icon

Strata chuti do života na materskej

13. dec 2025

Zajtra má dieťa narodeninovú oslavu. Manžel bude dnes celý deň preč, keď sa večer vráti, samozrejme pomôže. Vždy sa zapája, ale má aj iné povinnosti.
Čaká ma upratovanie, chystanie jedla, výzdoby, starostlivosť o deti… a niekde medzi tým by som si mala ešte umyť vlasy, aby som aspoň trochu vyzerala normálne. Toto mi príde tiež ako sarkazmus, pred deťmi som bola ozaj pekná, štíhla, upravená žena. Teraz som vďačná za "vyzerať normálne".
Príprava osláv mi kedysi robila veľkú radosť. Narodeniny dieťaťa boli pre mňa príjemnou, radostnou udalosťou. Dnes však necítim nič z toho. Len odpor a nechuť. Nechce sa mi. Najradšej by som si ľahla a nerobila vôbec nič.
A nie je to len o tejto oslave. Rovnako to cítim dlhodobo pri všetkom. Pri zdobení domu na Vianoce, pri stromčeku. Veci, ktoré mi kedysi dávali radosť, dnes vnímam len ako povinnosť. Že zase niekto niečo chce, že zase niečo treba... Ja tú oslavu nachystám tak či tak, ale nechápem, kde sa vytratila moja radosť z bežného života. Deti sú malé (2 a 4 roky), pri príprave sa mi trochu prehrajú, ale aj tak niečo vylejú, pohádajú sa, poplačú. Nebude to žiadna príprava oslavy v kľude ale všetko narýchlo. Som na materskej s druhým dieťaťom, medzi deťmi je malý vekový rozdiel, mladší je náročné dieťa, citlivý a mám pocit, že pri tých deťoch všetko robíme len provizórne, aby bolo, aby sme prežili. Nie je čas na radosť, oddych, kľud. Môj mozog už nemá kapacitu myslieť na všetky tie povinnosti, nemá čas vypnúť. Cítim sa preťažená psychicky.
Nechcem takto žiť. Chcem sa tešiť z bežného života.
A povedzte mi prosím, je toto normálny život pri malých deťoch? Bude lepšie, keď budú trochu väčšie? Pomôže, keď pôjdu obaja do škôlky a ja nájdem trochu Kludu a priestoru aj pre seba? Alebo si mám dať facku a vydržať? Lebo reálne, my sme šťastní, deti sú zdravé, nemáme finančné problémy a aj tak sa neteším.

lucka_ke
13. dec 2025

vyčerpanie, vyhorenie, tu pomôže len odísť od detí na pár dní a kúsok sa zregenerovať

autor
13. dec 2025
@hederamonstera

Uplne ta chapem, mam 2,5r a skoro 4rocneho. Je to proste peklo🙂 vyhorela som, skoncila na AD. Uz mam pocit, ze mi ani tie nepomahaju, sice nemam uzkosti a nechut k zivotu aku som mala, ale nervy mam rovnako silne. A to som clovek kludny, ktory medituje, zije v pritomnom okamihu, snazim sa hladat pekne veci ale aj tak…tie deti su fakt narocne, nebavi ma to s nimi lebo zo vsetkeho urobia problem, nieco znicia, hadaju sa..no des.
Neviem co ti poradit, skus tie testy na stitnu zlazu a ked tam nebude problem, skus psychologa, psychiatra, mozno ti poradia.
Ja som uz aj mensieho supla do skolky (jemu sa tam velmi paci) a teda zacinam sa psychicky spamatavat, lebo akonahle som sama doma, je to raj na zemi a ja som kludna a stastna (takze dokaze, ze moje nervy a unava su z tych deti), do roboty sa nehrniem

