Vyčerpaná mama

barborinkamisko
20. okt 2022

Asi nastal čas už u mňa že sa potrebujem vyhovoriť poprípade poradiť. Alebo potvrdiť ze nie som jediná mamička ktorá sa tak cíti.
Miško bude mať v dezembri rok a pól.
Doposiaľ je to celkom nenáročné dieťa.
Ale ma neustále separačne úzkosti. Keď chcem niečo robiť hocičo musím všetko sa snažiť narýchlo ci niečo uvariť upiecť. Keď si chcem umyť vlasy alebo niečo iné proste stojí pri mne a plače ako by išlo o život ide to už dosť dlho tak tom. Ma 12kg a po pravde už ho neustale na rukách nevládzem. Občas ho zoberiem na ruky a tak robím veci. Ale dneska som už totálne bola zúfalá a skríkla som riadne na neho chudák sa zľakol triasol ja som revala vyrevala sa co robím dosť často. Psychicky ma to vyčerpá ved každa mamka pozná to určite té to nie je stále jednoduché.
Bývame na dedine 30 km od mesta od rodiny známych. 2 rok. To bude. Prerabali sme dom je to tu pekné. Ale čoraz viac poslednú dobu som prehovarala muža Ci by sme sa možno neodstahovali do mesta. Jasne nechce nič o tom počuť. No chápem ho aj v tom. Manžel je od 06.00 do 17.00 v praci príde už k čase večierky. Neočakáva ze bude mat každý deň na varené sam povie keď nič nebudeš robiť nevadí. Lenže ja som ten typ. Že spravím aj tak navarím všetko je tip top u nás. To je v pohode. Ani nie veľmi toto ma trápi. Ale to ze poslednú dobu som s tou smutná ze som sama. Neviem sadnúť hocikedy do auta a ísť niekam napr s malým vodičky ešte nemám ale keď malý pôjde do školky bude to prvé ze si ho spravím.
Jednoducho som prakticky sama na neho a psychicky ma to neskutočne vyčerpá. Malý je taky typ ze proste neustále chce byť so mnou.
Milujem a dala by som všetko pre neho ale som z neho občas riadne na nervy. :(
Mate podobnú situáciu. Žienky ktoré bývajú na dedine? Majú dákeho od mesta rodiny bez auta ako to dávate co robíte alebo ako sa vysporiadavate a dieťatkom ktoré je také ako som opísala môjho Miška? Ďakujem zatial

doriiis
20. okt 2022

Pardon ale co ma byvanie na dedine spolocne so spravanim dietata? V meste by taky nebol? Praveze dedina poskytuje viac moznosti...priroda,bicykel,prechadzka so psom.Fakt nechapem co ma dieta visiace neustale na matke spolocne s bydliskom

marianarem
20. okt 2022

@barborinkamisko Nemohli by ste si dovolit opatrovatelku aspon raz do tyzdna? Ze by si zatial niekam vybehla alebo sa s niekym stretla bez maleho? Kamoska to takto svojho casu urobila, velmi ju to vzpruzilo, cely tyzden to mala pred sebou ako svetly bod.

veronnica080
20. okt 2022

@doriiis Ja takisto v tom nevidim nejaku suvislost. Na dedine sa podla mna vo vseobecnosti zije lepsie, je tam pokojnejsi zivot. Vsetko je to o vychove a nie, kde dieta vyrasta, to neovplyvnuje absolutne jeho spravanie ci lipnutie na matke.

doriiis
20. okt 2022

@veronnica080 ...suhlasim

deti95060810
20. okt 2022

maminka vydržať...mali sme to takto takmer všetky. ten vodičský by ti teraz sa hodil - vybehla by si do mesta hoc kedy.
Nemáš tam kde bývaš kamarátky? aspoň žeby ste doobeda chodili spolu na prechádzky - ja som tak chodila so sesternicou - celé doobeda patrilo len nám a našim deťom. poobede už každá robila čo uznala za vhodné.

deti95060810
20. okt 2022

@doriiis prečo takto hneď reaguješ... bývala som aj v meste aj na dedine. V meste sme sa pretárali viac. Preliezky, obchody, kamarátky... a čo na dedine.... to budeš chodiť stále len po tých istých uliciach? ja autorku chápem. V meste aj pre mňa bolo viac možností. A čím menšia dedina - tým horšie.

liv1
20. okt 2022

@veronnica080
@doriiis ale baby ved citajte pozornejsie, citi sa osamelo. Nema vodicsky, je daleko od mesta a znamych asi ziadnych.. to ma velku suvislost materska plus samota.

