Strach mať druhé dieťa

20. feb 2024

Ahojte. Túžim po druhom dieťatku, ale zároveň mám veľký strach priviesť ho na svet v tejto dobe. Mám obavy zo spoločensko-politickej situácie u nás aj vo svete, strach z hroziacej vojny. Mám zmiešané protichodné pocity, pretože na druhej strane sa neviem zmieriť ani s tým, že by som už ďalšie dieťa nemala a moje dieťa nemalo súrodenca. Čo si o tom myslíte? Má niektorá z vás podobné pocity?

alex93
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
44janica44
20. feb 2024

Pri prvom si strach nemala?
Spolocensko-politicka situácia sa môže meniť často...
Vždy tu bude určitý strach: zdravie, strata zamestnania, padne meteorit...
Niektorá sa bojí viac jednej veci, iná zasa druhej...
Mne to príde úplne normálny pocit.

aiana24
20. feb 2024

Môj názor: netreba hľadieť na spoločenskú situáciu. Len na pocity svoje, partnerove, atmosféru v rodine. O každej dobe sa dá povedať dôvody prečo je zlá, to ale nie je dôvod nemať deti... mne sa páči myšlienka čo som čítala: "Chceš zmeniť svet k lepšiemu a nevieš čo robiť? Miluj svoju rodinu."

zorkahorka
20. feb 2024

Pane boze, toto tu dlho nebolo... 🙈 a uz niekedy bola podla teba ta vhodna doba?

autor
20. feb 2024

@alex93 @44janica44 @aiana24 ďakujem za váš pohľad.😊

autor
20. feb 2024

@zorkahorka vau, nesledujem tu všetky diskusie, sorry. Myslím si, že v priebehu histórie sú ťažšie obdobia, nemyslíš? Pred 6timi rokmi som pri prvom dieťati strach z toho napríklad nemala.

marianarem
20. feb 2024

Tak cloveka sem privadzas na priemerne 70-80 rokov a co sa za tu dobu vsetko.udeje, sa ozaj neda predpovedat. Navyse aj v mierovych a dobrych casoch moze tvoje dieta prejst tazkymi osobnymi skuskami. Moja suseda sa narodila tesne pred druhou svetovou, detstvo mala pocas nej, potom komunizmus, kde mala aj problemy s rezimom, tiez v 1968 ju tehotnu nahanali ruske tanky. Ale najviac si aj tak uzila doma, ked sa 17 rokov starala o choreho muza po porazke, az kym nezomrel. Napriek tomu nevyzera, ze by nejako lutovala, ze tu je. Naopak, srsi vitalitou, v 87 rokoch ma stale plany do buducnosti, zaujima sa o svet, o ludi, privyraba si a vyzera, ze ju to tu bavi. Urcite si nehovori, ze radsej sa rodicia pred tou vojnou mali rozhodnut inac. Podla mna maj dieta, ak chces a vies sa on v tejto chvili postarat.

zorkahorka
20. feb 2024

@autorka. Fajn, tak pred 6 rokmi si strach nemala. Dieta ma teraz 6 a zije v hrozbe vojny. To ti nevadi? Co s tym urobis?
Vzdy sa nieco neocakavane dodrbka..

autor
20. feb 2024

@zorkahorka jasné, to mi nevadí. Omg, toto sú odpovede.🤦🏻‍♀️ Mne je samozrejme jasné, že v živote sa môžu veci vyvinút rôzne a môžu nás postretnút mnohé neštastia a tragédie. To nikto nevie a neovplyvní. Ja som sa pýtala či tiež niekto rieši strach priviesť na svet dieťa v aktuálnej situácii. Ty zrejme nie.🙃

autor
20. feb 2024

@marianarem ďakujem za odpoveď.

walentina7
20. feb 2024

Nebála by som sa. Dieťa nemusí ostať žiť v Sk. Môže si vybrať krajinu politicky a spoločenský inú, podľa toho ako bude nastavený tam môže odísť potom žiť.

111marika
21. feb 2024

Okrem uz spomenutého, pozri sa na to z druhej strany, nechcela by si aby tvoje prvé dieťa tu malo v tomto ci uz "dobrom / zlom svete" niekoho blízkeho do budúcna?

