Prečo sa niektoré matky chcú zbaviť detí?
Taká rečnícka otázka, prečo niektoré matky nevydržia doma so svojimi deťmi? Prečo sa ich chcú hneď zbaviť sa?
Ledva začali prázdniny a už niektoré moje kamošky a známe hneď dnes ráno odniesli deti k starým rodičom. Ony išli domov aby si oddýchli od detí, aby mohli ísť do mesta na nákupy na kávičky a proste oddýchnuť si.
Možno ma budete hejtovat no nechápem to.
Ja som ten typ človeka čo chce čo najviac času tráviť s deťmi. Aby sme spoznávali spolu okolie chodili na výlety alebo aj hrali doma spoločenské hry.
Moje deti idú do táborov a keď budem mať ja dovolenku pôjdeme k starým rodičom. Majú do 70 rokov a už nevládzu toľko zdravotne. Tak im určite nesupnem deti a nezáujem.
Ako to máte vy?
@pralinka25 strasne extremizujes, pracovne navyky nikto normálny nestrati, ved preboha mnohe pred detmi pracovali 20 rokov, skor sa pozri na mladych, ake navyky a či vôbec nejake maju 🤦
Aj ja chodim do prace aj ked nemusim, je mi tam dobre, pookrejem, mam mlady kolektiv, praca ma bavi.
Ale s detmi som bola kolko bolo treba. Nesla som od babatka robit. To je za mna hnus a nech si mysli kto chce co chce.
No tak prezentujes sa ako matka,ktora nema oddychu,lebo cely cas robis detom vylety,aktvity,hrate spolocenske hry.
mat oddych je zverstvo pri detoch podla teba
Ja byvam na dedine,a prave s takymi zakomplexovanymi,premotivovanymi ,ktore maju dalekohlady v oknach a vedia lepsie o pohybe na susednom dvore,ako vlastna bezpecnostna kamera,sa ja nerozpravam ,kvoli takym mam 3 m plot a je mi dobre,mam svoj zivot,ktory si zariadim podla seba.
V konecnom dosledku ,ak popijes kavu so vsetkymi susedmi,poklabosis,si horsia ako tie,co si len do mesta odskocili na nakup alebo kavicku....
Nie kazdy chce mat doma ponorku,tak zmenit prostresie je lepsie ...
Ty sa od svojho domu neodlepis,si proste prikovana ,zavisla na potrebe vediet o vsetkych vsetko.
A ja,take kamaratky,ktore piju kavu so mnou,klabosia a po internete na socialnych sietach by ma ohovarali,nemam.
Ja mam kamaratstva zalozene na uprimnosti...to co mas ty,su maximalne zname susedy
A veru sa necudujem ..
@fantaghiro21 Haha zaujímavé ako ma opisujes a pritom ma ani nepoznáš, no možno podľa seba súdim teba však? My nemáme troj metrový plot a nie sme namyslený že len ja ja. My máme cez záhradu normálny plot cez čo je vidieť a máme dobré susedské vzťahy. To že sa vidíme z dvora neznamená že sme len doma. Chodíme aj do mesta a na výlety spolu len sami dospelý a aj spolu s deťmi keď sa to dá. Keď niektoré majú deti doma.
@medda_beda vsak to dieta mi to hovorilo, ktore uz ma 50 rokov a slusnu traumu z toho celeho okolo, co sa tam vtedy dialo, hlavne z odmietmutia matkou 🤦 odkial by som to asi vedela?
Skoda diskutovat s takymi ako ty, uplne typicka tvrda bezcitna zenska, ktora zmetie vsetky traumy zo stola, a je si uuuuplne ista, ze dieta si nespomenie.
Za mna su take zeny citovi mrzaci.
@autor Ty si v poriadku? Prisla si tu s brutalnym odsudzovanim ludi, ktorych nepoznas a nasledne ti to vadi, ze niekto spomenie teba? Fakt dievca, hod sa do kludu, pretoze si podla mna klbko nervov a mindrakov.