Autorka, a babky dedkovia co? Nemoze prist niekto k malemu? Sadnut na autobus do mesta sa neda? Zmen nieco vo svojom fungovani, chapem ze je to ubijajuce. My sme mali vyletov dost, ale i tak som ja niekedy mala dost z toho vsetkeho. Skus ho naucit na nejaku opatrovatelku alebo ho daj muzovi a niekam si vyraz. Len tak, sama. Pre mna bol vylet aj ist bez deti do obchodu 😁. A neboj, aj ta separacna uzkost sa polepsi a bolo by dobre zvykat ho aj na inych ludi..

jaskolka
20. okt 2022

@doriiis asi to myslela tak, že v meste má rodinu, známych, kamošky a na dedine nie. Ono nie každý je typ, že ľahko nadväzuje nové kontakty, tiež som taká, nikdy som nemala "kamošku na kočíkovanie, ani pieskové kamarátky".
My sme tirz odišli z dediny do mesta, proste sú ľudia, čo nezvyknú si na dedine.

liv1
20. okt 2022

@deti95060810 jj aj ja suhlasim. V meste x roznych ihrisk, vonkajsie aj vnutorne, kamoska poblizku jedna druha tretia stvrta, kaviarne s kutikmi, rozne kruzky pre deti, stale je v meste co robit. Ale zas vsetko ma svoje plusy minusy ved vieme..

taga
20. okt 2022

Vies co, aj zivot v meste ma svoje vyhody / nevyhody... ja napr mam 2 malych chlapcov, sme v byte a kym boli taki malicki, videla som obrovsku nevyhodu v tom, ze ked chcem ist s nimi von, nemozem ich pustit na dvor a byt zaroven doma aj vonku... nemohla som napr zaroven varit a pustit deti von..
Na druhu stranu, ano, vysli sme von, dookola 4 ihriska a vzdy vzdy sme stretli nejaku znamu dusu, s ktorou som pokecala, aspon trochu sa socializovala..

No, stahovat sa do mesta asi nebudete, ja by som len poradila co najskor si najst u vas v dedine nejaku maminu, kamosku, s ktorou sa budete navstevovat a chodit spolu ma vychadzky.. lebo hej, len sama s dietatom, je to na prasky svojim sposobom. A este, ked sa budes socializovat ty, myslim, ze aj Misko sa od teba trochu odputa.. je to paradox, ale on ti mozno svojim sposobom chce akoby robit spolocnost, lebo vidi, ze sa necitis ok

luccija
20. okt 2022

@doriiis v com nevidis suvislost?asi chce byt blizsie znamym a rodine, pokecala, pomohol jej niekto...je unavena a nestastna.
@barborinkamisko podla mna je problem v tom, ze velmi chces byt dokonala, dobra.Nemusi byt u Vas doma tiptop ako pises...muz to neocakava, nerob to.Ano, zeny su velmi unavene a tempo bude po nastupe do prace stupat.
Ja by som za rodinou do mesta isla autobusom zbalte si tasku a spravte si vylet.Alebo, ked tam mozes prespat chod na par dni aj, ked doobeda budes sama, pokym rodicia pridu z prace.
Maleho skus niecim zabavit, pokym sa potrebujes umyt dat mu nalepky, ine hracky co dlho nevidel, hrniec a varechu😀nieco ine.Kazdemu obcas rupnu nervy skus niekedy nerobit nic len byt s nim max navarit....nemusis byt cely den v jednom kole trocha bud leniva raz si budes hovorit, ze mala som si to viac uzivat.Mas to tazke vela zien je takto samych ma vsetko.
Mas tam nejaku kamaratku?velmi by to.pomohlo s niekym vypadnut von

jaskolka
20. okt 2022

Autorka, chápem ta, ja som sa tiež cítila strašne izolovaná na dedine u svokry, kde som skoro nikoho nepoznala. A prakticky tu nič nebolo, jedno ihrisko, jeden chodník a hotovo.
Som z mesta, milujem mesto a ten "ruch"mi chýbal.

