Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa
Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?
@mima4 lebo to ne hapem prwto s tym mam problem a ani keden z Vas mi to nevysvetlil...
@moni73 preane tak spravne si to vystihla.
ja som sa toto minule muza opytala ci aj nase dietatko budem tak velmi milovat ako jeho... ale baby maju pravdu aj mamina mi to povedala ze je to ina laska 🙂
@moni73 áno, máš pravdu, že milovať Boha máme predovšetkým láskou voči ľuďom, plne s tým súhlasím.
A tak isto súhlasím s tým, že všetky vzťahy majú byť na 100 % a mali by sme do nich vstupovať s úmyslom, že budú fungovať navždy, i keď v inej forme iným spôsobom.
Čo sa týka počtu trpiacich detí zo zanedbania alebo trpiacich nezdravou "láskou", aj keby naozaj tých prvých bolo viac, tak to nič nehovorí o tom, že tá nezdravá "láska" nie je "nezdravá".
@linduska86
nie je mozne to vysvetlit ak beres Boha ako nejaku energiu, chapes?
@bejusicek ja som dlho rozmyslala, ci by som druhe dieta lubila tak ako prve. dokonca sa to niekedy otocilo a mala som pocit, ze co ked viac a asi az 5 rokoch malej sa vsetko vyjasnilo a vedela som, ze by som ich mala rada rovnako 🙂 (mam bohuzial len jedno, ale myslim, ze by to vzdy bolo rovnake)
@linduska86 ja tomu rozumiem tak, ze veriacim (mimochodom aj ja som veriaca, len nie "ucebnicovo") dal vsetko boh. zivot, partnera, dieta, .... potom je v podstate pochopitelne, ze by bol na prvom mieste. viem si predstavit milion veci, ktore by mi tam vadili viac (aj osob). mat boha na prvom mieste nie je zla volba, pretoze on neohrozuje ostatnych v rebricku. do nabozenskych debat sa fakt nechcem pustat, nakolko moje vedomosti su v tomto smere velmi chabe ☹ . je vsak v starom zakone niekto, od koho ziadal boh postupne myslim smrt celej rodiny za ucelom dokazat, ze boha miluje najviac. ak by to malo byt takto, tak v podstate aj boh moze byt ohrozujuci. boh vsak urcite nie je jesitny 😉
@jaron ja som vedela, ze my najdeme spolocnu rec. vies, nezdrava laska... co je to vobec za slovne spojenie, ked sa nad tym zamyslis. to uz nebude o laske, ale o niecom uplne inom. a zasli sme v tom do extremu. pretoze ak moze byt "nezdrava laska" k dietatu, tak isto nezdrava moze byt aj k partnerovi. a keby sme odstranili tieto extremy a dosli jednoducho "len" k laske, tak mame presne to o com sa bavime. vsetci budu v jednej rovine len sposoby budu ine, nie? a pocit, ze lubis viac dieta je podla mna samozrejmy. s partnerom sa stretnes ako hotovym clovekom, dieta musis zivit, ucit, chranit. na zaciatku je uplne zavisle od tvojej lasky, samozrejme, ze sa to casom meni... ak hori dom, vezmes dieta na ruky, partnerovi zakricis, nech bezi. ak bude dieta zdrave a napr. 15 rocne a partner na vozicku, tlacis vozik a zakricis na dieta. ak by si mal, ale vybrat, ktory prezije, myslim ze drviva vacsina vyberie dieta. predsa len, je to pokracovatel rodu a asi je to tak spravne. preto mam pocit, ze si myslime, ze dieta milujeme viac... a nechcem rebricek a nechcem uvazovat kto na ukor koho ☹
@moni73 samozrejme, že nezdravá "láska" nie je láska, preto som to tam písal v úvodzovkách 🙂
ten pocit je v poriadku, ale láska je viac ako pocit, tiež si presne vystihla, že často ide skôr o rozdielny spôsob a prejavy lásky, načo by som napr. kŕmil partnera (pokiaľ je zdravý), keď to vie aj sám na rozdiel od malého dieťaťa 🙂
Je tiež v tejto diskusii potrebné byť seriózny, objektívny a čestný voči samému sebe. Ak má niekto z diskutujúcich skôr zlú skúsenosť s partnerom, pochopiteľne nikdy nebude môcť pripustiť, že partnerský vzťah sa určitým spôsobom môže vyrovnať tomu rodičovskému. Táto neobjektívnosť býva aj v iných oblastiach, napr. 2x rozvedený len ťažko pripustí, že môže naozaj existovať harmonický vzťah manželov až do smrti (nevravím, že bez konfliktov). Ale veľkosť je v tom, keď to príjme, že mne to zlyhalo, ale viem, že u mnohých to môže fungovať. Nebude sa to snažiť poprieť preto, aby silou, mocou ospravedlnil (nielen) svoje zlyhanie.
