icon

Upratovanie, domácnosť, čas s dieťaťom

5. feb 2023

Ahojte, ako to doma stihate? Ja neviem, ale ked chcem mat doma stale tip top upratane, poprane, pozehlene, mam pocit, ze sa potom malo venujem dietatu, pridem z roboty po 16:00, musim hned dat prat, varit, povysavat, plus rozhadzane hracly a kade co popratat, syn je doma uz po 15:00, medzitym mu dam jest, musim zasa povedat pradlo, suche zvesat, poskladat, pripadne pozehlit, upratat do skrin … okolo 8 ide syn spat, hodinu ho uspavam, vyjdem o 21:00 zo spalne, len vtedy sprcha, nejaka vecera a este vykladma mycku a zasa nakladam …. Ako to stihate ostatni? Teraz vikend, to robim aj vacsie veci, umyvam kupelnu tip top, nech sa leskne, drhla som celu linku, vsetky skrinky, vysavanie, zmyvanie zemí, utieranie prachu, okrem toho ako cez tyzden, varenie, pranie, vesanie, skladanie, zehlenie …. Stale mam co robit, ked nahodou polavim, tak mam pocit, ze doma uz je katastrofa …. Ako to robite ostatni? Dik

simsalabim
6. feb 2023

@letfenixa a navyse, aky dochodok by som potom ako nepracujuca asi mala?

yoxinka
6. feb 2023

@letfenixa
V tom príspevku ani tak nešlo o zo, že má žena sedieť doma, závislá na mužovi. Tým som chcela poukázať na absurdnosť toho, že muž vyhlási niečo za ženskú prácu a očakáva, že to teraz žena bude robiť a ešte ju bude vkuse džubať za to, že to robí zle alebo nerobí.

dadis
6. feb 2023

@simsalabim Viem asi ako to @yoxinka myslela. Ze ak chce mat doma sluzku, tak treba finacne zabezpecit rodinu, aby sa zena mohla domacnosti venovat a nechodit do prace. Ak by muz na tom trval, mal by adekvatne aj prispievat zene do 2.piliera, akoby pracovala...ale je to utopia, vela muzov na SK nema take zarobky, aby zo seba robili zemepanov 😂 - pre mna nastastie, pre mna by to bol neakceptovatelny sposob zivota - v normalnych rodinach musia sa aj muzi chytit vysavaca, handry, pradla, ci riadov..

martinka13
6. feb 2023

Ak manžel chce mať všetko tip top ma 2 možnosti. Buď Ti výrazne pomôže, alebo zaplatíte upratovačku.

bunka1
6. feb 2023

Raz by mi manžel povedal, ze je v dome bordel tak mu poviem nech si uprace sam a nech sám si udržiava poriadok po sebe.... a beriem dieťa von 🤷‍♀️

autor
6. feb 2023

@henta ale ja nevarim len kura, nemozem stale to iste, pracka perie sama, ale vyvesat ju potom treba, veci na vesiaku poskladat, upratat do skrin, vysavat, hracky upratat, mycka nalozit, vylozit …. Chodim po 16:00 domov

mimi3008
6. feb 2023

Tak potom je chyba v manzelovi, to je cely problem

mimi3008
6. feb 2023

Roboticky vysavac a susicka su vyborny zlepsovak. Roboticky vysavac ti moze kludne denne povysavat cely byt, kym nie ste doma. A ked budes mat susicku, usetris vesanie a zvesavanie pradla a najma to zehlenie

popoluska139
6. feb 2023

Skusala si prestavit program na susicke nech to nedosusi uplne alebo na mensej teplote ked sa mu zmensuju veci?u nas to pomohlo a hlavne nic nezehlim odkedy mam susicku

anjelicek26
6. feb 2023

Hlavne kupit vacsiu pracku.. susicku . Mam oboje na 10 kil a mam poprate za pol dna vsetko z toho tyzdna..a to je Nas 6...

denkabemommy
6. feb 2023

Raz mi manžel povedal, že máme neporiadok. S kľudom som odpovedala "tak uprac", uvarila som si kávu, sadla si a pozerala ako upratuje. Žijeme tu spolu, spolu upratujeme. Bodka 🙂

kulumulu123
6. feb 2023

A pan urodzeny aj nejakym sposobom prispeje k tomu aby bolo vzdy tiptop alebo dokaze iba kritizovat a sam si nevie po sebe ani tanier do umyvacky odniest?? Ked chce mat sterilnu domacnost musi pridat ruku k dielu alebo zaplatit niekoho kto mu tu domacnost bude udrziavat v bezchybnom stave...

