Prečo majú ľudia druhé dieťa?
Ahojte, ste tu také ktoré boli vždy nastavené že 2 detičky no po pôrode a po md si povedali, že stačí?
Že toto 2krat zazivat,stojí mi to za to?
Odhliadnuc od dieťaťa -aby nebolo samé....prečo majú ľudia ešte aj druhé dieťa? (Myslím plánované rodičovstvo.)
chcela som odjakziva 2-3... syn ma teraz 18mesiacov a ja si hovorim, ze druhe nechcem.. hovorim si to uz od tehotenstva a cim dalej tym viac sa v tom len utvrdzujem
@21oktober mas taku pravdu, moja starsia dcera dnes sa to nazyva kontaktne dieta od narodenia stale na rukach,stale som mala potrebu sa mu venovat a teray am 4 a dost taka na mna a nesamostatna ,neveis a sama yahrat stale potrebuje k hre niekoho,nastastie ma dve male sestry dvojickz, kt kebyze nemama tak sa asai s nou msuim hrat stale, a inak bz y nej bolo dost rozmaznanedieta, a ja s mojou povahou by som od neja chcela abz bola vo vsetkom najlepsia,lebo dost bola sikovna na svoj vek, hnevalo am ze zle je ze neej to co by mala atd ptom som neplanovane otehotnela s dvojkami a uz som nebola tak na nu upjata a zamerana a ja si vravim chvalabohu,lebo na tie trid eti je nemozne od nich vyzadovat maximuma maximum sa im venovat, a deti treba necaht same, a nie im byt stale za zadkom potom su strasne nesamostatne a enschopne v zivote.
Mozno tam je ten dovod preco nechces dalsie dieta... Venujes mu vsetok svoj cas... je tvoja priorita...
Priorita na prvom mieste by nikdy nemalo byt dieta... Ale ty sama, manzelstvo a potom dieta..
Lebo ako vravis priorita je prvych 1000 dni... asi ani nie... priorita je cely zivot.. ked zije stastny zivot rodina ako celok zije ho aj dieta a berie si to potrebne.
Nemat cas na seba, na svoju psychicku a fyzicku ocistu a byt a zit len pre dieta... asi by som ani ja druhe nechcela lebo by som sa zbaznila...
Tak ja velmi tuzim po druhom vonavom uzlicku. Mne sa narodenim dcery zmenil zivot o 180 stupnov, k lepsiemu! Dennodenne citim tolko lasky, vdaky, zadostucinenia, citim sa potrebna, lubena, ... mam nadhernu rodinu a budem extremne stastna ked bude vacsia. Som na MD stastna, nechce sa mi naspat do prace, tesim sa aj na tehotenstvo a porod - snad mi to bude dopriate.
@ptmt1011 no aj do mňa rodičia hlavne mama že toho syna ešte treba 😂 pri mojom šťastí by som kupovala karavan a aj tak jediný chlap by bol manžel 🤣
Úprimne. Áno. Vždy som chcela dve deti po sebe (máme veľký odstup so sestrou). Vždy som túžila mať doma niekoho ,,seberovného,,.
Pp prvom dieťati... Tehotenstvo úplne bezproblémové... pôrod katastrofa... Prvý polrok taká katastrofa že ani v najhoršom sne by sa mi to nesnívalo... Dieťa mám zatiaľ zdravé... Ale ja fyzicky aj psychicky hrozne... Zdravotné problémy...plus doma problémy...plus asi aj dosť so mnou plieskali hormóny... Toto by som si fakt nechcela zopakovať... Malý bude mať 10m a ja som konečne nastúpila do práce. A je to už o čosi lepšie...
@ktochytavzite Hmotné veci nie sú dôležité to úplne súhlasím, ale základné veci ako vlastná izba, súkromie, pc do školy (samé prezentácie, online vyučovanie).Viem o čom píšem ak dve deti potrebujú byť naraz ,,v škole,,.
Ja som si toto musela zabezpečiť sama lebo som potrebovala viac než len open office.Bolo to nevyhnutné na dokončenie vzdelania.
Takže na toto sa ja pozerám ako na základné potreby v dnešnej dobe ktoré majú zabezpečiť rodičia.
