Sú maminy jedináčikov lepšie?
Väčsinou sa tu stretávam s tým ako mamičky 2 a viac detí nezvládajú domácnosť, výchovu, starostlivosť o seba, alebo nemajú čas na manžela. (nepíšem, že je to pravidlo, lebo viem, že sa tu do mňa hneď niektoré pustíte) Len mám pocit, aj odsledované z okolia, že trojčlenné rodiny akosi lepšie fungujú. Maminky udržiavané, domácnosť tip top. S manželmi si prejavujú náklonnosť.Majú čas na seba, na koníčky. Ako je to u vás? Je pravda, že maminky jedináčikov sú pokojnešie, lebo nemusia riešiť napríklad hádky detí? Závisť jedného súrodenca na druhého? Môžu dopriať jednému aj viac po finančnej stránke? Dnes som tu čítala viacero takých príspevkov. Ako sa aj tie detičky cítia odsunuté na inú koľaj kvôli novému bábätku. Predsa len. Maminka jedináčika lásku nemusí deliť. Ako sa aj vám mamičky zmenil život,keď ste už mali viac ako jedno dieťatko?
Prečo lepšie?som mama jedináčika a nemyslím si, že som lepšia.Ale úprimne ako mama jedného dieťaťa máš život pohodlnejší?ani neviem ako to napísať.Je obrovský rozdiel mať viac detí, krúžkov, učenia, venovania sa, riešiť choroby, prázdniny...určite, ze máš viac času aj na seba, svoj rozvoj, ale ako mama jedináčika tvrdím, že dve deti sa pohraju aj pobiju a jedináčik je väčšinou časovo náročnejší a treba sa mu venovať oveľa viac.
Áno nerobíš policajta, deti sa nebijú, nezaluju, neziarlia ja som vždy bola zhrozená, keď som prišla do druhej rodiny a tam sa deti tlckovali🙂)
A podľa mňa aj tak záleží od ženy jej povahy, energie niektoré aj popri 3 deťoch pečú, tvoria, cvicia všetko stíhajú a nikdy nefrflu.
Ak sa bojíš aké to bude mať 2 deti, tak maj väčší vekový rozdiel aspoň 5r plus, ak nie viac.
@luccija jj ja mam falosne jedinacky ( rozdiel 7r) a zle obdobie bolo len ked mala mala tak 2r a velka 9, ale to len skrz toho ze ked som sla na akciu pre malych nudila sa velka a a naopak. teraz mam 10 a 17 a v podstate uz od 15tich starsej je to megapomoc v rodine, nakolko sme 3 "dospeli" na 1 dieta
ja som matka jedinacika a nezvladam dieta, nezvladam domacnost, nemame ani sex ako casto by som chcela, mam horsiu postavu ako mamicky dvoch, troch deti a som nervozna a casto som protivna. Nerob si iluzie, ze matky jedinacikov su nejake svatice. Ked budes mat slabu chvilu, spomen si na mna 😅 Ako mam v okoli kamaratky s jednym dietatom, tak tiez maju tieto problemy. Urciten nebudem posledna na svete. Byt mamou, zenou, heeeereckou, gazdinou a sexy mickou je proste tazke.
@eeffka ale áno to býva horšie pri vekovom rozdiely zladiť aktivity, ale veď ženy píšu aspoň sa deti naučia prispôsobovať🙂ale tak mám pocit, že tí čo majú veľký rozdiel si tie deti viac vychutnajú a nie sú tak na nervy ako 2,3 malé deti chaos plač odbiehanie od jedného k druhému
@kittykat22 my sme rozmaznané🙂ja deti milujem, ale predstava toho čo tu niekedy čítam mať doma, tak uteciem🙂)
No ja poviem za seba.... Mám 3 deti, najstarší bol 7 rokov jedináčik, potom prišli dve ďalšie deti po sebe.... a teda úplne súhlasím s tvojím príspevkom, úplne si to vystihla. Teda ak to má tá žena také ako u nás, že starí rodičia sa takmer vôbec nezaujímajú, nezoberú si deti k sebe alebo aspoň na prechádzku, a manžel síce pomáha, ale je veľmi pracovne vyťažený. Milujem svoje deti, som rada, že majú jeden druhého, že nikto nezostane úplne sám, keď sa my s manželom pominieme, ale skutočne mám pocit, že tých povinností je na mňa priveľa. Nemám čas ani sa vyspať (spím 5-6 hodín), doma stále neporiadok, lebo vždy niekto niečo vyleje alebo rozhádže 🙈. S najstarším sa musím učiť do školy a kontrolovať úlohy, nemá ticho na učenie, lebo mladšie deti stále vykrikujú alebo sa jašia. Často myslím na moju babku, ktorá mala 7 detí... že ako to vôbec dokázala zvládnuť.
