Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa
Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?
@chmurkaxy nepodriaďujem všetko deťom, asi si nečítala moje ostatné komenty. Rovnako ale nepestujeme pravidlo, že muž je na prvom mieste. V tomto sme s mm úplne zajedno a najprv sa postaráme spolu o deti a potom jeden o druhého 🙂 Súhlas ale s tým, že každý má právo robiť to ako len chce.
@alaguema ano, myslim si, ze Boh chce byt v nasich zivotoch na prvom mieste, o tom je aj to prve Bozie prikazanie a vlastne cela Biblia.
Ale problem je skor v tom, ze ateista vo vacsine nechape, co znamena mat Boha na prvom mieste, hned si predstavuje zenu-matku, ktora odide od choreho dietatka, lebo musi ist za kazdu cenu na omsu/Bohosluzby... ktora nerozlisuje...zanedbava deti a podobne, ale to tak vobec nie je. Len uprostred takej rodiny je Boh, Bozie principy, Bozie slovo... ktorym sa rodina riadi, ci v beznom zivote, v jednotlivych rozhodnutiach... vo vychove...
Ja si nemyslim, ze Boh je jesitny,myslim si, ze rebricek podla Bozieho slova je spravny a preto ho praktizujem/chcem do buducna praktizovat, ale nenanucujem, kazdy clovek ma moznost volby 🙂
@alaguema a prečo ti pripadá, že by sme to mali mať rozdielne?
Chcela by si, aby ste si s mužom stále viac rozumeli, stále viac si boli blízki, zostarli spolu, vedeli sa rozprávať, tešiť sa so spoločne prežitého času až do smrti (nemyslím naivnú predstavu života bez konfliktov)
a zároveň vychovať deti, ktoré budú rozumné, zodpovedné, slobodné a zrelé bytosti, schopné lásku prijímať a lásku dávať, schopné postarať sa o seba, založiť si rodiny, v ktorých budú šťastné.. tešiť sa spoločne s manželom z ich návštev, z ich vnúčat atď.?
Máš v tom niečo kategoricky iné ako ja? 🙂
@mima4 nie, nemám takú zjednodušenú predstavu a nie som ani ateista 🙂 Naopak, som veriaca, ale nie katolíčka, ani kresťanka. Ani žiadne iné náboženstvo. A s predstavou boha, ktorého MUSÍŠ milovať najviac, viac, než kohokoľvek, nie som zrovnaná. Ja to cítim inak. Nemám to rebríčkovo. Je to ťažké vyvsetliť a nakoniec - ani na tom až tak nezáleží 🙂
@alaguema
chapem tvoje vnimanie. Ja taktiez sa k tomu staviam tak, ze to co ma clovek naprvom mieste, je zmysel jeho zivota. A ked tam ma osobu/osoby... (deti/muz), tie su pre cloveka zmyslom zivota a co ked tu nebudu? Moze nastat vsetko... vratane toho, ze deti sa casom osammostatnia, zalozia si vlastne rodiny... budu inde fungovat..dnes je bezne... ze ludia su "roztrateni" po svete..a zrazu preco som zila/existovala to nebudem mat pri sebe... budu akurat "navstevy"... ale Boh nikdy neodchadza/neodide... to mame ako zaslubenie...
@chmurkaxy to o com pises je pre mna uplne nepochopitelne.... muz dostane prvy jest, pit, pusu. myslela som, ze takto mozno funguju nejake sekty, prip. nabozenstva, kde je zena muzovi podriadena... odhliadnuc od toho, ze muz si moze nalozit sam, robim to sposobom kto prv pride, ten prv melie. poradie je nejasne a meni sa 🙂
@linduska86 ? kde som napisala, ze nemaju rady mna? detom polozila babka jednoduchu otazku, koho ma mamka najradsej na svete. odpovedali, ze ocka. nie seba. cakali sme ze "male sebecke dietatko" odpovie : MŇA. Ale oni odpovedali, ze ocka. takto to je pre nich spravne.
