icon

Sú deti skutočným zmyslom života?

12. máj 2025

Mám 40 rokov a tri deti. A čoraz častejšie sa pristihnem pri úvahe, či sú deti skutočne zmyslom života – alebo si to len hovoríme, aby to celé dávalo zmysel. Jasné, je v nich radosť aj láska, nepopieram.

Ale keď na chvíľu stíchnem a pozerám sa na svoj život zvonku, napadne mi, či sme si túto predstavu o deťoch ako o životnom naplnení nevytvorili skôr z pudu, zo zvyku, alebo preto, že to tak prosto „má byť“.

Strana
z3
nikoletta1712
12. máj 2025

Ja nemám žiadne deti, lebo nechcem, nie je to zmyslom môjho života…
Zmyslom môjho života sú pre mňa iné veci…

crazy_cat_lady
12. máj 2025

kazdy ma zmysel zivota iny - niekto deti, niekto pracu, niekto cestovanie.. nie je to univerzalne

pribinak
12. máj 2025

Pre niektoré ženy su naozaj deti skutočným zmyslím života a pre niekotre nie.
Je to individuálne.

Ale je dôležité aby si žena zodpovedala tuto otázku ešte predtým ako sa rozhodne stat matkou jedného dvoch s neviem koľkých deti. Lebo potom sa pýtať je už trosku neskoro 😁

barka1
12. máj 2025

Ludstvo resp. zapadna civilizacia speje do zahuby a aj tieto myšlienky ju predznamenavaju.
Máme sa príliš dobre, sme sebecki, myslíme hlavne na svoje dobro, pohodlie. Máme možnost užívat si život bez zavazkov, zabránit pocatiu aj ked máme sex. Tak preco mat deti? Tuto otázku si budu klást práve naše deti. A porodnost buď dramaticky klesat.
Generacie pred nami museli mysliet hlavne na prezitie, pre nich bolo porodit pokracovatelov rodu dolezite. Zároveň my velmi potlacame prirodzenost, prirodne zákony, "vypíname" biologické hodiny, máme všetko umele, dokonale....
Neboli by sme tu, keby si generacie pred nami mohli klást podobně otázky....
Takže ano, za mna je prapovodny zmysel života prezit a porodit děti,ktoré budu zit po nás a v ktorych budeme dalej žít my sami. Ale bohuzial, doba a spolocnost tento zmysel potlaca...

lucka_ke
12. máj 2025

prečo zmysel života? nenarodila si sa len kvôli nim, ale sú dôležitou súčasťou a pomáhajú nám rásť, stať sa lepším nesebeckým človekom, ale keď vyrastú tak si môžeš znova žiť svoj vlastný život

pribinak
12. máj 2025
@barka1

Ludstvo resp. zapadna civilizacia speje do zahuby a aj tieto myšlienky ju predznamenavaju.
Máme sa príliš dobre, sme sebecki, myslíme hlavne na svoje dobro, pohodlie. Máme možnost užívat si život bez zavazkov, zabránit pocatiu aj ked máme sex. Tak preco mat deti? Tuto otázku si budu klást práve naše deti. A porodnost buď dramaticky klesat.
Generacie pred nami museli mysliet hlavne na prezitie, pre nich bolo porodit pokracovatelov rodu dolezite. Zároveň my velmi potlacame prirodzenost, prirodne zákony, "vypíname" biologické hodiny, máme všetko umele, dokonale....
Takže ano, za mna je prapovodny zmysel života prezit a porodit děti,ktoré budu zit po nás a v ktorych budeme dalej žít my sami. Ale bohuzial, doba a spolocnost tento zmysel potlaca...

@barka1 off topic…Ty máš .kolko deti?

mandzula
12. máj 2025
@barka1

@barka1 Neboj, keby bola v minulosti taka dobra antikoncepcia ako dnes, mnohi by razom nasli aj iny zmysel zivota ako prave deti. Boli rovnako sebecki ako my dnes, len nemali na vyber, tak to povysili na svoju cnost.

barka1
12. máj 2025
@pribinak

@barka1 off topic…Ty máš .kolko deti?