@tinkerbell vtedy sa žilo ináč o deťoch ani nevedeli navarilo sa a to je všetko.Tymto si netráp hlavu🙂
Nároky stále na ženy, deti spolocnost stúpajú ja sa stále pytam kam to az zájde veď nikdy nebolo toľko unavených, vyhorených žien
@tinkerbell Vôbec sa neporovnávaj so ženami spred 100 rokov. Život bol úplne iný. Keď matka nechala trojročné dieťa na starosť trocha starším súrodencom, neprišla žiadna sociálka. Keď sa žena neustále neučila niečo nové, nevyhodili ju zo zamestnania. Keď dieťa hodinu revalo, nestresovala sa, že jej na dvere začnú búchať susedia atakďalej atakďalej.
@annm81 moja babka odišla do obchodu pracovala tam na koniec ulice a môjho otca nechala sameho v postieľke a ohrievac pri postieľke a on tam niečo hodil a tlelo to.Hrozne, keď som počula len pár vychytavok
Keď som dcéru učila plávať otec sa mi smial, že ich to učili starší chlapci na jazere.Uplne ináč žili minule hovoril koľko jeho kamarátov sa utopilo, zrazilo auto des a hroza
@annm81 Pred 100 rokmi sa ani väčšina detí nedožila dospelosti. 90% žien nemalo vzdelanie a ich jedinou možnosťou bol vydaj a deti. Väčšina žila na vidieku, kde sa muselo robiť od rána do večera. Tiež to nebola žiadna idylka.
Celkovo by sa doby nemali porovnávať, pretože sú neporovnateľné.
@acrobaleno no veru, babka mi hovorila, že keď išla do obchodu, musela deti nechať doma samé, že to by sa ani nedalo s nimi ísť do obchodu (nemali v dedine ani cestu, len takú štrkovú). A že raz jej suseda musela dcéru vybrať cez okno von, čo tak strašne revala a stála v okne (keď bola babka v obchode). To by som ja ani nedokázala nechať malé deti samé doma.
Nemyslim ze mamicky jedinacikov su lepsie ako mamicky kt maju viac deti... rovnsko si alr aj nrmyslim ze jedinacikovia su viac rozmaznani ako deti co maju surodrncov
Osobne si nemyslim ze som lepsia ako kamoska kt ma 2 deti... kazda sme ina...kazda mame iny sposob vychovy, iny sposob zivota....
Ja si myslím, že vždy ide o to, akú pomoc mamička dostáva z okolia.
@luccija ja sa rada rozmaznavam 😀😅 otrocinu s radostou prenecham inym
zena je tip top a ma tip top domacnost ked na tom nemusi makat sama. Neznasam taketo vyjadrenie ze ZENA ma tip top domacost. A muz tam akoze nezije? U nas je bordel a aj poriadok zalezitost oboch.
Tak závisí to všetko asi nie od počtu detí, ale od toho, akú majú deti povahu, od pomoci okolia atď. Je každého osobná vec, koľko má detí, keď sa cítiš na jedno, určite si nerob 4 🙈 ja aj snúbenec sme zo 4 detí a obaja sme sa zhodli na tom, že chceme jedno, max dve, aj to s väčším časovým odstupom. Ja som napríklad vždy túžila byť jedináčik, mám rada svoj kľud, vrieskanie súrodencov, večné hádky a nervy som fakt neznášala. A toto väčšinou vidím v rodinách, kde sú viac ako 2 deti 😃 Času mám relatívne dosť na domácnosť, muža, dokonca aj prácu popri rodičáku. A finančne malému doprajem aj drahšie veci, napríklad teraz sme kupovali bike za 300€ a tam je už riadny rozdiel kupovať 1ks a 2-3ks. Čiže časovo a finančne je pravdepodobne výhodnejšie mať jedno dieťa, to ostatné je už individuálne podľa okolností.