doriiis
20. okt 2022

@deti95060810
@liv1
@jaskolka
@luccija ...a ked sa prestahuje do mesta,prestane na nej jej dieta zazracne chorobne visiet? Spajat dva problemy autorky...chciet sa prestahovat do mesta a jej vycerpanost z dietata je uplne mimo podla mna.Alebo zeby kavicky a ihriska vyriesili problem?

zooeynka
20. okt 2022

@doriiis zabudni ze dedina ponuka viac moznosti, teraz si ma pobavila🙂 Asi si nikdy nezila na dedine, kde je 1 coop jednota, kostol a krcma. Do mesta 30 km co je bez auta zabite. Na dedinach nie je nic, ano moze sa chodit prechadzat po poliach ale kolko ju to bude bavit? A dieta? Ved to potrebuje nejake vzruchy, to 1 ihrisko co byva na dedinach nie je bohvieco. Cyklotrasy okolo dedin nehrozia a co tam ma podla teba robit? Mnozstvo dedin dokonca ani chodniky nema vybudovane cize aj kocikovanie sa obmedzuje na chodenie po kraji cesty. Jedine vzruso dna je ist do obchodu, nakupit a domov. Doma moze mat peknu zahradu s napr.ihriskom, bazenom pre dieta, ale dieta to omrzi byt stale na tom istom mieste. A co v zime? Cele zle.

doriiis
20. okt 2022

@zooeynka ...ja byvam na dedine

zooeynka
20. okt 2022

@doriiis tak potom by si mala chapat o com autorka pise. Zila si niekedy aj v meste aby si to vedela porovnat? V meste je ovela viac vzruchov ako dieta visiace na matke zabavit

doriiis
20. okt 2022

@zooeynka ...ano zila som v bratislave.Ked toto vidite ako riesenie jej problemu tak nech

luccija
20. okt 2022

@zooeynka ked som mala vsetkeho dost rano som sa zbalila a isla k mame 25 km busom na dedinu trvalo to 40 km.1,5 r dieta neomrzi zahrada a ihrisko su deti co chodia stale na to iste ihrisko svojim sposobom vsetko je stereotyp aj v skolke stale to iste

@barborinkamisko pises, ze maly je celkom fajn len chce visiet na tebe.Nepec, neupratuj stale skus pre neho vymysliet doma nieco nove.Musis si najst partacku

danulicek
20. okt 2022

ja ti úplne rozumiem, život v meste milujem a tiež všetky aktivity, ktoré nám ponúka. môj muž je, naopak, človek, ktorý si v meste nikdy nezvykol a na dedinu doslova uteká. stačí mu sedieť na terase, kukať na dvor alebo niečo robiť a je v siedmom nebi. ja mám len pri pomyslení na to paniku, že zrazu by sa môj voľný čas scvrkol len na dvor a prechádzku do lesa za dom. v meste sme boli každý deň na inom ihrisku, na inej prechádzke. chodili sme pozerať autobusy, vlaky na stanicu... a tak aj tie nudné, preplakané, úzkostné dni sa zvládli ľahšie - naložila som do kočíka a išli sme zakaždým niečo nové, čo syna zaujalo. a to platí doteraz.

viem, že toto nie je diskusia o živote v meste a na dedine, len teda že komentáre tu môžu byť rôzne, ale stále je nás veľmi veľa, ktoré ťa vieme pochopiť. nemáš prípadne možnosť aspoň jeden deň v týždni mať taký motivačný, že by si sa zviezla s malým do mesta autobusom, potúlali by ste sa, urobili si nejaký program? prípadne ty, že by si si jedno popoludnie urobila takto pre seba, kým by manžel strážil dieťa? aj ty potrebuješ byť v pohode a vyčerpaná, nešťastná mamina vplýva potom ďalej aj na dieťatko. čo sa týka separačnej úzkosti, to treba asi len vydržať. aj keď je to náročné, to bez pochyby.