mondolina
6. feb 2023

a prečo vysavaš každý deň keď ste celý deň v robote? v škôlke?

erika237
6. feb 2023

Autorka proste muzovi napis, co ma urobit a nech porobi aspon nieco, kym prides z prace alebo kym das dieta spat. Znovu napisem, ze ak nemate velky dom, kde este treba porobit omietky, sadrokartony alebo ak neryluje sam na jar 20 arovu zahradu tak nech pomaha. A ak aj ryluje 20 arovu zahradu rucne tak sa to robi na jar a cez zimu moze utierat prach alebo umyvat zem, to aby nemal potom svalovicu.

Ak nieco neurobi tak nech ho to pocka, ja som to tak riesila s tym mojim. Pozvesovala som veci sadla si na gauc a povedala nech mi pomoze. Samozrejme ked je jar/leto a on vonku presadza nieco, alebo natahuje plot tak si porobim sama veci, necakam, ale ja mu tiez casto pomaham. On nie je typ, ze sam sa chyti utierat prach, jemu je to jedno, aj keby sme mali pol roka neutrety, ked nieco chcem musim mu to povedat, cize nie je to take lahke fungovanie ako by som cakala, ale fakt nie som na spagatiku a nie ze pridem domov o siestej a este budem varit nieco na veceru, ale piglovat.

miskaa289
6. feb 2023

My sme doma 4 a to pracku nenaplnime aj keď sa všetci vyzlecieme a dala by som všetko na raz prať. Ešte môže byt problém aj ten ze máš malú pracku a preto nazbieras hneď za jeden deň ale teda unas sa neperie každý deň a každý deň ani nevarim. Ja chodím do prace aj manžel.
Deti jedna do skolky a druha do školy. Ja chodím do prace ráno o pol7 už odchádzam a manžel zanesie deti do školy/škôlky a ide so prace. Ja ich zas vyzdvihnem domou prídeme po pol5 manžel len o 5 konci v práci.
Keď prídeme domou naložím pracku(2x do týždňa max) periem viac cez víkend.Ak treba medzi tým urobím jesť aj to iba lahke jedla max cestoviny,praženicu,chlieb vo vajíčku,parky a podobne veci. Všetci mame obed cez deň teplý my v práci deti škole/škôlke takze cez týždeň nemusím vyvarat. Keď príde manžel on je s mladšou a ja idem zo staršou riesit školské veci.A teda keď nie sme doma tak ani upratovať nieje nejako extra čo skôr take klasické veci popraviť deku na gauči a tak.. premna hračky bordel niesu a tie by počkali.

rebeka7501
6. feb 2023

Teóriu o tom, že domáce práce sú povinnosťou a úlohou ženy aplikoval i exmanžel, ktorému to vštepovala mama a učila to všetkých synov. Lebo to robila i ona. Tak som jej povedala nech si pozrie kalendár aký je rok. Nie sme v 30tych rohoch minulého storočia, kedy sa žena starala o deti a domácnosť, pričom manžel pracoval.

alex666
6. feb 2023

No napriklad kym ja vecer uspavam syna, moj muz uprace kuchynu, nalozi umyvacku pripadne ako-tak sprace hracky. Co robi tvoj muz kym usoavas dieta.
Tiez by som sa pozrela na to uspavanie - nedavas ho spat prilis skoro ked mu trva hodinu kym zaspi? Skus ho davat neskor.

lujza123
6. feb 2023

Teba co doviezli zo saudskej Arábie ze si tak vycvičena ze muža musíš poslúchať na slovo?

Akože on ti povie ze máš po práci kmitat v domacnosti tak sa vykasles na dieťa aj sama na seba a makáš jak blbá do 21.30? Lebo muž povedal... 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

To ta baví takýto život, ani koníčky, nič len jak robot fungovať? Hlavne ze doma sa to leskne. Smutne

blackcat8885
6. feb 2023

Moji majú 4r a 10r ja robím 2dni 14ky 2dni voľno teda upratujem a varím keď mám voľno. Keď mám 14ky a prídem domov o 19tej je bordel ale neriešim skontrolujem ulohy deti osprchovať a idú spať. Takže u nás pohoda počas voľna keď som sama doma stíham upratať navariť aj oddýchnuť do tej 14tej 15tej keď idem pre deti. A muž hocikedy tiež uvarí keď mám 14ku

nickpick
6. feb 2023

nalozit pracku a vyvesat dokaze snad muz aj sam…..inak taketo argumenty ze on varit nevie…nech sa nehneva, snad dokaze urobit prazenicu, omeletu, spagety….najjednoduchsie je povedat ze neviem….aka je vlastne jeho uloha v domacnosti? ved spini aj on predsa….nech laskavo prilozi ruku k dielu, alebo nech plati upratovacku….keby zil sam tak by zhnil v spine a umrel
od hladu??