Nesúhlasím s tou výchovou.Prepáč.Ako jedináčik som mohla mať všetko a napriek tomu som si nikdy nič nepýtala.Mne bolo od malička vysvetľované, že peniaze nepadajú z neba a, že si treba dobre rozmyslieť čo si vyberiem.Na vianoce som sa vždy rada nechala prekvapiť a nikdy som sa o zem nehodila.Moja sestra je schopná vynadať každému, že nedostala to čo chcela a, že sme všetci nuly.Ako malé dieťa revala na celý obchod a trucovala.Takže to sebectvo sa objavilo v súrodeneckom vzťahu.
Môj muž mohol mať tak isto všetko, ale rodičia ho učili skromnosti.A aj keď niečo dostal tak si to odpracoval v dospelosti.Ani hračky nedostal ktoré chcel aj keď na to rodičia mali lebo mu povedali , že cena za tú hračku je príliš vysoká a peniažky treba zarobiť a netreba rozhadzovať na veci ktoré budú o týždeň stáť na poličke.
Nezáleží na tom, že či má človek jedno alebo viac detí.Väčšinou si závidia súrodenci a väčšinou vždy jeden dostane viac.Jedináčik nemusí byť automaticky rozmaznaný a egoistický človek.Ja nemám v pláne dávať dieťaťu všetko.
Považujem za úplné normálne (ak už rozhodnem o cudzom živote prísť na tento svet), zabezpečiť dieťaťu podmienky také aby som potom nemusela fňukať, že nemá vlastnú izbu lebo má 5 súrodencov alebo, že nech si zoženie všetko do školy samé aj oblečenie lebo toto môžem dať len jednému.Mne toto príde strašne sebecké, nezodpovedné a nerozumné.Obrať dieťa o základné potreby úmyselne.
Ak viem, že nemám ani na základné potreby dieťaťa tak sa nehrám na sociálny prípad a neurobím si viac detí.Splodím toľko detí koľko dokážem uživiť bez toho aby som jednému musela niečo odoprieť.
Niekto si môže dovoliť jedno, niekto 5.Je nerozumné aby rodina ktorá žije v jednoizbáku mala 5 detí.Preto sa na to nedá pozerať všeobecne lebo nie každý má na to podmienky.
Dieťa sa z lásky nenaje, neoblečie, nevyštuduje.
Ja chcem raz pomôcť dieťaťu aj s bývaním a nebudem od neho vyžadovať aby si zo svojich peňazí musel zabezpečiť základné veci.Z brigády nech si platí veci ktoré reálne nepotrebuje.Nekúpim mu luxusné auto, ale pomôcť s bývaním mi príde úplne normálne.Tak či tak bude celý život platiť nájom.
Som toho názoru, že dieťa nie je dočasná zábavka pre rodičov.Dieťa môže byť samostatné aké chce a ajtak o 20 rokov nemusí existovať hypotéka len nájomné byty.Všetko môže byť oveľa zložitejšie.
Kopa rodín tu na MK nežije v byte/ dome za svoje peniaze.To ešte neznamená, že si nič nemuseli vybudovať samostatne.
Dieťa sa dá vychovávať aj inak než mu nepomôcť nikdy.Pomoc neznamená celoživotný mamahotel :D
@ktochytavzite Ja som sa síce vo svete nestratila, ale naozaj mi nestačila len tá láska a ver mi, že som rodičom povedala svoje.Aj keď nie obaja sú biologickí, ale všetkým 3 som sa ,,poďakovala,, za ich ,,zodpovednosť,, a preto chcem mať len jedno.Aby som nebola taká nezodpovedná a aby si moje dieťa tiež z brigády neplatilo všetko čo bude potrebovať.Chcem aby malo zážitky a aby sme si to mohli dovoliť ísť napríklad do aquaparku ako rodina.
Mať viac detí a potom plakať pri deťoch, že aký je život ťažký a, že nemajú vlastné izby lebo bývanie je drahé, že musia počkať lebo neostalo na pracovné zožity a vyber si medzi zošitom a medzi nákupom, že na výlet sa nejde lebo nie je na benzín.
Ja toto pre svoju rodinu nechcem.Mať viac detí a žiť z lásky a zo vzduchu.Treba aj trošku rozmýšľať než si ľudia narobia deti.
Ak je v rodine detí viac tak všetci majú mať rovnaké podmienky.Ja by som mala viac detí len ak by som si bola istá, že nikto nebude ukrátený.
