Sama celé dni s 500-gramovým dieťaťom
Ahojte ženy.Poradite mi čo robiť celé dni s dcérou?síce už má dva roky aj štyri mesiace ale na donosene deti sa ani zďaleka nepodobá.ma svoje tempo.neviem ju nijako zabaviť a nieto ešte aby mi venovala pozornosť a mala chuť sa učiť niečo.samozrejme aj keď ju učím všetkému buď má má v pazi alebo vyzerá to tak že buď ju to nezaujíma alebo tomu ešte nechápe.cele dni sme samé muž chodí až večer a mne už z toho hrabe.mala ešte nerozpráva,chodenie je zatiaľ nepodarené a ja už neviem ako s ňou tráviť čas.vonku špekuluje - nechce chodiť za ruku ( rozplače sa),takže to je tiež "rýchla prechádzka",v kociari posedí ale ja ju potrebujem nejako motivovať vpred.ked je zlý čas vezmeme ju do detského kútika,iné deti sa k nej nejak nemajú asi vidia že je veľmi malinká.neviem.doma či ju učím skladať dvojdielne puzzle,pexeso ,triediť farby- tip od logo.tak nechce da to do úst a hotovo.pomahat s domácimi prácami to ešte tiež nehrozi,žeby so mnou varila to tiež nie,len rada skáče po kolenách ako zajac a pri rozprávkach dokáže presedieť aj celý deň . taktiež nechce jesť normálne.tip ako oducit od mixovanej stravy?malo čo podobe chlieb, rožok,varene,keksy,chrumku,párok atď.ale fakt malo.som z toho už kúsok na nervy
@julka1982 tak daj malu k opatrovatelke a ty sup do prace... ona na nu bude mat chut, cas a trpezlivost. Jaslicky a riziko chorob, do toho by som nesla este... nijake vycitky, ked uz si s toho s muzom vycerpana, je cas ju posunut niekam, kto to niekto bude robit s chutou. Nic zle na takom rozhodnuti nie je.
@julka1982 Chápem to správne, že sa narodila ako 500gramova? V ktorom týždni tehotenstva? ... Zrejme ste všade sledovaní. Čo ti vrvaia na jej stav lekári? Ono také dieťatko treba vnímať úplne inak ako štandardné dieťa. Už len to, že vôbec prežila a je momentálne na tomto ak ako je, je výhra. Treba tomu dať čas, no skús možno nejakú spoločnú aktivitu s ňou - baby plávanie napríklad. Tma sa aj ty odtegaujes a spoznať iné maminky. Mne príde že ty si viac z toho unavená. V prvom rade skús sa dať ty dokopy a nájsť nejaký únik pár krát týždenne.
@julka1982 opatrovatelka je nieco uplne ineho. Domace prostredie, klud, jej rezim, jej sposob stravovania, jej pokroky jeden za druhym...moji chodili traja k opatrovatelke od 1,5 roka, mali tam aj trojrocne predcasniatko s nimi, totalne drobucke, presne s tohoto dovodu... opatrovatelka sa stara maximalne o 4 deti paralelne (vratane vlastnych), aspon nase tak. Chorobnost tam bola prakticky nulova + vzala by aj na "doliecenie", dala lieky, teda pokial nie vyslovene nejake hnacky-grcacky-kiahne, to by jasne neslo, ale sopel, kasel, to by nedramatizovala, proste ako doma cajik, postel, oddych...porozmyslaj nad tym, ked si psychicky na hranici burn outu a s muzom to "nedavate" (co je legitimny pocit, nie sme stroje), tak treba zmenu pre vas a aj pre nu...
@julka1982 ty si len vystavena zo všetkého a všetkých. Mamu jemne uprac. Ona reálne nemá 2,5 roka. Keď sa narodila 500g to muselo byť veľmi skoro. To je iné dieťatko, ako donosene. Je zázrak, že je tu s vami. Nemaj prehnane očakávania. Ber dní jeden za druhým. Chce mixovane? Nech sa naje takého. Potom jej dáš niečo do ruky na hryzkanie. To zvládnete. 💪💪💪💪💪💪
S odstupom casu si uvedomujem, ako som velmi chcela mat dieta take a take, plus tlak okolia, ze som si vobec neuzivala ten cas byt s dietatom doma.
Kazde dieta ma svoj vyvoj, tepmo, zrucnosti. Bud trpezliva a laskava. Prijmi to, ako to je a uzivaj si dieta. S maximalnou laskou a pohodou.
Ma dcera rada kocikovanie? Tak ju kocikuj. Ked vidis, ze este na to nie je pripravena, nesnaz sa ju silou mocou posuvat. Vyskujaj nieco nove, ale nesil to.
Davaj mixovanu stravu, ale popri hlavnych jedlach ponukaj nieco pevne. Napriklad kusticky jablcka v miske na vuditelnom mieste. Ale tak aby si ju videla, ak by jej zabehlo. Ponukni aj nejake mnamky, ktore sa nauci chrumkat. Su aj vselijake zdrave verzie.
Hlavne radim, uzivaj si cas doma. Nevadi, ze je muz tolko v praci. To nezmenis. Vy dve si spravte doma pohodu. A to, ze by bola trochu pozadu od rovesnikov, neries a nestresuj sa. Mamu zastav, ze jej reci nikomu a nucomu nepomahaju. Ak ti chce naozaj pomoct, nech ti dcerku zavaruje. Staci na chvilku, hodinka, casom to mozu byt 2.
Súhlasím s názorom vyššie.do ničoho malinki nesil a nenút.to je to najhoršie co môžeš robiť.ma svoje tempo a ešte potrvá kým dobehne rovesníkov.je tu je živá,zdravá (primerane okolnostiM)a ty si len užívaj čas s nou.ukazuj jej nové veci,ponúkni nové jedlo..atd,skúšaj sem tam.ale nie v krci ze musíš,že ona musí...nie. v pohode ,kľude a láskavo.prijmi ju takú aká je,ty sa ukladaní a spravte si pohodu,svoju vlastnú.nepočúvaj nátlaku okolia. Je to tvojej dieťatko teš sa z nej a užívaj si yen čas snou.nic viac.dieta je ako špongia,ani sa nenazdas a ona začne sama dr,im vám palce
@julka1982 my mame styri deti, len jedno mimo "normy" a v hlave mi trvalo strasne dlho si upratat, ze je to v poriadku, ze je iny a proste pracujeme s tym, co mame a mame aj vlastne tempo na vsetko... zrovnalo sa to vekom, nie vsetko, ale takmer vsetko, bude mat desat rokov teraz... dnes ked si spominam na moje preplakane noci, ze preco my, preco je taky... vtedy by som rada mala vestecku gulu a videla, aky uzasny chlapec je z neho dnes... ale odmakane,odmakane cele... chodte jej tempom a skutocne zastav kazdeho, kto ta chce poucovat a nieco riesit... a ked je toho na teba vela, skutocne zvaz opatrovatelku. Moj tiez siel v tom 1,5 roku... nerozpraval viac ako dve slova do 3,5... hypermobilita, autizmus, vela toho... ale ona to s nim vedela, ja som vypla hlavu v praci (pol dna) a potom som sa mu bola zasa schopna naplno venovat, bola to win-win situacia pre obe strany...
@julka1982 s jedením na ňu netlač, aby nemala odpor k jedlu. Neboj sa postupne bude jesť aj normálne jedlo. Zatiaľ keď jej vyhovuje mixovane tak jej mixuj. A pri každom jedle ponúkni aj kúsky. Ak nechce v pohode. Postupne sama bude chcieť. Mamu nerieš, dieťa je skôr narodené, potrebuje ten čas dobehnúť, nemôže byť tabuľkové.
Hraj sa s ňou ako ona chce. Hoci budete celý deň len prekladať kocky z kôpky na kôpku, ale ona bude cítiť že si v pohode, nebude na ňu vyvíjaný tlak že sa niečo musí naučiť. Prípadne ty si vedľa nej skladaj puzzle, ona bude napodobňovať ak bude chcieť. A hlavne nenechaj porovnávať, každé dieťa je iné, má iné zručnosti, všetko sa naučí keď bude pre ňu ten správny čas. Užívaj si čas s ňou, malička je len raz. Robte všetko tak ako vám vyhovuje, nemusíte nič robiť podľa očakávania druhých. Do práce sa ešte nachodiš, ale tento čas sa vrátiť nedá.
@julka1982 ahoj,
mamu aj serjy h tvrdo- nie jemne zrus okamzite, zrus ko takt a za kazdu debilnu vetu ich posli do prdele !!
Maju oni ponatia, co je 500g babo v 24 tyzdni?
Ako mozu byt tak debilni a mat kopec mudrych rad, co by malo?
Bohu vdacna by som bola, ze prezilo! A mozes vziat na to jed, ze by so kazdeho s blbou poznamkou poslala niedo prdele ale uplne inde - ano aj babky dedkov.
Kamoskun maly narodeny v termine, zdravy ako buk - jedol do 5 rokov 10 jedal dookola.Polievku fazulovu mixovanu, edenu cez sitko. Vyprazany rezen prvy x v zivote v jeho 7 rokoch! Sikovny, rozumny. Trva to stale a ide to pomaly, sladkeho by samozrejme aj za vagon :D
Nas maly je u opatroatelky, tiez zdravy, 3 roky. Pexeso ? Dobry vtip :D
Ma ta optrovatelka aj chlapca u seba- mal problem s prijmanim stravy, problem s pupocnou snurou.
Je malinky ale u nej je od 8 mesiacov, mama bola uz na nervy - mila dobra mama! U nej sa rozjedol.Dobehne takto veci aj vase neskor, neries tabuľky.
@julka1982 je mu ľúto čo prežívas. Obzvlášť, keď ma ešte aj vlastná mama takýto prístup. V tom prípade by som sa s ňou v rukavickach nemaznala a zrušila natvrdo. Pokiaľ sa nevie spravat aj za cenu, že ozaj nejaký čas nebudete v kontakte. Môže Bohu ďakovať, že jej vnučka žije a jej dcéra sa príkladne stará a nie trepať o sociálke. To je vrchol drzosti.
Mne v poradni pre predčasne narodené deti povedali že musím vždy odpočítať od veku týždne ktoré sa predčasne narodil . Takže sice je podľa narodenia toľko a toľko ale musím myslieť aj na to že by ešte nebol na svete. Teraz je už dospelak ,a nikto by nepovedal že ten chlapec sa narodil malý a predčasne. Tiež nie každé dieťa je ukecane. Nemala som také ani jedno . A pritom všetky už dospelé a vyštudovane. Kreslenie ? Uf mi hovorili v škôlke,že moje deti sa nenaučia ani písať v škole . Čuduj sa svete , kresliť nevedia ale písmo úplne nakrajsie z triedy . Nevedia strihať a lepiť ,tak nebudú mat schopnosť počítať. Hm hrali šachy a dcéra bola dokonca majsterka . Takže asi tak . Každý sme nejaký,a každý máme svoje plus a mínus a tempo . Ja som mala šťastie že som bola mamička už dávno a žiadny Internet. Inak by som bola asi onalepkovana ako najneschopnejsia matka ktorej deti to sú totálny blbci . Nechcela by som ten tlak čo zažívajú teraz mamičky . Síce sme nemali pampersky, ale nemusela som sa báť a počúvať aká som neschopná .
Zrušiť rozprávky, učiť sa nemusí ale nech sa hrá a vymýšľať si hry. Chodiť by mala, čiže žiadne rýchlo prechádzky, práve von by som ju brala ak je ok počasie stále. Tak ju vypustí na lúku alebo niekde kde nemá kde vybehnúť na cestu ATd. Zbierajte listy, za chvíľu kvety, púpavy do košíka atď.
Inak sa mu zdá podpa popisu ako väčšina detí. Proste s jedlo, chodenim za ruku std vymýšľajú takmer všetky. S kočíkom orevez z a do b, pusti behať. A nájdite si kamošky nech nie ste samé, to bola najväčšia záchrana. Hranie s detmi postupne príde, to nie je ze donesieš dieťa do kútika a hurá bude sa tam banda deti spolu hrať. Veľa detí aj v škôlke sa hrá samo zo začiatku.
Strava sa napravi, skus nájsť pár jedál ktoré zje. U mňa aj neter nejedacka napr zemiakovú kašu a pecenu morku, alebo cestoviny a kurací perkelt zje a to fakt nič neje. Moja to jedla na taniere :D a chrumky a somariny ndsvat. Raňajky, obed, večera a ono to príde. Veľmi u nás pomáha. Možno máte jejake staršie dieťa v rodine. Keď jedia spolu, moja keď si s neterou sadla z stôl a normálne jedla, tak sa mala postupne chytila. Lebo doma nikoho riadne za stolom sedieť a jesť nevidela alebo neviem prečo.
nevyziadane rady od ostatnych musis odbijat tym, ze im povies (rozhodne, ale bez kriku a nejakych velkych emocii), ze chapes, ze ti chcu dobre, ale nikto z nich nema skusenost s takymto predcasniatkom, nemaju ani ponatia a nech ti to radami nestazuju este viac. Ja si to ani neviem predstavit, ako ti musi byt. Ved aj mamy normalne donosenych deti si vypocuju kadecoho a ako to strasne ide na nervy.
len poznamka k tomu vodeniu za ruku .- su deti, ktore to proste nemaju radi. Jedno z mojich deti ma drzalo za ruku mozno 5 krat,inak vsade sam a to uz je predskolak - to nech ta netrapi, mozno bude samostatna, ako ten moj.
@anjelicek26 Ja nenapíšem k téme, ale tebe- ty vies tak pochopiť človeka ozaj v každej situácii a mimoriadne podporiť… a najmä si tak ľudská a skvela. Vďaka za teba a priala by som si takýchto ľudí aj v mojom okoli oveľa viac 🤍🙏🏽 Si úžasná 🍀🙏🏽🤍
Rozprava?Rozumie urcite pokynom ktore jej davas?Vie co od nej chces?
Jedlo-skusala si nakrajat na male kusky,a nechat ju jest vsetko rukami?Spravit si z toho srandu a zabavu kym jej takyto typ stravy zachuti?
A mame by som dceru nedavala.Nic ti nestoji za to,aby sa ti montovala takto do vychovy,presadzovala svoje.Ty citis co je spravne.Zo skusenosti viem ze taketo typy matiek nemaju zabrany a das im prilezitost a oni naozaj pojdu svoje a dietatu tym ublizia.Daj jej jasne najavo ze ty si matka,ty rozhodujes a ze kym ta nezacne respektovat ako matku a tvoj sposob vychovy a pristupu k malej,nemusi sa s nou ani stretavat.Ak nema pomoct tak ako si to predstavujes ty,tak nech sa ani do nicoho nestara.
@julka1982 Maminka a Tebe prajem pevne nervy, isto je toto len prechodne obdobie ktoré by položilo každú maminu ktorej na svojom dieťatku záleží. U mna si hrdinka ako to zvladas - ja mám deti narodené na termín a teda, niekedy sa pristihnem ako sa neustále sťažujem, potom príde takýto príspevok a najradšej by som si dala po papuli. Verím, že čoskoro príde lepšie obdobie. Mamu nerieš - si skvela mamička. Veľa zdravia tebe aj dcérke 🤍
@julka1982 Naše do 2 rokov chceli prevažne vždy dokola mlieko. Tvoja dcérka sa narodila skôr, takže si nerob starosti a daj jej jesť čo zje. Hlavne nech sa naje.

Ten nazov temy je zvlastny... si na rodicaku a mas predcasniatko, tvrdohlave, slabsi jedak... Ked je malicka, kasli na vsetko a proste nieco jej daj mixovane, nieco do ruky, daj jej este mlieko umele rano a vecer, tam ma kalorii az az... nema uz - ale este len - dva roky a styri mesiace... ja chapem, ze pri tak malickom babatku clovek nadobudne pocit, ze musi vsetko viac riesit a viac sledovat, ale musis najst sama v sebe tu lahkost, ze mate (kym pojde do skoly) neskutocne vela casu vsetko dobehnut... pri takto predcasne narodenom dietati a ambulanciach, kde vas sleduju, ti aj tak rodicak (plateny) predlzia predpokladam, teda ak to budes chciet... nemusi ist vsetko hned, je to bojovnicka od prveho dna...neporovnavaj ju s inymi...