@hederamonstera aj ja plánujem dať menšieho čoskoro do škôlky. A nepôjdem do práce. Takto sme sa s manželom dohodli, lebo aj on vidí, že to nie som ja. Potrebujem sa dať psychicky do poriadku. A síce, tieto posledné roky bola väčšina starostlivosti o deti na mne, keďže manžel podniká. Čiže žiadne OCR otca, otcovska dovolenka, ci klasická dovolenka. Po pôrode bol 3 dni doma a hneď nabehol na pracovný režim. Ale zároveň dáva nám finančnu istotu a ja mám tú možnosť zostať doma bez práce, koľko potrebujem a chcem. Pracovať samozrejme chcem, pred materskou ma moja práca bavila, ale pohoda nás všetkých je teraz priroita. Očakávam, že keď nastúpim neskôr aj ja do práce, bude to opäť dosť náročné, ale dovtedy sa potrebujem ako tak spamätať.

anonym_0792f8
13. dec 2025
@anonym_autor

@hederamonstera aj ja plánujem dať menšieho čoskoro do škôlky. A nepôjdem do práce. Takto sme sa s manželom dohodli, lebo aj on vidí, že to nie som ja. Potrebujem sa dať psychicky do poriadku. A síce, tieto posledné roky bola väčšina starostlivosti o deti na mne, keďže manžel podniká. Čiže žiadne OCR otca, otcovska dovolenka, ci klasická dovolenka. Po pôrode bol 3 dni doma a hneď nabehol na pracovný režim. Ale zároveň dáva nám finančnu istotu a ja mám tú možnosť zostať doma bez práce, koľko potrebujem a chcem. Pracovať samozrejme chcem, pred materskou ma moja práca bavila, ale pohoda nás všetkých je teraz priroita. Očakávam, že keď nastúpim neskôr aj ja do práce, bude to opäť dosť náročné, ale dovtedy sa potrebujem ako tak spamätať.

@anonym_autor och,co by dal muz za to,aby som zostala doma cele 3r,nie,nie,pekne som povedala od roka pojdem do prace si oddychnut.Je to ine ked si v kolektive,a mas cistu a jasnu mysel mimo deti,lebo vies,ze su v naj rukach a je o ne super postarane.Nepomoze ti,ze zostanes sama doma a budes sa nudit zase a opet ledva cakat,kedy deti pridu zo skolky.Teda kedy pojdes pre ne.Potrebujes dospelych mat pri sebe.

autor
13. dec 2025
@anonym_d17b22

@danica2711 píšeš nezmysly, aké vydržať? Starostlivosť o deti nie je o vydržaní. Podľa toho, čo autorka píše, si tiež myslím, že bude mať problém so štítnou žľazou, možnó aj zlý krvný obraz.
@anonym_autor si vyčerpaná z kolobehu okolo domácnosti a detí, okrem toho si myslím, že je najvyšší čas na preventívku u lekára a vyšetrenie štítnej žľazy, tá enormná potreba spánku môže okrem problému so štítnou žľazou, nedostatkom železa značiť aj začínajúcu depresiu. Nepíšeš nič o ťom, ako sa manžel podieľa na chode domácnosti a starostlivosti o deti. Čas iba pre teba neznamená, že si pospíš poobede, keď spí dieťa. Čas iba pre seba znamená, že alebo manžel, mama, svokra zoberie obe deti aspoň na dve, tri hodiny, ideálne na pol dňa a ty máš čas na to, aby si sa naložila do vane, umyla si vlasy, urobila masku, dala si kávu, čítala knihu. Alebo vypadla z domu na kávu s kamarátkou, na koncert, na výstavu. Ak nemáš toto pravidelne, tak sa nečudujem, že máš také pocity, aké máš. To, že si nemala mať dve deti po sebe ti je na dve veci. Za jedno ani veľký vekový rozdiel nezaručuje, že bude doma kľud, naopak, staršie dieťa práliš dlho zvyknuté, že je doma kráľom, môže extrémne žiarliť a tiež ženy, ktorým sa narodia dvojčatá, nestrčia jedno do hniezda záchrany. Začni to riešiť čo najskôrm, aj keď to bude ľahšie, keď budú deti väčšie a samostatnejšie, nemala by si cítiť to, čo pociťuješ

