icon

Vyčerpanie mamičiek pri starostlivosti o bábätko

3. feb 2025

mamicky, hanbim aa za svoje pocity. mám polrocneho syna, skusame prikrmy, neustale reve som uz ohucana. robim vsetko, aby mu nebolo zle, vsetky dostupne liey, kvapky, masaze, od narodenia má koliky. muz chodi na tyzdnovky, nema mi kto pomoct sestra a mama sa snim dojdu pohrat na 30 minut , stihnem sa osprchovat a umyt flase, vyvencit psa a znova v kolobehu. kazdy den to iste. milujem ho najviac na svete, spravila by som pre nehonaj nemožné ale mám kolaps. ohučaná som, bezradná a sama. najradsej by som si dala botasky a bezala niekam bezcielne a daleko. vzdy som kludna a snazim sa to zvládat ale dnes proste konec, praskli mi nervy uz. kupala som ho, po kupani reve, pred kupanim reve, vanicka mi praskla rozj3bslo sa 20 litrov vody po byte. okrem toho mam psika 2 macky, nobstop bordel, upratovanie, vysavanie, nakupy, varenie, popri neustalom plači. ma dni, ked je to super, vsetko stiham, teraz som proste na dne. mam vycitky, ze to takto cítim. svokrovci su obaja mrtvi, moj otec zije v zahranici, mama pracuje, sestra sa snim pride obcas pohrat ale sama s nim nechce byt ani von ist kočikat. potrebujem nacerpat silu a neviem kedy ani ako. bolo 2x ze mi ho mama prisla postrazit na 2 hodky kym spinkal a sli sme na vacsi nakup. prosim, neodcudzujte , potrebujem sa vyrozpravat a mozno pocut , ze to bude casom lepsie aj ked to mozno pravda nebude.

ivik4
3. feb 2025

Nas syn reval stale.. stale stale stale reval ako tur. Bola to cista psychiatria. Teraz ma 9 a je to jeden velmi zlaty mili chlapec, po par rokoch z toho vyrastol. Zial, prve roky boli fakt velmi zle. Chcem Ti len popriat vela sil , raz bude naozaj lepsie. Sucitim s Tebou, presne viem co prezivas

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nafka0483
3. feb 2025

Bude dobre ❤️ teraz sa ti to zda nekonecne ale ano bude to lepsie. Mas toho vela, si na to sama, jasne ze sa tak citis.
Popros zas mamku, sestru... aj keby len na tych 30 minut - ale venuj ich len sebe. Nedobiehaj vtedy nic, ziadne povinnosti, len lez a pozeraj do blba, alebo si chod zabehat, alebo hocico.

elisebah91
3. feb 2025

Vraví sa:kľudná matka kľudné bábo. Lebo dieťa vycíti to napätie z matky a reaguje podľa toho.
Tiež som mala prvé dieťa náročné. Človek nič nevie a zrazu dieťa zloba.
Áno chcela som veľmi mať veci pod kontrolou atď. Ale stalo ma to veľa síl a potom som bola nervózna a potom bolo dieťa zo mňa nervózne...
Ja by som skúsila najskôr zmeniť to čo sa dá zmeniť.
Ubrať z tvojich úloh, priorít.
Napr vysávanie, upratovanie, nákup...
Ja si poviem pri troch deťoch... načo. Aj tak zas bude bordel. Funkčne upracem dom s vysávaním a utretim podláh raz týždenne a tam to končí. Hračky večer upratujeme v spolu. Varím na dva dni. Nákup robím menší u nás na dedine, väčší raz týždenne v meste.
Nemám psika ani mačky. Ale v lete záhradu úžitkovú a okrasnu. Školáčku a škôlkarov...áno upustila som z vysnenych hradov
Urob to aj ty.

colsami
3. feb 2025

Najdi si brigadnicku alebo opatrovatelku, s polrocnym sa uz moze pobavit, kludne 2-3 hodiny denne, Ty si v pokoji porobis svoje. Nevidim dovod takto sa trapit sama za kazdu cenu. Ano mala som to tak a ano chodila mi takto brigadnicka (studentka) pohrat sa s batolatom, kedze sme nikoho nemali poruke. Ja som si upratala, navarila, umyla si v klude hlavu. Ked nieco bolo treba, ved bola som stale nablizku.

