icon

Tretia dieťa - za a proti

19. jún 2023

Ahojte,chcem sa spýtať maminiek čo majú tri deti...išli by ste do toho znovu?Máme totiž dve deti (11,9) a sme pomerne mladý pár ..ja 33,manžel 40.Uz rok sa pohravam s myšlienkou tretieho dieťaťa,ale stále váham Deti som mala mladá a zatúžila som po ďalšom,jediné čo ma odrádza je že teraz všetko veelmi zdraželo,že či nás to veľmi finančné nezaťaží.Dakujem za odpovede

katulienkax
19. jún 2023

@babulkomale tiez toto nechapem, ja by som decko predsa nenechala doma same cele dne, ved nato su tie denne tabory, nie z rozmaru, ze tam dam dieta, ale kvoli tomu hlavne aby sa nepoflakovalo, nerobilo doma somariny apod

kvetinka75
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 predražené krúžky? Veľa detí si z tých krúžkov aj do budúcnosti niečo odnáša a nie všetky sú predražené. Mám kamarátku, pochádza z 5 tich detí. Navonok pôsobili ako šťastná rodina ale vs kutočnosti trpela tým, že nemohla ísť do tábora so spolužiačkami, pretože na to nemali, nedostala bicykel, pretože mali 2 spoločné pre všetky deti, jeden väčší 1 menší a museli sa striedať. Nechodila s nami na klzisko, pretože nemali na korčule. A to boli veci, ktoré bežne patria k životu. My snme nechodievali k moru, nelyžovali sme ale nemala som pocit, že by mi niečo chýbalo. mohla som ísť na lyžovačku, školský výlet. Toto sú len drobnosti. Istý čas až nenávidela svojich rodičov za to, že ich je toľko a ona tým bola obmedzovaná. Nebolo to o tom, že chcela nové tenisky, značkové rifle a pod. Iba chcela snami chodiť na bicykel, na kupko - to niekedy musela aj strážiť mladšie.

babulkomale
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 pozri, ja chodim do obchodu a viem citat na Profesii platy. Vidim ceny, zijem v realite.
Minule som sa presla cakajuc na vysetrenie cinskou predajnou textilu, krasna, velka, pekne veci, ziadny smrad. No ceny vyssie ako niekde v Gate kde kupujem basic tricka a na spanie.
Topanky? Kazdy musi mat barefoot, drahe turisticke, aj tu na koniku, hned ti napisu ze tenisky za 20 by ani nekupili. Pritom je to ta ista biela guma z Ciny
Ano, ked vidim nase mesacne vydavky 4-clennej rodiny, nechapem z coho ziju viacpocetne rodiny, resp.ako sa dlhodobo da tak zit ( pride servis na auto, pokazena pracka, PN zivitela...kedy nasetris ked kazdy mesiac je odsun penazi znacny?)

babulkomale
19. jún 2023

@babulkomale aha teraz pozeram, ja som nenapisala, ze ta rodina co chcela pat deti, nechodi na tie dovolenky s ubytkom ani na lyzovacky.
Oni len frflu ze je to drahe.
Lebo im to bolo drahe aj ked mali jedno dieta.
Preto ma sokovalo ze uvazovali/snad už neuvazuju, o viacerych.

cinky16
19. jún 2023

ja by som isla hned do tretieho, financne sme dobre zabezpeceny, len manzelovi sa akosi uz nechce opat do toho, synovia maju 12 a 5

babulkomale
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 prosim ta natukaj si sedem ludi na hociktory komunisticky hotel v Tatrach na tyzden.
To uz radsej to more, ak maju radi teplo alebo su alergici...

babulkomale
19. jún 2023

@kvetinka75
Presne, vobec to nie je o znackach ale o moznostiach.
Ja nekupujem zo zasady napadne znacky, bolo by mi trapne chodit s napisom Hádaj cez cele prsia 😂
Tu ide o to ze musis mat nejake portfolio veci na striedanie, lebo zaspinia, zoderu...napriklad chalanom kupujem najlacnejsie teplaky, pretoze nema zmysel investovat do drahych pri ich style zivota 😃 radsej ideme na vylet.

kvetinka75
19. jún 2023

@babulkomale dcéra si teraz robí vodičák, skoro mi tá suma vyrazila dych. A keby som si predstavila že to dať ešte 2x. Neexistuje.

babulkomale
19. jún 2023

@kvetinka75 ved toto, ze sa to nazbiera. To nie su len darovane dupacky a kočík....

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@kvetinka75 Kruzky sluzia najma na odkladanie deti, aby si sa im nemusela osobne venovat. Tam sa tym detom venuju, fyzicky "ich znicia" a rodicovi trosku odidu starosti.

Ja netvrdim, ze tie veci nie su dobre, ci kruzky, ci drahsie vylety, ci lyziarsky... ale je to urcite nejaky ten "nadstandard". A nie je zle to chciet, len netvarme sa tu, ake sme biedne slovensko "z ruk do ust" a potom povazujeme za standard platit taketo veci...

