Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa
Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?
@alexandramaria To je asi tak, ked sa stretnu susedy z ulice, zacne sa diskutovat o detoch a vnucatach a konci sa to temou kto, s kym, kde a co robili. Nemoze sa diskutovat...? Ved je tu v Poho nalada.
@mima4 moj priatel, lekar mi raz hovoril, ze bola normalne studia o tom, ktory pud cloveka je najsilnejsi...a dospeli k tomu, ze nie materinsky, ale pud sebazachovy...a ak sa mam vyjadrit, kedze tema sa rozrasta 😅 , otazka zakladatelky je velmi subjektivna, ked si to uvedomis...inu lasku budes citit, ked budes mat dieta po desiatich rokoch a niekolkych potratoch, ako ked sa ti narodi pomaly hodenim treniek...a mozno naopak vacsiu, aj ked len prve a takmer nechcene...ja som len za seba napisala, ze ja naozaj lubim viac svoje dieta, ako svojho muza...ale to muzovi nikdy nepoviem a on mi nikdy nepovedal, ze take nieco citi...lebo tie lasky su rozdielne... a tema "zachrannej akcie" vlastne vznikla preto, ze mnohe z nas si taku otazku ani nepolozili a hladaju odpoved, ako to odmerat..laska sa neda odmerat...lasku vidis v cinoch, nie v slovach..
@charlie1980 čas na rozmýšlanie bybol rovnaký, či človek stoji pri vyhýbke, alebo na moste nad kolajami nema vplyv na dlžku času na rozhodnutie. Aký je rozdiel obetovať jedneho človeka prehodením vyhýbky a zhodením z mosta? Aktívne musíš zasiahnuť v oboch prípadoch, len trochu iným spôsobom.
@miskap2111 nečítala som celu diskusiu tak neviem 🙂
@mima4 no hej, ale mne bolo proste divné, ked v kostole či na náukách predkladali ako jediný správny model Boh, manžel, deti.... Nechcem byť zlá, ale saamotný nevedia, čo je to manželská či rodičovská laska. PRečo chcu porovnavať niečo o čom nemaju ani paru. KEby mali, vedeli by, že laska k mužovi je uplne o niečom inom ako laska k deťom. Dokonca aj laska k jednotlivým deťom je iná. ani menšia ani väčšia ale proste iná, kedže aj každé dieťa je iné, s každým maš trošku iný vzťah. To ale neznamená, že jedno musím mať rada viac ako druhé.
@vejula Ti ludia, tych 90%, ktorych sa pytali, mali cas na rozmyslanie. Ale ak by sa to tych 90% opytanych priamo tykalo, v tejto chvili a v tejto sekunde, mozno by sa aj sam z toho Mosta zhodil.
@charlie1980 jaj takto si to myslela 🙂 ano, tak to ano... ten experiment je o moralnej dileme 🙂
@zuzkat1 "a o krestanskych rodinach sa bavit nebudem...odtial su najfalosnejsi ludia"
.
hm... faktom napríklad je, že najväčší masoví vrahovia 20. storočia boli ateisti (Stalin, Mao, Polpot, Kimirsen, Hitler....) - napíšeme teraz, že ateisti sú najvačší vrahovia ? je to správne odsudzovať ludí globálne na základe príslušnosti ku vierovyznaniu?
@fra suhlasim...prave mi kafres(v dobrom) do mojej temy 🙂
@natalym ale cica, to snad nie...
@ivivaiveta Ja si to myslím, lebo ja si to o ľuďoch, ktorých ani nepoznám nedovolím tvrdiť. V podstate o nikom.
Mám takú skúsenosť, že tí čo najviac takto rozprávajú o iných sú sami takí.
@natalym ja budem tvoja vynimka... 😲 ..sak tak sa to hovori, ze vynimka potvrdzuje pravidlo...
@mima4 Tak by to malo byť, s manželom by sme mali byť celý život až do smrti od sobáša, deti sú dar od Boha, máme ich vychovať, milovať, pripraviť na život. , potom vyletia z rodičovského hniezda a osamostatnia sa, stále ich máme radi, milujeme ich, ale oni už majú svoje životy, preto sa musíme snažiť ľúbiť ich kým sú pri nás. Po osamostatnení sme už len dvojka - s manželom. No nie vždy je to tak
@mima4 Tak by to malo byť, s manželom by sme mali byť celý život až do smrti od sobáša, deti sú dar od Boha, máme ich vychovať, milovať, pripraviť na život. , potom vyletia z rodičovského hniezda a osamostatnia sa, stále ich máme radi, milujeme ich, ale oni už majú svoje životy, preto sa musíme snažiť ľúbiť ich kým sú pri nás. Po osamostatnení sme už len dvojka - s manželom. No nie vždy je to tak, preto zakladateľka témy to možno aj tak cití, ináč ľúbi manžela a ináč dieta
@mima4
@fra Buďme presní.
Hitler aj Stalin vyrastali v kresťanských rodinách. Hitler ani v dospelosti nikdy nebol ateistom, niekoľko krát sa verejne vyznal z viery v Ježiša Krista. Vyháňanie kupcov z chrámu používal na ospravedlnenie deportácii Židov.
Mao vyrastal v budhistickej rodine. A keď už sme pri masových vrahoch, koľko vrážd v mene boha spáchala RKC za celý čas svojej existencie? Môj osobný názor je, že uvedení páni psychopati by sa pri tom čísle iba lačne oblízali.

@petra7777 To neviem. Ja si to len myslim o mojom a viem o jednom konkretnom pripade 😀 Ale bolo by zaujimave citat ich nazor. Zohladnujem samozrejme, ze neprodukuju hormony, ktore produkujeme my zeny a nemaju "materinsky cit" 🙂