icon

Práca a deti

21. jan 2023

Ahojte ako by ste riešili takú situáciu? Máte malé děti 4 a 6 ročný chlapci, starší je předškolnak,často bývá chorý, týždeň v škôlke potom už zase nebol tento týždeň celý v škôlke,ja som sama na deti , manžel mi zomrel pred časom, rodičov nemám známych, rodinu, pracovat som začala ,dostala som výpoveď, peniaze chýbajú, ako postupovať? Ďakujem

any_soj
21. jan 2023

Z akého si mesta? Napíš spravu... Poznám niekoľko organizácií, čo pomáhajú mamám v núdzi. Som si istá, že ti zoženú opatrovateľku buď dobrovolničku alebo za takú sumu, že si budeš môcť dovoliť. Ide predsa iba o 2-3 mesiace, kým budeš v skúšobnej dobe, a deti ak sú aj často choré, ale isto nie 3 mesiace vkuse. Potom už môžeš normálne na očr. A hej, teraz si na úrade, ale predsa o opatrovateľke sa bavíme na čas, keď už budeš chodiť do práce, čiže aj dostaneš plat.

lavinis
21. jan 2023

@vanilka83 no preto ma mat kazdy zivitel rodiny zivotnu poistku na smrt. Ja mam dve a viem, ze keby sa mi nieco stalo, moj mu ma rok a pol z coho platit ucty aj keby sedel doma na zadku a za rok a pol si vie situaciu poriesit. Poistenie na smrt nie je az take brutalne drahe a pokial clovek neklame v zdravotnom dotazniku, poistovne nemaju problem s vyplacanim (na rozdiel od inych poisteni ako PN a pod.)

any_soj
21. jan 2023

@vlado818 "Ano ale snazim sa poradit realne veci. Nie veci nerealne." a teda konkrétne čo si poradil?

atinkaa
21. jan 2023

@autorka nepises konkretne a tak sa ti tazko da poradit, plus ako som preletela diskusiu asi vies preco pises tak ''hmlisto'' a tym nejako nepresvedcis - ak chce clovek dnes prispevky, co i len jednoeurove darovacie, tak by mal byt aspon ozajstny, teda pisat veci tak ako su, cele.
Tvoj vek? - vzdelanie? - byvate v meste alebo na dedine? ochota ucit sa ? lebo si pisala ze z domu nic robit nemozes, no teoreticky by si mohla, len to chce odvahu, energiu a tak..

Kazdopadne aj takto obecne :
1 - socialny urad v mieste bydliska, niele soc.pravna ochrana, ktora zastupuje deti ale aj pre teba, zistit vsetky moznosti na ake davky aj jednorazove by si mala narok - sance su vzdy, len je potrebne sa pytat a tam uz nie je ozaj sranda veci zahmlievat, nehovorit pravdivo
2 - charita - aktualne posobia v kazdom okrese, vsade samozrejme kus vlastny styl ale vsade vies zistit ponuky na pomoc od potravinovej ''banky'' a moznosti mat nejaky balicek na prilepsenie a usetrit az po odev, ci pomocky pre deti, mozno i nejaky ten kurz alebo cosi pre teba by mali, treba komunikovat, zistovat
https://caritas.sk/pomoc-na-sr/
3 - jeden rodic - https://jedenrodic.sk/
Skus zistit svoje moznosti ako by ti vedeli pomoct, s cim, aj len orientacia kde sa zamestnat, obcas sa stretnut s ludmi, co su na tom podobne, podporit sa, vzajomnost, to vsetko moze dodat silu a odvahu ist dalej

a to aj ked ste urobili chybu, ze cosi manzel neodvadzal a pod. nie je to tvoja vina a tiez ak by to aj bolo suhlasne, tak nie ste v tom jedini, robi to tak mnoho ludi, sme narod, kde cosi plati a potom mame radi byt vip-kou, ktora to dodrziavat nemusi, aj z toho sa da poucit, povedat bez vyhybania ano, tyka sa nas to, ano dobehlo ma to, nic to nemeni na tom, ze potrebujes pomoc, ludia tak na teba budu reagovat inak

