Váš názor na mateskú
Ahojte, aky je vas uprimny pohlad na vasu matersku? Ako ste to cele vnimali pocas toho obdobia ked ste boli s malickymi detmi doma? Vlastne deticky este nemam, ale v buducnosti urcite chcem..
Ide o to, ze vacsina znamych a zien v rodine ma na to nazor, ze svoje deti zboznuju, ale matersku si doslova odtrpeli tym, ze museli 24h denne davat pozor na deti a riadit celu domacnost. Nakoniec sa uz nevedeli dockat kedy vyjdu z toho stereotypu a nastupia spat do prace. Mnohe z nich kvoli tomu uz dalsie deti ani nechcu. Poznam snad iba jednu, co hovori ze to bolo super obdobie a kludne by si ho zopakovala aj 3x.
Ako to vnimate vy? Je to skor taka povinna jazda, ktoru ste si odtrpeli alebo ste si ju naozaj uzili? Dakujem vsetkym za nazory.
@casillas28 nikoho neodsudzujem, prekaza mi ked je takato tema, ze hned zasluzile pracovnicky co bezali po sestonedeli do prace, ponizuju zeny, ktore sa detom venuju. Na to ich mali predsa nie?
A ked sa zena venuje detom a rodine, tak pracuje pre rodinu, nie pre cudzich ludi, to ti nenapadlo? Pripada mi absurdne chodit zarabat aby som platila cudziu zenu k mojmu dietatu.
S vynimkou existencnych problemov.
@sissy27 luxus a prepych? Ahaaaaaa, tak uz rozumiem tym reakciam.
Sprchu som si dala akurat, aj masku, este si idem umyť vlasy kym pride muz a pretiahne ma.
Aj tebe prajem pekny vecer 🙂
@babulkomale opakujem kazda sme ina a kazdej vyhovuje nieco ine! Neskatulkuj...tak ja to nenazyvam ze pracujem pre rodinu, beriem to ako samozrejmost z lasky takze neberiem to tak ako ty .pracujem len za peniaze pre zamestnavatela co je cudzi clovek 🙂 mne to chore nepride, ale ja mam vacsie pochopenie pre zeny a kultury nez ty 🙂 nema to vyznam ale s tebou riesit. Pekny vecer prajem 🙂
@babulkomale btw ja nikoho neponizujem...len chapem ze kazda si to riesi ako to citti, chce a podla moznosti 🙂
@hankab - podla mna velmi zalezi od toho, ake je dieta.. s prvym synom bola materska super, uzivala som si to a na nejaku pracu som ani nepomyslela. A pri druhom.. myslela som, ze ma odvezu do pezinka a keby bol on prvy, na druhe dieta by som si uz asi netrufla.
Bývam v uk takže po roku som šla spat do prace na polovičný úväzok. To je podla mňa naj, chodim tam oddychovať aj keď je to makacka 😅 Syn je síce síce zlatíčko ale riadne náročné a dobre mi padne chvíľku nepočuť mamaaaaa 🤣 A stále by som stihala aj domácnosť keby sa mi chcelo 🤭
Ale mam kamosku nanny a fakt mi to príde ze niektoré ženy majú deti na obtiaž, denná nanny, nočná nanny, upratovačka...ale zas bohvie keby som mala toľké peniaze mala by som aj tlacica zubnej pasty 😅
@babulkomale dakujem pekne 🙌🏻 tesim sa ze niekto ma podobnu skusenost a ze uz je to lepsie ❤️
@hankab asi záleží veľa od dieťaťa a od okolností. Ja som už s druhým dieťatkom doma (reťazová materská). Starší ma 3 , mladšia pol roka. No poviem ti pravdu, že rozmýšľam o tom, že dám malú do jaslí a vrátim sa do práce skôr. Aj keď zatiaľ je to len taky nápad, pretože starší syn je často chorý a fungujeme spôsobom týždeň skolka, 2 týždne chorý doma. Takže neviem ako by som to sklbila. Ide o to, že mám pocit, že už nemám okrem deti iný život. Nemá nám s nimi kto pomôcť a je to psychicky vycerpavajuce. Hlavne ta mladšia je strašne uplakana.. aj keď priznam sa, že mám pri týchto myšlienkach (dat malú do jasli a ísť do práce) zo seba pocit, že som zla matka, že chcem ísť od tak malého dieťatka do prace. Samozrejme svoje deti milujem, len možno by prospelo sa trochu odreagovať.
