Prečo sa tak veľmi tešíte, že vám deti idú do školy?
Úplne žasnem nad vetami typu. "Otváram šampus", "Konečne vypadnú" , "Nevedela som sa dočkať"
To skutočne tak neznášate svoje deti? Mne je vždy smutno, keď viem, že budú opäť pol dňa preč, aj keď síce môžem pracovať vo väčšom pokoji, mám ich stále v hlave a neviem sa dočkať, keď budú opäť doma. Normálne mi puká srdce, keď vidím, že niektoré mamy sa chovajú inak. Myslíte, že vaše deti to nevnímajú?
A ja zas chápem mamy, ktoré sa tešia, že idú deti do školy. Čo je na tom? Veď to neznamená, že deti nemilujú, ale je fajn mať čas aj sama na seba a nie sú preto zlé matky.
Ved urob z deti domskolakov a mozes ich mat doma cele dni a nemusis smutit.
Kazdemu vyhovuje ine. Nie kazdy ma potrebu animovat svoje deti cele dni a pomaly do 30tky im sediet za zadkom.
Preco davas deti na kruzky? Nieje ti smutno ked tam su? Chudak deti bez teba na kruzkoch a mozno aj s kamosmi vonku su bez teba a ty bez nich.🙈
@moonlight1210 nepochopil😅 a ani nepochopi nech das akykolvek priklad.
@hladamematku to ste napisala podľa seba?Takto by človek veru nenapísal,keď ti zalezi na deťoch,tak je rád,že rastu a idú pekne do školky,školy-kde sa naučia veľa potrebného do života.tak potom mamičky ktoré to takto vnímajú,svoje deti nedajú ani do škôlky ani do školy a budú si ich učiť doma samé.Velmi smutný názor.
Ahoj @autorka.
A ty sa netešíš, že sa deti niečo naučia, porozprávajú sa so seberovným, vyskúšajú si aj niečo iné ako tvoju opateru, vypočujú si iný názor, ako ten tvoj, spoznajú nové zaujímavé osobnosti v školskom prostredí, či už medzi žiakmi alebo učiteĺmi, osamostatnia sa?
Ja trávim dostatočne kvalitne čas so svojimi deťmi, sme v neustálom kontakte, veľa sa rozprávame a zažívame.
Ja som rada, že idú do školy. A som šťastná, keď idem pre ne.
Z tvojho príspevku cítiť, že nechápeš, prečo to tie mamky hovoria, a jediná možnosť, čo ti napadla je, že svoje deti neznášajú. To, že ty tie svoje deti potrebuješ mať stále pri sebe ešte neznamená, že ostatné su divné ;)
Ja sa tesim spolu s nim, on sa tesi - mama sa tesi 🙂 spokojne dieta, spokojna mama,tak sa to hovori nie? ;)
Ja by som sampus otvorila..ale nemala som 😅...mám zatiaľ malé deti a pri nich si nepočujem vlastného slová, myšlienku..nič...takže áno som rada že prvá ide do školy a druhá do škôlky a doma mi ostane tretí ktorí keď je sám nerobí taký hluk a ja si môžem vo väčšom kľude urobiť veci...inak u nás boli prázdniny ubehane, stále dačo, stále niekde...takže som rada že už je nejaký nemenný režim...