@anonym_d17b22 manžel sa podieľa plnohodnotne, keď je doma, aj keď sú deti prioritne dosť naviazané na mňa, vie sa o deti postarať, uspať ich, zobrať von, okúpať atď. a sám ma posiela, nech kedykoľvek niekam idem, nech si vyčistim hlavu, že on všetko zvládne. A ja to sem tam skúšam, robím, čo ma bavilo, aj si dám masku, aj niečo tvorím alebo pracujem v záhrade. Ale ja sa musím do toho vyslovene nútiť, mňa to skrátka nebaví, naopak, vyčerpáva. Ja som si úplne vedomá, že sa nemôžem opúšťať, tak sa snažím robiť veci, ktoré by ma mohli napĺňať. Ale reálne, keď mám voľný čas, najviac, čo chcem je ľahnúť a spať. A to je strašné, aby pomerne mladá žena, čo má byť plná života takto žila. Nemôžem prespať polku života.

anonym_d17b22
13. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_d17b22 manžel sa podieľa plnohodnotne, keď je doma, aj keď sú deti prioritne dosť naviazané na mňa, vie sa o deti postarať, uspať ich, zobrať von, okúpať atď. a sám ma posiela, nech kedykoľvek niekam idem, nech si vyčistim hlavu, že on všetko zvládne. A ja to sem tam skúšam, robím, čo ma bavilo, aj si dám masku, aj niečo tvorím alebo pracujem v záhrade. Ale ja sa musím do toho vyslovene nútiť, mňa to skrátka nebaví, naopak, vyčerpáva. Ja som si úplne vedomá, že sa nemôžem opúšťať, tak sa snažím robiť veci, ktoré by ma mohli napĺňať. Ale reálne, keď mám voľný čas, najviac, čo chcem je ľahnúť a spať. A to je strašné, aby pomerne mladá žena, čo má byť plná života takto žila. Nemôžem prespať polku života.

@anonym_autor začni u toho lekára, myslím, že ti to pomôže a tak, ako písal niekto vyššie, urobila by som oslavu v reštaurácii

hederamonstera
13. dec 2025
@anonym_0792f8

@anonym_autor och,co by dal muz za to,aby som zostala doma cele 3r,nie,nie,pekne som povedala od roka pojdem do prace si oddychnut.Je to ine ked si v kolektive,a mas cistu a jasnu mysel mimo deti,lebo vies,ze su v naj rukach a je o ne super postarane.Nepomoze ti,ze zostanes sama doma a budes sa nudit zase a opet ledva cakat,kedy deti pridu zo skolky.Teda kedy pojdes pre ne.Potrebujes dospelych mat pri sebe.

@anonym_0792f8 prepac, ale ja sa teda doma fakt nenudim. Tych 7hodin bez deti tak rychlo preleti, ze je to aj malo bez nich😆 mne je divne, ze sa niekto dokaze doma nudit a nevie co so sebou

hederamonstera
13. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor drzim palce, ak mas tu moznost byt takto chvilu doma, ja to len odporucam. Ano, do prace sa aj ja uz tesim ale viem, ze to bude zaujimave a ine mozno prve dva mesiace, potom zasa budem na nervy z toho zhonu.
Podla mna si vyhoreta, mozno aj nabeh na depku, pories si to. Tiez som vtedy len chcela spat a nic neriesit, nic mi nerobilo radost. To je proste vyhoretie, stale byt tu pre niekoho a skoro vobec pre seba je devastujuce pre cloveka

anonym_0792f8
13. dec 2025
@hederamonstera

@anonym_0792f8 prepac, ale ja sa teda doma fakt nenudim. Tych 7hodin bez deti tak rychlo preleti, ze je to aj malo bez nich😆 mne je divne, ze sa niekto dokaze doma nudit a nevie co so sebou

@hederamonstera tak ja by som zacala trpiet samomluvou,nemat sa s kym ani porozpravat,jedine tak sama zo sebou.Ale aj to ticho bez reci je potreba,vsetko s mierou.Ono toto vsetko plati na vsetko,aby neprislo prave k takemu vyhoreniu.

hederamonstera
13. dec 2025
@anonym_0792f8

@hederamonstera tak ja by som zacala trpiet samomluvou,nemat sa s kym ani porozpravat,jedine tak sama zo sebou.Ale aj to ticho bez reci je potreba,vsetko s mierou.Ono toto vsetko plati na vsetko,aby neprislo prave k takemu vyhoreniu.

