icon

Viac detí a strata slobody

11. jan 2023

Je pravda ze s viac deťmi sa nedá toľko cestovať a užívať si život ako ked mate iba jedno?

Bavili sme sa so svagrinou, ona ma jedno dieťa a my čakáme tretie, padla taka netaktna poznámka z jej strany,ze nam nezavidi lebo s toľkými deťmi si uz neuzijeme ,ani výlety,, finančne ze nas to odrovna ,ze ani strážiť nam ich nebude mat kto,ze uz nebudeme mat cas pre seba ako pár..,ze najlepšie mat jedno , maximálne dve ( ona chce este jedno ale nedarí sa im)

Akože, teraz mi je smutno ( hormóny) my sme deti chceli tri a neviem nejak som neriešila zeby sa nám tým skončil život a sloboda..ako to máte vy?
Viacpocetne rodiny,ozaj máte obmedzené možnosti?

Strana
z2
yanni
11. jan 2023

@cammille Mate 9 miestne? Lebo my mame 5 a ked ideme na tyzdennu lyzovacku tak nam aj s boxom nase 7 miestne nestaci. A to uz nemame ani kocik.

salomuska
11. jan 2023

máme 3 deti, 5 miestne auto a vlani sme takto pochodili Balkan, až do Turecka sme isli. na all inclusive neficime

alazala
11. jan 2023

Pozri , my máme 4 deti a toľko sme sa s nimi nachodili že až ☺️ žiaden problém

sojorez
11. jan 2023

Ja som mama troch deti, moje toho maju viac prechodeneho (vylety, muzea, dovolenky, sportovanie - bycikel, lyze, korcule, plavanie...) ako deti mojich sestier. Kazda ma po jednom dietati, i financne su na tom trochu lepsie. Takze pocet deti, financna stranka su len jedny z mala faktorov, ktore ovplyvnia kvalitu i kvantitu vasich zazitkov.

alazala
11. jan 2023

A samozrejme že to ide do peňazí, s tým treba rátať 🤷🏼‍♀️ máme 2 autá, na väčšie cesty sme požičiavali dodávku. Ubytko pre 6 ľudí, strava , vstupné do muzeí a na všeličo, výbava pre všetkých … atd, ale my investujeme do detí, rátali sme s tým (aj sme si to mohli dovoliť )

nikayla
11. jan 2023

My máme 3 deti, všetky ešte malé 6,3,1 a vyletujeme a dovolenkujeme viac, ako keď sme mali jedno 😆 Nikto nám ich nikdy nestrazil, sme na ne samy a je to paráda, užívame si to. 👌

jana_eyre_2
11. jan 2023

Nečítam diskusiu, len pridam.. človek to má s cestovaním tak, ako si zariadi.. my máme tri deti a cestujeme viac ako keď sme mali jedno.. keď bol prvý syn malý, tak som sa bála.. mala som proste depresie, chodili sme na prechádzky.. keď sa narodila druhá dcéra, prvý syn mal 1,5r - začali sme cestovať od pol roka dcéry.. odvtedy si deti zvykli a tretí bol prívesok od malička všade.. mám deti narodené po sebe do 4rokov a sme často na výletoch, neznášame sedieť doma.. je pravda že cestujeme svojim štýlom, nemáme radi All inclusive a animátorov, ale preferujeme aktívne dovolenky na vlastnú päsť.. deti sa každý voľny deň budia s tým kam ideme a nikdy som v cestovaní s deťmi nevidela problém ale práveže ma to tešilo..