- sestra má jedného, je väčšinou upravená, má čisto, chodí ku kaderníčke, nechty si robí, má koníčky, ale pravda je, že jej aj mn. veľa pomáha, čo sa týka domácnosti, nákupmi, .... syn má doprané všetko, ľúbia ho nadovšetko!
- ja mám dve ratolesti, dom uprataný? ako kedy - väčšinou nestíham - ale čistý je!! O seba sa nestarám - myslím tým, že nikam nechodím - nieže by nebol čas, aj peniaze na to mám, ale sa mi vôbec nechce ísť. Máme kocúrika, zajka, slimákov, agama mám už pošla do nebíčka. Deťom dávame rovnako - no poväčšine sa snažíme. Samozrejme dievča chce niečo iné ako chlapec. Na šminky , šatstvo ide viac pre dcéru, zase syn má rád elektroniku ... Ale lásku od nás majú rovnakú! Samozrejme za mala, deti z trucu , náročky, situácie - nevyhovieš obom, aby boli spokojní, niekto sa cítil ukrivdení, na druhý deň iní zase, musíš niekoho pokarhať, aby sa naučil, aby vedel do budúcna .Veď každé dieťa má inú povahu , inakšie cíti, reaguje na situácie, chce mať, túži..... my ako rodičia sme spravodliví, poväčšine sa snažíme byť. Rodič vie , čo si môže dovoliť k jednému dieťaťu a k druhému nie, niežeby nechcelo, ale vie ako bude reagovať, ktorý je šikovnejší, možno menej citlivejší .....
Druhé mamy tvrdia o svojich deťoch toto, iné zase toto .... žeby svoje deti nikdy to a to .....
Ale pravda je, že predsa každá mama pozná a hlavne vie čo môže si dovoliť k svojim, aby neublížila ani jednému.
Ozaj ja robím všetko a to doslova všetko! čo sa týka domácnosti, vybavovania, učenia, pratania.
Známa má 5 detí, dom uprataný, ona sa o seba stará, upravená poväčšine, vždy navarené, ale pravda je, že mn. je dosť pomáha, čo sa týka detí, domácnosti ..... majú dve zamestnania niekedy a lásky? majú ešte na rozdávanie !!!
Je to o povahe, snahe, neviem ? - v génoch. Proste to musí mať každý v sebe.
ja mam jedného a keby si videla ako to u nás cez víkend vyzeralo, tak odhad by bil 10 deti. Malý chorý, plus prišli betonovat podlahy na dom a ja som nevedela, kde mi hlava stojí, bordel akk v tanku
Je to aj o Tom ako si ty predstavuješ život ako matka.
Či je pre teba prioritou mať super nechty, vlasy, postavu...na to treba aj čas, aj peniaze.
Ale koľko je matiek...krásavíc, udržiavaných a majú po viac detí.
Podľa mňa v tom budeš mať viac jasno, keď už budeš matkou jedného dieťaťa...sama uvidíš, či ešte budeš túžiť po ďalšom.
A hlavne...tvoje priority pi pôrode sa môžu veľmi zmeniť.
Mne sa na jedinackoch nepáči to, že je na nich veľmi úpätá pozornosť.
Koľko dostanú tej pozitívnej pozornosti, toľko aj negatívnej.
Väčšinou sú pod drobnohľadom rodičov, sú taký ten stred vesmíru a taký večný projekt pre rodičov.