A nepisem to preto, ze svoje deti "odkladam" ako to nazyvas starym rodicom. Ti su uz z oboch stran davno po smrti, takze detom sa venujem 100% a nikto mi s nimi nepomaha
"Lebo viem že nevládzu už toľko behať a naháňať za deťmi kvôli ich zdraviu. Tak idem tam s deťmi aj ja a keď treba niečo tak rodičom pomôžem. Podľa mňa to je logické."
@autorka
To, ze nevladzu tvoji rodicia neznamena, ze su taki vsetci. Ty robis zo vsetkych starych rodicov, tych tvojich. Daj z oci klapky prec. Nie su vsetci rovnako nevladni.
A ak si tvoji rodicia pytaju iba deti a ty im ich nedoprajes, lebo ty si myslis, ako by ich to otravovalo, ver mi, ze vyzeras, ako helikopterova matka, ktora neda detom priestor dychat a nedoverujes nikomu, ze by sa dokazali o tvoje deti postarat.. Este aby si v rodine z hrdinky na zavislu na detoch neskoncila a nepocula to potom priamo od svojich rodicov..
"Podla seba sudim teba "
Tak ked sudis ty tie,ktore strcia deti k babkam,robis to aj ty,len vyuzivas a zneuzivas kamaratky.
Mat 3 metrovy plot je mat svoje sukromie ,sttazit si ho pred takymi zakomplexovanym kamerami,ako ty.
Ja nemam potrebu klabosit s kazdym za kazdych okolnosti.mam svoje kamaratky ale kazdy ma aj svoj zivot,sukromie ktore respektujeme.
Ty si myskim jedna z rych,ktore si aj manzelov vymienaju a za kazdych okolnosti musi mat natlaceneho niekoho u seba alebo ona u susedoch
@akje Moji rodičia sú radi ak dôjdemena užívajú si spoločný čas s nami. Stačí keď sa obzries okolo, väčšina starých rodičov už má nejaké zdravotné problémy.
@fantaghiro21 Ja nestrkam svoje deti nikam ani nevyužívam nikoho. Aká kamera, veď keď žiješ na dedine je normálne že ľudia sa bavia medzi sebou. Či ty budeš ten typ človeka čo vonku ani nepozdravi a cumi do zeme aby ju nikto nevidel a nebodaj neprihovoril.
Autorka, aký je rozdiel medzi tým, keď tie ženy šupnú deti k starým rodičom a keď ty šupneš tie svoje na tábory?
Mam pocit, že ty sa strašne robiš dokonalou matkou, hneď rozbita po robote berieš deti a idete na vylet 🫣🫣🫣 🤣
A trojzmenná prevadzka normálne si fungovala, to vieš komu hovor.. a ti úplne normálne stacilo do 11 spať .. co sa teda ten denny spanok neda porovnat s tym nocnym 🫣
Ty si buď dokonala matka vo svojom svete, ale nestaraj sa do druhých.. ked si stary rodicia deti vypytajú, nemám problem im ich dať, ale necitim sa byť zlou matkou 🤷♀️❤️ som ta najlepšia mama pre svoje deti, lebo im doprajem aj čas straveny so svojou milovanou babkou a milovaným dedkom ❤️
@autor Uz prestan odsudzovat a hrat sa na najlepsiu a ukludni sa. Taku traposku som tu davno nevidela. Malomestiacka klebetna sedlana, co nema co robit len sa starat do druhych a ohovarat, nic viac.
Musia ta milovat vsetci. Uplne nechapem, co ti vlastne vadi. Pokial ti vadi, ze niekto da deti starym rodicom, tak mas problem sama so sebou. Niektori stari rodicia maju 50 rokov a menej a stali sa starymi rodicmi, ked ja som sa stala rodicom. Tiez som nedavala deti starym rodicom, mali uz cez dost rokov, ked boli deti male a uz neziju, ale co tu predvadzas je ozaj chore.
"Moji rodičia sú radi ak dôjdemena užívajú si spoločný čas s nami. Stačí keď sa obzries okolo, väčšina starých rodičov už má nejaké zdravotné problémy."