@pribinak dve, preco?

barka1
12. máj 2025
@mandzula

@barka1 Neboj, keby bola v minulosti taka dobra antikoncepcia ako dnes, mnohi by razom nasli aj iny zmysel zivota ako prave deti. Boli rovnako sebecki ako my dnes, len nemali na vyber, tak to povysili na svoju cnost.

@mandzula nemyslím si to. Kolko dnesnych chlapov by islo bojovat do povstania?

mandzula
12. máj 2025
@barka1

@mandzula nemyslím si to. Kolko dnesnych chlapov by islo bojovat do povstania?

@barka1 este stale sa bavime o detoch?

barka1
12. máj 2025
@mandzula

@barka1 este stale sa bavime o detoch?

@mandzula bavíme sa o sebeckosti ludi

basska_b
12. máj 2025

Inak by som sa spytala - ak to nie su deti, co je to?
Moj dedko budoval cely zivot karieru, stal sa emeritnym profesorom. Mal dvoch synov, venoval sa im pomenej. Teraz ma 90 rokov a hovori, ze najdolezitejsia je rodina. Pritom nikdy nebol rodinny typ, ale... slava, kariera, bohatstvo pominie, ale vo svojich 6 pravnucatach sa vidi a tesi sa z nich. Spatne lutuje chvile, kedy sa jej nevenoval.

oceanahory
12. máj 2025

Nie, pre mna ma zivot zmysel aj kvoli roznym inym veciam napr. hudba, umenie, priroda, cestovanie...
Manzel a moj syn sa stali sucastou zmyslu mojho zivota, ale nezijem iba pre ne a osobne mi je tak trocha luto ludi, ktorych jedinym zmyslom zivota je iba rodina...🤷.

mandzula
12. máj 2025
@barka1

@mandzula bavíme sa o sebeckosti ludi

@barka1 pleties hrusky s jablkami.

basulaak
12. máj 2025

Bez mojho 4 rocneho syna by moj zivot uz nemal zmysel. - inak povedane. 🙂 ale dieta je zdrave, takze clovek prirodzene vnima ako svoj zmysel zivota napr aj pracu, osobnostny rast a pod.

anjelicek26
12. máj 2025

Pre mna ano, ako to maju ine zeny ti povedat neviem. Ja milujem pocit byt mamou, naplna ma to. Neskor budem babka 😎

tilly
12. máj 2025

Mám cez 40, dve veľké deti, za ktoré by som kľudne umrela, ale nie sú zmyslom môjho života. Ja som zmyslom môjho života 😅. Vekom som zostala taký nejaký väčší sebec alebo egoista. Už nemám chuť sa úplne rozdať a stále niekoho uprednostňovať a prispôsobovať sa. Priority sa mi trošku zmenili a myslím, že to pomohlo najviac mojim deťom. Ja som bola ukážkový prípad kosačkovej, helikoptérovej matky, ale už som nechala som svoje deti žiť a robiť prešľapy.

janamt
12. máj 2025

Ja by som nechcela byť zmyslom života mojich rodičov. Ľúbia ma, máme fajn vzťahy ale priala by som si, aby žili svoj život, ktorého som súčasťou. Tak to mám aj s mojimi deťmi, sú pre mňa dôležité, veľmi ich ľúbim, som šťastná, že ich mám a nechcela by som to inak. Vždy som vedela, že budem chcieť byť mamou, ale zmyslom života je pre mňa ten život sám. A som rada, že moje deti sú jeho súčasťou.

mandzula
12. máj 2025
@tilly

Mám cez 40, dve veľké deti, za ktoré by som kľudne umrela, ale nie sú zmyslom môjho života. Ja som zmyslom môjho života 😅. Vekom som zostala taký nejaký väčší sebec alebo egoista. Už nemám chuť sa úplne rozdať a stále niekoho uprednostňovať a prispôsobovať sa. Priority sa mi trošku zmenili a myslím, že to pomohlo najviac mojim deťom. Ja som bola ukážkový prípad kosačkovej, helikoptérovej matky, ale už som nechala som svoje deti žiť a robiť prešľapy.

