Skúsenosti s materstvom: Prečo som sklamaná?
Ahojte, musim sa vyžalovať. Svoje dieťa veľmi ľúbim ale všetko je úplne inak ako som si predstavovala. Čítala som tu jednu temu kde mamicka písala ze sa cíti ako animatorka, slúžka, že všetko obetovala a materstvo jej viac vzalo ako dalo. Ja by som takto neuvažovala, síce som zivot naplno odovzdala dieťaťu a nemám pre seba žiaden voľný čas a vôbec by mi to nevadilo, ALE. Tešila som sa na kojenie, syn sa nechcel ani prisat, žiadne laktacne poradkyne,nič nepomohlo. Tešila som sa na starostlivosť, už vyše 4 roky je všetko od umývania vlasov cez strihanie nechtov po umyvanie zubov len rev a krik. Tešila som sa na spoločné aktivity, ako ho naučím odrážať sa, bicyklovať, kolobezkovat, nič ho nezaujíma maximálne odrazadlo na ktorom nemusí ani balancovat. Ani len vyskúšať! Vidím deti lietať na bicykloch a kolobežkach a som len smutná. Tešila som sa ze mu budem variť, od prvých príkrmov zjedol len kupované a dodnes nechce skoro nič jest. Tešila som sa ze bude velky skolkar, v škôlke len bije deti a pocikava sa v spánku. Tešila som sa ze si budeme kresliť, učiť sa básničky, pesničky, všetko odmieta. Tešila som sa ze budeme robiť spolu všetko, ako vidím aj tu alebo na facebooku u mamiciek ako im deti pomahaju, zabávajú sa pri tom spolu, aj ked len vyberajú prádlo z práčky. On sa ku mne nechce pridať v ničom. Cítim úplne zlyhanie a sklamanie a popravde už sa desím z kazdej dalsej veci co nas caka. Všetko som sa snažila robiť najlepšie ako som vedela a vždy dostanem bombu medzi oči a nič sa nedarí. Syna nekarham ani na neho nemám prehnane nároky keď niečo nechce tak ho nenutim a skúšam znova inokedy, neskôr, inou formou, ale vnútri som z toho nešťastná. Viem ze porovnávať deti sa nemá ale keď vidím ako sa kamarátky stále radujú z malých úspechov ich detí a ja neviem či sa viac bojím ze mi v pondelok učiteľka povie ze sa zas pocikal alebo zas niekomu ubližoval 😔 (zdravotný problém nemáme). O trucovitosti a pokusoch udrieť ma zakaždým keď sa mu niečo nepáči ani nehovorím. Rozmýšľam kde robím chyby ale neviem. Snažím sa ho odmala socializovat, viesť k pohybu, spravnym veciam, prejavujem lásku, hladkam, komunikujem, chválim, obdarujem drobnostou keď vidím snahu a ešte aj to sa mi vypomstilo- zaujíma ho len čo dostane. Chcela som vždy veľkú rodinu ale už druhé, tretie dieťa asi ani nechcem lebo sa cítim ze som na plnej čiare zlyhala. Mali ste to takto niektorá?
@lenkakravcova zeny ta tu budu udupavat pod zem, lebo pises nieco s cim oni nesuhlasia, lebo to nie je v mode. Ze to malo zmysel a starocia fungovalo? Nevadi, je to nemoderne a zle, lebo teraz sa dava moc do ruk kazdemu a potom sa divime, co sa okolo nas deje.
Darmo sa budes africana pytat 100 krat ci si da knedlo-vepro-zelo, alebo smazak, lebo slovensky nerozumie, nebude vediet co po nom chces. Rovnako je to s detmi a vysvetlovanim, mozu si mamicky mudrovat s detmi do 6 rokov, ale ked tie tomu nechapu, lebo nemaju vytvorenu asociaciu k cinu, minie sa to ucinku. Aj african zopakuje slovo smazak, ale netusi co to je, rovnako ako dieta pri diskutovani o tom, co by nemalo...
Pod to co si rozumne napisala sa tiez podpisujem, deti uz od ranneho detstva skusaju a vytvaraju si hranice.