@hankab Môj prvý syn bol dosť náročný. A prvých 5 mesiacov som si to odtrpela. Ale potom sme sa zosynchronizovali, ja som pochopila, že som tu pre neho, že on je teraz moja "robota", proste sme si zvykli na seba, vyformoval sa nám režim. Ale prvých 5 mesiacov keby mi niekto povedal, že hneď po ňom budem mať druhé, tak ho vysmejem. Ale po tých 5 mesiacoch to bolo super. Druhý syn sa mi narodil keď mal starší 2 roky. Bola som doma 5 rokov a bolo to najkrajšie obdobie - teda mimo toho prvého pol roka 🙈 Milovala som tú pomalosť dní, kedy vlastne nič nemusíš , milovala som prechádzky s kočíkom hlavne na jar a jeseň som si fakt užívala kočíkovanie. Bolo to krásne obdobie a ja som vďačná, že som ho mohla zažiť a byť doma na rodičovskej celú dobu. Teraz mám kolegyne, ktoré ešte nemajú deti, ale hlásajú, že podľa nich stačí byť doma rok - rok a pol a potom do roboty, že oni to tak chcú. Ja im na to nič nepoviem, však každá vieme najlepšie, ale ja som rada, že som mohla byť doma tak dlho, užiť si deti. Lebo znie to ako klišé, ale je to tak - deti sú malé len raz a pracovať budem po zvyšok života... A aj teraz keď sa ponáhľam z roboty pre decká a vidím nejakú mamičku ako si pomaličky, v pohodičke kočíkuje, tak si spomeniem aké krásne bolo toto pomalé a pohodové obdobie 😍
@hankab najkrajšie obdobie v živote- ktoré stále trvá a v ktorom som ja osobne dosiahla maximálnu vyrovnanosť a šťastie v každej sfére života. Okrem toho, že teda som nestratila samú seba, že vyzerám lepšie ako kedykoľvek doteraz (vždy som bola kočka😉), že mám čas na seba, sebarealizáciu, prácu, manžela, nemám čo vytknúť..Ja som si to ale všetko takto zariadila, manžel sa deťom venuje viac než dosť, je to milujúci partner, ktorý ma vo všetkom podporuje, popri deťoch mám prácu snov( z domu), úplne voľný režim čo sa tohto týka, dokonca v nej plánujem pokračovať aj v budúcnosti, na stálo, kariérne som sa počas MD a RD dosť posunula a keďže aj finančne sme na tom viac než dobre, MD som si užívala a stále užívam na maximum. Mojim snom bolo, že budem navždy robiť z domu v štýle kedy chcem a ako chcem a za super plat. A splnilo sa, do prace idem 1-2x v tyzdni na 2 hod, to len aby som mala nejakú socializáciu a rozptýlenie, inak sa tam naozaj nemám dôvod vratit na 8hod, to by bol pre mňa premrhaný život🫣Chodíme na výlety, do prírody, hocikedy hocikam podľa nálady mojej a mojich detí. A keďže som si zabezpečila takýto dokonalý life balance, deti som nedala ani do škôlky, pôjdu až do povinnej predškolskej. Ale ja na nich nie som 24hod sama, to vôbec, striedame sa popoludní s manželom. Btw- deti mám obidve veľmi náročné, na pozornost aj na všetko, potrápili ma viac než dosť, ale o tom to nie je. Deti sme si plánovali až keď sme mali všetky tieto veci vopred vyriešené a aj keď to možno vyznie, že to nie je ani pravda- tak je, ja som naozaj dokonale šťastná a vyrovnaná. Možno je to aj mojim celoživotným "mindsetom", neviem, ale za mňa- radosť žiť☺️
@babulkomale ano, 3r byt doma bez prijmu je luxus a prepych, ktory si nie kazda rodina moze dovolit - bud treba mat nasetrene, alebo mat muza, ktory bez problemov zarobi v jednej praci dost na to, aby utiahol vsetky naklady na zivot celej rodiny a aby aj nieco z tej rodiny mal.