A to nepochádzam z rodiny kde nikto nemá vysokú školu a žije sa z dávok, ale zo vzdelanej a pracujúcej rodiny.Stačilo viac detí a už financie nestačili.
@littlebubble Keď zrátam všetkých súrodencov vlastných, nevlastných, ale živiť ich trebalo tak financie išli na 6 detí.
Aby to nevyznelo tak, že mám jedného, dvoch súrodencov tak ako je možné, že niekto žije od výplaty k výplate.Väčšinou spomeniem len súrodencov s ktorými som žila.
@littlebubble vies ono to znie ako ekd zena ide na potrat lebo dalsie dieta by uz nechcela,nevzchovalva ale skraka to nie je o penoazch,ty tomu dietatu das sancu an zivot a onos a uz v zivote o seba dokaze psotarat a nemusi mat ani ten pc,ako ty pises.
Dnesna doba je taka skor amterialna a ludia potrebuju amt okolo seba skor nadbytok vsetkeho ale o tom to nieje nemat kvoli tomu druhe deita,lebo mu nedam vsetko co by malo mat.
A mat surodenca neznamena len delit sa ale t ide zazitky, o spolupatricnost o kt ho mozes oberat.
Mpja mama mal 10 vlastnych surodencov a 3 nevlastnychmspavali dve v jednej posteli, dokopy mali asi 2 izbya cuduj sa svete nic jej enchybalo a anjradsej spomina na detstvo ani tie zazitky sit an vylet nebanuje ze nemala, ona aml kpec inzch zazitkov so surodencami🙂,
@mpg Počula si teraz o tej mamičke ktorá stratila obe dcéry? Mala mať 3 deti?
Do zahraničia ti môžu odísť všetky deti aj na druhú stranu republiky.
To, že bude dieťa na SK ti nezaručuje, že bude mať čas za tebou chodiť častejšie než to v zahraničí.Dospelý človek rieši svoju rodinu, svoje problémy a chce mať aj svoj voľný čas a nie každý víkend tráviť u rodičov a cez týždeň v robote.
Niekedy sa rodina vidí len cez sviatky.
@ktochytavzite Zážitky so súrodencami mám ja.Žiadne.Celý život fungujem ako jedináčik čo sa zážitkou týka takže by som nebola vôbec o nič ukrátená.Netvrdím však, že svojich súrodencov neľúbim, ale mňa by rodičia naozaj o nič neukrátili.
Tak teraz ti napíšem úprimne a nebudem sa tváriť pohoršene.Ak by som mala žiť pod mostom tak by som na interupciu šla.Nemienim však túto tému rozvíjať ďalej.Napíšem len toľko, že by mi vždy boli prednejšie žijúce deti ako embryo ktoré ešte nič necíti a je mi srdečne jedno kto sa tu bude pohoršovať.
Nieeee.Netreba PC.Ani maturitu netreba, však? Mala som sa vyprdnúť na vzdelanie.Dnes by som niekde upratovala záchody.Hlavne, že sa ľúbime 😊.
A aké chceš mať zážitky keď treba platiť hypotéku?
Vieš koľko stojí jeden lístok z dediny do mesta? Ja viem.Keď nemáš ani na to tak nedôjdeš ani do školy.
Porovnávaš, neporovnateľné.Aj moja prababka mala 14 detí, polovica neprežila a žili aby prežili.To máme teraz tak žiť aj my? Takto dnes žijú asociáli a spoluobčania.Hlavne, že sa ľúbia, množia a decká odomňa na rožky pýtajú pred obchodom.
Prepáč, ale za taký život by som ja rodičov nenávidela do konca života a radšej by som bola za tú interupciu.Niečo by som si teda pomyslela o rodičoch ktorým je jedno čo s ich deťmi bude.
Dokáže sa postarať.No veď poznám také decká čo po ulici chodili lebo ich súrodenci vyhodili z bytu, rodičia boli preč, neriešili.Aspoň maturitu ich nechali dokončiť.
Prepáč, ale ja sa nechcem cítiť ako sociálny prípad, že mi 3 deti budú spať spolu v posteli, po kobercoch.Dnes je iná doba a decká ti vezme sociálka.
@ktochytavzite Ak chce niekto žiť v jednej izbičke a deti poslať na učnovku.Kľudne.
Ja tak žiť nechcem a chcem žiť normálne.