@belasy_motylik eeg ti povie maximálne či tam nie je epilepsia, my máme adhd ako vyšité a eeg 2x robené čisté ako lalia , o eeg si myslím svoje, ale chápem že ked ho mudr ma treba ho využit
@veklipo za mna ale nemá nejaké prehnané očakavania
proste chcela s ním kreslit, vyberat pračku, vykrajovat medovníky , jednoduché veci ktoré ty možno vnímaš inak pretože u vás je to normálna vec ale ver ked ti dieta všetko neguje tak je to presne o tejto frustrácii čo píše autorka
ona po nom - všeobecný príklad - nechce vežu s 1500 kociek ale len z 5 a ono jej neurobí nič , ale všetci vieme že poskladanie veže z kociek má dieta vediet a robiť -
@egonsk teba doma bili ? trestali ? ako si sa cítil ? pamätáš sa ako si sa cítil vtedy ? ja ano a preto to nerobím svojím detom ... a ano stojí ma to viac námahy ako to strieskat
to že sa to robilo 100 rokov neznamená že tam nemôže byt zmena, ok tak podme zase jazdit na konoch a vyhodme chladničky a podobne ...
a čo sa týka že ti černoch nerozumie ano nerozumie lebo nerozumie reči ale ked mu to vysvetlíš čo po nom chceš obrázkom , posunkovou rečou tak ti to bude vediet naznačit čo chce
skus s nim ist k psychologicke. na filialnu terapiu hrou. a rozhliadni sa po povahach v rodine
Človek iba otvorí tému výchova a už sú tu zas tieto porovnavacky a každá jedna vie presne ako ma vychovávať ta druha. Mam 3 deti, čo sa na napocuvam týchto rad. Raz je to si na ne príliš prísna, neskôr zas no vôbec ich nevychovavaš, atd atd. Baby viete čo je na výchove hrozné, že žiadna na ňu patent nema a ze každá jedna výchova je svojím spôsobom zla a spôsobí deťom časom nejaké traumy, takže fakt tvrdiť, že moja výchova je super a moje dieťa bude uzasne a nebude mať traumu je veľmi krátkozraké.
@777januska777 mna na týchto výchovných témach viac fascinuju pritomni páni, ktorí zväčša ani deti nemajú ale cítia sa kompetentni poskytovať v tomto smere nejaké rady 😃
@egonsk ze bitka nie je v mode 😂 tak mna ani pred 30 rokmi mama nebila, takze aj kedysi boli rodicia, kt sa nepotrebovali vyvrsovat na detoch.
Ty lutuj radsej sam seba a svoju blbu vychovu a aj schopnost udrzat si partnerske vztahy a vztahy so svojimi detmi. Asi tento tvoj uzasny postoj az taky uzasny nebude, kedze ti harmonicku rodinu nepriniesol. Lutovat zeny, kt nebiju svoje deti naozaj nemusis. A dieta nie je pes, aby si ma volilo za pana. Mne je luto teba.
@777januska777 kazdy napise svoju skusenost, vo funguje na jeho deti, takze da sa inspirovat a potom je to uz iba pokus omyl 🤷🏼♀️
Tvrdit, ze nejaka vychpva je najsamsuper je asi odvazne, ale tvrdit ze bit deti je zle je fakt.
@milanemila ano asi preto, ze mam taky zly postoj, tak mna deti bez problemov posluchnu a nedovolia si u mna to, co si uz od malicka dovolia u svojej matky. Asi preto som nikdy nemusel s nimi v obchode bojovat, vonku ich okrikovat a hanbit sa za ne v cakarni u doktorky a asi preto mi bezne predavacky s usmevom vraveli, ake zlate a dobre deti mam a kde-tu dostali nejaku mlsku od nich len tak. A asi preto sa podobne spravali aj v skolke i skole a ucitelky ich chvalili, ze kiezby mali viacero tak dobrych deti... no prave preto, ze ex ma postoj ako tu citam v diskusii, tak toto neplatilo u ex a tiez uz neplati u niektorych uciteliek v novej skole - maju nulovu autoritu a deti ich beru v lepsom pripade ako rovnocenneho kamarata a teda ich poziadavky maju "na haku". Ale to je fuk, najsamlepsie a najrozumnejsie vychovne procesy sa zrodili v poslednych 30 rokoch, tie stovky rokov predtym boli zle a bakane a tfuj a treba ich zatracovat, lebo ... vevericka nepusti.