basska_b
11. jan 2023

Podla mna clovek s jednym dietatom si nevie tieto veci ani len predstavit, nieto ich este posudit. Keby mi to iste povedal clovek s 3 detmi, tak to beriem ako cennu radu a skusenost. Takto to vyznieva ako mudrovanie. Svagrina ma sestru, ktora ma 1 dieta a vraj pri jednom aj zostane. Ukazovala mi fotky, ako su v decembri na Kanarskych ostrovoch ci kde s tou malou 2.5rocnou a ta pije v kaviarni dzus a sposobne sedi. No neviem. Ja im nezavidim... mne postacuju vylety na blizsie ciele. Vacsiu radost mam z deti. Svagrina ma 3 deti a aktivnejsiu rodinu nepoznam, hocikedy sa zbalia, za 5 minut sedia v aute, idu na bezky, na hrad... A ozaj, Veroniku Hurdovu poznas? Kolko ona pojazdila s 3 detmi, cely svet... Lowcostovo a bez muza! Ktory chudak jej tragicky zahynul... Tu ma o tom aj ebook zdarma.
https://www.veronikahurdova.cz/cestuj-s-detmi/

elizita
11. jan 2023

Jedine v čom súhlasím so švagrinou sú tie financie. A tie začnete cítit keď budú deti 3+... Do 3 rokov dieťa stojí minimum financií..

vevesh
11. jan 2023

Nie, nie je to tak. Mam tri deti a normalne cestujeme kade tade. Niekedy si doprajeme, niekedy idem lowcost. Deti cestuju takmer od porodnice a akymkolvek prostriedkom- od pesi po lietadlo. Ak sa chce, vsetko sa da a dovolenky nemusia stat vzdy majland (s malymi detmi by som nikdy nesla do 5*🙈🙈🙈-bola som a hned som sa aj pratala domov, prvy a posledny krat taka osudova chyba), hlavne su pre deti tie zazitky a chvile stravene spolu a im je jedno, ci sa spi pod hviezdami alebo vo vyblyskanom super-truper hoteli.

cammille
11. jan 2023

@yanni ano 9 miestne😊 zmestime sa v pohode, aj s batozinou na 2tyzdnovu dovolenku, zvyknem balit okrem velkych cestovnych tasiek aj do viacerych mensich "batohov" a tie nastrkame kam sa da, cosi ako tetris😀 ale zas kocik neberieme, deti aj bezne viac nosim v nosici, kocikujem minimalne😊

soldi
11. jan 2023

ja mam 4 deti ( vo veku 4-11 rokov) a som rozvedena a cestujem s nimi kade tade. v lete som bola s nimi tyzden v taliansku a super sme si to uzili. cele letne prazdniny chodievame na mensie vylety, teraz v zime do wellnesu a na nejaku mensiu turistiku.

ale do penazi to ide celkom dost, tak ako baby vyssie spominali, hlavne to ubytovanie byva drahe, do hotelov nechodim uz vobec, lebo pre 5 ludi treba apartmany, takze vyuzivam vacsinou airbandb.

a tento rok chcem s nimi ist aj letecky niekam. pojdem podla toho kde sa oplatia letenky 😀

majusqwa
11. jan 2023

vieš, ktorú dovolenku si moje deti najviac užili? žiadne more, bolo to v Brne 😃 jazdili električkou, boli v zoo, išli loďou po priehrade, nič výnimočné. lenže stretli sa nejaké dobré sily alebo čo, nálada, jedlo, atmosféra, proste tak sa to spojilo dokopy, že na tú najobyčajnejšiu dovolenku stále spomínajú ako na najlepšiu.