Z tvojich príspevkov nemám absolútne, ale absolútne pocit, že si milujúca mamička, čo ju srdiečko zabolí 1. septembra a pozerá na hodiny, kedy už deti dorazia domov ... Prídeš mi nasratá, sarkastická, vyrývačná, ako keby si si kompenzovala nejaký iný životný problém. Ja mám deti 4. Tretie už mohlo ísť do škôlky, ale ja som ho nechala doma, lebo som na RD, a je mi ľúto ho dať takého malého trojročného preč od mňa . Takže nie som z tých, čo deti strcia do jaslí a idú si po svojom. Napriek tomu som sa tešila, že staršie deti pôjdu do školy. Ja totiž milujem rutinu. Dáva mi to do života pokoj. Rada robím určité veci v určitých časoch - vstať v rovnakom čase, raňajky, príprava obeda, prechádzka vonku, obed, oddych, deti zo školy - skontrolovať úlohy a učivo, poupratovať, napiecť, večera, modlitba, rozprávka, spať. Prázdninový režim, aj keď deti si ho užívajú, ja veľmi nemusím, ja mám rada štruktúru v živote. A tak isto chápem rodičov, čo pracujú, a prázdniny vykrývajú kadejako, tak verím, že si vydýchnu. Memečka s búchaním šampanského beriem s nadsázkou, je to trošku zveličené kvôli vtipu. A ja sa zasmejem tiež. Určite nemám pocit, že som lepšia matka ako tie, čo sú na RD, a trojročné staršie dieťa dali škôlky, zatiaľ čo ja nie. Neviem, aké životné skúsenosti ti dodávajú takej nadradenosti. Skús trochu nezameriavat sa na ostatné matky, ale na seba, usmej sa, a život bude krajší....
Jedna vec je tešiť sa zo školy, z toho, že deti sa niečo naučia, pobudnú s kamarátmi, získajú okrem vedomostí aj nové skúseností, na druhej strane je je úplne iná radosť - zbaviť sa dieťaťa. Žiaľ, je to častá radosť. Ako dlhoročnej učiteľke sa mi zle počúvali nevhodené poznámky, resp aj nadávky, že deti budú mať zase voľno. Mnohí rodičia berú školu ako úschovňu detí neuvedomujúc si, že aj pre tie deti je škola silná záťaž a dobre im padne nejaký ten deň voľna. Vyčerpanosť detí sa potom prejaví aj nevhodne. Ak mám deti, musím sa o ne postarať za každú cenu. Ćím je dieťa lepšie vychované, tým menší problém je zabezpečiť mu opateru počas dní voľna. Bolo mi trochu aj ľúto malého, počas pandémie 3,5 ročného vnúčika, ktorý bol doma s mamou - IT-čkárkou, pracujúcou doma. Keď som raz k nim došla, malý ma privítal s prštekom na perách " pst, mamka pracuje" a po špičkách potichúčky ma odviedol do obývačky, kde sa so mnou rozprával pošepky, len aby mamku nevyrušil. Takto vraj fungoval počas pandémie a ona mohla pracovať v kľude. Pripravila mu jedlo, hranie sa a on sám sa hral, kreslil, atď. vo svojej herni. Vzala som ho na dlhšie k sebe, ale nevedela som, že mám malé dieťa. To dieťa v čase pandémie predčasne zostarlo a od 4 rokov sa správa ako dospelý, prístupný akýmkoľvek rozumným argumentom. Stretol sa však s nepochopením známych, ktorí došli na návštevu s 5 - ročným dievčatkom, ktoré vyliezlo na gauč a skákalo na ňom. On, ako 4 - ročný upozornil jej rodičov, že ich dcéra sa správa nevhodne, dokonca im povedal, že by ju mali dať vyšetriť na psychiatrii, lebo normálny človek s nohami nelezie na gauč a neskáče po ňom vrieskajúc. Skončilo to urazením sa, no niečo pravdy na tom bolo. Nájsť počas voľna detí náhradné riešenie ako starí rodičia, príbuzní, susedia nie je problémom, ak je to dieťa kľudé a slušné. Ak rodič od jeho narodenia zanedbá výchovu a ono rastie ako samorast, potom mať ho dlhšie doma je záťažou aj pre rodičov a ťažko je presvedčiť iných, aby počas pracovnej doby u nich bolo. V našej rodine bolo hodne detí, no vždy sme sa dokázali bez problémov o ne postarať a deti aspoň bližšie sa spoznali s bratrancami, sesternicami, atď.
