Preháňajú niektoré mamy starostlivosť o deti?
Myslíte si, že niektoré mamy to s deťmi preháňajú? Alebo som len unavená?
Cítim sa ako zlý človek, ale keď vidím niektoré mamy, čo sa celý deň točia len okolo dieťaťa – nespí, neje, nehrá sa, nechodí na 5 krúžkov denne – mám pocit, že to celé nezvládam. Ja niekedy fakt len dám dieťaťu tablet a idem si dať kávu. Má to tak ešte niekto?
Nie, netocim sa cely den okolo dietata, nedavam mu ale ani tablet. Ak si potrebujem oddychnut, tak sa toci okolo dietata otec 😅.
Áno, niektoré to hrotia dosť výrazne... kult dieťaťa im totálne zatemňuje mozog a potom z toho vyliezajú rozmaznaní haranti, ktorí si myslia, že sú stred vesmíru, môžu všetko a všade, nepoznajú rešpekt ani hranice. A áno, pokojne som deťom vrzla tablet, alebo pustila telku, zatiaľ čo som si v kľude vysrkala kávu alebo pohár prosecca😉
ja som sa nikdy neporovnávala ... tak fakt netuším ako a čo robia iné matky 🙂 ale nemám pocit že som sa dieťaťu nejak extra venovala, som asi ten typ čo uprednostňuje liberálnejšiu výchovu - čo teraz vidím že s povahou môjho syna by bolo občas na mieste prísnejší režim - ale asi aj to je môj dojem, pretože ako vplýva výchova na dieťa musí v konečnom dôsledku posúdiť dieťa samé ...
🙋♀️ tablet nedávam, qle keď chcem vypiť kavu tak púšťam rozprávky v TV
Tablet tiež nie je riešenie a už duplom nie v čase, keď si doma s dieťaťom na materskej. Existujú omnoho podnetnejšie veci. Skús Albi, knihy, skladačky, drevenú vláčikovú dráhu. Ak už musí mať displej, tak mu radšej zapni telku a nejaké cvičenie, alebo tancovanie pre deti. Každá z nás ma toho občas dosť, ale nesplodila si dieťa sama, tak ho večer nechaj tatovi a oddýchni si.
nedávam tablet ani rozprávky nepúšťam každý deň, ale ani okolo detí neskáčem vkuse. Normálne si samé nájdu hru a zabavia sa aj bezo mňa 🙂
Tiež nedávam tablet. Vedia si sami pustiť youtube na telke, väčší obraz je lepší. 😂
Ziadny extrem nie je v poriadku, a teda ani nezdravy kult dietata, ani supnut tablet na vypitie kavy...zdravy rozum treba.
Za unavenou mamou je casto neaktivny otecko ale zase spolocnost kladie vysoke naroky mozno citis len ten tlak. Ano synovi dam tablet inak by som zosalela...syn vyzadoval sustavnu interakciu bola som utahana a moje potreby neexistovali.
@galganka nasi si vedia aj netflix, teda starsie bez priblemov a prcek uz tiez. Ked nechcem dovolit, tak chcu pocuvat pesnicky na yt a skonci to tak, ze po 2 pesnickach uz zrazu bezi ruzovy panter alebo tom a jerry🤣 pri muzovi by telka mezala cely den. Ked im ju zatrhnem, tak su tak mega kreativni. Len maju vysoku spotrebu lepiacej pasky🤣
@guiseppinka netflix sme zrušili, ale tiež ho zvládali bez problémov. Ja po 4 rokoch stále maturujem s ovládačom, deti prídu, ťuk ťuk a hotovo 😂
@guiseppinka lepiaca páska je smrť 🤣🤣🤣 Hlavne keď už si niekde v meste a nájdeš ju prilepenú aj na kabáte 🤣
Tiez neuznavam kult dietata, ale zase supnut dietatu tablet, aby si si vypila kavu mi tiez pride uz cez (hlavne ak si este doma a bavime sa tym padom o dietati mladsom ako 3r). Skus hovoriace pero a Albi knihy, hlavne tie kde su pesnicky, nasu to vie celkom dobre zabavit.
