icon

Výber miesta bývania po narodení detí

domig1
1. sep 2025

Dobrý deň prajem. Chcela by som sa spýtať na reálne skúsenosti, určite tento problém rieši nejeden pár. Pred narodením detí sme začali s manželom bývať v inom, väčšom meste, všetko bolo aj je fajn. Teraz už máme malé deti a rozmýšľame, či zostať bývať tu- lepšie pracovne možnosti, školy, voľnočasové aktivity, ale sme tu bez rodiny…alebo sa vrátiť do mesta, odkiaľ pochadzame, s čím sa spája jedno veľké plus- možná pomoc rodičov (pracujúci, nie na dôchodku) s deťmi, okrem toho tiež pekné prostredie, ale napr málo pracovných možností, horšie možnosti v rámci mesta a voľnočasových aktivít atd. Bývali by sme vo vlastnom, nie s rodičmi.
Riešil niekto podobnú situáciu? Ako ste sa rozhodli a s odstupom času vnímali toto rozhodnutie? Vnímali by ste možnú pomoc s deťmi ako prioritu pri rozhodovaní alebo by ste sa skôr pozerali na možnosti, ktoré ponúka prostredie, v ktorom žijeme-pre nás, pre deti?
Ďakujem vopred za postrehy 🙂.

michaelam2
1. sep 2025

@domig1 kolko maju deti rokov a ako daleko to je od rodicov?

domig1
autor
1. sep 2025
@michaelam2

@domig1 kolko maju deti rokov a ako daleko to je od rodicov?

@michaelam2 maličké, ešte nechodia do škôlky..autom tak 1,5hod

michaelam2
1. sep 2025
@domig1

@michaelam2 maličké, ešte nechodia do škôlky..autom tak 1,5hod

@domig1 a vedeli by ste si v tom meste kde su rodicia najst pracu? Ta pomoc je niekedy na nezaplatenie. Jasne, da sa prezit aj bez toho ale je to super ked ti vie rodina pomoct. Na druhej strane, nebyvaju tak daleko, ze by nemohli aspon cez vikend pribehnut pomoct.

lilinka76
1. sep 2025

@domig1 Ja by som hľadela skôr na budúce možnosti detí - výber škôl a dochádzanie do nich, krúžky, športové aktivity, kiná, divadlá a pod. Navyše, pre Vás s manželom väčšie možnosti zamestnania.
My sme s mužom a dvojičkami bývali v BA, ale v jednoizbovom byte. Keď mali 3 roky, sťahovali sme sa do nového domu v obci v TT kraji. Ale tá obec má lekára, pediatra, zubára, školu 1-9, škôlku, ľudovú školu umenia, šport na vysokej úrovni, takže 👍. Pochvaľujem si bývanie v obci, ale zároveň pracujeme stále v BA.

pe_mi
1. sep 2025

@domig1 život v meste s malými deťmi,jednoznačne

domig1
autor
1. sep 2025
@lilinka76

@domig1 Ja by som hľadela skôr na budúce možnosti detí - výber škôl a dochádzanie do nich, krúžky, športové aktivity, kiná, divadlá a pod. Navyše, pre Vás s manželom väčšie možnosti zamestnania.
My sme s mužom a dvojičkami bývali v BA, ale v jednoizbovom byte. Keď mali 3 roky, sťahovali sme sa do nového domu v obci v TT kraji. Ale tá obec má lekára, pediatra, zubára, školu 1-9, škôlku, ľudovú školu umenia, šport na vysokej úrovni, takže 👍. Pochvaľujem si bývanie v obci, ale zároveň pracujeme stále v BA.

@lilinka76 tzn že rodičia nebývajú v blízkosti? Pomoc s deťmi riešite cez opatrovateľku?

domig1
autor
1. sep 2025
@pe_mi

@pe_mi teraz myslite sami alebo v tom meste, kde sú aj rodičia

anjelicek26
1. sep 2025

Potrebujes skor infrastrukturu, skolky, lekarov, kruzky a pracu ako pomoc rodicov... to je fajn na najbliszie 2-3 roky, potom netreba... a zasa sa stahovat? Na prazdniny ich vies odviezt aj tych 1,5h daleko....

nyusika
1. sep 2025
@domig1

@domig1 podla mna vela zalezi aj od toho, o ake mensie mesto ide.

povedzme si uprimne, v takej Bratislave je to bez pomoci dist zahul - a opatrovatelky su fakt derahe...a tazko zozenies hned nejaku spolahlivu.
mate apson proatelov ? s cca rovnak starymi detmi ?