@tilly citim to rovnako ako ty. Kym som nemala dieta, bola som sebec, ked sa narodila dcera, ja som isla do uzadia, a teraz, ked je dospela, vraciam sa k svojmu ja. Davam jej tym slobodu v tom, ako chce svoj zivot zit ona.

lenkakravcova
12. máj 2025

Neviem či sú zmyslom života..
Ale existuje taký výrok v tradícii, že

Ostanú po nás len tri veci, na ktorých záleží ak ich počas života vybudujeme, a to:
- miesto, kde sa môžu ľudia modliť
- vedomosti, ktoré predáme ďalšej generácii
- spravodlivý potomok

tilonka
12. máj 2025

Verim ze deti nie su zmyslom zivot, ale zmyslom zivota je uverit v Boha. Deti by nam mali byt pozehnanim..

yelena159
12. máj 2025

Ja deti nemám, ani nechcem. Absolútne nie sú zmyslom môjho života. Skôr by mi boli na príťaž.

tilly
12. máj 2025
@mandzula

@tilly citim to rovnako ako ty. Kym som nemala dieta, bola som sebec, ked sa narodila dcera, ja som isla do uzadia, a teraz, ked je dospela, vraciam sa k svojmu ja. Davam jej tym slobodu v tom, ako chce svoj zivot zit ona.

@mandzula asi to bude vekom. Kým nás potrebovali, boli na prvom mieste. Mňa mrzí, že som ich nepustila tak o dva roky skôr, aj oni by boli vyspelejší teraz

mandzula
12. máj 2025

Podla mna ma clovek hladat zmysel v ziti samotnom, ostatni mu mozu byt prijemnymi spolocnikmi.

eliska13
12. máj 2025
@mandzula

Určite som nemala deti, lebo to tak má byť.Pre mňa sú zmyslom života pre ne bojujem, napredujem, učím sa o sebe ako človeku.Kto nemá deti chyba mu jeden druh citu je iný cit k manželovi, matke a iný k dieťaťu.Nauci sa aj nekomfortu, obetavosti a to je dosť dôležité a hlavne si aj klesne na dno svojich fyzických a psychických síl a zistí či dokáže kvôli deťom.
Ale každý má iný zmysel života, keď ho má niekto vo zvieratách, kariére, mužovi to je jeho život.
@mandzula to je normálna súčasť rodičovstva nie?

mandzula
12. máj 2025
@eliska13

Určite som nemala deti, lebo to tak má byť.Pre mňa sú zmyslom života pre ne bojujem, napredujem, učím sa o sebe ako človeku.Kto nemá deti chyba mu jeden druh citu je iný cit k manželovi, matke a iný k dieťaťu.Nauci sa aj nekomfortu, obetavosti a to je dosť dôležité a hlavne si aj klesne na dno svojich fyzických a psychických síl a zistí či dokáže kvôli deťom.
Ale každý má iný zmysel života, keď ho má niekto vo zvieratách, kariére, mužovi to je jeho život.
@mandzula to je normálna súčasť rodičovstva nie?

@eliska13 co konkretne myslis?

tiezjedna
12. máj 2025

Deti rozhodne nemusia byť jediným zmyslom života😉 ja to beriem tak, že nás naše deti životom sprevádzajú, ale nikdy sme kvôli nim napríklad nemenili náš životný štýl - cestovanie atď. Deti prišli do nášho života ako jeho súčasť, nie brzda😉

eliska13
12. máj 2025
@mandzula

@eliska13 co konkretne myslis?

@mandzula že človek je najprv sebec, potom sa všetko točí okolo detí a potom ma zase čas na seba a dieťa hľadá svoju cestu.

mandzula
12. máj 2025
@eliska13

@mandzula že človek je najprv sebec, potom sa všetko točí okolo detí a potom ma zase čas na seba a dieťa hľadá svoju cestu.

@eliska13 ano, tak by to malo byt, ale napriklad aj z mnohych diskusii tu na MK vidis, ze je mame zatazko nechat syna neveste, lebo zrazu akoby straca zmysel zivota. A ked niekto dietatu dava cely zivot najavo, ze je jedinym zmyslom jeho zivota, v skutocnosti mu na nohu vesia velmi tazku gulu.

pribinak
12. máj 2025
@barka1

@pribinak dve, preco?

@barka1 len tak. Lebo pri takom výlete by som čakala 12 synov a 13 dcér aby narod nevymrel

Strana
z3