@babulkomale Ale ved pisem - je to o standarde, aky chcem mat. Niekto si povie, radsej 1 dieta, ale dve dovolenky rocne musia byt (nie v stane pravdaze 😉 ) a niekto si povie, radsej 3-4 deti, a pojdeme stanovat k nejakej priehrade.
Niekto povazuje za standard ist na obed do restiky, ak je na vylete, ina rodina robí lepaky...
Ja netvrdim, ze jedny su dobrí a druhí zlí, kazdemu vyhovuje niečo iné, iba tvrdím, ze materii dávame aj neprimeraný význam v našich životoch... Ak niekto tuzi po dietati a proste nebude mat na drahe veci, je to OK, vie poskytnut tomu dietatu velmi kvalitny zivot.

babulkomale
19. jún 2023

@dzina007 omg 600€? Urcite? Znami mali teraz dve deti na VS ale myslim ze tolko ani nezarobia ( statna sprava, furt dovolenky) aby na toto mali plus este vydavky ine...
Jedno predtym pracovalo ale posledny rocnik uz nie a navyse si kupilo auto pred rokom...ale tam mozno prispeli dedkovci.

babulkomale
19. jún 2023

@zmrzlinka2021

Kruzky sluzia najma na odkladanie deti, aby si sa im nemusela osobne venovat. Tam sa tym detom venuju, fyzicky "ich znicia" a rodicovi trosku odidu starosti.

Prepac, ale toto je taka sprostost, aku som este necitala 🙈 ked sa dieta niecomu chce venovat a je v tom dobre, tak snad sa neocakava ze je ho naucim tenis, ze ja ho naucim hrat na nastroj, ze ja ho naucim po francuzsky? Naco potom ucitelia ZUS studuju na VS? Aby sme tam odkladali deti?

babulkomale
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 nie, nemyslim ze nebudu mat na drahe veci. Ja myslim ze ked bude horsie, nebudu mat na nic.

lacibo
19. jún 2023

Urcite do toho chod..my mame 24, 19 a takmer 7 rocnu..vztah medzi nimi je perfektny..starsia dcera mala 18, ked sa mala narodila..lubia sa velmi..ked jej zaspievala vlani na svadbe, plakali sme vsetci..tretie dieta nam dalo vela radosti a pohody..uz len to naj z rodicovstva..kedze sme boli skuseni a vedeli sme co a ako..navyse mohli a mozu ju hocikedy postrazit..tak som ani nikdy nemala pocit ze nieco nemozeme..naopak sme aktivni vsetci..uz aj s malou sa da podniknut hocico

renca206
19. jún 2023

Ja mám 3 detičky tiež s väčším rozdielom, najprv som sa veľmi obávala ako to dáme, ale nie je to také zlé. Áno čo sa týka dovoleniek musíme pozerať vyslovene väčšie apartmány alebo 2 izby čím sa predražuje celá dovolenka, každý výlet nás stojí o čosi viac, ale aj tak deťom nič nechýba a majú všetko čo potrebujú. Chodia aj do školy v prírode, školské výlety, kino, krúžky a pritom nezarábame bohvie aké veľké peniaze ale nie sme ani na minime. Keď sa chce všetko sa dá, možno nechodíme na drahé luxusné dovolenky, stačí nám aj chorvátsko, Grécko a podobné destinácie, ale chodíme každý rok. A čo sa týka vysokých škôl tak tým že je väčší rozdiel sa školy len budú prekrývať (jedna skončí, druhá pôjde a potom tretí) takže nie naraz sa budú platiť školy. Je to finančne náročnejšie, ale vždy sa dá nájsť zlatá stredná cesta. Neľutujem v žiadnom prípade že máme 3 detičky, a keď to vy cítite že chcete tretie dieťa tak smelo do toho len teda treba brať do úvahy väčšie výdavky. Takisto ja si nepotrpím a ani ich neučím aby mali najdrahšie topánky, oblečenie. Majú veľa značkových vecí kúpených vo výpredajoch. Takisto mobily, tablety majú tiež každý, ale nie tie najdrahšie. Popri materskej/rodičovskej sa dá ísť aj pracovať aspoň na polovičný úväzok a hneď je väčšií príjem do rozpočtu. Keď sa chce všetko sa dá...

iwet25
19. jún 2023

Ak túžite obaja po treťom dieťati tak do toho choďte. Ty musíš vedieť ci do toho chcete ist, bývate v dome, asi už ani väčšie auto nepotrebujete keď deti su väčšie a už nemusia byť 3sedacky vedľa seba. Vidíš kazda tu ma iný názor na to. To co vadí im, tebe nemusí. Ja bývam na sídlisku a tu ma veľmi veľa rodín 3deti a bývajú v malych 3 izbovych bytoch. S dovolenkami to už bude náročnejšie co sa financií týka.

alexka89
19. jún 2023

Ja by som už do 3ieho nešla ...mám z toho normálne nočné mori ...mám 2och chlapcov a nemám vôbec potrebu skúšať to ďalej či vyjde dievča...mne 2deti stačia...teraz je taká doba že ani vlastné bývanie nemáme hlavne že dalsie detí si budem robiť...to mi také asocialne pride ...ak by sme si niečo zaobstarali dediť už má kto

dzina007
19. jún 2023

@babulkomale ono ak dieta nedostane internat... a musi sa platit podnajom, tak ked sa zrata ubytovanie, strava elektricenka tak to moze tych 500 vyjst...
zalezi ci studujes v blizkosti domova, alebo ides niekde do Bratislavy.

