Prečo majú ľudia druhé dieťa?
Ahojte, ste tu také ktoré boli vždy nastavené že 2 detičky no po pôrode a po md si povedali, že stačí?
Že toto 2krat zazivat,stojí mi to za to?
Odhliadnuc od dieťaťa -aby nebolo samé....prečo majú ľudia ešte aj druhé dieťa? (Myslím plánované rodičovstvo.)
Myslim, ze prave tym druhym prip. tretim dieiatkom sa rodicia stavaju menej upätí a menej uzkostliví. Prave v tom je ta sranda, ze naozaj potom pri druhom tretom a dalsom dietati sa rodic uplne inak na vsetko pozera a hlavne uz su tam vo vtahoch aj ti surodenci, je to uz skratka uplne o inom ako len s jednym dietatom
@ktochytavzite "Dieťa nepotrebuje počítač "
Tak týmto výrokom odkazujes svoje dieťa (keď bude vo veku kedy mu ho bude kvôli škole treba) na život v chudobe.
Áno, v chudobe.
Pretoze dnes sa všetko robí cez počítače a najlepšie pozície sú práve v spojení s počítačmi a elektronikou = informaticke odbory, cnc stroje a elektronika, ekonomické odbory. Jedine ešte medicína je dobre platená a špecializované remeslá ktorých je dnes malo (ale i tam treba dnes mat pocitac).
@lenkakravcova do budúcna najlepšie pozície budú v spojení s remeslom . Všetky tieto pozicie sa už presycujú .
@21oktober Nemyslím si ze úplne tak skoro. Informatikov na jednu pozíciu sa hlási 5-6,, remeslo = napr vo výrobe potravín: 45ludi na jednu pozíciu. Áno, špecializovanú remeselníci, dobrí remeselníci, budú nad zlato. Taky šikovný murár, alebo elektrikár si však musí vedieť nie len ručne pracovať ale si aj spočítať kadečo (a počítač je nápomocná vec I v tomto). Nehovoriac o vypĺňaní daňového priznania - keďže remeselníci sú častokrát živnostníci. Ak sa ľudia chcú mať lepšie minimálne základy práce na počítači ovládať proste musia (a teraz nehovorím o dávani mobilov, tabletov malym deťom, to vážne nepodporujem).
@lenkakravcova murár ostane vždy murárom a je potrebné aby dobre vedel svoju prácu teda murovať , ostatné za neho urobia nakupené služby. Právnikov, ekonómov už teraz je pretlak , IT za 10-15 rokov bude tiež. Už teraz zohnať klampiara, elektrikára, kominára je niekedy nad ľudské sily .
@lenkakravcova no a čo sa týka daňového priznania na to sú účtovníci a daňový poradcovia .
@21oktober A ty vieš čítať s porozumením?
Ja nikomu nepíšem, že nech nemajú viac detí.
Píšem o tom, že nie každý si to môže dovoliť a, že žiť v totálnej skromnosti ako píše iná užívateľka nie je nič moc.
A už prosím ťa nerieš čo som ja kedy zažila 😂.Ja len odpovedám jej aby vedela, že nie každý sa teší z toho, že má 5 súrodencov v posteli a spomína na to ako na najkrajšiu časť svojho života a každému je jedno ako žije.
Ja mám dnes prácu aj vlastné bývanie aj dostatok financií aj na 2 deti, ale ja nechcem! Pretože ja nechcem živiť 2 deti lebo už by všetko bolo zložitejšie s organizáciou.A prečo sa mám uskromňovať a komplikovať si život keď nemusím?Mne sa nechce riešiť problémy ktoré nastávajú pri dvoch deťoch a ešte si šetriť na školu a hľadať si inú robotu lebo pri dvoch deťoch by som len ťažko robila to čo robím a už tu by nastal problém takže to nie len o financiách, ale aj o organizácií celej rodiny.Ja by som 2 deti nechcela ani keby náš príjem bol 5000€ z vlastnej vôle pretože to tak necítim.To je všetko 😂 keby som chcela mám aj 2 obaja by mohli študovať, aj by sme chodili všade len logicky je financií menej pri dvoch než pri jednom a vlastné izby by nemali v bytovke len jednu spoločnú.