@anonym_0792f8 tak to ze som doma neznamena, ze som len doma🙂

anonym_796e02
13. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_592b12 čiže celý život po deťoch žiješ bez radosti a chuti do života a prežívaš? Tešíš sa len keď sú deti preč?

@anonym_autor necitala som ostatne komentare, poviem za seba. Mala som to uplne rovnako. Tiez deti s dvojrocnym velovym rozdielom. Na materskej som vyhorela. Nic ma nebavilo, uvarit obed bolo ako vyslapat na Everest. Velmi narocne obdobie. Vedela som, ze musim nieco zmenit. Sla som skor do prace na skrateny uvazok (mladsi mal 2 roky). Zaciatky narocne, bola som velmi unavena ale po psychickej stranke mi bolo ovela lepsie. Teraz maju synovia 6 a 4, pracujem uz skoro dva roky a mam pocit, ze sa uz konecne vraciam k sebe. Uz ma tesia aj vianocne pripravy a uz opat sa zacinam radovat zo zivota. Ale nebudem klamat, s detmi je to snad este narocnejsie. Uz sa vedia riadne vadit, bit a starsi uz aj odvravat ale ja som uz asi odolnejsie, uz ma to asi az tak nevycerpava. Cize, bude sa to zlepsovat ale netreba cakat ze to raz zacne byt lahke. Mozno ked budu mat 30 😆.

tinka3435
13. dec 2025

Mám tiež deti s malým vekovým rozdielom a veľakrát sa cítim rovnako lebo som unavená a na nich úplne sama keďže muž je v zahraničí.Kedysi som tiež chodila upravená teraz som rada ak si stihnem umyť vlasy ako ty.Si stoho kolotoča vyčerpana úplne ťa chápem.

anonym_f3650e
13. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pri únave môžeš mať nízku vstrebateľnosť živín do tela, skús vitamín C a Magnézium. Každý deň si daj aspoň 30 minút rýchlu chôdzu, beh to ťa nabije energiou.

veronika27991
13. dec 2025
@anonym_autor

@janinah ja chápem, že dospelý život s deťmi je plný povinností. Ja chcem byť pritomnou a starostlivou mamou a to aj som. A tiež chápem, že problém musím hľadať vo mne. Možno to je stereotyp na materskej, nikam nechodim sama, nemam chuť sa pekne obliecť či namaľovať, možno to je nejaká ľahšia depresia, či hormonálna nerovnováha, problém so štítnou žľazou? Jednoducho, veci, ktoré mi robili radosť, už mi tú radosť nerobia a fungujem ako robot. Nie je to o deťoch a povinnostiach, je to o mne. Ale cítim sa neschopná a stratena, neviem nájsť ten problém, čo robiť, aby som opäť našla radosť z obyčajnych vecí. A áno, desím sa toho, že deti rýchlo vyrastú a ja som si to ich detstvo neužila. Kvôli mne, mojej neschopnosti.

@anonym_autor nie si v tom vobec sama 👍 ak chces napis, tiez mam pocit ze prezivam kazdy den, cas na seba nula celych prd

veronika27991
13. dec 2025
@anonym_796e02

@anonym_autor necitala som ostatne komentare, poviem za seba. Mala som to uplne rovnako. Tiez deti s dvojrocnym velovym rozdielom. Na materskej som vyhorela. Nic ma nebavilo, uvarit obed bolo ako vyslapat na Everest. Velmi narocne obdobie. Vedela som, ze musim nieco zmenit. Sla som skor do prace na skrateny uvazok (mladsi mal 2 roky). Zaciatky narocne, bola som velmi unavena ale po psychickej stranke mi bolo ovela lepsie. Teraz maju synovia 6 a 4, pracujem uz skoro dva roky a mam pocit, ze sa uz konecne vraciam k sebe. Uz ma tesia aj vianocne pripravy a uz opat sa zacinam radovat zo zivota. Ale nebudem klamat, s detmi je to snad este narocnejsie. Uz sa vedia riadne vadit, bit a starsi uz aj odvravat ale ja som uz asi odolnejsie, uz ma to asi az tak nevycerpava. Cize, bude sa to zlepsovat ale netreba cakat ze to raz zacne byt lahke. Mozno ked budu mat 30 😆.