@hankab Je zaujimave to citat, ako to ma kazda zena naozaj inac. Ja by som chcela byt taka mama, pre ktoru je to nastastnejsie obdobie v zivote, ale nie som. Je mi to kvoli malemu aj luto. Mam ho strasne rada, pripada mi ako nauzasnejsi chlapcek, som s nim rada, venujem sa mu, doma som s nim bola 2.5 roka a urcite to nebolo utrpenie. Ale unavne to bolo. A za mna osobne ziadne more casu, praveze naopak. Ono niezeby nebol volny cas vobec, ale je to take rozkuskovane a ja som typ, co sa potrebuje sustredit, venovat sa len jednej veci, poriadne sa do cinnosti ponorit a to sa neda. Takze konickom som sa venovala dost malo okrem jedneho a tym je varenie. To sa da robit aj s malym a tieto spolocne chvile mam naozaj rada.
Po 2.5 roku som sa vratila do prace, ktora je mentalne dost narocna - som matematicka, robim aj vyskum, tesne po navrate do prace som dopisovala vysokoskolsku ucebnicu. No a zistila som, ze mi tato praca pripada ako psychicky relax a vyslovene sa do nej tesim, ze si oddychnem 🙂 Jednoducho pre mna je male dieta mentalne narocnejsie ako vyssia matematika. Neustaly streh, poziadavky, permanentne testovanie hranic...Maly je perfektny, ale svojhlavy, vsetko spochybnuje, rozobera, vymysla na vsetko alternativne postupy 🙂 Co mi pride aj uzasne, ale narocne to je. Ani pri pozerani videi nie je oddych, lebo rozpravky ho vobec nebavia, iba naucne videa a tam ma ku vsetkemu otazky 🙂
Som zanho strasne vdacna, nemenila by som, ale obidvaja s muzom to tak nejako citime, ze jedno je nase maximum 🙂
@hankab budem na retazovej Materskej, zhruba 4 roky doma. Dcéra má rok, druhé dieťa sa narodí o pár v týždnov. Materská je najkrajšie a určite jedno z najťažších období. Fakt neviem, čo som robila s časom, kým som bola pracujúca a bezdetná. Lebo na Materskej je to z môjho pohľadu oveľa náročnejšie ako psychicky, tak časovo. Navyše, prácu som mohla kedykoľvek odložiť, dieťa nie. Ale stojí to za to a nemenila by som. Ja by som ročne dieťa nikdy do jasiel nedala. Financne sme zabezpečení, do práce ísť nemusím.
@hankab ja som si odtrpela len prve 3-4 mesiace,ked mala nespala,resp spala ako zajac a po 10-15minut,koliky,plac,ale nejako sme to dali. Bola som s nou doma do roka,od roka pracujem,ona je v jasliach,zladila som domacnost,pracu a aj rodinu,lebo sa to proste da,k tomu este studujem,aj muz. A rodina dalekoooo od nas…a funguje to,vobec to tak nie je,ze nestiham dieta,pracu alebo domacnost. Do par dni sme mali vsetci rezim a system. Po praci sme vsetci spolu,vikendy tiez…keby mame dalsie dieta,vsetko urobim rovnako,jasle mame uplne super,mala to tam miluje,ja sa socializujem v praci a po praci mame vsetci este dosz casu na seba. Podla mna,frustracia pochadza aj z toho,ze byt doma 3 roky v jednom kolobehu je celkom dost,vyjst z pracovneho rezimu,na kamosky tiez cas nie je,potom financna “zavislost”,ale vies,kazdy to ma inak,kazdej vyhovuje ine,ty si to musis zariadit podla seba a sama si najst potom system.
