom niečo viem a s čím som ako tak prišiel do kontaktu. Rovnako je moja práca absolútne zbytočná keby som si mal môj zmysel práce porovnať so zmyslom práce kardiochirurga.
@davija Ahoj, jasne to bolo písané len obrazne, nebral by som to úplne na časomieru. Rovnako sa Ti môže stať, že si skvelá matka, skvelý otec a dieťa sa dostane na strednej do partie detí, ktoré absolútne zničia to čo v ňom buduješ ty. Samozrejme, že s malým a so ženou trávim všetok čas ktorý mám k dispozícii. A znovu opakujem aj na tomto fóre som len keď mi rodinka spí a rovnako je to s mojimi všetkými aktivitami. Proste všetko išlo stranou...po pravde ja neviem čo je ísť von s "hokejovou partiou" aj keď si niečo s priateľmi naplánujem, tak väčšinou to zruším sám, lebo mi to proste nedá, že ja budem chlastať pivo a ženu nechám doma samú.
@zuzanockamt Ahoj, prosím toto je čo "... uz dlhe roky existuje nieco, co sa vola spolocne spanie a ja hoci som nedojciaca si neviem vynachvalit" ?
@molnija1985 co je na tom nezrozumitelne?
@molnija1985 Zuzka pise o spolocnom spani matky s dietatom-uplne perfektna vec, na nezaplatenie 😉
@zuzkaanicka, @zuzanockamt Aha, čiže vlastne to je, že keď dieťa spí pri matke, tak sa akože nebudí v noci keď je hladné ? No náš malý s nami spáva asi od dvoch mesiacov v manželskej posteli ale budil sa vždy keď bol hladný 🙂 Teraz už nie keď má 14 mesiacov, ale keď bol ešte moc malé miminko tak sa v noci budil.
@zuzanockamt Prepáč ja som chlap, naozaj nepoznám všetky materské metodiky :D Som myslel, že sa jedná o nejakú novú metodiku, ktorú odporúča 11 z 10 amerických pediatrov.
@molnija1985 ty pocuj, musis sa prihlasit minimalne za prezidenta,to Fico nebude mat sancu!!!
Ja sa v ziadnom prispevku nestazujem....ja konstatujem,ze aj tatino sa ma podielat na vychove!!!
Ked som bola tehu,riesili sme ci bude robit ako debil a chodit domov o 20:00 a budeme jest kaviar (obrazne povedane) alebo bude chodit do prace ako clovek a zarabat tak aby sme to zvladli...ja som vybrala moznoct druhu lebo si to mozme dovoleit nemame ziadny uver a chcem aby nasa mala poznala tatina ako cloveka,ktory sa s nou hra,blazni,uci ju,je s nou a nie len niekoho kto zaraba peniaze!!
Skus povedat manzelke nech sa prida do komunikacie...mozno nie je taka nadsena tym kolko "makas" a kolko sa staras o syna...
@molnija1985 moj muz nechlasta pivo,v zivote nic alkoholicke nevypil!!! A to,ze ide von je preto aby sa zresetoval lebo funguje v robote a nema problem pomoct aj doma....cize mi zalezi na tom aby mu z toho nehrablo tak chodi hravat hokej, ide s najlepsimi kamaratmi z casu na cas von...! Nepotrebujem mat doma ufnukanca co tazko pracuje a este sa musi obetovat aj pre rodinu...
@mariannan //ty pocuj, musis sa prihlasit minimalne za prezidenta,to Fico nebude mat sancu!!! /// kam týmto mieriš ? Akože pokiaľ mieniš so mnou jednať s aroganciou a pohŕdaním, tak nereaguj vôbec na moje príspevky - naozaj som Ťa o to nežiadal. V podstate za celý čas keď spätne čítam tvoje príspevky si nevyprodukovala jednu jedinú užitočnú radu, čiže áno potvrdzuje sa tvoje tvrdenie "áno, strácam touto diskusiou tu na modrom koníku čas".
//Ja sa v ziadnom prispevku nestazujem....// a napísal som hádam v nejakom konkrétnom mojom príspevku, že práve TY SA SŤAŽUJEŠ ? Či pojem dosť veľa žien znamená "mariannan" - ak hej tak v oblasti psychológie sa to nazýva ľudovo povedané "Ježišov syndróm" má ho dosť veľa ľudí, hlavne skoro každý slovenský politológ ;)
//Ja konstatujem,ze aj tatino sa ma podielat na vychove!!! // Tvrdím ja snáď niečo iné ? Taktiež som toho názoru, že rodina je mama, otec + dieťa. Tvoj spôsob jednania sa mi nepáči ani tvoje extrémne "vykričníkovanie", či mám to brať tak, že si tu dlhšie ako ja a máš právo "vykričníkovať" a zhadzovať ma, urážkami typu prvej vety ?
//riesili sme ci bude robit ako debil a chodit domov o 20:00// tak to potom ja som megadebil, lebo o 19:00 - 20:00 je najskorší termín kedy som schopný prísť domov z práce. Proste ak mám klasický deň ktorý si vyžaduje len osemhodinovú pracovnú činnosť tak som v práci od 08:30 - 17:00 (skôr je to ale vždy do 18:00) tj. okolo 19:00 až 20:00 som doma. A čuduj sa svetu môj syn aj takého megadebila ako som ja tiež víta s úsmevom a prvé čo je musím ísť s ním si vždy umyť zúbky, lebo na to sa najviac teší.
