Túžba po druhom dieťatku a zdravý rozum

6. nov 2021

Pekný deň žienky.
Už takmer polrok ma zožiera pocit, že nám v živote ešte niečo chýba. Doma máme takmer 4 ročné dieťatko no a rada by som k nemu súrodenca. S manželom si rozumieme (samozrejme bežné hádky sú, nie sme chodiaca dokonalosť) ale v zásadných veciach držíme spolu.
Druhé bábätko by nebol problém, čo sa týka nás dvoch. Obaja po ňom túžime, aj keď manžel mi minulý týždeň povedal že áno, chcel by, ale má o mňa veľký strach (muž nie je extrémny romantik alebo emocionálne založený, skôr je srandista, večne v pohode naladený). Keď som sa ho opýtala že čoho sa bojí, tak vraj o mňa (mala som celé tehotenstvo nevoľnosti, čiže aj problém s priberaním, zas pôrod úplne v poriadku, bábätko ale malo koliky a reflux do roka, čiže náročné obdobie).

No a teraz moja dilema. Vysokú školu mám ukončenú len prvý stupeň Bc, do toho sme kúpili pozemok a plánujeme stavať domček. Neviem či mám robiť ešte Ing alebo to nechať tak, či pracovať, alebo mať bábätko.
Rozum vraví počkať ešte aspoň rok, srdce hovorí, už včera bolo neskoro ❤️
Možno keď uvidím iný racionálny názor, otvorí mi to oči a rozhodnem sa správne.

Ďakujem za všetky reakcie 🙏

veronikavaneska
6. nov 2021

Ja si myslím že žena vie kedy je ten správny čas a keď to cítiš ❤️ tak je to správny čas 👍

zooeynka
6. nov 2021

Ak nemas 40 tak sa neponahlaj. Dostuduj najprv, pracuj, zarob, potom majte druhe

deti95060810
6. nov 2021

ja len že dom sa dá stavať aj s viacerými potomkami....
my sme stavali dom so 4 deťmi - svojpomocne.
začali sme síce keď sme mali deti tri - ale akosi zas niečo nevyšlo... 😉

pribinak
6. nov 2021

Kedy chceš mat druhe, keď nie teraz? O 10 rokov?

anonym0001
6. nov 2021

Neanalyzuj a chodte na to.

autor
6. nov 2021

@veronikavaneska no však to že ten cit neviem premôcť ničím iným, tá túžba je silná 😊
@zooeynka ešte nemám ani 30 😄 financie máme, nevrháme sa na niečo, na čo nemáme.
@deti95060810 toto je presne aj u mňa, veľmi túžim po veľkej rodine, 3-4 deti ideál ❤️ už tak podvedome napríklad teraz pozeráme 7 miestne auto 🙈 ono všetko vyšlo tak ako malo 😄 veď keď sú už tri, štvrté je len čerešnička 😊
@pribinak však práve že vždy bude človek hovoriť prečo teraz nie, to sa dá nájsť milión výhovoriek. Preto teraz uvažujem nechať premýšľať srdce a nie rozum 😄😊 a samozrejme vždy je otázne či to vyjde na šupu. Pri prvom dieťati to trvalo viac ako rok kým sa podarilo

mironka
6. nov 2021

my sme sa s tromi detmi pustili do prerabky 2-generacneho domu od poschodia a strechy. V dome sme aj byvali. Vsade buracky,prach a podobne. Do toho som zistila,ze cakame stvrte. Bolo to minuly rok. Isla som do porodnice a lucila sa s majstrami. Potom som sa vratila a oni u nas este stale robili. Niektore veci nenaplanujes,mnohe ano. A ano,uz mame 7miestne auto. Drzim palce!