@sissy27 aha ty riesis peniaze, uz chapem. Tak potom netreba pisat bludy ako pol roka staci uzit si babatko a podobne. Toto sa dost podrobne riesilo v teme o zenach v domacnosti. Doma s detmi docasne sa nerovna bez prijmu, zavisla, hlupa, chudera sediaca na zadku. Tak ako pracujuca pre kus chleba z existencnych dovodov nerovna sa karieristka, krkavcia matka, chudera nahanajuca sa za peniazmi.
Tak si žime kazda svoj raj a neposudzujme.
@marianarem mam podobneho mladsieho 🤦 keby bol prvy, tiez uz nemame dalsie 😃
Tiez som chodila do prace mentalne oddychovať s klientmi 🙂 Tam nebolo treba byt nonstop v strehu a skakat tigrimi skokmi na zachranu dietata.
Drzim palce.
@babulkomale prosim ta, citaj s porozumenim. Ja nikde nepisem, ze pol roka je dost na to uzit si babatko. Za mna je idealne zostat doma rok, max rok a pol, ale inym to moze vyhovovat inak a je to uplne v poriadku. Pol roka trva materska, to je holy fakt (resp 34/37 tyzdnov). Potom nasleduje rodicovska a tam naozaj rodic nema prijem (rodicak nie je prijem ani nahrada prijmu), takze je odkazany na partnera alebo uspory. To je tiez fakt. A o hluposti ci chudere odomna nepadlo ani jedno slovo, to uz si si proste len vymyslela.
Ja som si obdobie MD a RD uzila a na navrat do prace som sa netesila vobec. Mozno to sposobil aj fakt, ze som na MD odchadzala z prace vyhorena a nastupovala znova do zlozitej situacie.
Ja by som napr. velmi chcela druhe dieta, ale muz ani pocut. A aj ked nemam prototyp bezudrzboveho dietata (zlozita povaha + zdravotne problemy) a boli obdobia ked som bola vycerpana, tak bol pre mna tento cas doma s dietatom jedno z najkrajsich obdobi. A to napriek Covidu a izolacii.
@sissy27 su aj ine prijmy, ale o tom si evidentne nepocula. Nevadi. Kazdy spime ako sme si ustlali.
Moj nazor je taky,ze zajtra nastupujem po 1,5r naspat do prace a tesim sa nato😅.
Na dieťa som čakala 4 roky, nie nedám ju nejakej cudzej pani a nepofrcim do prace. Žijem si svoj sen, zázrak, robit budem cely život preto ked môžem venujem čas rodine a nesedime doma na riti mame program momentálne je to najšťastnejšie obdobie môjho života. Kamarátka v UK tiež ostala s dieťaťom doma dlhšie povedala ze co zarobí by skoro všetko dala opatrovatelke tak sa jej to ani neoplatilo.
Dieťa sme mali už s vybudovaním zázemím. Hypo splatena, auto nove, úspory mame ale stačí nám co zarobí manžel, ešte ušetríme. Možno by som jainakk rozmýšľala keby 2 týždne túžobne čakám na výplatu a rodiča.... a druhej strane mi príde nezodpovedne plánovať dieťa bez fin.rezervy a bez zazemia keď dvaja ledva vyziju z dvoch platov.