Vedeli by mať aj svoje, ale nie tam kde žijeme.
Ja jednoducho po dvoch deťoch netúžim a nehodlám tomu prispôsobiť ani náš život pokiaľ by nebolo druhé neplánované.My si predstavujeme život len s jedným.
Snáď sama vieš, že všetko je jednoduchšie a iné s jedným.
Môj muž tiež nikdy neuvažoval o dvoch takže je to naše spoločné rozhodnutie a nie kvôli financiám.
Podľa @ktochytavzite je menšia nehnuteľnosť a málo peňazí len výhovorka a všetky ktoré nechcú viac detí sa len vyhovárajú a vôbec neberie ohľad na to, že niekto možno naozaj nechce alebo si to nemôže dovoliť.
Tak čítaj prosím ťa s porozumením, že o čom vlastne píšem.O tomto je táto diskusia.
Diskusia neznie chcem 10 detí a ja nikomu nepíšem, že ich nemá mať ak chce 🤦🤦🤦.
Ten kto chce a môže si to dovoliť tak nech má aj 5 detí.Nevidím na tom nič zlé mať viac detí.
Ona len nechápe, že je nezodpovedné robiť deti keď na to človek nemá a podľa nej je úplne v poriadku žiť ako za čias druhej svetovej a deti za to budú vďačné lebo jej to nevadilo.Lenže niekomu to vadiť môže, že rodičia plodia ako zmyslov zbavení.
@21oktober Ktovie ako sa to vyvinie. Uvidíme časom. Manzel študoval strednú elektrotechnicku, vysokú informatiku. Informatika ho živí, ale zástrčky na byte nám robí tiež on. 😀 Ideálne je asi byť šikovný vo viac smeroch, potom si človek môže vyberať co sa mu práve viac hodí.
@littlebubble nie neviem čítať s porozumením , ja čítam stále tie tvoje dlhodobé príspevky ktoré sa točia len o jednom , o tvojom " pokazenom " živote a ako si trpela . Dlhodobé výlevy , kde končím už niekde v strede lebo sa to nedá ani dočítať . Non stop tu to riešiš, stále apeluješ na zodpovednosť, že z jedným dieťaťom je to jednoduchšie. Ako pre koho , už to vie konečne pochopiť , že my ostatné nežijeme tvoj poruchaný život ? Že dokážeme žiť aj inak , bez neustáleho rozoberania a pitvania. Nechceš deti nemaj , chceš jedno , maj jedno ale už prestať s tou zodpovednosťou, lebo okolo tej si ani nešla . Ty jednoducho nechceš viac detí ako jedno , aj keby si mala príjem 5000 eur. Vieme to tu už všetci .
@lenkakravcova áno vtom súhlasím , moje deti majú PC, ale až od tých 11 rokov, teda na druhom stupni, skôr to nepovažujem za rozumné a ani potrebné . Trávia čas inak, vonku na záhrade, na bicykloch , na výletoch . Keby nebola táto pandémia , tak sem tam si urobia nejaký projekt . Na strednej škole sa to už mení , ale na vysokej škole je to už teraz naozaj nutnosť . A aj cena PC pomaly klesá , ja keď som si kupovala prvý notbook, bola cena iná ako teraz . Ja chcem aby moje deti mali VŠ, ale keď sa uživia remeslom , budem rada aj za to . Hlavne chcem aby boli spokojné a šťastné a to je pre mňa prioritou .
@21oktober A prečítaj si prosím ťa môj prvý príspevok v tejto diskusií.Nikde tam nepíšem o tom, že mať viac detí je zlé, ale za akých podmienok je hlúpe sa do toho nútiť ak to žena tak necíti a píšem aj o tom prečo chcú mať ľudia viac detí.
Je úplne v poriadku mať viac detí ak to tak žena cíti.Ja by som však nemala viac detí (ak by som chcela) v nevhodných podmienkach a za každú cenu.