Ja sa osobne neteším, prípadnú starosti, učenie, doucanie, čo mi treba kúpiť, na čo mi treba dať, čo vybaviť. Len režim zas už chýbal, a prídu zas nové veci
@evkatk, to nie je vždy také jednoduché. Moje deti majú vrátane letných prázdnin pocas (každého) jedného roka 17 týždňov prázdnin. Nie, nepreháňam, naozaj 17 plus par sviatkov. Pri malých deťoch je to brutálne množstvo. Zorganizovať im zmysluplný program a starostlivosť je celkom solídna výzva (sme najmladšie deti svojich rodičov, takže starí rodicia nie sú alebo už nie sú v stave pomôcť). Keď do toho ešte škola príde s pikoskami ako učiteľský strajk, deň otvorených dverí ci diplomatická návšteva (a teda výpadok vyučovania a deti doma), ver tomu, ze plujem oheň a síru. A to mame celkom dobru spoluprácu so zopár inými matkami a dohadujeme si, ktorá zoberie všetkých škriatkov k sebe. Bez toho veru neviem, ako by sme vyskladali všetky tie volne dni. Starých rodicov v ideálnom veku (už nie pracujúcich, vitálnych a ešte aj ochotných) ma skutočne minimum ľudí. Ochotných susedov ešte menej.
@evkatk zdravim Vas.
Napadlo Vas niekedy, ze ti rodicia s nevhodnymi poznamkami o opatovnych prazdninach nevzdychaju kvoli tomu, ze by im deti prekazali a skolu brali ako "odkladisko", ale kvoli tomu, ze jednoducho pracujuci clovek mimo skolstva nema tolko dovolenky, aby tie prazdniny vykryl a je naozaj tazke zabezpecit dietatku strazenie?? Zamestnavatel nie je povinny umoznit volno rodicovi v datume prazdnin, respektive ked si on zaziada. Co potom s dietatkom? Je to nazaj komplikovane.
Mna udivuje, ako kazdy smeruje nejaky vseobecny problem na lasku rodica k dietatu, ked problem je ocividne niekde inde.
Inak krasne gesto ohladom vnucika. Musi byt stastny, ze Vas ma. 💙 bola to tazka doba. Maminke nic ine neostavalo, no :/
@evkatk Len si treba uvedomiť, že nie každý to ma tak ako vy. Rodičia už niesu, alebo sú starší a chorlavejší, nemajú energiu popr. bývanie v inom štáte. Naozaj, niekedy vykryť to voľno môže byt pre niekoho problémom.
Ty vidíš, že rodičia sa sťažujú a nikdy nevieš či ten rodič hneď v hlave nerieši ako si to v práci vybaví a ci si nebodaj tu prácu aj udrží. To nieje len o voľne to je aj o chorobách. Keď tu čítam, ako je dieťa viac doma ako v škôlke, neviem si predstaviť ako táto žena bez pomoci a pracujúca ma toto vykryť. Pracovať v školstve je niečo iné ako pracovať niekde na zmeny. Niekedy aj tu na fóre by sme si mali uvedomiť, že za to, že to nejak funguje u mňa doma, nemusí to fungovať u niekoho iného.
neotvaram sampus, ale uprimne som rada ze je v skole a ja sa mozem sustredit na pracu a nemusim riesit ci je na telefone alebo pred telkou, lebo ja vymienam cas za peniaze. Nemyslim si ze som koli tomu zla matka. (pupocnu snuru som odstrihla a zivot ide dalej, netreba byt tak upata na deti).
milujem svoje dieťa. Ale áno tešíms a, keď ide do školy, pretože mám len 2 týždne dovolenky a 6 týždňov riešim, kam ho dám (pretože samé nemôže byť doma), ako si povymieňam služby, len aby nebolo samé dam, čo mu navariť.......... Nepracujem z domu, do práce chodím na 8 hod od 6.00. T.j op 5.00 vypadnúť z domu. Takže, áno teším sa, že ide do školy.
@evkatk Je fajn, ze mate takeho rozumne vnucika v rodine, ale.. su prosto zivsie deti a nie kazde sa vie samo zahrat a vydrzat x dni zavrete doma, vidim aj rozdiel u nas medzi dcerou a synom. Plus navyse surodenci sa zvyknu aj hadat ( aj ja som sa so sestrou).
