Výbava pre dieťa u starých rodičov
Ahojte, tie, čo chodite casto k starym rodičom, lebo ich mate blizko, kto zabezpečil vybavu pre dieťa? Naša dcéra je prvé vnuca, tak aby sa tam citila dobre, musela som k ním nakupit vsetko(cestovnú postielku, aby mala kde spat, hracky, aby sa mala s čím hrat, detskú lyžičku, capacky.. proste všetko). Keď k ním ideme, aj tak beriem veľkú tasku so sebou(jedlo na cely deň pre dceru, dojcensku vodu, fľašu, plienky, náhradné oblecenie, bundu, oteplovacky, odrazadlo..atd). A oni mi ešte hovoria, že prečo v 1,5 roku neni odplienkovana, že im mám doniest serbel a to už má fakt vytočili, že si 5 eurovú vec nevedia kúpiť sami a omieľajú mi to asi 2 mesiace, pritom vidim, že dcéra na odplienkovanie nie je pripravena, lebo keď behá bez plienky, hocikde sa vycika a nezadrziava moc.. alebo dnes, že detska lyžička je mala, že mám jej kúpiť väčšiu, tak som im už povedala, že keď chcú väčšiu, tak nech si väčšiu kúpia. Dnes som aj nasla, že mali schovaný môj curaprox dudel, že ak by som jej niekedy zabudla dudel, aby mali v rezerve(ale ja som jej nekupovala 10eurovy dudel na to, aby ho bez môjho vedomia schovali v skrinke, to už kde sme)? Nasi obaja pracujú, zarábajú dobre(aj teraz idu na 3000eurovu exotickú dovolenku, čím chcem len demonštrovať to, že biedu netrpia, aby dcere sami nemohli kúpiť jeden trápny serbel, keď na ňom trvajú).. mna to nebaví kupovat všetko dvojmo🤷🏻♀️
Nikdy mi rodičia nehovorili čo mám kúpiť svojmu dieťaťu, ja som jeho matka a viem čo potrebuje. Na druhej strane, keď sme šli k mojim rodičom tak som si všetko priniesla sama a nespoliehala som sa na to či niekto kúpi alebo nie. Mama mi raz za čas strčí pár eur do ruky, lebo naše auto nejazdí zadarmo a rodičia nebývajú najbližšie, ale to je tak všetko. Na druhej strane ani neočakávam že by mu kupovali niečo, pretože aj keď idem k rodičom na víkend, tak všetko od nocľahu, stravu a vody mám vlastne zadarmo. 🙂 Win win 🙂
Tak ja byvam vedla nasich a doteraz tam moje deti nemaju kompletnu vybavu - naco? Co som chfela som si doniesla, plienky si nosim z domu, nocnik a redukciu na wc som kupovala ja. Nasi kupia co chcu, a led ja uznam ze tam tie decka nieco potrebuju zabezpecim to .
Aj u nás to tak žiaľ je, že chcú tam full vybavu(a to mi ešte minule povedali, že si tie všetky veci mám so sebou nosiť a nenechávať ich tam, nech tam nemajú bordel😂😂😂). K svokrovcom našťastie nechodíme, lebo keďže od nich sme na svadbe ani len kvet nedostali, tak pochybujem, že by dietatu čo i len nejakú hracku k nim kúpili a vybavovat v podstate tri domacnosti kvôli jednemu dietatu je už teda riadna palka..
Ak by mne brali dieťa , kúpim , nedebatujem kúpim a mávam s úsmevom a predstavou ako si dám vaňu a v klude víno .
Nekupuj dvojmo dones svoje v nedeľu si zober svoje domov .
@stela01 mlieko a plienky boli u našich vždy, mamina kúpila, alebo som tam ja nechala, serbel a papučky tiež kúpila, horšie vecičky, pančušky, som priniesla k našim, nech nemusím stále prevlakat a u babky boli dobre ee a myslím, že nič iné tam nemala, nejaké hračky, niečo som priniesla, niečo kúpili naši.. Postieľku sme nemali, babo spával na veľkej manželskej, alebo v mojej detskej izbe. Odrazadla taktiež kúpili starý rodicia.