S Bohom u veriacich (alebo teda aspoň u mňa, aby som hovoril iba za seba) je to skoro ako píšeš. Pre mňa je stvoriteľom, pôvodcom materinskej lásky, partnerskej lásky, čiže všetkého. Čiže Boh podľa takejto viery logicky musí svojimi kvalitami presahovať i tú najväčšiu materinskú lásku, pretože on je jej pôvodcom. Je ja pôvodcom toho, aké nádherné sú deti, toho, ako veľmi ich milujeme... je napr. aj pôvodcom sebaobetovania atď.
@moni73 Ja len k tomu " ak by si mal, ale vybrat, ktory prezije, myslim ze drviva vacsina vyberie dieta. predsa len, je to pokracovatel rodu a asi je to tak spravne." - ze toto je podmienene videnie nasej doby, kedy je nas ako hadov, a nehorzi vymretie civilizacie aspon to zatial tak nevnimame ze by hrozilo. Nevravim ze je nespravne, ale nie je to nieco vnutorne nam dame co by sme mali z nejakeho vyssieho zdroja, ale aj ked to nevnimame je to dane kontextom spolocnosti a jej nastavenim urcene. Dlhe obdobia v historii boli take kedy ludsky zivot bol viac v ohrozeni, rodina, rod, kmen, ale aj zlozitejsie spolocneske usporiadania ale stale pod hrozbou zaniku, vyprodukovali sposob myslenia kedy prave dieta bolo nahraditelne, ale par, dvojica, bol cennejsi. Lebo uz vedeli zastat a zastavali plnohodnotnu nezastupitelnu funkciu, jednak svojou pracou a schopnostou reprodukcie. Lebo si este mohli kedykolvek spravit x deti a jednotlivy "vypadok" tak nahradit. Mali lepsiu sancu na prezitie, ako rodina aj ako rod aj ako spolocnost. Zena bez muza bola v tvrdych casoch slovesnkych dedin este pred par stovkami rokov odsudena na smrt, jeho tzaku fyzicku pracu by nedokazala zastat a najskor by jej pomreli aj ostatne deti. Detto muz bez zeny, lahsie si nahradi dieta ako zenu. Tak to videla oficialne spolocnost a tak to videli, uprimne aj jej clenovia. Brali to ako rovnako spravne a ja by som dodala, rovnako ovplyvnene okolnostami ako teraz.
Stavim sa ze matky co sa teraz naviac biju do prs ze by dieta uprednostnili pred manzelom, ze by im stacilo len malo presunut strojom casu a ich nazory by sa zazracne prevratili a tak isto by boli presvedcene ze opravene. Veru, vela veci nas urcuje, a nie su vnutorne "nase", aj ked ich za take povazujeme.
že vás to tu ešte stále baví...............musím vypnúť upozornenia........lebo ........
@anetkaadamko 🙂
Podľa mňa je to OK. Na príprave k manželstvu nám povedal pár,čo na päť detí,že partner je u nich naďalej na prvom mieste,lebo deti sú doma len chvíľu,uletia prec a potom sa už ťažko naprava, ak niekoho odsúvas 18-20 rokov na druhú koľaj. A sú to 100% rodičia,deti milujú,ich deti sú slusne a výchovane. Mne sa tento prístup páči.
@nanunkaaa
ak ste spolu, partner/ka je seberovný/á, zdieľa približne rovnaké životné hodnoty, presvedčenia a svetonázor, kým decko je vždy len decko - ťažko s ním môžete zdieľať vaše skutočné myšlienky (= úvahy, pocity, vedomie, ktoré nie sú na úrovni decka).
Respektíve, keď decko nadobudne aký-taký vlastný názor na svet, matka aj otec sú mu akoby zo sveta prízrakov, z predpotopných období.
Ak teda nie je cieľom upadnúť na mentálnu úroveň decka, je potrebné držať si určitý odstup, nepribližovať sa k jeho úrovni.
Pravda, k uvedenému môžu dospieť tie, ktoré pracujú na trochu vyššej intelektuálnej úrovni; matkám rodiacim v 17 bez akejkoľvek znalosti sveta, ledva s maturitou v špeciálnom režime štúdia, toto mnoho nepovie.
absolútne nerozumiem prečo a čo vôbec je pôvodom stavania nejakého rebríčka v tomto kontexte. Ak sa bavíme o láske, tak nič ako viac a menej neexistuje. Láska nemá absolútne nič spoločné s tým, či prežijem bez muža, alebo nie @horana. To je vyslovene len praktický prístup, ktorý vyplynul zo zložitých životných podmienok, to súhlasím, ale s tým, čo tým ľuďom odohrávalo v srdciach, nemá nič spoločné.