A pozri, ty si ucitelka.. cez prazdniny mas volno. My nie! Tu nejde o to, ze nechcem mat pri sebe svoje deti.. ale to ako maju byt do 16-17 zavrete doma, ked aj dajme tomu mozem mat homoffice?? Nie kazdy moze mat aspon ten homoffice a pocas neho robit ako sa mu zachce.. Si myslis, ze preto, ze neucime, mame obrovske platy na to, aby sme si zaplatili na vacsinu prazdninovych dni a pripadne choroby opatrovatelov? Uz tyzdenny tabor pre dve deti je likvidacny... Stari rodicia tiez nie vzdy funguju.
Je to castokrat naozaj o hubu vykryt to.. ak su vacsi a sami doma.. tie nervy, ze ci je vsetko ok...
Skola a skolka ( hoci ta spolu s jaslami boli vymyslene prave ako odkladisko deti pre pracujucich rodicov, aby tie deti boli pod dozorom a mali zabezpecenu stravu, nastastie aj tam zacali deti ciastocne vzdelavat) su vzdelavacie institucie a maju zabezpecit to, co rodic nedokaze. Myslim odovzdat potrebne vedomosti v sulade so skolskymi osnovami.. samozrejme, dieta ma mat zaklady vychovy z domu.. v skole sa v nich skor ma len utvrdzovat..
Ale ver tomu, aj ked to na teba tak posobi, maloktora matka je stastna preto, ze sa zbavila deti.. ale preto, lebo dieta sa uci, nadobuda nove skusenosti a zrucnosti a ma aj istotu, ze cast dna, ktoru s nim nemoze stravit, dieta stravi v relativnom bezpeci pod dozorom.
@nini1978 "Autorka-Ty sa hanbíš za svoje názory a ktitizujes ostatné matky anonymne?" Všetky príspevky aj z nicku sú anonymné. Či snáď tu nahráva "nini1978" svoj občiansky preukaz? Nežite prosím v domnienke, že väčšina "profilov" je skutočná 😂
@888elizabeth
No jedno šťastie,že si mi to ozrejmila
Sústred sa na chvíľu - sme na sociálnej sieti - virtuálny svet a je viac ako pravdepodobné,že je tu xyz total mimo ľudí,ktorí normálny reálny svet ani nepoznajú (sociopati, závistliví,zlí jedinci atď)
Ale je tu naopak xyz normálnych bežných ľudí,ktorí si vymieňajú názory,rady,skúsenosti a pod
Takže napísať" anonym " v tomto prípade znamená len a len to,že dotyčný/á autor založí debatu s tým,že aj ten potenciálne fake profil nemá gule pridať
Je to to jasnejšie - dufam
@888elizabeth, nie, nie sú anonymné. Nevieme, ci @nini1978 je naozaj Nina narodená v roku 1978 alebo Milan, ktorý meria 197,8 cm. Ale vieme si dohladať jej príspevky, názory a poznáme jej konikovsku históriu, nie je anonymna. Len nemáme preverenu jej identitu. Ale to vôbec nevadí, s väčšinou ľudí v živote komunikujeme na tomto základe. Anonym je jeden výkrik do tmy. Nemá historiu, názor ani kontinuitu. Pokiaľ ma ešte aj slovník labilnej hysterky ako tuto autorka, tak je dupľom úbohý vo svojich snahach.
Áno, teším sa, že ide do škôlky. Lebo viem, že sa tam teší, že tam má kamarátov, že má rád pani učiteľky, že sa tam učí nové veci, ktoré by sa možno doma nenaučil, že je už "veľký" a spoznáva a skúša svet aj "sám." Pretože to patrí k výchove dieťaťa, že ho podporujeme v tom, aby sa od nás postupne za tie roky osamostatnilo a bolo schopné existovať vo svete bez našej neustálej pomoci. Takže takéto pokroky ma ako príčetnú matku tešia. Nie som z tých, čo chcú mať dieťa pre vlastnú citovú nevyrovnanosť prilepené k nohe 24/7.