@milanemila dobre však nech napíšu, ze je to zle, keď sa im to nepáči, ale tu sa väčšinou už vždy zachádza do extrému, pomaly sa z takej matky čo dá po zadku urobi krkavcia mama. Naše mamy nás pravidelne väčšinu asi bili a im čo povieme, no naše matky boli hrozné a neschopne? Niektoré možno, ale to sú tiež výnimky, nepoznáme situáciu, život a ani rodinu ani jednej matky tu, takže fakt niekedy by bolo dobre menej riešiť druhé matky.
Život je sám o sebe náročný a áno väčšina žien tu ma čo robiť aby dokázala nejako zvládnuť život a takéto reči verím tomu, ze žiadnej nepomôžu.
@tamta joj ja si vždy spomeniem aká som ja bývala mudra, kým som nemala deti. Všetko bolo super krásne, dokonale a presne som vedela ako veci majú byť. Dnes mam 3 deti a 3 výchovy, do toho treba samozrejme budovať vzťah s manželom, dalej samozrejme vytvarat korektne vzťahy s rodinou ci inymi ludmi v okoli, nezabudnúť stihnúť prácu a domácnosť. Potom v takomto kolotoči prídem na mk, prečítam si nejakú tému o výchove, zistím, ze som úplne neschopná a malo sa snažím. Tak samozrejme ako správna matka si nezabudnem v hlave povycitat všetko možné a môžem ísť spať.
@egonsk ja som zažila v škôlke a to si doteraz pamätám tie slzy u toho chalana, ako mu stiahla nohavice v kruhu deti a na holy zadok dala pravítkom .. máš pocit že je to správne, keby to urobila tvojmu dietatu je to OK - ešte sa uč podakuješ 😂
alebo kamošku bil teda vychovne trestal otec remenom , máš pocit že je to ok lebo to sa považovalo za normálne - nebavíme sa o jednom udere ...
ja som schytavala varechou a teda nemám pocit že by to bolo nutné, ked niekto niečo vysrstí zväčša vie že je to pruser , ja som si uvedomovala chybu bit ako nemuseli mi to pripominat, skôr som mala pocit že je to ventilovanie hnevu
ventilovat si emocie cez bitku je podla teba v poriadku
husákové deti su generacia ktorá bola tlčená varechom, v škole ukazovatkami kovovými , alebo remenom doma a to nebola že jedna vychovna pro formu po zadku bavíme sa o viac uderoch silou a nie raz si mal na prstoch modriny alebo na telesnej bolo normálne nikto neriešil pásy modrin od remena
akože podla teba je toto normálne, nie je ja toto nebudme robit ani svojim ani cudzim detom
@sara07 za zlyhanie jednotlivca odpises celu skupinu. To, ze niekto nevie ako sa ma chovat pri vychove este neznamena, ze to nevedia vsetci. Aj moja ex mlatila syna hlava-nehlava, az som jej to zakazal (teraz tak robi znovu, sa mi syn priznal), ale nemalo to ucinok, lebo mlatit neznamena hned aj spravne zareagovat. Vzdy je to o suhre viacero okolnosti a volbe spravneho. Ale to tazko clovek vysvetli niekomu, koho otlkali ako obylie a uplne sa to minulo tomu co by bolo dosiahnutelne mozno 2ma capnutiami po zadku v spravny okamih. Si teda ako poskodeny tovar, uz tazko pochopis, ako to funguje, lebo vzor si nemala. A preto pises extremy a vnimas extremy.
Problem nieje tvoj syn, ale tvoje nastavenie. Hrozne si si to celé zidealizovala.
Lenze deti niesu podľa šablóny, majú rôzne povahy, temperament a rôznu rýchlosť ako sa vyvíjajú. Hlavne mozog sa do tých 6 tich rokov vyvíja v skokoch a sú tam obrovské rozdiely.
Tvoj syn to určite nerobí naschvál. Odmieta bicykle, odrážadla a všetky pohyblivé zariadenia. Možno sa boji ale skôr ešte jeho mozog nedokáže udržať rovnováhu, nema odhad na vzdialenosti. Niektoré dieťa sa dokáže naučiť bicyklovať v 3 a niektoré až v 6 tich, proste ked pride pre neho správny čas ide to rýchlo.