mamatroch
11. jan 2023

My mame tri deti, dievcata 12 a 10 a chlapciatko 4.
Financne sme na tom tak, ze nemusim v obchode rozmyslat, ci kupim na veceru 4 alebo 5 rozkov, ale napr. uz pri obleceni, obuvi, vyletoch rozmyslat musim. Nie v zmysle, ze by mali deti jednu spolocnu ciapku a chodia von na striedacku, ale rozhodne nemaju po 3 zimne bundy a cizmicky extra ku kazdej (ale zase to ani ja... Nielen kvoli peniazom... Snazim sa zit minimalisticky...).
Na Seychelach ani v Egypte sme este neboli a ani si nemyslim, ze tam vobec niekedy pojdeme, ale vies co? Vobec ma to netrapi. A ked mi niekto rozprava, ze bol na dovolenke, vylete... tam a tam, mne to nic nerobi 🤷 ...to je len vec nastavenia. Naopak, rada si pozriem foto vyletov ci vypocujem zazitky druhych... Ale zase je pravda, ze k moru by sme deti radi zobrali, tento rok nam to nevyjde, ale snad buduci uz ano.
Vstupne a tak je s viacerymi drahsie (i ked deti do 3 r. su vacsinou zdarma), ale zase daju sa najst i zaujimave akcie bez vstupneho (zrucaniny hradov - najmensie v nosici, opekacka...). Resp. my sme dost vyuzivali bezplatne vstupy do muzei a hradov ci zdmkov spadajucich pod ministerstvo kultury (byvalo to prvu nedelu v mesiaci, teraz su to prve stredy v mesiaci). A napr. ked ideme na celodenny vylet, napr. do ZOO, tak vstupne vyuzijeme rodinne, ale nemame problem si zobrat jedlo z domu (pecivo s niecim, ovocie, sladkost, pit). Zmrzlinu napr. si kupime, ale zase nekupim detom 324.-ho plysaka len preto, aby mali "pamiatku na zoo" a rozne plastove haraburdy "akozesuveniry", ktorych v niektorych zoo najdes viac ako zvierat 🙄.
A na niektore akcie sa delime, napr. ja a dievcata sme boli vlani v jaskyni v Tatrach, manzela taketo veci nefascinuju, tak sa zatial s malym presiel naokolo. A zazili i taku predrazenu atrakciu ako je Chodnik v korunach stromov - bol len manzel so starsou (ja mam panicky strach z vysok a mladsia dcerka si tiez nebola ista, ci by to zvladla, tak my dve sme si zatial dali horucu cokoladu a pizzu a maly spal v kociku pri nas).
U nas tym, ze mame velky vekovy rozptyl, je skor zaujimave najst akciu, kde sa zabavia este aj starsie deti, ale uz to bavi aj mensieho. Zatial to vsak zvladame nakombinovat tak, ze sa zabavime vsetci, eventualne sa na nejaku cast vyletu rozdelime podla zaujmov.
V kazdom pripade, ja by som mojich troch nevymenila ani za vylet na Mesiac. Keby som nemala zdravotne problemy, nedbala by som aj stvrte dietatko 🤭 ...jasne, ze su aj nezhody, ale ked vidim, ako pri sebe v tazkostiach stoja (nedavno mali postupne vsetci traja 40-ky horucky a vzdy ti dvaja ok robili pacientovi olovrant, nosili hracky v posteli, povzbudzovali, ze coskoro mu bude lepsie - vsetko sami od seba), tak v takych chvilach mi je okolo srdiecka teplejsie ako niekomu, kto chodi 2x do roka na Floridu 🤫

tiezjedna
11. jan 2023

Mame tri deti a nebyť toho, že sme finančne dobre zaistení a mame nadštandardné príjmy, tak by sme si naozaj neužili tolko, čo s jedným dieťaťom. Najviac to pociťujeme práve pri dovolenkách, lyzovačkách, ale napriklad aj v kine, na krúžkoch atd. Áno, dá sa uskromnia, niektoré aktivity obmedziť, ale to sme nikdy nemali v pláne.