detto ak je to xta tema, tak mat nejake vysvetlenie preto, zvrhlo sa to tam a ja napriek odsudeniu alebo nepochopeniu pomoc potrebujem, preto skusam, hladam, nie je to nic co by si nemohla, vznika tu milion tem ale bud v tom citatelna ze co robis, aj nejake vlastne vysvetlenie, vlastna logika preco a tiez mozno uprimna, kvoli presne tym, ktori by ti mozno i pomohli, len im to tam chyba...

mimo organizacii hladaj rodinne komunity, su bud niekde okolo fary aj po dedinach, rozne aktivne, pytaj sa, alebo popri nejakych klubov mamiciek a deti, alebo podla mesta najdes aj tu na MK ale aj na Facebooku, tu aj na FB najdes aj rozne darovacie skupiny, teda moznost kde najst veci, od jedla po nabytok vlastne cokolvek zdarma, detto v zahradkarskych ak niekto dopestuje viac a podeli sa, len to chce opat aktivitu, ziveho, vitalneho, zrozumitelneho cloveka, ktory sa neboji ozvat a zabojovat za svoje deti. Velmi podobnym sposobom sa da najst aj praca, v meste je mozno viac moznosti, v zmysle prilezitosti, ktore sa mi zjavia na dverach predajne alebo aj niekde inzerovane ale na dedine zas je aj ked mozno slaba no stale je komunita, pytaj sa na urade, na fare, v obchode, medzi susedmi, no opat to chce aktivitu a aj nejaky ten vludny, ludsky start na tvoje strane hracieho pola, obvykle ak takto ''rozkmitas'' hracie pole - svojou prosbou o pomoc a ponuky prac, tak sa do ''hry'' zapoja dalsi taky, ktori zistia, ze im mozno dobre padne zehlenie, zavaranie od teba alebo dalsia nejaka pomoc, upratovanie v skole.....len aktivna v tom musis byt ty, ono to nepada na niekoho za pecou...myslim, ze v niecom je dnes tych moznosti ozaj dost, dokonca aj ludi na dobrovolnickych portaloch, ktori ta naucia, postrazia deti, cokolvek, len musis ty hladat a zaujat, aby oni vedeli preco to maju robit a preco prave ty/vy a aj s tym ti vie pomoc socialna pracovnicka na urade alebo v organizacii Jeden rodic alebo inej ak ju mas blizsie alebo aj v charite.

Drz sa!

jo a aj zuby maju riesenie, ale tiez nie je pasivne - https://www.skzl.sk/#verejnost
zavolaj, informuj sa, stale sa najde niekto, kto mozno uci medikov, kto mozno v ramci dobrovolnictva urobi cosi navyse, neviem ci komplet chrup v nadstandarde, ono obcas aj ten ciel musi byt realny, teda mozem cakat to co mi zachova zdravie, zasanuje a neohrozi....ale neviem ci to ma byt nieco, co ostatnych stoji tisice.
Ale ak clovek veri a obhaji si to, je to pre dieta, mnoho ludi aj tu vie ukazat srdce, len ho musis ukazat aj ty. alebo predovsetkym ty a prva ty. inak to fungovat nebude, aj tu si vlastne uz pisu len ini do temy, bez teba, trochu by si to tu mala ''moderovat'', odpovedat, zaujat nejaky postoj, aby si bola citatelna a aby si nemusela za chvilku do novej temy ale mohla si ostat pevna v tejto, robit veci tak aby si sa mohla pozriet do zrkadla. Nie stale nam ukaze na krasu idealny pohlad, ale povedat ano som to ja, toto sme nedali, toto sme pokazili ale stale som to ja, som mama, idem pre deti dalej, najlepsie ako viem ....a potom to pojde

atinkaa
21. jan 2023

@barborka83 citaj co je pre autorku a drz sa, ono obcas je vela aj prvy krok a potom komunikacia, uprimna, otvorena a verit, to niekedy robi zazraky samo o sebe.

