icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Presťahovať sa bližšie k rodičom kvôli deťom?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 11:57

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.

Bývame s partnerom a dvoma malými deťmi v meste, kde máme prácu, škôlku, všetko dostupné. Problém je, že rodičia bývajú ďaleko a pomoc s deťmi máme minimálnu. Čoraz častejšie rozmýšľame, či sa nepresťahovať bližšie k nim, kde by sme mali podporu, ale znamenalo by to zmenu práce, školy aj celého života. Tu máme svoje zázemie, ale sme často vyčerpaní. Tam by sme mali pomoc, ale začínali by sme odznova. Neviem, čo je pre rodinu lepšie dlhodobo.

A: Presťahovať sa 👍
B: Zostať kde sme 💙
C: Hľadať kompromis 😄

anonym_788bf7
Dnes o 12:02

@pytame_sa_za_teba deti sú maličké, zvyknú si na iný kolektív, práca sa dá nájsť aj inde, u mňa zohráva lokalita, cena bývania a ochota rodičov pomáhať. Ak len sem tam, tak by som nemenila za nove bývanie, ak sa viete spoľahnúť, nie na úkor zdravia, psychiky, zlých vzťahov, tak nie je o čom. Záleží, či by ste išli do svojho, alebo k ním. K rodičom už ani zadarmo. Aj keby boli zo zlata.

anonym_3cd885
Dnes o 12:03

Ja mam rada svoje pohodlie, svoj domov, nemenial by som za ziadnu cenu.Teda B.

anonym_39e30d
Dnes o 12:07

B Zostala by som, bez vahania, ak je to vacsie mesto tak o to viac, aj s ohladom na dalsiu buducnost, pracovne moznosti a pod. A tiez je fajn zvyknut si postarat sa sam, pretoze ked si zvyknete ze mate niekoho stale blizko, clovek spohodlnie a ani sa nesnazi…videla som na svagrinej. Pre rodinu je dlhodobo lepsie jednoznacne vediet si zorganizovat cas a vsetko tak, ze nie ste zavisli na rodicoch.

miadi
Dnes o 12:13

To neznie ze koli detom .. nebolo spomenute ako velmi miluju starkych a chceli by tam zit kde oni . Toto by bolo koli Vam . “Sme unaveni a nema nam kto pomoct s detmi”. . Nam nikto s detmi nepomahal za mna B ♥️je to tazsie no starat sa maju rodicia nespoliehat sa na starkych . Ti su len ceresnicka na torte a kedze medzi vami nie je oceam vedia vas navstivit castejsie ako raz za rok .

anonym_593bab
Dnes o 12:29
@miadi

To neznie ze koli detom .. nebolo spomenute ako velmi miluju starkych a chceli by tam zit kde oni . Toto by bolo koli Vam . “Sme unaveni a nema nam kto pomoct s detmi”. . Nam nikto s detmi nepomahal za mna B ♥️je to tazsie no starat sa maju rodicia nespoliehat sa na starkych . Ti su len ceresnicka na torte a kedze medzi vami nie je oceam vedia vas navstivit castejsie ako raz za rok .

@miadi úplne súhlasím, nejde o väzbu, vzťahy iba o pomoc
A som názoru, že rodičia si urobili, rodičia sa postarajú

nika1971
Dnes o 12:36

nie je iste, ze ked budete byvat blizko budete mat pomoc s detmi...

anonym_7bd414
Dnes o 13:00

za mňa málo info. Kde teraz bývajú a kde bývajú starkí a ako blízko chcú ísť ku nim. Napr. Bývajú v Malackách, starkí v Humennom a chceli by sme ísť aspoň do Prešova. Teda od starkých budeme asi 70 km - čo je určite lepšie ako Malacky - Humenné.
ak majú teraz málo pomoci od starkých, kde je napísané že im budú isto pomáhať keď prídu bližšie? možno áno - možno nie. a čo keď ochorejú a zomrú?
Pomoc si vedia zadovážiť aj teraz - opatrovateľkou, študentkami, matkami čo sú s deťmi na opatrovateľskom.
za mňa C - hĺadať kompromis.

btus
Dnes o 13:09

B

anonym_fc27a2
Dnes o 13:23

Nemáme info, na akej úrovni je mesto, kde zvažujú nový domov. Či aj tam majú výraznú možnosť získať primeranú prácu, plácu, po ruke škôlky, školy, program pre deti aj dospelých. Či aj tam majú priateľov, a tu sú bez priateľov.
Aké majú teraz bývanie a možnosti tam.
Veď rodičia z oboch strán majú možnosť prísť a pomôcť aj teraz, aspoň občas, stráviť čas s vnúčatami. Nespoliehala by som sa, že tam im pomôžu často, vždy budú po ruke a až tak významne im vypomozu, oveľa viac ako teraz. Lebo plané sľuby a potom sklamanie ? ( Len poznámka - aj rodičia sa môžu presťahovať bližšie k deťom / vnúčatám).
Rodinka si môže pomôcť opatrovateľkou, vydržať chvíľu kým deti vyrastú a opadne najťažšie obdobie..
Ako to prežívajú rodičia s deťmi, žijúci kvôli práci a kariére tisíce kilometrov od svojich starých rodičov?

anonym_2e0a34
Dnes o 16:02

Nespoliehala by som sa ma to, ze ked budete blizsie rodicom, budete mat viac pomoci. Skor naopak, aby to nedopadlo tak, ze budete mat viac prace este s nimi.

Stahovala hy som sa jedine, ak viete zabezpecit dobru pracu pre oboch, byvanie a obciansku vybavenost aspon tak dobru, ak nie lepsiu, v novom mieste.
Stahovanie je narocne, musi to priniest nejake zlepsenie, ale nesmie to stat iba na dobrej voli druhej strany.

Radsej budujte pomahaciu komunitu okolo seba teraz, priatelov, au-pairky, studentky, rodicia kamaratov, s ktorymi si vzajomne vypomozete.

anonym_ef82a0
Dnes o 17:21

Malo informacii … byvate v prenajatom alebo vo vlastnom? Pracu mate specificku, odbornu alebo super platy? Alebo obycajnu s uplatnenim na kazdom rohu … je nieco ine, ked necha pracu nejaky CEO s karierou … alebo predavacka v Lidli .. ta najde hned. CEO je drahy, za pas nepojde.je tolko variabilnych … osobne by som nikam nesla … deti som si robila ja a postaram sa … ak potrebujem zaplatim si pomoc