Ak som chcela mať kde bývať tak som sa zadĺžila na 30 rokov.Nežijem niekde u prababky v stodole.Neoblečiem decku vrece od zemiakov.Nenechám ho doma keď musí ísť do školy.
Každá doba si niečo vyžaduje a aj ten PC je dnes základná potreba do školy.
Neútočím teraz na teba, ale tak dúfam, že nebývaš v byte/ v dome na hypotéku a, že tvoje deti nosia veci z 50 rokov.Tlačíte sa v jednej izbe a nechodia ani do školy keď bolo online vyučovanie a nič sa neučia.
Pre teba je to prežitok tak snáď nežiješ moderne.
@ladybug138 moji rodicia maju 4 deti a z nich najblizsie som ja -200km od nich. Takze pocet deti v tomto nezavazi. Ja som vzdy chcela viac deti, aj muz, zo zdravotnych dovodov sne radi, ze mame aspon jedno zive a zdrave tu. Socializaciu v ramci doby aku zijeme sme sa snazili riesit mimo dom, v tom mu surodenec zatial nechyba.
@ktochytavzite Chápeš.Ak tvrdíš, že sú to len výhovorky tak snáď tiež žijete v malej kutici 100vka vám ostáva pre 4 člennú rodinu a decká vám spia kade tade.
Niektoré rodiny by takto skončili ak by mali viac detí.Možno by nemali z čoho zaplatiť splátku lebo by potrebovali nakúpiť potraviny, zošity do školy, cestovné.To je podľa teba rozumné? Podľa mňa je to totálne nezodpovedné a tak sebecké, že by som radšej držala celibát ako pokaziť deťom život ktoré sa na svet ani nepýtali.
Dnes je iná doba.Dnes také deti šikanujú a nikto sa s nimi nechce ani hrať.Myslíš, že ku mne sa správali inak? Tiež sa na mňa pozerali ako na asociála niekedy keď trebalo niečo rýchlo zaplatiť do školy a nemali na to.
Preto sa snažím žiť lepšie, zodpovednejšie, vo vlastnom a mať detí toľko aby sme takto nedopadli.
@littlebubble prosim Ta a jto olace pri detoch?Mam z reba pocit ze to dost riesis a ze mozno s tym jedinacikom nie si uplne stotoznena.Co je na brigadach zle?Ja mam tri,mam schooneho muza detim nic nechyba ake aj tak ich poslem na brigady aby si same nieco zaribiki,nie vsetko aby rodicia za ne,aj my sme ajo deti chodili na alchemilku ,zaravali si a viesco ja to vibec nelutujem,vobec nelutujem ze sme nechodili po aqvaparkich,vibec ma nehneva a netrapi ze nasi mali malo penazi a sme nemali toho vela a aj vzdelabie som si musela sama zaplatitAle sestrak zaplatili naor.Takze tvoje argumenty u mna vibec nie su podstatne.
Ale viesco je uzasne na surodencich,naor ich hra,ja mam 4rocnu a 2r dvojicky,je to uzasne ako sa hraju ajo napodobnuju mna ako sa starsia s nimi hra ze su jej babatka,ako ked jedna dvojka olace,druha ju pohladi,donesie cumlik a decki,alebo ked jedna zlize lizatko druha jej da olizat,bo su to velmi usmevne situacie;Samozrejme ze riesim aj denne skriepky a place ale co,z toho vyrastu.
@littlebubble a s tou ucbovkou mas aky problem?Aspon sa mozno naucia nieco nie tie dnesne rychlokvasene VS kazdy,druhy titul ored menom a na urade orace,noja kamaratka ma len ucnovku a sije a viesco ma talent a sma na seba si zarobi,plus ju to velmi bavi.Ja som yrastaka v tych podmienkach o kt pises ty,akurat sme mali velky dom ale veka roboty aj pretoze sme mali aj zvierata a viesco mna to nijak nepoznacilo,skor naopak som rada ze som bola tak vychivana v chudibe a v oraci kebo som sa vedela inak obravat v zivite,aj teraz mam znamu kt zila ako by sinty chceka a vies pri 2detoch skuvina ze ake to ma narocne,pritom okrem deti nic nemusi riesit ale je to pre nu velmi namahave,no nvm ja by sim nechcela any moje deti boli take padavky a sli sa posrat len z vychovy deti.A mojik detom zatial nic nechyba maju dom,zahradu,neziju v kutici ale keby aj tak by ich to mozno skor vzcjopilo ako poznacilo.