@autorka tak vidis. Tvoji rodicia su nakoniec podla tvojich slov stastni, ked ste tam vsetci. V inych rodinach su zas stari rodicia stastni, ze tam maju iba deti.
Ak pochopis, ze su aj zdravsi a schopnejsi stari rodicia ako su ti tvoji, potom pochopis, preco su ini schopni starat sa o svoje vnucence a ti tvoji nie. A nebudes sa uz cudovat "odkladaniu", pretoze u nich sa o odkladanie nejedna. 😉
Autorka, zas si myslis, ze vsetci to maju tak ako ty. Moje dieta vstava o siestej, obzvlast ked je volno alebo prazdniny (cez skolu by asi spalo aj do deviatej), takze ziadne take, tu sa hraj ja idem spat.
Ale podla tvojich odpovedi, kazdej jednej co si odpovedala sa tvaris, ze jedina ty mas patent na rozum a spravne rozhodnutia. Vsetci ostatni to robia zle, lebo to nemaju ako ty. Po pravde tak ako to robis ty je to v poriadku. Ale iba pre teba a pre tvoju rodinu. Pre kazdeho ineho cloveka je v poriadku nieco ine. Co tak skusit upustit od posudzovania inych, presadzovania svojho nazoru? Pretoze kazdy sa rozhoduje ako jemu vyhovuje. Aj ty, aj ja, aj ktokolvek iny. Nehovoriac o tom, ze privelmi vazne beries vyhlasenie tych tvojich kamosiek. Mozno to to kavickovanie mysleli obrazne a keby aj nie, tak je to ich zivot, ich rozhodnutia. Kto si ty aby si kohokolvek sudila? Na siestich stranach sa ti zeny snazia vysvetlit, ze zivot ma kazdy iny, kazdy je inac nastaveny, kazdy sa bori s problemom prazdnim po svojom a podla svojich moznosti. Ale nie, ty to nechapes (Nechces alebo nemozes pochopit?), lebo len tvoj sposob je spravny. Nuz nie je. Nemusis to pochopit, staci ak to budes akceptovat (ak mas na to vobec kapacity).
@jana_eyre_2 no presne, ona sa im vlastne cez prázdniny môže venovať celý deň max. 2 týždne lebo toľko má dovolenky ako písala. Takže tie zvyšné týždne už to rieši niekto iný.
No pre mna je absurdne a neslusne sa vycumovat kazdy den susedom na dvor,pozemok.
vyzadovat si ocny kontakt,pozdravenie,a vynucovat klabosenie.
Ak sa niekomu stretnu zraky,sa pozdravi.
Ak sa stretne na ulici,sa pozdravi.
Si susedom mame neprehliadny plot.ak sa pocujeme,pozdravime a tym to konci.
Ako pise
@mircalla nie som klebetna sedlana,ktora musi vediet o kazdom suchu..
Hlavne,ked potom na MK ohavara kazdeho suseda.
Ty mas potrebu vediet o kazdom vsetko,aby si zabila svoj unudeny zivot,rodinnu ponorku,lebo nic ine v zivote nepoznas.
Zakryvas si tym svoje komplexy a tvaris sa multi mamkou,ktora aj tak detom venuje minimum casu...
Ja si strazim svoje sukromie,mam rada svoj intimny zivot.
Moj domov,moja zahrada,moj hrad ,moje pravidla.
Cudujem sa,kde beriest tu energiu a cas ...
Ked sa prezentujes ako nic ine nerobis,len sa detom venujes...
Ja som sa o moje deti starala vždy sama, žiadne iné osoby. Takze ako vravím, budem sa opakovať. Nech každý robí ako chce.
@h2 V tábore sú 8 hodín a poobede sa deťom venujeme. Keď sú u starých rodičov deti, ich rodičia ich tam nechajú aj celý mesiac. To je rozdiel.
@dadka1997 Tak pre moje deti je výlet aj to keď ideme na kúpalisko alebo na túru niekam do lesa. A toto je oddych aj pre mňa po práci. A nočné neviem čo je také strašné na nich, asi si tak nerobila. Ale áno sú aj taký ľudia čo prespia po nočnej aj do 17 hodiny. Ja som spala do 11tej a potom som mala do večera ešte kopa času na iné.