A inak suhlasim s nazorom vyssie, za unavenou mamou je casto neaktivny otec 🙂
@mamamasama čo lepiaca páska. Fixky. A ja blbá, ich stále dokupujem. 😂
Tak za to, ze ty sa pri nich citis horsie, ony nemozu;) su proste ine povahy, robi im to radost a co je na tom? Uz by sa mohli zeny spojit a podporovat sa, akokolvek vyzera nasa vychova. Kazda to mame tazke a snazime sa zvladat materstvo, aj ked vobec netusime ako, co najlepsie.
Ano, som aj proaktivna, aj neaktivna. Ked citim, ze by som uz bola nervozna matka a nemam nikoho ineho na pomoc, prichadza telka(ak potrebujem porobit nieco doma) alebo ideme rychlo von(to nam vzdy spravi dobre).
Ale uz to nehrotim, deti potrebuju lasku a bezpecie(proste zivotnu pohodindu), rodinu, jedlo, ciste oblecenie a domov. Ostatne je plus a preziju aj bez toho ;)
Ale ano, prehanaju. Vidime to tu casto v diskusiach .
Mama je tiez len clovek a kazda pre seba potrebujeme cas na samu seba , zit aj svoj zivot ,nielen zivot svojho dietata. Vcera som na jednom live vysielani citala komentar od zeny ktora pisala ze aj na dovolenky ci vylety chodi len kvoli detom a aj vzdy je tak ako oni chcu. Zblaznila by som sa.
Ja som s mojim synom jak taka starsia sestra a mladsi brat, sme partaci, mame radi spolocny program ale aj kazdy to svoje.Sme sice ako kamosi ale som velmi zodpovedna, trvam na poriadku , respektovani sa ,nejakych tych hraniciach a uceni. Klasicka mama ktora vie aj oddychovat moze byt ovela lepsia ako Ta ktora zije len pre nich ..
Ano prehanaju a vo vsetkych smeroch, ale je to kazdeho vyber. Treba si najst balans trochu. Oni to napr prehanaju alebo potom sa vystriedaju s otcom.
ja napr nevidim dovod dat dietatu mobil a dat si kavu. proste dam si kavu a dieta sa bude hrat bez mobilu same. Vybavene. Pre mna to bolo velmi dolezite, aby dieta si vedelo najst zabavku bez doprovodu a neustaleho "animatora" a bez mobilov/telky/tabletu. jasne ze aj tablet sme mali, ale kludne som ho s nou pouzivala aj ja na detske hry, videa = enechala som ju bezducho si do toho cumiet a pozerat videa zaradom. Alebo sa to pouzlo sem tam v cakarnach atd, kde uz ine veci nefungovali :D na druhej strane, ten cas ked nekavujem atd som sa snazila kativne s nou stravit, mali sme rezim, co kedy kde (mne to vyhovovalo, lebos om vedela, kedy budem mat cas na pracu, seba)
Podľa mňa si unavená. Otec dieťaťa sa stará?
Ja nemám v okolí matky ktoré to preháňajú. Mam v okolí ženy, ktoré sa venujú aj iným veciam ako deťom. Sama som taka. Mam svoj program, mam svoje záľuby ktore robím bez dieťaťa, ale taktiež sa dieťaťu venujem. Rozvíjam ho a chodí na krúžky, stále vymýšľame nejaký program, chodíme často na dovolenky, výlety..
Treba v tom nájsť taky zdravý balans, kedy je spokojná matka, dieťa ale aj otec.
Ja si neviem predstaviť ako to je u iných doma. Na ihrisku sa každý správa tutuli tam tutuli sem.. ;D U nás panuje kult dieťaťa. Mám ich 5 doma. :D Ale keď telefonujem, aj 3r je ticho a čaká… Keď poviem, že potrebujem pár minút, tak mi ich staršie dajú. Mám aj ročne. ;D Pri malých deťoch je to hlavne o dieťati. Postupne to je menej a menej … zásahov… hlavne ak sú dobre zadelenie aj povinnosti doma. 🙂
Niektoré to skutočne preháňajú, áno. Ale dnes je taká divná doba. Napríklad nechápem rozvážaniu po xy krúžkoch, tie deti sú znavené ako zombíci a také obyčajné detstvo chýba. Ale to máme aj my dospelí, že doba nás núti doslova mať vyplnenú každú minútu dňa, čo je celé divné. Podľa psychológov je nutné občas len tak byť. Vcítiť sa do seba. To isté potrebuje aj dieťa, naučiť sa dílovať s nudou a byť so svojimi myšlienkami. Tablet dávam len občas, ale chápem ťa, mať teplú kávu je základ.
