Preháňam?
Ide o to,že odkedy sa mi narodil synček,snažím sa ho vychovať ako najlepšie viem.Odmalicka mu kupujem knižky,keďže sama rada čítam.Zacinali sme leporelami,potom sériami Kubka.Ked mal cca dva roky som mu kupovala malého zajačika pracovné zošity,bavilo ho lepiť nálepky a riešiť úlohy.Potom som mu kupovala montessori pracovné knižky,paw patrol pracovné zošity,aj úlohy pre škôlkarov.Jeho to baví riešiť úlohy,spojovacky,bludisko a pod.Nemyslim si že by som ho do toho tlačila.Sam si pýta že chce robiť "úlohy".Teraz má 3roky,učím ho čísla a farby.Zakladne už vie.Kupila som mu taký kalendár kde sú mesiace dní čísla a ročne obdobie.Sestra len krúti hlavou že čo toľko preháňam a kupujem malému blbosti.Ze kopa vyhodených peňazí to je a tie veci sa naučí v škole,na čo zbytočne ho s tým zaťažujem.Aj podľa vás to preháňam?
nie nepreháňate. Počas štúdia, aj po som pracovala s deťmi, stretla rôznych rodičov, deti, spôsoby výchovy a žitia. Rodičia ktorí sa venovali deťom tak ako vy mali bližšie k svojim potomkom, peknú vzťahovú, citovú väzbu, dobrú komunikáciu, lepšie poznali svoje dieťa... deti boli komunikatívnejšie, sociálne zručnejšie, zrelé popísať svoju emóciu, mali bohatší vnútorný svet, fantáziu, kreativitu, metaforický pohľad. O bohatej slovnej zásobe a motorických zručnostiach ani nemusím písať. S deťmi z rodín kde vládol mobil, playstation, tablet boli vždy problémy.... slabá slovná zásoba, zlá jemná motorika, problém so stolovaním, nerešpektovanie základov slušnosti, zlé sociálne návyky., proste chaos v živote. Nikdy som to nedávala deťom za vinu, nemám rada ak niekto hovorí že dieťa je nevychované, alebo je také, onaké... Je vlastne v tom nevinne od útleho veku a nemá odkiaľ vedieť prečo to alebo ono je správne /nesprávne, vhodné, nevhodné. Smutné je, že je to krivá grimasa sveta dospelých. Ešte smutnejší fakt je, že práve dospelí (žiaľ aj v školskom prostredí) majú problém s tým ak je dieťa šikovné, komunikatívne, kreatívne, plné nápadov a vie pomenovať svoje sny, predstavy- zo svojho uhla pohľadu. (ako tu aj iné ženy spomínali) Pritom v deťoch je tak veľký potenciál. Píše sa mi to ťažko, neverím že sa to raz na Slovensku zmení, možno v roku 2350 🤔 Česť výnimkám, osvieteným, a uvedomelým....
Autorka, neprehanas. Ja skacem 3 metre od radosti, ked si niekto s detmi da tu "namahu" a venuje sa im, cita, rozprava sa, uci ich. Mas perfektny pristup a syncek bude velmi sikovny, lebo ho rozvijas a posuvas ❤️
@lilope prosim ta, co myslis pod tym prehananim s 3D tvarmi? Rozmyslam, a pride mi to ako prirodzena znalost, nas teda v 2,5r v pohode vedel pomenovat gulu, valec, aj kocku, ved to su bezne slova. Aj kuzel. Nevedel akurat ihlan a rozmyslam, co este je. Kvader.
@shee11 prosim ta, zas to vycitanie "jedneho dietata".. Ked mas taketo nastavenie a takyto pristup k detom, to sa nezmeni s ich poctom, verim tomu, ze ked bude tuto maminka mat druhe, cas bude musiet sice podelit, ale bude ho travit rovnako zmysluplne a rozvijajuco, ako s jednym.
nie, nepreháňaš. Su to predsa bežné veci. Na margo poznámky tvojej sestry, že pri takých veciach treba sedieť pri detoch- naša najmladšia bude mať 2, a keďže mám aj 2 staršie deti, nie je toľko času, aby sme sedeli a vkuse niečo robili, ale snažím sa ju učiť pri bežných cinnostiach- počítame, keď umývam ošúpané zemiaky, farby si hovoríme, keď triedime či vesiame ponožky, vie rozlišit a pomenovať, čo je malé a čo veľké a kopec iných veci. Vie poprosiť, poďakovať, povedať 'pardon', keď to situácia vyžaduje. A nie je to tým, že sedíme len nad zositmi, ale komentujem každu činnosť, ktorú robíme, snažím sa ju zapájať do chodu domácnosti, sledujeme spolu, čo sa deje okolo nej a rozprávame sa o tom. Malé deti sú ako spongia- rýchlo a veľa nasávajú.