Skus povedat manzelke nech sa prida do komunikacie...mozno nie je taka nadsena tym kolko "makas" a kolko sa staras o syna... // Nerozumiem tým úvodzovkám v slove "makáš", možno ty si zvíknutá makať s úvodzovkami, ja ale bez úvodzoviek. A teraz k manželke, ona modrý koník používa hlavne na Inzercie,má tu aj nejaké kamošky tak si share-dujú aj fotky atď. atď. občas zavíta na nejaké fóra kde sú konštruktívne rady, ale konkrétne do týchto končín nechodí. Moja manželka je realistka a hlavne strašne veľký praktik, túto diskusiu by pokladala za absolútne nezmyselnú. Ja nechcem byť dobrý otec a manžel kvôli nej, ale kvôli sebe. Lebo nej keď sa spýtam na túto tému, tak mi odpovie niečo v tom zmysle, že to absolútne chápe a že to čo robí zvláda - inak čuduj sa svetu ale manželka popri materskej ešte aj pracuje ;) Naozaj moja manželka nie je jedna z tých ufňukaných slečiniek, čo pôrod prežívajú systémom, že čím najviac hluku narobím tak tým lepšie a potom celé manterstvo prefacebookuje (len to prosím nezober zasa osobne, lebo už ma šlahne :D ). Je to proste holka typu "old school".
// moj muz nechlasta pivo,v zivote nic alkoholicke nevypil!!! // gratulujem Tebe
// A to,ze ide von je preto aby sa zresetoval lebo funguje v robote a nema problem pomoct aj doma....cize mi zalezi na tom aby mu z toho nehrablo tak chodi hravat hokej, ide s najlepsimi kamaratmi z casu na cas von...! // gratulujem mužovi
Čo hľadám na tomto fóre je nejaká schopná ženská schopný chlap, ktorý mi bude vedieť poradiť ako sa dá prispôsobiť čas, ako sa dá zvládať veľa práce a zároveň aj rodina - stačí morálna duševná podpora, rada. Ale namiesto toho tu narážam na výkročníkofilné ženské (a áno mariannan teraz narážam na teba), kde každý jeden príspevok je rovnaký ako predchádzajúci bez akejkoľvek zmyselnosti. V podstate kua sú 02:00 už som mohol dávno spať...ehmm a riešim tu diskusiu, ktorej výsledkom nebude absolútne nič.
@molnija1985 moj muz pracuje presne ako ty, plus ma este narocne hobby. su dni, ked spolu spime v jednej posteli, a pritom sa nestretneme a nevidime. lebo ja spim, ked on pride domov, vstava, ja este spim.
cas sa prisposobit neda - cez tyzden urcite nie. skus vikendy a prazdniny 😉 u nas to funguje tak, ze jeden vecer v tyzdni muz chodi skor - ja mam franinu, takze pokial nepadaju "traktory", je o 19.00 nacas doma, aby som ja stihla byt o osmej na kurze.
ostatne terminy a akcie s kamoskami riesim babysittingom 😉
co sa deti tyka - vikendy a prazdniny su jeho - hra s nimi, vezme ich na ihrisko. pripadne, ked sa narodil mladsi, tak chodil so starsim pravidelne na plavaren. teraz je to opacne - chodi s mladsim na hokej a ja so starsim na plavanie (ma ho v termalych kupeloch 😝 ).
skratka muz sa venuje detom cez vikendy - plne.
a ano - niekedy aj v noci. ja sa totiz nezobudim, plus kym si nasadim okuliare, tak on je väcsinou uz aj spät. a co sa kojenia tyka, mala som asi zazracne deti, do 5m spali celu noc - obaja. takze nemusel nikto z nas vstavat.
a mozem ti povedat, ze vztah chalanov s tatom je skvely, napriek malo stravenemu casu. lebo ono nejde ani tak o kvantitu toho casu, ale o kvalitu, ako ho spolu stravite. je rozdiel stravit s dietatom 2h pred tv a pozerat futbal, pricom ho drzis na kolenach a je rozdiel tie 2h s nim stavat lego, ci neskor ten futbal hrat. 😉
@molnija1985 pytal si sa na to spolocne spanie-jasne, ze aj dieta, ktore spi s maminkou v jednej posteli, sa zobudi na hlad ... akurat maminka ho nemusi vybrat z postielky a po kojeni ulozit naspat, ale nakoji v polospanku a potom moze kludne spat dalej ... je to ovela efektivnejsie a vacsina zien si to pochvaluje 😉
@molnija1985 štýl písania vynikajúci, veľmi pútavé bolo čítanie a veľmi som sa pobavila na príspevku a začnem to tu chodiť čítať
@molnija1985 nemas sancu...ja suhlasim s tebou.kedysi to bolo normalne ze zena je matka teraz zenam vadi vsetko..kojenie,budenie,hranie sa,kocikovanie...su unavene lebo treba navarit...atd... Ak muz netravi s dietatom casu tolko co matka ak neprebaluje,neuspava,nekocikuje atd tak nema sancu na dobry vztah s nim. Blbost...
Moj robi a studuje vs..s malou je sice malo ale maju uzasny vztah a vobec sa nebojim ze mala na neho bude kaslat ked uz bude v puberte.
@davija moj je s malou malo lebo nema cas a maju vynikajuci vztah.
Nezalezi na kvantite ale na kvalite toho casu.

@nymeria ale tusim to zacinam chapat... Tie smeny 24/7 naznacuju ze beriete dieta ako robotu.ja ho beriem ako radost..