Výčitky, že idem od dieťaťa skôr do práce
Ste tu niektoré , ktoré ste išli od ročného dieťatka do práce ? Naskytla sa mi dobrá pracovná ponuka, tak ju zvažujem. Práca je od 8 do 16. Mám doma ročne dievčatko a 4 ročného chlapca. On chodí do školky, ona by musela ísť do jasli. Zmena by mi padla vhod, popravde už mi dosť šibe doma, cítim sa dosť frustrovaná a niekedy zbytočne kričím po deťoch, rýchlo sa nazlostim. Viem , že je to preto, lebo som nespokojná. Som človek , ktorý potrebuje niečo robiť, mať nejaký cieľ. Viem, že by som si mala užívať materskú atď, ale potrebovala by som aj zmenu. Táto práca by mi k tomu pomohla nazbierať skúsenosti k niečomu, v čom by som chcela v budúcnosti sama podnikať. Na druhej strane mám ale výčitky, že so starším synom som bola doma do jeho 3 rokov a dcérku takú malú dám do jaslí.
@asia83 Len je to dost predsudok,ze tam kazde dieta reve a opatrovatelka/jasle su strasne miesto😏 moji svoje opatrovatelsky zboznovali. Plus na zamyslenie - kazdy jeden September tu mamicky trojrocnych deti pisu,ze revu o dusu a kazdy Len *ono Si zvykne,daj tomu par tyzdnov* Alebo *moj plakal este v prvej triede* .. nejedia,nepiju,nevypytaju sa na zachod a maju nocne mory s toho tri roky doma a zrazu cely den prec...to trojrocne akoze je pripravene prijat taku traumu? Rocne sa adaptuje podstatne rychlejsie a jednoduchsie,lebo este ani neni v obdobi separacnej uzkosti...
@tenerifka presne tak, uplne tu s tebou súhlasím. Vidíme tu v mnohých príspevkoch ako ženy vyplakavaju ze maju žiť z rodicaku aj s dieťaťom. Ale do roboty ani za boha (sorry za ten expresivny vyraz), lebo vsak musia byť doma predsa do 3 rokov. Nie, nemusia, oni jednoducho chcú byť doma. Koniec koncov, videli sme to aj teraz pri predlzenych rodicakoch, ako niektoré "lobovali" u riaditeliek, aby im dieta náhodou nevzali do skolky, a oni dostali RP a mohli ďalší rok sedieť doma na zadku, vsak?
Ja som sla od prvej hneď po MD, doma ostal muz. Vychytila som koronove obdobie, cize skrátená doba ale plný plat. Nemohla som lepsie urobiť, každý deň som o 13.bola doma. Pri druhom, resp. pri 2 už by som to "nedala", takže som bola teda "zmierena" s tým, ze budem doma dlhšie. Staršia sla do skolky a mne prišla o 2 mesiace ponuka, ktorá sa neodmieta... cize som neváhala a nastúpila. A pomáhajú stari rodicia. Samozrejme, v praci rešpektujú, ze mam 2 malé deti, ale zase nič neflakam, nezneuzivam... Na 15:30 chodím po staršiu do skolky, potom ideme ešte von aj s mladšou. Navyše celé leto za mnou chodili cez obed do prace, cize @autorka dá sa zladit uplne všetko, len treba chcieť. 👌
@lienka.7 Len to, ze je toto bezna realita v inych krajinach, alebo, ze to tak robili nase mamy/ stare mamy, Este neznamena, ze je to pre dieta v poriadku.
Podla psychologov nie su jasle idealne riesenie. Takto male dieta potrebuje mat jednu primarne sa starajucu osobu, s ktorou si vytvori zdravu emocnu vazbu (zvycajne je to matka, ale nemusi byt). Jej (ne)vytvorenie ovplyvnuje spranie cloveka po cely zvysok zivota.
Ano, niekedy to jednoducho inak nejde. A tam matka neurobi nic, Ani vycitky potom nie su na mieste. Ale ak to inak ide....
@anjelicek26 niektore je, niektore nie je..
Najhorsie, co sa.aplikuje v pristupe k malym detom je ocakavanie, ze kazde sa bude spravat a bude vnimat situaciu rovnako...
@anjelicek26 presne tak, uplne s tebou súhlasím! 👌 viac na skolku nie je pripravená matka, ako to dieta zial...
Inak mimo témy, ako sa mate🤰😊 moc moc gratulujem aj takto 🥰
@beronsche vieš co, podľa psychológov by som sa absolútne nariadila... idú podľa toho čo im vyhovuje, alebo je momentálne v móde.
Ako napr.s kávou... najprv jej pitie škodi, potom zase pomáha... takže ako to vlastne je?