Poznám ženu, ktorá má iba 1 dieťa a nikdy nemali nejaký dobrý vzťah... takže vidíš, jednoducho to nevyšlo
Ja som si myslela kedysi, že budem mať dve deti, ale ako absolútne antimatersky typ môžem po jednom povedať- stačilo, už nikdy viac. Už je múdry, rozpráva, dá sa s ním dohodnúť, veľa rozmýšľa, uvažuje. To bábätkovske obdobie bola pomalá smrť pre mňa, jednoducho nie som na to, nič ma na tom nenadchynalo ani nenaplnalo. No myslím, že si zle položila otázku- matky jedináčikov nie sú lepšie. Len majú viac času a viac peňazí. Mať dieťa je veľmi drahá zábavka ak máš aj stanovený nejaký štandard pod ktorý nechceš ísť. Škôlka môjho syna stojí 600€ mesačne. Ale proste neupustim z nárokov. Ani vzdelávacích, ani stravovacích ani hygienických ani žiadnych iných. Zapísala som ho tam, lebo spôsob ako fungujú sa stotožňuje s mojím presvedčením, ako by mali byť deti smerované. Nedám dieťa do škôlky, kde je na 25 jedna vyhorená učiteľka, mlátia sa tam o jednu kuchynku tie deti, jedia jedlá bez žiadnej nutričnej hodnoty a nalievajú ich tam sirupovou vodou a sladenym mliekom. Proste mám nejaké stravovacie štandardy, ktoré sa dodržiavajú doma a nájdem škôlku, kde sa dodržiavajú tiež, lebo je to jedna z mojich top priorít. Keď vidím, že je moje dieťa v niečom talentované, tak mu nespravím to, že ho v tom nebudem podporovať a rozvíjať. No keby mám dve deti, tak na to bohužiaľ nemám. V minulosti bolo nastavenie ľudí také, že potrebovali mať rýchlo novú a novú pracovnú silu na muklovanie na poli. Tak mali 10 detí, lebo to napĺňalo požiadavky doby. Dnes nás tu nekosia vojny ani genocídy, nepotrebujeme produkovať kvantitu, planéta je preludnena, práve naopak, treba ubrať a investovať do kvality. Kvalitného vzdelávania a rozvoja našich detí, aby oni zachránili to, čo tie generácie pred nami, čo síce nemali nič, no plodili ako na beziacom páse, pokazili. V dobe, keď žijeme na ekologický dlh už od septembra každý rok a tlačíme si pred sebou všetko čo sme na prírode napáchali, je mať dieťa úverom voči prírode. A každý z nás by sa mal snažiť ho splatiť aj s úrokmi, aby sa nestalo, že síce deti budú mať xy súrodencov, no nedožijú sa ani dospelosti, lebo v 10 rokoch im dôjde kyslík a udusia sa. Alebo sa oteplí ešte o jeden, dva stupne a oceán nás spláchne všetkých ako listy z pláže. Dnes je tá doba, keď potrebujeme vychovávať veľké mysle, kvalitu, nie kvantitu. A to sa nedá zadarmo. Akurát je smutné, že tí, čo tieto otázky neriešia, ktorí nevidia dopady nášho spôsobu života majú tých detí najviac a učia ich rovnakému mysleniu. Brať zdroje, no nevrátit nič naspäť. Všetko v mene majestátneho ľudstva. Ale veľa ľudí žije v biede a do tej biedy privadzaju xy detí, veď to vidíme tu v príspevkoch každý deň (typkyna má exekúcie na basu ale spraví si tri deti a tie žijú na suchých korkach.. možno mohol byť niekto z nich geniálny botanik či biochemik a o 20 rokov mohol prísť s nápadom ako obnoviť biosferu na Zemi. Ale to sa nestane, lebo pri tom systéme, ako ich rodičia vychovávajú, budú radi ak dokončia základnú školu a v najlepšom budú robiť muklov niekde za pásom z čoho budú platiť rodičovské exekúcie. V tom horšom prípade si povedia, že bezdomovcom je fajn byť, nemáš nič, nikto ti nič nemôže, neplatis dane ani odvody, vyspíš sa za euro v nejakej ubytovni, vyzobres aj 30-40€ denne niekde na námestí... Radost žiť ako povalac. A tak namiesto 2 neschopných darmožráčov tu už bude 5 neschopných darmožráčov. ) A na druhej strane, kto má zdroje aj zdravé uvažovanie, nech má detí aj 5. Ak ich vedie správnym smerom, ak ich učí vnímať situáciu okolo seba kriticky, ak ich učí rozmýšľať inovatívne a má zdroje aby investoval do ich vzdelania, do ich rozvoja, taký človek nech má aj 