@anonym_796e02 tohto sa bojim, ja som neskutocne unavena, tiez bysom sa uz chcela vratit do prace ale ta unava a to pracujem hlavou, pamat je uplne vzabudnuti 🫣 normalne mam stres ako do toho vsetkeho zas nabehnem pri starostlivosti o tie deti, ktore posledne nic nerobia len s avadia medzi sebou ( a to byvalo dakedy ovela lepsie, stiskali mojkali sa a teraz vecne do seba zabrdaju a ja nervy v riti)

anonym_796e02
13. dec 2025
@veronika27991

@anonym_796e02 tohto sa bojim, ja som neskutocne unavena, tiez bysom sa uz chcela vratit do prace ale ta unava a to pracujem hlavou, pamat je uplne vzabudnuti 🫣 normalne mam stres ako do toho vsetkeho zas nabehnem pri starostlivosti o tie deti, ktore posledne nic nerobia len s avadia medzi sebou ( a to byvalo dakedy ovela lepsie, stiskali mojkali sa a teraz vecne do seba zabrdaju a ja nervy v riti)

@veronika27991 unava po nastupe do prace bola hlavne fyzicka ale po psychickej stranke mi to velmi pomohlo. Mam skvelych kolegov cize to bolo naozaj fajn. Rozpravat sa s dospelymi, dat si v klude kavu, caj, ist na obed, ktory som nemusela varit…potom som sa domov tesila k detom. Este kym boli skolkali, tak to bola pohoda. Teraz ked uz mame skolaka a doma uz riesime aj ulohy, tak je to zahul ale materska mi nechyba.

majlo1234
13. dec 2025

Podla mna si vyhorela, mam podobne stare deti a podobne pocity. Mam absolutne neexistujucu zapalnu snuru, vytoci ma aj kychnutie, furt som v strese, v tenzii, nic nemozem v klude urobit, lebo bud niektore reve, alebo hovori mama mama.
A tym nechcem povedat, ze to neni normalne. Asi to tak je, ked su deti male. Ale zaroven podla mna dnesne zeny si na seba strasne vela nakladame. A do toho mobily, ja sa zeniem, aby som aj knizku precitala, aj mobil kukla, aj nieco zjedla, aj planovala dovolenku, aj darceky hladala na nete, pre celu rozvetvwnu rodinu a susedov, do toho chlieb peciem, kolaciky…aby mi nesiblo. A potom mam nervy na vsetko a nic ma nakoniec nenaplni tak, ako si to predstavujem. Moja mama mala sice deti viac, ale nevenovala sa nicomu, pomaly si cez den robila, deti sa zahrali same, nemala taky tlak.
Tiez uz zvazujem navstevu psychiatra, mozno by mi AD prospeli na preklenutie tohto narocneho obdobia

hederamonstera
13. dec 2025
@veronika27991

@veronika27991 jezis toto presne, mne sa aj ozvali z prace, ze hladaju niekoho do druheho timu, zaujimava ponuka ale ja neviem ci to chcem, lebo mam pocit, ze moj mozog to uz nezvladne

anonym_ba19a8
13. dec 2025

A hlavne nemaj vycitky svedomia, ze sa ti do nicoho nechce. Ved to je normalne aj nic nechciet, nic nerobit. Nemusis sa kazdy rok tesit na tie iste veci ako kedysi, si unavena, vyhorena, mas stereotyp a tocis sa stale okolo toho isteho. Kriza na materskej ako vysita.
Ja napriklad kebyze mam volny vikend, tak by som normalne ze nic nerobila, len uzivala to ticho a klud a ze nikto nic nechce. asi by som ani nikam nesla, proste len by som bola 🙈😃 a to myslim vazne