kassandra25
21. feb 2024

A to ti nie je jedno, ci ti 15 zien napise, ze chcu mat dalsie dieta a 8 ti napise, ze ano, strasne sa boja vojny, bubaka, boja sa toho, co sa stane o tyzden o tretej v Hornej Dolnej a dalsich 20 ti napise ten údiv nad tebou samou, ze z coho mas ten strach, ked uz mas jedno zijuce dieta, ktore tu vseobecne má byt aj o 8 rokov, aj 28 rokov...... co s tym sledujes? Ked ti napise matka A, ze bude mat jedno dieta do konca zivota, a matka B, ze bude mat dve deti, tak co si tvoj skepticizmus a tvoja pohodlnost vyberú? Vsak keby si ty chcela mat aj to druhe dieta, nevypisujes tu somariny a neutvrdzujes sa tu sama pred nami, ako a preco a z akych dovodov nemat druhe ci aj tretie dieta. Co chces cítat? Kazde dieta na skole v hocijakej triede ma surodenca, vela z nich aj kludne dvoch, troch, v kazdej triede sa nájdu mamicky, ktoré maju jedináka, v kazdej triede je 1 az 2 az 3 jedináci. Viacej ich nie je. Tak si odchyt tieto az 2 , najviac 3 matky a ich sa vypytuj na politicku situaciu vo svete a o tom, ako pre politicku situaciu ste dospeli k tomu mat jedno dieta. Vzdávate tým hold prezidentovi alebo velitelom misií? Ved mas na výber az 1 , 2 matky z kazdej z tried na skolách , tak si rob výskumy tam. Tu si prilis nepochodila, myslim si to iste, co tie ostatné, s tym rodzielom, ze naco to vobec robis, chcela si doma ukazat manzelovi ; aha milacik, tu som nasla 30 zien, ktore sa boja politickej situacie na slovensku o 2 tyzdne a tychto 70 zien sa boja politickej situacie na slovensku o 2 roky, tak sa zariadime ako tychti 100 zien dohromady a mame vazny dovod nemat druhe dieta. Nie, taka, ako ty, ani nemaj druhe dieta. Uz len to je u teba velky dovod, ked prve dieta precita vlastnej matke myslienky a vyslovi jej zbozne prianie nemat surodenca, nemat dalsie dieta v rodine. Druhe a ziadne dalsie dieta sa netvori tak, ze matka je ustrachana z politickej situacie a z prveho dietata, ktore velkym rozumom povie zelanie nemat súrodenca. Dopraj teda dalsiemu potencionálnemu dietatu od takej matky, ako si ty, radsej zivot u matky, ktorá ho výslovne chce a ak si pan manzel v zivote zmyslí este jedno dieta po case, a ty budes vo svojom typickom strachu , nechaj ho íst, ved sa tu mozes aj potom radit so zenami, tie ti tu pomozu.

mimikarol
21. feb 2024

Politicka situácia je to posledné čo by ma brzdilo mať dieťa. Nežijem niekde v Afganistane, a to dieťa tu tiež nemusí ostať žiť keď dospeje. Jedine čo by ma zaujímalo sú moje finančné istoty, vek, zdravotný stav a samozrejme názor môjho muža. Ani to, či už moje existujúce dieťa bude mať súrodenca. V dospelosti si tie deti môžu ostať úplne odcudzené

janinah
21. feb 2024

Mňa iné zarazilo...to fakt sa 5 r.deti pýtate.ci chce mať súrodencov a aj sa podľa toho zariadite?

autor
21. feb 2024

@kassandra25 čo??😂 ja som niekde písala, že moje dieťa nechce súrodenca? Alebo že moje zbožné prianie je nemať druhé dieťa?😂 Nerozumiem čo splietaš. Pri plánovaní dieťaťa každá riešime niečo iné, my máme dobré rodinné aj finančné zázemie, takže o to obavy nemám. Mňa proste trápi to, čo som písala a iba som sa pýtala či je ešte niekto, kto má podobné pocity. To je jediné čo tým sledujem. Možno sú matky ako ty, ktoré neriešia nič, nezamýšľajú sa a rodia deti jedno za druhým.🤷🏻‍♀️ Dúfam, že si si tvojim kilometrovým kometárom o tom, že sa mám ísť radiť do triedy a že vlastne matka ako ja nemá mať vôbec dieťa, uľavila.😂🤦🏻‍♀️

kiki68
21. feb 2024

Uz prve som zvazovala a ked som ostala tehu tak prisla corona 😂 Potom vojna na Ukrajine. Ako bud to risknes, alebo nie. Je fakt, ze nase deti asi zaziju vacsie vykyvy pocasia, mozno rozsirenie vojnovych konfliktov, ale priamo dosah na nich to dufam mat nebude. Samozrejme stale zijeme s tym, ze mozno to prdne dotycnym uplne v bedni a znicia pol sveta atomovkami. Ale to sa moze a aj nemusi stat. Ked mas chut na to, tak to druhe dieta maj, svet to nijak nezachrani. Uz to jedno mame, takze asi je to tak ako tak jedno.

janacechova
8. mar 2024

Obyčajne sa do diskusií nezapájam, ale keď tu čítam tie odpovede🤦‍♀️asi musím.Je to normálne mať obavy.Asi každá normálna žena ich má-príchodom druhého dieťaťa sa veľa toho mení…to čo už bolo zabehané sa zase prekope od základov.Ale v konečnom dôsledku je to super pre to prvé dieťa- bude mať parťáka do života, aj na skúšanie sociálnych situácii, neostane jedináčikom zvyknutým,že mu všetko patrí(sama má dve deti s rozdielom 2roky a tri mesiace)…postupne je to lepšie a lepšie…len treba prežiť to náročné prvotné obdobie, čo je niekedy fakt náročné…Ale rozhodne by som nemenila