Polovica všetkých škôlkarov je prieberčivá v jedle, pri umývaní vlasov vrešti každé tretie dieťa, každe piate ešte potrebuje v noci plienku, nepremokavú podlozku alebo aspoň dohľad dospelého - aby pred spánkom nevypilo 3 fľaše vody a šlo sa vycikat. Obdobie vzdoru je u niektorich intenzívnejšie, tak isto túžba po samostatnosti - sú deti ktoré chcu robit všetko same a to je len dobre.
Deti baví vyťahovať veci zo skríň a robit neporiadok, nie mamke poslušne pomáhať vykladať veci z pračky. Na to sa ti 9 z 10 vykašle a to jedno co chvíľku pomaha to prestane baviť skôr než sa stihne jeho mama pochváliť na facebooku.
Prestaň sa držať tej romantickej predstavy materstva a ideálneho dietata, len si zbytočne vytváraš priepasť medzi tebou a tvojim synčekom.
@egonsk vysvetlime si slovíčka
bitie je podla mna dlhšie udieranie
capnutie - je jeden slaby uder , ked nezabera upozornovanie, napr , ak sa ide chytit teplej varnej dosky , ano dietatu som capla
ale
bit ho odmietam
ale ty si už urobil z toho roman a v podstate máme rovnaký názor na bitie
@777januska777 ak vidim, ze nezvladam zivot a vychovu 1 dietata, tak si nespravim druhe a tretie nato aby som to potom nezvladala este viac a bila ich. Praveze treba hovorit o tom, ze fyzicke tresty na detoch nie su normalne, rovnako ako fyzicke tresty na dospelych ludoch a zvieratach. Nechapem logike, ze dat facku dietatu je podla niekoho ok, lebo to je vychova ale dat facku dospelej zene je uz nasilie 🤦🏼♀️
Je to diskusne forum, takze sa tu diskutuje, ludia pisu svoj nazor a komentuju nazor ineho. Podla tvojej logiky ak niekto nezvlada svoj zivot, tak namiesto toho aby mu niekto povedal ze haloo vzchop sa a rob nieco so sebou, da sa to aj lepsie, tak maju taku osobu ludia chlacholit ako to teda naozaj nejde, ze nic sa neda a ze ved niekomu je aj horsie? 🙈
@milanemila ide o to, ze nevidíme do života druhých, chápem co chceš povedať a áno v teoretickej rovine máš pravdu, ale život nie je odborna knižka. Aj ten muž co dá zene facku napriklad. Ano je to tyran a grobian v teoretickej rovine, ale ak by sme to zobrali individuálne, možno ta žena ho psychicky roky tyrala a on to vyriešil ako vyriešil (priklad). Správne to nebolo, mal odísť a nechať ju tak, ale kto som aj aby som mu vravela co ma robiť?
Toto je to, my vidíme výsledok situácie, ale nevidíme co situácii predchádza.
Takže podľa teba neurazanie a nehrotenie situácie je chlacholenie? To sme zabudli niekoho počúvať už?
Deti počúvame do najmenších detailov (teda to tak prezentujeme), vsetky mozne pocity a emocie a dospelých ľudí nedokážeme? Lebo však si dospelý vzchop sa?
Ja chápem, že je to diskusné fórum a ze tu budú rôzne názory, ale prečo tu je také ťažké pokrytectvo? Téma kde chlap bol blbec, lebo nedokázal vnímať a počúvať dieta, keď plakalo, ze netrafi loptu a dieta chudatko, co ma emocie, ale keď žena nezvláda výchovu už nemá fnukat, ale má sa vzchopit a co tam po jej citoch a pocitoch?
@autorka tvoje sklamanie je citit az sem a myslim, ze ak je poznatelne cez pisany text, tak to musi prezivat aj syn a teraz si skus predstavit, ze si dieta, ktore sklamava rodicov? rodica - mamu casto, skoro na dennej baze, podla toho, co pises. Ako by si sa citila? To musi byt taky pretlak emocii, ze je zlaty, ze udrie len kedy-tedy.
Pises, ze to porovnavas s kamoskami a ich fotkami, neviem, ci tusis ze to ani nie su realne zazitky, kopa ludi tam neda prvy snimok, ktory ''v letku'' behom za dietatom urobia, ale nejaku pozu, nieco, co ma mozno od ich realneho zazitku daleko. Tym ta nechlacholim, ze nik nema to, po com ty tuzis - maju, kopa ludi, no mozno aj robia veci inak....to ty nevies, pretoze nepises ako to doma robite. Ako prebieha proces, ked ty mu ponuknes aktivitu a on ta odmietne, pretoze to nie je bezne. Bezne sa deti tesia zo spolocnej hry.