Synčeka si poznáš najlepsie- ak vidíš záujem o danú tému, uč ho to, rýchlejšie sa to naučí. Vždy lepšie vedieť farby vo veku 3r ako ich nepoznať v predškolskom veku 😉
Nenechaj sa otráviť odradzajucimi rečami 😉
Neboj neprehanas . Mne to pride take zakladne, este by sa dalo povedat ze malo ( ale to srandujem) u nas Toto tiez frci + modelovacie play dough a fimo clay dcera uz v 2r vyrobila duhove unicor poop 💩 trblietkove 😝maluju od malicka . Farby deti vedeli v 2r dceru bavilo abecedu a ratat do 20 ( potom sme si dali pauzu a zabudla to 🤪) activity colouring books tvorenie s farbnym pieskom papierove skladacky pexeso puzzle 🧩 diy pohladnice marble paint tie dye ( maly uz v 2r robil) malovanie na sklo kamene. Lego .. atd . Detske centrum a preliezky mà nebavia ako teba ale Ved koli Mne tam nechodim. Deti potrebuju aj tie preliezky aj tie detske centra -co robi tvoja sestra. To je tiez velmi dobre pre deti . Ved ukaz jej detom Taketo tvorenicko a chodte spolu do parku. Mozete si svoje deti len obohatit rozsirit ich obzory. A pestovat rodinne vztahy . Mm tiez na tieto veci frfle ze vyhodene $$ on je aj proti kniham 😎mame ich velaaaa ( on nic take doma nemal)ale Ja si z toho nic nerobim . Deti su happy Aj Ja .
Jo a mame taku velku nalepkovu mapu sveta na stene v izbe Maly este nema 3r a uz ovlada kontinenty a zvieratka ake kde ziju vie ukazat kde zijeme my kde babina kde su moje oblubene destinacie kde ziju tucniaci a ze kosatka potrebuje denne zjest 3 tucniakiv alebo jedneho uskatca. Ani Neviem ako sa to naucil Proste hrou ukazala som mu vsetko raz. Male deti vedia vselico ked ich to bavi.
Autorka dobre robíš a len tak ďalej 🙂 asi aj sama cítiš, že to nie ty, ale sestra má divné postupy (s tou telkou atď).
Len smelo do toho, kým to syna baví 🙂
So mnou sa mama učievala aj angličtinu keď som chodila do škôlky. Večer pred čítaním rozprávky sme sa učili slovíčka z takej veľkej knižky, ktorú som milovala. Nie je na tom nič zlé 🙂
Moja dcéra má toho doma obrovské množstvo, odkedy vedela držať pero rada kreslila, neskôr tieto úlohy, pre predškolákov ma toľko zošitov že neporatam. Nikto ju nenúti, nieje deň čo by si niečo nevybrala a nerobila
Moja dcéra je kreatívny typ, strihá, lepí ,maľuje atď ale lego nepostaví 😅 treba detičky podporovať v Tom čo ich baví.
V skolke budu mat pracovne zosity..my sme tiez s tym tak dajako prirodzene zacali..videla mna citat si, tak sa pytala..kazdy vecer rozpravka pred spanim, citana ci hovorena, to musi byt. Budujes si tak aj vztah s dietatom. Ved ci skladate spolu hrady, cesty alebo si malujete, je na vas. My aj pocas prechadzky hravame hru, hadaj na ake zvieratko myslim a opisujeme ho..
@mimi_tami Presne aj ja,pri každej činnosti všetko komentujem,aj keď ideme do škôlky rátame auta hovorím akej farby sú.Aj ho učím že stojíme a pozeráme do strán či nejde auto až potom môžme prejsť cez cestu.Priklad toto veľa detí nevie ani školáci.Tak isto povedať ďakujem prepáč dobry deň a podobne slová.
Rozhodne nepreháňaš,práve naopak...a ešte keď to tvojho synčeka baví, tak to treba podporovať...v škole to bude mať o to jednoduchšie...a už na prvom stupni sa vyžaduje oveľa viac ako kedysi...ešte by som mu šupla cudzi jazyk nejakou zábavnou formou,to budeš kukať😯
Je to v pohode...ved ho to bavi. Aj ja som mojim kupovala knihy a zosity s ulohami...mali to velmi radi...jednoduche omalovanky ich napr.nebavili, ale vymalovat podla cisla to ano 🤣
... v skolke maju 25 deti a urcite sa ucitelky potesia, ze nemusia kazde dieta ucit drzat farbicku ci strihat s noznicami. Dnesne deti maju slabu jemnu motoriku, lebo malo robia s prstekami...urcite nerobis zle, ked sa mu venujes. Svagrina len asi zavidi, lebo jej sa s tym babrat nechce...lebo to chce dat cas dietatu a trpezlivost.