evcagabi
3. feb 2025

Ja som bola taka bezradna v piatok. Malej som doslova vycitala, ze len reve, mrnci, skuvina a ona zacala este viac. Tak ma to potom strasne mrzelo ze odvtedy jebem komplet na domacnost, lahnem si k nej cez den a snazim sa na nu zase napojit, mojkam sa s nou a travim vsetok cas len s nou. Upokojila som sa, ona sice stale sem tam mrnci ale uz to neberiem tak tragicky, citim sa odpocinutejsie, spokojnejsie

pinkgirl
3. feb 2025

No bude vždy ako na hojdačke - raz si hore, raz dole. Ale nevzdávaj to🙂. Dieťatko vyrastie a bude to lepšie. Hlavne nezabudni na seba, pretože spokojná mamka = spokojné dieťa. Kašli na poriadok, nikto ti ho nebude kontrolovať či máš plné hrnce čerstvého jedla, vyžehlené komíny v skrini a podlahu z ktorej sa dá jesť. Nenechaj sa zmanipulovať kultom dokonalej matky. Nič také neexistuje. Zníž svoke nároky na seba, urob len nevyhnutné veci, venuj sa dieťatku a sebe. Plus by som zvážila tú "zverinu" doma, pes a mačky...
A keď príde partner, tak ho aktívne zapoj do chodu domácnosti.

lenkakravcova
3. feb 2025

Zbav sa nejakým spôsobom toho množstva zvierat.. alebo ak máš dom, tak vonku. Lebo to máš len robotu navyše. A pri dieťati ozaj nepotrebuješ ďalšiu záťaž.

kvietok1233
3. feb 2025

Nehanbí sa za svoje pocity, sú normálne. A nemôže ti sestra zobrať aspoň zvieratá na týždeň k sebe ? Ja obdivujem všetky mamičky čo majú ešte aj psy vždy som si hovorila že by ma j...blo keby som ešte aj toto mala riešiť že treba ísť so psom von ( ak nie si v dome, to je o inom). Treba sa utešovať že všetko raz prejde. Raz aj dieťa vyrastie a budú potom iné starosti. ale máš toho naozaj veľa dieťa + toľko zvierat.

vler
3. feb 2025

@lenkakravcova zbav sa zvierat?! Su to zive vnimajuce tvory

autumm
4. feb 2025

Ak máte trochu peňazí nazvyš tak si zaplatil brigádnicku, študentku po skole nech príde, 2-3h ti pôjde kocikovat dieta. Ty si zatiaľ môžeš upratať. Mne napr strašne psychicky pomohlo keď je v domácnosti upratané. Chaos a vecami ma stresuje keď je proste všade veľa všetkého v zornom poli.

lenkakravcova
4. feb 2025

@vler no však ich môže darovať napr niekomu bezdetnému, kto sa spoločnosti zvierat poteší. Vždy je zviera menej než jej dieťa a jej psychické zdravie..

peto8892
4. feb 2025

Je úple normálne, že si mimo. Však to normálny človek nemôže len tak zvládnuť. Ja si ani neviem prestaviť psa a 2 mačky s bábom, na ktoré by som bol sám. Buď na seba hrdá, lebo tento výkon je obdivuhodný. Otec ti asi nepomôže, keď robí týždňovky. Väčšiu pomoc by som čakal a hlavne požadoval od rodiny. Ak nemajú záujem pomáhať, tak si zaplať niekoho na pár hodín denne. Predpokladám, že otcovu absenciu vynahrádza lepší príjem a ak nie, nevidím dôvod prečo by nezmenil prácu a staral sa tiež.

taktotedanie
5. feb 2025

Nebude 😂
Pockaj kym zacne chodit a lozit kade tade vsetko brat vytahovat chytat
Ale uplne ta chapem, musis vydrzat

7lenka11
6. feb 2025

Ako tu bolo písané vyššie, nájdi si študentku alebo dôchodkyňu na pár hodín týždenne. Ja som to urobila. Mam deti po roku, prvá dcera je navyše hrozne náročná a emočne dieťa. Treba s ňou pracovať citlivo. Našla som si jednu zlatu pani na dôchodku, ktorá mi chodila 3x do týždňa kočíkovať babatko a potom mi strážila deti, kým som varila alebo niečo robila v domácnosti. Zároveň bolo príjemne si s ňou pokecať a mať niekoho v dome. Je to na nezaplatenie. Máš čas pre seba a v mojom prípade som si mohla dopriať čas vždy s jedným dieťaťom. Takže nikto nebol u nás v úzadí a nikdy sme neriešili nejakú žiarlivosť 😊