Skus to popisat viac - mozno aj ten vyber veci z pracky...zavolas ho a on robi vtedy co? Pride na zavolanie? Odbehne k hre? Co ta na tom sklame najviac?
Co znamena, ze ho nic nezaujima? Nevydrzi pri novej cinnosti? Nechce ju ani skusit? Alebo ju odmieta pri tebe? Ako reaguje na deti - ucitelky v skolke inak, okrem toho, ze ich obcas bije a obcas sa pocika?
Nic z toho mimochodom ak je pravidelne nie je ok, jak pocikavanie, tak to bitie niekoho by bolo fajn riesit s odbornikom, minimalne sa poradit ked idete na prehliadku k pediatrovi - enurezu - pocikavanie by mal riesit neurolog, pretoze to moze byt biologia ale aj psychika a teda psychiater - psycholog v dalsom kole, aby ste mali jasno. Urcite necakaj na skolu.
Tiez sa tu v diskusii spominalo bitie za to...akoze pride domov zo skolky a dostane za to, ze bil deti v skolke? Tusite, ze vacsina deti tohto veku si to nespoji, ze to bolo za to, co sa stalo pred x hodinami? Mozno preto bije aj on deti - je to forma spravania, ktoru vidi. Pride a dostane, k nemu niekto pride a tiez od neho prirodzene dostane.
Tiez vety typu to nie je pekne, alebo je skarede vies rozoberat tu s dospelou osobou, pre dieta v preskolskom veku to nie je dostatocne vysvetlenie - ono potrebuje pocut, ze sa nebijeme, malo by s touto vetou ist aj nalezite tvoje spravanie v zmysle ton, mimika, gestika, aby vedel, ze to nie je akceptovatelne, aby sa k tebe takto spraval - ale z vyzoru, z neverbalna, nie tym, ze mu to hovoris, ze je to skarede, je to len viac zahanbujuce, z pocitu viny sa len kopi dalsie nepochopenie a agresivne spravanie, necuduj sa, ze ta potom odmieta, kedze sa neciti isty a lubeny.
No a samozrejme, ta veta by mala platit, co u vas nemoze, kedze sa bijete, minimalne jeho...
Skuste si vypocut toto s manzelom - https://ipcko.sk/z-neistych-rodicov-terapeuti-s...
Da sa na filialnu terapiu prihlasit nielen v Bratislave - https://www.rodinnaterapia.sk/seminare/filialna..., mozno by vam to obom mohlo pomoct zvladnut spolocne chvile so synom, nebat sa toho, co bude neskor, ale tesit sa a samozrejme skusat robit to, co sa u nas nevie, rozpravat sa aj o emociach. Samozrejme ze ty mas pravo aj na sklamanie, len je potrebne ho dat bezpecne vonku, asi by to nemalo ist uplne smer syn a naplno, pretoze potom je logicke, ze ta nechce.
Tym chcem povedat, ze zvazte terapiu aj vy dvaja, mozno len rodinnu poradnu o ocakavaniach od rodicovstva a toho, co sa ti nenaplna a mozno aj tej skrytej zlosti, ktorej si plna a ani nevies ako to na syna ventilujes.
Drzte sa a este ....ja celkom tu davam rada do pozornosti knihu, Deti ako vyzva, uz by mi mohli ist aj percenta z doporuceni 😀, no je vyborna, tiez by vam mohla dat odpovede na veci, ktore ta zatial len robia sklamanou a smutnou. Este je cas vsetko napravit, chce to len energiu nasmerovat spravne.
https://www.najlacnejsie-knihy.sk/kniha/deti-ak...

@belasy_motylik Do 6-7r stačí. Väčšinou už sú potom deti dosť rozumné na to, aby si dali povedať i po vysvetlení (niektoré aj skôr, okolo 3-4r.). Do 3-4r ale za najefektívnejšie považujem jednu na zadok /možno niekomu aj tu funguje niečo iné, na moje 3 je toto najúčinnejšie/ 🙂