A je jedno či sa jedná o finančnú alebo psychickú záťaž.Jednoducho nie je dobré sa nútiť do dieťaťa lebo si nejaká Blažková myslí, že prvé potrebuje súrodenca aj keď sa všetci tlačia v jednej posteli alebo to žena tak necíti a nechce ďalšie dieťa lebo jej stačí jedno a niekto sa vyjadrí, že taká žena je sebecká lebo deti sú dar a treba rodiť, rodiť a rodiť a každý potrebuje súrodenca a budú ju tu presviedčať, že treba druhé a treba!
A je mi srdečne jedno kto má 5 detí a žije si v luxuse a niekto v chudobe.Ja som len reagovala na jej príspevok kde tvrdí, že dieťa nepotrebuje nič 😂😂😂 podľa nej.
@21oktober Tak keby si neprestala čítať už v polovici tak by si tu teraz nepísala také sprostosti a možno by si pochopila už od prvého príspevku, že nikoho nikam nezaradzujem, ale ty si ideš svoje, prečítaš si len kus z toho a potom mi tu odpisuješ samé nezmysli.
A jediné čo si z toho pochopila je, že sa sťažujem.Tak asi nevieš čítať s porozumením lebo ja som na niekoho reagovala pre koho je jedno dieťa NIČ a treba aspoň 2 a celý čas tu točí o tom, aké je super žiť v chudobe o ktorej píše ONA a obhajuje to.
Pre ňu sú dôležité deti a to či budú žiť v chajde tak to je už jedno.Tak si to prečítaj čo píše!!!!
Ja nikde nepíšem, že ten kto ma viac detí žije v chudobe.Už to pochop konečne, že jej odpisujem na to čo píše ona!
Tak si skús prečítať všetko od začiatku a potom reaguj.
Mam 3 deti, tuzila som po troch, chcela by som aby tu boli jeden pre druheho, velmi si s muzom zelame aby si vedeli pomoct, byt tu poistkou jedného pre druhého..ked my dvaja tu uz nebudeme..ano okolo deti je vela strachu,povinnosti ale vobec to tak nevnimam.vela mi pomozu, su rozumne,podakuju,jeden s druhym sa pohraju (aj pohasteria aj krik je u nas) ale rodina je najviac. Nevnimam to tak tragicky. Ze nemam všetko doma tip top ok nehadam sa ale zijeme slusne, vychovavame,venujeme sa, akurat nemam ziadnu karieru, po kt.som ale ani netuzila. Nasla som sa v role matky.🥰
@littlebubble ja tvoje príspevky už poznám naspamäť stále to je o tom istom . Preto už ich čítam iba do polovice, lebo koniec je vždy istý ,nikdy nesklameš. Nikto ťa tu nenúti mať viac detí, maj jedno , nemaj žiadne . Ty aj keď sa ti narodí jedno budeš riešiť či ti to bolo treba a že ako si obmedzovaná , ako si vyčerpaná a že je to od teba vlastne zodpovedné nemať viac detí . Teba vyčerpá aj to jedno ,nie si materský typ . Svoju skúsenosť považuješ za šablonu a že pomaly všade to je tak . Ty si extrém , všetko rozoberáš na atomy a molekuly , niekedy stačí len normálne žiť , neprepočítavať všetko na počet detských izieb a počet počítačov, návšetv auparkov a iných komerčných blbostí . Čas sa dá tráviť s deťmi aj inak . To že vy ste nikde nechodili , je pohodlnosť tvojich rodičov a nie nezodpovednosťou čo majú viac detí .
@21oktober Ako ja nerozumiem tomu čo na tom nechápeš.Ona mne napísala, že je úžasné spať vsetci v jednej posteli a deti nepotrebujú absolútne nič len lásku.Pre ňu je v pohode žiť ako spoluobčania tak nech si tak žije ak chce.
Vôbec sme sa nebavili o počte detí, ale o situácií ktorá je podľa nej v pohode.Treba mať deti aj keby nemali čo do huby dať.