10 detí. Lebo ich budeme potrebovať. Nie socky žijúce na drogách presadzujúce reformy hodne 15.storocia s mozgami vymytymi rôznymi konspiraciami. Takých nie. Takých je prebytok a tí už by sa ďalej množiť nemuseli. Ale veľké mysle a silné osobnosti, s túžbou zmeniť svet k lepšiemu. Aby sme neboli navždy iba predpotopná, zaostalá a hlúpa rasa, ale aby sa z nás vyvinula silná, jednotná, inteligentná spoločnosť, ktorá ide príkladom a raz sa bude môcť začleniť k iným civilizáciám. To je moja túžba, môj životný cieľ, niečo na čom budem pracovať svojou troškou celý svoj život a budem k tomu viesť svoje dieťa. To je moja viera a moje presvedčenie. Keby som mala prostriedky a viac materinskeho ducha, tak k týmto ideálom vediem deti dve. Keďže nemám, jedno stačí. Ale poznám ľudí, ktorí vedú deti k rovnakým hodnotám a majú ich 4. No hold, niekto má peňazí viac, iný menej. Nie je cieľ závidieť, ale spraviť z toho čo mám maximum. A ako silne pragmatický človek iba dodám- rozhodnutie o počte detí by mala byť ekonomická otázka. Každý nech ich má toľko, koľko si ich môže dovoliť
Inak Sranda ze ty pozeras na ine zeny a materstvo.. ked toto vobec nie je tvoj problem . Keby si chcela mozes mat 4 deti a vsetko stihat. Je to len na tebe aka si ty. Problem je ze tvoj muz chce 4deti a ty asi len jedno . Toto ste si mali vydiskutovat nez ste sa zobrali. On postavil dve obrovske detske izby Takze deti ocakava minimalne dve. Aj ked z jednej sa da urobit hostovska ked si presadis svoje. Idealne by bolo Keby sa partneri zhodili na tom aku velku rodinu chcu. Ale to uvidis az ked budes mama aka vlastne si a ako to zvladas ci chces este dalsie ci ti staci jedno. Ak si sikovna akcna tak je uplne jedno ci nas deti 2-3. Ak chces mat viac casu len pre seba tak ti bude jedno stacit. Ak mas dost financii tak si mozes dopriat aj pri 4detoch viac ako zena ktora ich mà malo a jedinacika.
@elementissa uvazujes az moc racionalne, ale je to tvoje presvedcenie, takze brat Ti ho nema zmysel. Len davaj pozor aby si tym svojmu dietatu neublizila a dopriala mu trochu detstva s fantaziou, v obklopeni s detmi, ak ho spravis moc odlisnym, aby sa Ti tie Tvoje predstavy o jeho buducnosti neubrali zlym smerom.
Hlavne aby bol stastny!
ja som sa za zivot stretla s troma typmi zien:
1. typ je zena, ktora sa tvari ako im peniaze pomaly zo zadku trcia... pritom peniaze zdedili, sami si nevedia dobre zarobit, bude zaujimave ako sa budu povedzme o 10-15 rokov k veciam stavat... same luxusne znackove veci doma pomaly ani nevaria... maju jedno dieta, ktore je pre nich na jednej strane stredobodom vesmiru, na druhej strane sa obaja rodicia stazuju ako nic nezvladaju, lebo nemaju cas na seba a ze druhe dieta urcite nechcu lebo by to bolo financne narocnejsie, co by ale v ich sucasnej situacii vobec nemal byt problem
2, typ je zena ktora sa vie a vedela aj s manzelom obracat, nestazuju sa makaju... a maju dve deti... ano niekedy je na prasky, ale skor si naleje vecer vino a rano je uz pripravena zase ist plnou parou vpred... tato to podla mna zvlada uplne super... mladsie dieta sa jej uz od 1. roku pridala k tomu starsiemu, cize pre nu bol taky kriticky len ten prvy rok aktualne su uz uplni partaci, niekedy ani o nich nevie ako sa prehraju
3, typ je zena, ktora chcela mat jedno dieta... nakoniec po 2 rokoch na MD s jednym dietatom si povedala, zeby chcela este jedno, aby jej prve neostalo jedinacik ked sa rodicia pominu aby mali jeden druheho... tiez jej deti su partaci a zvlada to uplne super... dokonca som ju nikdy nevidela, zeby prisla neupravena, alebo nenalicena...
podla mna je to vo velkej miere o jednotlivej zene, ako sa k tomu postavi ake bude mat priority, ako si nastavi ten cas a pod...