Nenadarmo sa hovori, pomoz si clovece aj boh ti pomoze. Najprv musi clovek sam a potom sa to udeje. Tie porodne bolesti v comkolvek su nevyhnutne a my sa im velmi radi vyhybame vo vsetkom.
Tie moje posledne tri vety su skor povzdych k teme a k autorke. Z teba naopak ja citam ochotu a uprimnu snahu, aj ked si napisala kratko. Drz sa!

veronikastrickova
21. jan 2023

@janinah mne napisala do IP, ze je 8mesiacov na pn. A ona nevie co s detmi, ked je doma? A ide este dlhsie aby mozno mala invalidny? Ze ma uz odpracovane a nevladze? V 40tke? Mne je tak luto takychto deti.

jahodka8
21. jan 2023

Ahoj keby si potrebovala opatrovanie pre deti, tak ja by som bola ochotná. Len mi napíš správu.

babo561
21. jan 2023

Je to ťažké. Ja som sama s dvomi deťmi už 10 rokov a na začiatku to bolo des. Dcéra mala len 3 roky. Rodičov nemám od detstva, muž odišiel do zahraničia za inou, rodinu nič.. sama úplne na všetko, takže ja ťa úplne chápem.. ale dá sa.. prácu som si našla hneď, som zamestnaná od začiatku už roky a ešte som aj kariéru spravila, z úplne naspodu až po riaditeľku. Mala som 3 opatrovateľky, bývam v podnájme za 500€, z toho som mala rodicak a sama s ďalším babom, tam ma nechal ešte v tehotenstve hajzel, chodila som upratovať, malého chodil jeho krstný kocikovat, keď nie on, tak jeho mama. Je to o hubu, ale musím. Neľutujem sa, makám, idem ďalej. Moje deti za to nemôžu, robím všetko pre ne. A to ideme každý rok aj k moru, aj lyžovať. Proste šetrím všade kde sa dá, reštaurácie žiadne, nič, doma varím, nič deťom neodopieram, odopieram sebe. Takže mamičky, čo máte rodinu a mužov, vážte si to, neviete čo máte, kým to nestratíte. Není to ľahké byť má svete uplne sama a vychovávať 2 deti. A to som v podnájme, vysokoškolský vzdelaná, celý život makám poctivo a štát ani kvapkou nepomôže.

sissi2183
21. jan 2023

@janinah a tie kamaratky by mali zostat na upsvar alebo ako? To pisem vseobecne, lebo tento prispevok autorky skor zavana tym, ze pohodlnejsie je dostat zadarmo bez roboty.
Ja mam kamaratky v Spanielsku, Holandsku, USA. A ja tiez zijem v zahranici bez rodiny. Nastastie mam muza, ale neviem si predstavit, ze by som otravovala nejaku pracujucu kamaratku, aby mi prespavala pri detoch.
@autorka, mas to urcite tazke, ale nevyplakavaj, ze pri detoch v tomto veku nemozes pracovat.

adrianajozko
21. jan 2023

@vanilka83 presne tak napisala si to dobre a trefne lahko sa nam hodnoti ked niesme v jej kozi a to ze si neplatil odvody nieje ojedinele vela zivnostnikov ked nemusia tak neplatia mali zrovna smolu ale je takych vela ze im to jednoducho nevychodi. Je mi ich velmi luto clovek sa stale len prebija zivotom. Je to hrozne ze stratila manzela ma celky žial za nim a este musi riesit aj takuto financnu situaciu. Ja sama by som bola v koncoch ani si to neviem predstavit. Drzim jej velmi palce