Ja ked som bola na vyske tak som dostavala 50e tyzdenne na stravu plus intrak okolo 50. takze uz pred 15 rokmi to vychadzala na 250e. kym som nemala internat platila som podnajom 120e takze to bolo cez 300... tak ratam ze teraz to ak clovek byva v podnajme moze tych 500e vyjst.

dzina007
19. jún 2023

@babulkomale ja sa pri kruzkoch smejem ked niekto povie ze tam deti davame aby sme mali pokoj a zbavili sa ich a mali klud... Veru vacsi klud by som mala keby sedeli doma na zadku alebo hrali sa za barakom ako rozvazat na kruzky aby to postihali... 😀 isto toto je sen kazdeho rodica.. 😀 behat medzi kruzkami a oddychovat jazdenim v aute... 😀

babulkomale
19. jún 2023

@dzina007 to je riadna supa.

babulkomale
19. jún 2023

@dzina007 presne, najvacsi klud maju rodicia ktorych deti su nonstop na playku a rodicia poslopkavaju na terase. Cez koronu sa ucit z videi hrat na hudobny nastroj, to snad nemoze zavidiet nikto 🤦 cest vsetkym, co vytrvali.

bobo1983
19. jún 2023

My mame 3 deticky...zadarilo sa...ale vobec som neriesila, co teraz...co ak niekedy...jednoducho som sa tesila a dolezite bolo pre mna, aby bolo zdrave...a bonus bol, po 2 chlapcoch manzelova vytuzena dcerka ❤

belllinka
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 to čo tu za kraviny píšeš, že krúžky sú iba na odkladanie detí? Som šťastná, že moje deti chodia na krúžky, ktoré ich bavia, že športujú a že sa iba nepoflakujú po vonku alebo nesedia doma za počítačom. Sa spýtaj tých detí, ktoré teraz nevedia čo od nudy, pijú, fajčia, režú sa, či mali v živote niečo, čo ich bavilo a či sa rodičia snažili nájsť im nejaký krúžok, kam by zapadli.

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@belllinka Vsak keby si sa im venovala, prečo by mali sa "iba poflakovat po vonku" ci "sediet za pocitacom", nie? 😉 Proste vyriesis to tak, ze ich tam supnes a je to logicke. Proste namisto toho aby ja ako rodic som minala cas, energiu na dieta, robi to za mna niekto iny. To su normalne veci a aj logicke.

babulkomale
19. jún 2023

@zmrzlinka2021 mozno pre teba logicke 🤦
Ty vies naucit deti vytvarnu, hudbu, sporty?
Mas kvalifikaciu na vsetko?

tinka8512
19. jún 2023

A ake mate pohlavie deti?

autor
19. jún 2023

Ďakujem veľmi pekne,skôr som chcela aby mi odpovedali maminky troch a viac detí..ale beriem každú radu.Nechame si nejaký čas na rozmyslenie,uvidíme ako sa to vyvinie.

autor
19. jún 2023

@alexka89 ja netuším po dievčati ..je mi jedno aké pohlavie 🙂

zmrzlinka2021
19. jún 2023

@babulkomale My sme s drahym dost aktivni, turistika, bajkovanie... vytvarnu ma dieta ako predmet v skole s velmi sikovnou ucitelkoou.. a hlavne po skole chceme byt ako rodina spolu, nie do siestej vecera niekde trcat a potom padat na hubu, lebo treba sa ucit, treba prichystat jedlo, treba...
A opakujem, aby to bolo jasne - ja nie som proti kruzkom, mnohe su velmi dobre, napr. hudobny nastroj - ja len tvrdim, ze ten, kto ich nema, nema nizsiu kvalitu zivota a nie je to gro fungovania. Chapem, ze zijeme v polocnosti, kde jsa ludia porovnavaju, kde sa vztahy a laska urcuju peniazmi, ale nie je to to gro. Dnes sa tu ludia predbiehajú v kruzkoch, dovolenkach, vystroji a neviem co, ale kopec deti nema kompletne a harmonicke rodiny, ziju pod neustalym stresom, ci na vykon, ci z nenaplnenych emocnych potrieb...

babulkomale
19. jún 2023

Mam viacero kamosiek ktore maju 4 a 5 deti. Ale tie sem nechodia. Ktovie preco 🤔