My máme starých rodičov ďaleko, čiže keď k nim ideme, tak na dlhšie. Preto sme tam malému kúpili postieľku, má tam hracky, samozrejme fľaštičky a um beriem z domu. Kupovali sme my, oni občas kúpia plienky npr. A podobne.
Na ako dlho chodíte k rodičom a ako často? U nás to funguje tak, že keď ideme k starej mame (býva 200 km od nás), ona sa má vždy pýta čo má/moze kúpiť pre malú a čo ja donesiem. Resp. po čase už aj sama vie (bez pyramída) čo treba kúpiť a čo ja donesiem. Samozrejme že dojc. vodu a jedlo so sebou na víkend či cely tyzden nevlacim. Standardne stará mama kúpi dojc.vodu, navarí, kúpi malej nejaké detské chrumky a pochutiny, ovocie a iné čo treba na jedenie. Taktiež plienky, vlhčené obrúsky. Ja nosím z domu (a potom beriem naspäť) detské oblecenie, obuv, spací vak, mydlo a šampón, ohrievacku na mlieko, detský tanierik a fľašky, UM (keď ho malá kedysi pila). Čo sa týka väčších investícií ako napr. postieľka, to by som moc nechcela, aby platila stará mama. Ostatné veci ako nočník, detská postelna bielizeň ap., tak to je o vzájomnej dohode. Určite by som neočakávala automaticky, že to má kúpiť stará mama. Iba ak by sa sama ponúkla a trvala na tom, tak by som súhlasila. Čo sa týka hračiek, robím to tak, že časť hračiek, kt. malá dostala na Vianoce u starej mamy (od nej aj od iných príbuzných), nechávam tam (si uložené v jednej väčšej taške) a pár hračiek (zo 3-4 najobľúbenejšie) vezmem z domu k starej mame a potom aj naspat.
Ja som vacsinu mesiaca u mamky, kedze mi je samej s malym doma smutno a tak vsetko mam kupene dvojmo. Veci akurat nosim hore dole lebo maly strasne rychlo rastie a neviem si predstavit kupovat tolko veci dvojmo. Too by bolo zbytocne. Ale inac hracky u mamky, mu vacsinou nakupila mamka. Akurat plienky si kupujem sama kedze kazdu chvilu oznamovat ze maly vyrastol z tych a tych plienok by bola zbytocnost.
Tak výbavu by si mala zabezpečiť ty- je to tvoje dieta. Oni keď chcú môžu kupit čo uznajú za vhodne ale tlačiť ich a nútiť ich a ešte sa oduvat že nekúpili tak to nie 🙂
@stela01 prepáč, omylom som Ta označila. 🙂
Ešte pre anonym. Moja mama vždy navarila také, čo dieťa mohol papať, polievočku, mäsko so zeleninou, jogurty mala vždy, keď vedela, že prídeme. Ja som nikdy stravu nemusela riešiť a nemusím ani dnes, keď tam už chodí zo školy. Babka dohliadne aby boli úlohy napísané a a aby sa pripravila do školy.
Ja som nekupovala k nasim nič,teda okrem plienok. Postielku tam nemá,vyspí sa aj na posteli ak treba. Hračky kupila babka,robí jej radosť, prekvapit ich niečim novym čo nepoznaju. Staršej kúpila redukciu na wc a schodík. Detský porcelánový riad majú ešte po mne.
@letfenixa ale dcéra tam všetko má, aj tu lyžičku, nebudem kupovat taku a onakú, lebo im sa zdá mala. A serbel nepotrebuje, lebo odplienkovavaniu ešte nerozumie, nevie zadržiavať ešte moc...
@marenkap ja tam nespím, prídem už naobedovana, tiež si platim naftu(je to 50km) a oni chcú vidiet dceru, chodím tam na úkor stráveného casu s mužom a len mi tam nervy robia týmito blbymi poznámkami..