@babulkomale toto sú tie predsudky našej spoločnosti..čo som si ja napočúvala od druhých, na ktorých názor som sa nepýtala a ani ma nezaujíma- reči typu- "ja mám dieťa vytúžené, ja si ho chcem užiť"..Reči typu: "nastatsie som mohla byť celé 3 roky doma na MD a nemusela pracovať"🙈🤭a podobne..Ja keď to počujem (akurát, že aktuálne som maximálne vyrovnaná so sebou aj životom) tak mi je trápne aj za tých ľudí, čo niečo také vypustia z úst, akuraz že nestojí to za to, aby som im čokoľvek na to povedala..Lebo napríkad my sme priviedli obe deti na tento svet v čase, keď sme boli finančne zabezpečení (a stále mladí☺️), obe boli vytúžené a plánované, akurát- že ja som typ ambicióznej ženy, čo má od života vyššie očakávania a ciele ako len byť ženou v domácnosti a odstrihnúť sa od okolitého sveta za to, že mám deti..Mám vzdelanie, prax, slušnú kariéru a tuto som nechcela prerušiť ani keď som odchádzala na MD. A nie preto, že by som si nemohla dovoliť ostať doma, ani preto, lebo by som na to bola odkázaná- ale preto, lebo som chcela- ten pocit sebarealizácie sa naďalej venovať niečomu, čo ma posúva vpred aj v inej sfére života ako len v materstve- je na nezaplatenie. Ja som napríklad robila stále z domu- v case, keď prišiel manžel domov- chodí v super case, nie večer, čiže stále mám dostatok času na seba, deti, na výlety, na čas s nimi- majú naozaj veľmi veľa zážitkov aj vďaka tomu, aké aktivity spolu robíme a kam všade chodíme, a aj vďaka tomu som nemusela teraz riešiť situáciu, či so mnou zamestnávateľ ráta, ako budem riešiť OČR, choroby, prázdniny- lebo sa mi splnilo to, čo som si veľmi dlho priala- práca na stalo z domu, za lukratívny plat s tým, že pracujem kedy chcem- nie od do. A s týmto sa mi splnila ďalšia predstava o živote, že obe moje deti nemuseli ísť do škôlky- pôjdu až do predškolskej povinnej. K takémuto podobe nemu vysvetleniu som sa však vo svojom okoli nikdy nedostala, lebo mi to nestálo za to, tetaz som si našla čas to spomenúť aspoň tu☺️A týmto celým chcem povedať, že by bolo fajn, keby ľudia prestali mať predsudky a riešiť a súdiť druhých, keďže to, akú má kto predstavu o živote hovorí vždy len o tom, čo je najlepšie pre toho daného človeka- častokrát aj pre to, aké ma okolnosti, možno nemá na vyber, je tam x veci, prečo má názor aký má. Ale to neznamená, že to tak majú všetci a ja by som možno tiež uvažovala inak, keby som nemala čo ponúknuť na trhu práce a bola frustrovaná z roboty, resp. mala v živote úplne iné priority, do ktorých by praca nepatrila..A keď to tak niekto má, veď to je super- ale neznamená, že to tak chcú všetci. Ja som týmto svojim postojom- že mat všetko (pretože nie, kariéra a rodina a malé deti sa vzájomne nevylučujú- to je veľký omyl), dosiahla v živote maximálnu spokojnosť a šťastie. A paradoxne mám oveľa väčšie naplnenie aj oveľa viac vecí v živote tetaz ako matka dvoch malých detí, ako keď som bola bezdetná ( ďalšie predsudky, kroré často počúvam- že veď- cestuj a rob si kariéru, kým nemas deti, porom si uz skončila)- tak to vôbec nie, moja kariera a cestovanie a voľný čas je ďaleko vo vyššom leveli ako pre deťmi💫A presne tak, ako všade to platí- ako si kto zariadi, tak má🤷♀️
@29simona29 znies tak naspeedovane 🙂 Neber to v zlom prosim. Nie kazda ma tolko energie aby zvladali 2 deti, domacnost a pracu naraz. Osobne som stastna ze vsetok svoj cas na MD/RD (ano, plne 3 roky, skor ma do prace nic nedostane)mozem venovat dietatu a sebe, po 3 rokoch idem nazad do prace a dovtedy si cas s dietatom uzijem najviac ako sa da. Potom pojde dieta do kolektivu a ja sa mozem realizovat pracovne az do dochodku. Skor ani omylom, mam pocit ze ked clovek robi naraz vela veci tak v konecnom dosledku ziadnu nerobi poriadne. Tym samozrejme nemyslim teba konkretne. Kazdy nech sa zariadi podla seba a nech su vsetci spokojni.