elementissa
6. nov 2021

Podľa mňa, keď nad tým takto uvažuješ, tak nie je ešte čas. Dieťa by si mala mať až keď si 10000000% presvedčená, že ho chceš, zvládneš a berieš na seba aj všetky potenciálne riziká. Hovoríš, že si mala celé tehotenstvo nevoľnosti. Bola si na infúziách, ležala si celý čas v posteli? Dávali ti silné lieky, aby sa v tebe udržala aspoň voda? Koľko krát denne si grcala? 20,30x? Ak áno a napriek tomu túžiš mať ďalšie dieťa, tak sa nečudujem tvojmu mužovi a naopak sa čudujem tebe, neviem či máš adrenalín z toho, že si blízko smrti alebo ťa nabudzuje pocit, ze uz sa nemusíš zobudiť na druhý deň, lebo počas noci nastane kompletný rozvrat organizmu. Ak si to nezažila, tak buď rada, ale stále by si mala byť opatrná. Ja som to zažila a nie je to niečo, čo by som bola ochotná absolvovať znova a človek si v takej chvíli uvedomí, ako je krehký a slabucky a umrieť nie je také ťažké ani nepredstaviteľné pre mladého človeka ako sa môže zdať. Mne bude navždy rezonovať doktorki. n hlas "keby vás svokrovci nedotiahli do nemocnice, najneskôr o dva dni by ste už nežili". Tehotenstvo je nebezpečenstvo vždy, akokoľvek sa to snaží niekto zahovorit. A buď máš tak obrovskú túžbu (aj napriek predchádzajúcim zdravotným problémom), ze sa dokážeš zmieriť aj s tým, že to môže dopadnúť aj zle a ostane po tebe jedno dieťa bez matky a jeden ovdovený chlap alebo uvažuješ racionálne a vieš, že vedome svoju rodinu neohrozis. Tie, čo majú tehotenstva v pohode to samozrejme takto neriešia a vlastne im ani nenapadne, že by sa mohlo niečo pokaslat. Ale stále platí to, čo som písala ako prvé- keď nad tým musíš rozmýšľať, tak to nie je ešte vhodné. Ak sa o teba manžel bojí, že by si mohla nebodaj umrieť alebo ostať s doživotnými následkami, asi má na dobrý dôvod, lebo chlapi si veľmi neuvedomujú riziká tehotenstva. Iba ak sa ich nejaké priamo dotkne. V tom prípade by si tehotenstvo mala radšej kozultovat s lekarom ako s anonymnymi ženami z koňa. Za mňa, ak už je v hre jedno dieťa, rozum by mal byť vždy prvý. Lebo voči tomu prvému dieťaťu je tvoja hlavná povinnosť a zodpovednosť. Kým si bezdetná, rob si ako ti srdce raci. Ak už dieťa máš je tvoja prvoradá povinnosť voči nemu. Zabezpečiť, vychovať a svojvoľne neohrozit. Takže ja ako vždy stojím na strane rozumu. No nikto sa nepýta na názor bez toho, aby sám mal nejakú preferenciu. Aj tak si z komentárov povytahujes tie, ktoré sa tebe budú hodiť najviac. Lebo ty si už rozhodnutie spravila. Len si to ešte nechceš priznať a potrebuješ "zvolenie" a súhlas iných ľudí, aby si si to sama pred sebou odôvodnila. "Veď ženy z koňa povedali aby som mala/nemala dieťa teraz".

maris5
6. nov 2021

Nas prvy mal snad vsetko od kolik, grcania, pupocnikoveho pruhu.... druhy bol "za odmenu" ten prespal v noci 5 hodin. Krasa. A ziadne koliky. Za mna cim skor, tym lepsie. Tvoje telo uz mladsie nebude.

autor
6. nov 2021

@elementissa ďakujem za názor. V ohrození života som samozrejme nebola. Prvé tri mesiace boli také, že som prevracala skoro celé dni, neskôr som vracala tak 5x denne. Za celé tehotenstvo som pribrala necelé 3kg. Tesne predtým ako som otehotnela sa ma dotkla jedna životná situácia, ktorá si myslím že sa mi v tom období podpísala na psychike.
Nikdy v živote by som sa nevystavila riziku že ja chcem a nechala by som svoje prvé dieťa na pospas osudu, nie som sebecká.
Gynekológ ma sleduje 4x ročne (kvôli iným veciam, ktoré nesúvisia s možným tehotenstvom) takže viem že moje telo je úplne v poriadku a teda na tehotenstvo som pripravená.
Manžel sa bojí celkovo, aké bude druhé tehotenstvo, pôrod samozrejme tiež, veď to nie je nič ľahké (aj keď ja som mala naozaj rýchly pôrod a bezproblémový) a asi aj ten čas či na seba budeme mať pri dvoch deťoch. Pri prvom vlastne ani neviem ako ten rok ubehol.

Určite by som sa nerozhodla podľa toho že mi Janka z hornej dolnej povedala že mám ostať tehotná, ale je fajn prečítať si ako to vidia nezainteresované ženy.
A pre mňa je to super prečítať že sa dá stavať dom aj s dvomi deťmi a pritom zvládať všetko naokolo.