v pripade choroby nie je az tak velky problem proviezt jedneho stareho rodica k vam, zase hodina a pol az tak dlha cesta nie je...to ja jazdim bezne zo zahorskej do ba niekedy hodinu...a to je v ramci mesta 😀

domig1
autor
1. sep 2025
@michaelam2

@domig1 a vedeli by ste si v tom meste kde su rodicia najst pracu? Ta pomoc je niekedy na nezaplatenie. Jasne, da sa prezit aj bez toho ale je to super ked ti vie rodina pomoct. Na druhej strane, nebyvaju tak daleko, ze by nemohli aspon cez vikend pribehnut pomoct.

@michaelam2 myslím, ze by sme si tam prácu vedeli nájsť, ale vyber by bol o dosť menší a možno by sme sa museli zmieriť s horšími podmienkami atd, ale presne aj to, že nebývajú až tak ďaleko, ale zas skôr my by sme museli deti zavážať, keby potrebujeme pomoc, nie naopak

pe_mi
1. sep 2025
@domig1

@domig1 pardon,sami v meste, všetko na blízko
My svokrovcov nemáme ,máme poruke iba mamu,ale pomoc od nej minimálna.
Bývali sme predtým na dedine ,ale len 8km od mesta
Nikdy viac, nakoľko to dochádzanie poobedne na krúžky ma zabíjalo
To som ale ja

lilinka76
1. sep 2025
@domig1

@lilinka76 tzn že rodičia nebývajú v blízkosti? Pomoc s deťmi riešite cez opatrovateľku?

@domig1 Nie, rodičia som ja a manžel. Jedna babka s dedkom býva 450 km a druhá babka s dedkom 500 km od nás. Deti sme vychovali sami, bez pomoci, aj keď cca 10 krát za 17 rokov sme ich zavolali na pomoc a cez letné prázdniny sme ich chodili navštevovať my. Vianoce trávime my 4 ako rodina, odkedy ich máme. Dnes sú už deti na prahu dospelosti, ja som aj varila, aj zavárala, mala som v sebe nastavené, že ja som mama a tak sa mám postarať.

domig1
autor
1. sep 2025
@nyusika

@domig1 podla mna vela zalezi aj od toho, o ake mensie mesto ide.

povedzme si uprimne, v takej Bratislave je to bez pomoci dist zahul - a opatrovatelky su fakt derahe...a tazko zozenies hned nejaku spolahlivu.
mate apson proatelov ? s cca rovnak starymi detmi ?

v pripade choroby nie je az tak velky problem proviezt jedneho stareho rodica k vam, zase hodina a pol az tak dlha cesta nie je...to ja jazdim bezne zo zahorskej do ba niekedy hodinu...a to je v ramci mesta 😀

@nyusika mame tu priateľov, ktorí by nám vedeli pomôcť s deťmi keby to bolo nevyhnutne, ale to by som brala ako výnimočnú situáciu, keďže tiež maju malé deti atd

domig1
autor
1. sep 2025
@lilinka76

@domig1 Nie, rodičia som ja a manžel. Jedna babka s dedkom býva 450 km a druhá babka s dedkom 500 km od nás. Deti sme vychovali sami, bez pomoci, aj keď cca 10 krát za 17 rokov sme ich zavolali na pomoc a cez letné prázdniny sme ich chodili navštevovať my. Vianoce trávime my 4 ako rodina, odkedy ich máme. Dnes sú už deti na prahu dospelosti, ja som aj varila, aj zavárala, mala som v sebe nastavené, že ja som mama a tak sa mám postarať.

@lilinka76 a s odstupom času by ste to spravili rovnako? Myslím tu vzdialenosť od rodiny resp nevyuzitie opatrovateľky..Muselo to byt náročné, na druhej strane fajn, že nikto iný nevstupoval do výchovy..ale predsa len aj ten pár potrebuje sem tam cas pre seba, samostatne alebo spolu napr len take kino, večera bez deti…chápeme sa 🙂 aspoň ja to tak vnímam

lilinka76
1. sep 2025
@domig1

@lilinka76 a s odstupom času by ste to spravili rovnako? Myslím tu vzdialenosť od rodiny resp nevyuzitie opatrovateľky..Muselo to byt náročné, na druhej strane fajn, že nikto iný nevstupoval do výchovy..ale predsa len aj ten pár potrebuje sem tam cas pre seba, samostatne alebo spolu napr len take kino, večera bez deti…chápeme sa 🙂 aspoň ja to tak vnímam