Mna md bavila tak do 1,5-2 rokov, potom uz to bol trest. Rada chodím do práce, rada si idem zacvičiť, rada idem športovať, rada si čítam a som sama so sebou. Pri dieťati somto všetko musela plánovať, obmedziť alebo vypustiť. Tiež si chcela mať 2 deti, ale staci mi jedno. Milujem ho, ale zároveň sa chcem aj rozvíjať.
Odstrašuje ma príklad práca, škola skola upachtena nad hrncami a domácimi prácami. Stále riešiť detské choroby (dookola) a Akonáhle bude choré zostávam doma. Moja kariéra ide do preč.. Neustále prispôsobovanie sa ma ničilo, obťažovalo.
Pre niekoho možno sebecké, ale no a čo... Ide o vnútorný pocit. Ja viem žeby som bola vnútorne nešťastná a frustrovana.
@ktochytavzite Ja som s jedináčikom stotožnená až až. 🙂 Ja si nemôžem kúpiť veľký dom, dochádzať do práce a byť na materskej niekoľko rokov.A nie preto, že by som nemohla, ale ja nechcem platiť vysokú hypotéku a znovu riešiť, že sa nemám ako dostať do roboty alebo žiadnu nemať.
Máme aj väčšiu nehnuteľnosť, ale nie je tu vôbec práca a ani mhd.Možno by som zvažovala aj 2 keby som nemusela riešiť ostatné veci, ale nie preto, že potom túžim a 2 deti len hneď po sebe.Ja netúžim ani po jednom.Nemám materínsky cit len to považujem za normálne a nechcem byť sebecká voči mužovi.Zároveň viem, že nie som úplne chladná voči deťom takže ma to nebude otravovať.Aj keby som mala dvojičky tak by mi to nevadilo.Mňa hlavne trápia financie a zároveň ja nepotrebujem mať viac detí :D.Ja som spokojná aj bezdetná preto mi dieťa nechýba.Je to vnútorný pocit.Ja sa nezbláznim keď nebudem mať deti.Nie každá sa vidí len v materstve.Úplne mi postačí jedno, úlohu ženy splním, materstvo si vyskúšam a to mi stačí.
Keby chce muž viac detí tak by som na to pristúpila, ale ani on nechce.
Keby to bolo len na mne a mala by som milióny tak ja viac detí nechcem.Ja som sa nikdy s bábikou nehrala.Aj keď vyzerám žensky tak prídem radšej pozrieť psíka než malé dieťa.Mňa cudzie deti absolútne nezaujímajú a sestra ako dieťa ma nezaujímala vôbec.Od narodenia bola uplakaná, uvrešťaná a zlá.Bila ma, kopala, naschvál robila všade bordel, robila všetko preto aby mi urobila zle.Myslíš, že sme sa hrali? :D
Ja som sa jej radšej vyhýbala.Nadávala mi za výzor, nech už konečne vypadnem z domu a do dnešného dňa robí všetko preto aby som sa s mamou nemohla rozprávať.Už je skoro dospelá a ešte stále nemá rozum.
Od narodenia mojej sestry neznášam detský plač a nemôžem ani počuť veľké dieťa revať pre nič za nič.Tak mi liezla na nervy.Urevanejšie decko som nevidela a taký istý ,,super,, vzťah má s najmladším.Ešte aj do neho musí zapárať.Ja mám s najmladším vzťah ako mama.
Urevané deti naozaj nemusím.Mamkine cecky čo matku nepustia ani na záchod v 5 rokoch🤷 to už je moc.Skôr ma zaújme zrelé dieťa a poznám aj také.Sú to také dobré deti také inteligentné, rozumné ako keby ani neboli deťmi, ale ajtak sa k nim neviem chovať ako niektoré ženy.Ja sa s nimi rozprávam normálne, žiadne ťuťuli muťuli.
Tak ja som športovo, aktívne založený človek aj môj muž takže mňa nikdy nebavilo sedieť doma s rodičmi pred telkou a počúvať súrodencov ako sa handrkujú.Ja som sa celý čas tešila, že si život zariadim inak a moja rodina bude fungovať inak.A hlavne si teraz užívam to ticho a to, že nemusím dookola počúvať čo treba zaplatiť a nie je na to.
Kúpim si to na čo mám a nepočúvam žiadne sťažnosti.