@zooeynka áno máš pravdu, ja mám celoživotný "drive" niekde úplne inde, ako väčšina ľudí, takže sa ti zdá dobre☺️Áno, veľakrát takéto fungovanie môže skĺznuť do toho, že človek nič nerobí poriadne (otázne čo je u koho poriadne, u mňa napríklad venovať sa dieťaťu určite neznamená robiť mu animátora 24/7, čo v konečnom dôsledku škodí najviac dieťaťu, tiež to neznamená, že denne stojím 3 hod v kuchyni, keď sa to dá aj inak, a toez to neznamená, že zasvätím celé dni práci od 08-17h ako väčšina ľudí..to sú pre mňa extrémy a toto nie je moja životná cesta..No a teda robiť všetko tak, aby to neskĺzlo do extrému v jednej alebo druhej oblasti je na tom to najväčšie umenie. Pri všetkej skromnosti priznavam, že zatiaľ mi to ide viac než dobre, aj keď- niekedy to nie je ľahké- všetko to prerozdeliť tak, aby som udržala tú rovnováhu- ale tie najlepšie veci v živote nikdy nie sú tie najľahšie💫Mňa by napríkad nikdy nenapadlo súdiť mamičky, čo sú 3 roky doma a nepracujú a potom akoby mávnutím čarovného prútika idu do práce a dieťa dajú od seba na 8-10hodin- lebo taká je tvrdá realita..Alw teda, to posudzovanie prichádza apaon c mojom okolí vždy opačne..A všetky moje známe, čo majú takéto obmedzené názory( vôbec nemyslím teba- len to, čo som spomínala predtým), tak presne tie sú doma frustrované, znudene, zúfalo hľadajú nejaký čas pre seba, svoj svet, v konečnom dôsledku si to dieťa odnesie najviac- v negatívnom zmysle. Samozrejme česť výnimkám.Take som ja žiaľ nemala stastie stretnúť zatiaľ. No a som tiež obklopená dosť veľa mamičkami, kroré sú lekárky, právničky- riešia aj prácu- čiastočne, povedzme 1-2 x v tyzdni služby a riešia aj rodinu, bez ujmy, všetci spokojní- to chce samozrejme silnú podporu manžela/ partnera, ktorú ja napríklad mám. Ono to veľmi závisí od konkrétnych okolnosti, ale teda- apaon v mojom prípade- dá sa všetko a dokonca aj poriadne☺️Dokonca efektívnejšie a intenzívnejšie, ako keď by som sa rozhodla radikálne len pre jednu cestu- teda buď iba deti a potom iba praca. To je ale moja cesta, svet je našťastie rôznorodý a to je na tom všetkom najlepšie podľa mňa☺️
Bola som doma s oboma detmi po 3 roky, cize 6 rokov, cize som si to uzila az az a pre mna bola materska a rodicovska dovolenka skutocne dovolenkou, uzivala som si to a ziaden stereotip u mna nehrozil, boli to krasne roky vdaka manzelovi som si mohla dovolit byt s detmi doma a nechodit do prace za co mu dakujem lebo ten cas s detmi, tie zazitky a tie chvile su nenahraditelne a mrzelo by ma keby si to neodzijem s detmi na plno, avsak nebudem klamat do prace som sa po tych rokoch tesila a v podstste prvy den ako mi skoncil rodicak som do prace nastupila🙂 teraz ma to caka zasa, uvidim ci opat vydrzim 3 roky alebo ma to bude tahat do prace skor🙂