Ked ho to bavi,tak je to fajn. Za mna vsak vyhodene peniaze,moje deti to vedia aj bez tychto pomocok. Budu mat coskoro 3 a 4 ale tiez premyslam,ze co dalej a ci nieco. Ci aj systematicky viac. Ci je to vobec potreba. Ci sa nebudu nudit v skolke a skole. :D Alebo ci ich to negativne neovplyvni.
Kazde dieta je ine, tak tazko je sestre posudzovat, ked jej deti to mozno nebavilo a mozno to nebavilo ani ju. Pokial nemate len tu cinnost, ale aj rozne, tak je to super, ak ho to bavi. Podla mna je dolezite, aby dieta vyskusali rozne veci, nezanedbavat pohybovu aktivitu, skakacie a tak. Aby vyskusalo vsetko a potom lahsie bude vediet co ho bavi. Ja tiez rada citam, dcerke som citala uz ako babatku, potom ju to prestalo bavit, tak sme robili ine veci. A teraz zase vela citame, bude mat dva roky a chce odo mna aby som jej kreslila jednotlive pismena na tabulu. Jasne ze to az tak nevnima a je to skoro, ale ke ju to bavi, co narobim? Je super robit s detmi hocico co ich bavi. A rozvijat ich talent, aj ked je mozno iny ako sme chceli my alebo ako si predstavuje okolie.
Môj tiež ešte len bude mať 5 ale učí sa rýchlo a áno, aj vďaka tabletu 🙂. Nie je na ňom stále, ale dávam mu ho občas. Vie dost vela anglických slov. Sam si niekedy vyhladava temy ktoré ho bavia (vie to sam napisat). Samozrejme mame aj knižky. Ale hlavne sa rozpravame veľa. O všetkom čo chce vedieť. Včera sa ma spytal, že keď zomriem, kde budem pochovaná. Niekedy ma otázkami prekvapí, ale vždy sa snažím odpovedať tak aby to bolo citlivo vysvetlene, ale zároveň pravdivo.
Je to super, čo robíš. Vôbec nepreháňaš a ešte keď ho to baví, tak len plus. Bude šikovný v škole a budete mať z neho radosť.
Podľa mna je dôležité rozvíjať to čo dieťa baví a je úplne jedno v akom veku. Môj má 2r a 3m a pozná všetky písmena, vie ich nájsť v slovách - sám si to pyta. Pozná farby a cisla po anglicky a dokonca si vie spojiť kocky s číslami a vytvoriť tak dvkjciferne číslo, ktoré pomenuje správne! Ale absolútne som ho do toho nenútila, keď som videla jeho záujem o cisla, tak som mu jednoducho zaobstarala kocky s číslami a ostatne šlo samé. Takisto ho bavia schematicke značky - muž je elektrotechnik a keď si píše/ kreslí elektrické obvody tak je krpec pri ňom ako zhypnotizovany a už pozná tie značky všetky a stále si ich pyta kreslit. A so mnou sedí za klavírom a v pohode vie ukázať kde je c, d, e a pod. Podporujeme ho v tom čo ho baví, vidíme už teraz ze je na svoj vek šikovný v logických a technických veciach a je logické he to chceme uňho rozvíjať, ale absolútne nenásilne, len vramci hry, čo sa jemu páči.