Tebe to možno nechýbalo čo je úplne v poriadku. 🙂 Ani mojim rodičom nechýbalo žiť aktívne, mňa však toto sedenie doma ubíjalo a mala som pocit, že sa nachádzam na geriatrii.Už tomu chýbalo len pletenie svetrov.Vždy som závidela deťom s ktorými sa rodičia hrali, venovali sa im, chodili spolu do prírody, na turistiku, na bicykel, plávať, korčuľovať sa, lyžovať atď.
Naše víkendy vyzerali tak, že sa zapla TV a buďte všetci ticho.
Raz za rok sme išli niekde aj to sa najprv rodičia pohádali, že načo keď nie je na benzín...nie je na tamto, hento.
A aj keď sme niekam šli tak som buď robila dozor sestre alebo som len niekde sedela lebo načo pôjdem sama do vody keď rodičia do vody nešli a keď šli tak len so sestrou do malej vody.Keď som chcela ísť do veľkej tak buď so sestrou do malej alebo nikde.Voda mi nebola ani po kolená a už ma tam nechceli ani pustiť ako veľkú.
Takže ty máš možno doma nejakú súrodeneckú rozprávku, ale ja som bola radšej sama.Ja by som nesedela doma ani s 2 deťmi, ale mne sa nechce žiť od výplaty k výplate.Mne to nejak nejde do hlavy narobiť si deti keď viem, že na to nemám :D.
To je ako zobrať si hypotéku 150 000€ a potom plakať, že mi nestačí jeden plat a kedy príde rodičák 😂 a žiť z nejakej almužny.
Ja ti z vlastnej skúsenosti píšem, že sa ma ľudia pýtali prečo rodičia nerozmýšlali a cítila som sa tak trápne, že si to nevieš ani predstaviť.Je iné ak sa dieťa šmykne a ty sa musíš uskromniť a je iné ísť úmyselne do dlhov a chudoby.Je to nezodpovedné.Nejak prežijeme 😂😂😂 nejak...a preto si taká rodina musí požičiavať a to nepíšem o svojej, ale o rodinách ktoré si požičiavajú a tiež ospevujú ako treba mať veľa detí, ale uživiť ich nevedia len zo svojich platov.
Ak by to bolo také super tak by mi vlastná mama povedala, že maj viac detí.Mne však mama hovorí úplný opak lebo nie je taká zaslepená.
Stačí jedno do dnešnej doby, budeš sa mať lepšie ako ja.
Všetkých nás ľúbi, ale vôbec nie je názoru, že treba mať veľa detí keď na to nemáš a aký je skromný život super.Teraz si to sama uvedomuje, že nemyslela na následky.
Aj ja som skromná, ale nechodím do práce na to aby som celý život presedela doma a naberala kilá.Ja chcem aj niečo zažiť.My vieme posúdiť čo si môžeme dovoliť a ja nemienim natlačiť dvoch pubertiakov iného pohlavia do jednej izby a žiadať ich aby si kúpili zo svojho počítač 🤦.
Zo svojho nech si dieťa kupuje dieťa niečo navyše a nie jedlo, zošity.
Je úplne iné ak sa narodia dvojičky, šmykne sa než vedieť na čo mám a ignorovať to a veselo plodiť a potom rátať, že či vyžijeme.
Tebe to možno prišlo v poriadku.Možno si taká povaha, že by ti nevadilo dookola počúvať o peniazoch a pritom si rodičia všetko zapríčinili sami.
Na mňa však toto vplývalo tak, že som si pomyslela o rodičoch niekedy svoje.Nikto ich nenútil mať deti, nešmyklo sa ani jedno a potom sa sťažovali, že nestačia peniaze a aký je ten život ťažký a, že oni si nemôžu dovoliť to čo ja.
Jednoducho 🤷 mali tak isto na výber ako aj ja.Ja som si vybrala, že viac detí nechcem plánovane, ani som nikdy nechcela.My nie sme tak nastavení a ani sa do toho nehrnieme.Chceme žiť tak aby sme si mohli dovoliť ísť aj do aquaparku, k moru.Aby sme my aj dieťa mali dobré spomienky a aby sme aj dieťa naučili, že žiť v dlhoch nie je dobré.
Ja viem čo je to mať málo a chcem žiť lepšie.Žiť od výplaty k výplate budem keď sa inak dať nebude, ale určite si nenarobím detí ako smetí aby sa nám žilo ťažko.