jaskolka
20. okt 2022

@doriiis ale nejde o to ze "zázračné" prestsne dieťa lipnut na nej. Ale potrebuje aj iných ľudí (obaja)
Tým, že je s ním stále len ona, tak logicky je nalepené na ňu. Keby boli v častom kontakte s inými osobami (babka, dedko kamošky, tety) tak dieťa prirodzene sa oddeľuje a nadväzuje konakt s inými ľuďmi. A autorka bude môcť na chvíľu vypnúť a "nechať" dozor trochu inej osobe.

zooeynka
20. okt 2022

@doriiis samozrejme. A co ine? Dieta na nej visi lebo sa o.i.nudi. v meste ho fukne do kocika a podho, vzdy je na co pozerat. Keby len indoorove ihrisko a teda take je v kazdom nakupaku, aj zadarmo, aj platene staci si vybrat. Od "kruzkov" , su aj pre take male deti, ja som s 2 rocnou uz chodila na "tancovanie"v riverparku. Dieta bolo hodinu v kolektive, pozerala som na nu ako"tancuju" a ja som v klude vypila teplu(!) kavu. Tiez na mne inak dieta vkuse viselo

liv1
20. okt 2022

@doriiis problem vyriesi vnutorne nastavenie, nejaka zaujmova cinnost, nejaka zmena, povzbudenie. Len sa prisla postazovat a vysvetlila ako to u nich je.. kazda alebo takmer kazda sme si presli urcitym obdobim, kedy sme potrebovali trocha povzbudit..

@taga mat dom a oplotenu zahradu je mega obrovska vyhoda oproti bytu v neprospech toho vyzitia. Pamatam si, ako mi v byte vrcholne liezlo na nervy, predovsetkym cez vikendy ked sme boli vyhradne s rodinami, ze ak chcem ist s malymi detmi na vacsi vylet alebo na vzduch, musim za nimi vsade utekat a strazit. Nehovoriac o tom, ze na kazdy vylet balit vsetko mozne. Dom bol a je v tomto ohlade na nezaplatenie. Ale ako som predtym pisala, vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody🤷‍♀️. Viem to dokonale porovnat, lebo mame plnohodnotne byvanie aj aj

doriiis
20. okt 2022

@liv1 ...vsak tomu ja rozumiem.Len mne nejak rozum nebere tuto logiku,co mi tu predstieraju.Ale to som ja.Mne sa mesto zunovalo za 8 rokov.

nika1971
20. okt 2022

keby si byvala v meste, to dieta by bolo zavrete v byte medzi 4 stenami...takto mate viacej moznosti...ved sa mozte prejst, ist zierat huby, sipky...alebo len na dvore trhat travu...to je jedno, ale dieta je na dvore...vonku...pochybujem, ze by sa ti chcelo ist v meste kazdy den von na ihrisko...nemusis mat v dome vsetko tip top...urob tak, aby si sa venovala dietatu a aj aby dom bolo ako tak ok...

mladena
20. okt 2022

v meste sú okrem iného susedia ktorým vadí vreskot dieťaťa, schody, výťahy, hluk z ulice..... niekto by bol šťastný keby mal to čo ty.... ale takéto keci ti nepomôžu, to zas chápem. Pravda je taká, že väčšina ľudí stále niečo ľutuje, je nespokojných tak či onak. nuž čo ostáva, vydržať, malý predsa nebude navždy takýto rovnako malý 🙂

mladena
20. okt 2022

a presne ako bolo spomenuté- je to o vnútornom nastavení, ani nie tak o vonkajších okolnostiach. Si proste psychicky vyčerpaná.