Pretože si splnili "povinnosť" mať deti,lebo spoločnosť,lebo rodina....lebo sa šmyklo🤷,ale v realite nevedia s nimi fungovať.
A stále si nám nepovedala, či si sa to aj kamošiek spýtala, prečo sa detí zbavujú. Za posledný deň už tretia diskusia typu "nechápem, prečo kamoška/suseda/sesternica robí toto a toto". Na internete anonymné hrdinky, v reálnom živote falošné. Veď normálne otvor ústa a diskutuj s tými, ktorých sa to týka a rob im osvetu.
Ps: Nevidím rozdiel dať dieťa na 2-3 tábory a dať dieťa na 2-3 týždne k starým rodičom. Teda vidím, že keď ho dám na tábor, nemám istotu, čo za človeka sa mi o decko bude starať.
@autorka
Mna by zaujimalo, kedy ti tvoji rodicia stihli vtlct do hlavy, ze ked u nich nechate iba deti, tak to znamena otravovanie starych rodicov.
Ty nechapes, ze to len ty to mas v hlave takto nastavene?
DETI TRAVIACE CAS U SVOJICH STARYCH RODICOV POCAS PRAZDNIN NIE JE OTRAVOVANIE ALE PRIRODZENE RODINNE FUNGOVANIE. Bodka
Autorka, svoj zivot asi do 14stich rokov sme zili v dvojgeneracnom dome spolu so starymi rodicmi, mama a oco cely zivot robili na smeny, cize celych tych 14 rokov som vlastne vacsinu casu travila so starymi rodicmi a nie neboli to uz vitalni 50tnici.
Velka krat tu uz bolo napisena, ze kazdy jeden ma ine potreby, inak preziva zivot, inak funguje.
Ja mam svoju bublinku v ktorej ocakavam, ze ludia su sudni a napr ked maju dedko s babkou 70rokov tak im nikto nesupne deti ktore maju 4-6 rokov, ale viem ze mozu byt aj vynimky no v podstate mi je to jedno, nestram sa a neriesim.
Viem ako zijeme my a viem, ze mam velke stastie na pracu, kde si mozem setrit vacsinu dobolenky na leto, aby som pokryla mesiac a pol volna v skolke. Mozem si usetrit tu dovolenku len vdaka tomu ze rozne choroby u dcery lepim pracou z domu, nahradnym volnom a ano tento rok pojde mala aj k starym rodicom, obe strany sa na to tesia a ja si to uzijem chodenim do prace, ale sama vidim a viem, ze vztah ktory stravia spolu so starkymi da dcere iny rozmer, ktory ja jej ako matka neviem dat.
Keby som ja mala zcat riesit vsetky veci nad ktorymi sa mi pozastavi hlava, preco niekto vyhodi bordel z iduceho auta, preco ludia si urobia smetisko z opusteneho arealu, preco niekto vysmari psa na ceste v zimnom obdobi ked sa zotmieva skoro a je 100% istota, ze ho zrazi nejake auto, nerozumiem tomu preco niekto zaparkuje na miesto kde nema narok, nerozumiem naco 3 rocne dievca ma namalovane nechty, a nerozumiem a nepochopim detiastkam dalsich veci.
Keby mam dieťa kam odlifrovat a ono chce tiež to urobím. Aspoň nemusím riešiť co s dieťaťom keď som v práci.... Aj keď teda ono je už veľmi rado samé. Doma lebo vie ze si môže "robiť čo chce". Jej kamarátka zas celé prázdniny doma nie je, škola skončí a oni už cestujú smer starí rodicia, tam nechajú dieťa celé prázdniny. Tam sa jej starí rodicia venujú doma by sa nudila
Moja mama by kľudne zobrala dcéru aj na čele leto na prázdniny, môj brat tiež kľudne ale naša nechce.
Dôležité je čo komu vyhovuje....