Ja sa najlepšie cítim v rodinách priateľov, kde majú dve a viac (4, 5..) deti. Poznám takých rodín veľa a je tam úžasná atmosféra. Sama som jedinacik, manžel zo 6 deti. A tie viacclenne rodiny čo spomínam sú naša generácia, naši priatelia a deti sú kamoši nášho drobca.
@elementissa obecne asi súhlasím... Ale... Opatrne. Koľko z veci, ktoré máš doma vyrobili "muklovia za pásom"? Koľko z tých veci Ti zjednodušuje a spríjemňuje život? Koľko z toho nutne k životu potrebuješ? Každý jeden spotrebič má za sebou "muklov za pásom". Takže v takto tvrdom vyjadrení by som bola opatrná. Teraz som na MD, inak robím vo fabrike. Nie síce za pásom.. ale poviem Ti, že ani ja v teplúčkom kancliku by som nemala čo robiť. Nebyť "muklov za pásom". Každý v spoločnosti má svoje miesto, je dôležité ho nájsť ale nie každý môže byť (aj pri ideálnej rodinnej situácii) biochemikom, botanikom, neurochirurgom... nie každý nájde liek proti rakovine..atď. U nás robí veľa ľudí za pásom a mnohí sú na tom lepšie ako poniektorí z tej kancelárie. Majú rodinu, vychovávajú deti (a dobre!), mnohí sú slušnejší ako "Tí" z kancelárie. Naopak množstvo ľudí z tej "lepšej" časti fabriky je arogantných a povýšeneckých.
Ja nahodou suhlasim. S jednym dietatom bolo vsetko easy, super. s dvoma je to brutaaaaal. Nemam sekundu klud ich bdeleho stavu 😬
ona sniva o piesni, ktoru nebudu hrat. Smutne, ale je to tak. Ale pravdu ma, ze kazdy ma zacat od seba. Takze nastavenie je spravne.
@elementissa z velkej casti aj moje zmyslanie. Keby tak rozmyslala vacsina,ludi, na svete by to inak vyzeralo. Len myslim, ze taketo nazory sa na,MK nenosia😄

Deti, ktoré majú súrodencov, sa učia trpezlivosti a aj tomu, že nie sú stredom vesmíru, a že okolo nich existujú aj iní ľudia (napr. súrodenci), ktori majú tiež svoje potreby, čo sa im v živote zíde 😉 Podľa mňa ak je deti viac, vedia sa spolu zahrať, učia sa kompromisom, priebojnosti, deliť sa, starať sa o druhého, poslúžiť, pomáhať si. Samozrejme, nemyslím v zmysle, že supluju rodicov.
Mamy jedinacikov síce na ne majú viac času, ale to dieťa si aj času vyžaduje omnoho viac, lebo je samo. A dospelý je vždy len dospely- môže sa hrať s dieťaťom celý deň, no hru s rovesníkom, resp. súrodencom, podobné zmýšľanie mu dospelak v istých situaciach nevynahradi.
A nesúhlasím, že pri viacerých deťoch sa nedá mať pekný vzťah s mužom, čas na seba, či domácnosť. Kto si ako zorganizuje, tak to má. Ak si čas na danú aktivitu chcem nájsť, tak si najdem- starší sa zahrajú s mladším, medzitým rýchlo upracem, prípadne zapojím starších do starostlivosti o domácnosť, tiež nie je na škodu, nech sa učia, že samo sa to nerobí 😉 Keď chcem ísť behať, cvičiť, na kávu, deti majú aj otca- dokáže sa postarať. Mne je už teraz ľúto, že raz odídu z domu a bude u nás ticho :-P