lenka_vi1
6. feb 2023

Máš len 2 možnosti: buď budeš pokračovať v tom čo robíš a budeš dobrovoľne otrokom svojej domácnosti alebo dáš prednosť svojmu dieťaťu, aby keď vyrastie mohol spomínať na to čo s.mamou spolu robili namiesto toho aby spomínal na mamu s metlou v ruke. Čistá domácnosť áno ale žiadne otrokarcenie.

yoxinka
6. feb 2023

Keď si ja idem ľahnúť s mladšími deťmi, vrátim sa do vyumývanek kuchyne, riady v umývačke a tá umýva, všetko spratané a muž ešte kontroluje s najstarším úlohy, prípadne mu pomáha niečo do školy dokončiť alebo hrajú nejakú hru, keď má všetko hotové Tvoj chlap robí čo, kým uspávaš dieťa?

lujza123
6. feb 2023

Mala by si sa prihlásiť do nejakej zámeny manželiek....

Takú nejakú echt feministku by som tvojmu chlapovi dopriala nech ho dá do laty. Ten by bol riadne prekvapený ako to iné ženy "stíhajú" 😂😂 By s plačom volal mamke už po prvom dni

katulienkax
6. feb 2023

Kravina za den sa nemoze tolko uspinit,!prehanas to s pranim

katulienkax
6. feb 2023

@letfenixa prevoha to kazdy den periete uterak a potom, pradlo postelne a vsetko a sa divite ze mate alergie na kazdu somarinu

letfenixa
6. feb 2023

@katulienkax áno, presne si to trafila.

evinqua
6. feb 2023

Jednoducho - urobim co stihnem, resp.urobime co stihneme, vsetci doma. Ja som v práci kratšie, pridem domov okolo 14,30, povysavam, poskladam pradlo, predpripravim si suroviny ak v ten den varim - varim kvoli svojim dietam, cca 3 x cez pracovne dni, okolo 15,30 vyzdvihnem syna zo skolky, potom ideme bud na kruzok a vrátime sa domov okolo 18 alebo sme doma a vtedy napr dám prat- periem tak 3x do týždňa po 2 pracky. Varim, syn sa hra v izbe alebo je so mnou v kuchyni alebo pri telke, po veceri je uz muž vacsinou doma a okolo 19,30 on dava syna spat, sprchuje ho atd, to mu trva hodinu, ja za ten čas ozehlim, peciem, idem nakúpiť,...okolo 20,30 uz mame obaja voľno. Ráno vstávam prvá ja o 5,30. V piatok poobede zvyknem byt doma uz okolo 14tej a urobím si veľké upratovanie co som nestihla cez týždeň, cez víkend trávime cas spoločne na výlete, u rodičov a pod. Ak ide jeden z nas niekam von,v ten den improvizujeme a niekedy neurobime "nic pre domacnost" .Kým je syn malý, vybrala som si prácu s dobrym pracovným časom

aurinia
6. feb 2023

Ja mám vačsie deti...nemavame tip top nikdy ...ale upratujem stále ...je síce pravda, ze ak neurgujem deti aby si upratali tak sú pokojnejšie, nie sú stresovane, ale zas muz to nemá rád. Celý deň pracuje a príde do neporiadku. Tak snazime sa ..ideálne to není. Ale hlavu si z toho nerobím. Ja si k upratovaniu kuknem film alebo muziku a potom som aj ja v pohode.

siska53
6. feb 2023

Tak ked chce mat muz tip-top, nech sa zapoji do toho aj on. A preco peries kazdy den? Ved mate len 1 dieta. Nerozumiem ani kazdodennemu vareniu. Ved hadam mate teple obedy v praci a dieta v skolke..

lucia898989
6. feb 2023

Akoby som o sebe citala, az na to, ze ja som este na materskej a mam dve deti 9 a 2 a riadim nonstop a mam pocit, ze je to aj tak malo 🙄 A ano, chcem mat tip top vsetko, ale aj ked riadim stale, stale to nie je podla mojich predstav. Myslim, ze cim skor sa s tym zmierime, tak to bude pre nas lepsie 🙈😅 Ale aspon viem, ze nie som v tom sama 😜