Je to normálne, manžela miluješ ako žena muža a syna ako matka syna, to nie je zvláštne. A aspon sa vyhneš problému že budeš manžela zanedbávat. Všetko je v poriadku, však dietatu sa určite venuješ
veľmi dobrý článok k téme:
http://esterdavidova.com/?p=1908
Toto mi raz povedala jedna znama... Ze manzela ma radsej ako svoje deti, dava ho vo svojom rebricku na prve miesto. V tom case som uz aj ja bola matkou a musim povedat, ze ma to uplne vykolajilo. Nechapala som, ako moze porovnavat lasku k manzelovi s laskou k detom. Dlho potom som nad tym rozmyslala a stale som to nechapala, ved materinska laska je diametralmne odlisna, je bezpomienecna. Az teraz, ako cas plynie a spoznala som ju viac, pochopila som, ze ona si svojho manzela vymodlila a je nim doslova posadnuta...
@velkacica presne!
mojho muza lubim najviac na svete... ked sa nam narodia deti, budem ich lubit takisto, lebo su mojou/jeho castou. Dufam, ze sa nikdy nebudem musiet medzi nimi rozhodovat ako Sofia vo svojej Volbe... ale v beznom a praktickom zivote su obdobia, kedy sa treba viac venovat manzelovi, a niekedy treba manzela na chvilocku odtisnut na vedlajsiu kolaj, pre vseobecne dobro rodiny, ale musi to vediet a byt s tym stotozneny. Ked je dieta chore, asi s tebou milacik do kina nepojdem, potrebuje ma viac... 🙂 Napriklad. Alebo - synacik, maminka sa teraz chce venovat ocinkovi, zahraj sa sam/s bratom/dedkom...cojaviem... musi tam byt rovnovaha.
Podla mna jedna velka tragedia dnesnej doby je ta "opicia laska", rodicia sa prilis upnu na dieta, je priam ich modlou, a potom z neho vyrastie nesamostatny jedinec s iPhonom v prvej triede, ktoreho budu mat na krku do 40tky, kym si ho nevezme nejaka zufala rozvedena alebo vdova :D
Ja to tak mam tiež ze akoby som mala radšej chlapa ale takým iným spôsobom, nejak sa to nedá porovnať, teraz ako malý rastie sa to celkom vyrovnava ale niekedy keď nemôžem ísť niekam s priateľom a proste to nieje ako za starých časov tak ma to mrzí a mam pocit ze sa mu dosť nevenujem ze malý vyžaduje všetok môj čas ale je to len chvilkovy pocit
Ahojte. Pre mna je moj syncek uplne na vrchole. Svojho manzela milujem,,,ale svojho synaa este viac. Je pre mna NUMBER ONE...podla mna to nieje spravne,,,ze tvoj manzel ma u teba prve miesto a syn az po nom. Moj nazor
@ivanusko suhlasim s tebou
@linduska86 dakujem
@ivanusko
@linduska86
aj ja s vami plne suhlasim a som sokovana kolko mam to ma tak ako zakladatelka temy. Je to zvlastne, to budu asi nejake silne krestanske dovody... Raz som citala o takom pripade, kde muz znasilnoval dceru a zena mu to potom musela odpustit lebo knaz povedal, ze je spravne uprednostnovat lasku k muzovi pred dcerou.
To je totalna somarina,,,kto uz nieco take vymyslel....... Ved ptedsa dieta je Bozi dar
@whitecat666 no rodiny ktore to tak maju tak su funkcne, pretoze ide o zrele osoby a dieta vnimaju ako dar, nedavaju ho na piedesta, nerobia si z neho modlu. Pre mna su tieto rodiny vzorom, lebo maju zdrave vztahy, manzelstva

@mima4 morálny a etický princíp stojí nad snahou robiť skratky hoci aj pre vlastné dieťa. To je v poriadku, chápem a stotožňujem sa s tým. Nehovoriac o výchovnom aspekte takého prístupu. V tom je morálka (boh) nad prízemnými snahami kľučkovať životom. Ale toto nie je o láske. Je to o poriadku.
S láskou to bude, myslím, nejak inak. Myslíš, že boh má nejaké rebríčky? Že snáď miluje človeka viac, ako zviera? Alebo naopak? Myslíš, že chce, aby si ho milovala viac, ako kohokoľvek na svete? Že si na to potrpí, aby bol na tom prvom, toľko ospevovanom, mieste? To by bol ale dosť ješitný boh 😉