Napr moja teta by rada zobrala aj vnúčatá na prázdniny ale štýlom po jendom pripadne dvoch nakoľko na 3 si netrúfa. To sa zas nepáči matke deti ze bud všetky alebo žiadne a potom sa sťažuje ze mama nechce pomôcť
Autorka, v prvom rade prijmi fakt, ze nie kazdy ma rodicov 70 nikov so zdravotnymi problemami. V druhom rade, mozno neuveríš, ale sú starí rodičia, ktorí si svoje vnúcata pýtaju a su s nimi radi.
Napr aj take budovanie vztahu - stary rodič a vnúča je uplne ine, pokial je to len v pritomnosti rodica alebo je to cas, ktori maju sami pre seba.
A ano, viem to porovnat, nakolko u starkych z maminej strany sme byvavali sami, bez rodicov (tu zopakujem, starki nas chceli a pytali si nas), u starkych z ocovej strany sme boli povacsine s rodicmi. A aky sme mali vztah?
Z maminej strany starki - neskutocne sme ich lubili (zial, uz tu nie su), najkrajsie spomienky mame s nimi..aj po rokoch,co tu uz nie su, ma spomienka na nich rozplace.
Z ocovej strany starki - vzajomny vztah chladnejsi, samozrejme, clovek ich mal rad, ved stari rodicia,ale..
Ja som inak velmi zvedava, ked ti deti pridu do puberty a nebude im vyhovovat mat rodicov nonstop pri sebe, ako to budes niest.
@babulkomale Kedže ti toto povedala tak to asi nebolo spôsobené jednou situáciou, ale celkovým odmietaním matkou.
Somnou bola mama doma 3 roky.Vieš aké obdobie si pamätám? Keď som vstavala o 5 ráno do škôlky, mama chodila do práce.Takže nech urobíš čokoľvek nebudeš dokonalý rodič.
Lenže mne tu lásku mama dala napriek tomu, že na mňa nemala čas 24/7.
Keď má tvoja známa traumu ešte aj v 50tke tak sa nevie odosobniť od matky.Dospelý človek by si mal z toho zobrať ponaučenie a nikdy sa takto k svojim deťom nesprávať.
Ty si opísala jednu situáciu a tú si zažila polovica z nás, takže problém ich vzťahu je niekde inde.
Ty máš proste problém pochopiť, že ty si deti mala asi po 30+ tvoji rodičia ťa mali asi tiež vo vyššom veku, ale nie každý má rodičov na dôchodku, chorých.
Ja poznám 70tnikov na ktorých sa ty kondíciou možno ani nechytáš, kedže sú to aktívni športovci ktorí sa zúčastňujú MS po celom svete.Chodia na akcie, after párty.
Takže ty si po nočnej spala 3 hodiny.Gratulujem ti.My ostatné nechceme dostať po 40tke infarkt a vyzerať na 80.
Keby tie tvoje susedy vedeli čo tu tliachaš o nich tak ver, že by už nikto na kávu k tebe neprišiel.
Ty môžeš dať deti do tábora, zaťažovať susedov svojimi deťmi vlastne cudzích ľudí, ale iné ženy nemôžu dať deti starým rodičom s ktorými sú určite dohodnutí lebo ty vidíš starých rodičov len ako chorých ľudí ktorých niekto zaťažuje.
Moja kolegyňa má doma mamu a svokru niekoľkokrát mesačne ako pomoc pretože si nevedia prispôsobiť zmeny s manželom.Obaja pracujú na zmeny a niekedy by im nemal kto postrážiť deti.
Keby to robiť nechceli tak by to nerobili.Ani jedna nemá ešte 60 rokov.Všetky jej môžeme tak jedine závidieť, že ma tak ochotné babky, že si s manželom zájdu aj na koncert.
Moja mama má 50 😂 a skôr by sa urazila kebyže jej nedám vnúča, že jej neverím.
Moja mama má doma 12 ročné dieťa, takže máš veľmi sladkú predstavu o tom oddychu po práci.
Moja mama sa neskutočne teší pretože to bude jej prvé vnúča a deti miluje a kedže aj mňa vidí asi tak 2/3krát ročne tak bude len rada.