lauriik
13. dec 2025

Mne to pride ako zacinajuca depresia. V prvom rade, ked dieta 2h cez obed spi, to sa nerata ako cas pre seba. Deti treba nechat tatovi, odlozit k babke a naozaj vypadnut aspon na par hodin tyzdenne z toho kolotoca. Robit nieco co ta tesi, z coho mas radost. Idealne mimo domu. Napr. sport na cerstvom vzduchu robi zazraky. Ale kludne mozes ist na nechty ist, ku kadernicke, na kavu s kamoskou, nakupovat a pod. A nebranila by som sa pravidelnym navstevam psychologa. Drzim palce 🍀

bebko1995
13. dec 2025

@anonym_autor ahoj, neviem ti poradit a sice sa nepozname, ale prajem vela sil a posielam objatie 🫂 🫶🏻❤️ musi to byt velmi narocne sa takto dlhodobo citit..myslim ze v urcitom bode ked je zena priliz prepracovana a vycerpana uz zacina stracat samu seba..prajem ti aby si sa vedela co najskor dat dokopy..a mozno sa skusit o tom porozpravat s manzelom..len ho popros nech ta neodsudi, nech ti nedava ziadne rady, len nech ta vypocuje a snazi pochopit..kludne si aj poplac..mne ked je tazko tak zvyknem takto spravit a niekedy fakt pomoze iba sa vyrozpravat najblizsiemu cloveku ❤️

nikushka8
13. dec 2025

Vyhorenie. Bola som na tom rovnako, deti rozdiel presne 2roky. Ubijal ma ten stereotyp v domacnosti a ze realne po mne nevidno ziadny vysledok,nech robim co robim. Dost mi pomahalo hobby, aspon chvilu raz za cas venovat cas niecomu inemu ako domacnosti. No najviac ma zachranil az navrat do prace, byt medzi kolegami, konecne neriesit len deti, jedlo,domacnost. Normalne som si po dlhej dobe zacala uzivat chvile doma,s detmi, lebo som prisla z prace "odychnuta"- psychicky, lebo som v praci nepocuvala 100x mama, mama, mohla som zrazu robit nieco bez prerusovania, najest sa ci vypit kavu v klude a nie v behu,ze zase nieco treba. Muz bol prveho pol roka po mojom nastupe do prace na materskej,takze ma ziadna extra sichta doma necakala a my sme mali cas sa zabehnut. Zacala som viac chodit von, nasla nove kamaratky, nove super kolegyne, znovuobjavila chut sa pekne obliect. No na poslednej ocr ma veru prepadol pocit,ze uz nikdy sa nenecham zavriet doma na matersku, normalne mi az zle prislo,ked som si na to spomenula.
Radim ti najst si nieco, co ta bude tesit, naplnat, chvilu pre seba (ale pravidelne). Potrebujes oddych od toho,ze zase niekto od teba nieco chce.

anonym_6f4034
13. dec 2025

Prosím ta, tie zvasty o vekovom rozdiele ani necitaj. My máme v rodine azda všetky možné vekové rozdiely a každý zaživa podobné stavy. Dve malé deti su zahul, ale keď je žena sama na deti, tak nepomôže ani 5r alebo 10r rozdiel. Lebo lietaš okolo dvoch deti s diametrálne odlišnými záujmami, škôlka-skola, rozvozy na krúžky, choroby, lekári, vybavovačky. Proste 2 a viac deti je nekonečný kolotoč bez ohľadu na ich vek. Dôležité je mať v muzovi oporu. Ja mam tiež malý vekový rozdiel, ale žiadne vyhorenie nemám. A to hlavne vďaka mužovi, ktorý sa dokáže plnohodnotne postarať o deti, dopraje mi čas pre seba (naposledy mi sám rezervoval 2hod masáž), vieme si deti a povinnosti rozdeliť, dokáže navarit, upratať aj vybaviť veci. Niekedy naozaj celý víkend nevarím, urobi to on, takisto zoberie mladšiu na prechádzku a my máme čas so staršou pre seba, budúci týždeň bude obiehať lekárov tiež on s jedným dieťaťom a pod. Stále hovorím, že dôležitá je kooperácia medzi manželmi, akonáhle žena ostane na všetko sama, je to zahul.