@lula313 to aj na mna skúšali, že si mám veci brat so sebou, pritom majú velky rodinný dom, ale okolo jedného dietata je toľko veci... My nemame v paneláku výťah, nie je realne, aby som vláčila dieťa, detskú postielku, odrazadlo, hracky a dalších 1000 veci každý vikend.. a s hrackami tiež katastrofa... k minulým Vianociam som sa ich pýtala, či chcú dcere niečo kupit(lebo jej nekupujú fakt nič, mama povedala, že už kupila, ale že mi nepovie čo, lebo to je PRE MNA prekvapenie, lebo dcéra je mala a aj tak si to uvedomovať nebude a samozrejme kupila taku hracku, ktorú už mala v dvoch vyhotoveniach(lebo ju mala obľúbenú, tak som ju kupila aj k nim, nech sa tam má s čím hrat)..
@stela01 no oni mi ju neberu, musím tam byt s nou, lebo čo keby sa nahodou rozplakala, oni sa len pohrat, ale nechcú mimo mojej pritomnosti🤷🏻♀️
@misinka0611 ale oni sa oduvaju na mna, že som nekúpila všetko podľa ich predstav🥴
Prepáč, ale mne to príde divné, že chceš aby jej kupovali výbavu. My chodíme k obom starým rodičom často a malej nosíme veci vždy so sebou resp. prinesieme a už to ostane u nich aby sme nabudúce nemuseli nosiť. Ja našej malej najradšej vyberám všetky veci sama aké sa mi páčia, takže mne by vadilo ak by jej moji rodičia alebo svokrovci všetko kupovali. Jediné čo nenosíme sú postieľky (u oboch rodičov máme postieľky ešte po nás) a dojčenskú vodu zvykneme zobrať tak 1-2 fľaše a zvyšok im povieme nech kúpia aby sme to netahali so sebou. Inak všetko z toho co si vymenovala zabezpečujeme my a veci v prevedení a kvalite akej chceme aby mala naša malá. Mne ani nenapadlo aby starí rodičia niečo kupovali, teraz nemyslím darček, ale bežné potrebné veci.
Tak nech sa oduvaju. Kupuj si podľa seba ty to používaš tebe to musí vyhovovat a musí sa ti to pacit 🙂
Moj otec kupil postielku aby ked prideme mal maly kde spat. Svokrovci kupili tiez postielku nocnik ktory uz nepotrebuje stolicku hracky sorchac oni kupiju vsetko kedlo ococie zeleninu a tak
No najlepšie keby si tam s malou ani nechodila.. Ty zduta na nich, oni zduti na teba, "skvelé" vzťahy.. a kvôli takýmto prkotinam. Ach.
Ty kokso,to aby sa človek bál chcieť videiť vnúča,nič,ale celkom nič tým mladým dnes nie je dobré....to čo za svet toto?
Stari rodicia nie su povinni kuovat vybavu a ked tam s dcerou ides na par hodin rozhodne nepotrebuje komplet vybavu ani specialne lyzicky ci dudliky... a ak tanebavi kupovat dvojmo nekupuj...
Jezisi, syn ked bol malicky a sla dom k našim ci svokrovcom, tak jeho “výbava” zabrala cele auto.
Otravovať nasich s tym aby zháňali stoličku ci lyžičku, alebo co? No cosi. Naši sa chcu hrat s vnúčatom a nie zháňať mu veci
A svokrovci? Su to uz naozaj stari ludia, svokra je rozumná zena, ale ona uz fakt nie je nato, aby mi zháňala veci a vnuk prežil u nich 2 dni
To fakt nie
Bud di dajte od seba pauzu, alebo neries hovadiny.
Je jedno kolko zarobia a na aku dovolenku idu, to je tvoje dieta, ty sa mas starať a nie stale cakat dary
Ty si tu uz raz takúto podobnú temu mala, ze?