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vecicky1805
21. jan 2023

@vlado818 presne aj keby to bola osoba ktora si par veci vymyslela, ale realne taketo veci su a je to na prt lebo nehovoriac o tom ze zabezpecit deti a seba uz len ten stav ze umrie otec a manzel predcasne tie deti potrebuju psychicky prvy rok mamu co najcastejsie ona ma tiez co robit zo zialu a vysporiadat sa najorv s tym plus pohreb..nie je to sranda toto dať a potom este rozmyslat ako to zvladnut celé a pocit ze musis ist co najskor do roboty a nemozes byt s detmi ked to najviac potrebuju musi byt fakt na figu..kazdy pise ze kto chce a kto nechce ale nehccela by som byt v takom pripade, uz len psychicky sa pozbierat musi byt masaker necudujem sa pani ze sk zufa a este ak nikoho nema a toto je jedina cesta ako sa postazovat….ako ja sa snazim prave preto mat rezervu uz myslim aj na take ..rodinu mám ale ďaleko, a poviem uprimne ze keby muz zomrel neviem ako by som to dala celkovo, pozbierat sa s bolesti a hned riesit zivobitie, este ked mam zdravotne problemy..a problem je to ze v tomto state si v takomto pripade v riti..sprepacenim cize mysliet na kazdu vec uz od mlada a ukladat si rezervy aspon na par mesiacov..moja babka mala brutalny zivot casto rozmyslam ze ako to vobec dala ze je este tu a neprepLo jej z toho, alebo ze vazne neochorela. A takto to je niekto sme silnejsia osobnost fyzicky aj psychicky, niekto je krehkejsi..niekto sa z traumy pozbiera rychlejsie a lahsie nez druhy a naopak, ja pani chapem ze si zufa a teda asi nenecha deti hladovat a urobi co ma a co musi..takze k tomuto vsetkemu je moralizovanie k cloveku co je v tazkej situacii fakt na nic..niektore tu…

vecicky1805
21. jan 2023

@w123 no ved moje je uz skoro 2 mesiace stale doma choroba za chorobou aj ke duz ku koncu len soplik do skolky ju aj tak takto nevezmu hlavne teraz

adrianajozko
21. jan 2023

@elizabet173 a poviete asi kde?
Kde zijete? Ved vsetkych remeselnikov chcu len na zivnost a ked dostane 8e na hodinu tak je stastny a je to kralovsky plat a z toho musi zaplatit skoro 300e odvody. A ostatne z coho? Co nevidite aka je teraz situacia? Ja žasnem nad tymito kementarmi.

adrianajozko
21. jan 2023

@sissi2183 ja si myslim ze pracovat urcite chce ale viem ju povhopit ze nema kde dat deti. Aj moju nezobrali do skolky a nemam ju kde dat a teraz keby som nemala manzela tak co si ju budem bravat do kabelky do roboty? Tiez ju nemam kde dat.

veronikastrickova
21. jan 2023

@adrianajozko nie mne pisala, ze je 8mesaicov na matodke a este ide potiahnut, aby mozno mala invalidny. Takze naozaj jej nejde o to aby mala kde dat deti. Na hladanie prace mi napísala, ze ona uz ma dost odrobene a ma zdravotne problemy. No to je sice mozne, ale deti zo vzduchu zit nedokazu.

adrianajozko
21. jan 2023

@veronikastrickova aha tak toto som netusila necitam tu casto diskusie takze neviem o koho ide ale nam keby tatino zomrel tak neviem co by sme robili aj po citovej ale aj po financnej stranke tiez som len s dcerkou a rodinu mam daleko. Tak preto to chapem.

loginexistuje
21. jan 2023

@veronikastrickova o ID moze poziadat hned nie je ziadna podmienka byt na PN

veronikastrickova
21. jan 2023

@loginexistuje to ja netusim, nikdy som toto neriesila, ja len pisem, co mne napisala do spravy.
@adrianajozko ja som ostala prekvapena ked mi napisala do IP, takze az take chudiatko ona neni, jedine tie deti, tych mi je extremne luto, ale do roboty urcite ist nechce. Tiez som bola sama so synom, takze viem ake to vie byt o hubu, ale to co sa tu potom ukazalo o nej, ju vyjresluje uplne inak.