Čo je toto za logiku.
@ktochytavzite Nemám s učnovkou žiadny problém 🙂.Ja sama mám len maturitu aj keď nie z učňovky+ kurzy a chcem ísť na VŠ aj keď som už na VŠ bola, mala som len jednu šancu a vybrala som si bohužiaľ finančne náročný odbor aj časovo, ale to rozpisovať nebudem.Zo školy som odišla.Vybrala som si zle a štúdium si tiež zaplatím sama ak budem môcť.Nechcem však aby moje dieťa muselo takto rozmýšľať, že si bude môcť poslať len jednu prihlášku a odíde zo školy lebo nebudeme mať na pomôcky.
Píšem, že ak niekomu stačí výučný list tak v poriadku.Lepšie si je zvoliť však odbor s maturitou aj na učňovke.Kedysi bola učňovka dobrá škola, lenže dnes na učňovky chodia ľudia ktorým sa nechcelo učiť a ledva ich niekam zobrali.Tie 3 ročné odbory sú väčšinou pre lajdákov ktorí tak isto sedia na úrade práce ako polovica ľudí s VŠ.
Ak niekto chce robiť remeslo tak jasné, že nepôjde na gymnázium, ale väčšina remeslo robiť nechce a potom plačú, že nemôžu ísť robiť napríklad k polícií lebo nemajú maturitu a rodičom je tiež niekedy jedno a pošlú deti do fabriky aby platili nájom inak ich v 18 vyhodia.Také dieťa nemá na výber a nedorobí ani maturitu.
Poznám ľudí ktorí majú VŠ a po VŠ si urobili učnovské vzdelanie takže proti remeslu nemám nič.
Ak moje dieťa bude chcieť ovládať remeslo tak nemám proti tomu nič, ale ak bude chcieť mať vyššie vzdelanie tak mu ho chcem vedieť zabezpečiť ak by išlo študovať ďaleko napríklad.Z brigády si internát nezaplatí a nie popri každej škole sa dá brigádovať.
Ani ja nemám VŠ, muž VŠ má a obaja zarábame tak isto.Nekladiem dôraz na titul, ale na možnosť sa vzdelávať a napredovať.
Ja budem ešte pracovať vo veku dieťaťa ktoré by šlo na VŠ a môj muž už bude pomaly v dôchodkovom veku.Už ako mladej mi horí pod zadkom s prácou tak čo myslíš kto sa pobije o staršiu generáciu? 😂Nikto.
Takže bude oveľa jednoduchšie uživiť jedno dieťa ako 2/3...aj do budúcna.
Kedysi ľudia neplatili hypotéku a žili vo svojom takže riešili skôr stravu a mali stabilnú prácu.Človeku stačilo naozaj menej.
Dnes človek ani nevie, že či o ňu nepríde a splátky nepočkajú.
Takže si musíme najprv chrániť svoj zadok a nie ešte priviesť na svet kopec hladných krkov.
Ja ako (matka ktorou ešte nie som) by som si vyčítala ak by moje deti boli nešťastné vďaka mne.
Sama píšeš, že by to tvoje deti povzbudilo a keď ti ja píšem, že ma to povzbudilo k tomu aby som bola cieľavedomá a zodpovednejšia aj napriek tomu, že nebolo všetko ideálne tak mi píšeš, že stačí žiť v jednej izbe 😂😂😂🤷a uskromniť sa a mať veľa detí.Tak aké povzbudenie? Veď to je len taká istá nezodpovednosť a žiadne poučenie.
Tak prečo máte dom a záhradu?Nestačil vám jednoizbák? Vodu kážeš a víno piješ.Žiješ lepší život aký si žila a celý čas sa ti snažím vysvetliť, že aj iní chcú žiť slušne a na úrovni.
Či ty si deti porodila do detskej izby bez rozmyslu?
Naozaj to nemyslím zle, ale kľudne by si mohla napísať kde ste s manželom žili a do akých podmienok prišli deti lebo ak ste tiež čakali na vhodnú dobu a zázemie tak by si mohla pochopiť, že aj iní chcú mať nejaký štandard a nie luxus.
Ak ste tiež začínali v malej izbičke, mali ste málo a napriek tomu ste mali deti, stihla si vyštudovať tak ťa obdivujem.