Tak som jej odpovedala, že nie každý to vníma takto a niekto chce deti aj zabezpečiť.
Tu vôbec nejde o mňa.Napísala som jej svoj pohľad na vec, že nie kazdej je všetko jedno.
A o tomto táto diskusia je.Prečo ľudia chcú/nechcú 2 deti.
Ak už toto nepochopíš tak ja už neviem.
@littlebubble mozno ineho cloveka, ak by bol ba tvojom mieste, by tvoje detstvo a prezity nedostatok posilnilo. Teba to znechutilo a zobrala si si z toho negativny priklad. A je to ok, mas svoju skusenost. Kazdeho ovplyvnia zivotne situacie inak, zalezi od mnohych okolnosti.
@21oktober Ty nerozoberaj môj aktuálny život.Ty vieš o ňom trt makový a vôbec nie som jedna z tých ktorá by nezvládala dieťa a ľutovala sa.
Nauč sa čítať a nepredpovedať kto čo napíše.Možno sa dozvieš viac.
@littlebubble nie ona má deti preto viac lebo ich chcela a nepovažuje pre každe dieta detský izbu za základnú vec, ja to nepovažujem tiež , počítaš považujem za potrebný až od určitého veku . Jej deti majú 4 a malé dvojčatá , za 10 rokov jej situácia lepšia ako rodiny s jedným dieťatom .
@littlebubble o tvojom živote vie celý MK, rozpisuješ ho tu dopodrobna minimálne dva roky. Ešte nemáš dieťa tak nevieš ako to budeš zvládať, tak nekrič pokiaľ nepreskočíš. A podĺa toho ako všetko pitveš ťa položí aj to jedno ak ti bude vrešťať celú noc.
@lenkakravcova ano ale tebe to nema byt neznamy pojem,pretoze tvoja viera ta nenabada ridit ,rodit a rodit?;)Ci mas vkastne povilene olanovane rodicovstvo?
@littlebubble nic take som ti nepisala ze je uzasne soat v jednej pisteli,ale ze aj tak ludia zili a prezili a nepoznacilo ich to ale posilnilo,ze dokazkai prezit v takych podmienkach,ze im rodicia nefukali hkadky cukor do zadku,aj ja som vyrastaka v chudobe ,museli sme robit atd ako vtedy asi kazda suseda,nic vynimocne ale mna to neodradilo vibec,praveze sim sa vedela v zivite obracat ,a toto chcem aj id deti.Nechcem im vsetko
@littlebubble
@littlebubble no ked si tak nastavena na jedno dieta ved ok,to je tvoja vec to je nic nenirmalne ,ale utorka s apyta ,tak odpovedame.Ze o com to je mat surodencov,i ked aj vela jedinacikiv je slusne vychivanych,nepotrebuju mat surodenca atd.
Ano z casti v dnesnej dobe to je aj o financiach ale zasa to pre mna neobstoji,kvoli diskomfortu mat len 1dieta,u mna isto nie;) A zit v chudobe skonpises asi nikto netuzi ale co je to chudoba to co zazivaju deti v Afrike alebo ze si rodina nedovili vylet do Aquaprku?
@21oktober Je úplne v poriadku čo ktorá z nás považuje za základnú vec.Od toho sme tu my aby sme každá zvážili čo je pre naše dieťa dôležité.
Ja som PC potrebovala hlavne na prezentácie a projekty na ZŠ na SŠ na polročné zadania takže pc považujem za základnú vec na druhom stupni.
Ty nechápeš jednu jedinú vec.Ja nikoho nepresviedčam o tom, že netreba mať viac detí, že je to zlé, ale nech sa tak rozhodnú ženy ktorých sa to týka a nie nejaká cudzia žena podľa ktorej je jedno dieťa NIČ a dieťa nič nepotrebuje a presviedčať ženu ktorá viac detí nechce o opaku lebo ona je tak šťastná.
Nie každá chce natlačiť 4 deti do jednej izby a nie každá sa chce prizerať tomu, že deťom pokazila život ak by to tak deti vnímali a rodičia by o tom vedeli a ajtak by sa množili ďalej.