Pretože cez prázdniny sedia doma na ritiach pri mobiloch, telke , alebo sa nuuuuuuúudia a vyvolávajú mi, kedy už prídem domov. (Babky moc nefungujú, muž je v robote tiež). Ja letím z roboty a potom aspoň do zoo či na kupko, aby si tie moje deti to leto aspoň trochu užili. Víkendy ani nehovorím. Do toho také bežné každodenné povinnosti. Áno, naozaj mi odľahne, keď v septembri nastúpia do školy a ja nemusím byť zas motivátor, animátor, družinár, krúžkový vedúci, bráč mobilov a tv ovládačov a podobne. A - dokážem sa plnohodnotne sústrediť na prácu. Nevidím na tom nič zlé. Šampanské nebúcham, stačí mi, že znovu začínam zvládať svoj život. To, že ty to tak nemáš, ešte zo mňa nerobí zlú mater.
Tie prispevky na soc .sietach su len humor s velkou nadsazkou, aby sa vycerpane mamy mohli na niecom zasmiat, ale tak to v realnych rodinach nefunguje. Rodicia uz sice nemaju starosti kam dat deti aby mohli ist do prace, ale zas vecer s mini musia riesit kopec donacich uloh, sikanu a kopec inych problemov. Takze nemyslim si ze ta radost je realne taka vesmirna, len ty proste nechapes dany vtip
Lebo som samozivitel a rodicov uz nemam a cele leto je o tom ci pojdu somnou do roboty alebo zaplatim extrem za tabor.preto som zla matka?
Asi som naozaj zlá a nemoderná matka,že sa teším spolu s dcérkou,že ide znovu do škôlky a na jednu stranu naučí sa niečo nové,bude so všetkými kamošmi a učiteľkou ktorú ľúbi ako ona sama tvrdí a na druhej strane ja nemusím riešiť čo zas variť aby zjedla,čo robiť doma aby sa aj vzdelala nejako a kam vypadnúť von aby mala zážitok..Môj chlap chodí na turnusy,malá na prázdniny ku starým rodičom ani inam nechodí,je nonstop so mnou a som na to všetko vymýšľanie a realizovanie skôr sama..Takže áno KONEČNE VYPADLA DO ŠKÔLKY a svoje 900g 36cm predčasniatko MILUJEM NAJVIAC NA SVETE !! ❤
A samozrejme treba sa vedieť povzniesť,pousmiať a vedieť pochopiť rozdiel medzi iróniou či sarkazmom a vážnosťou 😉 Jednoducho mať zmysel pre humor a neprežívať to tak☺
Autorka asi nechape instagramu a vtipu. Ako si mozes mysliet, ze nejaka matka si o svojom dietati v dusi mysli, ze uz chod prec, vypadni... Je to krute od teba. Este tu nadavat na ine matky, co ti napisu iny nazor.
Svagrina isla na sluzobku a pri odchode zazartovala, ze konecne sa vecer opijea bude bez dcerky. Prve co bolo, ked prisla na ubytko, ze s dcerou si 2 hodky volali cez viber.
Kamoska mala bola 2 mesiace chora, tak, ze sa jej mala mesiace vedele postavit na nohy - silny zapal kosti. Ano po dvoch mesiacoch si to vino otvorila. Oslavila, ze dcera uz nebude plakat za detmi, konecne beha a je zdrava. Mala strasne obdobie.
Ja mam 2 deticky z toho jedno je autista. Mal ist uz do skolky ale do normo by ho nezobrali a specky a sukromne su plne. Cakam na jednu sukromnu, mozno sa to podari v oktobri a ano budem stastna prestastna. Maly je spolocensky a ja chcem aby si zazil kolektiv a rezim. Ja mu to doma nedokazem nastavit i ked chodime medzi deti nie je to ono. Ano mam sialene obavy, utekaciek, bitiek.. je toho vela ale i tak to pomyselne sampanske budem otvarat ked ho zoberu.
Ale i tak si myslim, ze urazok je tu dost a tato diskusia je len o vasni a mala by byt zrusena. Nedost je tu hadok ...

Kto chce nech sa teší, že deti sú v skole kto chce, nech ho boli srdiečko. Ale nech sa autorka najbližšie opýta lekárky co ma tri deti, či ju boli srdiečko za deťmi keď ju ošetruje. Alebo kadernícky ked ju strihá, alebo predavačky, alebo pani v banke. Lebo mnohé tie ženy majú deti ktoré ľúbia a zároveň chodia do práce kde na bolesť srdiečka nie je veľmi čas.