My sme si vzdy vsetko priniesli. Nevidim jediny dovod, preco by mali moje deti mat u starych rodicov komplet vybavu-a este pozadovat, aby to rodicia kupili. Niektori ludia uz zjavne nevedia, co od sprostosti a co pozadovat od starych rodicov.
Nespis tam, ides tam na chvilu tak nechapem naco tam potrebujes brat pol bytu? Dve hracky, par plienok, naco tam trepes odrazadlo?
Ja to vidim z tvojej strany ako prehananie. Oni uz zabudli ako to chodi s malymi detmi, kedysi sa deti naozaj uz po roku odplienkovavali. Ked ta tak drazdia, chodievaj tam menej a poziadaj ich, nech radsej pridu oni k tebe...
Ja deťom nosím všetko, čo im treba. Prípadne sa so svokrou dohodneme čo môže kúpiť. Vždy sa opýta. Na tvoju otázku: tvoje dieťa, tvoje starosti, svoje povinnosti. Si už dospelá, nemôžeš od nich čakať žiadne investície. Je smutné, že vnúčaťu nekúpia ani serbel, ale nie je to ich povinnosť.
Čo ale cítim z tvojich slov, s rodičmi nemáš dobrý ani zdravý vzťah. Cítiš sa ukrivdená. Mali by ste sa o tom otvorene porozprávať.
Je to tvoje dieťa,ty jej máš zabezpečiť veci a nie starí rodičia,nie je to ich povinnosť.A ešte sa odúvať,lebo oni nekúpia 🙈
že musela som kupiť,to ked ti mama povie skoč do studne tak skočiš a povieš že si musela
keď sa chcú pohrať, nech prídu oni ku Vám... 😉
kopec rečí, nevyžiadaných rád a zbytočných komentárov, ale pomoc žiadna...
je to tvoje dieťa, tvoj čas a tvoje nervy, tak si zbytočne neubližuj a radšej obmedz tie návštevy.
necitam komentare predomnou ale takto : k rodicom som chodila. Mala som tam druhy kocik, cestovnu postielku a teda vsetko do postielky, lyzicku, misku a hotovo. Hracky som dietatu brala so sebou lebo aj tak sa oblubenost postupne menila. Plienky som si tam kupila alebo som kupila vopred aby ma tam cakali. Oblecenie som tiez nosila lebo dieta rychlo rastlo a nechcelo sa mi riesit vybavu aj tam. Ked bude pripravena na nocnik, donesies...Jedlo som niesla len na prvy den a v ted den sme na dalsie dni nakupili, co bolo treba. Par presnidaviek tam mozes mat. Inak 1,5r. dieta zje takmer vsetko, takze z toho by som nerobila stres. Dieta predsa byva u teba doma - naco kompletnu vybavu ? Ved to nie je druha domacnost.
Mať tak tvoje starosti :( Kvôli hlúpemu šerblíku sa hádať s rodičmi...a keď pozerám, že tam ideš na víkend a berieš so sebou polovicu bytu, tak mám dosť ...Ja čo som chcela, aby tu vnúčence mali, som si kúpila a hotovo (náhradné tepláky, ponožky, mikiny, aj nočníky 2x aj redukciu na WC 2x) a dosť! Načo zbytočnosti....navarím, čo majú radi a kopec hračiek je tu tiež. Ty fakt riešiš hovadiny :(
Hm a naco treba zvlast lyzicu? Vasi nemaju doma nijake lyzice?
Mna by celkom zaujimalo, ako sa s malymi detmi balite na dovolenky, ked je problem zbalit sa na par hodin k babke. Ci sedite doma? My sme teda dost cestovali vzdy, aj s detmi do roka a uplne v pohode sme sa pobalili, male dieta potrebuje menej, ako si dnesne matky myslia.

Zabezpecila som ja, ak moji rodičia niečo kúpiť chceli, tak kupili, nedovolila by som si im povedať, čo musia kupovať pre moje dieťa.