A pacilo sa mi keď som prišla po malého do škôlky keď mal 4 roky a učiteľka sa ma pýta, ze co my to doma riešime?? Ze im rozprávala príbeh kde svietil mesiac a on ju prerušil ze mesiac nesvieti ale to iba osvetleny od slnka 😀
treba podporovat deti v tom co ich bavi, ked prejavia zaujem ... urcite nie nutit - to by bolo kontraproduktivne .... a nie je to priskoro, netreba sa porovnavat s inymi detmi 😎
nas ked mal 1,5 roka uz rozpraval, nielen ze poznal a cisla aj abecedu (velke tlacene) ale vedel ich aj pomenovat ... naucil sa to z SPZ-tiek aut na parkovisku ... teraz ma 2r3m a spieva cele pesnicky, pozna farby, typy aut (vyrobcu aj model) a uci sa zabavnou formou anglictinu 🌞😎
Nie neprehanas. kazdeho bavi nieco ine a kazdy ma svoj sposob vychovy. Keby so vedela kolko mi takychto veci doma mame. Pri 5tich detoch sa nazbieralo. Najmladsia ma tiez 3 roky a tiez rada, lepi, vystrihuje, kresli, cita, doslova sa uci, vypytuje sa atd. Sama sa pyta, sama chce. keby nechcela, nenutim ju. Minule chcela puzzlovat este rano pred skolkou🙈Tak isto ako rada lieta na bicykli alebo kolobezke, rada plava, tak isto aj rada kresli. Nezakazam jej. A na druhej strane ani nedonutim, ked nechce. Rob ako ty myslis a nbepocuvaj sestru. Pomysli si svoje a pekne sa usmej, ked to bude nieco hovorit.
@77daniela77 suhlasim pezeso je top to bavilo aj moju, vlastne stale ju to bavi aj ked take ulohy ako pani spomina nikdy nechcela riesit 🙂
Praveze je to super, zvlast ked tie ulohy robi rad. Ja som vzdy snivala, ze budem s detmi robit taketo ulohy, aj lepenie, strihanie a tak, hm no mozno o par rokov 😒 kedze obe maju rozne dg. Zato ulohy za stolikom robi syncek rad. Ma 4,5r, autista, pomenuje vsetko mozne, zakladne farby, tvary, pozna vsetky pismena, cisla do 20, zacina sa funkcne hrat, obcas dokonca rolove hry. Zacina spajat slova do viet. Zasluhou prave tej prace za stolikom. Pracovne zosity su pre neho prilis abstraktne, ale ficime na kartickach, kresleni, vkladackach a pod. Keby ho vychovaval televizor ako u tvojej sestry, tak nie sme dnes tam, kde sme.
Keby si preháňala myslím že v tomto veku by nespolupracoval dobrovoľne. Oni rýchlo vstrebávajú učia sa a ide im to ľahko tak prečo to nevyužiť keď sa to teraz naučí ľahúčko než potom keď bude starší už by to nešlo tak lahko
@palla12 dieta, ktore na to nedozrelo, zbytocne budes ucit v skolke citat..takze to nie je tak ze rodic nauci dieta citat..ako to mnohi posudzuju a komentuju ze naco, ale dieta sa to pri zabezpeceni podnetov zo strany rodica nauci same..je to najma o detoch..sikovnemu dietatu je aj radost sa venovat..lebo aj z mala, co mu das, vytazi maximum...
Super, aj môj syn je odmalička veľmi zvedavý, tiež od malička čítame veľa kníh a teraz, keď už chodí do školy, pani učiteľka ho len chváli, že je to poznať, že som sa mu od malička venovala, je dosť dopredu vďaka tomu a má aj viac prehľad než iné deti.My sme potom od 3-rokov začali chodiť na rôzne tvorivé dielničky a akcie pre deti, múzeá a podporovala som ho v tom čo ho aktuálne bavilo a veľa sa tak dozvedel...ide to do peňazí, ale čo neurobíš pre budúcnosť svojho dieťaťa...je to veľmi správne čo robíš, kiež by bolo viac takých uvedomelých matiek ako si Ty😉
To ho casom prejde, neviem ako je na tom pohybovo ale dobre je podporit aj tuto oblast, nielen intelektualnu, take vyvazene aby to bolo.
Vacsinou to deti prestane bavit a potom v skole z toho zakladu cerpaju, nestrati sa to. Kazdopadne ja som sa v prvej triede nudila a deti mi pripadali hlupe lebo nevedeli citat. Ja som si myslela ze to kazdy vie citat ked nastupi do prvej...tak to je taka trosku pasca. A neucit urcite pisat pisanym, tam sa da narobit vela ktore sa tazko odstranuju.
@babulkomale *vela chyb, ktore sa tazko odstranuju

Podľa mňa ste super mama. Moju 4 ročnú presne tieto aktivity bavia +tvorenie. Baví sa s písmenami, skladá slová, meno svoje,počíta furt, aj sústa do pusy 🤣 A som za to strašne rada, keďže je augustova, čiže čerstvých 6 bude mať pri nástupe do školy. Aspoň sa nemusím báť nejakého odkladu. A puzzlova maniačka je tiež po mne a tatkovi. Teraz zvláda 100dielikove puzzle, čo sú 8+. Tiež v škôlke puzzle nemajú, vraj iba veľkáči.