Každé dieťa je individuálne a myslím, že aj matka má "narok" byt spokojná a vyrovnaná. A pokiaľ jej k tomu pomôže práca (a pocit byť uzitocna), nie je to žiadny hriech.
@anjelicek26 ale ja pisem o 3r a skolke.
Rocne dieta nema byt v jasliach (zase opakujem, ze ak to inak nejde, tak ok). Napr. lepsie riesenie zabezpecit opatrovatelku. Dieta v takom nizkom veku potrebuje, aby sa o neho starala jedna osoba.. nie niekolko zien v skupinke dalsich deti.
Ak je to dieta ok, je to napriek jasliam, nie vdaka.
@anjelicek26 ale ty si nedávala pred prvých rokom dieťa do jaslí? Lebo piše jedna , že v zahraniči aj skôr dávajú
@mooonika1975 moji boli od 1.5 roka vsetci u opatrovatelky a najmladsia v jasliach.. uplne bez problemov ci chorob ci hore spominaneho placu.. ja som vzdy isla do prace (skrateny uvazok 4 dni) ale tu je to bezne od roka ist. Materska je rok,potom si doma bez penazi,tak sa lahko rozhoduje....
@lienka.7 Prepac, ale toto je totalne odveci nazor..
Psychologia dieta postupila dopredu, vieme omnoho viac o tom, ako funguje ludsky mozog, ako rane detstvo velmi vyrazne ovplyvnuje cely dospely zivot.
Inak, spochybnujes takto aj napr. pokrok v liecbe rakoviny, ci psych.poruch?
A nasledkom moze byt (pozor moze, nie, ze urcite bude, to rozhodne nie! Cize hovorim o moznom riziku, nie o nevyhnutnom nasledku!) narusena vztahova vazba a nasledne komplikovany a problematicky vztah rodic-dieta..
A neviem, kolko krat mam napisat, ze dat dieta do jasli je ok, ak to inak nejde, aby mi neboli adresovane prispevku v zmysle, ze "matka má "narok" byt spokojná a vyrovnaná".. Ved hadam to, ze psychicke zdravie matky je uplne opodstatneny dovod, nikto sudny nespochybnuje.
No takto, viac ako pol sveta ide od deti aj skôr.. Aké výčitky? Áno, mame tu luxus materskej do 3r. dieťaťa. Dieťatko tak malé potrebuje mamu najviac, to je nepochybne, ale potrebuje vyrovnanú a spokojnu mamu.. Ak ti je doma dlho a si frustrovana tak aký to má zmysel ostávat? Realizuj sa tak, ako ta robí šťastnou. Tvoje dieťa tým netrpí keď jej budeš kompenzovať spoločnosť a starostlivosť počas volna.. Chod do práce a nemaj žiadne výčitky.
@anjelicek26 tak ale u opatrovateľky je iné, ako tu 15 deti v jasliach , viem, len že to tam riešia takto , opatrovateľkami
Ono, na tejto citlivej teme velmi vidiet tendenciu ludskeho mozgu racionalizovat.
Tie, co museli/ chceli dat rocne dieta do jasli, maju tendenciu to obhajovat.
Tie, co nedali, casto aj ked mozno z obj.dovodovov radsej mali dat, zase tendenciu to zatracovat..
Spravna odpoved neexistuje.
Vsetko ma svoje za aj proti.
Preto je potrebne zvazit vsetky aspekty, poznat rizika.
A ano, Ako je tu riziko, ze sa to na dietati podpise, tak je tu na druhej strane riziko napr.zhorseneho psych. ci financneho stavu matky (zhorsenym fin.stavom myslim existencne problemy).
Rozhodnutie je tazke, ale nemalo by sa odvijat od toho, kolko inych matiek urobilo to, ci ono..
Mimochodom, ano, tiez som odisla od 1r dietata do prace..
@beronsche podľa mňa by sme nemali pausalizovat. Každý sme iní.. Ako dieťa tak aj rodič a milujúci rodič vie najlepšie ako sa zariadiť. Slovenské ženy majú tendenciu obetovať sa a potom vyplakavat aké to mali ťažké a pod.. Ja som za to, aby každý počúval svoje pocity a riadil sa nimi. Ak chce ísť do práce a cíti, že tak bude spokojná tak prečo nie? Na svete je plno šťastných a úspešných ľudí so skvelým vzťahom k rodičom aj napriek tomu, že rodič išiel do prace pred 3. Rokom.
@barbie2023 presne to predsa pisem.
Spravna odpoved neexistuje.
Ale neskatulkovala by som Ani, ze "Slovenské ženy majú tendenciu obetovať sa a potom vyplakavat aké to mali ťažké a pod." Pretoze toto je vysoko individualne.