kattrin5
21. jan 2023

Naucit sa skill a najst pracu, ktora sa da 100% robit z domu. My s muzom tiez robime z domu a ma to obrovske vyhody. Nauc sa SQL, Python, nejaky kurz sprav alebo certifikaty a nebudes mat problem ani s pracou ani s peniazmi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
adrianajozko
22. jan 2023

@elizabet173 no ja som pisala svoju skusenost ze manzel je remeselnik a co ma ine robit ked je remeselnik to sa lahko pise vsetko. Ale ja sa nestazujem ale len konstatujem ze si myslim ze preto mozno neplatil ako vecsina zivnostnikov ked je prvy rok a nemusi tak neplati pretoze tie odvody su velmi vysoke a v domacnosti tych 300e velmi chyba a clovek nechce mysliet na to najhorsie nedajboze ze zomrie zivitel rodiny. Dajme si ruku na srdce a napisme pravdu,ze vela z nas by to mala bez manzela velmi tazke a neprajem to nikomu. Ja som sa preto zapojila ,lebo som to prezila prvy priatel a otec mojho syna nam zomrel ked mal syn 5 rokov a ja som studovala a keby som vtedy nemala rodicov tak to urcite nezvladnem. A tiez som nedostala vdovske lebo sme neboli zobraty,nastastie maly mal sirotsky ale z toho sa zit tiez nedalo
Ale otec chybal velmi hlavne synovi a velmi to bolo na ňom vidiet bol tichy a nikdy som nevedela co mu je a ako mu pomoct. Bolo to tazke obdobie a nerada na to spominam. Preto mam sucit s takymito pribehmi a ked to citam vsetko 5ak vidim ten moj zivot,ci som nemohla nieco zmenit alebo ci som ja nespravila nejaku chybu ked ten zivot tak rychlo preletel medzi prsty.

kattrin5
22. jan 2023

@elizabet173 jasne, Ja tuna v USA robim na vysokej skole ako teaching assistant a je kopec studentov co maju aj 2-3 deti, z nich vela single moms a chodia do skoly, Ja som prve 3 roky tiez studovala ako slobodna matka, ked clovek chce sa to da, len ako pises, musela by chciet.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
veronikastrickova
22. jan 2023

@elizabet173 tato zena caka ze sa jej zacneme skladat aby mala zaco sediet doma na zadku.

adrianajozko
22. jan 2023

@elizabet173 no mas pravdu samozrejme len niekedy clovek robi aj chyby a musime sa z nich poucit. Ale vies vzdy moze byt aj horsie ja som sa naucila v zivote velkej skromnosti a clovek sa zaobide od niektorych veci a prikryva sa svtakou perinou na aku dokaze zarobit.

mairi1
22. jan 2023

V prvom rade Ti chcem napisat, ze Ta velmi obdivujem. Mne zomrel manzel, ked mala dcera 2 roky. To som mala len jedno dieta...Dochodky som vybavovala skoro 1, 5. Vratila som sa do prace ako ucitelka na kratsi uvazok.Nemam rodicov a ani svokrovcov. Z tych nervov, nie len dcera, ale aj ja som bola stale chora. Na PN som si nemohla dovolit ist, lebo by sa podstatne znizil prijem. Pomohli mi, kde tu kamaratky, ale musela som si najst opatrovatelku, co je nenormalne zlozite, kedze som ju potrebovala len obcas, nie natrvalo. Je to strasna situacia a nie som ten typ, co nadava na stat, ale naozaj v takychto pripadoch by mal fakt pomahat. A ten smiesny Sk dochodok ...Drzim Ti palce, aby si to zvladla. Moja dcera ma uz 11 rokov, uz je to ovela jednoduchsie.

adrianajozko
22. jan 2023

@mairi1 presne takto som to aj ja myslela ,ze treba autorku podporit aspon psychicky,lebo lahko sa niekomu tu pise ked to nezazil.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal