icon

Šestonedelie - návštevy

7. dec 2021

Prosím vás,
Máme ani nie 2 týždňovu dcérku.. V tomto covidovom období, sme pre istotu i v karantene.
Povedzte mi, čo je to za dobu, že rodinní príslušníci netoleruju žene po pôrode 600 nedelie, netoleruju karantenu, idu si svoje, ešte sú urazeni a sobecki, ze nevidia vnúča.
A ja zošita jak puzzle, s poporodnym príslušenstvom medzi nohami a oni sa vryju na návštevu, ze im to nevadí, svokor tam čumí na mňa.
Rovno z fleku som ich poslala a samozrejme urazeni.
To naozaj takyto hlupaci žijú v dnešnéj dobe? Kedysi 600 nedelie babky uznávali, žena za plachtu alebo zavreta doma, zotavovala sa a návšteva nehrozila.
A nie že Mikuláš idem na návštevu a to idu vianoce. Ani nie, zeby pomohli o co tiež nestojím, klud je klud, ale len hmatat malu naťahovať, bez rušok skrz karantenu.
Vážne som znechutená.
Svoju rodinu som si ustriehla prídu ked to uznam za vhodne, ale z manželovej strány, nemám slov.
Ani on sám, pritom mam pocit, ze každý si ma u svojich rodičov upratať slovné sam, aby nebol konflikt.

Fakt ako celé na hlavu, polo nahú ma ocumovat, ani gratulujem, len kde je malá.
Týmto u mňa klesli, zákazeme návštevy a su vo dverách hned o týždeň 🤦🏼‍♀️.
Vsetko sami zvladame je to naše prve dieta, hadam niesme hlúpi, ved musime sa sami naučiť. I ked je to únavné, o tom je život.

Strana
z3
agacela
7. dec 2021

Píšeš že manžel pochádza z vyššej rodiny … nechapem ?! Že si žijú na vysokej nohe či jak ?
Čo to s tým ma spoločne že sa vnucujú ?
Ja ti poviem tak… v deň kedy nás pustili som zavolala krstných rodičov malej, mojich rodičov aj svokrovcov ale ti neprišli lebo “nemajú darček “ (nikto nič nenosil)
Chcela som aby všetci videli čerstvé bábätko lebo je to každému vzácne obzvlášť ženám ktoré už majú deti odrastene… u rodičov som chodila stále denne cez 60km aj s bábätkom aby som si oddýchla trosku … svokrovci malú ako bábätko vidiet nechceli boli tu 2x sú tam narušené vzťahy …
Podľa mna by si mala počkať kým ti skončí karanténa a prekusnut to … kto príde bez testu tak bábätko uvidí cez okno a dovi dopo….
Ja som malú dala pestovať len keď bola hore … spiacu som ju nebudila a ver, že som bola zašitá az na stehne… ale neľutovala som sa … zatla zuby a dovolila im len tolko kolko mi bolo prijemne … keď už bolo návštevy dosť, poprosila som, či by boli takí láskaví a ukončili návštevu že som unavená a musím do sprchy … nebol nik kto by to nerešpektoval …
🙂
Myslím, že aj hormóny s tebou viac mávajú … tiež som to tak mala a ani som si to neuvedomovala … az s odstupom času …
Určite raz nech vidia aj bábätko take čerstvé a ďalšiu návštevu by som dala keď sa zotavis aspoň o niečo …
Trosku to ber s nadhľadom..

Aj to, že tvoji rodičia to pochopili že nemajú chodit neznamená že sú s tým zmierení že neuvidia take čerstvé svoje vnúčatko… myslím že to viac preháňaš ako treba … neber to v zlom … áno voľakedy ženy dávali za plachty či čo ale mie vždy a všade … to je len taký výkrik do tmy …. Raz keby aspoň každý uvidel bábätko ….
Bábätka sa strašne rýchlo menia a najbližší chcú mat nejaku pamiatku tak ako aj ty by si mala chcieť mat dobrú spomienku a nie spomínať ako mesiac nik nevidel bábätko 🙂

klip0
7. dec 2021

Ja som v 36tt a po pôrode plánujeme byť minimálne dva týždne sami, ale ak ja alebo bábo budeme potrebovať viac, tak viac. Tak sme povedali aj rodine. Potom prijmeme návštevu s ag testom a respiratorom. Kto sa nechce testovať, tak malú nože vidieť tak, že ju pôjdeme spolu pokocikovat, ale žiadne chytanie, hladkanie ani pchanie tváre do kočíka. Ja po pôrode ani neplánujem riešiť čo ak to niekto nerešpektuje, nechám muža nech to vykomunikuje. Veď vy im musíte otvoriť. Aj keď volajú že sme dole, či ste doma, tak povedať že áno ste doma ale návštevy ešte neprijímate a hotovo.
Tiež by mi bolo toto nepríjemné. Zbytočne sa kazia vzťahy. To bábätko z toho nemá nič, ono potrebuje mamu, otca a kľud. Chápem že ho chcú vidieť, ale tak snáď zdravie bábätka a čerstvej maminky je prednejsie.
A to, že ste v karanténe a oni prídu aj tak, tak to by som teda už absolútne netolerovala. Veď to je VAŠA povinnosť strániť sa kontaktov keď raz ste v karanténe.
A keby zamnou niekto za tehotnou príde pozitívny a vie o tom a nepovie mi, tak by som to teda riešila asi dosť radikálne. Takému človeku nezáleží na nikom len sebe, keď takto vedome ohrozí druhého

nairia
7. dec 2021

ach, chuda, nezavidim ti vobec. toto mal ukocirovat muz, ale citam, ze oni si idu svoje. ku nam sa tiez nasackovali, ale to som sice s nevolou, ale odkyvla, ze ok. ale oni, keby to na nich zavisi, su tu hadam aj nastahovani. ja chapem, ze chcu vidiet vnuca, ale co tak brat ohlad na matku? obzvlast este v tom 600nedeli, ked sa zzivas s drobcom ty sama. a potom sa cuduju, ze co tolko place, co furt je na cecku a podobne. 2tyzdnove babo 🤦 ja niekedy nechapem, co ti niektori vekom stracaju zdravy usudok, empatiu a chochmes? oni chcu vidiet vnuca a oni dojdu!
moji rodicia sami povedali, ze si chcu vidiet vnuca, ale pridu, kedy si my povieme, ze tu nebudu robit nam a malej stres a hlavne aby som ja bola v pohode. svokra nie, oni sa uz nevedia dockat a v ramci 600nedelia sa sem tlacili kazdy vikend, ukocirovali sme to na 2 navstevy. a aj napriek tomu, ze ja som bola uz odchodom z porodnice fit, aj tak mi vadilo, ze uz sa sem trepali 🙈 este si vnuca uziju, ked z neho realne aj budu nieco mat a nie, ze dieta len spi/place/koji sa (v druhej izbe).

janetinka27
7. dec 2021

uz s tym nic nenarobis,mozes si pomysliet svoje.dobre,ze pri tebe stoji muz. mas uz navstevu za sebou,oni vnuca videli a tak uz len dufaj,ze prepadovku nezopakuju. mozno si potom uvedomili,ako nevhodne k vam prisli.alebo mozno si to neuvedomili. uz sa sustred len na babo,aby si mala co najviac peknych spomienok,lebo bude rast rychlo 🙂

annamalaga
7. dec 2021

Ináč , autorku chápem , ešte keď svokrovci sú takí nechápaví , môžu ešte covid priniesť a čo potom, nie musíte byť rázni. Je to vaše dieťa a vaše podmienky, treba to rešpektovať , ja by som to pochopila.

tinka_1807
7. dec 2021

Tak sa mi zdá, že mnohé ženy tu prehliadajú fakt, že si mala ozaj ťažký pôrod a zároveň teraz máš hormonálnu búrku. Ja ťa chápem, nie je to nič príjemné, keď ty sa vôbec necítis komfortne, všetko ťa bolí, sama nevieš, čo so sebou v novej situácii a do toho niekedy stačí úplne malo a naštve ťa hocičo. Určite to s odstupom času budeš vnímať viac z nadhľadu, ale rozumiem, že teraz ťa to nahnevalo a chápem to, lebo proste keď človeku nie je dobre a je frustrovaný, tak nemá chuť sa tváriť, že je vsetko okej a akákoľvek vec ho dokáže ľahko rozhodiť.
Mňa čaká pôrod tiež čoskoro a takisto má rodina pocit, že treba prísť. Ja ale sa snažím každému hovoriť, že aspoň 2-3 týždne si to neželam - okrem toho je Covid všade rozšírený a imunita ženy po pôrode ako aj novorodenca je na bode mrazu. Takže tiež to podľa mňa vôbec nie je vhodné... Takže v tomto s tebou súhlasím.

Prajem ti len, aby si to možno teraz už pustila a nechala tak, upokoila sa. Skús sa v kľude porozprávať s manželom, aby teraz k vám anvsteva prišla až neskor, keď sa na to budeš cítiť a venuj sa sebe a bábätku. Čas už nevrátis a vezme ti to len zbytočne energiu. 🙂

asia83
7. dec 2021

Neskutočne sebeckí ľudia. No každému sa raz všetko vráti. Vy sa izolujte.

akbara77
7. dec 2021

Jasne treba dat celej rodine najavo, keď nechápu, že 600 nedelie.Ja by som k takému malému dieťaťu po 600 nedeli v tejto covid dobe nepustila nezaockovaneho nikoho.A nech sinmysli každý co chce.Ja som matka a som za neho zodpovedná.HAWK

nevenka
7. dec 2021

@elizabet173 moji rodicia videli nase tretie dieta, ked mal 4 mesiace, narpdil sa vlani pred Vianocami. Krstili sme v marci, to ho videla nazivo prvy raz moja sestra a svagor. Rodicia neprisli, az o mesiac, ked sa citili zdravo. Svokrovci videli skor, v podstate preto, ze ked muz siel po nas do porodnice, tak so starsimi musel niekto ostat, takze svokor bol s detmi doma a svokra mi pomohla este vsetko pobalit a vybavit. A potom po Vianociach doniesli medzi dvere darceky a len sa chodilo von kocikovat. Hned po Novom roku ochorela na covid babicka, muzova stara mama co bola na Vianoce so vsetkymi okrem nas. Nastastie to dobre dopadlo, nikoho dalsieho nenakazila a zvladla to. Takze naozaj toto ma cas. Moji rodicia to prezili a mali ciste svedomie. Nik sa neurazal, proste je sitiacia, aka je. V rodine boli 4 novorodenci tento rok, teda nas bol este vlani, aj jedna sesternicka a dalsie 2 tento rok. A nikto sa nehrabal navstevovat novorodencov a este z ruk do ruk a mojkat bez rusok 🙄 Posielali sme fotky, videa...
@autorka mozete navrhnut tak, ze vychystas drobca a pojde muz vonku a moze sa niekto z rodiny pridat a pokocikovat, nazriet do kocika. Co maju babatko cmukat, ved este ani ziadnu imunitu to dieta nema 🙄

vevesh
7. dec 2021

@tinka_1807 ale autorka nie je jedina, ktora mala tazky porod- nespocetne vela zien bolo zasivanych ako cicmanska vysivka a nerobilo taketo divadla. Ak by to boli cudzi ludia, okej, ma pravo sa takto spravat. Ale prepana, su to stari rodicia a prve vnucatko od ich syna. Samozrejme, ze chcu vidiet, ponosit. Zajtra sa v ich veku a v tejto dobe uz dozit nemusia....

Autorka, ano stretla som sa s tym, viackrat a ziadna zena takto nevyvadzala na margo toho, ked to mam tak priamo napisat. A to zeny boli aj 5 hodin po sekcii uz doma a navstevy plny dom. Je to normalne a ludske, ze najblizsia rodina chce dieta vidiet. Prve dieta je prve dieta. Pri vasom tretom to uz na milion % riesit nebudes, budes rada, ak sa raz za rok ukazu obrazne povedane. Takze to predychaj a sustred sa na seba a dieta a ber taketo veci jednym uchom dnu a druhym von.

jaskolka
7. dec 2021

Tiež som mala ťažký pôrod, stratila plno krvi, pozasivana až kdesi neviem kde.Sice rodicov už nemam a svokra býva s nami, takže samozrejme ze tam bola ale aj keby to bolo inak, ani by mi neprišlo na um, zakázať im návštevu na 6 týždnov. 🙊🙉Preboha, veď sú to starí rodičia toho dieťaťa, to vážne je normálne podľa mnohých žien, že ho uvidia až po 6 týždňoch? To nie je susedka a sesternica z 5 kolena, že ozaj cudzí človek. Zase nepreháňat to s tým "izolovanim sa" lebo som porodila.
A čo sa týka argumentu, že dakedy bola žena za kutnou plachtou, áno, ale chodili k nej ženy, čo jej nosili jedlo, dávali dieťa na kŕmenie, a podobne. Boli to blízke príbuzné matka, sestra, svokra. Teda tiež si to nemylit, že žena ležala 24 hodín sama a nevideka ju živá duša. Len cudzí a muži k nej nešli.
Autorka, trochu to skus brat s ich strany. Tešia sa na vnucatko a tu bum, majú prísť až bohvie kedy, bohvie s akým testom a majú sa správať tak, ako to si ty predstavuješ. Ak dieťa spi, normálne im povedz ze popestuju ho, až sa zobudí, ak si unavená, proste povedz, prepáčte idem si ľahnúť a hotovo. Nerob si zbytočne stresy a zbytočne hádky.

samkolea
7. dec 2021

Blbci a takato vzorka stale prevlada na svk a preco sme v takej riti akej sme! A mentalna uroven tiez...

maciatkolulu
7. dec 2021

Nech to je akokoľvek, ide z teba nenávisť voči nim... A z vykureneho auto ti zablatili a zavodnili celú chodbu... No dobre. Keď píšeš, že muž je na tvojej strane, tak kde máš problém? Ze prídu? Sú z "vyšších kruhov"? Tzn, čo? Ze chcú pečenu kačku, chlebíčky, víno? Ci chcú vidieť dieťa? Lebo ja myslím, že to druhe. Lebo v pôrodnici sa asi nepodáva občerstvenie. A to fakt si stále v ffp2 doma??? Si nebola na teste? Dva týždne? Ukludni sa a rieš s chladnou hlavou

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zuz_ka
7. dec 2021

Viem, že je momentálne zlá doba ale neviem si predstaviť keby sa my narodilo vnúča aby som čakala niekoľko týždňov kým by som ho mohla vidieť naživo. Tie bábätká sú najkrajšie práve také maličké a dobre vieme ako rýchlo rastú,menia sa.

klip0
7. dec 2021

@zuz_ka ale svokra autorky prišla pozitívna za ňou keď bola tehotná, nechce ísť na test, ani dať si rúško. Na návštevu príde neohlásene..
Ono keď sa chce, dá sa nájsť riešenie k spokojnosti oboch strán. Ale prednejsie je predsa zdravie ako to, že niekto chce vidieť bábätko kým je maličké. Keby sa snažia chrániť bábätko aj mamičku aspoň nejak, určite by to brala inak ako toto

ckatka
7. dec 2021

Ja som rodila vlani pred Vianocami. V najväčšom lockdowne. Prvýkrát (starší je adoptovany), a bolo to vytúžené dlho čakanie babo. Nikdy nezabudnem na svokrin výraz, keď nás čakali po príchode z pôrodnice (doviezli staršieho ktorý tam bol týždeň kým som bola v nemocnici), a ja som jej sama od seba to novorodeniatko podala do rúk. Ešte teraz mam slzy v očiach..
Podrzala ho minútku, poplakala, vzala som si ho nazad a oni odišli. (Mali ruska).
Ta minúta v našom vzťahu spravila toľko, ako nič iné dovtedy.
A potom sme sa videli až po sestonedeli. Bojovala som s mliekom, cievkovala, a dobre mi padlo keď dakto prišiel, zabavil staršieho, vyvencil psa, uvaril niečo či upratal...
Ale zase ja som.sekera...ku nám návštevy veru nechodili na kavicku. Ja na gauči s cievkou decko na prse...A dirigovala som ich...toto správ hento sprav, toto nájdeš tam, toto si prosím toto.mi podaj...😂 náhodou...dobre mi to bolo. Po sekcii som sa nevedela zohnut, takže mi aj dlážku umývali a veci spadnute podávali...

Nabudúce ich zavolaj, svokre povedz ze potrebuješ hento a toto, svokra posli nakúpiť, svokru popros nech ti uvarí "najlepší vývar ktorý vie len ona..." a budeš mať omnoho krajší svet, neboj. Zvládnete to.

autor
8. dec 2021

@janinah vôbec nie 🙂. Vidim na ich vnucatach. Kludne by som ich natocila. Ked pridu male k nim alebo na opak, na ruky a natrasaju ich a nevesty sa neozvu. Teda az natu jednu ze akurát nakojila a stale ho natahuju z ruk do rúk.
A ich odpoveď, ze ved oni maju malu stale a treba si ju vystiskat. Dokonca aj ked plakala na kojenie, normalne svokra odhrnie laktom nevestu, ze nemusi jest hneď ked reve.. pritom mala 3h bez mlieka a jedavala kazde 2. 5h
Ja som s nimi cele roky za dobre nepozname sa den.
Ale co sme sw bavili i s manželom. Ozaj to prezivaju az moc ale sami rpe seba si cas nenajdu ako manzelia.
Denno denne neohlasene za vnucatami. Lebo ze sa nudia. I ked sme mali party iba mladi a vedeli to uz. Zvonček a co robíme.. Idu aj oni ked su tu vnucata pokope.
Uz ani moji rodicia nerozumeju co sa im porobilo

autor
8. dec 2021

@agacela hormony vdaka bohu som krotila dlho. Ale uz nemusim, ja som len dost razna aj na nich uz.
A ano su z lepsej finančnej zabezpeky nemá to nic. Ale uz sa zacalo obdobie. Co kúpili moji, iba hento? Tu mate toto toto. Ja som odmietla, lebo samé recicky o veciach a overal obycajny za 80e ale od nich a naco mi je 56... Zátolko ze to ma mala od nich...
A co kupili moji zas?... Takze toto som zatrhla a vsetko pre malinku som ja sama zabezpečila 🙂
Vravim, ze nerozumiem tomu postoju. Ale testovat sa nepôjdu. A vysla som dnes pozitívna ani to nevadí 🤦🏼‍♀️

autor
8. dec 2021

@nairia vsak prave konecne sme sa dockali babatka. A je to pre nas nove vsetko. Nemame rezim, este lepšie, ze mala ma cim ďalej tým viac vymenené dni z nocou. A chceme si nejaky rezim nastaviť co sa nam aj darí.
Ale mna operovali koli krvacaniu necakanemu. A necitim sa komfortne a dobre zdravotne, i keby sa mimo porodu takto citim po operácii odmietnem kazdu návštevu.
Vdaka bohu môj muž stojí pri mne a vie sa povadit v najhorsom vyssim tonom. Ale prekvapuje ma ako svokrovci klapky a jak do hluchych ked rozpravame... Mi to dviha tlak ta ich ignorancia.. Ale chcu vsetko hned

autor
8. dec 2021

@vevesh prepáč, ale citas fakty?
Sme v karantene, a dokonca dnes mam pozitívny pcr test aj moj ockovany muz a teraz od koho aj realne?.
Príde mne sebecke co píšeš, pretoze ja neizolujem malu aby ju nik nevidel a pome do veze s nou.
MALI SME DOHODU CELA RODINA JU TOLERUJE ONI BOLI ZA a jasne neplánovane návštevy a im nevadi ze smev karantene... A neotestovani nic.
Akoze tebe pride naozaj ako matke toto okej?ti 👏

autor
8. dec 2021

@vevesh a dalsie dietatko mat nebudeme zial po tom tazkom porode ako pises nejedna mala, ale nejedna aj bude moct mat možnosť . Takže o tom tu pisat nemusím.

autor
8. dec 2021

Vela z vas tu píšete ako sa mam ukludnit a predychat a podobne.
Takze v skratke a este raz.
Svokra prisla pozitivna za mnou ked som bola s malou tehotná este a dobre to vedela. Prva vec.
A druha vec sme v karantene koli mamičke v porodnici a inak sme doma, boli tu len oni neohlasene, a ano nosime pri malej predčasne narodenej respirator
Vtipne ze?
ALE SME POZITÍVNI DNES POTVRDENE A AJ MOJ OCKOVANI MANZEL.
Takze co je zvláštne? Ruku na srdce ja veci riesim racionalne a akoze citim sa pardon ako zbity pes sada mi to na pluca, teploty a do toho ubolena ako kôň.... Ale sme nato dvaja♥️🙏🏻 vdaka bohu za môjho muza. Ten s kašľom, ale pomaha mi moc

zooeynka
8. dec 2021

Skore uzdravenie prajem! (Ale prave teraz pozvi svokrovcov na navstevu, nech vam pridu pomoct, zloz respirator a trosku na nich pokasli nech vedia co je rodina ;)

agacela
8. dec 2021

Čo teda riešiš keď ste pozitívni? … zamknem dvere a hotovo … neotvorim … ostatným by som sa teraz netrápila … keď budeš fit, budeš mat možnosť im to povedať teraz neplytvaj energiou

vevesh
8. dec 2021

Ak ste pozitivni (a v karantene), tak ani postarovi ci domovnikovi dvere neotvaram (nieto svokre) a neviem, co riesis potom...ale prajem vam vela zdravia a skore a bezproblemove uzdravenie.

nairia
8. dec 2021

no tak teda citam, ze to mate kvalitne narocne obdobie 😓 drzim palce, nech ste cim skor fit, nech vsetko prebehne bez problemov a komplikacii. svokrovcov budes musiet ukocirovat spolu s muzom a neboj sa, ked sa zastabilizujete a bude lepsie, budes aj ty lepsie znasat tieto najazdy, ale podla seba hovorim, ze kludna nie som, ked pocujem, ze maju prist 🤣 a to bolo aj pred dietatom.

mimi3008
29. dec 2021

Och, chapem ta, mrzi ma taky porod. Ja som cosi podobne zazila pri 1.porode pred 2 rokmi. Porod skoncil kliestami, vdaka Bohu je maly uplne v poriadku, ale tesne po porode, ked ho vytiahli, to vyzeralo vselijak. A v akom stave som bola ja, tak masaker...3 mesiace som poriadne nevedela sediet a chodit...psychicky to bol zaberak tiez. Ale to este nebol Covid. Teraz som 11 tyzdnov po sekcii, je Covid, tiez sme spravili razne opatrenia co sa tyka navstev...s rodinou sa vidame jedine von na prechadzke, ziadne navstevy v interieri. Podobny problem mam ja s mojimi rodicimi, nedaju si vysvetlit. Sice k nam nechodia, lebo vedia, ze by nepochodili, maju pracu, v ktorej prichadzaju do styku s mnohymi ludmi...ale furt sa nas snazia poucovat, ze to prehaname, atd...Svokrovcov mam velmi zlatych a tolerantnych. A sice teda pri prvom synovi este Covid nebol, ale moja mama robila tiez take, ze len idem okolo, tak som sa zastavila na chvilu...a ta chvila trvala tak 3-4 hodiny, cca 4x za tyzden, bolo to v case, ked manzel konecne prisiel z prace, lebo vtedy robieval do 6-7 vecer, chcel si nas s malym uzit, chceli sme si uzit tento cas len spolu, ako cerstvi rodicia, ale nedalo sa, lebo vkuse bola u nas moja mama, vo vsetkom nas napravala a poucovala (robi to doteraz) a nejake taktne naznacenie nepochopila, ked som jej povedala uz priamo, urazala sa, plakala, proste take citove vydieracky. A robi to doteraz, takze uz nejake taktne naznacovanie som vzdala, davam to vsetko najavo tak priamo, citit z ich strany urazanie, ked nie je vsetko po ich

Strana
z3