Už v prvom príspevku som napísala, že sú ženy ktoré chcú mať viac detí lebo to tak cítia.
Čítala som ďalej a ženy spomínali všelijaké okolnosti, psychické vyčerpanie, únava, financie, malý byt/dom, nespoľahlivosť partnera.
Myslíš si, že ja niekoho súdim lebo niekoho dieťa nemá vlastnú izbu? To by bolo strašne povrchné.
Ja chcem pre dieťa vlastnú izbu lebo sa riadim svojou skúsenosťou a viem, že my sme spolu vydržať nevedeli a chceli sme mať vlastné izby.To neznamená, že tvoje deti sú automatický nešťastné.Ja to tak chcem, ja o tom rozhodujem a je to každého vec ako sa stará o svoje deti.
Podstatné je aby boli rodičia aj deti šťastné.Ak sú šťastní všetci tak je všetko v poriadku.
Ja naučím svoje dieťa prebojovať sa životom inak ako len splodiť mu súrodencov aby som mu dala lekciu do života a všetko mu odopierala.Ja by som z toho teda radosť nemala a štastie dieťaťa mi je prednejšie než moje túžby aj keby som chcela 10 detí tak vždy budem myslieť na to, že ako to ovplyvní náš život a život detí.
Ak si myslíš, že ja som presne taká ktorá sa zblázni z nočného vstávania, z vyčerpania tak si na peknom omyle. 🤷Ja som veľmi pokojná povaha.
Ak dokážem vstať 5 krát za noc ku zvieraťu ktorému je zle.Investovať do neho aby mal čo najlepší a najkrajší život tak si nemyslím, že vlastné dieťa budem milovať menej.
@21oktober Ty asi naozaj nevieš čítať jak tak pozerám :D.
Ešte raz.Píšem ja niekde, že všade to musí byť rovnako?Napísala som len vlastnú skúsenosť lebo niektoré tu neustále máte potrebu presviedčať ženy na viac detí a ako sa bez súrodencov nedá žiť ako stačí mať jednu detskú izbu, veď sa deti naučia skromnosti.Je to somarina.Ak toto má byť jediný dôvod na dieťa.
Ja som žila ako jedináčik, nepochádzam z chudobnej rodiny takže to viem porovnať či dieťa môže byť skromné aj bez 10 člennej rodiny.Mala som vlastnú izbu, mala som všetko čo som potrebovala a ajtak som bola skromná a vedela som sa aj deliť.A žila som tak niekoľko rokov.
Ja tu vôbec nepíšem preto, že si myslím, že každý kto má viac detí nemá na nič 🤦🤦🤦🤦. Ja tu píšem preto lebo tá skromnosť a chudoba tu bola spomenutá ako výhovorka a ja z vlastnej skúsenosti píšem, že sa treba opýtať detí ako to vnímajú.Nie každému vyhovuje tlačiť sa v jednej izbe, ale vás niektoré tu zaujíma len vlastná maternica a nie pocity detí.Urobíte si aj ďalších 5 aj keby ste pod mostom mali asi žiť.Ani jedna tu nie ste v takej situácií takže tiež neviete ako by ste zvládali situáciu chudobnej rodiny, ale každej tu idete radiť, že prežijú z lásky a deťom netreba nič.Pritom vaše decká majú všetko 🤦.
Ja ľudí ktorí nevedia zabezpečiť deťom základné veci, že sa 10 detí tlačí v jednej izbe a nemajú čo jesť považujem za trošku nevzdelaných. Takže áno je nezodpovedné mať kopu detí a v dnešnej dobe žiť ako v osade.Hovor si čo chceš.
Proti rodine ktorá má dve deti v jednej izbe a žijú normálne, nič nemám a nemám ani nič proti tomu, že radšej budete sedieť na dvore.Mňa by to nebavilo ani ako dieťa ani ako ženu.