Ja nemusím nechávať dieťa mesiac niekde, ale aj moja mama trávila leto u starkej, taká bola doba, vtedy sa nechodilo ku moru každý rok a na starú mamu spomína len v dobrom.
Ty proste nedáš nikomu priestor na budovanie vzťahov a máš úplne inú situáciu keď tvoji rodičia už nevládzu.
Čo je pochopiteľné, ale ty máš stále svoj argument o tom, že niekoho vnúčatá zaťažujú.
Už to pochop konečne, že sú ľudia ktorí sú za tie vnúčatá radi a radi s nimi trávia čas kľudne aj mesiac a úplne dobrovolne!!!!!
Ty sa chceš hrať na dokonalú matku ktorá po nočnej je fit po 3 hodinách spánku.Ok hraj sa a nerieš druhých.
@medda_beda ja som to tiez pisala vyssie a autorka trvdi,ze nikoho nezatazuje...
Ked uz ma tak nevladne babky,som zvedava,kolko casu investovala aj do pomahania samotnym babkam...
Ci uz nakupom,lekarom,upratat,pokosit,vybavit co treba,postarat sa o nich
Ci len tliachat vie ,kruti sa ako helikoptera okolo deti a mysli len na seba
My niektore sa aj o starkych starame a same mame toho vyse hlavy a to nam starke deti absolutne nikdy nepostrazili,nestarali sa ...(co by som za to dala)
Nemame z deti bohov....
A o praci na 3 zmeny, nocnej,ake je to jednoduche...
To moze vypustit fakt zakomplexovany clovek
Ale nech nam prezradi,v akej firme pracuje/pracovala a ak nepracuje,preco ?
Ved jej praca jej maximalne vyhovovala....

Navyse sme kazdy iny.
Vypustit vetu, ze ak matka vie deti dat k starym rodicom na tyzden, tak naco ich vobec mala… alebo je spina… hm, velka odvaha.
Chapes, ze niekoho dobija energiou upratovanie, zehlenie, umyvanie okien? Ze pocit vysledku ho naplna? Ma z neho endorfiny?
A ze iny si to odrobi ako galeje, lebo treba poriadok? Ale je to nevyhnutna nutnost? Ziadne potesenie?
Chapes, ze niekoho naplna a zrelaxuje lezanie na plazi a ineho chodenie po horach, ale prehod ich a dovolenku si iba ticho odtrpia a lutuju, ze tam vobec su? Nudia sa a neznasaju to?
Tak su aj matky (a otcovia!), co sa od deti nepohnu a cas s nimi ich dobija energiou a su taki, co su po celom dni s detmi hotovi bez energie. Su taki, co miluju robit animatora, a taki, co neznasaju robit animatora detom.
Napriek tomu vsetci tie svoje deti miluju a chceli ich. Nie su horsi preto, ze ich daju na tabor, ci k starkym. Oni ziskaju svoj cas, deti si to uziju inde. Ked je ta moznost, tak preco nie?
Aj v hlbokej minulosti boli rodicia, co ich nebavilo travit s dietatom 16 hodin denne. Akurat ze to vysuplovali ini clenovia rodiny, co zili natlaceni pod jednou strechou (kedze vela moznosti nebolo). Teraz to supluju tiez, akurat tam treba tie deti odviest, takze je to viditelne. Kedysi to viac zaniklo, ze rodicia sa nejdu o cas s detmi potrhat.
A hlavne - reci typu, ze si musi niekto od deti oddychnut, neber zas tak vazne a nerob z toho takeho afery a dehonestujuce zavery.
Hovorim ich aj ja. Hovori ich vela rodicov.
Ver vsak tomu, ze ked na to pride, kazdy ten rodic sa za svoje dieta pobije ako lev. Niet dolezitejsieho nad jeho dieta. To dieta je jeho zivot. A aj ked chce mat obcas klud a ticho doma, ak by to znamenalo, ze to dieta uz nikdy nebude, obetuje radsej vsetko.
Ale logicky sa nechova, akoby toto hrozilo v kazdej chvili. Takze teraz chce ten volny cas i pre seba.
Oddychne si a zas ma energiu na dieta.