Napriek tomu si ja budem musieť na štúdium našetriť pretože môj muž neutiahne sám aj školu aj všetky splátky pokiaľ ja budem s dieťaťom doma a mať o jeden príjem menej nie je nič moc.Z toho by na západe človek možno ani nezaplatil hypotéku a nie ešte živil rodinu.
Niekto má jeden príjem 1500€, niekto 800€ a niekto 600€.Účty platiť treba a niekedy sa naozaj nedá uskromniť.Skús sa na to pozrieť takto, že zo 100vky ak niekomu ostane nezaplatíš stravu, benzín alebo MHD, oblečenie, hygienické potreby, školské potreby, internet atď...
Jednoducho niekto by už žil naozaj na hrane a prísť o prácu môžu prísť obaja alebo sa môže zmeniť príjem na nižší a na to treba myslieť.
@ktochytavzite A nerozumiem jednej veci.Si matka, máš deti a napíšeš ( ešte k tomu v dnešnej dobe) , že dieťa nepotrebuje vlastnú izbu a počítač.
Myslíš si, že moji súrodenci majú dobré známky lebo sa pol roka neučili? Majú opravenú nejakú starú elektroniku ktorú už stihla vyhorieť lebo majú online vyučovanie.Myslíš si, že niekoho toto trápi, že dieťa sa nemá na čom učiť?
Myslíš, že niekoho trápilo keď sa neskôr zaplatila splátka za internet a vypli nás? Domáca úloha nebola napísaná a z fleku mi letela päťka.Rodičia museli písať učiteľke, že sa naozaj nevyhováram.Projekty, prezentácie.Deti potrebujú počítač, tlačiareň.
Cestovné, benzín neplatíš ak nemáš prácu a školu pri dome?
Tvoje deti nerastú? Nepotrebujú topánky, oblečenie? Pomôcky do školy si nekupovala?
Takže ty žiješ asi v inej dimenzii kde tieto veci nepotrebuješ lebo inak nechápem 🤷.Len mi nejde do hlavy prečo toto všetko tvoje deti majú keď celý čas píšeš, že deti toto nepotrebujú.
Zober im telefón, pc, do školy len pešo.Žiadne projektíky do školy, veď pc netreba.Oblečenie kupuj raz za rok lebo tak nám to vychádzalo vieš 🤭.
Žiadne výlety, dovolenky.Len víkend doma.
A keď budú potrebovať skriptá tak nech si ich kúpia inak budú mať smolu.Vodičák za svoje.
A keď si zmyslia brigádu v zahraničí tak na cestu tiež za svoje aj na začiatok.
A nezabudni im povedať, že nemáš na autobus ani kredit tak nech si to platia z toho čo zarobili.
Veľa šťastia 😊
@ktochytavzite Najprv tak začni žiť ty a potom hovor, že sa ľudia majú uskromniť a majú si urobiť viac detí aj keď vedia, že skončia na mizine ak jeden stratí prácu napríklad alebo budú len sedieť doma lebo vstupné bude drahšie pre 5 členov než pre troch a to už si nebudú môcť dovoliť lebo všetko navyše ich ukráti o stravu napríklad.
Nerozumiem prečo žiješ lepšie a nejdeš v šľapajách rodičov.Asi na tom niečo bude.
Veď nechaj žiť deti tak ako si žila ty, že či sa ti poďakujú za to, že tak skončili tvojím pričinením a nie kvôli 3 strane.
@littlebubble ja som zas rada že mnoho žien má na veci iný pohľad , lebo ty sama o sebe si pre mňa extrém a všetko okolo teba bolo extrémne , teda podľa tvojho vnímania . Čo si tu na tomto koníku , neustále riešiš prečo mať alebo nemať deti a že len jedno , alebo radšej žiadne . Mnoho žien to jednoducho nepitve, má viac detí , venuje sa im , chodia na výlety a žijú normálny pekný život . Vieš pochopiť že to funguje aj inak v iných rodinách a nie všetko je ako cez kopirák ako v tvojej ?

tak tomu ver, ze budes...presne toto som sa ja pytala sama seba aj inych s viacerymi detmi - ako mozem milovat moje dalsie dieta tak silno, ked uz to prve lubim ako kona? No, mozem, laska je nekonecna v roznych podobach...budu to vzdy Tvoje lasky - pripadne preferencie vo vztahu k jednemu, ktore mozu nastat, na tom nic nezmenia..