@domig1 Určite by som to urobila rovnako. Mala som 32 rokov, keď sa deti narodili, takže zrelá žena 😁. Nepotrebovali sme žiadne opatrovateľky, deti boli ako sa odmenu, lebo tehu bolo ťažké, vracala som až do pôrodu. Keď niekto z nás dospelých potreboval "reset",: muž išiel do posilňovne, mne stačil nákup v Bille😁. Keby muži vedeli dojčiť, môj muž by ma zastúpil na 1000 percent.
Dnes mojím synom prizvukujem, že každá rodina má bývať sama. Pomôžem, podporím aj finančne, ak na to budem mať, povarujem vnúčatá, ale iba v rámci toho, čo mi sily dovolia.

anonym_3de481
1. sep 2025

Ostat s detmi tam kde ste,my sme sli na dedinu,manzel tu mal dom,teraz nadava ked tankujem auto lebo vsade je to 40km do mesta.Nechcel ist do bytu tak cvaka naftu aby deti videli aj nieco ine ako lisky za domom.

lilinka76
1. sep 2025
@domig1

@domig1 Ale na margo tej samostatnosti musím priznať, že deti nebývali chorľavé a mám zamestnávateľa, ktorý sa nevyhráža pri každej OČR výpoveďou. Takže ten najhorší vek do cca 10 rokov sme zvládli s mojím ošetrovaním chorých detí.

vilma7
1. sep 2025

Sme v zahraničí kde je škôlka až od 4 rokov a aj to len do 12.00. Zvládli sme všetko v pohode bez pomoci. Vždy sme si to vedeli zabezpečiť, prácu mame obaja na smeny.
Nespoliehajte sa na pomoc nemusi sa žiadna konať.

anonym_f10429
2. sep 2025
@pe_mi

@pe_mi Ano striekacky na ihrisku, bandy, drogy. Mozes may aj na dedine ale nizsia sanca. Byvali sme na sidlisku nastastie uz sme vo velkej dedine kde je vsetko. Zubar, skoly, obchody, ihriska, lekarka

maya_hi
2. sep 2025

@domig1 myslíte akože oni vám pomôžu s deťmi a na oplátku vy sa o nich tiež o chvíľu postaráte. Nákupy, chodenie po lekároch... 😉

princezna_bosorka
2. sep 2025

@domig1 neriesila a urcite by som sa nestahovala niekam, kde nebude infrastruktura. Neviem si predstavit, aky to musi byt masaker, ked nemas s dietatom kam ist (na vyber 1-2 ihriska a ziadne herne, kniznice, indoor kutiky s kaviarnami, kurzy pre male deti, skolka a pod.). Ked je pekne, ihrisko je fajn, ale pri skaredom pocasi sa hodi mat na dostrel par alternativ programu, hlavne pri akcnych detoch.

ps: v takom pripade ti ani pomoc rodicov nemusi byt nic platna - co myslis, kolko sa s nimi budu hrat u nich doma alebo u teba doma, ked bude vonku hnusne. A kolko potrva, kym deckam proste pustia telku na 4-5 hod?

gumkac19
3. sep 2025
@domig1

@nyusika mame tu priateľov, ktorí by nám vedeli pomôcť s deťmi keby to bolo nevyhnutne, ale to by som brala ako výnimočnú situáciu, keďže tiež maju malé deti atd

@domig1 bývame cca 1.5 h s dvoma malými deťmi mimo rodiny, máme v meste kamošov, ale nikoho na stráženie
Nemenili by sme, v meste kde žije rodina nemáme ani kamarátov...nikto tam už neostal, čiže ani možno tak pomoc od rodiny že "odložíme" na víkend deti ale potom aj tak tam nie sú možnosti kde zájsť s kým a pod...máme 5r a 1r deti

barju
8. sep 2025

@domig1 otázne je, či by pomohli rodičia. Vydiskutujte si s nimi vaše očakávania prv ako sa rozhodnete sťahovať. Lebo my napríklad bývame od mojich rodičov 20 minút a od manželovych 25 a nepomahaju, chodia cez víkend na návštevu alebo my k nim ale postrážiť keď ja potrebujem vybehnúť k lekárovi tak to nie. Ale ja som od nich pomoc ani neočakávala. My sme rodičia a staráme sa sami a keď potrebujem nejako si to už manžel v práci zariadi.