mamatroch
11. jan 2023

@majusqwa toto je pravda... Nasi su vzdy megastastni, ked ideme napr. vlakom hoc aj do vedlajsieho mesta na zmrzlinu 👍

sono2
11. jan 2023

Tak určite je už rozdiel medzi jedným a dvomi.
Ved sa zamysli. Tretie- väčšie auto, ak sa chce komfort, niekto ma také, ze väčšie kúpiť musí proste, to je hlavne o úrovni, to som zle uviedla, nastavení, aké rodina ma.
My sme sami, zahraničie. Ja osobne si 3 neviem predstaviť. Ledva som našla robotu pri deťoch aby som bola o 15 tej doma, choroby, na to nemyslím, a keď je, musíme sa deliť s mužom, muž chodí veľmi neskoro, denne, čiže na Mne je všetko či stk auto, či oprava, nákupy atď Atď no predstav si do toho ďalšie bábätko mame deti 3 a 6 rokov čerstvých. Byt-ja vyžadujem poriadok, žehlím.
Fakt som v kolobehu riadnom dovolenka taktiež.
Aj keď keby som mladšia a mala dom, s odstupom od najmladšej by som 3 dala!
Je iné dat deti na dvor a iné ist chystať a opäť dávať pozor na všetky 3 deti. My chodíme radi vonku, sme stále na nohách.
Mne osobne by vadilo že som na to sama.
Finančne nemáme problém.
Proste by mi bolo 3 veľa.
Ak ti muž rodina pomáha, neriešila by som.

jana_eyre_2
11. jan 2023

@sono2 keď máš tri deti, tak si to proste zariadis, lebosa s tým jednoducho zžiješ.. tak isto ako keď ma niekto 4ri či 5 deti.. ako sa vraví, ako si spravis tak mas..

jaskolka
11. jan 2023

Poznám rodinu s 5 deťmi. Tetaz kúpili 9 miestne auto, lebo jednoducho už im to, čo mali, nestačilo. Dve staršie deti už idú na strednu školu,takže pribudne cestovanie do mesta, čiže finančne to bude zase náročnejšie, pribúdajú aj krúžky, deti sú športovo nadané, 2 hrajú za školu hokej, čiže potrebujú aj výstroj, jedna dcéra robí krasokorčuľovanie, tiež potrebuje čoraz väčšie korčule, oblečenie a podobne. A dvaja najmenší zatiaľ si asi "najmenej nárocni" finančne. No tiež už chodia do školy, zatiaľ "iba" plávajú, ale čo bude, to rodičia netušia.
Takže skôr je to náročné skutočne finančne,sama mamička vraví, že z roka na rok je potrebné viac peňazí.

yanni
11. jan 2023

@cammille my si na tu lyzovacku vzdy prenajmeme 9 miestne. Inak nam na bezne presuny staci nase 7 miestne. Chalani su uz velki, uz s nami cestuju malo. Prakticky uz len na tu lyzovacku. Inak ja do malych batohov nebalim. Co sa nezmesti do kufra a stresneho boxu, to neberiem. Ak nieco lezi volne v pripade nehody to zacne lietat po aute a moze niekoho zabit. Takze vsetko natrepem do kufra a mam to zaistene popruhmy, sietkou a este tym vrchnym krytom.

teleskop
11. jan 2023

kecy 🙂

majusqwa
11. jan 2023

@mamatroch ale nie je to tak? koľkokrát plánujem, vymýšľam, aby boli všetci spokojní a houby z toho. a potom obyčajný výlet kamsi k tretej búde za potokom a šťastní všetci 😃

monuska112
11. jan 2023

mam tri chodime na dovolenky a chodim aj bez nichs manzelom - ma sa kto postarat. nenechaj sa zdeptat, ako si zariadis tak mas

vlado818
11. jan 2023

Dobry den normalne zaujimave citanie. Fakt obdivujem rodiny ktore maju 3 a viac deti a hlavne VYCHOVANE.
Ja som tiez nazoru ze vsetkeho vela skodi...😀
A ano uplne nam staci 1. A ano dovolenky si lacnejsie...
Vacsinou len letenka ubytko mavaju casto deti zdarma.
Len si prosim nenechajte radit od ludi na MK ci mat 1 alebo 10. Ked zvladnete a uzivite majte aj futbalovu 11...

Strana
z2