Na druhú stranu, Nepáčia sa mi matky voľnomyšlienkarky, čo vidia len seba, tvária sa, že decko (ktoré chceli) im nabúralo život, doslova ich obťažuje, ony si chcú užívať, cestovať a tieto drísty, normálne ma dvíha zo stoličky. Najmä, keď berú decko ako kamoša, druhého dospelého, ktorý má znášať ich vrtochy, reštaurácie, fitká a blbosti (toto vidím denne). Mama je mama a dieťa je dieťa, to nie je rovnocenný, ani kamarátsky vzťah.
Taký dobrý stred je fajn.
Ja som sice mama co cely den beha okolo dietata a chodim aj na kruzok ale len raz do tyzdna ale preto ze pri mojom dietati sa inak neda neposedi ani sekundu. Na tablete na vypitite kavy nevidim nic zle nevycitaj si to. Tiez ked varim pustim na TV detske pesnicky pretoze inak to u nas nejde
Keď boli deti malé dávala som ich do ohrádky, keď som potrebovala niečo porobiť alebo nohy vyložiť pri káve...tam sa zabavili s kadečím,ani som o nich nevedela.
Podľa mňa niektoré preháňajú ale ja vediem k samostatnosti úplne od najútlejšieho veku nie som sluha ani zabávač dieťaťa ale všetko záleží od veku. Inak budem sa správať k pol ročnému a inak k 10 ročnému ale môj svet sa nikdy v žiadnom veku upäto netočí okolo doeťaťa.
Každy má svoj štýl.Niekoho dieťa sa dve hodiny hra v izbe ani o ňom nevie.urcite bolo aj moje dieťa na TV a pozerala rozprávky, ale spätne, keď si uvedomím mala som viac oddychovať a veci nehrotit.Ale mňa to bavilo a nechcela som byt doma medzi 4 stenami.za mňa sa precenuju krúžky pre menšie deti zeny potom ustvane deti tiež.Ale ako pise
@drahomirrra myslíme si, že už deti potrebujú mať zaplnený každý čas a napredovať spĺňať méty ako dospelí.Motto dnesnej doby mi pripadá kto nie je na pokraji vyhorenia, stresu akokeby neexistoval a nežil a nebol produktívny.
nie si v tom sama. ja syna milujem nadovsetko, ale aj ja potrebujem tych par minut sama pre seba. nech je to aj na ukor tabletu a telky. okrem ineho, nemozeme im behat stale za zadkou, musia sa vediet zabavit aj same tie deti, musia sa vediet aj nudit 🙂
@luccija Áno, to je problém dnešnej doby. A čakárne psychológov a psychiatrov praskajú vo švíkoch. Ľudia nezvládajú byť s vlastnými myšlienkami v chvíľke ticha a pokoja. A keď vidím tie strápené deti v reštikách a kaviarňach, nacapené na mobiloch, lebo maminka potrebuje drístať s kamoškou a fotiť si poké bowl, dá sa mi grcať. Vonku na ihrisku, v prírode, v pohybe a čerstvom vzduchu by im bolo oveľa lepšie, ale jasné, to by chcelo od matičky obetu.
inak tej kruzkovej mode ani ja nerozumiem. my sme nechodili nikam, lebo covid, ale aj keby nebol covid, tak mam pocit, ze jemu bolo najlepsie vonku na ihrisku, na prechadzke, v prirode, pripadne doma s hrackami a hlavne so mnou alebo s muzom. teraz je prvak a ma dva kruzky (donedavna mal jeden, ale s kamosom si vymysleli, ze este jeden daju) a uz mam pocit, ze ho cez tyzden ani nevidim. a to je v druzine len 2 dni do tyzdna. potom mi sam povie, ze sa potrebuje "nasytit maminkou" 🙂

ja sice tablet nedavam, ale viem ta pochopit, kazda z nas je ina, ma ine starosti, iny level energie, atd. atd. kolko rokov ma dieta? (chcem ti povedat, ze bude lepsie, ale najprv chcem vediet vek, nech to nevyznie ako prazdne slova 🙂)