doriiis
20. okt 2022

Tak ja neviem,asi som ja divna ale nechapem tuto logiku,ze podme do mesta dieta bude mat viac vnemov.My sme na dedine a nemame cas sa nudit.Ked je teplo,vnutri sa ani nezdrziavame.Bicykle,korcule,bazen,priroda,prechadzky,vylety.Jediny fakt problem u autorky vidim v tom,ze nema vodicak....to by potrebovala.A potom by mohla chodit aj do mesta.

cacianka
20. okt 2022

Tvoj Miško potrebuje spoločnosť.
Aby sa odpútal trochu, mal partakov, podnety.
To v celej dedine nie je ani jedno dieťa? Primerane v jeho veku, alebo staršie ? Možes sa zoznámiť s mamičkami a spolu niekde vybehnúť.
robte si vylety aspoň raz do týždňa po okolí, či len kamienky hádzať do potoka, pozrieť kačky na rybník, zbierať gaštany a listy len tak, možno majú niekde traktory, kozy, ovce zajace u susedov, kludne oslov ľudí, určite sa nájde veľa dobrých duši. Aj k mojej mame chodil kŕmiť sliepky chlapcek, a aký bol nadšený keď našiel vajce ! Choď aj tam kde sa dostaneš busom, pozrieť vlaky na stanicu, kúpiť si hoddog, , alebo si už teraz začni robiť vodičák .
Tvoj syn aj ty potrebujete spoločnosť a nové podnety .
Aj tie zadarmo alebo pár euro veľmi pomôžu

mirro
20. okt 2022

@barborinkamisko príde čas, keď ti bude smutno za týmto správaním malého. Čoskoro bude vo veku,keď bude mať "na saláme" nejakú mamu😁. Ku každému veku patrí niečo. Nebude to večne, verím,že si vyčerpaná. A...neber ho stále na ruky,keď zamrnčí. S takým 1,5ročným sa už dá všeličo urobiť tým,že ho zapojíš do činnosti,ktorú robíš. Z nepopulárnych vecí urob niečo waw. Z návštevy obchodu udalosť (dohodni sa s ním že idete kúpiť napr. jogurt a iba on ti jeden kus musí vybrať). Hneď máš prechádzku a program pre neho 😊

jaskolka
20. okt 2022

@doriiis logiku to ma. Ty si typ, ktorý je šťastný na dedine, sama píšeš, že mesto sa ti zunovalo.
No sú typy, ktoré to majú opačne, plus ťažko nad viažu kontakt s inými ľuďmi.
Ja som žila v meste spolu 35 rokov, na dedine zatiaľ cca 4.Neoslovilo ma to, nevravím, že to je zle, ale proste "nie som typ".
V meste mi tam žijú sestra, brat, kamošky, krstni, teda nie je taký problém sa vziať a už len to, že prejdem ku kaštielu, po parku, na námestí stále je dáke vystúpenie (aspoň v jari, v lete) malý obzerá fontánu, beha po parku, sadneme s mužom na terasu na kávu, potom raz týždenne mam "babsku" jazdu s kamoškami zo školy, ktoré ostali tiež v tom meste, atď. Plus milión iných akcií, aktivít, kino, divadlo, vystúpenie, proste ozaj sa to nedá porovnať s hubami a šípkami na dedine.
A syn, teraz aj dcéra nie su prilepeni tak na mne lebo v podstate stále sú okolo nich aj iní ľudia.
Kým napríklad u svokry to bolo denne len o tom istom. Prechádzka po jednom chodníku jedno pole a maximálne pár babiek, ktoré som cestou stretla.
Aj keby syn chodil do škôlky, či školy, ja by som zosalela tam, lebo už len dostať sa do práce by bol problém (nesoferka, s panickou hrôzou z toho, čiže vodičak neexistoval, mesto 35 km, spoje 3 x denne)
Aj z toho dôvodu sme volili mesto kde sa dostanem kam len chcem.
Takže logiku ako takú to má, lebo aj to, či je spokojná matka, má vplyv na dieťa.
Áno, so starším dieťatom môžeš ísť na bicykel, na korčule, aj ona môže ísť s ním do lesa, a kupovať jogurty, a neviem co ešte, ale všetko to bude zase o tom, že je len s nim ona sama.