anicka382
14. dec 2025

Si unavená neobvinuj sa. Ja som bola presne tak isto dve deti plus mamka o ktorú som sa starala. Mala som pocit že aj tie steny na mňa padajú.Keď prišiel manžel z práce len som sa sťažovala aká som neschopná. Ale po 5 rokoch som deti nechala manželovi a mamku som dala sestre, ja som odišla sama ku sesternici si oddýchnuť nepotrebovala nič len ležať na záhrade a mať svätý pokoj. Veľmi mi to pomohlo.

luccija
14. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor daj si vyšetriť tu štítnu žľazu a železo.Ked sa ti žiada spat tak spi bez výčitiek.Ja som mala len jedno, ale od roku do dvoch som každý deň poobede spala a varila večer nech druhý deň môžeme ísť ráno von, obchod povinnosti jesť a spat.Dve malé deti je fyzicky a psychicky únavné.Ci bude lepšie?úprimne ani nie😜máš obrovské plus, že ich dáš do škôlky a môžeš zostať doma a mať svoj kľud.Vela veci človek robí z povinnosti a nie radosti.A určite svoju rolu hrá zima, krátke dni nedajú sa robiť aktivity, ktoré chces.Ja jeseň a zimu len pretrpim na jar ozijem.
Možno si na seba prísna a ideš aj cez to či sa ti chce či nie.Kradni si pre seba chvíle cez týždeň ísť sama von, prechádzka svoj čas

anonym_b3fb6b
14. dec 2025

@anonym_autor to co prežívaš sme prežili skoro všetky...najmä tie ktore majú viac deti a maly rozstup...vcera sme tiez oslavovali a viesco miesto pohostenie som kupilamkorbaciky chipsy a objedla pizze 🤣upratať som.upratala ale po oslave bolo zas tak ako predtým ba este horšie 🤣je to náročné obdobie ale naozaj bude časom lepsie

o_zuzka123456
14. dec 2025
@anonym_autor

@tatiana288 mám 2 hodiny denne počas obedneho spánku mladšieho. Ale posledného polroka som tak vyčerpana, že cez obed spím s ním. v noci spím ďalších 8 hodín. A nechápem, že musím spať aj cez deň. Pred tým boli obe deti bábätká, obe doma a ja som počas ich spanku nespala, relaxovala som, robila som, čo má baví. Teraz to už nedokážem a normálne si radšej idem pospať.

A toto je presne tá zmena. Minulý rok cez obed deti zaspali a ja som si urobila pekný adventný veniec, alebo niečo upiekla, alebo sa namaľovala. a robilo mi to radosť. Teraz? Kašlem na to všetko, nemám na to chuť a idem si radšej pospať. A ja sa strašne chcem vrátiť k tým malým radostiam, ale jednoducho nevládzem.

@anonym_autor skúsiť si dat vyšetriť krv? Malo vitamínu D alebo málo zeleza by vysvetlilo skleslu náladu aj fyzické vyčerpanie. Zároveň to môže byť depresia ako sama píšeš. Mne pomáha vaňa a podcast , za hodinku som ako novy človek. Alebo rande s manželom ma vie tiež úplne resetnut, malú dáme k babke (ma skoro 2r) a ideme spolu sami von, aj keď to tak necítim ze toto je to co mi pomôže, mne to VZDY nakoniec pomôže. Teraz keď mam smutné dní, tak viem, že je čas na rande bez malej, aj keď ju ľúbim najviac stále som aj manželka nie len mama.