Ale samozrejme tiež ďakujem za tvoju skúsenosť. Je mi úprimne ľúto, že si mala takýto hrozný priebeh tehotenstva, to ja oproti tebe som naozaj nezažila nič hrozné 🙂 možno o to viac som rozhodnutá, že nevoľnosti sú len kvapka v mori pri toľkých ťažkostiach iných žien

autor
6. nov 2021

@mironka ďakujem veľmi pekne za podporu ❤️
@maris5 no presne aj naše prvé bolo také 😄 necelé 3kg bábätko, kolíky, plač, neustále nosenie na rukách 😁 snáď druhé nám ukáže že detičky vedia aj ležať a len tak spať 😄

elementissa
6. nov 2021

Jasné 🙂 veď preto som aj doložila, že ty už rozhodnutá si, len hľadáš podporu svojho rozhodnutia 🙂 každopádne držím palce, aby všetko dobre dopadlo a bola si hlavne šťastná a spokojná 🙂

janickacrazy
6. nov 2021

Podľa mňa máte najvyšší čas, staršie dieťa už bude samostatné, keď sa drobec narodí, ja mám 5-rocny rozdiel, za mňa fajn. Starší už chodil do škôlky, mala som čas na bábo. Malý bol dobrunky, tak som si materskú celkom vychutnala.

bluka2
6. nov 2021

Ak by som si mala tipnúť, druhé dieťa bude ľahšie. Píšeš o nejakej udalosti s vplyvom na psychiku. To tak býva, že stres v tehotenstve = nekludne bábätká. Aj ja som tak mala prvé. Druhé žiadny stres a bábo fakt ľahké. T.j. viac starosti som v tom období mala so starším dieťaťom, žiarlivosť, atď.

vevapeto
6. nov 2021

Moc nad tým rozmýšľaš, len jedno ti poviem- niektoré veci sa dajú odložiť aj na neskôr, niektoré nie. Tie veci ktoré opisuješ, že má manžel strach, sú úplne bežné veci ktoré k tehotenstvu a následnej starostlivosti o bábätko patria. Určite by som šla do toho, keďže predpokladám, že máte bývanie a netriete biedou. Uvidíš, neolutuješ.

miadi
7. nov 2021

U nas je rozdiel 4.5r medzi detmi a je to uplne super. Ja by som to na tvojom mieste neodkladala -hoci si mlada a tvoj vek nie je tlak.. ale medzi detmi aby Nebol zas moc velky rozdiel. Lebo ty si mozes mysliet ze druhe bude na prvy šup ako zvykne byt to prve no nevies moze to od dnes do dna kym porodis trvat aj 2roky alebo sa mozete aj tolko snazit. A. Dom stavat Ved to nikdy nie je hotove v termine vzdy sa to natahuje vzdy nieco meska nieco sa pokazi, aby si neodkladala 2r koli domu potom sa zas 2nedarilo a bum dieta bude mat 8-9 a uz ho Mozno prejde chut na babatko surodeneca zacne sa pripravovat na pubertu .. vravis ze chces 4 deti tak si to druhej urob co najskor potom daj pauzu a dokonci co chces dokoncit a o 4-5r mozes mat dalsie a potom dalsie . Riad sa srdcom rozumom vies ze to zvladnes . Kazde teho je ine aj porod . Toho sa neboj.

miadi
7. nov 2021

Nehovorim ze mas mat to druhe koli prvemu 😌ale ti surodenci sa lepsie zahraju ked bude ten vekovy rozdiel akurat. 4r uz je jedno samostatne dieta ktoremu sa zide partak.

martinka13
7. nov 2021

Na dieťa nie je nikdy úplne ideálny čas. Keď začnete stavať, zas budu len ďalšie prekážky. Keď sa zamestnaš detto. Najdôležitejšie je, že si rozumiete s partnerom a dieťatko chcete. Ja by som nečakala. A súrodenec bude pre staršie len plus.

zuzanockamt
7. nov 2021

Závisí aj od vášho veku s manželom...ak ešte nemáte 40+ (hlavne ty), tak pohoda- doriešiť bývanie, štúdium, našetriť, pracovať. Vyšší vekový rozdiel medzi deťmi je fajn.

guliver19
7. nov 2021

@elementissa preboha to je co za od veci prispevok, podme vsetcia umrime😄

mamusa34
7. nov 2021

Pozri ja som strašne chcela bábo a bolo obdobie raz môj nechcel raz ja som chcela .aaaa teraz som ja tak natlacila že máme po 15tich rokoch druhé a maly si muža obmotal okolo prsta 😃takže šťastnejší nemôžeme byť .