Tak už konečne pochop, že ma vytáča len to, že každú by ste najradšej presvedčili o svojej pravde a iný názor sa vám nepáči lebo vy by ste prežili aj z vody a všetky sú len pohodlné..Ja vôbec netvrdím, že mať veľkú rodinu nie je krásne, ale nie je krásne žiť ako králiky v klietke a nemať peniaze na aquapark ktorý by v pohode mali vedieť utiahnuť dvaja pracujúci ľudia.Dieťa je oveľa drahšia záležitosť do budúcna, než raz za čas ísť na kupko, zoo atď.
Ty si nejaká dokonalá matka jak tak čítam.Obetavá, nikdy jej nič nevadilo ani vrešťajúce dieťa.Nikdy ťa deti nevytočili.
No to sa naozaj vidí len na MK, také dokonalé matky.
Predstav si, že mi určite prasknú nervy.Som žena a nie stroj alebo ako ty.Dokonalá.
Ako naozaj.Vaše deti majú všetko čo potrebujú, ale hráte sa tu na hrdinky lebo môžete.Absolútne nechápete, že iné ženy sa nevyhovárajú, ale naozaj majú nízky príjem a žilo by sa im ťažko 🤦🤦🤦🤦
Ja ten príjem mám takže to nie je o mne.
Pre vás však toto nie je argument lebo vy by ste deti mali aj v zajačej nore a vy viete predpovedať ako veštice, že by boli šťastné.Rozprávate za deti.
Ach.
@ktochytavzite Mňa neodradilo nič.Nepochádzam z chudobnej rodiny.Niekoľko rokov som mala všetko čo som potrebovala.Toto všetko prišlo až neskôr.
Od malička som si seba nepredstavovala ako mamu.Páčia sa mi veľké rodiny, ale nie na okraji spoločnosti.To je všetko čo som k tvojim komentárom chcela povedať.
Nenútiť a nepresviedčať ženy ktoré to tak necítia alebo sa nechcú tiskať v jednoizbáku.
A k tým izbám aby som to uviedla správne tak to nie je moja výhovorka.Je to náš názor pretože aj tu na MK sa deti chodia sťažovať, že chcú mať svoje súkromie v určitom veku.
Ak by chceli byť spolu o čom pochybujem chlapec/dievča v puberte tak dobre, ale ja by som rada mala izbu pre obe deti.Ak chcú byť súrodenci spolu tak je to krásne.Pri rovnakom pohlaví by som to až tak neriešila.
Ja som skôr narážala na tlačenku detí v malej izbe s nedostatkom postelí alebo deti s rodičmi v izbe (to už je fakt moc aby veľké deti boli s rodičmi alebo spali v obývačke)
Neviem ako to ktochytavzite vtedy myslela.Možno sa deti samé túlili k sebe a ja som to zle pochopila.
Mať súrodencov je nádherné.Hlavne ak si rozumejú, ale nie za každú cenu.Každá rodina je iná a rodičia musia vedieť čo chcú nie však na úkor detí.
A keď je niekomu jedno ako žije tak nech si žije ako chce.Ja by som mala dve deti ak by som chcela, ale nie hocikedy.

@ktochytavzite Bola som ako dieťa aj na výlete aj v tábore aj na dovolenke, ale všetko to bolo na dlh alebo neostalo na iné veci, ale ako rodina sme takto nefungovali, spoločne.
Cítila som sa strašne zle keď som vedela, že sa u nás nežije z dávok, všetci pracujú a na to aby som aspoň niečo zažila sa niekto musel zadĺžiť, odoprieť si a tváriť sa, že je všetko v poriadku.
Neznášala som to dobre ako dieťa lebo nám potom horelo pod zadkom.Aj napriek tomu sa moja mama obetovala aby sme zažili detstvo a toto som sa dozvedela až neskôr.
Preto si treba dobre zvážiť čo si človek môže dovoliť pretože problémy neznášajú len rodičia, ale aj deti.Ja nechcem takto žiť.Ty nevieš koľko bolesti bolo za tým všetkým a prečo sa snažím neurobiť tú istú chybu.