Mozno je toto dojem z modreho Kona, tu vsak nie je zastupena plnohodnotna vzorka spolocnosti (nastastie 🙂)
@mooonika1975 U opatrovatelky boli 4, v jasliach ich bolo 12 na tri opatrovatelky... takze velmi podobne. Jej jasle boli pripojene k skolke,takze mala na dvore brata a to sa jej maximalne ratalo. Vonku boli stale spolu a v 2.5 roku ju uz presupli k nemu do triedy😂 Starsi Syn Bol U opatrovatelky do 4roch rokov.. potrebovalo podstatne viac spavat Ako Mu umoznili v skolke.. U nas sa totiz v skolke nespava.. individualny pristup ku kazdemu dietatu treba mat aj v jednej rodine veru.
Ja som sa vrátila do prace pri staršej od roka a pri mladšej od 5 mesiacov- ale len skrátený uvazok 2 dni v týždni pre mna to bolo úplne ideálne - aj som mala zmenu aj som stále s deťmi trávila veľa času 👍🏻
@anjelicek26 preto vravim, tam máte iné možnosti, takže to nie je také , ako tu v jasliach. Tu tiež v škôlke mám 25 maličkých deti od 2,5-3 roka, jedna učiteľka doobeda, jedna poobede
Ja len tak pomimo, mnohí sa oháňajú, že veď len na Slovensku je RD tri roky, všade inde ženy pracujú. Lenže ako pracujú? Jasle sú tam brutálne drahé, väčšinou tam dieťa chodí max dvakrát - trikrát do týždňa doobedu. Zvyšok majú ženy home office alebo skrátené úväzky. Mnohé sú aj tak dočasne housewives, alebo sa im o dieťa stará iný člen rodiny. Čiže ani v zahraničí to nefunguje tak, že zrazu od rocneho dieťaťa odídeš na 8 a viac hodín denne a dáš ho zatiaľ do cudzieho prostredia. Na Slovensku sú oba tieto prípady extrém. Chyba nám ten medzistupienok, ktorý je práve všade vo svete bežný.
Autorka: podľa veku detí predpokladám, že si už 4 roky doma a že si medzi prvým a druhým dieťaťom nepracovala. Teda zatiaľ netušíš ako budeš zvládať kolotoč 8 hodín v práci + 2 deti + domácnosť.
Ja som nastúpila minulý rok na plný úväzok. Bolo to "o život". Deti som videla večer 2 hodiny, do toho domáce "povinnosti", úlohy s deťmi (toto sa ťa ešte netýka). Si na to pripravená?
Chvalabohu sa mi podarilo prejsť inde na skrátený úväzok, toto mi vyhovuje oveľa viac. Len nájsť skrátený úväzok nie je také ľahké. Aspoň mne to trvalo.
Od prvého syna som šla od desiatich mesiacov, od druhej dcérky som šla od jedenástich mesiacov a teraz mám doma dvojmesačnú dcérku a tiež plánujem ísť od roka do práce..robím sestru na ARE.. práca ma neskutočne baví...druhou vecou je,že nedokážeme žiť iba z rodičovského príspevku...manžel je SZČO..keď budem mať dennú, ostane s ňou doma on...tým že sme sa starali aj o starších tak, tak majú úžasní vzťah spolu...ja som ich učila niečo, tatino niečo iné....ja to neľutujem..👍za mňa to má veľa pozitív...sme obaja rodičia...
Je uplne v poriadku ist do prace, ak veris tomu, ze ti takto bude lepsie. Dieta si zvykne. Mozno by bolo este dobre sa zamysliet, ci je praca to, co ti naozaj chyba. Alebo je to to, ze sa nemozes realizovat, vytvarat nejaku hodnotu, ktora ti dava zmysel? Ci praca a naplnanie cielov inych ludi (pocas pracovneho casu) ti dava vacsi zmysel ako byt doma s dcerou? Co ma pre teba vacsiu hodnotu? Keby sa dokazes realizovat aj pocas materskej (nejaky kurz/skolenie, malovanie... ), chcela by si ist do prace aj tak?
@vespertine presne , keby tu tie platy boli ako inde, tak by tie ženy možno mali vychovávateľky. Aspoň do tých 3 rokov .
V jasliach chyti kazdu chorobu.
@vespertine a muži majú daňové úľavy za to, že ich manželky sú doma. Zdravotné poistenie sa im hradí z manželovej práce.
Pozri,ono je niekedy aj priveľa rozmýšľania na škodu…Vyskúšaš uvidíš,nejde o život.Hlavne si ty musíš ujasniť čo chceš.Ja som tiež išla skôr do práce a to dokonca ešte kojím.Keď sa rozhodneš pôjde to, uvidíš.

@pribinak nie všetci muži su takí, ale ináč s tvojim príspevkom suhlasim.