anonym_686839
14. dec 2025
@anonym_0792f8

@anonym_0792f8 to je individuálne ja nepotrebujem dospelých, ale ísť si zacvičiť, vybaviť veci bez zhonu.ist do práce bol pre mňa ďalší zhon ráno raňajky, obliecť deti, stihnúť na čas utekať do práce jedine plus, že som nemusela tolko variť.Teraz už chodia do školy ďalšie povinnosti navyše pol týždňa robím z domu a ráno ich zanesiem a idem spať, alebo von do psami, uvarím obed, učenie, krúžok deň zbehne ani neviem ako.Robotu do práce robím cez deň, kým sú preč, alebo večer.Nie som už schopna ist každý deň do kancelárie stihnúť vybrať deti a mať domácnosť a všetko ako tak v poriadku.Teraz ma mali povýšiť vybrala som si radšej, že chcem viac dní robiť z domu.Muz odchádza na 06 nevie mi ráno pomôcť syn hra futbal jeden deň z víkendu musí niekto s ním ísť na zápas.Zijeme v zhone ešte raz iba deti s vekovým rozdielom aspoň 8 r😭

anonym_0792f8
14. dec 2025
@anonym_686839

@anonym_0792f8 to je individuálne ja nepotrebujem dospelých, ale ísť si zacvičiť, vybaviť veci bez zhonu.ist do práce bol pre mňa ďalší zhon ráno raňajky, obliecť deti, stihnúť na čas utekať do práce jedine plus, že som nemusela tolko variť.Teraz už chodia do školy ďalšie povinnosti navyše pol týždňa robím z domu a ráno ich zanesiem a idem spať, alebo von do psami, uvarím obed, učenie, krúžok deň zbehne ani neviem ako.Robotu do práce robím cez deň, kým sú preč, alebo večer.Nie som už schopna ist každý deň do kancelárie stihnúť vybrať deti a mať domácnosť a všetko ako tak v poriadku.Teraz ma mali povýšiť vybrala som si radšej, že chcem viac dní robiť z domu.Muz odchádza na 06 nevie mi ráno pomôcť syn hra futbal jeden deň z víkendu musí niekto s ním ísť na zápas.Zijeme v zhone ešte raz iba deti s vekovým rozdielom aspoň 8 r😭

@anonym_686839 tak to ano,ja mam rano zhon iba vypit v tichu kavu,naranajkovat sa,obliest,umyt a ist do prace,ci je to rano,na obed alebo vecer.
Ale ano ten ranny zhon s detmi chapem,vychystat ich,doviezst do skoly a az potom ist do prace.Ja mam vtedy bud volno,alebo prichadzam domov a po tomto zhone idem spat,alebo teda zhon sama zo sebou na obed.Muz ma zase vzdy opacne smeny.Takze 2tyzdne z mesiaca sme s detmi doma,co mame volno aj cez tyzden raz jeden,potom hned dalsi.Preto ani ocrky netreba,pecka a ine veci ohladne deti.Vieme si to takto zmenezovat spolu.

veronika27991
14. dec 2025
@hederamonstera

@veronika27991 jezis toto presne, mne sa aj ozvali z prace, ze hladaju niekoho do druheho timu, zaujimava ponuka ale ja neviem ci to chcem, lebo mam pocit, ze moj mozog to uz nezvladne

@hederamonstera ved to, ze ten mozog pamat uz nesluzi ako predtym, uplne sa citim ako vygumovana, uplne osprostena zo vsetkeho 🫣🙈😅 nabehnut hned na full time si neviem predstavit, ale pomaly pracovny start na par hodin do tyzdna, to ano... chapem aj tvoju dilemu, mas zaujimavu pracovnu ponuku a musis si vyberat, bud ty alebo deti, bud ty to co ta bavi a robilo ti to radost a ci to vobec stoji za ten zhon, ktory nastane, ked zrazu nebude ani len tolko casu co teraz na veci, ktore si riesila/riesis okolo deti, domacnosti a podobne... tiez sa toho obavam, lebo uz teraz mam pocit ze mi ide hlava vybuchnut... ale tak ja som uz 5r doma, to je uz fakt strasne dlha doba.. a este ked citam tie komentare, ze uz potom je to fakt jeden kolobeh co clovek ani nevie ako cely den zbehne a len lietas hore dole ako taka handra pre deti, po kruzkoch, spravis nakup, prides domov mozes deti obriadit a dat spat, den skoncil

princezna_bosorka
15. dec 2025

@anonym_autor podla mna mas depresiu, si vyhorena alebo nieco podobne. Sup k psychologovi. Tiez mam dve male deti, som na druhej RD, popri tom pracujem a zdaleka nemam take stavy ako ty...