@chmurkaxy predpokladám, že prípravou k manželstvu myslíš tie kresťanské procedúry pred svadbou? Je veľmi smutné, že náboženstvo, ktoré je (malo by byť) postavené na láske, umožňuje šírenie takých bludov. Láska môže iba byť. Nedá sa merať, nepozná prvé a druhé a ďalšie "miesto". Nemá nič spoločné s tým, či milovaná osoba s tebou ostane po celý život, alebo odíde na druhý koniec planéty..tá láska, ak je to skutočne láska, bude stále a nepozná podmienky. Nie je to o tom, čo ti kto venuje, či ťa opustí, alebo nie, či je na "celý život", alebo len na polovicu. To je len čistý kalkul, že tak ty budeš na prvom mieste (v láske určite nie, možno v pozornosti?), lebo ty tu ostaneš so mnou do konca. A čo ak nie? Čo potom? Láska zrazu skončí? Kto potom postúpi na "prvé miesto"? Konečne si "prvenstvo" odnesú deti? Pre mňa je totálne nepochopiteľný tento prístup. Možno sú tí ľudia dobrí rodičia a ich deti fantastické, ale lásku ako koncept podľa všetkého nepochopili ale že vôbec.
@velkacica aký smutný omyl...s deťmi môžeš skutočne zdieľať veľa myšlienok, názorov a postojov, ak ich podávaš primeraným spôsobom, všetko dokážu pochopiť a tá spätná väzba je úžasná. Osobne si myslím, že práve v tom spočíva základ výchovy. A nie je to vôbec iba dávanie zo strany rodiča. Ak sa priblížiš ich svetu, môžu ťa obohatiť ako nikto iný na svete. Možno by si bola veľmi prekvapená, keby si to niekedy aspoň skúsila.
@velkacica nechápem ako môžeš nazvať ten dar len "decko"...akoby si ním pohŕdala, bolo pre teba niečo menej, ako dospelý človek. isto si jedna z tých zatrpknutých, naštvaných alebo nešťastných, ktorým toto nebolo dopriate, lebo inak by si sa o dieťati vyjadrila úplne ináč. dieťa ťa obohatí o veľa vecí, a by si bola prekvapená, ako všetko dokáže pochopiť a spracovať. a predstav si, ani ja ani môj partner nie sme pre naše dieťa žiadne prízraky. všetci sme si rovní partneri. toto povie len žena ktorá ženou ani nie je.... radšej nepíš nič, ako takúto kravinu....
pre @alaguema @jana_eyreteba @ena70 platí posledný odsek príspevku
@velkacica ty asi decko nemas
@velkacica ty chuderka zakomplexovana.... ako vies ci na mna aky odsek plati??? ja som isto dieťa v 17-tich nemala, na zaklade čoho si ty taka odbornička? ty?? tvoja intelektualna úroveň nedosahuje moju. ja ti nepotrebujem vysvetľovať aké vzdelanie mám, ale ver že ani učňovka ani stredná škola to nie je. ja som si svoje odštudovala, odpracovala a až potom založila rodinu. ale to taka ako si ty, na biednej intelektuálnej rovine nemôže pochopiť. si chuderka...a nick zodpoveda tvojej urovni.... cica ktora nema šajnu o zivote....kabelka na lakeť a podme... that´s all folks! end of discussion for a dumb head!
@nanunkaaa ja som to tiey preyivala ako ty a potom som citala ze vecsina zien svoje babo strasne miluje uy v brusku a od prveho dna a ale ye su aj take ktore to preyivaju inak a nevedia si este v brusku s dietatom vybudovat taky hlboky vztah .. aj ked ho lubia a tesia sa na neho... a ani po porode to hned nenaskoci, ale ye si ten vztah k babetku vybuduju postupne ako bude rast... ja som to presne tak mala...nieje na tom niec zle.. je to uplne normalne... 🙂
@velkacica keby teraz všetci dospelil "upadli na mentalnu úroveň decká" tak svet by bol krásny, pretože dieťa miluje bezpodmienečne, je bezprostredne, prirodzené a vždy hovorí pravdu.... Btw láska je len jedna... vieš, ta bezpodmienečna... čiže vaše rebríčky su bezpredmetné, lebo dávate tu istu lásku aj na prvé, druhé, dvadsiate.. Ale to ti nevysvetlim, to by si musela byť viac open minded a vidieť si via od nosa... to isté platí pre @mima4

@nanunkaaa jeden muž povedal, žena to je cudzia krv, ale dieťa to je tvoja vlastná krv, je to to najbližšie čo môžeš mať..a tak je to s mužmi..manžela mám skvelého, ale nikdy nevieš..je to chlap, môže ťa prestať mať rád, môže odísť.. je potrebné sa s tým vyrovnať..ale dieťa ostáta tvojim dieťaťom celý život, matka nikdy neprestane myslieť na svoje dieťa, nech je kdekoľvek, tento cit sa zrodí s jeho narodením a trvá pokiaľ matka nevydýchne..ja to tak cítim, ak by som prišla o svoje dieťa, zomrela by moja duša..a moje dieťa je teda riadny beťár, potrápil nás v každom smere.